Borneo, Kuala Lumpur & Singapore

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Vandringar genom tropisk regnskog och möten med Borneos orangutanger. Med storstadsäventyr i Kuala Lumpur och Singapore

Följ med på äventyr i Borneos djungel bland näsapor, orangutanger och gamla troféjägare. Vi ger oss ut för att leta efter näsapor och köttätande växter i Bako nationalpark. Vi sjunger och dricker risvin med ibanfolket och övernattar i deras långhus djupt inne i djungelns grönska.

Resan inleds med några dagar i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur där vi shoppar, känner på storstadsstämningen och häpnar över vackra kolonialbyggnader. Och sist, men inte minst, avslutar vi med två dagar i kosmopolitiska Singapore. Här kan du känna historiens vingslag och gå i Rudyard Kiplings fotspår - varför inte unna dig en drink i baren på kolonialtidens Raffles Hotel?

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Ringgit

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Kuala Lumpur, Malaysia
Dag 3 Kuala Lumpur. Stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
Dag 4 Flyg Kuala Lumpur – Kuching, Borneo
Dag 5 Kuching – Semenggoh Orangutangcenter - Bako nationalpark
Dag 6 Vandring i Bako nationalpark
Dag 7 Bako nationalpark – Lemanakfloden. Övernattning i ibanfolkets traditionella långhus
Dag 8 Ibanfolkets långhus – Batang Ai-sjön
Dag 9 Äventyr på egen hand i Batang Ai nationalpark
Dag 10 Batang Ai – Kuching. Tid på egen hand
Dag 11 Flyg Kuching – Singapore. Stadsrundtur
Dag 12 Singapore och hemresa
Dag 13 Hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm
Vi träffas på flygplatsen och går ombord på flyget till Malaysias huvudstad, Kuala Lumpur.
Dag 2
Ankomst till Kuala Lumpur, Malaysia
Petronas Towers, Kuala Lumpur
Vi landar på Kuala Lumpurs internationella flygplats och beger oss till vårt hotell. Resten av dagen kan vi slappna av efter flygresan och så sakta börja bekanta oss med Kuala Lumpur.
Dag 3
Kuala Lumpur. Stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
Assyakirin-moskén i Kuala Lumpur

Kuala Lumpur är parlamentarisk och monarkisk huvudstad för Malaysia. Förutom Malackahalvön består Malaysia av staterna Sarawak och Sabah på Borneo. I början av 1800-talet hittades rikliga mängder tenn på Malaysia. Detta gav upphov till dagens finansiellt stabila och välordnade Malaysia. En grupp kinesiska tennjägare skapade en interimistisk bas där floderna Klang och Gombak flyter ihop. De kallade platsen för Kuala Lumpur (som betyder ”det grumliga sammanflödet”) och dagens miljonstad kunde börja byggas. Det dröjde inte länge förrän tusentals äventyrare begav sig hit i jakten på den användbara metallen. Några hade turen med sig och skapade sig en förmögenhet och kunde fortsätta att investera, och en blomstrande handel växte fram. Det var under den här pionjärtiden som landets nuvarande etniska sammansättning grundades med malaysier, kineser, indier och européer.

Kuala Lumpur, eller KL som den kallas i folkmun, är en vibrerande miljonstad. Staden är en blandning av rena och välordnade Singapore och kaotiska och färgsprakande Bangkok både vad gäller arkitektur och stämning. Här råder en charmig och harmonisk blandning mellan modern byggstil bestående av skyskrapor av glas och stål och traditionell kultur och inslag av brittisk kolonialstil, speciellt i Chinatown och Little India. Kuala Lumpur är en stad som ska ses, kännas och upplevas. Något vi tänker göra idag.

Vår stadsrundtur i KL börjar vid Masjid Jamek, en av stadens äldsta moskéer som fascinerar med sina kritvita lökkupoler, rosa mursten och Indieninspirerade valv. Moskén byggdes av en engelsk arkitekt som lät sig inspireras av stormogulernas pampiga byggnader i Indien. Masjid James är vackert belägen mellan gröna palmer precis där floderna Klang och Gombak förenas, platsen där staden grundades.

Från Kuala Lumpurs födelseplats promenerar vi bort till den gamla delen av staden för att bekanta oss med den hektiska atmosfären. Vi går norrut och får ganska snart sällskap av saris och Bollywoodmusik. Vi har kommit fram till Little India. Här går vi runt lite innan vi fortsätter till Merdeka Square som ligger i hjärtat av kolonialtidens Kuala Lumpur, omgivet av vackra kolonialbyggnader. Här offentliggjordes landets självständighet 1957 och britternas cricketbana, som en gång fyllde hela torget, byttes ut mot gräs och en jättestor malaysisk flagga. På torgets ena sida tronar Sultan Abbul Samad-byggnaden som uppfördes som sekretariat för kolonialtidens administration. Byggnaden är ritad av samma brittiska arkitekt som stod för Masjid Jamek, och återigen ser vi tydliga spår av indiska influenser.

Vi åker buss till KLs mest populära park, Lake Gardens. Här, en liten bit från den hektiska stadskärnan, byggde den brittiska eliten en gång i tiden sina eleganta bostäder med vackra trädgårdar. Parken lever upp till sitt namn och är prydd med näckroskantade sjöar, vattendrag och porlande springvatten. Vi strosar runt i det gröna och tittar också på parkens stora orkidéträdgård och dess tusentals blomstrande orkidéer.

På vägen tillbaka besöker vi Masjid Negara, nationalmoskén. Moskén har en 73 meter hög minaret och turkosblå kupol med en bönesal med plats för över 15 000 personer samt en ovanlig gammal järnvägsstation. Stationen är byggd i indisk-islamsk stil men enligt engelska byggstadgar, som bland annat angav att taket skulle byggas så att det skulle kunna hålla för vikten av flera ton snö. Efter vår gemensamma introduktion till Kuala Lumpur tillbringar vi resten av dagen på egen hand.

Dag 4
Flyg Kuala Lumpur – Kuching, Borneo
Makakapa på Borneo

Vi lämnar Kuala Lumpurs myllrande stadsliv mitt på dagen och flyger till Sydkinesiska havet till regnskogens, orangutangernas och ibanfolkets Borneo. Borneo är världens tredje största ö efter Grönland och Nya Guinea och har ett av världens mest unika ekosystem. Merparten av ön är täckt av regnskog och här finns ett unikt djur- och växtliv med orangutanger och näsapor som några av de mest berömda inslagen. Borneo delas idag mellan Indonesien och Malaysia. Den indonesiska delen kallas för Kalimantan och den malaysiska delen kallas för Östmalaysia och består av delstaterna Sabah och Sarawak. Vårt äventyr tar sin början i Sarawak som fram till år 1966 regerades av Brooke-familjen och inte blev en officiell del av brittiska imperiet förrän efter andra världskriget. År 1966 formades dagens självständiga Malaysia och efter ett kort krig mot Indonesien delades Borneo i två delar.

Efter ett par timmars flygresa landar vi i Sarawaks huvudstad Kuching. När vi har checkat in på vårt hotell har vi resten av dagen på oss att titta runt i den anrika staden. Kuching betyder katt på malajiska och man kan tydligt se att staden gör sitt bästa för att göra katten till sitt varumärke: Här finns ett antal härligt kitschiga kattstatyer i det annars så urbana stadslandskapet, bland annat en kattfontän och den så kallade Great Cat of Kuching, en 2½m-stor vita katt med blå ögon och morrhår.

I motsats till andra städer i området skonades merparten av Kuchings historiska byggnader under andra världskriget. Många av dem har nyligen restaurerats och stadens koncentrerade stadskärna som slingrar sig längs med Sarawakfloden erbjuder en synnerligen trevlig och vacker promenad.

Dag 5
Kuching – Semenggoh Orangutangcenter - Bako nationalpark
Borneo

Efter frukost ger vi oss iväg till Bako nationalpark. Längs vägen stannar vi till vid rehabiliteringscentret Semenggoh. Här lever orangutanger och andra djur som tagits tillfånga av tjuvjägare eller vars föräldrar är döda. På Semenggoh lär de sig att klara sig själva i djungeln. Orangutangerna lever i djungeln och beger sig oftast bara till centret när det är dags för mat, och det är inte säkert att vi får se de sällsynta orangeröda aporna. Däremot finns det andra aparter såväl som malajbjörn. Vi går in i djungeln till utfodringsplattformarna via gångbroar i träden och hoppas på att orangutangerna ska vara hungriga.

Sedan bär det av till en av Malaysias mest spännande nationalparker, Bako. Här hittar vi näsapor, varaner, vildsvin, sambarhjortar och många unika växter. Vi tillryggalägger sträckan både med buss och båt och under den två timmar långa resan passerar vi kokosplantager, mangroveträsk och skogar med nipapalmer som är en slags blandning mellan palmer och mangroveträd.

Bako nationalpark är Sarawaks äldsta nationalpark och ligger på ett berg som vetter mot Sydkinesiska havet. Parken innehåller en unik blandning av tät grön djungel, branta kustklippor och eroderade klippöar. Här är det lättast att få syn på de unika näsaporna och här finns många makaker-apor.

När vi kommer fram till Bako nationalpark checkar vi in på parkens enda övernattningsställe, där vi bor i enklare bungalows.  Som tur är uppväger den vackra naturen och de spännande upplevelserna avsaknaden av bekvämligheter!

När vi har checkat in ger vi oss ut i nationalparkens väl utstakade system av stigar och utforskar lite av det Borneo är så känt för: lummig regnskog med ett fascinerande växtliv. I nationalparken återfinns i stort sett alla Borneos olika växtarter.

Dag 6
Vandring i Bako nationalpark

Vi tillbringar dagen i Bakos regnskog och klipplandskap. Vi kommer att få se växter som skiljer sig helt från vår egen flora. Bland annat finns det många olika arter av den köttätande växten kannranka som får sin näring från insekter och småkryp som trillar ner i de kannformade bladen. Vi kommer förmodligen att se vildsvin, varaner och den fräcka javamakaker-apan som inte skyr några medel om det vankas något gott att äta (håll koll på din väska). Vi kikar även efter de försynta silverlangurerna som är silvergrå som vuxna och orangefärgade som barn.

Mest intensivt tittar vi däremot efter näsapan. I Bako lever cirka 150 exemplar av denna sällsynta apa som endast hittas på Borneo. Om vi rör oss så tyst vi kan och håller ögon och öron öppna kanske vi får höra det där konstiga, grymtande lätet som vittnar om att de rör sig mellan trädtopparna. Och förhoppningsvis får vi även syn på dem. Om vi har riktigt mycket tur (och tålamod) kanske vi kan få se en hel flock av de grå och rödbruna aporna med hängnäsa och hängmage.

Dag 7
Bako nationalpark – Lemanakfloden. Övernattning i ibanfolkets traditionella långhus
Långhus på Borneo

Efter frukost lämnar vi Bako nationalpark och kör genom det sagolika landskapet som pryds av små byar och pepparplantager. Längs vägen äter vi lunch i en av byarna. Ganska snart kommer vi fram till Lemanakfloden nära gränsen till Kalimantan. Här byter vi ut bussen mot en longtail-motorbåt som kör oss till långhuset där vi ska övernatta.

Långhus är, precis som namnet indikerar, väldigt långa hus byggda på pålar vid Borneos floder. Det är inte helt ovanligt med långhus som är 100 meter långa. Boendeformen har under flera hundra år använts av ibanfolket. Ett långhus är lika mycket ett levnadssätt som en byggnad. Ett enda långhus rymmer ett helt samhälle och det är inte helt ovanligt att 200 människor bor under ett och samma tak. Långhuset avskiljs på längden med ett långt gemensamt rum ut mot floden och mindre rum till varje familj ut mot djungeln på baksidan.

Ibanfolket var en gång i tiden beryktade huvudjägare; en makaber tradition som ingick i deras religiösa och sociala ritualer. Om en iban-man kapade en fiendes huvud belönades hans samhälle bland annat med ökad fruktbarhet. Seden förbjöds i början av 1900-talet. Ibanfolket är idag vänligt sinnade och generösa husvärdar.

Vår natt i långhuset ger oss en unik möjlighet att uppleva denna gästfria befolknings vardag på närmare håll, och vi kommer att upptäcka att dagens moderna värld så sakta börjar göra sig gällande även här.

Vi äter tillsammans med långhusets invånare i deras gemensamma rum och resten av kvällen upplever vi deras traditionella danser och provsmakar deras tuak - ett brännvin tillagat på ris.

Dag 8
Ibanfolkets långhus – Batang Ai-sjön
Traditionella tatueringar

Idag ger vi oss ännu längre in i ibanfolkets område. Vi ska till Batang Ai, en konstgjord sjö skapad ur en närliggande fördämning omgärdad av regnskog. Vi vinkar farväl till våra värdar i långhuset och åker nedåt Lemanakfloden till samma plats där vi steg av bussen igår. Därefter går turen till Batang Ai-sjön. Vid stranden går vi ombord på fartyget som tar oss till vårt hem under kommande två dagar, Batang Ai Longhouse Resort.

Efter att ha övernattat i ett traditionellt långhus är det dags att testa en exklusivare variant. Resortet vi ska bo på är inspirerat av ibanfolkets långhus men med avsevärt högre komfort, Batang Ai Longhouse Resort Här finns pool och alla de faciliteter man kan förvänta sig av ett resort. Allt detta djupt inne i regnskogen vid sjöns strand.

Resten av dagen har vi tid till att koppla av, varför inte ta ett dopp i poolen?

Dag 9
Äventyr på egen hand i Batang Ai nationalpark
Oranguntang
Vi tillbringar dagen på egen hand i de gröna omgivningarna. Nationalparken ligger på sjöns andra sida, två timmars båtresa bort. Nationalparkens regnskog brer ut sig hela vägen ned till vår resort på sjöns södra sida. Även om vi inte ska förvänta oss att få syn på orangutangerna, som strövar fritt i nationalparken, har vi desto större chans på gibbonapor, näshornsfåglar och många andra exotiska djur.
Dag 10
Batang Ai – Kuching. Tid på egen hand

Vi äter frukost och sedan är det dags att lämna vår exklusiva tillvaro i regnskogen.

Efter lunch på en restaurang i området fortsätter vår färd till Kuching. Här har vi chansen att njuta av stadens goda, kryddstarka mat, flanera utmed floden eller kanske göra några sista inköp innan vi lämnar Borneo.

Dag 11
Flyg Kuching – Singapore. Stadsrundtur
Singapores skyline

Efter frukost åker vi ut till flygplatsen och sätter oss tillrätta i flyget till Singapore. Väl framme i den exotiska och moderna storstaden ger vi oss ut på en stadsrundtur.

Singapores tidiga historia är omtvistad. Vissa inhemska historiker hävdar att ön var en regional stormakt benämnd Tumasik från ca år 1000 till 1400. Andra anser att Singapore bara var en lokal utpost fram till dess att Stamford Raffles etablerade en brittisk handelsstation på ön 1819. Det moderna Singapore har sitt ursprung i den efterföljande koloniseringen.

Tack vare sitt strategiska läge blev Singapore snabbt ledande som handelscentrum i Sydöstasien. Ön ingick från 1826 i de brittiska Straits Settlements, som 1867 blev kronkoloni. En ny tidsålder kom med Suezkanalens öppnande 1869 och upprättandet av reguljär ångbåtstrafik till Europa. Singapore blev en ökänd hamnstad med opium, hemliga sällskap och fattigdom, men också en rik och förfinad brittisk koloni med Cricket Club, Victoria Theatre och Raffles Hotel, där gäster som Joseph Conrad, Somerset Maugham och Rudyard Kipling skildrat det koloniala livet på ön.

Under vår stadsrundtur ser vi Financial District och stannar till vid den plats där Sir Raffles gick iland i Singapore den 29 januari 1819. Vi fortsätter med en promenad till Merlion Park, njuter av utsikten över Marina Bay och flanerar genom Little Indias färggranna gränder. Vi besöker även Chinatown och det äldsta hindutemplet i Singapore, det imponerande Sri Mariamman Temple, samt Thian Hock Keng Temple, ett av Singapores äldsta buddhistisk-taoistiska tempel.

Sedan checkar vi in på vårt hotell och kan koppla av under resten av dagen.

Dag 12
Singapore och hemresa

I dag har du chansen att upptäcka Singapore på egen hand. Singapore är känt för sin shopping, kosmopolitiska charm och det hävdas inte sällan att Singapore är världens renaste stad. Men under den rena ytan döljer sig så mycket mer.  I det muslimska kvarteret kan man fynda silke, saronger och rosenvatten. I Chinatown får man en inblick i Singapores historia bland tempel och rikt utsmyckade hus och en ständigt pågående kommers. Här finns fortfarande butiker som säljer rökelse för tempelbesök. Mer modern shopping kan göras på Orchard Road, som med sina shoppingcenter och fina restauranger är turisternas paradis.

Och varför inte avsluta dagen med en drink på ett av världens mest berömda hotell, Raffles Hotel? Det var här som den kända drinken Singapore Sling uppfanns under tidigt 1900-tal och än idag är det en njutning att sitta i baren på det exklusiva hotellet i kolonialstil och sippa på en Singapore Sling.

På kvällen åker vi ut till flygplatsen i Singapore och flyger hem till Stockholm.

Dag 13
Hemkomst
Vi landar i Sverige och har med oss upplevelser från två fantastiska veckor i Sydostasien i bagaget.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
kr. 2.998-
Enkelrum är inte möjligt i Bako nationalpark och i ibanfolkets långhus.
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kuala Lumpur, Singapore - Stockholm
 • Flyg Kuala Lumpur – Kuching - Singapore
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i dubbelrum
 • 1 natt i långhus hos iban-folket
 • Frukost dagliga
 • Lunch dag 5, 6, 7, 8, 10
 • Middag dag 5, 6, 7
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6% av resans pris.
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Drycker
 • Övriga måltider
 • Enkelrumstillägg
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och bagagebärare (ca 500 kr/resedeltagare)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Förutsättningar för att delta på resan

För att delta på den här resan ska du först och främst ha lust att färdas i naturen. Alla i genomsnittlig fysisk form kan delta, men man ska vara inställd på att de olika naturstigarna ligger ovanpå rötter och klippor och ibland i starkt kuperad terräng.  Inte sällan är det halt och lerigt och det kan vara nödvändigt att balansera trädstammar eller gå genom vatten för att korsa vattenlopp. Om du inte tror att du klarar av att de lite svårare turerna, så säg till i god tid. Det finns alltid andra bra alternativ!

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Mycket intressant och givande resa En resa full av upplevelsen men samtidigt ganska så krävande, särskilt klättringen i bergen i Bakonationalparken i närheten av B.N.Resthouse. Det ska stå tydligare i informationen. Dåligt med djurupplevelsen (trots orangutang- och näsaporna i NP), överdrivet i reseinfo. Bra kombination natur och storstad, bra hotell och mat (äv. om man blir trött på kyckling efter ett tag). Mycket kunniga malaysiska guider, trevliga och hjälpsamma. Vi hade tur med vädret också, för det regnade mest på eftermiddagen. Båtfärden till ibanfolket var fantastisk. Bra organiserat med sovplatserna i långhuset.
Date published: 2016-11-14
Rated 2 out of 5 by from Tyvärr så bedömer jag denna resa som mindre lyckade Tyvärr så var denna resa, som jag hade så stora förväntningar på , mindre lyckad.Programmet var inte så spännande och man hade inte så mycket extra att erbjuda. Våran reseledare var mycket rar och trevlig och gjorde nog sitt bästa men hade inte så mycket att varken berätta eller rekommendera eller ordna.Däremot så var våran guide Don i Malaysia och Borneo mycket bra. Hade mycket goda kunskaper, berättar gåvan och var mycket engagerad'. Det som "räddade" hela resan var min vistelse i Singapore ( men det kan knappast vara Albatros:s förtjänst ). Dessutom kunde man ju planera för i vart fall 2 nätter i Singapore.( kanske på bekostnad av vistelse i Batang Ai- Damai)
Date published: 2018-11-11
Rated 4 out of 5 by from Mycket varierande resa För årstiden mkt bra väder. Vi hade behövt bättre info om flera dygn utan resväska vid djungelvistelsen. Login på Bako nat.park undermålig (underhåll, städning). Vistelsen hos Ibanfolket skulle varit trevligare om de sanitära förhållandena varit bättre o området mindre skräpigt. I övrigt fungerade allt bra med de avvikelser som initierades av reseledaren. (Orkidéarken i Kuala Lumpur byttes mot do i Singpore. Dag för utflykt till orangutangerna byttes med lyckat resultat tack vare vare vår exelente resesedare Don.)
Date published: 2016-03-04
Rated 4 out of 5 by from Härlig spännande resa med många upplevelser. En spännande resa med fina upplevelser. Saknade information innan resa, att regnponcho var lämpligast inför djungel vandringarna. Ficklampa ett måste vid kvällsvandring! Regntätplastbag då vi packade om för båtresa till vårt boende i djungeln. Vi hade tur att det inte regnade vid båttransporterna. Blev inte upplyst om att inhemsk valuta var ett måste!! US-dollar funkar inte!! En reseledare som har ont i knät o inte kan delta djungelvandringar, inte okej. Reseledaren var dålig på att upplysa om dagens hålltider.
Date published: 2016-11-15
Rated 5 out of 5 by from Bra variation med storstad och naturupplevelser Underbar resa! En bra variation med storstad och naturupplevelser i regnskogen. Kunniga guider. Kunde ha framgått att man skulle packa om till mindre väskor vid ett flertal tillfällen. Och att resan krävde ganska god fysik. Annars bara ros. Ett minne för livet!
Date published: 2016-03-30
Rated 3 out of 5 by from Mycket upplevelser. Detta borde stått tydligare i programmet: Att man inte fick med sig resväskan i 5 dagar. Att man hade behövt ta med sig en annan väska också. Att det just nu är regnperiod. (Vi hade enorm tur med regnet) Att det inte är någon garanti att få se orangutang Luncherna blev sena, efter kl.14.30. Albatros kunde bjudit på någon fler lunch helst de dagar när aktiviteter ingick i resan, även fler vattenflaskor. Fick köpa flera under resans gång.
Date published: 2016-03-02
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa med spännande ytterligheter i såväl djungeln som i storstäderna Detta är en spännande resa där man får uppleva både storslagen natur med djurliv, komma i kontakt med landets urinvånare och känna på storstadspulsen i Koala Lumpur och Singapore. Vad Albatros måste bli bättre på är att lägga ut en packningslista och informera om resans speciella upplägg med hänsyn till att man bor på så olika sätt under resan. Det blev lite kaotiskt när resenärerna måste shoppa en del på plats för att vi inte blivit informerade innan vi lämnade Sverige om utrustningen som krävdes.
Date published: 2016-11-30
Rated 4 out of 5 by from En spännande resa med många intryck Mycket bra hotell bra läge m.m. Men logistiken på utflykten i Kuala Lumpur var bakvänd. Man visade marknaden men den hade inte öppnat hade varit bättre att visa den när det var öppet och tagit de andra besöken före. Vår reseledare var inte alls påläst om resan. Vi resenärer hade bättre koll på resans innehåll. Det man kan skippa var övernattningen i Långhuset. Att det är primitivt gör inget men det var så skitigt. Det hade räckt med en dagsutflykt. Vi hade turen att få se orangutangerna och det var en upplevelse.
Date published: 2016-11-01
 • y_2019, m_4, d_22, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_44
 • loc_sv_SE, sid_MYRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

MYRTR03ASE