Centralamerika - från Panama till Guatemala

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Sex länder, 100 % upplevelser! Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala på en och samma resa!

Max. 20 deltagare

Träd in i ett fyrverkeri av färger. Där horisontens intensiva blå nyanser och regnskogens gröna skimmer reflekteras i befolkningens själ.  Upptäck mayafolkets värld av mysterier och legender, väl undangömda långt inne bland djungelns täta snår.  Upplev den världsberömda Panamakanalen, vandra i Costa Ricas frodiga regnskogar och beundra den majestätiska Arenalvulkanen, lär dig mer om Nicaraguas dramatiska historia, utforska mayaruiner och kolonialarkitektur i El Salvador, Honduras och Guatemala, och låt dig bländas av den hisnande vackra Atitlánsjön.

På den här resan får du en fascinerande blandning av historia, natur och storstadsupplevelser. Vi tar oss fram med buss och flyg, och ger oss ut på båtutflykter på Centralamerikas vackraste sjöar.

Följ med på en resa, en upplevelse, ett äventyr!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Amerikanska dollar

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Panama City
Dag 2 Panama City. Stadsrundtur inkl. Panamakanalen
Dag 3 Flyg Panama City – San José, Costa Rica. Poás-vulkanen, kaffeplantage, guldmuseet
Dag 4 San José – Tortuguero. Braulio Carrillo nationalpark, båttur genom djungeln till vår lodge i regnskogen
Dag 5 Tortuguero. Djungelvandring, kanaltur i Tortuguero Nationalpark
Dag 6 Tortuguero - La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter, kakaoplantage, Arenalvulkanen
Dag 7 La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och en simtur i varma bad
Dag 8 La Fortuna – Granada, Nicaragua. Stadsrundtur
Dag 9 Båttur vid Las Isletas – marknad i Masaya – stadsvandring i Managua – León
Dag 10 León – Potosí. Båtfärd över Fonsecabukten och vidare till La Unión, El Salvador
Dag 11 La Unión - ruinstaden Joya de Cerén - San Salvador
Dag 12 San Salvador - mayaruinerna Copán, Honduras
Dag 13 Copán – mayaruinerna Quiriguá - Castillo de San Felipe - Flores, Guatemala
Dag 14 Flores - Tikal - flyg till Guatemala City och vidare till Antigua
Dag 15 Antigua. Stadsrundtur och vidare till Atitlánsjön
Dag 16 Båttur på Atitlánsjön - Guatemala City
Dag 17 Avresa från Guatemala City
Dag 18 Ankomst till Stockholm

Hotell

Pachira Lodge

Den här lodgen är en tropisk oas som ligger vid Tortuguero nationalpark och som har en enastående flora och fauna. Lodgen ligger vid floden och är omgiven av små bifloder som inbjuder till spännande båtutflykter där man kan observera fåglar, apor och krokodiler.

Rummen består av bungalower i den tropiska trädgården. Inredningen är enkel, men bekväm med egna badrum med varmt och kallt vatten och takfläkt. Lodgen har dessutom en härlig pool man kan ta sig ett svalkande dopp i när vi inte är på utflykt i området. Man kan även ta en promenad och utforska regnskogen till fots.

Läs mer om hotellet på: www.pachiralodge.com

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Panama City
Vi landar i Panama under kvällen och kör direkt till vårt hotell för en god natts sömn.
Dag 2
Panama City. Stadsrundtur inkl. Panamakanalen

Idag gör vi en rundtur i Panamas huvudstad tillika största stad Panama City. Eller Ciudad de Panamá som den heter på spanska. Här bor endast en miljon människor bland en salig röra av imponerande skyskrapor, vackra hus från kolonialtiden och slumområde som finns i varje storstad i den här delen av världen.

Vi börjar dock ett par kilometer utanför stadskärnan, där ruinerna från den ursprungliga staden ligger. Denna plundrades och brändes ner av den engelska kaparen Henry Morgan 1671. Istället för att återuppföra staden byggde man en ny stad några kilometer västerut, där dagens Panama City ligger.

