group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev hela Kuba och allt landet har att bjuda på

Följ med på en resa tillbaka i tiden till denna enastående tropiska ö – det här är resan för dig som vill uppleva allt Kuba har att erbjuda. 

Resan börjar i historiska Havanna där vi ska ge oss ut på stadsvandring, besöka en tobaksfabrik och åka i klassiska amerikanare från 50-talet, och vi tar naturligtvis en titt på Hemingways idylliska lantställe La Vigia. Färden fortsätter genom flera fantastiska städer från kolonialtiden, där historiens vingslag märks i alla hörn; Trinidads kullerstensgator och den vackra kyrkogården San Ifigenia i Santiago de Cuba, där nu även Fidel Castro är begravd.

På den här resan bor vi på 4-5-stjärniga hotell och på privat Bed & Breakfast i Trinidad.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Peso convertible (CUC), Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Varadero, Kuba. Vidare till Havanna
Dag 2 Havanna. Stadsvandring och klassiska amerikanare
Dag 3 Utflykt till Viñales-dalen
Dag 4 Havanna – Santiago. Danskurs och flyg till Santiago de Cuba
Dag 5 Santiago de Cuba. Stadsrundtur med Moncada-kasernen och Ifigenia-kyrkogården
Dag 6 Santiago de Cuba - El Cobre - Camagüey
Dag 7 Camagüey - Sancti Spiritus – Trinidad. Övernattning på Bed & Breakfast
Dag 8 Trinidad. Stadsvandring. Övernattning på Bed & Breakfast
Dag 9 Trinidad - Cienfuegos - Havanna
Dag 10 Havanna. Tobaksfabrik och Hemingways Kuba
Dag 11 Havanna. Tid på egen hand
Dag 12 Havanna. Hemresa eller förlängning med sol och bad i Varadero
Dag 13 Hemkomst

Hotell

Bed & breakfast på Kuba

Ett bed & breakfast på Kuba drivs av helt vanliga kubaner som har fått tillstånd att hyra ut rum inom den i övrigt statliga turistsektorn. Några hyr ut flera rum, andra bara ett enda.

Du kommer att bo på ett bed & breakfast som ligger centralt. Förmodligen kommer du att gå med ditt bagage ett par hundra meter från bussen till ditt bed & breakfast, eftersom gatorna i centrum ofta är för smala för att bussen kan komma fram. Det kan vara en god idé att ta med en ficklampa.

Du äter frukost på ditt bed & breakfast. Vad frukosten består av kan variera, men oftast serveras frukt, bröd och ägg. 

På vissa ställen bor familjen också i huset, på andra ställen gör de inte det. Oavsett vilket har du ditt eget privatliv här.  Om du vill prata med din värd är det inte alltid hen talar särskilt bra engelska, men med lite god vilja och eventuellt lite hjälp från reseledaren brukar det gå fint.

Rummen
Rummen är enkla, men rena. De är inredda med en dubbelsäng eller två mindre enkelsängar, samt luftkonditionering eller fläkt, samt privat badrum. Det kan vara en god idé att ta med sig tvål, schampo och en liten handduk hemifrån, eftersom här inte finns samma mängd till förfogande som på ett hotell.

Meliá Santiago de Cuba

 • 302 rum
 • Dygnsöppen reception
 • 4 restauranger
 • 3 barer
 • Hiss
 • 2 utomhuspool
 • Wifi (mot avgift)
 • Gym och tennisbanor

Stadens bästa hotell med ett perfekt läge nära Santiago de Cubas historiska centrum. Hotellet har en elegant atmosfär och många bra bekvämligheter. Det finns tre a la carte-restauranger och en bufférestaurang med ett stort urval. Det finns dessutom en tennisbana, ett gym och en nattklubb. Det finns två pooler i hotellets tropiska trädgård med solstolar, hängmattor och handdukar. Wifi kan användas mot extra avgift.

