Dalmatien – Kroatiens guldkust

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Njut av våren i Krka nationalpark, Trogir och Split

Kristallklara Kroatien – soldränkta vikar, doftande lavendel och historiens vingslag.  Här speglas befolkningens brokiga historia i arkitekturen; den venetianska storhetstiden i Zadar och i Split – som var residens för den östromerske kejsaren - blandas gotik med barock och romarrikets prakt. Som pricken över i väntar bländade vacker natur i Krka nationalpark, Trogirs mysiga stadskärna och Primosten som många par vallfärdar till för att knyta hymens band på den vackert belägna lilla halvön.

Naturligtvis provsmakar vi vin, delikatesser och njuter av livet i både stort och smått.

I priset ingår de flesta måltider.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Kroatisk kuna

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Split. Vidare till Sibenik
Dag 2 Avkopplande dag i Sibenik med stadsvandring samt välkomstmiddag
Dag 3 Utflykt till Pakovo Selo, dalmatiska traditioner, nationalparken Krka, båttur och Skradin
Dag 4 Utflykt till Zadar, saltfabrik och vinprovning
Dag 5 Avkopplande dag på egen hand. Möjlighet för utflykt till Kornati
Dag 6 Utflykt till Primosten, Trogir och Split
Dag 7 Avkopplande dag på egen hand. Avskedsmiddag
Dag 8 Hemresa

Hotell

Hotel Jure

 • 150 rum
 • 4,5 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • 2 restauranger
 • Bar och strandbar
 • Hiss
 • Utomhuspool och 1 inomhuspool (mod betalning)
 • Wifi
 • Gym, spa och tennisbanor
 • 1 km till närmaste matbutik
 • 250 m till busshållsplats

4-stjärniga Hotel Jure är en del av semesterparken Solaris, som ligger vid havet utanför Sibenik. Det är en del av Solaris- gruppen, som har en rad hotell, campingplatser, souvenirbutik och restauranger, sportfaciliteter, underhållning och mycket mer. Här finns det gott om möjligheter att ta en promenad, och man kan hyra cykel eller båt.  På hotellet finns reception, bar, restaurang, hiss, swimmingpool och gym.

Avstånd till centrum av Sibenik: Ca 4,5 km.

Rummen

Trevliga, ljusa rum med balkong eller fransk balkong. Alla rummen har satellit-tv, minibar, värdeförvaringsskåp, luftkonditionering/värme, telefon, hårtork och badrum.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Split. Vidare till Sibenik Cirka 65 kilometer
Här ska vi bo!

Vi flyger till Split och kör den relativt korta vägen till Sibenik där vi inkvarteras på vårt hotell. Hotellet ligger cirka 4 kilometer från centrum i det vackert anlagda strandområdet Solaris Park. Middag på hotell.

Dag 2
Avkopplande dag i Sibenik med stadsvandring samt välkomstmiddag
På stadsvandring i Sibenik

Idag strosar vi runt i Sibenik som är en något större stad, från början en fiskeort och sedermera en skyddad hamn. Det är en trevlig stad, och utsikten över havet och kanalen är imponerande, framför allt om du besöker stadens gamla försvarsfästning. Stadens pärla är den UNESCO-bevarade katedralen Sankt Jakobs katedral från mitten av 1500-talet, men för övrigt bryter den venetianska stilen tydligt igenom från tiden för dogernas Venedig.

Vi tittar lite på staden, butikerna, marinan och stränderna och bildar oss en uppfattning om vår semesterstad. Dagen tillbringas mestadels på egen hand och du kan själv röra dig runt det stora området där hotellet ligger. Här hittar du ett badland, piratskepp, flera hotell, dalmatisk ort med butiker och restauranger samt mycket mer innan vi på kvällen går ut och äter en traditionell välkomstmiddag i Sibenik.

Dag 3
Utflykt till Pakovo Selo, dalmatiska traditioner, nationalparken Krka, båttur och Skradin Cirka 60 kilometer
De vacrka vattenfallen i Krka

Vi inleder med att köra till Pakovo Selo där vi får delta i ortstraditionerna och smaka på Kroatien i temaparken Etnoland. Om du vill kan du lära dig hur den dalmatiska skinkan tillverkas, mognar och förvaras, hur man lagade mat förr i tiden och delvis fortfarande gör med hjälp av en peka där man placerar maten i en gryta eller panna med lock och tillagar under en bädd av glödande kol. Vi bekantar oss med ett lokalhistoriskt museum, smakar på skinka och på vin. Vi äter även lunch här innan vi fortsätter till Krka nationalpark.

Krka nationalpark är omgiven av vacker natur och grundades år 1985, primärt för att skydda områdets över 800 olika växtarter varav några är endemiska. Krka nationalpark är även hemvist år över 200 olika fågelarter samt ett antal paddor, kräldjur och fiskar. Stigar och gångbroar slingrar sig fram genom grönskande växtlighet och rinnande vatten och förbi det spektakulära Krka-vattenfallet. Här kastar sig ett mindre vattenfall ner i en vacker vattenfallssjö och tillsammans utgör de ett fall på 242 meter.

Efter ett trevligt besök med lokalguide går vi ombord på en båt för att resa en halvtimme från parken till den trevliga och spännande lilla orten Skradin. Du får tid att se dig runt i Skradin innan vi återvänder till Sibenik.

 

Dag 4
Utflykt till Zadar, saltfabrik och vinprovning Cirka 160 kilometer
Zadar har anor från den venetianska perioden

Idag kör vi norrut till den vackra och bortglömda staden Zadar. Staden är känd från romartiden, men är idag mer en lämning från den venetianska perioden då de venetianska dogerna hade herradömet över Adriatiska havet och stora delar av Medelhavet. Framför allt den gamla stadskärnan är vackert belägen på en nästan rektangulär halvö, och kan betecknas som en av de vackraste städerna i hela området. Under Habsburgarnas styre ingick staden i Österrike-Ungerns storrike och hela vägen fram till 1945 låg staden under italienskt styre.

Ett landmärke är dalmatiska Sankt Donatus-kyrkan som har en fantastisk akustik. En annan och väldigt spännande och nyare akustisk anläggning är havsorgeln som du kan uppleva vid speciella delar av promenaden runt halvön. Ljudet uppstår av att havet och vinden trycker in luft genom rör som ligger gömda längs strandpromenaden.

Det finns gott om tid för en rundvisning varpå vi äter lunch och sedan tillbringar tiden på egen hand.

Från Zadar fortsätter vi till Nin där vi besöker en salttillverkningsfabrik och får höra om dess historik och bakgrund.

Ännu en liten körtur tar oss med till Kraljevski Vinogradi där vi bjuds på snacks och vinprovning.

Vi återvänder till Sibenik och äter middag på hotellet.

Dag 5
Avkopplande dag på egen hand. Möjlighet för utflykt till Kornati
Följ med på utflykt till Kornati

Idag kan du koppla av! Du kan även välja att köpa till en avkopplande båttur och utflykt till en av Kroatiens mer särpräglade platser, Kornati nationalpark med de 140 öarna. Öarna är i stort sett obebodda, men det finns en del platser där båtar kan lägga till på sommaren så att passagerarna kan bada och njuta av lite god mat och dryck. Öarna är väldigt olika, med allt från stela klippor till vackra stränder och med ett väldigt rikt fågelliv.

Utflykten görs med en förträfflig båt med olika faciliteter, bl.a bar och restaurang där vi äter lunch. Vi stannar flera gånger längs vägen och den som vill kan bada i salta sjöar.

Pris per person: 548 kr

Dag 6
Utflykt till Primosten, Trogir och Split Cirka 200 kilometer
Hamnpromenaden i Trogir

Vi inleder med att besöka den lilla staden Primosten som byggdes som ett naturligt försvarsverk ute på en liten halvö strax söder om Vodice och Sibenik. Tid för en liten tur runt staden som är väldigt fotogenisk och otroligt vackert belägen vid vattnet. Efter det fortsätter vi till Trogir.

Trogir har cirka 13 000 invånare. Staden ligger på en liten ö mellan fastlandet och ön Čiovo och är förbunden med broar på båda sidor. Trogirs historia går över 2 000 år tillbaka i tiden till det illyriska kungariket. Sedan dess har bland annat romarna och venetianarna satt sina avtryck på stadens kultur och historia. Precis som i övriga Dalmatien. Trogir är omgiven av en solid stadsmur, och innanför murarna hittar man ett antal vackra kyrkor, palats, torn och bostäder. Samtliga goda representanter för den tidens byggkonst. Staden bjuder på ett äkta ymnighetshorn av spiror, pelare och kupoler från gotiken, renässansen och barocken.

Enligt legenden var Splits första invånare den romerske kejsaren Diokletian som byggde sitt enorma palats vid Adriatiska havets kust cirka 300 e.Kr. När kejsaren abdikerade drog han sig tillbaka till sitt 30 000 m2 stora palats. Ruinerna efter Diokletians palats, som finns på UNESCOs världsarvslista, ligger utspridda över den gamla stadsdelen som nästan är inbyggd i ruinerna. Palatset var omgivet av 2 meter tjocka och 20 meter höga murar som fortfarande är vackert bevarade på flera platser. Mursystemet har ingångar från samtliga fyra världshörn: järnporten i väster, den gyllene porten i norr, silverporten i öster och bronsporten i söder. Bronsporten låg en gång parallellt med Adriatiska havet men det var långt innan stadens nuvarande hamnpromenad anlades.

På hamnpromenaden fungerade de dunkla källarna tidigare som kejsarens svala lägenheter. Idag står försäljarna uppradade längs den palm- och cafébeströdda promenaden och säljer konsthantverk, böcker och vykort med mera.

Efter lunch kör vi till Split som är vackert beläget vid Adriatiska havet och är Dalmatiens största stad. Genom tiderna har Split varit under bysantinsk, venetiansk och österrikisk-ungersk kontroll innan staden efter första världskriget blev en del av det kungarike som senare blev Jugoslavien. Enligt legenden var Splits första invånare den romerske kejsaren Diocletianus som byggde sitt enorma palats vid Adriatiska havets kust cirka 300 e.Kr. När kejsaren abdikerade drog han sig tillbaka till sitt 30 000 m2 stora palats.

Ruinerna efter Diocletianus palats ligger utspridda över den gamla stadsdelen som nästan är helt inbyggd i det historiska byggnadsverket. Palatset var omgivet av 2 meter tjocka och 20 meter höga murar som fortfarande är vackert bevarade på flera platser. Mursystemet har ingångar från samtliga fyra världshörn: järnporten i väster, den gyllene porten i norr, silverporten i öster och bronsporten i söder.  Bronsporten låg en gång parallellt med Adriatiska havet men det var långt innan stadens nuvarande hamnpromenad anlades. Inne i palatset ser vi bl.a. vestibulen, Jupitertemplet och Sankt Domnius-katedralen.

Kom ihåg att svänga förbi ett av de många caféerna och njut av en hemgjord glass medan solen spelar i Adriatiska havets klara vatten framför dig. Efteråt kör vi tillbaka till Sibenik.

 

Dag 7
Avkopplande dag på egen hand. Avskedsmiddag
Passa på att koppla av på läckra Hotel Jure

Dagen är din och du gör vad du själv vill! På kvällen anordnar vi en härlig avskedsmiddag på ett ställe på landet med lokal musik och mat.

Dag 8
Hemresa

Beroende på avresetid finns det möjlighet till tid på egen hand före hemresa.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Split t/r via München
 • Boende i delat dubbelrum på hotell
 • Frukost alla dagar
 • 2 luncher
 • 5 middagar på hotellet
 • Välkomstmiddag dag 2
 • Avskedsmiddag dag 7
 • Vin- och skinkprovning
 • Utflykter och transport enligt program
 • Båttur från Krka till Skradin
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider
 • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med 300 kronor per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Utflykt till nationalparken Kornati, 548 kronor per person
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Kroatien

Här kan du läsa mer om din spännande destination:

www.albatros.se/resmal/europa/kroatien

Om resan

Den här resan bjuder på härliga upplevelser. Du har alla möjligheter att koppla av eftersom du bor på samma hotell hela tiden och har flera dagar utan program. Dessutom ligger utflyktsmålen nära med lokalt innehåll på den centrala delen av den dalmatiska kusten. Eftersom detta är en vårresa kan det vara underbart varmt men vädret kan också snabbt slå om till svalare temperaturer, så ta gärna med kläder för alla väderlekar.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

HRRTR05ISE