Vi återvänder till staden och fortsätter vår rundtur till fots i den gamla stadsdelen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här ligger hus i spansk kolonialstil utplacerade i ett rektangulärt gatunät. I västra utkanten av Panama City ligger Panamakanalen. Vi tar vägarna förbi Miraflores-slussen, där fartyg på väg till och från Balboahamnen på Stillahavssidan lyfts eller sänks åtta meter.

 

Dag 3
Flyg Panama City – San José, Costa Rica. Poás-vulkanen, kaffeplantage, guldmuseet

Vi flyger från Panama till Costa Rica och kör direkt från flygplatsen till Poás-vulkanen som är vackert belägen i en naturskön nationalpark. Till fots upplever vi den stora kratern som är 1,5 kilometer i diameter vilket därmed gör den till en av världens största kratrar. Vulkanen är aktiv med gejsrar som reser sig högt upp i luften. Vulkanen har dock inte haft något utbrott sedan 1954. Nederst på en av kraterbottnarna ligger Botoslagunen där djupblått (och iskallt) vatten från den närliggande floden samlas.

Vi lämnar vulkanen och kör till en av de omkringliggande kaffeplantagerna där vi guidas runt och får lära oss mer om tillverkningen av kaffe, en av landets största exportvaror. När vi är tillbaka i San José besöker vi guldmuseet som har en imponerande samling guldskatter från den förcolumbiska perioden (cirka 500-1500). Här kan vi bland annat beundra smycken och figuriner. Vi avslutar dagen med att checka in på vårt hotell och kan njuta av kvällen på egen hand.

Dag 4
San José – Tortuguero. Braulio Carrillo nationalpark, båttur genom djungeln till vår lodge i regnskogen

Tidigt på morgonen styr vi kosan mot nordöst, till den karibiska kusten. På väg dit kör vi genom Braulio Carrillo nationalpark som består av 90 procent primär skog, dvs. naturligt växande skog, från tropiskt lågland till dimskogar på höjderna. Man tror att det finns över 6 000 olika växtarter, bland annat ormbunkar, palmer och färgsprakande heliconia- och bromeliaväxter.

Vi äter frukost i den lilla byn Guápiles och därefter kör vi till hamnen Caño Blanco vid floden och fortsätter resan med båt. Vi tar båten genom djungeln till vår lodge. På eftermiddagen besöker vi Tortuguero och ett museum för fridlysta djur, där vi får reda på hur man arbetar för att skydda den gröna sköldpaddan.

Dag 5
Tortuguero. Djungelvandring, kanaltur i Tortuguero Nationalpark

Idag tittar vi närmare på fantastiskt vackra Tortuguero nationalpark. Nationalparken uppstod som ett fridlyst område för de stränder där den atlantiska gröna havssköldpaddan lägger sina ägg, men har nu vuxit till att sträcka sig över 51 870 hektar. Detta är ett av de största områdena med tropisk regnskog i Centralamerika.

Vi börjar dagen med en liten vandring i regnskogen där vi bekantar oss med några av de växter, och kanske djur, som lever här. Sedan går vi ombord på båten som tar oss djupare in i nationalparken längs några av de många kanalerna längs floden. Här lever bland annat tre aparter - spindelapan, vrålapan och capuchinapan. Här lever även sengångare, uttrar, krokodiler, sköldpaddor, ödlor och grodor i våtmarken längs floden. Fågellivet har också mycket att erbjuda med bland annat åtta olika papegojarter. Därför borde vi ha gott om möjlighet att lära känna djurlivet innan dagen är slut!

Dag 6
Tortuguero - La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter, kakaoplantage, Arenalvulkanen

Efter frukost tar vi båten tillbaka till Caño Blanco och fortsätter sedan till Tirimbina regnskogscenter som täcker en stor del fridlyst skog. Här på centret pågår forskning inom biomångfald och dagens tema är choklad! Vi besöker en före detta kakaoplantage och får veta mer om kakaoväxtens kulturhistoria. Vi får även se förarbetningen av kakaobönan på dess väg till choklad. Vi får naturligtvis även smakprov på olika lokalt framställda chokladsorter.

Vi lämnar Tirimbina och kör norrut tills vi når den 1 633 meter höga Arenalvulkanen, som tronar över de gröna omgivande sluttningarna. Vulkanen var fram till år 2010 Costa Ricas mest aktiva, men har nu gått i dvala. Den fantastiska, omgivande naturen är dock i allra högsta grad levande. Vi övernattar på ett hotell i närheten av Arenal nationalpark.

Dag 7
La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och en simtur i varma bad
Idag får vi möjlighet att se regnskogen från ovan när vi ger oss ut på vandring längs hängbroarna! I ett privat naturreservat som täcker 250 hektar tropisk regnskog, vid foten av Arenalvulkanen, har man anlagt ett system som binder samman hängbroar och vandringsleder i reservatet. Dessa gör det möjligt att gå på upptäcktsfärd i regnskogens täta, gröna värld och samtidigt få en vacker utsikt över landskapet. Broarna är konstruerade med minsta möjliga påverkan på den omkringliggande naturen och med största säkerhet i fokus.  Tänk på att för att kunna följa med på den här utflykten bör man vara i god form och kunna gå utan hjälp.

När vi har sett oss mätta på regnskogen beger vi oss till de varma baden i La Fortuna. Här kan vi doppa oss i bassänger med vulkanuppvärmt vatten på 30-40 grader Celsius, och låta oss översköljas av vattenkaskaderna från det lilla "vattenfallet".  Här finns möjligheter att byta om, handdukar lämnas ut på plats. Efter en avslappnande simtur beger vi oss tillbaka till vårt hotell.
Dag 8
La Fortuna – Granada, Nicaragua. Stadsrundtur

Tidigt på morgonen kör vi norrut till gränsen vid Peñas Blancas och in i Nicaragua. Här rör vi oss en bit längs den enorma Nicaraguasjön, som med sina 8 264 km2 är Centralamerikas största, tills vi når Granada. Staden anlades av erövraren Francisco Hernandez de Córdoba år 1524. Den uppkallades efter Granada i Spanien, och kolonialarkitekturen syns tydligt i gatubilden.

Vi ger oss ut på en stadrundstur som bland annat leder oss förbi La Merced-kyrkan från 1534, kulturhuset Casa de los tres Mundos och San Francisco-kyrkan. San Francisco-kyrkan var även ett kloster och anlades samtidigt som resten av staden. Staden brändes dock ned flera gånger i samband med plundringar från pirater. De enda ursprungliga lämningarna är yttermurarna samt de katakomber som finns under markytan. Man tror att cirka 75 000 människor ligger begravda i dessa underjordiska rum. I det tillhörande museet kan vi se historiska fynd från området.

Dag 9
Båttur vid Las Isletas – marknad i Masaya – stadsvandring i Managua – León

Vi börjar dagen med en båtutflykt på Nicaraguasjön, där vi kryssar fram mellan Las Isletas-öarna. Den närliggande Mombachovulkanen sprängde vid ett utbrott för cirka 20 000 år sedan av toppen som istället blev till 365 småöar i sjön.

Sedan väntar grannstaden Masaya, känd för sitt hantverk och konsthantverk, och vi besöker en marknad. Här hittar vi t.ex. handvävda hängmattor, broderade blusar, träsniderier och hampavävar. Om du vill köpa med dig en souvenir eller två finns det gott om möjligheter till detta.

Vi fortsätter till Managua som ursprungligen var en indiansk by som utsågs till huvudstad 1857 för att bilägga rivaliteten mellan León och Granada. Själva Managua är präglat av de ödesdigra jordbävningar som staden har drabbats av med jämna mellanrum. Det kraftigaste skalvet ägde rum 1931 och 1972, då stora delar av staden totalförstördes. Vi ser bland annat regeringsbyggnaderna och beger oss ut till Loma de Tiscapa-parken, varifrån vi får en storslagen utsikt över staden.

Vi fortsätter till León som grundades samtidigt som Granada, och som historiskt sett konkurrerade med Granada om att vara landets största och viktigaste stad. Här besöker vi de viktigaste monumenten och kyrkorna. Vi checkar in på vårt hotell i León där vi övernattar.

Dag 10
León – Potosí. Båtfärd över Fonsecabukten och vidare till La Unión, El Salvador

Vi sätter oss i bussen på morgonen och framför oss ligger en färd på cirka tre timmar genom ett omväxlande landskap.  Vi passerar ängar och åkrar med majs och sockerrör och i bakgrunden kan man skymta San Cristóbal-vulkanen i fint väder. Sedan fortsätter vi in i det nicaraguanska ”cowboylandet”, där de kor som präglar landskapet förser i stort sett hela landet med mjölkprodukter. Den sista biten tillryggalägger vi på grusvägar.

Vid ankomsten till den lilla kustorten Potosí står lokalguiden och reseledaren för gränsformaliteterna och sedan är det dags att gå ombord på båten som ska föra oss över Fonsecabukten. Bagaget kommer att packas i vattentäta säckar och alla passagerare får regnkläder och räddningsvästar, det kan nämligen spruta lite vatten under överfarten.

Från ön fortsätter vår båt till El Salvadors fastland, närmare bestämt La Unión.  Vi kommer fram sent på eftermiddagen och under resten av dagen kan vi koppla av på egen hand. 

Dag 11
La Unión - ruinstaden Joya de Cerén - San Salvador

Vi börjar dagen med ett av El Salvadors viktigaste arkeologiska fynd, mayastaden Joya de Cerén. Runt år 590 begravde vulkanen Loma Caldera staden i ett tre meter tjockt asklager. Därför kallas platsen "Amerikas Pompeji". I motsats till det riktiga Pompeji lyckades invånarna förmodligen fly, en teori som stärks av att man inte har hittat några kroppar under askan. Däremot har man grävt fram köksredskap, verktyg, möbler och halväten mat som lämnades i all hast. Platsen är ytterst välbevarad och som ett extra inslag har askan täckt ett område med nyplanterade maniokträd som därför syns som tydliga avtryck i vulkanaskan. Platsen är med på UNESCO:s lista över världskulturarv.

Dagen avslutas i huvudstaden San Salvador där våra hotellrum väntar. Kvällen ger möjlighet till på egen hand.

 

Dag 12
San Salvador - mayaruinerna Copán, Honduras

Tidigt på morgonen beger vi oss mot Honduras. Vi tar en liten sväng förbi Guatemala på vägen, då detta är en genväg till dagens stora upplevelse – de fascinerande Mayaruinerna i Copán, som var ett betydelsefullt område på mayatiden. Ruinerna, som härstammar från 250-280 e.Kr. är en av de viktigaste utgrävningarna från mayafolkets högkultur. Området var dock bebott redan omkring 1 500 f.Kr.

Copán är berömt för Hieroglyfernas trappa, som är den längsta sammanhängande inristningen i mayarikets historia som man känner till: På trappan beskrivs Copáns härskare genom 450 år, i både skrift och bild. Dessutom har området många stelar med vackra inristningar och byggnader, tempel, pyramider, altare och mayakulturens näst största bollplan.

Statens framgång skulle emellertid bli dess nederlag. I slutet av 700-talet hade befolkningsantalet stigit så kraftigt att lantbruket inte kunde försörja invånarna längre, och det uppstod matbrist. Copáns siste härskare besteg tronen 822, men redan 200 år senare var dalen nästan helt avfolkad och djungeln övertog de storslagna byggnaderna. De återfanns först 1834 av upptäcktsresanden Juan Galindo, och 1939 tog han en tecknare med sig för att dokumentera fynden. Dock först efter det att de lokala arbetarna hade röjt undan den tjocka djungeln som täckte mayastaden. Från år 1977 restaurerades och konserverades Copán är idag med på UNESCO:s lista över världsarv.

Vi övernattar på ett hotell i den närliggande lilla staden Copán Ruinas.

Dag 13
Copán – mayaruinerna Quiriguá - Castillo de San Felipe - Flores, Guatemala
På marknad i Antigua, Guatemala

Dagen börjar återigen i mayafolkets tecken. Den här gången går färden över gränsen till Guatemala. Vi besöker mayaruinerna Quiriguá som är omgivna av Centralamerikas största bananplantage.

Quiriguá finns med på UNESCO:s lista över världsarv och kan stoltsera med många välbevarade skulpturer, bland annat den förmodligen högsta, uthuggna stelen i mayafolkets historia. Den är över tio meter hög och väger 65 ton.

När vi har sett oss mätta på mayafolkets kultur fortsätter vi till en mer modern tid. I början av 1500-talet var floden Rio Dulce en viktig handelskanal för spanjorerna. Detta på grund av att den bland annat förband Karibiska havet med Izabalsjön och Nicaraguas inland. Där sjön mynnade ut i floden byggde spanjorerna fortet Castillo de San Felipe för att skydda sin handel mot pirater. Vi besöker fortet och fortsätter därefter norrut till Flores där vi ska övernatta.

Dag 14
Flores - Tikal - flyg till Guatemala City och vidare till Antigua

Dagens mål är mayalandets största attraktion, den fantastiska ruinstaden Tikal, som även är med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Tikal upptäcktes av en ren händelse 1848 men platsen har öppnats för allmänheten först under senare årtionden. Sammanlagt täcker ruinerna ett område på cirka 40 km2. Här finns lämningar av tempel som byggdes cirka 600 f.kr. Stadens guldålder, den klassiska mayaperioden, var cirka 300-800 e. kr. Härefter blev denna vackra stad övergiven av den härskande klassen samt merparten av befolkningen, vilket avspeglade mayacivilisationens undergång i hela området.

Många pyramider har fortfarande inte restaurerats och ger därför en känsla för hur platsen såg ut då den först upptäcktes. De utgrävda templen och pyramiderna, eller rättare sagt stadskärnan, utgör ett område på cirka fem km2. Än idag är detta mayafolkets i särklass vackraste, högsta och mest imponerande ceremonicentrum. En av pyramiderna har ett tempel på toppen och är nästan 70 meter hög. Tre bollbanor, ett otal palats, altare, byggnader, stelar och reliefer ger tillsammans ett överväldigande intryck och är en synlig dokumentation för mayafolkets otroligt precisa kunskaper om astronomi och matematik. Vi går en tur genom djungeln som är omgiven av avtäckta såväl som outforskade mayaruiner. Här finns en imponerande flora och fauna såsom orkidéer, mahognyträd, tuggummiträd, cederträd och palmer. Om vi har tur får vi se djur som vrålapa, räv, näsbjörn, vildkalkon, tukan, pepparfågel och olika papegojarter.

Vi kör till Mundo Maya-flygplatsen och flyger därifrån till Guatemala City. Vid ankomsten fortsätter vi till den UNESCO-bevarade staden Antigua strax väster om Guatemala City där vi ska övernatta.

Dag 15
Antigua. Stadsrundtur och vidare till Atitlánsjön

Antigua är omgivet av tre vulkaner och var en gång i tiden Latinamerikas tredje största stad. För över 200 år sedan var den landets huvudstad och hade över 60 000 invånare. Idag är Antigua en fredlig, delvis restaurerad kolonialstad som är väl värd att upptäcka. Under en promenad längs de lugna, kullerstensbelagda gatorna njuter vi av de låga husens vackra, spanska kolonialarkitektur med pastellfärger och vackert utskurna träportaler.

Utgångspunkten är den trevliga Parque Central som ligger  i centrum med en fontän och tropisk växtlighet. Här finns många intressanta museer och flera sevärda kloster och kyrkor. Här bör bland annat La Merced och San Fransisco ses för sin katolska storslagenhet och sina barockinslag.

Vi fortsätter till Atitlánsjön, en av de vackraste sjöarna i den här delen av världen. Här checkar vi in på vårt hotell i den lilla staden strax utanför Panajachel.

Dag 16
Båttur på Atitlánsjön - Guatemala City
På marknad i Antigua, Guatemala

Från staden har vi en vacker utsikt över sjön. Sjön är omgärdad av gröna berg och purpurfärgade vulkaner. Vattnet i sjön skiftar hela tiden nyans från mörkaste grön till klaraste turkos beroende på solens position och molnformationerna på himlen.

Hela området är en fantastisk blandning av unika naturupplevelser och traditionell indiansk kultur. Runt denna legendariska sjö ligger 12 små isolerade orter som spanjorerna uppkallade efter de tolv apostlarna: San Pablo, San Pedro, San Antonio och så vidare.

Invånarna från de olika orterna känns igen på de speciella mönstren och färgerna i deras dräkter. Dessa anger tydligt tillhörighet och identitet. Flera av orterna har sitt eget språk. Under dagens båtutflykt kommer vi att kunna njuta av åsynen av de branta vulkanerna som omger sjön, och mötet med de lokala indianerna som lever på samma sätt som de har gjort i århundraden. Mot slutet av dagen kör vi till Guatemala City där vi övernattar.

Dag 17
Avresa från Guatemala City
Vi kör till flygplatsen och reser hem Stockholm igen.
Dag 18
Ankomst till Stockholm

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
5 998 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Panama City och Guatemala City – Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Panama City – San José
 • Flyg Flores – Guatemala City
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 4-6 och 14
 • Middag dag 4-5
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Övriga måltider (räkna med ca  200 - 230 kr per dag. Man kan äta billigare, men med detta belopp kan man äta både lunch och goda 3-rätters middagar)
 • Dricks till chaufförer, bagagebärare och lokalguider (räkna med ca 160 USD för hela resan)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum (5998 kr)
 • ESTA-avgift för inresa till USA (ESTA, ca 14 USD), eftersom hemresan går via USA
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr.
 • Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Höjder och fysisk form

På den här resan förekommer det en del vandring och det är en förutsättning att deltagarna är i normal fysisk form. Därför är resan inte lämpad för dem som har svårt att gå, har rullator eller rullstol.

En del av resan pågår på relativt hög höjd, vilket påverkar alla människor. Man kan undvika de flesta symptomen om man tänker på följande: Ta det lugnt vid ankomsten, undvik alkohol, drick 3-5 liter vatten eller liknande vätska om dagen.

Klimat och temperatur

Vi upplever många olika länder och klimatzoner på den här resan. För det mesta är det torrt och varmt temperaturer på 25-30 grader och även upp emot 35 grader. Vi besöker dock även platser med temperaturer på 10-12 grader och bland annat i regnskogen i Costa Rica är det mycket fuktigt och det kan förekomma regn.

Pass

Vi passerar många gränser och får många stämplar i passet, så det är viktigt att man har minst tre tomma sidor i passet till stämplar.

ESTA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.
Det gör du genom att klicka här:
https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 12 personer och maximalt 20 personer. Om vi inte får minst 12  deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information nedanför.

Costa Rica
www.albatros-travel.se/resmal/centralamerika/costa-rica

Honduras
www.albatros-travel.se/resmal/centralamerika/honduras

Guatemala
www.albatros-travel.se/resmal/centralamerika/guatemala

Elektronisk utrustning/mobila enheter

Viktig information om din flygresa

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Vi hänvisar till British Airways hemsida för mer information:
http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Det var en super og variert reise Reisen var fin og variert. Alt gikk etter planen. Reiselederen (Anna Maria Ek) var særdeles dyktig og sørget for at alle hadde det bra til enhver tid!!
Date published: 2020-02-14
Rated 5 out of 5 by from En varierad resa med en mycket bra reseledare och trevliga ”resekompisar” Jag är mycket nöjd med resan, mycket bra reseledare och en bra mix av resmål.
Date published: 2020-02-14
Rated 5 out of 5 by from Resan var kanon! Reseledaren var en av de bästa jag har mött med Albatros-resor. Resan är intensiv, men man ser mycket natur och djur, man hör mycket info om ländernas historia och dagens liv och leverne, man upplever mycket som är annorlunda. När ni packar, tänk på att det är varmt med hög luftfuktighet, upp till 100 %. Många par shorts, tunna långbyxor och många lätta blusar. Bra skor, både vandringsskor och sandaler. Glöm inte myggmedel!
Date published: 2015-11-27
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa som helt uppfyllde våra förväntningar! Det var en mycket intressant, innehållsrik och omväxlande resa som gav en god bild av de sex ländernas historia, kultur, natur och djurliv. Programmet var ambitiöst och genomtänkt. Bra hotell och transporter gjorde även långa dagar i varmt och fuktig väderlek njutbara. En exceptionellt kompetent och trevlig reseledare och kunniga lokalguider gjorde allt för att dela med sig av sina kunskaper - samt klara av administrationen vid t.ex. alla gränskontroller. Tips: En organiserad packning med lite luft i väskan underlättar vid alla hotellbyten!
Date published: 2017-02-26
Rated 5 out of 5 by from Lyckad resa En på många sätt lyckad resa med resenärer från tre nordiska länder och en hellyckad guide från Skåne. Mycket att se av natur samt kultur med stöd av lokala guider. El Salvador samt Nicaragua kunde ännu ha ingått i resan
Date published: 2020-02-13
Rated 5 out of 5 by from En riktg äventyrsresa i Centralamerika med djur, natur, historia och nutid En resa med många blandade upplevelser på 2.5 vecka. Dagarna var fyllda med program vilket var bra. Vår reseledare Anna Maria var en anledning till att vi fick ut så mycket av resan. Hennes erfarenhet av länderna och av att ha genomfört resan 14 gånger tidigare gjorde att allt fungerade perfekt och vi lärde oss mycket om dessa 6 spännande länder. Programmet var väl blandat med djur och natur, vackra spanska kolonialstäder, Mayaruiner och dagens indiansamhällen liksom flera huvudstäder.
Date published: 2017-04-02
Rated 5 out of 5 by from En resa både med natur och kultur En varierad och intensiv resa med flera tidiga morgnar. Inget för den morgontrötte eller den som tänker sig lata dagar. Dagarna är fyllda med aktiviteter och platser som ska besökas. Besöken är en blandning av djungelturer, stadsvandringar och vandringar bland Mayafolkets lämningar. Guiden var påläst, engagerad och omhändertagande.
Date published: 2018-04-03
Rated 5 out of 5 by from Centralamerika en spännande och innehållsrik resa. En resa i högt tempo där vi fick se och uppleva mycket av dessa länders vackra landskap och fantastiska natur. Tack vare bra lokala guider och en fantastisk reseledare fick vi en god inblick i ländernas historia och även nuvarande levnadsvillkor. Våran reseledare Anna Maria vill jag ge sex stjärnor på en femstjärnig skala!! Att resan blev lyckad berodde också på att gruppen bestod av resvana, intresserade och trevliga deltagare.
Date published: 2017-02-28
 • y_2020, m_2, d_15, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.5
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_51
 • loc_sv_SE, sid_PARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

PARTR01ASE