Centralamerika - från Panama till Guatemala

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

Träd in i ett fyrverkeri av färger. Där horisontens intensiva blå nyanser och regnskogens gröna skimmer reflekteras i befolkningens själ.  Upptäck mayafolkets värld av mysterier och legender, väl undangömda långt inne bland djungelns täta snår.  Upplev den världsberömda Panamakanalen, vandra i Costa Ricas frodiga regnskogar och beundra den majestätiska Arenalvulkanen, lär dig mer om Nicaraguas dramatiska historia, utforska mayaruiner och kolonialarkitektur i El Salvador, Honduras och Guatemala, och låt dig bländas av den hisnande vackra Atitlánsjön.

På den här resan får du en fascinerande blandning av historia, natur och storstadsupplevelser. Vi tar oss fram med buss och flyg, och ger oss ut på båtutflykter på Centralamerikas vackraste sjöar.

Följ med på en resa, en upplevelse, ett äventyr!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Amerikanska dollar

Dagsprogram 19 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Panama City
Dag 2
Panama City. Stadsrundtur inkl. Panamakanalen
Dag 3
Flyg Panama City – San José, Costa Rica. Kaffefarm
Dag 4
San José – Tortuguero. Tortuguero och sköldpaddscenter
Dag 5
Tortuguero. Kanaltur med båt i Tortuguero Nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
Dag 6
Tortuguero - La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter och kakaoplantage
Dag 7
La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och en simtur i varma bad
Dag 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Stadsrundtur
Dag 9
Båttur vid Las Isletas, marknad i Masaya, stadsvandring i Managua – León
Dag 10
León – Potosí. Båtfärd över Fonsecabukten och vidare till La Unión, El Salvador
Dag 11
La Unión – ruinstaden Joya de Cerén – San Salvador
Dag 12
San Salvador – Mayaruinerna Copán, Honduras
Dag 13
Copán -Livingston, Mayaruinerna Quiriguá
Dag 14
Livingston – Flores. Båttur på Dulce-floden, utvecklingsprojekt och San Felipe-fortet
Dag 15
Flores – Antigua. Mayalandet Tikal. Flyg till Guatemala City och vidare till Antigua
Dag 16
Antigua. Stadsrundtur och vidare till Atitlánsjön
Dag 17
Båttur på Atitlánsjön
Dag 18
Atitlánsjön – Hemresa
Dag 19
Ankomst till Stockholm

Hotell

Riande Granada

 • 135 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Swimmingpool och jacuzzi
 • Wi-FI (gratis)
 • Gym

Fint hotell med centralt läge i den moderna delen av Panama City, med massor av butiker och restauranger på gångavstånd. Hotellet har restaurang, bar, gym och en liten trädgård med en liten pool och jacuzzi. Det är gratis Wi-Fi. 

Rum
Eleganta och moderna rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar, TV, värdeförvaringsskåp, hårtork och gratis Wi-Fi. Alla rum har utsikt mot staden.

Evergreen Lodge

 • 55 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • 1 restaurang
 • 1 bar
 • 1 utomhuspool, jacuzzi och gratis handduksservice
 • Wifi (i begränsad omfattning)

Evergreen Lodge är en charmig tropisk oas som ligger mitt i regnskogen vid det omfattande flodsystemet i Tortuguero nationalpark. Här är du verkligen ett med naturen!

När solen går ner kan du njuta av en drink i baren, som bjuder på en fantastisk utsikt över floden. På lodgen finns en restaurang där samtliga måltider serveras och i swimmingpoolen kan man ta ett dopp och koppla av efter dagens äventyr.

Läs mer på: evergreentortuguero.com/

Rummen
Vi bor i bungalower som ligger utspridda i området och med regnskogen precis utanför fönstren. Här kan du njuta av den intensiva naturupplevelsen och djurens alla ljud. Rummens inredning avspeglar omgivningarna och det finns varken teve på rummen eller andra störande element. Det finns myggnät framför alla fönster och takfläkt.

