Kultur och pilgrimsvandring i Toscana

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Siena, Montalcino, Pienza och San Gimignano - pilgrimsvandring på Via Francigena och vingårdsbesök mitt i Toscanas böljande landskap

Med en dag i Umbrien

Följ med på en resa där du kan njuta av det bästa Toscana har att bjuda på: Lätta vandringar genom Toscanas böljande landskap, provsmaka pecorino i Pienza, ta ett glas av den rubinröda Brunellon i mysiga Montalcino. Gå längs Toscanas vinfält och doppa fötterna i det vulkaniska vattnet i Bagno Vignoni. Vi ger oss ut på en cykelutflykt och den som vill kan duka upp till picknick i det gröna med lite bröd, ost och skinka, omgiven av olivlundar och vinrankor. Dessutom väntar besök i medeltidspärlan Siena,  staden med tornen, San Gimignano och vi gör en avstickare till grönskande Umbrien.

Utgångspunkten för vår resa är en av Toscanas klassiska kurorter, Chianciano Terme, där vi bor på ett trevligt familjeägt hotell.

Vandringarna på en här resan är inte längre än att de flesta kan vara med och vi har gott om tid på oss. De längre sträckorna färdas vi bekvämt i buss.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Avresa till Rom – Chianciano Terme
Dag 2 Medeltidsstaden Siena och vandring på Via Francigena
Dag 3 Umbriens andliga huvudstad Assisi
Dag 4 Cykla genom Toscana till Montepulciano
Dag 5 Pastakurs (tillköp) och avkoppling på egen hand med kurbad eller utflykter på egen hand
Dag 6 Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till San Quirico d’Orcia och vinorten Montalcino
Dag 7 Pilgrimsvandring, vinprovning och charmiga San Gimignano
Dag 8 Hemresa

Hotell

Santa Chiara

Vårt hotell ligger i den gamla kurorten Chianciano Terme, dit italienarna har vallfärdat i många århundraden för att koppla av i lugn och ro och få olika kurbehandlingar. Hotellet har halvpension som består av italiensk frukost och middag med italiensk husmanskost som serveras precis som hos en italiensk familj.

Hotel Santa Chiara
Via Dei Colli, 50
I-53042 CHIANCIANO TERME (SI)
Tel: 0578/63312
http://hotelchiancianoterme.com/ 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Ordningsföljden i dagsprogrammet kan variera beroende på vilken avgång du reser.
Dag 1
Avresa till Rom – Chianciano Terme

Vi flyger till Rom och tar sedan bussen genom regionen Lazio och kör norrut in i vackra Toscana mot vårt hotell. Vi ska bo i den gamla kurorten Chianciano Terme. Staden har sedan romarrikets tid varit ett centrum för kurbadsanstalter.  Och än idag strömmar folk till de många termorterna i området och njuter av de härliga omgivningarna.

Vi kommer fram sent till vårt hotell och går och lägger oss.

Under den här resan äter vi våra middagar på hotellet, som serverar vällagad traditionell italiensk mat som serveras vid borden.

Dag 2
Medeltidsstaden Siena och vandring på Via Francigena
Utsikt över Siena

Vi sover lite längre i dag och efter en sen frukost beger vi oss mot en av Italiens vackraste kulturstäder, fantastiska Siena. Här får man verkligen en känsla för det historiska arvet från Italiens storhetstid. Siena är i sig själv ett konstverk. Vi ger oss ut på stadsvandring och stannar till vid det imponerande snäckskalsformade torget Piazza del Campo, som en gång i tiden var stadens marknadsplats. Det är här det berömda hästkapplöpet mellan de olika stadsdelarna går av stapeln; Il Palio.

Siena ligger på pilgrimsvägen mot Rom, vilket har bidragit till att säkra stadens rikedom. Det var även här Italiens äldsta bank, Banca di Siena, grundades. Siena konkurrerade under många århundraden med Florens om makten över bankväsendet och handeln med tyger, där bägge städer hade stora intressen. Redan under medeltiden kunde stadens bankfolk låna ut pengar till Europas kungar och furstar.