Läs mer här: http://www.meliacuba.com/cuba-hotels/hotel-melia-santiagodecuba 

Hotel Telégrafo

 • 63 rum
 • 0 km till gamla stan
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Wi-Fi (på gemensamma ytor - mot betalning)

Det här charmiga hotellet ligger i hjärtat av Havanna och har bästa möjliga placering i den gamla stadsdelen. Det ligger vid Ramblan, som leder ned till hamnpromenaden, El Malecon, och vid det centrala torget, där den vackra gamla teatern och El Capitolio ligger. Det är endast ett par minuter till fots till fler av Hemingways favoritbarer och Calle Obisbo; gågatan i gamla stan i Havanna.

Hotellet byggdes 1888 och totalrenoverades 1914 och blev då känt som Havannas mest moderna hotell. I dag har hotellet förflyttats in i 2000-talet med moderna faciliteter och inredning som passar till den koloniala stämningen i stadsdelen. På flera platser – i trädgården och på första våningen – har man restaurerat några av de gamla murarna och valven, och gett dem liv igen genom att låta dem vara en del av den moderniserade byggnaden.

På hotellet finns en restaurang som serverar internationella rätter, och det finns även en bar ute i gården.

Det finns Wi-Fi på de gemensamma ytorna (mot betalning).

Rummen
Eleganta rum med en eller två sängar. Alla rum har minibar, värdeförvaringsskåp, TV, telefon, luftkonditionering och hårtork.

De flesta rummen vetter ut mot gatan och några enskilda rum vetter ut mot ”pation” (där baren ligger). Alla rummen har dubbelglasfönster så att man inte störs av oljud.

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Varadero, Kuba. Vidare till Havanna
Havanna

Havanna grundades av spanjorerna 1515, och staden flyttades två gånger innan den fick sin nuvarande plats på Kubas norra kust. 1556 blev Havanna Kubas huvudstad, och blev samtidigt ett nästan obligatoriskt stopp för de européer som reste till eller från Latinamerika. De många fartygen fick handeln att blomstra, och inom några få år blev Havanna den största och viktigaste staden på Kuba. Som huvudstad i republiken Kuba är det nuvarande Havanna hemort för de viktigaste stats- och regeringsinstitutionerna. Stadens industrier står för en stor procentandel av nationalekonomin, och hamnen hanterar mer än hälften av landets import och export.

Vi övernattar i Havanna.

Dag 2
Havanna. Stadsvandring och klassiska amerikanare
Plaza de Armas i Havanna

Idag ska vi utforska de smala gränderna i Havanna till fots. Vi börjar vår stadsvandring i den gamla stadsdelen, det ursprungliga Havanna, som blev upptagen på UNESCO:s världsarvslista 1982. Det är välförtjänt att staden tilldelats den ärofulla titeln ”världsarv” eftersom Havannas äldsta stadsdel är en av Latinamerikas bäst bevarade äldre stadsdelar. Här finns ett stort antal historiskt viktiga byggnader och monument från 1500 - 1800-talet. När vi strosar runt på de smala kullerstensgatorna, förbi de tunga dörrarna av massivt trä och balkongerna med sina vackra smidesarbeten känner du verkligen av historiens vingslag. Vi promenerar längs gatan Calle Obispo som ser likadan ut i dag som den gjorde för hundratals år sedan, från trottoarkanterna på gatan till takbjälkarna på husen. Vårt mål är Plaza de Armas där vi ser den imponerande byggnaden Palacio de los Capitanes Generales. Palatset stod färdigt 1791. En tid efter det, och ända fram till 1898, var byggnaden det officiella residenset för kolonins guvernörer. Guvernörerna var betitlade generalkaptener, ”capitanes generales”.

Vi kommer också att ta vägen förbi två av Havannas vackraste torg, La Plaza Vieja och Plaza San Francisco. Båda torgen är fullständigt restaurerade, och de är slående exempel på spansk kolonialarkitektur. Därefter fortsätter vi till Katedraltorget. År 1748 började jesuitpräster konstruera den byggnad som senare blev Havannas katedral. Långt in på 1800-talet förvarade man de jordiska kvarlevorna av flera historiskt framträdande personer i katedralen. Man anser att Christopher Columbus vilade här efter att hans kvarlevor förts hit från ön Hispaniola. Historien säger också att Columbus kista förvarades i kyrkan fram tills spanjorerna förde den till Spanien efter att kolonialväldet upphört. Torget framför katedralen är omgivet av stora vackra palats, som också de härstammar från kolonialtiden. Ett stenkast härifrån ligger den berömda baren La Bodeguita del Medio. Det var här som Hemingway drack sina mojitos tillsammans med andra framstående författare, konstnärer och politiker.

Efter vår lunch på en av Havannas restauranger blir vi hämtade i gamla amerikanska bilar! Bilarna har funnits på Kuba sedan revolutionen 1959 och har alltså mer än 50 år på nacken, några mer än 60! Således anländer vi ståndsmässigt till den äldre stadsdelen.

Övernattning i Havanna.

Dag 3
Utflykt till Viñales-dalen
Vackra vyer över Viñales-dalen

Dagen kommer att gå i naturens tecken. Vi åker västerut till Viñales-dalen, och efter att vi har rest en bit kommer vi att vara omgivna av det grönskande landskapet där de karaktäristiska tobaksfälten dominerar. På många håll kommer vi att se de små, primitiva husen där man torkar tobaken. Tobaksbladen torkar i tre månader innan det är dags att leverera dem till fabrikerna. Vi får en rundvisning på en tobaksgård innan vi kommer fram till Viñales. Vid lunchtid går färden vidare till den "förhistoriska muren", som är en stor målning direkt på klipporna. Den symboliserar den biologiska utvecklingen i området. Vi äter lunch på en trevlig utomhusservering i dalen. I Viñales-dalen står vi öga mot öga med den vackraste naturen på Kuba. Dalen är omgiven av imponerande klippformationer som är flera miljoner år gamla. Många av klippformationerna innehåller grottor där Kubas urbefolkning gömde sig från spanjorerna när de kom för att kolonisera Kuba. Vi besöker en av dessa grottor som också har en liten undervattensflod som vi kommer att ta en båttur på. Sedan är det dags att åka tillbaka till Havanna, där vi även övernattar. Vi är framme i huvudstaden igen under kvällen.

Dag 4
Havanna – Santiago. Danskurs och flyg till Santiago de Cuba
Santiago de Cuba

Den här förmiddagen besöker vi danskompaniet Habana Compás som är känd för en helt unik stil som blandar spansk dans med afrokubanska rytmer. Dansarna är kända internationellt och har uppträtt i Europa flera gånger.
Flera av de latinamerikanska danserna har skapats på Kuba – bland annat cha-cha-cha och son, den kubanska versionen av salsa.

Vi äter lunch tillsammans innan vi kör ut till flygplatsen för att flyga till Santiago de Cuba, som var Kubas första huvudstad. Det är den mest karibiska staden på Kuba, och här märker man tydligt av det stora inflytandet från de haitiska, afrikanska och spanska kulturerna. Santiago de Cuba är en stor konkurrent till Havanna när det gäller litteratur, musik och politik. Staden ligger vackert vid foten av Sierra Maestra-bergen och vid en naturlig hamn, och den är verkligen värd ett besök bara på grund av sina vackra omgivningar. Väl framme åker vi den korta resan in till staden och checkar vi in på vårt hotell där vi ska bo under två nätter.

Dag 5
Santiago de Cuba. Stadsrundtur med Moncada-kasernen och Ifigenia-kyrkogården
Santiago de Cuba

Idag väntar en spännande stadsrundtur. En av stadens mest berömda byggnader är Moncada-kasernen där skotthålen i fasaden vittnar om Fidel Castros försök att störta president Batista. Tillsammans med över hundra revolterande kamrater var Fidel Castro med om att angripa kasernen 1953. Kuppförsöket misslyckades dock, och de flesta som var med vid kuppförsöket avrättades. Vi besöker även fästningen El Morro som ligger vid naturhamnen och som byggdes under kolonialtiden för att skydda Santiago de Cuba mot fiender, speciellt mot piraterna som härjade i Karibien på den tiden.

Ifigenia-kyrkogården i Santiago de Cuba är också värd ett besök. Här ligger, utöver Fidel Castro själv, den stora landsfadern José Marti begravd. Han levde under 1800-talet, och blev symbol för frihetskampen mot den spanska kolonimakten. Han var bland annat, journalist, författare och poet. Några kanske känner kanske till hans dikt ”Versos Sencillos” (Enkla Verser). Orden har också använts i den kända sången "Guantanamera". På kvällen njuter vi av en middag på vårt hotell.

Dag 6
Santiago de Cuba - El Cobre - Camagüey
Mysiga Camagüey

Efter frukost beger vi oss västerut. Vi åker till Bayamo där vi besöker den absolut mest religiösa platsen på Kuba, El Cobre-basilikan, som ligger vackert belägen på en grönskande kulle. Kyrkan är hemvist för La Virgen de la Caridad (välgörenhetens jungfru), vilket är namnet på en staty av jungfru Maria. Påven gav den status som Kubas skyddshelgon 1916. Den lilla statyn blev funnen 1608 nära staden El Cobre. Några slavar och en indian gick vid vattenbrynet för att samla in salt när de plötsligt fick se den lilla statyn som flöt i vattnet på en bräda. På brädan stod det "Jag är välgörenhetens jungfru". Sedan den dagen är många övertygade om att statyn har heliga krafter, och många har under århundradena som passerat, bett om att få jungfruns hjälp. Vi kommer fram till Camagüey under eftermiddagen. Staden ligger i den centrala delen av Kuba där terrängen är flack, och där spelar jordbruket en viktig roll i människornas liv. De smala och höga kungspalmerna ger skugga för korna som betar på fälten, och man förstår väldigt fort att Camagüey spelar en viktig roll i den nationella produktionen av nötkött och mjölk.

Övernattning i Camagüey.

Dag 7
Camagüey - Sancti Spiritus – Trinidad. Övernattning på Bed & Breakfast
Cowboys i Camagüey

Vi börjar dagen med att bekanta oss mer med staden Camagüey. Den domineras av vita kolonialbyggnader och grönskande innergårdar som ligger som pärlor bakom fasaderna. Staden är känd för sin "tinajones". Det är namnet på de enorma lerkärl som under kolonialtiden användes för att ta vara på regnvattnet. Det kalla vattnet från kärlen användes sedan under de mer torra perioderna. Vi beger oss ut på en stadsvandring i Camagüey, vars centrum är en veritabel labyrint av små vindlande gränder. Vid Agramonteparken ligger den röda kyrkan, La Iglesia de Nuestra Señora de la Soledad, som byggdes 1776. Det är stadens äldsta kyrka, och den har bevittnat den lokala hjälten Ignacio Agramontes dop och bröllop. I kyrkan finns vackra barockfresker målade på pelarna och valven, och kyrkan har också vackert snidade trätak. Vi kommer också att passera stadens vackraste kolonialtorg, Plaza de San Juan de Dios, som är anmärkningsvärt väl bevarat. Det är omgivet av pastellfärgade byggnader, bland annat en kyrka och ett före detta sjukhus. Sjukhuset byggdes under 1700-talet och är i dag ett viktig historiskt monument.Lunchen avnjuts i Sancti Spiritus. Sedan ger vi oss ut på en kort stadsrundtur i den gamla stadsdelen. Vi befinner oss nu i Kubas geografiska centrum. Staden grundades 1514 och den kan skryta med att vara den äldsta staden i det centrala Kuba. Det är mycket trevligt att strosa runt här, och de hundratals koloniala byggnaderna i kombination med det fantastiska läget vid Yayabo-floden ger en oss unik upplevelse.

Sent på eftermiddagen ankommer vi till Trinidad på Kubas södra kust. I Trinidad inkvarteras vi hos privata familjer som fått tillåtelse att driva Bed & Breakfast i den annars så strängt hållna turistnäringen. Husen ligger i Trinidads stadskärna och rummen är utrustade med dubbelsäng och eget bad/toalett.

Dag 8
Trinidad. Stadsvandring. Övernattning på Bed & Breakfast
Mysiga Trinidad

Trinidads traditionella arkitektur från kolonialtiden räknas bland de absolut bäst välbevarade, inte bara på Kuba, utan i hela Latinamerika. Husens röda tegeltak står i vacker kontrast till de blommande, gröna innergårdarna. Bakom fönsterluckorna döljer sig vackra möbler av korgflätad rotting och mahogny, sirliga väggornament och gamla målningar tillsammans med snidade stenpelare, filigransporslin, utsirade trädörrar och järnportar. Denna överdådighet har närmast gjort staden till et levande museum. Vi gör en stadsrundtur i Trinidad som nästan ser ut som när spanjoren Diego Velázquez grundade staden 1514, även om vissa byggnader av olika skäl inte är så bevarade. Arkitekturen är dock betagande. De stora herrskapshusen och godsen som sockerbaronerna byggde under sockerboomen under 1700-talet är slående exempel på den spanska barockstil som man också kan finna på andra håll i Latinamerika. Många av husen har förvandlats till museer eller gallerier. De besynnerligt formade kullerstensgatorna är kuperade mot mitten för att hjälpa till med avrinningen av regnvattnet. Vi besöker det romantiska museet som innehåller en samling möbler, porslin och konsthantverk från Trinidads glansdagar, och samlingarna kommer från olika hus i området.

Vi äter lunch på en restaurang i staden och sedan tillbringar vi eftermiddagen på egen hand och efter eget intresse. Vi övernattar ytterligare en natt på våra respektive Bed & Breakfast.

Dag 9
Trinidad - Cienfuegos - Havanna
På besök i Cienfuegos

Efter frukost sätter vi kurs mot Havanna. På vägen stannar vi till i Cienfuegos, där vi ska ge oss ut på stadsrundtur. Staden har cirka 150 000 invånare, och den räknas till en av landets vackraste med sin särpräglade arkitektoniska stil och sitt läge vid en stor bukt vid det Karibiska havet. Staden är en av Kubas viktigaste hamnstäder, och har under många år tjänat stora pengar på produktionen av konstgödsel, mjöl, oljeraffinering, fiske och handeln med socker, frukt och tobak. Cienfuegos är därför en av landets rikaste städer. Vår stadsrundtur tar oss bland annat förbi den gamla stadsdelen samt den vackra Tomas Terry-teatern från 1895.

Efter besöket i Cienfuegos fortsätter vi  till Havanna där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 10
Havanna. Tobaksfabrik och Hemingways Kuba
Hemingways hus

Vi startar dagen med att besöka en av stadens tobaksfabriker, där vi får se hur de berömda kubanska cigarrerna rullas och resten av dagen kommer att gå i Hemingways tecken. Vi ska bland annat se författarens lantställe, finca La Vigia, som var Hemingways hem under många år. Huset skänktes till den kubanska regeringen, och det ser i dag ut på nästan samma sätt som det såg ut när Hemingway lämnade det. Regeringen vill bevara huset så intakt som möjligt, så det gör dessvärre att man inte har möjlighet att se det från insidan. Vi får därför nöja oss med att beundra det genom fönstren och vi tar en promenad på tomten där hans båt, Pilar, ligger. Man förstår varför Hemingway älskade den här platsen som ligger i idylliska omgivningar med tropiska blommor och skuggande träd. De många vitmålade trädgårdsstolarna och den vackra, övergivna swimmingpoolen vittnar om ett liv med fester och glada dagar från en svunnen tid. Och till vår överraskning hade en macho-författare som Hemingway faktiskt ett ovanligt gott sinne för inredning.

OBS: Under de första tre veckorna av januari är tobaksfabrikerna på Kuba stängda och vi får under denna period se en professionell tobaksrullare demonstrera processen på en annan plats i fabriken.

I Havanna kan ändringar i dagsprogrammet förekomma. Alla programpunkter kommer att genomföras men möjligtvis i en annan ordningsföljd.

Dag 11
Havanna. Tid på egen hand
Strosa genom historiska Havanna

Dagen kan du använda till att strosa runt i den mysiga staden på egna upptäcktsfärder. Du kan exempelvis styra stegen förbi det kända hotellet Ambos Mundos. Där bodde Ernest Hemingway på rum 511 under 1930-talet, och då skrev han bland annat stora delar av den världsberömda romanen ”Klockan klämtar för dig”. Reseledaren kommer gärna med förslag på aktiviteter.

Övernattning i Havanna.

Dag 12
Havanna. Hemresa eller förlängning med sol och bad i Varadero
Den kubanska flaggan vajar i Havana

I dag är det hemresa från flygplatsen i Havanna. Du kan läsa mer om förlängningen i Varadero under ”Avresedatum” – klicka på datumet för 17-dagars resan. Här ingår vistelsen i Varadero i priset.

 

Dag 13
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Havanna t/r med mellanlandning
 • Utflykter, transport och entréer enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • 2 nätter på privat bed & breakfast i Trinidad
 • Frukost dagligen
 • Lunch alla dagar förutom middag dag 11 och 12
 • Middag dag 2 samt 4 och 5
 • Europeiska skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Avreseskatt från Kuba. För närvarande 25 CUC, betalas på plats vid hemresan. Motsvarar ca 25 USD
 • Eventuella extra arrangemang
 • Visum till Kuba 300 kr
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till chaufför, bagagebärare och lokalguide (räkna med ca 50 EUR totalt)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte är nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Sommarkläder
 • Badkläder (handdukar behövs inte)
 • Tröja eller lätt jacka
 • Praktiska skor (sportskor och sandaler)
 • Solkräm, solhatt och/eller solglasögon
 • Myggsprej
 • Ficklampa
 • Handsprit

Reseförsäkring

OBS: Vid inresan till Kuba är det obligatoriskt med en reseförsäkring som täcker kostnader för vård på Kuba. Du kan bli ombedd att dokumentera detta för myndigheterna på Havannas flygplats. Om du mot förmodan inte har tecknat en sådan reseförsäkring före avresan kan du göra det hos ett av försäkringsbolagen på Havannas flygplats.

Visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Kuba. För svenska medborgare krävs det visum till Kuba för vistelser under 90 dagar, och därför ska du skicka en kopia på ditt pass till Albatros Travel. Vi utfärdar ditt visum och skickar ut det till dig före avresa. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. 

Valuta och kreditkort

Vi rekommenderar att du tar med euro istället för US dollar som ofta växlas mot väldigt höga avgifter.  Det kan vara svårt att använda kreditkort, det fungerar mest som nödlösning. Det är oftast VISA-kort som kan användas, MasterCard accepteras inte särskilt ofta. Kreditkort som är utfärdade i USA kan inte användas på Kuba.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Boende

På alla våra gruppresor till Kuba använder vi oss av 4-5-stjärniga hotell där både städning, service och matens kvalitet hör ihop med hotellets standard. Det är bara i Trinidad vi använder oss av privata bed & breakfast, eftersom de ligger optimalt och vi har möjlighet att löpande genomföra kvalitetskontroll av boendet.

Läs mer om Kuba

Här kan du läsa mer om klimat, vaccinationer, tidsskillnad m.m.

www.albatros-travel.se/resmal/karibien/kuba

Före avresa

Inresegodkännande eTA

På vissa avgångar flyger vi via Toronto i Kanada,  det framgår i så fall av din resplan. I så fall behöver du ett så kallat eTA-godkännande. Du fyller i din ansökan på internet. Du ska ha ansökt om eTA senast 72 timmar före avresa. Läs om hur du får eTA-godkännande här:

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/kanada/visum

Här får du ett förhandsgodkännande till inresa, samt ett nummer som du ska skriva ut och ta med på resan, eftersom myndigheterna på flygplatsen kan kräva att du visar upp det. Det kostar ett mindre belopp – $7 CAD – som betalas med kreditkort. Godkännandet gäller i 5 år eller tills ditt pass går ut, om det sker inom de 5 åren.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

CURTR13ASE