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Hotel Tilajari

 • 76 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Swimmingpool och jacuzzi
 • Wi-Fi (gratis)
 • Spa
 • Tennisbanor
 • Gym
 • Botanisk trädgård
 • Fjärilsträdgård

Charmigt hotell i ett frodigt områden vid brädden av San Carlos-floden. Hotellet byggdes från början som ”country club” med massar av plats till utomhusaktiviteter och pickick i det gröna. 1991 byggde man till hotellrum och nu är det ett populärt hotell i La Fortuna. Hotellets bar och restaurang har en helt unik placering nere vid floden, och man kan alltid se fåglar i träden vid flodbrädden. Här finns spa, gym, swimmingpool, jacuzzi, en fjärilsträdgård och en botanisk trädgård. Det finns gratis Wi-Fi på hotellet.

Läs mer om hotellet här: http://www.tilajari.com/ 

Rum
Stora rum med två dubbelsängar, TV, telefon, takfläkt, luftkonditionering, kaffemaskin och hårtork. Gratis Wi-Fi på rummet. 

Hotel Villa Santa Catarina

 • 38 rum
 • 0 km till Atitlánsjön
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Pool
 • Wi-fi (gratis)

Litet charmigt hotell som ligger vid Atitlánsjön. Hotellet ligger i den lilla byn Santa Catarina Palopó, en av de mest populära städerna vid sjön där gatubilden präglas av kvinnornas traditionella, färgglada dräkter. Hotellet har restaurang, bar, pool och jacuzzi. Det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Rummen ligger i tvåvåningsbyggnader vid hotellets trevliga trädgård. Alla rum är inredda med dubbelsäng eller två enkelsängar, TV och möblerad balkong. Det är utsikt över trädgården eller över poolområdet. Gratis wi-fi på rummet. 

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
54 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Panama City

Vi flyger från Stockholm till Panama. Efter vi har passerat gränskontrollerna åker vi genom Panama City till vårt hotell.

Dag 2
Panama City. Stadsrundtur inkl. Panamakanalen
Panama City

Idag gör vi en rundtur i Panamas huvudstad tillika största stad Panama City. Eller Ciudad de Panamá som den heter på spanska. Här bor endast en miljon människor bland en salig röra av imponerande skyskrapor, vackra hus från kolonialtiden och slumområde som finns i varje storstad i den här delen av världen.

Vi börjar dock ett par kilometer utanför stadskärnan, där ruinerna från den ursprungliga staden ligger. Denna plundrades och brändes ner av den engelska kaparen Henry Morgan 1671. Istället för att återuppföra staden byggde man en ny stad några kilometer västerut, där dagens Panama City ligger.

Vi återvänder till staden och fortsätter vår rundtur till fots i den gamla stadsdelen som finns med på Unesco:s världsarvslista. Här ligger hus i spansk kolonialstil utplacerade i ett rektangulärt gatunät. I västra utkanten av Panama City ligger Panamakanalen. Vi kör till besökscentret vid Miraflores-slussen där skeppstrafik på väg till och från Balboahamnen på Stillahavssidan blir lyft upp eller nersänkt åtta meter. Här får vi veta mer om hur de imponerande slussarna fungerar och vi får med egna ögon se fartygen passera. 

Övernattning i Panama City.

Dag 3
Flyg Panama City – San José, Costa Rica. Kaffefarm

Vi flyger från Panama City till San José, huvudstaden i Costa Rica (notera: då flyget går tidigt får vi med matpaket från hotellet). Efter ankomsten till San José åker vi på en kort stadsrundtur och sedan åker vi till en kaffefarm och äter lunch. Kaffe är landets äldsta landsbruksprodukt och har varit en exportvara sedan 1790-talet. På 1820-talet uppmuntrade den costaricanska regeringen produktionen av kaffe genom att distribuera gratis kaffeplantor och erbjuda skattelättnader till de familjer som var intresserade av att odla kaffe. Detta resulterade i många små kaffeproducenter som trots den ökande konkurrensen från stora odlare kunde säkra sin inkomst. Costaricanskt kaffe är känt för sin höga kvalité och effektiva produktion och det är en av landets viktigaste exportvaror. Kaffefarmen vi besöker är familjeägd och här rostar man kaffet på traditionellt vis.

Övernattning i San José

Dag 4
San José – Tortuguero. Tortuguero och sköldpaddscenter
Groda i Costa Rica

Tidigt på morgonen styr vi kosan mot nordöst, till den karibiska kusten. På väg dit kör vi genom Braulio Carrillo nationalpark som består av 90 procent primär skog, dvs. naturligt växande skog, från tropiskt lågland till dimskogar på höjderna. Man tror att det finns över 6 000 olika växtarter, bland annat ormbunkar, palmer och färgsprakande heliconia- och bromeliaväxter.

Vi äter frukost i den lilla byn Guápiles och därefter kör vi till hamnen La Pavona vid floden och fortsätter resan med båt. Här väntar en behaglig båttur genom djungeln tills vi når vår lodge. På eftermiddagen besöker vi Tortuguero stad och ett sköldpaddscenter där vi får höra mer om arbetet med att skydda havssköldpaddan (”Green Sea Turtle”).

Övernattning på lodge i Tortuguero nationalpark.

Dag 5
Tortuguero. Kanaltur med båt i Tortuguero Nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
I Tortuguero nationalpark

Idag tittar vi närmare på fantastiskt vackra Tortuguero nationalpark. Nationalparken uppstod som ett fridlyst område för de stränder där den atlantiska havssköldpaddan lägger sina ägg, men har nu vuxit till att sträcka sig över 51 870 hektar. Detta är ett av de största områdena med tropisk regnskog i Centralamerika.

Vi börjar dagen med att gå ombord på båten som tar oss djupare in i nationalparken längs några av de många kanalerna längs floden. Vi kommer nära inpå djuren och fåglarna som finns i området. Här lever bland annat tre aparter - spindelapan, vrålapan och capuchinapan. Här lever även sengångare, uttrar, krokodiler, sköldpaddor, ödlor och grodor i våtmarken längs floden. Fågellivet har också mycket att erbjuda med bland annat åtta olika papegojarter. Därför borde vi ha gott om möjlighet att lära känna djurlivet innan dagen är slut!

Övernattning i Tortuguero nationalpark.

Dag 6
Tortuguero - La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter och kakaoplantage
Arenal-vulkanen

Efter frukost tar vi båten tillbaka till Caño Blanco och fortsätter sedan till Tirimbina regnskogscenter som täcker en stor del fridlyst skog. Här på centret pågår forskning inom biomångfald och dagens tema är choklad! Vi besöker ett före detta kakaoplantage och får veta mer om kakaoväxtens kulturhistoria. Vi får även se förarbetningen av kakaobönan på dess väg till choklad. Vi får naturligtvis även smakprov på olika lokalt framställda chokladsorter.

Vi lämnar Tirimbina och kör norrut tills vi når La Fortuna. Området är känt för sin nationalpark, där den 1 633 meter höga Arenalvulkanen tronar över de gröna omgivande sluttningarna. Vulkanen var fram till år 2010 Costa Ricas mest aktiva, men har nu gått i dvala. Den fantastiska, omgivande naturen är dock i allra högsta grad levande. 

Övernattning i La Fortuna.

Dag 7
La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och en simtur i varma bad
Myrslukare på vift

Idag får vi möjlighet att se regnskogen från ovan när vi ger oss ut på vandring längs hängbroarna! I ett privat naturreservat som täcker 250 hektar tropisk regnskog, vid foten av Arenalvulkanen, har man anlagt ett system som binder samman hängbroar och vandringsleder i reservatet. Dessa gör det möjligt att gå på upptäcktsfärd i regnskogens täta, gröna värld och samtidigt få en vacker utsikt över landskapet. Broarna är konstruerade med minsta möjliga påverkan på den omkringliggande naturen och med största säkerhet i fokus.  Tänk på att för att kunna följa med på den här utflykten bör man vara i god form och kunna gå utan hjälp. 

När vi har sett oss mätta på regnskogen beger vi oss till de varma baden i La Fortuna. Här kan vi doppa oss i bassänger med vulkanuppvärmt vatten på 30–40 grader Celsius, och låta oss översköljas av vattenkaskaderna från det lilla "vattenfallet".  Här finns möjligheter att byta om, handdukar lämnas ut på plats. Efter en avslappnande simtur beger vi oss tillbaka till vårt hotell.

Övernattning i La Fortuna.

Dag 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Stadsrundtur
Katedralen i Granada

Tidigt på morgonen kör vi norrut till gränsen vid Peñas Blancas och in i Nicaragua. Här rör vi oss en bit längs den enorma Nicaraguasjön, som med sina 8 264 km2 är Centralamerikas största, tills vi når Granada. Staden anlades av erövraren Francisco Hernandez de Córdoba år 1524. Den uppkallades efter Granada i Spanien, och kolonialarkitekturen syns tydligt i gatubilden.

Vi ger oss ut på en stadrundstur som bland annat leder oss förbi La Merced-kyrkan från 1534, kulturhuset Casa de los tres Mundos och San Francisco-kyrkan. San Francisco-kyrkan var även ett kloster och anlades samtidigt som resten av staden. Staden brändes dock ned flera gånger i samband med plundringar från pirater. De enda ursprungliga lämningarna är yttermurarna samt de katakomber som finns under markytan. Man tror att cirka 75 000 människor ligger begravda i dessa underjordiska rum. I det tillhörande museet kan vi se historiska fynd från området. När vi är tillbaka i nuet så checkar vi in på vårt hotell i Granada.

Dag 9
Båttur vid Las Isletas, marknad i Masaya, stadsvandring i Managua – León

Vi börjar dagen med en båtutflykt på Nicaraguasjön, där vi kryssar fram mellan Las Isletas-öarna. Den närliggande Mombachovulkanen sprängde vid ett utbrott för cirka 20 000 år sedan av toppen som istället blev till 365 småöar i sjön.

Sedan väntar grannstaden Masaya, känd för sitt hantverk och konsthantverk, och vi besöker en marknad. Här hittar vi t.ex. handvävda hängmattor, broderade blusar, träsniderier och hampavävar. Om du vill köpa med dig en souvenir eller två finns det gott om möjligheter till detta.

Vi fortsätter till Managua som ursprungligen var en indiansk by som utsågs till huvudstad 1857 för att bilägga rivaliteten mellan León och Granada. Själva Managua är präglat av de ödesdigra jordbävningar som staden har drabbats av med jämna mellanrum. Det kraftigaste skalvet ägde rum 1931 och 1972, då stora delar av staden totalförstördes. Vi ser bland annat regeringsbyggnaderna och beger oss ut till Loma de Tiscapa-parken, varifrån vi får en storslagen utsikt över staden.

Vi fortsätter till León som grundades samtidigt som Granada, och som historiskt sett konkurrerade med Granada om att vara landets största och viktigaste stad. Här besöker vi de viktigaste monumenten och kyrkorna innan vi checkar in på vårt hotell i León.

Övernattning I León.

Dag 10
León – Potosí. Båtfärd över Fonsecabukten och vidare till La Unión, El Salvador
Kanske vi stöter på den här filuren under resans gång?

Vi sätter oss i bussen på morgonen och framför oss ligger en färd på cirka tre timmar genom ett omväxlande landskap.  Vi passerar ängar och åkrar med majs och sockerrör och i bakgrunden kan man skymta San Cristóbal-vulkanen i fint väder. Sedan fortsätter vi in i det nicaraguanska ”cowboylandet”, där de kor som präglar landskapet förser i stort sett hela landet med mjölkprodukter. Den sista biten tillryggalägger vi på grusvägar.

Vid ankomsten till den lilla kustorten Potosí står lokalguiden och reseledaren för gränsformaliteterna och sedan är det dags att gå ombord på båten som ska föra oss över Fonsecabukten. Bagaget kommer att packas i vattentäta säckar då det kan spruta lite vatten under överfarten. Alla passagerare får även räddningsvästar. 

Från ön fortsätter vår båt till El Salvadors fastland, närmare bestämt La Unión och här ordnas gränsformaliteterna med igen.

Övernattning i La Unión.

Dag 11
La Unión – ruinstaden Joya de Cerén – San Salvador
Mayastaden Joya de Cerén

Vi börjar dagen med ett av El Salvadors viktigaste arkeologiska fynd, mayastaden Joya de Cerén. Runt år 590 begravde vulkanen Loma Caldera staden i ett tre meter tjockt asklager. Därför kallas platsen "Amerikas Pompeji". I motsats till det riktiga Pompeji lyckades invånarna förmodligen fly, en teori som stärks av att man inte har hittat några kroppar under askan. Däremot har man grävt fram köksredskap, verktyg, möbler och halväten mat som lämnades i all hast. Platsen är ytterst välbevarad och som ett extra inslag har askan täckt ett område med nyplanterade maniokträd som därför syns som tydliga avtryck i vulkanaskan. Platsen är med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Efter besöket fortsätter vi resan mot huvudstaden San Salvador. 

Övernattning i San Salvador.

Dag 12
San Salvador – Mayaruinerna Copán, Honduras
Copán

Tidigt på morgonen beger vi oss mot Honduras. Vi tar en liten sväng förbi Guatemala på vägen, då detta är en genväg till dagens stora upplevelse – de fascinerande Mayaruinerna i Copán, som var ett betydelsefullt område på mayatiden. Ruinerna, som härstammar från 250-280 e.Kr. är en av de viktigaste utgrävningarna från mayafolkets högkultur. Området var dock bebott redan omkring 1 500 f.Kr.

Copán är berömt för Hieroglyfernas trappa, som är den längsta sammanhängande inristningen i mayarikets historia som man känner till: På trappan beskrivs Copáns härskare genom 450 år, i både skrift och bild. Dessutom har området många stelar med vackra inristningar och byggnader, tempel, pyramider, altare och mayakulturens näst största bollplan.

Statens framgång skulle emellertid bli dess nederlag. I slutet av 700-talet hade befolkningsantalet stigit så kraftigt att lantbruket inte kunde försörja invånarna längre, och det uppstod matbrist. Copáns siste härskare besteg tronen 822, men redan 200 år senare var dalen nästan helt avfolkad och djungeln övertog de storslagna byggnaderna. De återfanns först 1834 av upptäcktsresanden Juan Galindo, och 1939 tog han tecknaren Frederick Catherwood med sig för att dokumentera fynden. Dock först efter det att de lokala arbetarna hade röjt undan den tjocka djungeln som täckte mayastaden. Från år 1977 restaurerades och konserverades Copán är idag med på UNESCO:s lista över världsarv.

Vi övernattar på ett hotell i den närliggande lilla staden Copán Ruinas.

Dag 13
Copán -Livingston, Mayaruinerna Quiriguá

Dagen börjar återigen i mayafolkets tecken. Den här gången går färden över gränsen till Guatemala. Vi besöker mayaruinerna Quiriguá som är omgivna av Centralamerikas största bananplantage.

Quiriguá finns med på UNESCO:s lista över världsarv och kan stoltsera med många välbevarade skulpturer, bland annat den förmodligen högsta, uthuggna stelen i mayafolkets historia. Den är över tio meter hög och väger 65 ton.

Övernattning i Livingston.

Dag 14
Livingston – Flores. Båttur på Dulce-floden, utvecklingsprojekt och San Felipe-fortet

Idag ska vi på en härlig båttur på Dulce-floden. Vi gör också ett stopp vid ”Ak Tenamit Kooperativet” som är ett utvecklingsprojekt styrt av Q’ueqchi-folket. Projektet har som ändamål att utbilda den unga befolkningen, både intellektuellt och kulturellt, så att de kan skapa och driva hållbara verksamheter och på så sätt bidra till utvecklingen i lokalområdet. 

Vi befinner oss i ett tropiskt regnskogsområde – här finns rikt fågelliv och exotiska växter, och vi kommer också passera några varma källor där det finns möjlighet för att ta sig ett dopp. 

