Centralamerika - från Panama till Guatemala

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

Träd in i ett fyrverkeri av färger och upplev hur horisontens intensiva blå nyanser och regnskogens gröna skimmer reflekteras i befolkningens själ. Upptäck mayafolkets värld av mysterier och legender, väl undangömda långt inne bland djungelns täta snår. Upplev den världsberömda Panamakanalen, hänförs av Costa Ricas frodiga regnskogar och beundra den majestätiska Arenalvulkanen. Vi utforskar mayaruinerna i Honduras och Guatemala och låter oss bländas av den hisnande vackra Atitlánsjön.

På den här resan får du en fascinerande blandning av historia, natur och storstadsupplevelser. Vi tar oss fram med buss och flyg, och ger oss ut på båtutflykter på Centralamerikas vackraste sjöar.

Följ med på en resa, en upplevelse, ett äventyr!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Amerikanska dollar

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Panama City
Dag 2 Panama City. Stadsrundtur inkl. Panamakanalen
Dag 3 Flyg Panama City – San José, Costa Rica. Stadsrundvandring och kaffefarm
Dag 4 San José – Tortuguero. Tortuguero och sköldpaddscenter
Dag 5 Tortuguero. Kanaltur med båt i Tortuguero Nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
Dag 6 Tortuguero - La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter, kakaoplantage
Dag 7 La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och en simtur i varma bad
Dag 8 La Fortuna – Guatemala City. Flyg till Guatemala
Dag 9 Guatemala City - mayaruinerna Copán, Honduras
Dag 10 Copán – mayaruinerna Quiriguá - Flores, Guatemala
Dag 11 Flores - Tikal - flyg till Guatemala City och vidare till Antigua
Dag 12 Antigua. Stadsrundtur och vidare till Atitlánsjön
Dag 13 Båttur på Atitlánsjön
Dag 14 Atitlánsjön - Guatemala City. Hemresa.
Dag 15 Ankomst till Stockholm

Hotell

Evergreen Lodge

 • 55 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • 1 restaurang
 • 1 bar
 • 1 utomhuspool, jacuzzi och gratis handduksservice
 • Wifi (i begränsad omfattning)

Evergreen Lodge är en charmig tropisk oas som ligger mitt i regnskogen vid det omfattande flodsystemet i Tortuguero nationalpark. Här är du verkligen ett med naturen!

När solen går ner kan du njuta av en drink i baren, som bjuder på en fantastisk utsikt över floden. På lodgen finns en restaurang där samtliga måltider serveras och i swimmingpoolen kan man ta ett dopp och koppla av efter dagens äventyr.

Läs mer på: evergreentortuguero.com/

Rummen
Vi bor i bungalower som ligger utspridda i området och med regnskogen precis utanför fönstren. Här kan du njuta av den intensiva naturupplevelsen och djurens alla ljud. Rummens inredning avspeglar omgivningarna och det finns varken teve på rummen eller andra störande element. Det finns myggnät framför alla fönster och takfläkt.

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Riande Granada

 • 135 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Swimmingpool och jacuzzi
 • Wi-FI (gratis)
 • Gym

Fint hotell med centralt läge i den moderna delen av Panama City, med massor av butiker och restauranger på gångavstånd. Hotellet har restaurang, bar, gym och en liten trädgård med en liten pool och jacuzzi. Det är gratis Wi-Fi. 

Rum
Eleganta och moderna rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar, TV, värdeförvaringsskåp, hårtork och gratis Wi-Fi. Alla rum har utsikt mot staden.

Hotel Villa Santa Catarina

 • 38 rum
 • 0 km till Atitlánsjön
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Pool
 • Wi-fi (gratis)

Litet charmigt hotell som ligger vid Atitlánsjön. Hotellet ligger i den lilla byn Santa Catarina Palopó, en av de mest populära städerna vid sjön där gatubilden präglas av kvinnornas traditionella, färgglada dräkter. Hotellet har restaurang, bar, pool och jacuzzi. Det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Rummen ligger i tvåvåningsbyggnader vid hotellets trevliga trädgård. Alla rum är inredda med dubbelsäng eller två enkelsängar, TV och möblerad balkong. Det är utsikt över trädgården eller över poolområdet. Gratis wi-fi på rummet. 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
38 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

På denna resa rekommenderar vi att man är i god form då det sker vandringar i varierad terräng.

Dag 1
Stockholm – Panama City

Vi flyger från Stockholm till Panama. Efter vi har passerat gränskontrollerna åker vi genom Panama City till vårt hotell.

Dag 2
Panama City. Stadsrundtur inkl. Panamakanalen
Panama City skyline

Idag gör vi en rundtur i Panamas huvudstad tillika största stad Panama City. Eller Ciudad de Panamá som den heter på spanska. Här bor endast en miljon människor bland en salig röra av imponerande skyskrapor, vackra hus från kolonialtiden och slumområde som finns i varje storstad i den här delen av världen.

Vi börjar dock ett par kilometer utanför stadskärnan, där ruinerna från den ursprungliga staden ligger. Denna plundrades och brändes ner av den engelska kaparen Henry Morgan 1671. Istället för att återuppföra staden byggde man en ny stad några kilometer västerut, där dagens Panama City ligger.

Vi återvänder till staden och fortsätter vår rundtur till fots i den gamla stadsdelen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här ligger hus i spansk kolonialstil utplacerade i ett rektangulärt gatunät. I västra utkanten av Panama City ligger Panamakanalen. Vi tar vägarna förbi Miraflores-slussen, där fartyg på väg till och från Balboahamnen på Stillahavssidan lyfts eller sänks åtta meter. Här får vi veta mer om hur de imponerande slussarna fungerar och vi får med egna ögon se fartygen passera. 

Övernattning i Panama City. 

Dag 3
Flyg Panama City – San José, Costa Rica. Stadsrundvandring och kaffefarm
Nyskördade kaffebönor

Vi flyger från Panama City till San José, huvudstaden i Costa Rica (notera: då flyget går tidigt får vi med matpaket från hotellet). Efter ankomsten till San José åker vi på en kort stadsrundtur och sedan åker vi till en kaffefarm och äter lunch. Kaffe är landets äldsta landsbruksprodukt och har varit en exportvara sedan 1790-talet. På 1820-talet uppmuntrade den costaricanska regeringen produktionen av kaffe genom att distribuera gratis kaffeplantor och erbjuda skattelättnader till de familjer som var intresserade av att odla kaffe. Detta resulterade i många små kaffeproducenter som trots den ökande konkurrensen från stora odlare kunde säkra sin inkomst. Costaricanskt kaffe är känt för sin höga kvalité och effektiva produktion och det är en av landets viktigaste exportvaror. Kaffefarmen vi besöker är familjeägd och här rostar man kaffet på traditionellt vis.

Övernattning i San José.

Dag 4
San José – Tortuguero. Tortuguero och sköldpaddscenter
Basilisködlan kallas även för "Jesus-ödlan" för att den kan gå

Tidigt på morgonen styr vi kosan mot nordöst, till den karibiska kusten. På väg dit kör vi genom Braulio Carrillo nationalpark som består av 90 procent primär skog, dvs. naturligt växande skog, från tropiskt lågland till dimskogar på höjderna. Man tror att det finns över 6 000 olika växtarter, bland annat ormbunkar, palmer och färgsprakande heliconia- och bromeliaväxter.

Vi äter frukost i den lilla byn Guápiles och därefter kör vi till hamnen La Pavona vid floden och fortsätter resan med båt. Här väntar en behaglig båttur genom djungeln tills vi når vår lodge. På eftermiddagen besöker vi Tortuguero stad och ett sköldpaddscenter där vi får höra mer om arbetet med att skydda havssköldpaddan (”Green Sea Turtle”).

Övernattning på lodge i Tortuguero.

Dag 5
Tortuguero. Kanaltur med båt i Tortuguero Nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
I Tortuguero nationalpark

Idag tittar vi närmare på fantastiskt vackra Tortuguero nationalpark. Nationalparken uppstod som ett fridlyst område för de stränder där den atlantiska gröna havssköldpaddan lägger sina ägg, men har nu vuxit till att sträcka sig över 51 870 hektar. Detta är ett av de största områdena med tropisk regnskog i Centralamerika.

Vi börjar dagen med att gå ombord på båten som tar oss djupare in i nationalparken längs några av de många kanalerna längs floden. Vi kommer nära inpå djuren och fåglarna som finns i området. Här lever bland annat tre aparter - spindelapan, vrålapan och capuchinapan. Här lever även sengångare, uttrar, krokodiler, sköldpaddor, ödlor och grodor i våtmarken längs floden. Fågellivet har också mycket att erbjuda med bland annat åtta olika papegojarter. Därför borde vi ha gott om möjlighet att lära känna djurlivet innan dagen är slut!

På eftermiddagen har vi tid på egen hand och man kan slappna av vid poolen eller gå en promenad och se mer av växterna och träden i området. 

Övernattning i Tortuguero.

Dag 6
Tortuguero - La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter, kakaoplantage
Kolibrin kan flyga baklänges

Efter frukost tar vi båten tillbaka till Caño Blanco och fortsätter sedan till Tirimbina regnskogscenter som täcker en stor del fridlyst skog. Här på centret pågår forskning inom biomångfald och dagens tema är choklad! Vi besöker ett före detta kakaoplantage och får veta mer om kakaoväxtens kulturhistoria. Vi får även se förarbetningen av kakaobönan på dess väg till choklad. Vi får naturligtvis även smakprov på olika lokalt framställda chokladsorter.

Vi lämnar Tirimbina och kör norrut tills vi når La Fortuna. Området är känt för sin nationalpark, där den 1 633 meter höga Arenalvulkanen tronar över de gröna omgivande sluttningarna. Vulkanen var fram till år 2010 Costa Ricas mest aktiva, men har nu gått i dvala. Den fantastiska, omgivande naturen är dock i allra högsta grad levande. 

Övernattning i La Fortuna.

Dag 7
La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och en simtur i varma bad
Lite avkoppling i varma källor

Idag får vi möjlighet att se regnskogen från ovan när vi ger oss ut på vandring längs hängbroarna! I ett privat naturreservat som täcker 250 hektar tropisk regnskog, vid foten av Arenalvulkanen, har man anlagt ett system som binder samman hängbroar och vandringsleder i reservatet. Dessa gör det möjligt att gå på upptäcktsfärd i regnskogens täta, gröna värld och samtidigt få en vacker utsikt över landskapet. Broarna är konstruerade med minsta möjliga påverkan på den omkringliggande naturen och med största säkerhet i fokus.  Tänk på att för att kunna följa med på den här utflykten bör man vara i god form och kunna gå utan hjälp. 

När vi har sett oss mätta på regnskogen beger vi oss till de varma baden i La Fortuna. Här kan vi doppa oss i bassänger med vulkanuppvärmt vatten på 30-40 grader Celsius, och låta oss översköljas av vattenkaskaderna från det lilla "vattenfallet".  Här finns möjligheter att byta om, handdukar lämnas ut på plats. Efter en avslappnande simtur beger vi oss tillbaka till vårt hotell i La Fontuna.

Dag 8
La Fortuna – Guatemala City. Flyg till Guatemala

Vi startar dagen tidigt och åker till flygplatsen i San José. Härifrån flyger vi till Guatemala City, Guatemalas huvudstad som har mest invånare av alla städer i Centralamerika. Det är en pulserande storstad och här hittar vi landets viktigaste politiska och kulturella intuitioner. När vi har kommit fram kör vi till vårt hotell. 

Övernattning i Guatemala City.

Dag 9
Guatemala City - mayaruinerna Copán, Honduras
Mayaruiner i Copán, Honduras

På morgonen kör vi från Guatemala City till Honduras, där dagens stora upplevelse väntar: de fascinerande mayaruinerna i Copán. som var ett betydelsefullt område på mayatiden. Ruinerna, som härstammar från 250-280 e.Kr. är en av de viktigaste utgrävningarna från mayafolkets högkultur. Området var dock bebott redan omkring 1 500 f.Kr.

Copán är berömt för Hieroglyfernas trappa, som är den längsta sammanhängande inristningen i mayarikets historia som man känner till: På trappan beskrivs Copáns härskare genom 450 år, i både skrift och bild. Dessutom har området många stelar med vackra inristningar och byggnader, tempel, pyramider, altare och mayakulturens näst största bollplan.

Statens framgång skulle emellertid bli dess nederlag. I slutet av 700-talet hade befolkningsantalet stigit så kraftigt att lantbruket inte kunde försörja invånarna längre, och det uppstod matbrist. Copáns siste härskare besteg tronen 822, men redan 200 år senare var dalen nästan helt avfolkad och djungeln övertog de storslagna byggnaderna. De återfanns först 1834 av upptäcktsresanden Juan Galindo, och 1939 tog han en tecknare med sig för att dokumentera fynden. Dock först efter det att de lokala arbetarna hade röjt undan den tjocka djungeln som täckte mayastaden. Från år 1977 restaurerades och konserverades Copán är idag med på UNESCO:s lista över världsarv.

Vi övernattar på ett hotell i den närliggande lilla staden Copán Ruinas.

Dag 10
Copán – mayaruinerna Quiriguá - Flores, Guatemala
Mayaruinerna i Copán, Honduras

Dagen börjar återigen i mayafolkets tecken. Den här gången går färden över gränsen till Guatemala. Vi besöker mayaruinerna Quiriguá som är omgivna av Centralamerikas största bananplantage.

Quiriguá finns med på UNESCO:s lista över världsarv och kan stoltsera med många välbevarade skulpturer, bland annat den förmodligen högsta, uthuggna stelen i mayafolkets historia. Den är över tio meter hög och väger 65 ton.

När vi har sett oss mätta på mayafolkets kultur fortsätter vi norrut till Flores där vi ska övernatta.

Dag 11
Flores - Tikal - flyg till Guatemala City och vidare till Antigua
I Tikal

Dagens mål är mayalandets största attraktion, den fantastiska ruinstaden Tikal, som även är med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Tikal upptäcktes av en ren händelse 1848 men platsen har öppnats för allmänheten först under senare årtionden. Sammanlagt täcker ruinerna ett område på cirka 40 km2. Här finns lämningar av tempel som byggdes cirka 600 f.kr. Stadens guldålder, den klassiska mayaperioden, var cirka 300-800 e. kr. Härefter blev denna vackra stad övergiven av den härskande klassen samt merparten av befolkningen, vilket avspeglade mayacivilisationens undergång i hela området.

Många pyramider har fortfarande inte restaurerats och ger därför en känsla för hur platsen såg ut då den först upptäcktes. De utgrävda templen och pyramiderna, eller rättare sagt stadskärnan, utgör ett område på cirka fem km2. Än idag är detta mayafolkets i särklass vackraste, högsta och mest imponerande ceremonicentrum. En av pyramiderna har ett tempel på toppen och är nästan 70 meter hög. Tre bollbanor, ett otal palats, altare, byggnader, stelar och reliefer ger tillsammans ett överväldigande intryck och är en synlig dokumentation för mayafolkets otroligt precisa kunskaper om astronomi och matematik. Vi går en tur genom djungeln som är omgiven av avtäckta såväl som outforskade mayaruiner. Här finns en imponerande flora och fauna såsom orkidéer, mahognyträd, tuggummiträd, cederträd och palmer. Om vi har tur får vi se djur som vrålapa, räv, näsbjörn, vildkalkon, tukan, pepparfågel och olika papegojarter.

Vi kör till Mundo Maya-flygplatsen och flyger därifrån till Guatemala City. Vid ankomsten fortsätter vi till den UNESCO-bevarade staden Antigua strax väster om Guatemala City där vi ska övernatta.

Dag 12
Antigua. Stadsrundtur och vidare till Atitlánsjön
Världsarvet Antigua i Guatemala

Antigua är omgivet av tre vulkaner och var en gång i tiden Latinamerikas tredje största stad. För över 200 år sedan var den landets huvudstad och hade över 60 000 invånare. Idag är Antigua en fredlig, delvis restaurerad kolonialstad som är väl värd att upptäcka. Under en promenad längs de lugna, kullerstensbelagda gatorna njuter vi av de låga husens vackra, spanska kolonialarkitektur med pastellfärger och vackert utskurna träportaler.

Utgångspunkten är den trevliga Parque Central som ligger  i centrum med en fontän och tropisk växtlighet. Här finns många intressanta museer och flera sevärda kloster och kyrkor. Här bör bland annat La Merced och San Fransisco ses för sin katolska storslagenhet och sina barockinslag.

Vi fortsätter till Atitlánsjön, en av de vackraste sjöarna i den här delen av världen. Här checkar vi in på vårt hotell i den lilla staden strax utanför Panajachel.

Dag 13
Båttur på Atitlánsjön
Den vackra Atitlánsjön, Guatemala

Från staden har vi en vacker utsikt över sjön. Sjön är omgärdad av gröna berg och purpurfärgade vulkaner. Vattnet i sjön skiftar hela tiden nyans från mörkaste grön till klaraste turkos beroende på solens position och molnformationerna på himlen.

Hela området är en fantastisk blandning av unika naturupplevelser och traditionell indiansk kultur. Runt denna legendariska sjö ligger 12 små isolerade orter som spanjorerna uppkallade efter de tolv apostlarna: San Pablo, San Pedro, San Antonio och så vidare.

Invånarna från de olika orterna känns igen på de speciella mönstren och färgerna i deras dräkter. Dessa anger tydligt tillhörighet och identitet. Flera av orterna har sitt eget språk. Under dagens båtutflykt kommer vi att kunna njuta av åsynen av de tre branta vulkanerna som omger sjön, och mötet med de lokala indianerna som lever på samma sätt som de har gjort i århundraden. 

Övernattning vid Atitlánsjön.

Dag 14
Atitlánsjön - Guatemala City. Hemresa.

Tidigt på morgonen kör vi till Guatemala City och vidare till flygplatsen och reser hem Stockholm igen.

Dag 15
Ankomst till Stockholm

Prisinformation

Resans pris

Från 38 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
4 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Panama City och Guatemala City – Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Panama City – San José
 • Flyg San José – Guatemala City 
 • Flyg Flores – Guatemala City
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3-7 och 11
 • Middag dag 4-5
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum 
 • Övriga måltider (räkna med ca 35 USD per dag. Man kan äta billigare, men med detta belopp kan man äta både lunch och goda 3-rätters middagar)
 • ESTA-avgift för inresa till USA (ESTA, ca 14 USD), om hemresan går via USA
 • Dricks till chaufförer, bagagebärare och lokalguider (räkna med ca 130 USD för hela resan)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr.
 • Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Packningslista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter 
 • Sommarkläder
 • Badkläder (handduk behövs inte tas med)
 • Tröja eller lätt jacka 
 • Regnjacka eller regnkappa
 • Praktiska skor (vandringsskor och sportsandaler) 
 • Inomhusskor (golvet på hotellen kan vara kallt) 
 • Solskyddskräm, solhatt och/eller solglasögon 
 • Myggspray 
 • Ficklampa 
 • Kikare
 • Handsprit

ESTA

På några av avresedatumen går dit-eller hemresan via USA (se din resplan). Till dessa avgångarna ska du senast 72 timmar före din avresa ansöka om inresetillstånd till USA.
Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov 

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Läs mer om ansökan för inresetillstånd på: 
https://www.albatros.se/resmal/nordamerika/usa/visum

Notera att namnet på flygbiljetten ska stämma överens till 100% med namnet som står i passet. Konsekvenserna om detta inte uppfylls kan i värsta fall leda till avvisning vid incheckningen och därmed förlorad resa.

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan kräver ett deltagarantal på minst 12 och max 20 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor”  är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Höjder och fysisk form

På den här resan förekommer det en del vandring och det är en förutsättning att deltagarna är i normal fysisk form. Därför är resan inte lämpad för dem som har svårt att gå, har rullator eller rullstol.

En del av resan pågår på relativt hög höjd, vilket påverkar alla människor. Man kan undvika de flesta symptomen om man tänker på följande: Ta det lugnt vid ankomsten, undvik alkohol, drick 3-5 liter vatten eller liknande vätska om dagen.

Klimat och temperatur

Vi upplever många olika länder och klimatzoner på den här resan. För det mesta är det torrt och varmt temperaturer på 25-30 grader och även upp emot 35 grader. Vi besöker dock även platser med temperaturer på 10-12 grader och bland annat i regnskogen i Costa Rica är det mycket fuktigt och det kan förekomma regn.

Pass

Vi passerar många gränser och får många stämplar i passet, så det är viktigt att man har minst sex tomma sidor i passet till stämplar.

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information nedanför.

Costa Rica
www.albatros-travel.se/resmal/centralamerika/costa-rica

Honduras
www.albatros-travel.se/resmal/centralamerika/honduras 

Guatemala
www.albatros-travel.se/resmal/centralamerika/guatemala 

Elektronisk utrustning/mobila enheter

Säkerhetskrav vid flygresor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen. Vi hänvisar till British Airways hemsida för mer information: 

http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 5 out of 5 by from Resan var kanon! Reseledaren var en av de bästa jag har mött med Albatros-resor. Resan är intensiv, men man ser mycket natur och djur, man hör mycket info om ländernas historia och dagens liv och leverne, man upplever mycket som är annorlunda. När ni packar, tänk på att det är varmt med hög luftfuktighet, upp till 100 %. Många par shorts, tunna långbyxor och många lätta blusar. Bra skor, både vandringsskor och sandaler. Glöm inte myggmedel!
Date published: 2015-11-27
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa som helt uppfyllde våra förväntningar! Det var en mycket intressant, innehållsrik och omväxlande resa som gav en god bild av de sex ländernas historia, kultur, natur och djurliv. Programmet var ambitiöst och genomtänkt. Bra hotell och transporter gjorde även långa dagar i varmt och fuktig väderlek njutbara. En exceptionellt kompetent och trevlig reseledare och kunniga lokalguider gjorde allt för att dela med sig av sina kunskaper - samt klara av administrationen vid t.ex. alla gränskontroller. Tips: En organiserad packning med lite luft i väskan underlättar vid alla hotellbyten!
Date published: 2017-02-26
Rated 5 out of 5 by from En riktg äventyrsresa i Centralamerika med djur, natur, historia och nutid En resa med många blandade upplevelser på 2.5 vecka. Dagarna var fyllda med program vilket var bra. Vår reseledare Anna Maria var en anledning till att vi fick ut så mycket av resan. Hennes erfarenhet av länderna och av att ha genomfört resan 14 gånger tidigare gjorde att allt fungerade perfekt och vi lärde oss mycket om dessa 6 spännande länder. Programmet var väl blandat med djur och natur, vackra spanska kolonialstäder, Mayaruiner och dagens indiansamhällen liksom flera huvudstäder.
Date published: 2017-04-02
Rated 5 out of 5 by from En resa både med natur och kultur En varierad och intensiv resa med flera tidiga morgnar. Inget för den morgontrötte eller den som tänker sig lata dagar. Dagarna är fyllda med aktiviteter och platser som ska besökas. Besöken är en blandning av djungelturer, stadsvandringar och vandringar bland Mayafolkets lämningar. Guiden var påläst, engagerad och omhändertagande.
Date published: 2018-04-03
Rated 5 out of 5 by from Centralamerika en spännande och innehållsrik resa. En resa i högt tempo där vi fick se och uppleva mycket av dessa länders vackra landskap och fantastiska natur. Tack vare bra lokala guider och en fantastisk reseledare fick vi en god inblick i ländernas historia och även nuvarande levnadsvillkor. Våran reseledare Anna Maria vill jag ge sex stjärnor på en femstjärnig skala!! Att resan blev lyckad berodde också på att gruppen bestod av resvana, intresserade och trevliga deltagare.
Date published: 2017-02-28
Rated 5 out of 5 by from En intressant resa med många upplevelser. Om du söker en resa med många skiftande upplevelser i många olika länder är det denna resa du söker. Men du får vara beredd på tidiga mornar och långa bussresor. Du är ständigt på rulle. Söker du avkoppling vid poolen bör du söka en annan resa. Resan leddes av Anna-Maria Ek som är förutseende, aktiv, glad och trevlig, hjälpsam, kunnig och erfaren och har en röst som hörs i alla sammanhang. Hon är helt exelent.
Date published: 2017-02-23
Rated 4 out of 5 by from Resa ett minne för livet. Lite äventyrlig! Resan är mycket bra för den som gillar djur och natur i en exotiskt miljö liksom mayafolkets samhällsstruktur och byggnadskonst och resterna av det spanska kolonialväldet. Detta i kombination med att ta del dagens samhällen med dess förtjänster och alla dess brister. Resan kräver en viss ansträngning eftersom klimatet är varmt och fuktigt med ganska långa dagspass. Utmärkt reseledare! Bra hotell.
Date published: 2015-12-02
Rated 4 out of 5 by from Central Amerika med många upplevelser Vi var 20 personer, alla mycket resvana och med en snittålder på ca 70 år. Mycket bra shortsväder, ibland lite väl varmt och fuktigt. Många stora upplevelser och intryck av synnerligen skiftande art. Natur, kultur, Maya, gammal och ny historia - allt presenterat på ett mycket proffsigt sätt av vår reseledare Anna Maria. Högsta betyg! Kan ej rekommenderas till någon som önskar en viloresa.
Date published: 2017-02-25
 • y_2019, m_3, d_18, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_47
 • loc_sv_SE, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

19PARTR01FSE1311