Borta med vinden med Savannah och Charleston

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En charmerande rundresa genom USA:s sydstater. Från jazziga New Orleans till eleganta Charleston

USA:s sydstater

Vi lever och andas sydstatsromantik på den här resan till den amerikanska södern där kärlekshistorien om Scarlett O´Hara och Rhett Butler utspelade sig. Och om du gillar jazz, blues och country lovar vi att den går rakt in i hjärtat.

Här väntar söderns höjdpunkter som på ett pärlband: Jazziga New Orleans, Elvis Graceland och Nashville där Jill Johnsons veranda spelas in.

Vi tar dig med till epokens grandiosa egendomar och kan nästan höra Louis Armstrongs trumpet när vi ger oss ut på Mississippifloden med traditionell hjulångare.

På vår resa med Savannah och eleganta Charleston får du dessutom uppleva plantagen Boone Hall där teveserien Nord och Syd spelades in.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta Amerikanska dollar

Dagsprogram
Dag 1 Avresa till Atlanta
Dag 2 Atlanta. Stadsrundtur
Dag 3 Atlanta - Chattanooga – Lynchburg. Jack Daniels whiskydestilleri
Dag 4 Nashville. Stadsrundtur och Country Music Hall of Fame
Dag 5 Nashville – Memphis. Graceland
Dag 6 Memphis. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 7 Memphis – Vicksburg
Dag 8 Vicksburg – Oak Alley-plantagen – New Orleans
Dag 9 New Orleans. Stadsvandring i French Quarter, jazzbrunch och båttur på Mississippi
Dag 10 New Orleans. Dag på egen hand
Dag 11 New Orleans – Biloxi – Pensacola – Tallahassee
Dag 12 Tallahassee. Stadsrundtur och vidare till Savannah
Dag 13 Savannah. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 14 Savannah. Förmiddagen på egen hand och vidare till Charleston. Boone Hall-plantagen
Dag 15 Charleston – Atlanta och hemresa
Dag 16 Hemkomst

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till Atlanta
Atlanta är delstaten Georgias största stad

Vi flyger till Atlanta, huvudstaden i Georgia. Under några dagar ska vi insupa sydstatstämningen här i Martin Luther Kings födelsestad och platsen där den legendariska boken och filmen Borta med vinden utspelar sig.

Det bor ca fem miljoner människor i Atlanta när man räknar med de enorma förortsområden som sprider ut sig från centrum. Ändå framstår Atlanta som en vacker stad med många grönskande träd och vackra hus. Centrala Atlanta har några av USA:s högsta skyskrapor, men i de äldre stadsdelarna finns fortfarande pittoreska låga hus, målade i vackra färger.

I ett riktigt typiskt sydstatshus med veranda och vitmålat staket satt Margaret Mitchell under 1920-talet och skrev sydstatsromanen nummer ett, Borta med vinden. Kärlekshistorien mellan Scarlett O’Hara och Rhett Butler utspelar sig bland annat i Atlanta under och efter inbördeskriget. När boken släpptes 1936 blev den en enorm framgång. Romanen filmades 1939 och hade premiär i Atlantas Loew’s Grand Theater, som tyvärr inte längre finns kvar. Det gör i gengäld Margaret Mitchells hus, som idag är ett museum.

En annan sevärdhet som lockar besökare är Georgia Aquarium. Det är världens största akvarium, och det är något man håller med om när man ser det - här finns enorma vattentankar med valhajar och vitvalar, pirayor, svärdfiskar, stingrockor och hundratals andra arter av spännande havsdjur. I Atlanta finns också en djurpark med olika djurarter och en väldigt populär pandafamilj.

Ett annat förslag är att besöka platsen där en av de främsta förkämparna för medborgerliga rättigheter vilar - i Atlanta finns Martin Luther Kings Jr gravplats. Han föddes också i staden. För den intresserade finns flera stora museer i staden, bland annat High Museum of Art, Atlanta Institute of the Arts och Museum of Contemporary Art of Atlanta. Staden bjuder också på ett marionettmuseum och till och med ett Coca Cola-museum, som berättar om den kända läskedryckens historia.

Vill du ha en äkta amerikansk upplevelse så måste du ta en hamburgare på The Varsity på North Avenue 61 - en snabbmatsrestaurang som har legat här sedan 1929.

Indianerna kallade området där Atlanta ligger idag för ”Stående Persikoträden” och det odlas fortfarande persikor här i The Peach State (Persikostaten) som Georgia ibland kallas. Indianerna tvingades bort från området då järnvägen, Western and Atlantic Railroad, anlades för att underlätta handeln i mellanvästern. Vid järnvägens slutstation började en stad att växa fram och Atlanta grundades 1837. Resten är historia, som amerikanarna brukar säga.

Dag 2
Atlanta. Stadsrundtur
Martin Luther Kings hem i Atlanta, Georgia

”I have a dream…” Vi börjar med en stadsrundtur som bland annat tar oss till Auburn-kvarteret där Martin Luther King jr. föddes. Här ligger hans hus och kyrkan han predikade i. De ligger på gångavstånd från varandra och idag är området en slags nationalpark där man har byggt ett museum för att hedra Dr. King och de svartas rättigheter.

Vi kör vidare till Centennial Olympic Park, en park som anlades i samband med OS 1996. Här har du lite tid att utforska parken på egen hand. Runt parken ligger många av stadens sevärdheter, bland annat kongresscentret, Philips Arena, Georgia Aquarium, Coca Cola-museet och CNN-centret där man kan se hur nyheter blir till TV.

Dag 3
Atlanta - Chattanooga – Lynchburg. Jack Daniels whiskydestilleri
Rundvisning på Jack Daniel's destilleriet i Lynchburg, Tennessee

”Pardon me boy, is that the Chattanooga Choo Choo?” Glenn Millers schlager från 1941 klingar bekant i öronen hos många, när vi passerar stadsskylten till Chattanooga, Tennessee. Sångens ”Choo-Choo” refererar till järnvägen till Cincinnati som byggdes 1880. Namnet Chattanooga är Creek-indianska och betyder enl. turistmyndigheten på orten “rock coming to a point” och syftar på berget Lookout Mountain som börjar i Chattanooga och sträcker sig in i Alabama och Georgia. Staden har tidigare hetat både Ross´s Landing och Lookout City men namnet är sedan 1838 Chattanooga.

Från Chattanooga reser vi vidare till den lilla staden Lynchburg, som skulle leva i obemärkthet om det inte vore för ett företag i staden: Jack Daniels destilleri. Underligt nog är staden Lynchburg torrlagd, så vi kan tyvärr inte få smaka på de gyllene dropparna. Vi kommer ändå att göra en rundtur i det legendariska destilleriet, så vi kommer åtminstone att känna doften från den bärnstensgula spritdrycken. Vi fortsätter till Nashville, Country & Western-musikens hemort, och checkar in på hotellet.

Dag 4
Nashville. Stadsrundtur och Country Music Hall of Fame
Country Music Hall of Fame i Nashville, Tennessee
Det finns ingen annan plats i världen där du kan njuta lika mycket av countrymusik, dess historia och stora personligheter. Det hela började på 1920-talet med ett radioprogram, Barn Dance, som spelade livemusik. Det var starten på dagens kommersiella country & western-genre i musikbranschen.
Vi tar en stadsrundtur längs Music Row där flera musikstudior och Country Music Hall of Fame ligger. Här kan du se rariteter som Johnny Cashs gitarr och Patsy Clines cocktailklänning.
Resten av dagen är på egen hand.
Dag 5
Nashville – Memphis. Graceland
Elvis Presleys hem i Graceland i Memphis, Tennessee

Efter en tidig frukost åker vi till Memphis för att möta en annan musikalisk ikon: Elvis Presley. Vi kommer att besöka hans hem, Graceland, som efter ”The Kings” död har blivit en kombination av museum och mausoleum. Elvis är begravd i trädgården bredvid en liten fontän som står vid poolen.

Elvis köpte huset redan som 22-åring 1957, och bodde där fram till sin allt för tidiga död den 16 augusti 1977. Idag tycker nog många som besöker Graceland att inredningen är i stilen ”70-tals kitsch”, men det var högsta mode på den tiden Elvis bodde där. Ett av de mest kända rummen på Graceland är djungelrummet. Där finns till exempel en mörkgrön heltäckningsmatta, fullt av gröna växter och ett soffbord som ser ut att komma från Amazonas regnskog.

På Graceland visas också Elvis oräkneliga guld- och platinaskivor. Vi kommer också att få se flera av hans berömda scenkostymer som han bar under den sista delen av sin karriär när han uppträdde med sina spektakulära shower i Las Vegas.

Sedan är det dags att bege sig till hotellet och checka in. Memphis är inte bara känt för sin musikhistoria, men har även en annan specialitet, nämligen spare ribs (revbensspjäll)! Det är en delikatess som bör avnjutas på plats i Memphis!

Dag 6
Memphis. Stadsrundtur och tid på egen hand
Det legendariska Sun Studios i Memphis, Tennessee

Idag upplever vi Memphis på en stadsrundtur. Musiken, som är den blues, soul och R&B som var Elvis varumärke, är utan tvekan även Memphis största varumärke och vi ska bekanta oss med Sun Studio, som var Elvis skivbolag och som även hade andra kända musiker under sina vingar, som t.ex. B.B. King, Ike Turner, Johnny Cash och Roy Orbison, för att bara nämna några.

Vi får även se Lorraine Motel utifrån. Det var här på balkongen på rum nummer 306 som Martin Luther King blev ihjälskjuten från ett närliggande hus. Idag är motellet ombyggt till museum för medborgarrättsrörelsen.

Kvällen i Memphis är på egen hand och du har nu chansen att besöka någon av stadens många bluesbarer där kommande stjärnor på musikhimlen spelar varje kväll. Reseledaren kommer gärna med förslag på trevliga ställen.

Dag 7
Memphis – Vicksburg

Du har förmiddagen på egen hand i Memphis. Du kan ta en promenad i staden i ditt eget tempo, eller kanske besöka Mud Island River Park som ligger på en halvö i Mississippi. Här finns en exakt modell av floden som man kan följa på en kort promenad, och här ligger det museum som omfattar de senaste 10 000 års historia runt Mississippi-floden, bland annat arkeologiska fynd och fartyg i naturlig storlek (ej inkl. i resans pris).

Mitt på dagen fortsätter vi till Vicksburg dit vi ankommer sent på eftermiddagen. Vi checkar in på hotellet och kvällen är på egen hand.

Dag 8
Vicksburg – Oak Alley-plantagen – New Orleans
Ostron i New Orleans, Louisiana

Vi lämnar Vicksburg och kör längs Mississippi till Saint James Parish, där vi besöker den tidigare sockerrörsplantagen Oak Alley. Plantagen hette ursprungligen  Bon Séjour, men fick sitt nuvarande namn efter den fantastiska allén som leder upp till huset. Här står tre hundra år gamla ekträd på rad och bildar närmast en tunnel där grenarna möts över vägen. Huset, som är från 1830-talet, är restaurerat och framstår nästan som i sin storhetstid innan det amerikanska inbördeskriget fick många plantageägare att gå i konkurs. Vi får chansen att beundra huset och ta en promenad i den vackra trädgården innan det är dags att återvända till bussen och fortsätta till New Orleans. Staden har inte helt fått bort spåren efter förödelsen som uppkom efter orkanen Katrinas härjningar 2005. Minnena av de enorma vattenmassorna som dödade ca 1 700 människor och gjorde 80 procent av staden obeboelig har satt sina spår i staden och dess invånare. Men människorna här är starka och stadens gamla motto, ”Laissez les bons temps rouler,” Let the good times roll, lever vidare. Vi checkar in på vårt hotell och resten av dagen är på egen hand.

I New Orleans kan du äta gott, höra bra musik och festa. Jazzen föddes här i staden och lever i bästa välmåga på många olika spelställen. På en promenad nerför Bourbon Street är det svårt att inte låta sig fångas in av någon av barerna. Under den stora karnevalen Mardi Gras går huvudparaden här och hela centrum blir till en enda jättelik festplats.

Dag 9
New Orleans. Stadsvandring i French Quarter, jazzbrunch och båttur på Mississippi
Mississippi-floden vid New Orleans, Louisiana

New Orleans grundades av franska kolonisatörer år 1718 som Nouvelle Orléans. 1763 övergick staden till spanskt styre fram till 1803, då det såldes till amerikanerna.

Blandningen av olika nationaliteter har gjort New Orleans till något helt enastående. Vi ska gå på en promenad runt i kvarteret French Quarter som tack och lov till större delen skonades från orkanen Katrinas framfart. De gamla mysiga pastellfärgade byggnaderna med sina utsirade järnsmidesbalkonger och slingerväxter är det man förknippar med New Orleans charm. Kulturen här är en blandning av kreolsk kultur som har sina rötter i Frankrike och influenser från Spanien, Italien, Västindien och Afrika. Allt blandat i en etnisk mix som gör stadens atmosfär väldigt speciell. Ett exempel på detta är användandet av voodoo, som har utvecklats ur blandningen av afrikansk stamreligion och katolicism.

Vi börjar morgonen med en jazzbrunch i French Quarter. Sedan stiger vi ombord på en traditionell hjulångare och åker ut på den breda Mississippifloden. Mississippifloden börjar vid Itascasjön i Minnesota och ringlar sig sedan söderut genom större delen av USA, innan den rinner ut i Mexikanska golfen och New Orleans. En regndroppe som faller i sjön Itasca kommer att nå den Mexikanska golfen efter ungefär 90 dagar.
New Orleans läge mellan Mississippifloden och sjön Pontchartrain i träskområdet vid den Mexikanska golfen gör att den inte som i andra städer i USA talar om downtown och uptown. Här talar man istället om lakeside och riverside. New Orleans ligger lågt, och staden har därför alltid löpt risk för översvämningar. Detta har medfört att man byggt vallar runt staden.

Resten av dagen är på egen hand i New Orleans.

Dag 10
New Orleans. Dag på egen hand
Musik i New Orleans

Det finns många sevärdheter i New Orleans, till exempel den stora stadsparken (City Park) med små laguner, kyrkogården St Louis Cemetery No 1 eller New Orleans Museum of Art. Den största sevärdheten är egentligen att bara att gå runt på de vackra gatorna. Passa på att handla souvenirer på French Market, njut av en god café au lait på ett café eller ta en svalkande dryck på någon bar. Gatumusikanterna gör atmosfären levande och du kan insupa den avslappnade atmosfären här i Big Easy, som staden också kallas.

 

Dag 11
New Orleans – Biloxi – Pensacola – Tallahassee

Vi åker längs med kusten österut och stannar till i Biloxi. Staden är en populär semesterort som kombinerar strandliv med restauranger med fantastiska skaldjursrätter och kasinon som har öppet hela natten. Biloxi drabbades 2005 av orkanen Katrina och även om man har gjort sitt bästa för att göra iordning är staden fortfarande inte helt tillbaka på samma nivå som i fornstora dagar.

Vi fortsätter till Pensacola efter vi har korsat delstatsgränsen till Florida. Den här staden är en av de äldsta i området och redan 1530 flyttade de spanska kolonisatörerna hit. Den första bosättningen var på den långa ö-tungan Santa Rosa utanför kusten, men bara ett par veckor senare härjades ön av en orkan och man drog sig in till fastlandet. I dag stoltserar Santa Rosa med Pensacola Beach, vars fantastiska vita stränder fortsätter i det oändliga. Pensacola drabbas fortfarande av orkaner och därför tänker man alternativ när man ska bygga orkansäkra hus på Santa Rosa. Här kan man stöta på ett hus som är format som en kupol eller ett som har ett rymdskepp på taket.

Pensacola är även hem för flottans flygbas och i det välbesökta National Museum of Naval Aviation kan man lära sig mer om flygets historia, kustbevakningen och flottan, och dessutom finns här 150 restaurerade flygplan. Om vi har tid för besök stannar vi till här.

Dagens slutstation är Tallahassee, huvudstaden i Florida.

Dag 12
Tallahassee. Stadsrundtur och vidare till Savannah

Det sägs att den första julen som någonsin har firats i USA firades i Tallahassee. Det var här som den spanske kolonisatören Hernando Soto övervintrade i en indianby 1538-39. Det finns inga historiska källor som bevisar att man firade jul, men spanjorerna var djupt troende katoliker och prästerna har med största sannolikhet hållit julmässa.

Byn har genom arkeologiska utgrävningar lokaliserats ett par kilometer öster om Florida State Capitol-byggnaden i nuvarande Tallahassee. ”Tallahassee” betyder ”gammalt land”, och indianer har bott i området sedan 1200-talet, vilket gravhöjder vid den närliggande Lake Jackson vittnar om.

I dag bor runt 172 000 invånare i Tallahassee, cirka dubbelt så många om man räknar med förorterna. Staden är mer präglad av sydstatsstämning än Floridafeeling trots att Tallahassee utnämndes till huvudstad i delstaten Florida 1824. Det gamla regeringssätets från 1845, Old State Capitol, ligger än idag som museum, mittemot höghuset från 70-talet där förvaltningen sitter i dag. Uppe från höghusets tak har man fin utsikt över staden. Tallahassee har många museer, bland annat Museum of African American History and Culture, där man kan lära sig mer om de afrikanska slaverna som slet på bomullsfälten här i Södern, och deras ättlingar.

Efter en stadsrundtur korsar vi Floridas halvö och kör till Savannah i Georgia som ligger vid Atlantkusten.

 

Dag 13
Savannah. Stadsrundtur och tid på egen hand
Savannah's vackra kolonialhus

Savannah grundades 1733 och är berömd för sina historiska byggnader och vi ska se några av dem på en stadsrundtur. De vackra gamla kolonialhusen med dubbla verandor (både i bottenplanet och på den första våningen) är i gott sällskap av 21 små gröna parker med statyer och blomstrande buskar och träd.

Vid hamnen vid Savannah River sjuder det av liv mellan de gamla lagerbyggnaderna som är ombyggda till hotell, butiker och restauranger – många med fisk och skaldjur på menyn. Konstskolan Savannah College of Art and Design ser till att den konstnärliga andan genomsyrar hela staden.

Eftermiddagen och kvällen är på egen hand.

 

Dag 14
Savannah. Förmiddagen på egen hand och vidare till Charleston. Boone Hall-plantagen

Förmiddagen tillbringas på egen hand och sedan bär det av till Charleston som ligger ett par timmars färd norrut över gränsen till South Carolina.

Charleston grundades på 1600-talet, på den tiden under namnet Charles Towne. Staden är rik på historiska höjdpunkter; det var här som de första skotten i det amerikanska inbördeskriget avfyrades från Fort Sumter nere vid hamnen.  På gatan The Battery ligger ett pärlband av hus i kolonialstil längs med hamnfronten och påminner om 1700-talets kolonialtid: Dubbla verandor, balkonger, stora balsalar och vackra vyer över havet.  Charleston är även känt som ”The Holy City”, eftersom det var den enda av dåtidens kolonier som tillät judar och franska hugenotter att praktisera deras religion utan restriktioner. 

USA:s mest välbevarade plantager i USA hittar man också i Charleston. Vi skal besöka plantagen Boone Hall och redan när vi kör upp på allén till huvudhuset tappar man andan: Allén kantas av över 200 år gamla ekar vars trädtoppar samlas i mitten över besökarna, och grenarna tyngs av spanska mossa. När man är här förstår man varför just den här plantagen har använts till många filminspelningar, bland annat tv-serien Nord och Syd. På Boone Hall hittar man också de enda bevarade slavhusen i USA.

Dag 15
Charleston – Atlanta och hemresa

Vi lämnar Charlestons palmer, alligatorer och fantastiska fågelliv och återvänder till Atlanta. Härifrån tar vi flyget hem.

Dag 16
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Atlanta t/r
 • Utflykter och entréer enligt dagsprogram
 • Boende i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost alla dagar
 • Lunch dag 4
 • Brunch dag 9
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • ESTA-avgift, ca 14 USD
 • Anslutningsflyg
 • Dricks (beräkna ca 100 USD per resedeltagare till lokalguider, chaufförer etc.)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om USA

Här kan du läsa mer om USA:

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Före avresa

Pass

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

I USA råder inte visumplikt för svenska medborgare eller övriga EU-medborgare vid vistelser upp till 90 dagar, men du ska fylla i tullhandlingar ombord på flyget. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars vistelse om du har en giltig returbiljett.

ESTA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov 

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

 

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Elektronisk utrustning/mobila enheter

Viktig information om din flygresa

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan startas är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Vi hänvisar till British Airways hemsida för mer information:
http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Handen på hjärtat

Information

USAs sydstater har varit en äkta smältdegel av musikalisk innovation, och många olika musikstilar har sitt ursprung just här. Under resans gång får vi en inblick i söderns charm och fokuserar på områdets enorma inflytande över världsmusiken med inslag av jazz, blues, country och sist men inte minst, Elvis Presley.

Du behöver inte vara musikintresserad för att få ut något a resan, men du kommer förmodligen att vara det när du är hemma igen.

Turistbussarna i USA är vanligtvis bekväma. Däremot finns det oftast endast en ingång längst fram i bussen. Dessutom finns varken mugghållare eller förvaringsfack på stolsryggarna. Ta gärna med en bra ryggsäck för personliga ägodelar vid utflykter och under bussresan.

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av Continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng.

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och hur Albatros förhåller sig till det här: www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa med mycket musik och glada resnäre En mycket bra resa som gjordes bättre med hjälp av vår fantastiska reseledare Lena. Mycket bra musik vi fick höra och god mat fick vi också. Tyvärr så var kvaliteten på hotellen lite varierande, och vissa låg utanför stan. Intressanta utflykter, speciellt första halvan av resan. Många höjdpunkter i Nashville, Memphis och New Orleans. Efter New Orleans blev det lite avslaget med alldeles för långa dagsetapper. Med facit i hand, hade vi gärna skippat Savannah och Charleston. En mycket dryg hemresa som började med ca 50 mil buss från Charleston till Atlanta, och därifrån flyget hem till Sverige.
Date published: 2016-03-05
Rated 3 out of 5 by from Härlig musik och charmiga sydstadsmiljöer En resa som gav många härliga musikupplevelser och trevliga stunder i flera charmiga sydstadsmiljöer. Extra plus för flera trevliga lunchstop mellan Louisiana och South Carolina. Resan gav också genom vår utmärkta guide en bra en inblick i sydstaternas historia. Tyvärr var flera hotell placerade långt utanför städerna vilket gjorde att vi inte tillfullo kunde utnyttja vår väl tilltagna fritid till besök i Nashville, Savannah o Charleston. Med tanke på resans pris och att det pga hotellens placering var svårt att utnyttja fritiden blir det ett stort minus för detta!
Date published: 2016-03-13
Rated 4 out of 5 by from Mång fina intryck och upplevelser av resan Resan i sin helhet var mycket bra och reseledaren och vår chaufför var outstanding. Att det var en trevlig grupp att resa med bidrag till den fina helhetsupplevelsen. Jag skulle ha givit resan fem stjärnor om vi inte hade blivit inkvarterade långt utanför stan (inte gångavstånd) både i Nashville och Savannah. I Svannah dessutom vid en flygbas med flygtrafik även på natten. Hoppas att Albatros ändrar på detta.
Date published: 2016-03-24
Rated 4 out of 5 by from Härlig resa med mycket musik En trevlig resa med mycket musik. Vår reseledare Lena som var mycket trevlig och kunnig. Tom busschauffören som körde oss säkert. God stämning på bussen. Hotellen var av god standard. Nackdelen var att vissa hotell låg utan för städerna. Sista delen upplevdes mest som transportsträcka med buss.
Date published: 2016-03-05
Rated 4 out of 5 by from Upplevelseresa för alla sinnen Det blev en jättebra resa som reseledare och busschaufför gjorde så att det blev till fullo. Reseledararen var fantastiskt duktig på många områden och hade även det där extra för oss var och en i gruppen. Vi önskar att hotellen alltid hade legat mera centralt.
Date published: 2016-03-21
Rated 3 out of 5 by from Borta med vinden blandade intryck Resan var bra upplagd med historia och musik som tema. Här gjorde reseledaren Lena ett fantastiskt jobb hon var helt suverän, kunnig och kunde hantera människor på ett utmärkt sätt. Tyvärr dras helhetsbetyget ner av hotellen som i några fall var långt utanför centrum. Värsta exemplet är från Savannah där hotellet låg intill en militär flygbas där helikoptrar, stridsflyg och tunga transportflygplan flög dygnet runt tätt intill hotellet.
Date published: 2016-03-07
Rated 4 out of 5 by from Omväxlande program med intressanta aktiviteter Strålande reseledare, alltid välinformerad och positiv. För mycket boende utanför citykärnan. Trots en mycket välvillig chaufför betr. hämtningar i centrala delar, t.ex. i Nashville, blev det ibland svårt att hantera tid på egen hand fullt ut. Atlanta, Memphis och New Orleans fungerade bra betr hotellens lägen. - Mycket härlig musik av olika kategorier.
Date published: 2016-03-10
Rated 5 out of 5 by from En härligt,roligt och intressant resa En mycket intressant och härlig resa med nya upplevelser. Det var första gången i USA. Prisnivån i USA var något högre än vi förväntat oss. Dricksen en styggelse. Reseledaren var mycket duktig och påläst. Hon får absolut högsta betyg. Frukostbufférna på Hotellen var sådär, annars jättefina rum och service.
Date published: 2016-11-02
 • y_2022, m_5, d_26, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.27
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_22
 • loc_sv_SE, sid_USRTR12, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor