Den sista dynastin

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Beijings och Xians storslagna monument, kommunismens vagga i Yanan och det moderna Shanghai

När det kinesiska kommunistpartiet övertog makten år 1949 övertog de ett samhälle som var format av årtusenden som präglats av olika dynastier. På den här specialresan kombinerar vi Kinas största attraktioner från kejsartiden med kommunistiska monument, och försöker förstå sambandet mellan de två samhällsformerna.

I Beijing hittar vi bland annat lämningar från kejsartiden vid vårt besök på Kinesiska muren, och vi går på upptäcktsfärd i Förbjudna staden. Vi kikar även förbi imponerande Folkets stora sal som uppfördes på tioårsdagen av det kommunistiska maktövertagandet, vi besöker den underjordiska staden som skulle skydda stadens befolkning vid en atomattack, och så ska vi hälsa på Mao Zedong själv i hans mausoleum som ligger mitt på Himmelska fridens torg.

I Xian får vi uppleva 2 000 år av kinesisk historia inklusive tusentals terrakottastatyer som följde Kinas första kejsare i graven, innan vi följer i fotspåren efter kommunistpartiets stora gamla ledare och besöker staden Yanan i den isolerade Shaanxi-provinsen. Staden, som i nästan 15 år var huvudsäte för Kinas kommunistparti, ger oss en unik inblick i livet långt bort från landets stora maktcentrum. Vi besöker de mytomspunna grottorna där Mao Zedong och 10 000 andra kommunister gömde sig efter att de hade överlevt Den långa marschen mellan 1934 och -35. Vi besöker en bonde och får även se Gula floden och de berömda vattenfallen vid Hukou.

Vi avslutar vår resa i pulserande Shanghai som lockar med fantastisk shopping och stora moderna byggnader.

Vi reser primärt med tåg som än idag är kinesernas favorittransportmedel.

Utöver utflyktprogrammet har du möjlighet att köpa till ett spännande kulturpaket som inkluderar tre kvällsföreställningar med Pekingoperan, Tangteatern och akrobatikföreställning inklusive middag samtliga tre dagar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Yuan

Dagsprogram
Dag 1 Avresa Stockholm
Dag 2 Stockholm - Beijing Ankomst till Beijing och Himmelsaltaret
Dag 3 Beijing. Himmelska fridens torg, Folkets stora sal, Förbjudna staden och möjlighet till Pekingopera med middag.
Dag 4 Beijing - Xian Kinesiska muren, Trumtornet, Beijings hutonger och nattåg till Xian
Dag 5 Ankomst till Xian. Terrakottaarmén, Stora vildgåspagoden och möjlighet till Tangteater med middag
Dag 6 Xian – Hukou – Yanan. Gula floden och Hukou-vattenfallet
Dag 7 Yanan. De kommunistiska grottstäderna, Stora revolutionsmuseet och besök i en by på landsbygden
Dag 8 Yanan – Xian - Shanghai. Den gamla stadsmuren, stadens muslimska kvarter och nattåg till Shanghai
Dag 9 Ankomst till Shanghai. Jin Mao-byggnaden och Nationalkongressen
Dag 10 Shanghai. Yuyuan-basaren, båttur på Huangpu-floden, Nanjing Lu och möjlighet till akrobatikföreställning med middag
Dag 11 Shanghai. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 12 Shanghai–Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
28 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa Stockholm

Vi flyger från Stockholm till Kinas huvudstad, Beijing.

Dag 2
Stockholm - Beijing Ankomst till Beijing och Himmelsaltaret Cirka 40 kilometer
Himmelsaltaret

Beijing betyder ”den norra huvudstaden” och i över 500 år har staden varit politiskt maktcentrum i det enorma kinesiska riket. Med 24 kilometer stadsmurar och vallgravar hade den kvadratiskt anlagda staden redan på 1400-talet enorma dimensioner. Innanför stadsmuren låg Kejsarstaden och inne i den själva kärnan, maktcentret Förbjudna staden. Med undantag för stadsmuren står allt kvar än idag.

Vi landar i Beijing tidigt på morgonen och kastar oss direkt in i vårt spännande utflyktsprogram med ett besök vid Himmelsaltaret som är det mest välbevarade av alla tempel och offerplatser som tidigare låg runt det gamla Beijing. På en terrass i vit marmor sträcker det cirkelformade templet sitt blålaserade tegeltak mot Beijings himmel – ett unikt exempel på Kinas traditionella arkitektur. I templet hittar vi många av de gamla tavlorna över förfäder, rökelsekar och musikinstrument som användes när kejsaren kom dit för att be om en bra skörd. När kommunistpartiet övertog makten 1949 omvandlades templet till en allmän park som idag är ett älskat utflyktsmål för lokalinvånarna.

Efter ett spännande besök äter vi en lätt lunch innan vi fortsätter till vårt centralt belägna hotell där vi kan koppla av innan vi sammanstrålar för en gemensam middag på kvällen.

Lunch och middag ingår

Dag 3
Beijing. Himmelska fridens torg, Folkets stora sal, Förbjudna staden och möjlighet till Pekingopera med middag. Cirka 20 kilometer

Vi börjar mitt i Beijing på Himmelska fridens torg där vi ser hur kejsarmaktens gamla symboler återanvänds av den moderna kommunismen. De många byggnaderna på och runt torget, gamla såväl som nya, förmedlar sitt eget tydliga budskap om oinskränkt makt. Vi ska även säga hej till Kinas kommunistiske landsfader, Mao Zedong, som ligger balsamerad till allmänt beskådande i sin glaskista i ett stort mausoleum mitt på torget. Vi är långt ifrån de enda besökarna, hit strömmar folk från hela Kina fortfarande för att få en skymt av ”den store befriaren”. Besöker är därför avhängigt av antalet besökare.

Vid Himmelska fridens torg hittar vi även Folkets sal som är kinesernas parlament. Det tog endast tio månader för kineserna att uppföra den enorma byggnaden som täcker en yta som är större än alla byggnader tillsammans i Förbjudna staden. Den enorma parlamentsalen rymmer 10 000 personer på en gång. Från Himmelska fridens torg fortsätter vi norrut till det enorma kejsarpalatset i Förbjudna staden. Där palatsets mörkröda murar en gång var stadens högsta ligger de nu nästan i skuggan av det ständigt växande antalet hotell och finanscenter. Bakom de tjocka murarna omgav sig Kinas olika kejsare med sitt stora hov av eunucker, konkubiner och tjänstepigor, och skyddades av livgardet vilket nästan gav palatset karaktären av en stad i staden. Även om Den förbjudna dagen idag endast övervakas av biljettkontrollanter är det ändå inte helt lätt att ta sig in eftersom många besökare från hela Kina strömmar dit och trängseln är stor.

När vi är tillbaka på hotellet kan vi på hotellen se och inte minst höra Pekingoperan, som inte på något vis kan liknas vid en vanlig opera! Pekingoperan är en besynnerlig blandning av sång, dans, mimik, tal och akrobatik. Egentligen är den gamla kinesiska beteckningen za-ju som betyder blandad teater, vilket är ganska beskrivande. Idag kallar man det rätt och slätt för jing-ju, huvudstadens teater. Med kejsarens goda vilja utvecklades Pekingoperan vid hovet på 1700- och 1800-talen. I gengäld blev operan och dess skådespelare utsatta för förföljelse under kulturrevolutionen, och har nyligen blivit populär igen.  De nya operastjärnskotten bor fortfarande i små intetsägande lägenheter, för även om det ligger väldigt mycket träning bakom en karriär som traditionell kinesisk skådespelare är det inte något man blir rik på. (Pekingoperan och middagen ingår inte i resans pris, utan ingår i kulturpaketet som kan köpas separat. Se under Prisinformation.

Lunch ingår

Dag 4
Beijing - Xian Kinesiska muren, Trumtornet, Beijings hutonger och nattåg till Xian Cirka 120 kilometer

Vi lämnar Beijing tidigt på morgonen och beger oss norrut för att förverkliga vår dröm om att besöka Kinesiska muren. Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi förband och byggdes ut för över 2 000 år sedan från redan befintliga mursystem. Muren har naturligtvis ändrat utseende genom tiderna. Från början var den bara en jordvall men byggdes så småningom om till en riktig befäst mur med skyttar och vakttorn. Muren användes som skyddsvärn mot de vilda nomadstammarna som huserade norr om Kina, men fick aldrig någon viktig militär funktion. På andra sätt var den däremot ganska praktisk, med bland annat ett system av röksignaler med vilket man snabbt kunde skicka meddelanden och varningar mellan vakttornen. Dessutom var den en viktig kontrollpost där karavanvägarna korsade muren. Det sägs att muren är det enda byggnadsverk som går att se från månen. Myterna är många, och oavsett om man väljer att tro på dem eller inte är muren en oförglömlig upplevelse.

Vi fortsätter utflykten till Trumtornet varifrån vi har en bra utsikt över hutongernas tak. Tornet stammar från 1420 och trumslagarna hjälpte stadens invånare att hålla koll på tiden. Här hittar vi världens största trumma med en diameter på 285 centimeter och en vikt på 625 kilo. Trumman tillverkades ursprungligen inför en trumtävling år 1995. Vi rör oss längs med Beijings smala gator för att besöka de berömda hutongerna som är traditionella bostadskvarter som byggdes under en tid då man inte fick lov att bygga högre än kejsarpalatsets murar. Både här och i parkerna får vi en god inblick i kinesernas vardag.

Tidigt på kvällen kör vi till Beijings järnvägsstation där nästa stora upplevelse väntar. Vi ska hoppa på nattåget mot vår nästa destination, den gamla kejsarstaden Xian. Resan görs i sovvagn i första klass. Vi kan garantera en både unik och spännande upplevelse.

Lunch och middag ingår

Dag 5
Ankomst till Xian. Terrakottaarmén, Stora vildgåspagoden och möjlighet till Tangteater med middag Cirka 40 kilometer
Den Stora Vildgås-pagodan blev uppförd år 652

Väldigt tidigt på morgonen börjar de skränande högtalarna på tåget att pumpa ut nyheter, anekdoter och musik i en aldrig sinande ström. Och det fortsätter de med tills vi når Xian i centrala Shaanxi-provinsen. Det här är platsen för den kinesiska kulturens ursprung. Under Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi (221 f. Kr.) var området för första gången mittpunkten i det enorma kinesiska riket. Och under den blomstrande Tang-dynastin (618–907) blev staden återigen huvudstad och med det en av världens största. Med en historik som sträcker sig över 2 000 år tillbaka i tiden är huvudstaden beströdd med spännande minnesmärken.

Från kyrkogården i Xian kör vi direkt till den berömda terrakottaarmén. Fyndet gjordes av en slump 1974 av en bonde som grävde en djup brunn under sommartorkan. Plötsligt börjad lersoldater i mänsklig storlek att dyka upp ur jorden. Sedan dess har arkeologerna hittat tusentals figurer, och man gräver fortfarande” De många figurerna utgör en hel armé av fotsoldater, bågskyttar, officerare och generaler. Armén skapades och grävdes ned för att ledsaga och skydda Kinas förste kejsare, Win Shi Huangdi, i dödsriket.

Nästa punkt på programmet är den stora Vildgåspagoden som byggdes år 852 och från början rymde en stor samling buddhistiska skrifter. Vi strosar runt i den trevliga parken och kan observera lokalbefolkningen som ofta träffas här.

På kvällen har vi återigen möjlighet att uppleva en kulturell kvällsföreställning på lokalteatern. Här för duktiga musiker och fantastiska dansare arvet vidare från tiden under Tan-dynastin då samma danser framfördes vid hovet. (Tangteater och middag ingår inte i resans pris, utan är en del av kulturpaketet som kan köpas separat. Se under Prisinformation).

Lunch ingår

Dag 6
Xian – Hukou – Yanan. Gula floden och Hukou-vattenfallet Cirka 500 kilometer

Det är dags för oss att lämna Xian och bege oss bortom vanliga vägar. Med egen buss beger vi oss nordöst och befinner oss snart på kinesiska landsbygden. Här har inte utvecklingen gått lika fort som i städerna, och vi får en bra förståelse för skillnaden mellan landsbygd och stad i detta enorma land.

Vårt första stopp är det imponerande Hukou-vattenfallet dit vi anländer vid lunchtid. Vi äter lunch i närheten av vattenfallet innan vi ska kika närmare på det spännande naturfenomenet. Med ett fall på över 20 meter och en bredd på upp till 50 meter är vattenfallet inte bara Kinas näststörsta men även det mest spektakulära längs Gula floden. Här, där Gula floden möter Hukou-bergskedjan, pressas Kinas vilda flod genom en väldigt smal korridor om utgör gränsen mellan de två provinserna Shanxi och Shaanxi.

Vi promenerar längs de löddrande vattenmassorna innan vi fortsätter mot Yanan dit vi anländer tidig kväll. När vi har checkat in på hotellet intar vi en god och rejäl middag, och efter en lång och upplevelserik dag är hotellsängen förmodligen mer lockande än vanligt.

Lunch och middag ingår

Dag 7
Yanan. De kommunistiska grottstäderna, Stora revolutionsmuseet och besök i en by på landsbygden Cirka 50 kilometer

Yanans historia sträcker sig flera århundraden tillbaka i tiden men det var inte förrän de kinesiska kommunisterna anlände på 1930-talet som orten fick en plats på världskartan. Kommunisterna, som hade förvisats från sitt huvudkvarter i den sydöstra delen av landet, gjorde år 1937 orten till huvudsäte efter att kämpat sig fram genom landet. De eviga striderna, undermålig utrustning och omänskliga förhållanden kostade upp emot 70 000 kommunister livet, och Den långa marschen är idag en av hörnstenarna i Partiets berättelser om kommunisternas maktövertagande.

Ursprungligen var bebyggelsen begränsad till grottor som grävdes direkt in i bergsväggarna, men idag har man förbättrat standarden. Det är väldigt roligt att titta på alla kinesiska turister som flockas här. ”Den röda turismen” har vuxit kraftigt i Kina de senaste åren. Med god draghjälp av kommunistpartier som fortsätter att skaffa sig legitimitet genom sin historia.

Vi återvänder till staden för att äta en god lunch innan vi fortsätter till stadens mest berömda byggnad som heter Yanan Revolutionary Memorial Hall, tidigare även kallad för Stora revolutionsmuseet. Museet uppfördes som det absolut första i sitt slag och slog upp dörrarna för alla rättrådiga medborgare år 1951. Här berättades historien om det kommunistiska maktövertagandet med väldigt stora och rosaskimrande bokstäver. Det är inte mycket som har förändrats de senaste 70 åren och vi kommer att ha alla möjligheter att uppleva hur en objektiv framställning av historien fortfarande är ganska snäv i dagens Kina.

På eftermiddagen lämnar vi staden och besöker en av de många mindre landsorterna. Provinsen Shaanxi tillhör en av de fattigaste i Kinesiska folkrepubliken, och även om levnadsförhållandena har förbättrats markant de senaste decennierna blir utflykten som att göra en resa bakåt i tiden.

Sent på eftermiddagen återvänder vi till Yanan och avrundar en annorlunda och spännande dag med ett besök på en av stadens bästa restauranger.

Lunch och middag ingår.

Dag 8
Yanan – Xian - Shanghai. Den gamla stadsmuren, stadens muslimska kvarter och nattåg till Shanghai Cirka 300 kilometer

Det är dags att lämna Yanan, och efter en god frukost kör vi tillbaka till Xian där vi ska ta del av ytterligare några höjdpunkter.

Vi börjar med att besöka stadens imponerande stadsmur. Den tolv meter höga och fjorton kilometer långa stadsmuren uppfördes under Ming-dynastin cirka 1370 som skyddsvärn mot mongolerna. Från stadsmuren njuter vi av utsikten över den gamla och nya stadsdelen med gamla hustak och små innergårdar, moderna skyskrapor och biltrafikerade gator.

Härifrån fortsätter vi till stadens muslimska område som framför allt är känt för sina många gatukök. Över glödande träkol tillreds både krabb- och lammspett. Här kan vi även låta sig oss väl smaka av färska sesamsnack och på de många tehusen kan du smaka på teet innan du köper det. Vid gatan Baiyuanimen finns en övertäckt basar med allt från terrakottakrigare i miniatyr till väskor och jadesmycken.

Sent på eftermiddagen beger vi oss till Xians järnvägsstation där vårt nattåg till Shanghai väntar på att få transportera oss tryggt och säkert över den kinesiska kontinenten. Vi gör som lokalbefolkningen och tar med oss egen kvällsmat som vi intar i våra sovvagnar.

Lunch och middag (matpaket) ingår.

Dag 9
Ankomst till Shanghai. Jin Mao-byggnaden och Nationalkongressen Cirka 40 kilometer

Nästa morgon kommer vi fram till Shanghai och hoppar genast in i dagens första programpunkt. Shanghai är med sina nästan 20 miljoner invånare en av Kinas största och mest tätbefolkade städer. Fram till 1949 hade staden ett styre som bestod av västerlänningar och japaner. Därefter övertog kinesiska kommunister makten och de många utlänningarna kastades ut tillsammans med stadens rika kineser. I dagens Shanghai hittar vi Kinas största varuhus och mest moderna industrier. Detta nya finans- och handelscenter har på strax under 20 år vuxit till en miljonstad med en strävan om att nå Hongkong-nivå.

Den första utflykten går till stadsdelen Pudong som för några år sedan ombildades till en speciell ekonomisk zon vilket de många skyskraporna vittnar om. Vi ska ta oss upp till 88:e våningen i Jin Mao-byggnaden, en av världens högsta byggnader. Den storslagna utsikten från byggnaden visar att ordet metropol är högst passande för Shanghai.

Vi avrundar vår första dag i Shanghai med ett besök vid byggnaden där kommunistpartiet anordnade sin första nationalkongress. Året var 1921 och idag, 100 år senare, är utställningen i byggnaden en enda lång hyllning till kinesiska kommunistpartiet. Vi visas runt i de modesta lokalerna där de 13 deltagarna i nationalkongressen å partiets vägnar (57 medlemmar utformade grundlagen till det som senare skulle bli Folkrepubliken Kina. Av de 13 deltagarna var det endast två som fortfarande levde när Folkrepubliken utropades år 1949. En av dem var naturligtvis Mao Zedong.

Sent på eftermiddagen tar vi oss till vårt trevliga hotell och efter att ha kopplat av efter en lång och innehållsrik dag äter vi middag på en närliggande restaurang.

Lunch och middag ingår.

Dag 10
Shanghai. Yuyuan-basaren, båttur på Huangpu-floden, Nanjing Lu och möjlighet till akrobatikföreställning med middag Cirka 30 kilometer

Efter frukost på hotellet besöker vi Yuyuan-basaren. Här har vi möjlighet att shoppa en uppsjö av kinesiska varor med allt från konst och souvenirer till exotiska rätter. Bakom basaren hittar vi det gamla kinesiska kvarteret med trånga handels- och bostadsgator som just nu håller på att forslas bort. Det här är den absolut sita chansen att se den här delen av Shanghais historia.

Direkt översatt betyder Shanghai vid havet, och därför ska vi titta på staden från sjösidan. Shanghai är strategiskt beläget där Yangtze-floden mynnar ut i Östkinesiska havet. Detta gör Shanghai till en av världens viktigaste och största hamnstäder. Vi tar en båttur på Huangpu-floden och i Shanghais hamnområde.

Efter lunchen ska vi bege oss till Shanghais största shoppingstråk, Nanjing Lu. Här finns alla möjligheter att köpa några av alla spännande saker Shanghai har att erbjuda.

På kvällen kan den som vill delta i den absolut sista punkten på vårt flotta Shanghaiprogram; akrobatik i världsklass. Stadens akrobatikgrupp är världsberömd för akrobaternas smidighet, och förhoppningsvis ingår några av truppens klassiska nummer i kvällens program. (Akrobatikföreställning och middag ingår inte i resans pris, utan är den del av kulturpaketet som kan köpas separat.

Lunch ingår.

Dag 11
Shanghai. Tid på egen hand och avskedsmiddag

Idag tillbringar vi dagen fritt i Kinas största stad. Vi kan bland annat rekommendera ett besök på en av de många kinesiska marknaderna där det går att fynda kläder, skor, klockor, musik och mycket annat. Och kom ihåg att det är läge att pruta och därför bra att utrusta sig med en stor portion tålamod. Kineserna är otroligt duktiga och driftiga affärskvinnor och -män!

För den som är intresserad av konst, kultur och historia har Shanghai naturligtvis väldigt mycket att erbjuda. Besök gärna Shanghai Museum som rymmer en av Kinas mest imponerande samlingar av historiska och kulturella pärlor, men här finns även massor av mindre konstutställningar och annat spännande kulturutbud.

På kvällen möts vi på hotellet för att gemensamt ta oss till en närliggande restaurang för en sista gemensam middag.

Middag ingår.

Dag 12
Shanghai–Stockholm

Tidigt på morgonen färdas vi för sista gången genom Shanghais gator till flygplatsen där vårt flyg väntar.

Kulturpaket med tre kvällsföreställningar

Dag 3: Middag och Peking opera
Dag 5: Middag och Tangteater i Xian
Dag 10: Middag och akrobatik i Shanghai

Pris: 1 498 kr per person

Pekingopera

Prisinformation

Resans pris

Från 28 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Beijing och Shanghai – Stockholm
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Två övernattningar på nattåg Beijing – Xian och Xian - Shanghai i fyra-kupéer i soft sleeper (bästa klassen).
 • Frukost dagligen
 • Lunch dagligen (förutom dag 11).
 • Middag dagligen (förutom dag 3, 5 och 10)
 • Ett glas öl/vatten till inkluderade måltider.
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Kulturpaket med tre kvällsföreställningar och middag
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga drycker
 • Gruppvisum till Kina 960 kr
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 50 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Expeditionsavgift per faktura utgår med 130 kronor
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Vi rekommenderar att du tar med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter/utflykter och resdagar då du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Vänligen notera

Ibland stängs sevärdheter under officiella besök och kongresser. I sådana fall försöker vi hitta ett passande alternativ.

Tågresor och övernattning ombord

Under den här resan utnyttjar vi den välutvecklade kinesiska järnvägen när vi med nattåg tillryggalägger sträckorna Beijing – Xian och Xian – Shanghai – en total sträcka på nästan 2 500 kilometer. Vi reser fyra personer i varje kupé i soft sleeper som är den bästa klassen med gemensamma toaletter i gången.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

22CNRTR26ASE1705