Piazzan domineras av rådhuset som byggdes i slutet av 1200-talet. Vi går igenom smala gränder, förbi senmedeltida palats och patricierhus och beundrar domkyrkan, som av många anses vara Italiens vackraste. Domkyrkans randiga yttre i svart och vit marmor stammar från 1200-talet och en del av ornamentering på fasaden har skapats av den berömda konstnären Giovanni Pisano. Här hittar man också Spedale S. Maria della Scala, som ursprungligen grundades som härbärge för pilgrimerna från pilgrimsvägen Francigena redan på 900- talet, och senare blev det ett av Europas första sjukhus.

Efter vår vandringstur är det dags för lunch på egen hand och eventuellt ett besök i den vackra domkyrkan från 1200-talet eller på stadens konstmuseum (entré 12 euro, februari 2016) med bländade utsikt över staden. Du kan även slå dig ner på ett av de många caféerna på Piazza del Campo och bara njuta av folklivet på det vackra torget.

I dag skal vi gå på Via Francigena, vilket betyder vägen från Frankernas land. Det var ursprungligen den väg som förde pilgrimerna från Canterbury i England till Rom och vidare till Jerusalem. 1994 utsåg Europarådet Via Francigena till Kulturväg det finns många pilgrimer som väljer att vandra här även om den inte är lika känd som Jakobsleden i norra Spanien.

Det är något helt speciellt att gå Pilgrimsvägen. Här får man ro i själen och kan sända tankarna till de tusentals andra som har vandrat här sedan 900-talet.

Vi börjar vår vandring i San Quirico d’Orcia som också är en av de små byarna på Pilgrimsvägen. Härifrån ska vi vandra till Bagno Vignoni, där vi kan se hur de varma källorna bubblar upp ur marken vid Kvarnarnas dal. Återigen går vi på den gamla Pilgrimsvägen, den här gången på trevlig grusvägar med enastående utsikt över den lilla kurorten Bagno Vignoni, som ligger längst upp på en kulle. I Bagno Vignoni har vi tid att se mer av de gamla kvarnarna i dalen, där det vulkaniska vattnet har strömmat ner över klipporna i många årtusenden. Den som har trötta fötter kan passa på att doppa dem i det varma vattnet! (Dagens vandring är ca 6 km.)

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Chianciano Terme, där vi äter middag.

Dag 3
Umbriens andliga huvudstad Assisi
San Francesco-kyrkan i Assisi

I dag ger vi oss av till Umbrien. Medan Toscana blomstrade under renässansen och nästan hela regionen stod under familjen Medicis inflytande, så förblev Umbrien under påvemaktens styre. Därför är det heller inte överraskande att religionen har satt sin prägel på området. Det var även här som den senare så berömde Francesco, Franciskus av Assisi, grundade sin munkorden i början av 1200-talet. De grå tiggarmunkarna, eller gråbröderna, fick senare mycket stor betydelse för det religiösa livet i den västliga världen. Umbrien är i dag fyllt med kloster i olika storlekar, allt från de gigantiska i Assisi, till de pyttesmå uppe i bergstrakterna.

Först besöker vi staden Assisi, som var Franciskus av Assisis hemstad. Tusentals pilgrimer besöker gråbrödernas stad varje år och kyrkan San Francesco anses tillhöra Italiens största kulturskatter. Det är inte underligt att den står med på UNESCO:s världsarvslista. Huvudgatan Via San Francesco kantas av hus från medeltiden och renässansen och ger staden en helt speciell stämning.  Vi ska besöka den vackra San Francesco-kyrkan och se de berömda freskerna. Vi ska på rundvisning i kyrkan. Om vi har tur möter vi en skandinavisk munk som kan berätta lite mer om brödernas liv i Assisi.

Assisi är en vacker stad där forntida arkitektur och medeltid smälter samman på bästa sätt. Staden ligger på en slänt med en fantastisk utsikt över den omkringliggande dalen. Vi hinner också med ett stopp i en av Umbriens byar innan vi åtevänder till vårt hotell.                     

Dag 4
Cykla genom Toscana till Montepulciano
På cykel genom Toscana

I dag ska vi uppleva Toscanas fantastiska landskap på cykel. Känn vinden i håret, dofterna från naturen och bli en del av landskapet i ditt eget tempo! Du kan välja att följa med reseledaren till Montepulciano eller ge dig ut på egen hand.

Reseledaren hjälper gärna till med att hitta en sträcka som passar just dig. Du kan besöka Montepulciano (cirka 18 kilometer sammanlagt), där du kan njuta av ett glas vin till en njutbar lunch på torget. Eller kanske du hellre vill köpa lite bröd, ost, skinka och något att dricka, och duka upp till picknick i det gröna, omgiven av olivlundar och vinrankor?

En annan möjlighet är att köra till den världsberömda utsikten vid de vackra cypresserna vid La Foce, som ligger nära staden.  Att cykla är verkligen ett underbart sätt att komma nära naturen!

Vägen är ofta kuperad, men glöm inte: När man har cyklat uppför en backe, så kan man ju rulla nerför backen igen lite senare! Så cykelturen till Montepulciano är sammanlagt 18 km, 9 upp och 9 ned – så 9 km är ju  ”gratis”..! Och vi har hela dagen på oss.

Vid första ögonkast kan landskapet se ”svårare” ut än vad det är. Men de sträckor som vi föreslår är inte längre än att du kan promenera med cykeln delar av turen (12-18 km på en dag). Cyklarna har sex växlar och handbroms. Om du önskar cykelhjälm ska du ta med en hemifrån. Om vädret sätter käppar i hjulet för en cykeltur kan reseledaren komma med andra förslag på aktiviteter i området.

Dag 5
Pastakurs (tillköp) och avkoppling på egen hand med kurbad eller utflykter på egen hand
Vackra Chianciano Terme

I dag börjar vi dagen med att lära oss lite mer om italiensk mat. Vår reseledare börjar med en introduktion till italiensk mat och sedan har du möjlighet att delta i hotellets lilla pastakurs. Under ett par timmar lär vi oss att laga den lokala pastaformen pici, som är traditionell för Toscana, och vi gör naturligtvis en sås som passar till. Sedan unnar vi oss att njuta av vår hemlagade pastalunch med ett glas vin. (Pris:8 €)

Resten av dagen har vi tid till äventyr på egen hand. 

Chianciano Terme har under många årtusenden varit en kurort och än i dag lever staden först och främst av dem som söker sig till de hälsogivande källor som staden kan stoltsera med. Särskilt känt är vattnet, som sägs bota leverproblem och andra sjukdomar.

Men de varma källorna kan även bjuda på klassiska spa-upplevelser för kropp och själ. Om man verkligen vill unna sig något helt speciellt kan man välja det fantastiska spacentret Parco Acqua Santa.

Här i det moderna kurbadet Terme Sensoriali kan man för 38 euro (lördag/söndag 45 euro – priser från februari 2016) få tillgång till de läckra poolerna, aromaterapi-rum, lermasker, den tropiska duschen, isbad, bubbelbad och tre olika slags bastu. Det här är ett fantastiskt sätt att skämma bort sig själv och njuta i sköna omgivningar.

Om man hellre vill prova på utomhusbad kan man besöka Terme Theia, här sitter man utomhus i varma bad och kan njuta av naturen. Man kan med lätthet tillbringa ett par timmar här! Pris 11€ för 4 timmar (16 € lördag/söndag – priser från februari 2016). Ta med badskor hemifrån eller köp dem här på plats till en billig peng.

Den som vill kan hyra en cykel och ge sig ut på ännu ett cykeläventyr eller ta lokalbussen till Chiusi och tåget till Florens. Eller bara koppla av vid hotellets lilla pool och ta njuta av livet i den lilla kurorten.

Vi äter middag på hotellet.

Dag 6
Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till San Quirico d’Orcia och vinorten Montalcino
Pienzas berömda ostar

Vi startar dagen med att besök i den lilla staden Pienza, som ursprungligen var en mindre by där påve Pius II (1405-1464) föddes. Byn är en liten pärla och UNESCO har alldeles nyligen tagit med den på Världsarvslistan. Pienzas fantastiska centrum uppfördes under påven Pius den II:s tid som fick arkitekten Bernardo Rossellini att uppföra den perfekta renässansstaden.

Utsikten över landskapet är fantastisk och det är en njutning att se över det typiska toskanska landskapet med de frodiga, böljande vinodlingarna och de mörkgröna cypresserna. Staden är också känd för den goda lagrade fårosten, pecorino. Här kan man få den i alla dess former, från den milda till den längst lagrade med pepparkorn eller chili.

I dag ska vi ge oss ut på vandring från renässansstaden Pienza mot medeltidsstaden San Quirico d’Orcia. Vi går genom den UNESCO-skyddade dalen, Val d’Orcia.  Vi går i ett av de mest fotograferade landskapen i Italien, och vår vandring tar oss med på grusvägar som tar oss nedåt, utmed fält med fantastisk utsikt över den världsarvsskyddade dalen. Långt borta i fjärran kan vi se den gamla vulkanen, Monte Amiata, och halvvägs på vår ca 6 km långa vandring möter vi det vackra kapellet, Capella di Vitaleta. Det pittoreska kapellet som har förevigats av många, är omgivet av mörkgröna cypresser, som närmast liknar trofasta soldater som skyddar det ensamma kapellet, som tillbringar i sitt liv i ensamt majestät mitt i det toskanska landskapet. 

Nu fortsätter vi till staden Montalcino, där de producerar det världsberömda vinet Brunello di Montalcino. Här finns det möjlighet att besöka den lokala enotecan som ligger inne i stadens stora borg, och eventuellt provsmaka ett av de lokala vinerna, bland annat den rubinröda Brunellon, som tillverkas av Toscanas mest kända druva, Sangiovese. Sedan har det blivit dags för lunch och tid på egen hand i den mysiga staden.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Chianciano Terme, där vi kan ta en kopp kaffe på ett av caféerna, ta en promenad i gamla stan eller bara koppla av och njuta av livet.

I dag är middagen på egen hand. Vi rekommenderar den trevliga, lilla restaurangen Il Buco. Här kan man äta gott till förmånliga priser och i fönstret kan man se att Michelinguiden har rekommenderat restaurangen under många år.

Dag 7
Pilgrimsvandring, vinprovning och charmiga San Gimignano
Utsikt från Fattoria di Fugnano

Dagens program bjuder på staden med tornen, San Gimignano. Stadens placering på pilgrimsvägen Via Francigena, förvandlade den till handelscentrum under medeltiden, vilket gjorde staden mycket förmögen. Staden var redan på den tiden känd för sitt sammetsmjuka vita vin, Vernaccia di San Gimignano, som man än i dag kan njuta av.

Innan vi besöker själva staden tar vi en liten promenad (4½ kilometer) från Pancole på en del av den gamla pilgrimsvägen upp till den praktfulla vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har samarbetat med under många år. Vi passerar bland annat den vackra lilla kyrkan Cellole innan vi kommer fram till den härliga vingården.  Många av våra resenärer väljer att komma tillbaka hit år efter år och det finns det en anledning till! Vingården har nämligen en underbar utsikt över det böljande landskapet och de berömda tornen i San Gimignano. Gården drivs av tre driftiga kvinnor som gärna berättar mer om gården och vinerna. Naturligtvis ska vi provsmaka gårdens viner: det berömda vita vinet Vernaccia, deras Chianti Colli Senesi och inte minst deras främsta vin som är lagrad på fat, en Sangiovese – som de flesta förälskar sig i.

Vi njuter även av en lättare picknick-lunch och den som vill kan köpa med sig lite vin hem.  Efter besöket går vi till bussen – och visst känns det lite lättare att gå nerförsbacke – och med lite vin inombords så går vi kanske med ännu lättare steg..!

Vi ska naturligtvis även besöka själva staden San Gimignano. Här känns det som att vandra rakt in i medeltiden. Det är underbart att strosa runt och bara insupa miljön; de svala, skuggiga gatorna, besöka den vackra kyrkan, eller bara ta en glass på torget.

När vi under eftermiddagen är tillbaka på hotellet är det dags för avskedsmiddag här.

Dag 8
Hemresa
Efter frukost åker vi ut till flygplatsen i Rom och efter en upplevelsespäckad resa ska vi återvända vi hem igen.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Göteborg – Rom t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Cykelhyra (en dag)
 • Boende på hotell i dubbelrum
 • Italiensk frukost och 6 middagar
 • Picknicklunch med vinprovning i San Gimignano
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7 % av resans pris
 • Reseförsäkring eller komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks, till exempel till chaufför (räkna med ca 6 euro)
 • Personlig förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning) 
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Transfer från flygplatsen till hotellet

Från flygplatsen Fiumicino i Rom till hotellet tar det cirka två timmar att köra (200 km).

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vingård

Fattoria di Fugnano, San Gimignano:

www.fattoriadifugnano.com

Dagsprogrammet

Dagsprogrammets ordningsföljd kan variera beroende på vilken avgång du reser. Dock är innehållet det samma. På avgången den 18/5 kommer cykelturen att vara dag 4, utflykten till Pienza dag 5 och dag 6 har du chansen att njuta av dagen på egen hand/boka pastakurs.

Läs mer om Italien

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien

 

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många härliga aktiviteter och u Ett fantastiskt vackert landskap med otroliga vyer och härliga vandringar både på lederna och de guidade turerna i buss och i städer. Det som framförallt gjorde resan till den femstjärniga var ju Sofia, reseledaren. Hennes enorma kunnighet på alla områden, hennes förmåga att berätta om historia, kultur, ost, vin m.m. m.m. var ju outstanding. Även hennes omsorg om oss alla, att vi hade det bra på individnivå var fantastisk. Hon var i princip alltid närvarande och hade helkoll på allt. Hotellet välstädat med trevlig humoristisk personal. Väldigt "skramlig" matsal, skulle behövas lite textilier för att få ned ljudnivån. Poolen var inte vattenfylld.
Date published: 2016-05-30
Rated 5 out of 5 by from Kultur och vandring i Toscana - en upplevelse ! Toscana blev en mycket positiv upplevelse. Det är ett kuperat och fantastiskt vackert landskap. Våra vandringar följde gamla pilgrimsleder både utför och uppför, men i en behaglig takt för att orka i värmen och att hinna insupa atmosfären. Bussfärder tog oss till ett antal riktigt gamla stenstäder som i allmänhet trängdes högst upp på en bergskam med utsikt över landskapet. Kultur blandades med bussfärder, vandringar och en cykeldag, vinprovning och matupplevelser. Vi fick även prova på att tillverka pasta från grunden, som sedan serverades till lunch. Vår guide Sofia var mycket kunnig och duktig, en riktig pärla. Resan rekommenderas varmt. /Britt-Mari
Date published: 2016-09-11
Rated 5 out of 5 by from Underbar pilgrimsresa i Toscana Toppenresa med boende på fantastiskt trevligt familjehotell, underbar mat lagad av världens bästa kokerska, professionell reseledare utöver det vanliga med ideliga överraskningar. Varierat och bra upplagt program, roligast att laga pasta med hjälp av kokerskan. Glöm inte badskor och badmössa om du vill gå till något av de fina baden med varma bassänger. Annars får du köpa dessa på plats. Även regnkläder och paraply rekommenderas. Möjligen lite mer egen tid vore önskvärt. Var beredd på att cykelutflykten sker i branta backar på smala vägar ute i tät trafik. Hade önskat bättre information om detta hemma för att slippa släpa med cykelhjälm helt i onödan. Nu blev det taxiresa istället för cykling. Hade önskat något att äta på flygresan till Rom.
Date published: 2016-05-17
Rated 2 out of 5 by from Toscana med lite av varje. 1 Kompetent reseledare som tyvärr pratade oavbrutet utan pauser det blev rätt tröttsamt även om innehållet var intressant. 2 Hotellet en katastrof, med gardiner på trekvart och av vägglamporna i lobbyn saknade 75% glödlampor. Hotellet var allmänt sunket 3 Drickssystemet. Redan från flygplatsen upplystes vi om detta. Senare sa reseledaren att hon lägger ut och vi betalar senare alltsamman till henne. Jag vill bestämma själv hur mycket jag vill ge var och en. 4 Kreditkort Trots dekaler på entre´dörren att man tog kreditkort gjordes inte detta. Endast kontant betalning utan kvitto!!! Vad säger skattemyndigheterna om detta. 5 Utflykterna var mycket intressanta. Detta är ju Toscana. 6Jag kan inte rekommendera denna resa till en vän pga dåligt hotell.Och inga kvitton vid kontant betalning
Date published: 2016-09-29
Rated 4 out of 5 by from Härlig resa med mixen av både natur och kultur. Vi kan remmendera resan men inte den tråkiga utgångsorten Chianciano Terme. Denna stad som har baserat hela sin turism på termalbad ligger numer i dvala där flertalet hotell står övergivna. Utbudet av affärer och restauranger är inte det man kan förvänta i en turiststad. En vandring längs huvudgatan gör en deprimerad. I resan ingick det 5 middagar med italiensk husmanskost. Denna husmanskost upplevde vi som väldigt enkel och smaklös, inte som man skulle kunna förvänta sig av Italien och "solens mat". Droppen var när vi fick in en oskalad banan på tallrik till efterrätt.
Date published: 2017-04-30
Rated 5 out of 5 by from En resa som överträffade mina förväntningar Resan fär högsta betyg mycket tack vara vår reseledare. Mycket kunnig, humoristisk, hjälmsam, omtanksam och lugn. Resan var välplanerad, med både kulturella inslag och fantastisk natur. Vandringarna upplevelserika. Skönt med en dag för egen tid. Dagen i Rom hade jag kunnat vara utan - hade uppskattat en dag till i Toscana. Vågade inte ge mig iväg på cykeltur på de smala , trafiktäta vägarna och med cykel utan fotbroms, men fick i stället tillfälle att njuta vid poolen och upptäcka den gamla staden. Maten på hotellet levde inte upp till min uppfattning om vad vällagad italiensk husmanskost är.
Date published: 2017-05-22
Rated 5 out of 5 by from Högt betyg för Toscanaresa Jag och min man är mycket nöjda med resan. Rummen på hotellen , även det i Ostia var mycket bra. Maten på hotellet var också mycket bra och varierad, speciellt uppskattade vi att det var möjligt att välja mellan två alternativ både vad gäller förrätt, antipasta, och huvudrätt, primo. Reseledaren var mycket kunnig och engagerad. Han måste få högsta betyg. Några synpunkter som egentligen är bagateller i sammanhanget har vi dock. Den ena är att för vår del kunde vandringarna gärna ha varit längre och den andra är att det hade varit bättre om cyklarna haft fotbroms.Vi förstår att det är svårt att åstadkomma i Italien, men om man får önska så. Det fungerar ju även trots allt med handbroms
Date published: 2017-04-30
Rated 5 out of 5 by from Fantastiska toscanska städer och vyer blandat med god mat och upplevelser Toscana tog oss med storm. Den ena vackrare staden och byggnaden efter den andra. Det var svårt att slita blicken från landskapet. Vi bara log, njöt och fotograferade. Albergo San Remo / ett härligt litet familjehotell bjöd oss på underbar mat, en svalkande pool och en otvungen stämning. Vi kände oss så välkomna och njöt av deras vänlighet. Att vi sedan hade en helt fantastisk guide som gav oss svar på alla frågor vi hade innan vi ens hunnit ställa dem gjorde resan till ”Top of the Top”. Hon ordnade det för oss alla, oavsett om man vill vandra, cykla eller åka buss - allt stod till buds. En resa vi verkligen kan rekommendera.
Date published: 2021-09-10
 • y_2022, m_8, d_15, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.32
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_8, tr_443
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR23, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor