Det bästa av Vietnam

individual-tour
Individuell resa mer tid till egna äventyr

Upplev de fyra fantastiska städerna Hanoi, Hoi An, Hué och Ho Chi Minh City. Inkl. Mekongdeltat och minikryssning i Halongbukten

På den här resan får du uppleva det bästa av Vietnam. Kryssa mellan UNESCO-bevarade Halongbuktens 3 000 grönskande kalkstensklippor och upplev hela fyra vietnamesiska städer: sjudande Hanoi med historiska monument, charmiga och UNESCO-bevarade Hoi An och den gamla kejsarhuvudstaden Hué med en uppsjö av palats, tempel och kejsarmausoléer. Och som kontrast väntar till sist moderna Ho Chi Minh City med en dagsutflykt till Mekongdeltat.

Det här är en individuell resa. På Albatros individuella resor finns det mer tid över för äventyr på egen hand, och utflykterna under resans gång görs tillsammans med engelsktalande lokalguide.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Individuell resa

 • Reseledare Engelsktalande lokalguide

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Vietnamesiska dong

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Hanoi
Dag 2 Ankomst till Hanoi
Dag 3 Hanoi. Stadsrundtur med Ho Chi Minhs mausoleum och den Enkolonnpagoden
Dag 4 Tid att utforska Hanoi på egen hand
Dag 5 Hanoi – Halongbukten. Minikryssning
Dag 6 Halongbukten – Hanoi. Flyg till Hué
Dag 7 Hué på egen hand eller båttur på Dofternas flod, citadellet i Hué och Khai Dinhs mausoleum (extrautflykt)
Dag 8 Hué – Hoi An via Hai Van-passet
Dag 9–10 Hoi An på egen hand. Möjlighet till kombinerad cykel- och båttur eller kockskola (extrautflykt)
Dag 11 Hoi An – flyg till Ho Chi Minh City
Dag 12 Ho Chi Minh City på egen hand eller möjlighet att göra en utflykt till Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur (extrautflykt)
Dag 13 Ho Chi Minh Cit. Dagsutflykt till Mekongdeltat
Dag 14 Hemresan från Ho Chi Minh City
Dag 15 Hemkomst

Hotell

Moonlight Hotel Hué

 • Luftkonditionering
 • Värdeförvaringsskåp
 • Wifi
 • Hårtork
 • Kaffe- och tekokare
 • TV

Moonlight Hotel är ett bra turistklasshotell med en perfekt läge i Hué centrum; helt nere vid floden och nära stadens många restauranger och caféer. Rummen är stora och har de faciliteter som behövs, bland annat luftkonditionering. Frukosten serveras på hotellets översta våning över staden. Det finns även en bar på takterrassen, där man kan njuta av en drink i solnedgången. Hotellet har en mindre swimmingpool.

http://www.moonlighthue.com/

Mon Regency Hotel Hanoi

 • Luftkonditionering
 • TV
 • Wifi
 • Värdeförvaringsskåp
 • Kaffe- och tekokare

Mon Regency Hotel har en fantastiskt läge vid gamla stan i Hanoi. Härifrån kan du utforska denna livliga stad – det nog mest intressanta området i Hanoi. Rummen är stora och har de faciliteter som behövs, bland annat luftkonditionering, wifi mm. 

https://www.monregencyhotel.com/ 

Hoi An Thanh Binh Riverside Hotel

 • Wellness/Spa center
 • Gym
 • Utomhuspool
 • Gratis wifi
 • Värdeförvaringsskåp
 • Luftkonditionering

Thanh Binh Riverside Hoi An ligger 200 meter från Hoi Ans gamla charmiga centrum och helt nere vid flodbrädden. En inbjudande utomhuspool med solterrass med solstolar och parasoller frestar, om man vill koppla av. Om man hellre vill till stranden, så ligger den bara 5 km bort. Hotellets restaurang bjuder både på vietnamesiska specialiteter och internationella rätter.

Trevliga stora rum med alla nödvändiga faciliteter, bl.a. luftkonditionering och wifi. Alla rum har en privat balkong.

Allt som allt ett trevligt hotell i fina omgivningar – nära Hoi Ans gamla stadsdel.

http://thanhbinhriversidehotel.com/

Asian Ruby Hotel

 • Luftkonditionering
 • Gratis wifi
 • Kaffe- och tekokare
 • TV
 • Värdeföringsskåp
 • Hårtork

Asian Ruby Hotel är ett turistklasshotel med centralt lägel i Ho Chi Minh Citys distrikt 1 – mindre än 10 minuter till fots från stadens berömda postkontor och katedral.

http://www.asianrubyhotel.com/

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
16 998:–
Stockholm
Fullbokad
16 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Hanoi

Dags att sätta kurs mot Vietnam med ankomst nästa dag.

Dag 2
Ankomst till Hanoi

När ni har landat på Hanois flygplats hämtas ni och körs till hotellet i Hanoi.

Dag 3
Hanoi. Stadsrundtur med Ho Chi Minhs mausoleum och den Enkolonnpagoden
Ho Chi Minhs mausoleum

Efter frukost får ni en kort introduktion till Vietnams huvudstad, Hanoi. Utflykten inleds vid Ho Chi Minhs imponerande mausoleum där den stora landsfaderns jordiska rester sedan hans död 1969 förvaras i en glassarkofag. Ni stannar kvar i Ho Chi Minhs värld och går över till hans hus, som ligger vid mausoleet. Det lilla huset är byggt på pelare med traditionella vietnamesiska hus som förebild. Huset, som står kvar precis som Ho Chi Minh lämnade det, är idylliskt beläget i en välskött trädgård vid en stor sjö full av fisk.

Inte långt härifrån ligger en av Hanois mest berömda pagoder, Enkolonnpagoden, som byggdes av kejsare Ly Thai Tong år 1049 i ära till den barmhärtiga gudinnan som hade visat sig för honom, och lovat honom en son och arvtagare. Pagoden är byggd i trä och vilar på en enda stenkolonn. Den ska symbolisera en lotusblomma som stiger upp ur Sorgens hav.

Efter det här åker ni tillbaka till hotellet. Den som vill kan hoppa av vid Hoan Kiem-sjön som ligger i en rofylld oas mitt i Hanoi. På en liten ö i norra delen av Hoan Kiem-sjön ligger det turkosfärgade Ngoc Son-templet (Jadebergstemplet) som byggdes under 1700-talet. Man kommer över till ön via den rödmålade träbron Huc.

Hanois gamla kvarter ligger precis vid sjön och det går att strosa runt på de små gatorna.

Dag 4
Tid att utforska Hanoi på egen hand
Gå på upptäcktsfärd i pulserande Hanoi

Titta gärna förbi Litteraturtemplet, landets kanske mest välbevarade exempel på traditionell arkitektur. Litteraturtemplet byggdes år 1070 av kejsare Ly Than Tong till ära åt den kinesiske filosofen Kungfutse. Templet ombildades år 1076 till Vietnams första universitet för att ge mandarinernas söner en utbildningsplats.

Ni kan också se en föreställning med den berömda vattendockteatern. Den är unik för Vietnam och upplevs bäst i Hanoi.

Dag 5
Hanoi – Halongbukten. Minikryssning
Den UNESCO-skyddade Halongbukten

Idag byter ni ut stadslivet mot vacker natur när det har blivit dags att resa från Hanoi till UNESCO-bevarade Halongbukten. Med buss åker ni förbi risfält, floder och lantbruksområden tills ni kommer fram till den berömda viken som är ett av naturens obestridda vidunder.

3 000 kalkstensberg i alla former ligger utspridda över det stilla, blågröna vattnet, och det är en fantastisk upplevelse att resa runt mellan de särpräglade bevuxna klipporna. Det närmaste dygnet kommer ni att ge er ut på kryssning i bukten och bor i en traditionell vietnamesisk djonk. Samtliga med egen dusch och toalett. Nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta av den fantastiska utsikten i lugn och ro.

Dag 6
Halongbukten – Hanoi. Flyg till Hué
Den makalösa Halongbuk en

När ni vaknar den här morgonen och tittar ut genom fönstret kommer ni tro att ni drömmer eftersom sceneriet utanför bjuder på en av världens vackraste naturupplevelser. Medan ni avnjuter frukosten fortsätter båten i stilla mak tillbaka till fastlandet.

Härifrån fortsätter färden till Hanois flygplats där flyget till Hué väntar. På vägen till flygplatsen stannar ni i en traditionell vietnamesisk landsort där ni får besöka ett privat hem. Här har ni möjlighet att ta reda på mer om livet i dagens Vietnam, och ni får klassiskt, vietnamesiskt grönt te och snacks. Efter det trevliga stoppet fortsätter ni till flygplatsen för att flyga vidare till Hué.

Vid ankomsten till Hué körs ni till hotellet där ni övernattar.

 

Dag 7
Hué på egen hand eller båttur på Dofternas flod, citadellet i Hué och Khai Dinhs mausoleum (extrautflykt)
Historiska Hué

Ni har hela dagen på er att på egen hand uppleva Hué, som historiskt sett är Vietnams mest intressanta stad. Staden grundades år 300 f.Kr. och var kejsarhuvudstad åren 1802-1945.

Hoppa eventuellt på en cykeltaxi till citadellet, stadens gamla fästning. Kejsar Gia Long påbörjade år 1804 byggnationen av det stora citadellet, som är omgivet av en vattengrav och en 10 kilometer lång mur. Ursprungligen bestod muren av jord, men i början av 1900-talet arbetade tusentals män under flera år med att täcka murarna med ett tjockt lager mursten. Många av stadens sevärdheter, inklusive kejsarens enorma komplex av palats och audienssalar, och en stor del av befolkningen, bor innanför de två meter tjocka murarna. Tyvärr förstördes många av byggnaderna i citadellet under Tet-offensiven, en av Vietnamkrigets absolut blodigaste strider.

Du kan även välja att köpa till en utflykt där vi inleder dagen med en vacker båttur på den berömda Dofternas flod, där vi bland annat ska se Thien Mu-pagoden, som är en av Vietnamkrigets mest kända byggnader. Pagoden är vackert placerad på en kulle med utsikt över floden. Den nuvarande 21 meter höga pagoden byggdes år 1844 av kejsare Thieu Tri, men är bara en av de senaste av ett antal pagoder, varav den första grundades redan 1601. En av de sju våningarna är tillägnad en Buddha som uppstår i mänsklig form. I byggnaderna bredvid pagoden kan man bland annat se den enorma och över två ton tunga klockan Dai Hon Chung, som tillverkades 1710. Det sägs att man kan höra den på hela tio kilometers avstånd.

I Hué ska vi naturligtvis också titta på citadellet, stadens gamla fästning. Det var kejsare Gia Long som i slutet av 1700-talet påbörjade konstruktionen av citadellet, med en omgivande vattengrav och en stadsmur på 11 kilometer. Ursprungligen bestod muren av jord, men i början av 1900-talet arbetade tusentals män under 10-20 år med att täcka murarna med ett tjockt lager mursten.

På eftermiddagen tar vi bussen till Tu Ducs och Khai Dinhs mausoleer. Kejsare Tu Duc styrde landet mellan 1848-1883 och levde i sann kejserlig lyx. Hans mausoleum bär prägel av hans storhet, och byggdes så att han skulle kunna använda det både före och efter sin död. Man kan se Hoa Khim-templet som han använde som palats när han var på långbesök vid mausoléet, samt båtplatsen där han lade till när han hade varit på jakt på Tinh Kiem-ön. Andeallén som leder till gravstenspaviljongen är flankerad av ett äregarde med elefanter, hästar, tjänare och militärmandariner, samtliga lägre än 153 centimeter, eftersom detta var kejsarens längd! I den murade paviljongen hittar vi kejsarens gigantiska gravsten, som är Vietnams största. Den väger hela 20 ton och det tog fyra år att transportera den de 500 kilometrarna från området runt Than Hoa till mausoleet. Men faktum är att kejsare Tu Duc inte alls ligger begraven här i mausoleet, och ingen vet var hans kropp och förmögenhet finns. Detta på grund av att man högg huvudet av samtliga 200 personer som hade varit involverade i begravningen för att undvika gravskändning!

Khai Dihns mausoleum, å andra sidan, är en vittnesbörd om det vietnamesiska kejsardömets undergång, när landet koloniserades av fransmännen. Kejsar Khai Dinh regerade under perioden 1916-1925, och hans gigantiska betongmausoleum byggdes mellan åren 1920 och 1931. Mausoleet är rikligt smyckat med en blandning av europeisk och vietnamesisk konst och kultur, och även äregardets ansiktsdrag är av blandat ursprung. Mausoleet är enormt och sträcker sig hela vägen upp mot himlen med flera byggnader och gårdar i olika våningar. Om vi hinner besöker vi även den färgsprakande marknaden Dong Ba där lokalinvånarna handlar med grönsaker, frukt, fisk med mera. Ett marknadsbesök erbjuder ett bra tillfälle att närma sig de vänliga och leende vietnameserna.

Utflykten ingår inte i resans pris men kan köpas till separat.

Dag 8
Hué – Hoi An via Hai Van-passet
Hoi An är en charmig gammal handelshamn

Efter frukost hämtas ni på hotellet och styr kosan mot Hoi An. Under resans gång kör ni genom Hai Van-passet.

Staden Hoi An var tidigare känd som en sjudande handelshamn och är Vietnams kanske mest charmiga och mest välbevarade stad. På 1700-talet kom det framförallt handelsfartyg från Holland, Portugal, Kina och Japan för att handla med siden, papper, porslin, te, socker, peppar, kinesisk medicin, elfenben och lakvararer. Hamnstadens strategiska läge en bit uppåt längs en mindre flod skulle dock visa sig bli den driftiga stadens slut. Efterhand som handelsfartygen blev större blev vattendjupet i floden för lågt, och i mitten av 1800-talet flyttade handeln mot norr, där en stor naturlig vik var som gjord för en ny hamnstad. Det här är staden som idag går under namnet Da Nang, som med knappa miljonen invånare är Vietnams femte största stad.

Hoi An glömdes bort och fortsatte som fiskeläge fram till dess att turisterna började anlända till Vietnam i början av 1990-talet och fick upp ögonen för denna bortglömda skatt. Många av byggnaderna i den gamla stadsdelen, kinesiska, franska och vietnamesiska, är idag kulturmärkta och framstår som små arkitektoniska pärlor som på ett nästan mystiskt sätt har överlevt de många krigen och oroligheterna.

År 1999 upptogs Hoi An på UNESCOS lista över världens kulturarv. Trots många besökare har staden lyckats bevara en unik och idyllisk stämning. Det är inte bara den gamla stadsdelen som är värd ett besök, utan hela området runt floddeltat. Man behöver inte ta sig speciellt långt utanför staden innan man hittar en lantlig miljö med risfält och små landsorter.

Dag 9–10
Hoi An på egen hand. Möjlighet till kombinerad cykel- och båttur eller kockskola (extrautflykt)
Upplev Hoi An på egen hand

Hoi An är den perfekta platsen för några avkopplande dagar eftersom både stad och närområde har allt man kan önska sig. I den kulturmärkta gamla stadsdelen finns en uppsjö av utmärkta restauranger och caféer samt butiker, gallerier och små muséer. På kvällen lyses staden upp av färgsprakande lanternor som bildar en härlig atmosfär.

Det går att ge sig ut på en cykeltur i området. Det finns många bra cykelleder och rutter som leder till risfält och små landsbyar. Ni kan välja att bara koppla av i hotellets vackra trädgård eller ge er ut på en tur till den närliggande stranden. Staden har också ett stort utbud av massage och annan wellness.

Ni ska inte gå miste om en promenad genom den gamla stadsdelen, och ni ska definitivt besöka de vackra historiska husen och en av de många hundratals år gamla pagoderna. Gå över Japanska bron som japanerna byggde år 1593 för att förbinda den japanska stadsdelen på ena sidan av floden med den kinesiska på den andra sidan. Japanerna byggde bron så att den skulle kunna stå emot de stora jordbävningar de var vana vid i sitt eget land. Bron täcktes över för att skyddas mot sol och vind, och smyckades med vackra japanska ornament.

Dag 9 kan du köpa till en halvdagsutflykt med kombinerad cykel- och båttur inklusive lunch. Under utflykten besöker vi landsorten Tra Que där vi får se hur de grönsaker och kryddor som är så typiska för det vietnamesiska köket planteras, odlas och skördas. Vi cyklar ut till den lilla landsorten som ligger cirka fem kilometer från Hoi An. Floden och områdets fertila mark har inneburit att landsortens invånare de senaste 500 åren har kunnat odla grönsaker och kryddor av hög kvalitet. Genom att använda en viss alg som finns i området undviker man att använda kemikalier och konstgödning vid odlingen av grödorna.

Vi fortsätter vår cykeltur längd De Vong-floden till ett litet fiskeläge varifrån vi ger oss ut i deltat. Här lär vi oss hur de lokala fiskarna fiskar genom att kasta ut när och själva få möjlighet att försöka oss på den speciella fångstmetoden. Vi fortsätter till orten Cam Thanh, känd för sina vattenkokosnötter som används till att förse husen med tak. Här i området fångar lokalinvånarna också krabbor, och vi får själva lära oss tekniken. Utflykten avrundas med lunch hos en familj innan vi cyklar tillbaka till hotellet.

Dag 10 har du möjlighet att delta i en vietnamesisk kockskola (tillköp). På vår rundresa har vi redan stiftat bekantskap med det välsmakande vietnamesiska köket, och idag ska vi själva försöka oss på den ädla kökskonsten. Vi börjar med att besöka en marknad där vi köper färska grönsaker, fisk, kött och inte minst kryddor som är hemligheten bakom det vietnamesiska köket. Med fulla matkassar beger vi oss till vår kockskola där vi, iförda förkläden, lär oss att tillaga några av de klassiska vietnamesiska rätterna. Vi avslutar förmiddagen med att avnjuta våra vällagade rätter – smaklig spis!

 

Dag 11
Hoi An – flyg till Ho Chi Minh City
Ho Chi Minh City

Från Hoi An kör vi den korta biten till flygplatsen i Danang, där flyget till sjudande Ho Chi Minh City väntar. Ho Chi Minh City i södra Vietnam skiljer sig väldigt mycket från huvudstaden Hanoi i norr. Här domineras gatubilden av stora, moderna byggnader, färgsprakande reklamskyltar, splitternya bilar och bokstavligt talat miljoner motorcyklar. Lokalbefolkningen är också mycket mer van vid utländska besökare, och många talar engelska.

Vid ankomsten till Ho Chi Minh City körs ni till hotellet.

Dag 12
Ho Chi Minh City på egen hand eller möjlighet att göra en utflykt till Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur (extrautflykt)
Oplev Cu Chi-tunnlarna

Ni har hela dagen på er att besöka några av Ho Chi Minh Citys många historiska sevärdheter. Besök gärna Återföreningspalatset som tidigare hette Presidentpalatset eller Självständighetspalatset. Palatset är en klassisk konstruktion som byggdes på 1960-talet när den sydvietnamesiska presidenten Ngo Dinh Diem bestämde sig för att byta ut den gamla franska guvernörsbostaden mot detta storslagna palats. Ni får verkligen känslan av svunna tiders storhet och rikedom när ni vandrar genom de stora salarna som ser exakt likadana ut som när de övergavs 1975.

Du har även möjlighet att köpa till en utflykt till de berömda Cu Chi-tunnlarna, med en efterföljande stadsrundtur i Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna byggdes av Vietcong under perioden 1940-60. Inledningsvis för att hjälpa den lilla landhären mot helikoptrar och annan modern krigföring, men när Vietnamkriget var i sitt mest intensiva skede sträckte tunnlarna sig hela vägen från Ho Chi Minh City till den kambodjanska gränsen. Bara i Cu Chin-distriktet finns det över 250 kilometer underjordiska tunnlar.

När vi är tillbaka i Ho Chi Minh City ger vi oss ut på en stadsrundtur för att kika på några av Ho Chi Minh Citys många historiska sevärdheter. Vi besöker bland annat Återföreningspalatset som tidigare hette Presidentpalatset eller Självständighetspalatset. Palatset är en klassisk konstruktion som byggdes på 1960-talet när den sydvietnamesiska presidenten Ngo Dinh Diem bestämde sig för att byta ut den gamla franska guvernörsbostaden mot detta storslagna palats. Du får verkligen känslan av svunna tiders storhet och rikedom när du vandrar genom de stora salarna som ser exakt likadana ut som när de övergavs 1975.

Utflykten fortsätter till Notre Dame-katedralen som byggdes mellan 1877 och 1883. Katedralen har två 40 meter höga torn med järnspiror som syns på långt håll.  Vi ser kyrkan utifrån och även det berömda posthuset som ligger ovanför kyrkan. Båda byggnaderna kommer från kolonialtiden och påminner staden om den franska historien. Vi besöker även krigsmuseet som berättar om Vietnams långa väg mot självständighet.  Besökaren får lära sig mer om frihetskrigen mot Frankrike samt det amerikanska kriget, som Vietnamkriget kallas för här. Utställningen är rå och barsk precis som historiken, men väldig intressant och relevant för att förstå Vietnams historia.

Dag 13
Ho Chi Minh Cit. Dagsutflykt till Mekongdeltat
Den mäktiga Mekongfloden

Idag ger vi oss ut på en spännande utflykt till Mekongdeltat, ett av världens frodigaste områden. Den mäktiga Mekongfloden, som börjar i södra Kina, sträcker sig nästan 5 000 kilometer genom fem länder tills den mynnar ut och förgrenar sig i deltat. Det här unika området kallas för Vietnams eget matförråd och man skördar ris 3-4 gånger om året.

På morgonen kör vi till Vinh Long där vi byter ut bussen mot båt och ger oss ut på Mekongfloden via de många kanalerna. Ni går i land och besöker fruktträdgården där vi ser hur man jobbar med råvarorna. Ni får bland annat se hur man framställer kokoskarameller, rispopcorn och inte minst hembränt brännvin. Den modiga får ta sig en provslurk – skål!

Här råder en väldigt idyllisk stämning och det är ett sant nöje att strosa runt i de grönskande omgivningarna och hälsa på lokalinvånarna, för att inte tala om alla exotiska frukter ni får smaka. Vi äter lunch hos en familj i fruktträdgården och ros sedan i mindre båtar genom de smala kanalerna.

På eftermiddagen passerar vi den flytande marknaden i Cai Be där man handlar med frukt och grönt från båtarna.

Sedan är det dags att återvända till Ho Chi Minh City.

Dag 14
Hemresan från Ho Chi Minh City

Ni har lite mer tid att gå på upptäcktsfärd i Ho Chi Minh Citys sjudande stadsmiljö. Ni kan också shoppa det sista innan ni fortsätter till flygplatsen varifrån ni påbörjar er hemresa.

Dag 15
Hemkomst

Utflyktspaket

 • Stadsrundtur i Hue: 448,-
 • Kockskola i Hoi An: 448,-
 • Båt- och cykeltur i Hoi An: 448,-
 • Cu Chi-tunnlarna och stads4rundtur: 398,-

Utflyktspaket 1542 kr  – boka alla  4 utfykter och spara 200 kr

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
3 998:–
Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Hanoi och Ho Chi Minh City – Stockholm med mellanlandning
 • 2 inrikesflygningar
 • Utflykter, transfers* och entréer enligt program med engelsktalande lokalguide.
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 5, 6 och 13
 • Middag dag 5
 • Skatter och avgifter

 

 

*Utflykterna samt transfers genomförs tillsammans med andra resenärer. Dessutom kan du själv disponera din tid.

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Dricks till lokalguider och chaufförer cirka 250 kronor per person
 • Eventuella extraarrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Albatros individuella resor genomförs oavsett antal deltagare.

Vietnamesiskt nytår

Under årets första månader firas det vietnamesiska nyåret, även kallat för 'Tet Nguyen Dan För vietnameserna är nyåret en nationell helgdag, och en av årets största händelser.

Firandet av nyåret präglas av en speciell och förväntansfull stämning: gatorna är mjukt smyckade med tusentals blommor, och överallt hänger det kinesiska lanternor. Ni kan se fram emot att få delta i en väldigt speciell folkfest, som sträcker sig över flera dagar. Samtidigt vill vi göra er uppmärksamma på att många butiker kommer att vara stängda de dagar festligheterna pågår. Det kommer även fortsättningsvis att vara möjligt att göra de mest nödvändiga inköpen, och bland annat besöka olika matställen.

Programmässigt och kommer det att förekomma enskilda förändringar till följd av nyåret. Vi vet redan nu att den flytande marknaden i Mekongdeltat kommer att vara stängd över nyår: men som utgångspunkt kommer resans program naturligtvis att följas.

Nyåret infaller följande datum:

15 februari - 19 februari 2018

4 februari - 8 februari 2019

24 januari - 28 januari 2020

Visum

Det krävs inget visum för den här resan eftersom vårt besök i Vietnam inte överstiger 15 dagar, du ombeds däremot att skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel. Annars ombeds du att kontakta Albatros Travel för mer information.

Mer om Vietnam

Här kan du läsa mer om vaccinationer, tidsskillnad, klimat osv.

www.albatros.se/resmal/asien/vietnam

Om individuella resor

Albatros individuella resor kombinerar en välplanerad semester med friheten att njuta av egna äventyr.

Albatros erbjuder en rad utflykter som du kan välja att boka. Utflykterna går till spännande sevärdheter som vi kan rekommendera. Om du däremot väljer att inte boka utflykterna har du mer tid på egen hand. För att göra reseupplevelsen så optimal som möjligt har vi på vissa resor valt att inkludera vissa utflykter i priset. Gemensamt för alla transfers och utflykter är att de genomförs med en engelsktalande lokalguide som är expert på resmålet. Till skillnad från våra gruppresor är ingen svensk reseledare med på resan och den engelsktalande lokalguiden är inte alltid samma person från utflykt till utflykt. Transfer och utflykter genomförs tillsammans med andra resenärer. Vi har fasta avgångar och ett bestämt antal platser för att kunna hålla våra priser.

Barnrabatt

Om ni är två fullt betalande vuxna som reser tillsammans med ett barn under 8 år får barnet 1 000 kr i rabatt och ska dela säng/sova med föräldrarna.

Om ni reser med två barn är det endast ett barn som får 1 000 kr i rabatt. Ett barn delar säng med föräldrarna och det andra barnet får en egen säng.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from En intressant kulturresa i januari Vi uppskattade att vara en liten resegrupp. Guiderna var duktiga på att sätta oss in i vietnamesernas brokiga historia och dagens samhälle. De fyra städerna vi besökte var väldigt olika varandra vilket var positivt. Vänta med att sy upp kläder till HoiAn. Ta med regnjacka!
Date published: 2019-02-04
Rated 3 out of 5 by from En härlig resa i ett intressant land En bra mix mellan gemensamma aktiviteter och egen tid. Mycket varmt den här tiden på året.
Date published: 2018-06-06
Rated 5 out of 5 by from Individuella resor passar oss. En välplanerad resa i ett intressant land.
Date published: 2019-01-23
 • y_2019, m_3, d_20, h_2
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_3
 • loc_sv_SE, sid_VNIRT01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

19VNIRT01CSE0204