Under kolonialtiden var Dulce-floden en viktig del av handeln då den sammanförde det Karibiska havet med Izabalsjön och Nicaraguas territorium. Med hjälp av floden byggde spanjorerna fästningen ”Castillo de San Felipe de Lara” för att beskydda handeln mot pirater. Vi åker förbi fästningen innan vår båttur avslutas och efter det så fortsätter vår resa i buss mot till Flores. 

Övernattning i Flores.

Dag 15
Flores – Antigua. Mayalandet Tikal. Flyg till Guatemala City och vidare till Antigua

Dagens mål är mayalandets största attraktion, den fantastiska ruinstaden Tikal, som även är med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Tikal upptäcktes av en ren händelse 1848 men platsen har öppnats för allmänheten först under senare årtionden. Sammanlagt täcker ruinerna ett område på cirka 40 km2. Här finns lämningar av tempel som byggdes cirka 600 f.Kr. Stadens guldålder, den klassiska mayaperioden, var cirka 300–800 e. kr. Härefter blev denna vackra stad övergiven av den härskande klassen samt merparten av befolkningen, vilket avspeglade mayacivilisationens undergång i hela området.

Många pyramider har fortfarande inte restaurerats och ger därför en känsla för hur platsen såg ut då den först upptäcktes. De utgrävda templen och pyramiderna, eller rättare sagt stadskärnan, utgör ett område på cirka fem km2. Än idag är detta mayafolkets i särklass vackraste, högsta och mest imponerande ceremonicentrum. En av pyramiderna har ett tempel på toppen och är nästan 70 meter hög. Tre bollbanor, ett otal palats, altare, byggnader, stelar och reliefer ger tillsammans ett överväldigande intryck och är en synlig dokumentation för mayafolkets otroligt precisa kunskaper om astronomi och matematik. Vi går en tur genom djungeln som är omgiven av avtäckta såväl som outforskade mayaruiner. Här finns en imponerande flora och fauna såsom orkidéer, mahognyträd, tuggummiträd, cederträd och palmer. Om vi har tur får vi se djur som vrålapa, räv, näsbjörn, vildkalkon, tukan, pepparfågel och olika papegojarter.

Vi kör till Mundo Maya-flygplatsen och flyger därifrån till Guatemala City. Vid ankomsten fortsätter vi till den UNESCO-bevarade staden Antigua strax väster om Guatemala City där vi ska övernatta.

Dag 16
Antigua. Stadsrundtur och vidare till Atitlánsjön
På besök i Antigua

Antigua är omgivet av tre vulkaner och var en gång i tiden Latinamerikas tredje största stad. För över 200 år sedan var den landets huvudstad och hade över 60 000 invånare. Idag är Antigua en fredlig, delvis restaurerad kolonialstat som är väl värd att upptäcka. Under en promenad längs de lugna, kullerstensbelagda gatorna njuter vi av de låga husens vackra, spanska kolonialarkitektur med pastellfärger och vackert utskurna träportaler. 

Utgångspunkten är den trevliga Parque Central som ligger i centrum med en fontän och tropisk växtlighet. Här finns många intressanta museer och flera sevärda kloster och kyrkor. Här bör bland annat La Merced och San Fransisco ses för sin katolska storslagenhet och sina barockinslag.

Vi fortsätter till Atitlánsjön, en av de vackraste sjöarna i den här delen av världen. Här checkar vi in på vårt hotell i vid sjön.

Dag 17
Båttur på Atitlánsjön

Från staden har vi en vacker utsikt över sjön. Sjön är omgärdad av gröna berg och purpurfärgade vulkaner. Vattnet i sjön skiftar hela tiden nyans från mörkaste grön till klaraste turkos beroende på solens position och molnformationerna på himlen.

Hela området är en fantastisk blandning av unika naturupplevelser och traditionell indiansk kultur. Runt denna legendariska sjö ligger 12 små isolerade orter som spanjorerna uppkallade efter de tolv apostlarna: San Pablo, San Pedro, San Antonio och så vidare.

Invånarna från de olika orterna känns igen på de speciella mönstren och färgerna i deras dräkter. Dessa anger tydligt tillhörighet och identitet. Flera av orterna har sitt eget språk. Under dagens båtutflykt kommer vi att kunna njuta av åsynen av de branta vulkanerna som omger sjön, och mötet med de lokala indianerna som lever på samma sätt som de har gjort i århundraden.

Övernattning vid Atitlánsjön.

Dag 18
Atitlánsjön – Hemresa

Tidigt på morgonen kör vi till Guatemala City och vidare till flygplatsen och reser hem till Sverige.

Dag 19
Ankomst till Stockholm

Prisinformation

Resans pris

Från 54 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
7 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Panama City och Guatemala City – Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Panama City – San José
 • Flyg San José – Guatemala City 
 • Flyg Flores – Guatemala City
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3–6 och 15
 • Middag dag 4–5
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum 
 • Övriga måltider (räkna med ca 35 USD per dag. Man kan äta billigare, men med detta belopp kan man äta både lunch och goda 3-rätters middagar)
 • ESTA-avgift för inresa till USA (ESTA, ca 14 USD), om hemresan går via USA
 • Dricks till chaufförer, bagagebärare och lokalguider (räkna med ca 175 USD för hela resan)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr utgår per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Packningslista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter 
 • Sommarkläder
 • Badkläder (handduk behövs inte tas med)
 • Tröja eller lätt jacka 
 • Regnjacka eller regnkappa
 • Praktiska skor (vandringsskor och sportsandaler) 
 • Inomhusskor (golven på hotellen kan vara kalla) 
 • Solskyddskräm, solhatt och/eller solglasögon 
 • Myggspray 
 • Ficklampa 
 • Kikare
 • Handsprit

Vi vill göra er uppmärksamma på att det krävs täckta skor när vi ska gå över hängbroar vid Arenalvulkanen.

ESTA

På några av avresedatumen går dit-eller hemresan via USA (se din resplan). Till dessa avgångarna ska du senast 72 timmar före din avresa ansöka om inresetillstånd till USA.
Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov 

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Läs mer om ansökan för inresetillstånd på: 
https://www.albatros.se/resmal/nordamerika/usa/visum

Notera att namnet på flygbiljetten ska stämma överens till 100% med namnet som står i passet. Konsekvenserna om detta inte uppfylls kan i värsta fall leda till avvisning vid incheckningen och därmed förlorad resa.

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem. Det är en bra idé att ha med sig en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer, utflykter och resdagar då du för det mesta inte har tillgång till bagaget förrän om kvällarna.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer och max 20. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Höjder och fysisk form

På den här resan förekommer det en del vandring och det är en förutsättning att deltagarna är i normal fysisk form. Därför är resan inte lämpad för dem som har svårt att gå, har rullator eller rullstol.

En del av resan pågår på relativt hög höjd, vilket påverkar alla människor. Man kan undvika de flesta symptomen om man tänker på följande: Ta det lugnt vid ankomsten, undvik alkohol, drick 3–5 liter vatten eller liknande vätska om dagen

Klimat och temperatur

Vi upplever många olika länder och klimatzoner på den här resan. För det mesta är det torrt och varmt temperaturer på 25–30 grader och även upp emot 35 grader. Vi besöker dock även platser med temperaturer på 10–12 grader och bland annat i regnskogen i Costa Rica är det mycket fuktigt och det kan förekomma regn.

Pass

Vi passerar många gränser och får många stämplar i passet, så det är viktigt att man har minst sex tomma sidor i passet till stämplar.

Gula febern-vaccination

OBS: Eftersom rundresan börjar i Panama, kan vissa av de andra länderna i Centralamerika kräva att man kan visa fram ett gula febern-certifikat. Du kan läsa mer här:

www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/

Om din läkare avråder dig från att ta gula febern-vaccinationen, kan du be din läkare om att skriva på vaccinations-intyget, eller i ett separat brev, att du av medicinska skäl inte kan få vaccinationen (texten ska vara på engelska). Detta kommer i så fall att accepteras av myndigheterna i Paraguay.

Mer om dina resmål

Säkerhetskrav vid flygresor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc. 
Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Suverant Christian Aronsson var en riktig bra ledare.
Date published: 2022-12-14
Rated 5 out of 5 by from Fin resa som gett mycket kunskap om historia, natur, kultur och samhälle. Späckat program med besök i sex länder på knappt tre veckor. Vår utmärkta reseledare ansträngde sig hela tiden för att ge alla deltagare största möjliga utbyte under hela resan. Vår reseledare Christian Aronsson hade mycket gedigna kunskaper utöver det vanliga, samt mycket goda språkkunskaper i spanska.
Date published: 2022-11-23
Rated 5 out of 5 by from Centralamerika med upplevelser över förväntan En fantastiskt spännande resa med långa dagar fyllda av nya intryck, vacker grönskande natur och kultur. Tidiga morgnar var regel och vi reste med varierande transportmedel ofta långa sträckor med buss men också enormt många härliga och spännande båtresor, Tuktuk, häst-och-vagn samt ett par kortare flygresor. Under hela resan kände vi oss mycket trygga och var aldrig utsatta för ngt hot. Vår reseledare var helt fantastisk och informerade tydligt konkret om mötestider och platser så att logistiken blev helt optimal. Hon var också så oerhört kunnig om ländernas historia som hon förmedlade på ett trevligt och tydligt sätt. Trots allt behov av god praktisk information förgyllde hon våra många busstimmar också med många små roliga anekdoter från hennes egna långa erfarenhet från centralamerika. Vi fick utmärkt hjälp med förslag på restauranger, lokala butiker mm. Rutiner och skiftande krav vid de olika ländernas gränser skapade ett par gånger rätt långa väntetider bla nya krav på specialdokumentation angående covid utöver vaccinationsintyg. Bra att veta för både Albatros och dig som vill resa är att det fungerade utan problem att ha ett provisoriskt svenskt pass för 7 månader utfärdat av svenska polisen.
Date published: 2022-11-08
Rated 5 out of 5 by from En oförgömglig fin resa! Det var en intensiv vacker resa med många fina upplevelser: natur, fauna och flora, fuktigt och varmt klimat, pratstund med lokalbefolkningen, mat, charmiga städer som Granada, León i Nicaragua och Antigua i Guatemala, imponerande maya kultur som i Copan och Tikal bl.a. Spännande utflykter i Nationalparker. Allting fungerade hur bra som helst tack vare vår mycket kunnig, påläst, organiserad och jätte trevlig reseledare. Denna resa är för nyfikna och flexibla människor som tål att resa långa sträckor med buss och båt.
Date published: 2022-11-07
Rated 5 out of 5 by from Outstanding resa , reseledare,program,mycket prisvärd En synnerligen fullspäckad, händelserik o mkt intressant resa. Reseledaren lyfte resan t en ytterligare nivå!
Date published: 2022-11-07
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa som klart överträffade alla förväntningar. En mycket spännande, intressant och lite äventyrlig resa med oerhört vackra naturupplevelser, vackra kolonialstäder och väldigt fin inblick i mayakulturen och dess folk. Väldigt bra program med upplevelser nästan hela tiden. Dessutom en fantastisk reseguide som med sitt engagemang och stora kunnande, sin personlighet och humor, lotsade runt gruppen på ett föredömligt sätt. Stort TACK! Även oväntat bra standard på hotellen. Resan kan varmt rekommenderas men är inget för den som vill ha långa sovmornar och lata dagar på stränderna.
Date published: 2022-11-07
Rated 5 out of 5 by from Et hektisk program med mange fine opplevelser En begivenhetsrik tur som gav oss godt innblikk i den gamle Majakulturen, men også et overblikk over dagens liv i landene. Vi har reist mye, men Anna-Maria er den beste reiselederen vi har hatt! Også de lokale guidene holdt høy standard. Hotellene var meget gode og bussene holdt god standard. Turen kan absolutt anbefales!
Date published: 2020-02-17
Rated 5 out of 5 by from En varierad resa med en mycket bra reseledare och trevliga ”resekompisar” Jag är mycket nöjd med resan, mycket bra reseledare och en bra mix av resmål.
Date published: 2020-02-14
 • y_2023, m_3, d_30, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_60
 • loc_sv_SE, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor