Bulgarien och Rumänien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Majestätiska slott, medeltida städer, storstadspuls och sagolik natur

På den här resan tar vi oss in på livet på denna för så många okända del av Europa.

Vi börjar i den sjudande bulgariska huvudstaden Sofia och gör en avstickare till det vackra Rila-klostret som finns med på UNESCO:s världsarvslista och besöker Europas kulturhuvudstad 2019, Plovdiv.

Vi tar oss över det imponerande Shipka-passet och bekantar oss med lokalbefolkningen när vi besöker den vackra landsorten Koprivshtitsa och friluftsmuseet Etar. Vi kör genom ändlösa rosfält som bland annat används till tillverkning av rosenvatten, innan vi kommer fram till den rumänska huvudstaden Bukarest.

De storslagna boulevarderna och palatsen i Bukarest avlöses av Karpaternas mystik, Dracula-historier samt vackra slott och medeltidsstämning i de många trevliga landsorterna i Transsylvanien. Vi besöker städerna Biertan och Sighisoara som har en idyllisk stadskärna, det ikoniska Dracula-slottet i Bran, vi beger oss till ett häststuteri och ger oss ut på egna äventyr i vackra Brasov.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Bulgarisk leva, rumänsk lei, euro

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Flyg Köpenhamn -Sofia. Stadsrundtur och välkomstmiddag
Dag 2
Sofia. Utflykt till Rila-klostret, lunch och historiskt museum
Dag 3
Sofia – Koprivshtitsa - Plovdiv. Köpmansgården i Koprivshtitsa och stadsrundtur i Plovdiv
Dag 4
Plovdiv – Kazanlak – Veliko Tarnovo. Rosenvattentillverkning, kungakryptan i Kazalak, Shipka-passet och Etar friluftsmuseum
Dag 5
Veliko Tarnovo – Bukarest. Tsaravets-fortet och handelsgata samt stadsrundtur i den rumänska huvudstaden
Dag 6
Bukarest – Sibiu. Parlamentspalatset, Cozia-klostret, Karpaterna och stadsrundtur i Sibiu
Dag 7
Sibiu. Utflykt till medeltidsstäderna Biertan och Sighisoara samt middag hos familj
Dag 8
Sibiu – Bran - Brasov. Besök på stuteri med lipizzanerhästar och Draculas slott i Bran
Dag 9
Brasov. Den Sorte Kirke i Brasov og tid på egen hånd
Dag 10
Brasov – Sinaia - Bukarest – Köpenhamn. Peles-slottet i Sinaia och hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Köpenhamn -Sofia. Stadsrundtur och välkomstmiddag Ca. 40 km

Vi landar i den bulgariska huvudstaden Sofia mitt på dagen och tar oss ganska direkt an dagens program.

Sofia är med sina 1,5 miljoner invånare Bulgariens största stad och landets huvudstad.  Staden är en av Europas äldsta huvudstäder och har en historik som går hela vägen tillbaka till år 700 f.Kr. då den grundades av trakiska bosättare. Sofia har haft flera olika namn under den här perioden och rester av stadens tusenåriga historia hittas utspridd över hela staden i samspel med de många moderna byggnaderna.

Vi ska naturligtvis besöka den mäktiga Alexander Nevski-katedralen från 1912. Katedralen har plats för inte mindre än 7 000 personer. Vi kör även upp längs den imponerande Car Osvoboditel-boulevarden som leder upp till centralt belägna Sankt Nedelja. Här finns några av Sofias riktigt gamla byggnader som bland annat Sankt Georg-kyrkan som är ett av Bulgariens äldsta arkitektoniska verk.

Vi tittar även förbi det bulgariska presidentpalatset som ligger i samma område som den vackra Sankt George-kyrkan samt ett av stadens finaste hotell, Sofia Hotel Balkan som byggdes år 1956 och år 1986 var det första hotellet i Bulgarien som ägdes av ett västerländskt företag, nämligen Sheraton. Vi avrundar eftermiddagen med en promenad i området och botaniserar bland de många caféerna. Vi avslutar dagen med en god middag på restaurang.

Dag 2
Sofia. Utflykt till Rila-klostret, lunch och historiskt museum Ca 230 km

Bulgariens vackra utflyktsmål Rila-klostret ligger 115 kilometer söder om huvudstaden, och för att få ut så mycket som möjligt av dagens utflykt börjar vi tidigt.

Rila-klostret finns med på UNESCOs världsarvslista och är utan jämförelse Bulgariens mest berömda kloster. Klostret uppfördes på 900-talet ovanpå resterna av den helige Ivan Rilskis asketiska bostad, och det drar varje år till sig horder av troende och turister.

Själva klostret omgavs ursprungligen av en upp till 24 meter hög stadsmur som skulle skydda klostret mot plundrande rövarband. Muren kunde däremot inte förhindra en större brand på 1800-talet. Branden åsamkade omfattande skador både på kloster och kyrka. Återuppbyggnaden tog sin lilla tid men kyrkan stod slutligen färdig år 1837 och de nya kalkmålningarna blev snabbt en stor attraktion. Det var naturligtvis landets duktigaste konstnärer som hade åtagit sig att göra målningarna, och resultatet är alldeles enastående. Målningarna består av en lång tecknad serie om bibelns historia och även målningar som visar hur man lever ett kristet och sedligt liv. De fantastiska kalkmålningarna finns både utanpå och inne i kyrkan.

Efter några spännande upplevelser och lunch i närheten vänder vi återigen näsan mot huvudstaden. Vi ska inte låta oss luras på det historiska museet som ligger på infartsvägen från Rila och bjuder på en av Balkans allra största konstsamlingar. De över 650 000 museiföremålen finns utställda i den dåvarande bulgariska kommunistledaren Todor Zhivkovs gamla bostad.  Vi återvänder till huvudstaden sent på eftermiddagen. Kvällen är avsatt åt upplevelser på egen hand.

Dag 3
Sofia – Koprivshtitsa - Plovdiv. Köpmansgården i Koprivshtitsa och stadsrundtur i Plovdiv Ca 180 km

Det är dags att ta farväl av den bulgariska huvudstaden och bege sig ut på landet. Vår första anhalt är landsorten Koprivshtitsa som är känd för sina välbevarade gamla hus som är en äkta arkitektonisk skatt. I mitten av 1800-talet hade Koprivshtitsa cirka 12 000 invånare och tävlade med Sofia om titeln som områdets mest inflytelserika stad. Efter Bulgariens självständighetsförklaring år 1878 utnämndes Sofia till regeringsstad och Koprivshtitsa fick något av en skuggtillvaro. Efter andra världskriget beslutade den kommunistiska regeringen sig för att bevara staden och utförde stora renoveringsprojekt på de många övergivna byggnaderna. Resultatet är imponerande.  I besöker en av de mest imponerande byggnaderna som tidigare var bostad åt den stenrike köpmannen Nencho Oslakovs familj. Huset byggdes år 1856 och är idag ombildat till ett litet trevligt museum som berättar om livet i Koprivshtitsa för 150 år sedan.

Sent på eftermiddagen kör vi in till Bulgariens näststörsta stad, Plovdiv. Staden är belägen vid Martitsa-flodens strand och tillhör en av Europas äldsta städer med en historik som sträcker sig över 6 000 år tillbaka i tiden.

Vi tittar förbi stadens många vackra romerska ruiner som alla är samlade i stadens gamla stadskärna. Här hittar vi alltså både en imponerande teater och stadion samt en del mindre romerska kyrkor. Att Plovdiv inte bara lever kvar i det förflutna är tack vare utnämnandet till europeisk kulturhuvudstad år 2019, vilket är ett tydligt bevis för att staden sjuder av konstnärligt liv.

Dag 4
Plovdiv – Kazanlak – Veliko Tarnovo. Rosenvattentillverkning, kungakryptan i Kazalak, Shipka-passet och Etar friluftsmuseum Ca 200 km

Området norr om Plovdiv är berömt för sin rosproduktion. Rosenvatten utgör en stor del av produktionen och vi ska naturligtvis se hur den fungerar och få lära oss mer om vattnets många lyckobringande egenskaper. Området har varit bebott i tusentals år och vi fortsätter nu till gravplatsen för en av de trakiska konungarna som regerade i området 200-300 före vår tideräkning. Graven, som för övrigt finns med på UNESCOs världsarvslista, är bara en av upp emot 1 500 gravplatser man tror finns i området.

Vi beger oss nu upp i bergen för att ta oss över det vackra Shipka-passet som ligger på 1 150 meters höjd. Passet förbinder städerna Kazanlak och Gabrovo och bjuder på en makalös utsikt över Balkanbergen; bergskedjan som sträcker sig långt in i Serbien och vars högsta punkt Potev på 2 376 meter skymtar i horisonten på molnfria dagar.

Vi fortsätter till friluftsmuseet i Etar där vi bildar oss en uppfattning om livet på landet de senaste århundradena. De många öppna verkstäderna och vackra återuppförda bostäderna bildar en perfekt ram runt vårt besök. Vi anländer till Veliko Tarnovo sent på eftermiddagen och checkar in på vårt hotell.

Dag 5
Veliko Tarnovo – Bukarest. Tsaravets-fortet och handelsgata samt stadsrundtur i den rumänska huvudstaden Ca 180 km

Veliko Tarnovo är Bulgariens medeltidsstad nummer ett och rymmer bland annat det imponerande fortet Tsaravets som uppfördes på 1100-talet. Fortet ingick i ett större komplex som även rymde ett stort palats och flera kyrkor, som alla skyddades av den stora ringmuren som omgärdade hela området. Innanför murarna levde upp emot 1 500 personer under stadens storhetstid och idag finns det några trevliga handelsgator som bjuder ut sina lokala varor.

Efter att ha besökt både fort och marknad fortsätter vi den sista biten till gränsen till Rumänien. När vi har klarat av gränsformaliteterna fortsätter vi mot Rumäniens huvudstad Bukarest.

Huvudstaden Bukarest var under mellankrigstiden känd som Österns Paris tack vare sin eleganta, franskinspirerades arkitektur. Andra världskrigets bombningar och jordbävningarna 1940 och 1977 gjorde sitt för att förstöra de vackra 1800-talsbyggnaderna, som nu har ersatts av nyare arkitektur från Sovjettiden. Bukarest är med sina två miljoner invånare Rumäniens största stad.

Dagens rundtur tar oss bland annat till Huset av den fria pressen där de flesta tidningarna har sitt högkvarter. Huset är ett skolexempel på den något bombastiska byggnadsstilen socialistisk realism. Vidare till Triumfbågen som byggdes efter den parisiska förlagan till minnet av år 1918, då Transsylvanien införlivades i riket. Därefter Segertorget, ett av stadens centrala torg, där bland annat regeringsbyggnaden ligger, inte att förväxla med Ceausescus gigantiska parlamentspalats som vi ska se imorgon.  Vi kör även runt Revolutionstorget där vi hittar flera viktiga byggnader: det gamla kungapalatset som idag rymmer Nationalmuseet för konst, universitetsbiblioteket, konserthallen Ateneum och den gamla Centralkommittén för att bara nämna några.

En del av bussresan färdas vi längs Segerboulevarden som har varit stadens mest fashionabla gata sedan man för cirka 300 år sedan anlade träbrädor på den, så att den gick att färdas på när andra vägar var rena rama lerpölarna. På den tiden hade många adliga familjer sina hus här, men idag är det namn som Gucci, Armani och Rolex som pryder fasadväggarna.

Vi avslutar dagen med en  middag på restaurang.

Dag 6
Bukarest – Sibiu. Parlamentspalatset, Cozia-klostret, Karpaterna och stadsrundtur i Sibiu Ca 280 km
På besök i Sibiu

Efter en god frukost beger vi oss mot det enorma Palamentspalatset som är världens näststörsta administrativa byggnad efter Pentagon. För att skapa plats för byggnationen togs en stor del av Bukarests gamla stadsdel bort, vilket bland annat drabbade över 22 kyrkor, sex synagogor och cirka 30 000 bostäder. Ceausescus monumentala byggnadsprojekt inleddes år 1984 och stod färdigt år 1989, samma år som han avsattes. Byggnaden täcker 340 000 kvadratmeter fördelade på 12 våningsplan och 1 100 rum.  Planen var att byggnaden skulle rymma parlamentet och andra regeringsorgan såväl som Ceausescus privatbostad. I byggnaden skulle man även ställa ut Rumäniens naturresurser och därför är målningarna övervägande nationella, bland annat tror man att det användes cirka 1 miljon kubikmeter transsylvanisk marmor.

Vi styr nu kosan mot Transsylvanien. Utflykten börjar på motorvägen ut från Bukarest över de flacka stäpperna där vi kan ha turen att få syn på storkflockar. Snart slutar motorvägen och vi börjar uppleva den något eftersatta infrastrukturen i Rumänien, och vi fortsätter resan i ett något lugnare tempo.

Vi gör ett litet stopp vid Cozia-klostret som ligger naturskönt vid Olt-flodens brädd. Klostret uppfördes år 1386 i bysantisk stil och byggherre var den valakiske konungen Mircea del Batran, som var farfar till Vlad III, mer känd under namnet Dracula.

Vi fortsätter resan genom Karpaterna och Fagarasbergen och kör över gränsen till Transsylvanien. Transsylvanien införlivades i Rumänien år 1918 och innan dess hade regionen med skiftande grader av självstyre tillhört Ungern under cirka 1 000 år. Vårt mål är Sibiu som vi anländer till tidig eftermiddag.

I Sibiu bor det cirka 150 000 personer och trots sin modesta storlek är staden ett av Rumäniens kulturella flaggskepp. Staden utnämndes till europeisk kulturhuvudstad år 2007. Här finns tre teatrar, en filharmoniorkester och en hel del bra museer och festivaler. De kulturella inslagen är dock inget nytt, både Franz Lizt och Johan Strass har uppehållit sig i staden och Rumäniens första skola, sjukhus och apotek byggdes i Sibiu för flera hundra år sedan.

Vi ger oss ut på stadsvandring i den medeltida staden som grundades av tyska inflyttare i slutet av 1100-talet. De transsylvaniska saxarna som de kallades var en blandad grupp tysktalande invandrare som kom till området i flera omgångar på 1100- och 1200-talen. Invasionen kom från de ungerska härskarna som ville kolonisera Transsylvanien och göra det till ett slags buffertzon mot invasioner. Invandrarna lyckades bevara sitt kulturella arv utan att assimileras. Bland annat talade, och talar de fortfarande, tyska, och fram till andra världskriget utgjorde de en tysk minoritet i Rumänien. Efter andra världskriget blev de flesta utvisade eller emigrerade, bland annat till Österrike, Tyskland och USA.

Vi inleder utflykten på Stortorget som med sina 93 gånger 143 meter utan tvekan lever upp till sitt namn.  Här ligger en del viktiga byggnader som Bland annat Bruckenthalmuseet som har en av landets finaste konstsamlingar från 1500-1600-talet, den katolska kyrkan och rådhustornet som är ett av de överlevande borgtornen från stadsmurarna. Vi fortsätter till en annan viktig plats, nämligen Lilla torg. På vägen passerar vi under Lögnarnas bro som sägs ha fått sitt namn efter de köpmän som förr i tiden stod i närheten och använde alla tänkbara knep för att mångla ut sina varor. 

 

Dag 7
Sibiu. Utflykt till medeltidsstäderna Biertan och Sighisoara samt middag hos familj Ca 190 km
Sighisoara

Idag beger vi oss ut på utflykt norröver genom vackra landskap med mjukt böljande vinodlingar. Vi kör genom staden Medias som precis som Sibiu grundades av tyska inflyttare på medeltiden. Vin från Medias är faktiskt omtalat i Bram Stokers roman Dracula, där karaktären Jonathan Harker den 5 maj noterar följande i sin dagbok på väg mot Draculas slott: ”Vinet från en gyllenfärgad Mediash som ger en säregen men inte obehaglig stickande känsla på tungan”.

Härifrån fortsätter vi till staden Biertan som även den är av tyskt ursprung. Stadens stora dragplåster är den UNESCO-bevarade kyrkan som under orostider fungerade som fort dit stadens invånare kunde ta sin tillflykt. Kyrkan byggdes på 1500-talet och ett unikt inslag är bland annat ett dörrlås med 19 separata lås som år 1900 vann förstapris på Världsutställningen i Paris.

Vi fortsätter till staden Sighisoara. Ordet pittoresk räcker nästan inte till för att beskriva Sighisoara som är en otroligt välbevarad medeltidsstad med små lerhus som lutar sig snett mot varandra längs slingrande kullerstensgator. Vi ska besöka Kyrkan på kullen som ligger i slutet av en lång, övertäckt trappa. På kyrkogårdens gravstenar kan fortfarande många tyska namn skönjas.

Sighisoara var från början en hantverkarstad som under sina storhetsdagar hade så många som 15 hantverkarlag, och många av stadens invånare var saxiska transsylvaner. Självaste Vlad III, även kallad för Dracula och Tepes (spetsaren) föddes i ett hus i stadens idag UNESCO-bevarade citadell. Sighisoaras citadell är den gamla staden omringad av en stadsmur och är en av de platser vi får se på dagens stadsvandring.

På vägen tillbaka till Sibiu stannar vi och äter middag hos en familj. Vi återvänder till Sibiu sent på kvällen.

Dag 8
Sibiu – Bran - Brasov. Besök på stuteri med lipizzanerhästar och Draculas slott i Bran Ca 165 km
Draculas slott i Bran

Vi inleder dagen med skönhet och elegans i form av ett besök på ett av Rumäniens bästa stuterier. Här ska vi förutom att njuta av åsynen av 300 vackra lipizzanerhästar även få höra mer om platsens historia samt titta närmare på de många vackra hästvagnarna som finns utställda på platsen.

Vi fortsätter nu mot slottet i Bran, även kallat för Draculas slott. Enligt Bram Stokers roman bodde greve Dracula på ett slott uppe på en kulle i Transsylvanien, med en djup flodravin nedanför. Beskrivningen passar perfekt in på Bran-slottet och det är inte helt osannolikt att det var det som lät inspirera Stoker. Vad gäller den riktige Dracula hette han egentligen Vlad III och det finns inga som helst bevis för att han hade någon anknytning till Bran-slottet. Vissa källor hävdar dock att han hölls fångatagen där i två månader på order från den ungerske konungen Matei Corvin.  Myt eller ej, Bran-slottet lever upp till alla förväntningar på ett sagolikt medeltidsslott som höjer sig högt över dalen med myriader av vita torn och tillbyggnader.

Slottet byggdes i slutet av 1300-talet och fungerade senare som gränspost till bergspasset mellan Valakiet och Transsylvanien. År 1920, efter Rumäniens enande, blev slottet kungligt residens. Därefter följde en period av kommunism och kungafamiljen landsförvisades. Ättlingar till kungafamiljen har nu återigen fått slottet i sin ägo och efter en omfattande restaurering är det idag ett museum.

Vi fortsätter härifrån till Brasov och befinner oss nu i hjärtat av Transsylvanien vid foten av Karpaterna.

 

Dag 9
Brasov. Den Sorte Kirke i Brasov og tid på egen hånd Ca. 5 km
Brasov

Brasov grundades av teutoniska riddare. En militärorden som år 1211 bjöds in av den ungerske konungen för att kolonisera och försvara den sydöstra delen av Transsylvanien, även känt som Burzenland. Riddarna anlade olika städer och borgar vid Karpaterna för att kunna försvara bergspassen. När orden fick för mycket makt för konungens smak utvisades riddarna år 1225, men kolonisatörerna stannade och det finns än idag en tysktalande minoritet i området.

Brasov, vars gamla tyska namn är Kronstadt, har en väldigt välbevarad medeltida stadskärna och en del av stadsmuren med tillhörande torn har restaurerats. Vid börjar vid Brasovs landmärke, Svarta kyrkan. Den stora gotiska kyrkan är egentligen mer grå än svart, men namnet kommer från 1689 så den stor brand ödelade och svärtade ner en del av kyrkan. I kyrkan finns en stor orgel byggd av den berömde berlinske orgelbyggaren Buchholz och man tror att detta är den sista av hans flyglar som finns bevarad i sin ursprungliga form.

Återstoden av dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand i denna pärla till stad. Och det finns väldigt mycket att se. Ett besök på det lilla stadsmuseet ger en strålande inblick i stadens historia, och den som istället vill koppla av med en öl eller en kopp kaffe istället hittar massor av små trevliga caféer och restauranger.

 

Dag 10
Brasov – Sinaia - Bukarest – Köpenhamn. Peles-slottet i Sinaia och hemresa Ca 170 km
Peles-slottet

Det är dags att lämna Brasov. Vi fortsätter nu mot Karpaternas pärla, Sinaia. PÅ vintern lockar staden till sig skidåkare och på sommaren anländer vandrarna. Sinaia var hemstad för Rumäniens förste konung, Karol I, som lät bygga sommarslottet Peles. Vi gör en rundtur på slottet som inte stod färdigt förrän år 1914, bara några månader före konungens död. Då hade byggnationen pågått i 39 år. Man förstår varför det tog så lång tid när man ser de fantastiskt konstfärdigt utsmyckade rummen med utskurna trätak, förgyllningar och tusentals detaljer. Peles-slottet är definitivt en av utflyktens höjdpunkter, och inte minst de gyllene verken av den österrikiske konstnären Gustav Klimt gör intryck. Dessutom var detta ett av de första slott som fick rinnande vatten och fjärrvärme.

Tidigt på eftermiddagen beger vi oss mot Bukarest där vårt flyg väntar.

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Köpenhamn – Sofia och Bukarest – Köpenhamn med mellanlandning
  • Utflykter enligt program
  • Boende i delat dubbelrum på bra hotell
  • Halvpension (frukost dagligen, lunch dag 2 och 10 samt middag dag 1 och 3-8)
  • Transport i moderna och bekväma bussar
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Tillägg för enkelrum
  • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med cirka 50 euro per person)
  • Övriga måltider och drycker
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Sevärdheter

Nästan alla sevärdheter har stängt på måndagar.

Hotell

Hotellen på resan är generellt väldigt moderna och håller en hög standard (3-4-stjärniga) och läge. WiFi är snabb och gratis på samtliga hotell.

Bankautomater

Det finns bankomater överallt.

Läs mer om Rumänien

Här kan du läsa mer om din spännande destination:

www.albatros.se/resmal/europa/rumanien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Spännande resa till ovanliga resmål Det var en välorganiserad och spännande resa med många olika besök så vi var absolut nöjda med resan. Sedan finns det alltid förbättringspotential. En sak som många klagade på var den middag som skulle vara i ett hem på landet och det lät spännande men det var som vilken enkel matsal som helst utan att vi fick se något av hemmet. Bör ändras i programbeskrivningen om Ni inte kan ordna det mer i hemmiljö nästa gång.
Date published: 2019-11-09
Rated 4 out of 5 by from En intressant resa med spännande upplevelser Intressant resmål och trevliga medresenärer
Date published: 2019-10-30
Rated 4 out of 5 by from En innehållsrik resa Två länder som jag inte tidigare besökt. Nu har jag besökt dessa två länder och m hjälp av två inhemska kunniga guider lärt känna dessa länder mer. Vår reseledare hanterade en uppkommen situation mycket bra. En eloge till henne Vår inhemska busschaufför körde så fint och undvek häftiga inbromsningar, mycket bra!
Date published: 2019-10-30
Rated 4 out of 5 by from Bra resa med högt tempo Resan gav en god inblick i ländernas historia och dagens situation. Den svenska guiden var mycket bra.
Date published: 2019-10-26
Rated 5 out of 5 by from Värdefull information om de båda ländernas kultur och historia Bra hotell, rejäla måltider. Väl valda etappmål. Reseledaren var mycket kunnig om besöksmålen och gav lagom utförliga beskrivningar utan för mycket prat. Tyvärr var den rumänska kompletterande guiden inte lika återhållsam. Bussföraren var exceptionellt skicklig - inga tillbud, häftiga inbromsningar eller krängande kurvtagningar.
Date published: 2019-10-26
Rated 5 out of 5 by from Kompakt program fyllt med intressanta upplevelser Denna resa var en av de bästa (av många) rundresor vi gjort. Vår reseledare var mycket duktig och uppträdde på ett personligt och prestigelöst sätt. Hon åtnjöt därför ett stort förtroende från gruppen. En liten miss var att hon inte på vägen mellan flygplatsen i Sofia och hotellet informerade om valutaväxling och om huruvida vattnet var drickbart eller inte. Dessutom borde deltagarna på ett systematiskt sätt fått skifta platser i bussen. Hon hanterade ett akut och svårt problem med en deltagare på ett mycket professionellt och uppoffrande sätt, vilket var starkt gjort av henne ! Hon var dessutom mycket skicklig i sitt samarbete med de lokala guiderna som båda var enormt detaljerade i sina redovisningar.
Date published: 2019-10-25
Rated 3 out of 5 by from Intressanta länder men ....... Vi var en grupp bestående av mest pensionärer, dock inte alla, vilket gjorde stadsvandringarna väldigt långsamma då de anpassades efter den som sämst tog sig fram. Alla var emellertid mycket trevliga och sociala och det blev inga grupperingar inom gruppen vilket var bra. Toalettstoppen skulle varit fler, busstoan funkade inte. En karta över respektive land hade varit roligt att ha så man kunde följa med hur vi åkte.
Date published: 2019-10-24
Rated 4 out of 5 by from inressant resa mycket informativ och upplevelserik resa
Date published: 2019-09-23
  • y_2024, m_4, d_15, h_3
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_2, tr_21
  • loc_sv_SE, sid_BGRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor