Bodensjön och Bernadottes blomsterö Mainau

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Alptoppar och vackra vattenfall i Schweiz, Schwarzwald och Liechtenstein

Upplev greve Bernadottes älskade Mainau under våren - rhododendron och rosornas tid på den bedårande blomsterön – eller varför inte under hösten när 12 000 dahlior lyser upp den vackra ön i ett fenomenalt färgfyrverkeri?

Insup den unika blandningen av blomsterprakt, kunglig historia och kulturell spis på ön i den berömda Bodensjön. Ett av Europas största vattenfall; Rhenfallet, väntar dessutom på oss, lilleputtlandet Liechtenstein med huvudstaden Vaduz, som är så litet att det sägs att fursten kan se hela sitt rike från sovrumsfönstret…!

Tyska Schwarzwald bjuder på smaragdgröna sjöar och böljande sagoskogar – och den legendariska Schwarzwälder Kirschtorte. Sist men inte minst, har vi en hel dag i förtjusande Luzern, där Alpernas toppar reflekteras i den koboltblå Vierwaldstättersjön, och vi ger oss naturligtvis ut på båttur på Bodensjön.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, schweizerfranc

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Zürich. Stadsrundtur och vidare till Schwarzwald
Dag 2 Utflykt i tyska Schwarzwald, Neustadt vid Titisee med gökur och båttur, Schwarzwälder Kirschtorte och Triberg vattenfall
Dag 3 Blomsterön och slottsparken Mainau, Tyskland. Vidare till Feldkirch, Österrike
Dag 4 Stadsrundtur i österrikiska Bregenz och båttur på Bodensjön
Dag 5 Schweiz med Stein am Rhein, Schaffhausen och Rhenfallen
Dag 6 Liechtenstein och huvudstaden Vaduz. Vidare till Luzern, Schweiz
Dag 7 En avkopplande dag i Luzern
Dag 8 Luzern – Zürich. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Zürich. Stadsrundtur och vidare till Schwarzwald Ca 160 km
Välkommen till Zürich

Vi landar på Klotens flygplats strax utanför Zürich. Zürich är inte huvudstad i Schweiz, utan den titeln innehas av Bern, men Zürich är den största staden, och den gamla stadsdelen är definitivt värd ett besök. Medeltidsstaden ligger vid Zürichsee omgiven av floden Limmat och bifloden Sihl. Limmat är en biflod till Aare, som i sin tur är en biflod till Rhen. Vattnet i floderna har både använts som försvarsvärn och transportväg, och därför har stadens placering varit väldigt viktig. Schweiz blev inte helt självständigt som det land vi känner idag förrän efter Wienkongressen år 1815, som satte punkt för Napoleons storhetstid efter slaget vid Waterloo. Fram till dess var kantonerna bundna till Edsförbundet för att ta sig ut ur Habsburgarnas herradöme, men som på så många andra platser i Europa var landet underlagt åtskilliga kungadömen och republiker. Därför har landet en brokig historia med tre officiella språk: tyska, franska och italienska.

Idag består förbundsstaten Schweiz av 26 kantoner med delvis självstyre, och kvinnorna fick inte rösträtt förrän år 1971. Det neutrala Schweiz och det låsta banksystemet har i många år varit hemvist för guld och förmögenhet kantat av skandaler och en mörk historia. Idag är det självrannsakan som gäller.

Idag beger vi oss in till centrum där vi kan äta lunch innan vi tar en promenad i lilla vackra Altstadt. Vi ska bland annat titta på uret som pryder klocktornet i St. Peters-kyrkan, och som vi inte kan undvika eftersom det är en av Europas största urverk.

Efter stadsrundturen i Zürich kör vi norrut och in i Tyskland där nästa anhalt är Schwarzwald. Vi checkar in och äter middag på hotellet.

 

Dag 2
Utflykt i tyska Schwarzwald, Neustadt vid Titisee med gökur och båttur, Schwarzwälder Kirschtorte och Triberg vattenfall Ca 150 km
Neustadt vid Titisee är känt för sina gökur

Efter en lugn morgon med god frukost på hotellet fortsätter resan till Schwarzwald. Vi befinner oss just nu i området och delstaten Baden-Württemberg i Bayern i utkanten av Schwäbische Alper. Detta är ett rikt område med Mercedes- och Porsche-staden Stuttgart som huvudstad, det kända universitetet i Freiburg, kurorten Baden-Baden, vattenvägarna på Rhen, Neckar och Donau samt den stora gränssjön Bodensee, som vi besöker senare.

Vi kör mot Titisee, en vacker smaragdgrön sjö dit folk vallfärdar tack vare den imponerande utsikten. Neustadt vid Titisee är delvis, med all rätt, väldigt känd för sina gökur, men det kan råda en del tvivel om samtliga är lokalt tillverkade idag! Staden var framför allt känd för dessa roliga ur, som du får möjlighet att titta närmare på.

För att få den bästa upplevelsen vid Titisee ger oss ut på en båttur på sjön, som är vackert omringad av träd. Därefter fortsätter vi vår resa genom Schwarzwald och ska naturligtvis inte glömma borde den berömda lokala specialiteten, körsbärstårtan Schwarzwälder Kirschtorte, som serveras med färskbryggt kaffe.

Efter kaffepausen är det dags att fortsätta vidare till Tysklands högsta vattenfall vid Friberg innan vi återigen styr kosan mot hotellet i Schwarzwald för middag och övernattning.

 

Dag 3
Blomsterön och slottsparken Mainau, Tyskland. Vidare till Feldkirch, Österrike Ca 215 km
Ön Mainau

Dagen är vikt åt ett besök i den vackra och kända blomsterparken på ön Mainau, som ligger i Bodensjöns nordvästra del. Mainau har en spännande och lång historik som går hela vägen tillbaka till romartiden, men den skandinaviska historien börjar med 30-åriga kriget mellan 1618 och 1648 där de svenska trupperna under ledning av Carl Gustav Wrangel med 17 starkt beväpnade fartyg attackerade Mainau och intog ön och dess fästning. Ön och borgen plundrades och övergavs år 1847. Ön hade under flera århundraden tillhört den tyska orden, och på medeltiden uppfördes ett kloster till på ön.

Svenskperioden inträffade långt senare, och efter flertalet ägare föll turen på Frederik II av Baden. Fredrik var barnlös och därför överläts ön och slottet till hans syster Victoria år 1928. Victoria gifte sig senare med den svenske kronprinsen Gustav av Sverige och Norge år 1881, en lång tid innan Norge blev självständigt. År 1908 blev han kung med titeln Gustav V. Efter Victorias död år 1930 överlämnades slottet och ön till deras yngste son prins William, som inte visste vad han skulle använda platsen till och sedermera överlät den till sin son prins Lennart Bernadotte. Det var inte förrän efter andra världskriget som han påbörjade restaureringen av slottet och uppbyggnaden av parken, som har perfekta förhållanden för det subtropiska klimat som finns just här. Därför har familjen Bernadotte haft stort inflytande över Mainau som det ser ut idag. Lennart Bernadottes barn driver idag Lennart Bernadottes familjefond och äger en väldigt liten andel och driver den kommersiella delen med turism och besök.

Vi tittar på museet i den nedersta delen av slottet, och resten av dagen är tillägnad parken, blommorna och den 45 hektar stora ön.

Från Mainau fortsätter vi in i Österrike till området runt Feldkirch, där vi ska tillbringa de kommande tre nätterna. Färden går genom staden Konstanz som har gett sitt namn åt den engelska beteckningen på Bodensee – Lake Constance. Staden är delad av Rhen, och när vi kör över bron i Konstanz hamnar vi återigen i Schweiz, men här heter samma stad Kreuzlingen. Härifrån kör vi sydvästerut längs sjön och passerar återigen en landsgräns, denna gång till Österrike och Voralberg.

När vi är framme vid Feldkirch checkar vi in och äter middag på hotellet.

Dag 4
Stadsrundtur i österrikiska Bregenz och båttur på Bodensjön Ca 80 km
Bregenz

Efter frukost kör vi cirka 30 kilometer norrut till Bodensee och staden Bregenz som är huvudstad i den västra provinsen Voralberg. Vi ger oss ut på en rundtur i Bregenz, som trots att den inte är provinsens största stad är den mest betydelsefulla vad gäller konst och kultur, och en nytänkande och nyskapande stad, något som stadsrundturen kommer att ge ännu fler exempel på. I den gamla stadsdelen ser vi landmärket Martinsturm och vi ska även besöka stadsberget som tronar över staden Pfänder, som ligger på 1 064 meters höjd och bjuder på en vidunderlig utsikt över Alperna.

Den som vill kan på egen hand ta linbanan upp till utsiktsplatsen Pfänder, äta lunch och gå på museum i Kunsthaus. Från Bregenz åker vi på eftermiddagen ut på en härlig båttur på Bodensee. Sent på eftermiddagen återvänder vi till Feldkirch och äter middag.

Dag 5
Schweiz med Stein am Rhein, Schaffhausen och Rhenfallen Ca 260 km
Rheinfall är ett av de största vattenfallen i Europa

Idag beger vi oss tillbaka till Schweiz och Stein am Rhein. Detta är en av de mest pittoreska städer Schweiz har att bjuda på, inte minst på grund av den idylliska atmosfären med korsvirkeshus, hängande tyrolerblommor, Rhenpromenaderna och en otrolig stämning i en liten stad med över 1 000 år på nacken. Stein am Rhein ligger där Rhen fortsätter sin färd in i Schweiz, bort från Bodensee. Här brusar det alltid från floden som aldrig sover och bidrar till den härliga atmosfären. Rådhustorget är väldigt vackert, inte minst på grund av det vackert målade rådhuset från 1500-talet.

Resan fortsätter från Stein am Rhein till Rhenfallen, ett av Europas största vattenfall som ligger på gränsen mellan Schweiz och Tyskland. Med sin bredd på 150 meter och höjd på 23 meter är vattenfallet minst sagt imponerande, samtidigt som det väsnas väldigt mycket och kan stänka ner besökare som närmar sig rejält. Vi stannar kvar en stund och njuter av utsikten, vattnet och den härliga stämningen.

Vi kör den korta biten till Schaffhausen, huvudstad i kantonen med samma namn, som ligger ovanför vattenfallet. Hit kom alla flodpråmar med varor som sedan skulle lastas om och transporteras med vagn förbi vattenfallet för att sedan fraktas vidare med nya båtar och vice versa. Staden blommade upp och blev en viktig handelsstad på 1500-talet, då den imponerande Munotfästningen också uppfördes. Den uppfördes på det lilla berget Emmersberg och kontrollerade därmed Rhen och dess aktiviteter. Från den runda vita fästningen, varifrån utsikten är alldeles makalös, ljuder klockorna varje kväll klockan 21. Det är en gammal tradition från en tid när stadsportarna stängdes vid detta klockslag, och har man har ringt i dem för hand i flera hundra år.

Efter besöket i Schaffhausen är det dags att återvända till Österrike och Feldkirch för att äta middag.

Dag 6
Liechtenstein och huvudstaden Vaduz. Vidare till Luzern, Schweiz Ca 160 km
Furstens officiella residens Schloss Vaduz

Vi lämnar Feldkirch-området för att köra in i lilleputtlandet Liechtenstein, som ligger bara några få kilometer bort. Liechtenstein är världens sjätte minsta land och ett furstendöme med Hans-Adam II som överhuvud. Språket som talas är tyska, valutan är schweizerfranc och det är ett litet ekonomiskt paradis. Eller rättare sagt var. De låsta bankhemligheterna med dolda konton och organiserat skattefusk är snart förbi, och bankväsendet har blivit mycket öppnare. Den enda järnvägssträckan löper från den österrikiska järnvägen genom Liechtenstein. Det finns ingen motorväg och ändå har landet en briljant infrastruktur.

Ur naturperspektiv kan landet stoltsera med bergstoppen Grauspitz som är 2 599 meter hög, och en sjö som uppstod när Rhen översvämmades i den västra delen, och bildade sjön Gampriner Seele.

Vi stannar i huvudstaden Vaduz där regeringsbyggnaden ligger och vi ser furstens officiella residens Schloss Vaduz från staden. Slottet, som påminner om en fästning, ligger på en kulle ovanför staden, och är stängd för besökare, men är väldigt fotogenisk och spektakulär.

Efter uppehållet i Vaduz fortsätter färden vidare in i Schweiz där nästa mål är den vackra staden Luzern. Luzern ligger vid Vierwaldstättersjön, som enligt namnet är sjön vid de fyra dalarna, och omgärdad av stora bergsmassiv i centrala Schweiz. Vi gör en stadsrundtur där stadens historia och dess sevärdheter bör ses.

Vi bor i centrum och ska nu ut och titta på denna otroligt vackra stad, vars landmärken är den vackra träbron Kapellbrücke från 1333. Det här är till viss del en rekonstruktion eftersom vissa delar av bron brann ner år 1993. Det är Europas äldsta övertäckta träbro och förbinder det gamla centrum med den sydligare delen av staden över floden Reuss.

Staden är elegant, charmig och välbesökt. Det finns ett jättefint teknikmuseum strax utanför centrum Verkerhrshaus, som ligger i en vacker byggnad vid sjön. Den andra träbron, Spreuerbrücke, är också ett måste med 67 bilder av konstnären Kasper Meglinder från 1600-talet, och Museggmauer som är en medeltida försvarsanläggning som är väldig välbevarad och omgärdad den gamla stadskärnan. Från stadsmuren har man en vacker utsikt över staden samt berget Pilatus som ligger på 2 129 meters höjd. Bakom detta ligger Titlis vid Engelberg, som är 3 239 meter högt.

Vi tillbringar kvällen på egen hand och har alla möjligheter att fördjupa oss i det schweiziska köket.

Övernattning i Luzern.

Dag 7
En avkopplande dag i Luzern
Luzerns träbro Kapellbrücke från 1333

Idag kan den som vill följa med på en båttur på sjön, besöka Pilatusberget, vandra vid sjön och smaka på det bastanta schweiziska köket och några av deras berömda osträtter. Ostfondue, raclette eller en enkel ostbricka med Gruyère och Emmentaler med bröd och vitt vin är definitivt inte att förakta.

Idag finns det återigen möjlighet att undersöka de lokala restaurangerna på egen hand.

Dag 8
Luzern – Zürich. Hemresa Ca 75 km
Luzern från ovan

Beroende på när flyget tillbaka till Stockholm avgår, tillbringas tiden fram till dess på egen hand. Bussen tar oss till Zürich och Kloten flygplats varifrån vi flyger hem efter en upplevelserik rundresa i fyra länder.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Zürich t/r
 • 2 nätter med halvpension i Schwarzwald
 • 3 nätter med halvpension vid Feldkirch
 • 2 nätter med frukost i Luzern
 • Blomsterparken Mainau och besök på slottsmuseet
 • Båttur på Titisjön
 • Schwarzwälder Kirschtorte med kaffe
 • Båttur på Bodensjön från Bregenz till Lindau
 • Guidad rundtur i Zürich, Bregenz och Luzern med lokalguider
 • Utflykter och transport enligt program
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguider, bagageservice och chaufför med mera (räkna med 500 kronor per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta med bra promenadskor, paraply eller regnjacka – vi befinner oss i Alperna och vädret kan slå om fort.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om ditt resmål

Handen på hjärtat

Information

Schweiz är inte billigt vilket speglas i priserna. Den här resan är på många sätt en hyllning till livet runt nedre delen av Rhen och det välbärgade området runt den stora centraleuropeiska Bodensjön.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Innehållsrik resa med vackra och intressanta platser Vår reseledare gav oss mycket bra information om allt vi besökte. De lokala guiderna pratade bra engelska men vår guide översatte det väsentliga till svenska, mycket bra. Bussturerna mellan besöksmålet var ibland långa och sövande. Bra att ha med sig något att läsa eller korsord. Dyrt att äta och handla i Schweiz, växla till scweizerfranc där, annars Euro i Tyskland och Österrike. Vår reseledare samlade in pengar från var och en för att vi skulle slippa tänka på dricks m.m. Jättebra! Höjdpunkterna var Mainau och linbanan upp till Pilatus i Luzern.
Date published: 2018-05-25
Rated 4 out of 5 by from En innehållsrik resa med fina upplevelser Vi är i stort mycket nöjda med veckan.Trevlig reseledare. Bra att gruppen bara bestod av 26 personer. Arrangören (den tyska?) bör dock se över tidsplaneringen vad gäller t ex lunchpauser och hur mycket som ska få plats under en dag. Som exempel blev det en guidad stadsrundtur i Zürich direkt efter ankomst när vi flugit tidigt från Stockholm. Lunch först vid 15-tiden. Charmigt gasthaus i Wolfach men långa bussresor till och från. Hotellet i Götzis bjöd på fantastiska frukostar men motsvarade inte förväntningarna i övrigt. Många otroligt vackra vyer och båtturer. Luzern var höjdpunkten med bra hotell nära till gamla stan och affärer. De gemensamma måltiderna nådde inte riktigt upp till medelbetyg. Trygga och trevliga chaufförer.
Date published: 2018-09-28
Rated 4 out of 5 by from En bra mix av orter, bra hotell och duktig busschaufför Det var en resa som utlovade Mainau som huvudmål, men tiden där blev alltför knapp. Många fantastiska naturupplevelser och bra starttider för bussturerna på morgonen. Reseledaren nådde inte upp till samma proffsiga/erfarna nivå som de brukar göra under tidigare Albatros- resor som vi har deltagit i. Hotellet i Am Garnmarkt bra , mycket bra rum och utmärkt frukost, men middagarna & lokalen på rest. Tamborino nådde inte upp till samma höga nivå. Fantasilös mat. Inga långbord, tack!
Date published: 2018-09-28
Rated 3 out of 5 by from Våra förväntningar infriades inte till fullo. Resan marknadsförs som en resa till Bernadottes Mainau. Vi var på ön ca 3-4 timmar, alldeles för lite. I den tiden skulle vi äta lunch och se alla attraktioner. Minst 1 dag skulle ha avsatts för Mainau. Som det nu var innehöll mainaudagen ett ointressant besök i staden Konstanz innan vi kom fram. Båtresan på Bodensjön var också mycket för kort. 20 minuter kunde gott vara längre.
Date published: 2018-09-29
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa med många vackra vyer, genom fönstret på bussen. Vår reseledare var påläst och underhållande. Alltid redo att svara på frågor. Dagarna var långa och stoppen korta, ibland kändes det som man skulle försöka se så många platser som möjligt på kort tid. På kvällarna var det middag och därefter orkade många av oss (pensionärer mest) inte att gå ut i hotellets närhet. Då hade orterna f ö redan stängt "gatulivet".
Date published: 2018-05-30
Rated 4 out of 5 by from En fin resa. För kort tid på Mainau tre timmar räckte inte långt. Resans namn utgick ifrån det. Även Lindau 45min? Vi hann inte se det mindre vattenfallet. Klockbutikens besök blev på fel dag. Den var stängd när vi kom.De engelsk talande guiderna var bra. Ta gärna med Pfänder som obligatoriskt inslag. en mycket fin tur. Maten var inte på topp under resan. .
Date published: 2018-09-24
Rated 4 out of 5 by from God mat och många vackra upplevelser Resan uppfyllde våra förväntningar. Reseledaren var kunnig och tog väl hand om såväl rörliga som mindre rörliga. Enda besvikelsen var Tysklands högsta vattenfall. Hotellet i Feldkirch drog ner totalen för hotellen som i övrigt var utmärkta. Akustiken i matsalen var dålig.
Date published: 2018-06-03
Rated 3 out of 5 by from En resa med många vyer. En resa i lugnt tempo i fin buss. Långa dagsturer så vi fick ta del av landskapen i de olika länderna. Mainau var fint och flera gamla stadskärnor som vi besökte var intressanta. Reseledaren var utmärkt, proffsig och generös.
Date published: 2018-06-07
 • y_2019, m_5, d_21, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_13
 • loc_sv_SE, sid_CHRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

CHRTR01ASE