Det stora Namibiaäventyret med Victoriafallen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Namibias röda öken, Okavangodeltat i Botswana, spännande safarier och de mäktiga Victoriafallen

Max 20 deltagare!

När värmeflimret glittrar på horisonten samlas djuren för att släcka törsten i vattenhålen runt den mäktiga saltslätten i Etosha nationalpark. En grupp flamingor lyfter i flock och färgar himlen rosa - följ med på en resa till ett autentiskt Afrika som bjuder på safariupplevelser för finsmakare.

Vi börjar vår resa med två dagar vid de hisnande vackra Victoriafallen och fortsätter sedan till Botswana för safari i Chobe nationalpark och båttur i okavangodeltat. I Namibia vandrar vi bland de ockrafärgade sanddynerna och vilar sedan ut på vår bekväma lodge efter våra storslagna ökenupplevelser. Vi ser utsikten från världens högsta sanddyner, ser ner i imponerande raviner och möter den färgstarka lokalbefolkningen. På denna tur genom Zimbabwe, Botswana och Namibia ger vi oss ut bortom turiststråken och upplever ett sant afrikanskt äventyr!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Safari

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta NAD, USD, BWP

Dagsprogram
Dag 1–2 Flyg Stockholm – Victoriafallen, Zimbabwe. Välkomstmiddag
Dag 3 Victoriafallen. Tid på egen hand och utflyktsmöjligheter
Dag 4 Victoriafallen – Kasane, Botswana
Dag 5 Kasane. Morgonsafari i Chobe nationalpark, tid på egen hand och båttur på Chobefloden i solnedgången
Dag 6 Kasane – Kwando, Namibia. Avslappning på lodgen
Dag 7 Kwando – Okavangodeltat, Botswana
Dag 8 Okavangodeltat. Båtsafari i mokoro
Dag 9 Okavangodeltat - Rundu, Namibia. Tid på egen hand eller båttur på Kavango-floden
Dag 10 Rundu – Tsumeb. Kalahariöknen och san-folket
Dag 11 Tsumeb - Etosha nationalpark
Dag 12 Etosha nationalpark. Safariupplevelser
Dag 13 Etosha nationalpark – Damaraland. Besök hos himbafolket
Dag 14 Damaraland – Swakopmund. Upptäcksfärd i kuststaden
Dag 15 Swakopmund. Båttur i Walvis Bay och tid på egen hand
Dag 16 Swakopmund - Namib-Naukluft nationalpark
Dag 17 Namib-Naukluft nationalpark. Sossusvlei, Dune 45 och Sesriem-ravinen
Dag 18 Namib-Naukluft nationalpark – Windhoek. Stadsrundtur och avskedsmiddag
Dag 19 Avresa från Windhoek
Dag 20 Hemkomst

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
54 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1–2
Flyg Stockholm – Victoriafallen, Zimbabwe. Välkomstmiddag

Vi flyger från Stockholm på eftermiddagen och kommer fram till Victoriafallen i Zimbabwe nästa dag. Från flygplatsen kör vi till hotellet där vi får tillfälle att koppla av lite efter resan. Det finns även möjlighet att titta på den lilla stadskärnan som erbjuder åtskilliga spännande butiker. Senare på kvällen äter vi en välkomstmiddag tillsammans.

Dag 3
Victoriafallen. Tid på egen hand och utflyktsmöjligheter

Dagen är avsatt till aktiviteter på egen hand, eventuellt en aktivitet tillsammans med reseledaren efter överenskommelse. Det kommer finnas möjlighet för att ge sig ut på riverrafting, flygfärd över vattenfallen eller ett besök på andra sidan zambiska gränsen i staden Livingstone för att se vattenfallet från den andra sidan* (Aktiviteter och utflykter ingår ej i priset). Man kan även välja att åka till vattenfallen och slappna av i de fantastiska omgivningarna och strosa runt. Det finns många vackra vattenfall i världen, men detta är förmodligen det vackrast belägna och därmed en sevärdhet i världsklass. Victoriafallen är dubbelt så höga och hälften så breda som Niagarafallen på gränsen mellan USA och Canada, och ligger omgivna av en tät regnskog som bildar en bildskön ram runt vattenmassorna.

*För inresa till Zambia krävs det att man har ett intyg för att man vaccinerats mot gul feber.

Dag 4
Victoriafallen – Kasane, Botswana

Från Victoriafallen kör vi vidare in i Botswana mot Kasane och Chobe nationalpark, där vi de närmaste dagarna ska bo på en härlig lodge vid Chobefloden. Lodgen ligger i Botswanas nordöstra hörn och gränsar till Chobe nationalpark, som är landets näst största och mest djurrika nationalpark. Området är en samlingspunkt för de mäktiga floderna Zambezi, Xhobe och Linyanti och avgränsar de fyra afrikanska länderna Zambia, Zimbabwe, Namibia och Botswana. Flodsystemets vatten ger frodig vegetation och är omgivet av savann, skog, öken och marskland. Chobe nationalpark, som ligger mellan Victoriafallen och Okavangodeltat och täcker ett område på 10 566 km², bjuder på södra Afrikas största vilda djurliv. Chobe, som inte är inhägnad, är speciellt känt för sina enorma elefantflockar som rör sig längs flodsystemet på jakt efter föda. Och föda finns det gott om, vilket märks på elefanterna som är de största i Afrika! Här härskar The Big Five - lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning - även om sistnämnda är väldigt sällsynt. Dessutom hittar man de flesta av Afrikas antiloper, giraffer, zebror, geparder och över 350 olika fågelarter i nationalparken.

Dag 5
Kasane. Morgonsafari i Chobe nationalpark, tid på egen hand och båttur på Chobefloden i solnedgången

Vi börjar dagen med en tidig morgonsafari. Vi startar vid soluppgången runt klockan sex och slutar vid niotiden beroende på hur många djur vi ser. Det finns inte mycket som kan mäta sig med de kryddiga morgondofterna och den speciella glöden över bushen under en morgonsafari. Innan vi ger oss ut kan vi pigga upp oss med en kopp kaffe eller te.

Vi reser med en professionell safariguide som känner till området väl och berättar om det vi ser och hör längs vägen. Safariernas innehåll beror naturligtvis på dagens förhållanden, ibland har man turen att hitta stora mängder vilt koncentrerat på samma plats, och ibland måste man hålla både öron och ögon på helspänn för att se något. Dessutom finns en spänning i att försöka tolka djurens beteende. Om en flock impaladjur stelnar till eller riktar uppmärksamheten mot ett buskage har de förmodligen upptäckt ett rovdjur som ligger på lur, medan våra mänskliga sinnen inte är skarpa nog att upptäcka faran. Efter morgonens upplevelser har vi tid på egen hand innan vi avslutar dagen med en båttur i solnedgången på Chobefloden, där vi ser solens sista strålar färga himlen de mest fantastiska nyanser av orange, rött och rosa.

Dag 6
Kasane – Kwando, Namibia. Avslappning på lodgen

Vi lämnar Kasane och Chobe nationalpark och kör över gränsen till Namibia och kör till vår lodge vid Kwandofloden. Det är ett frodigt och grönskande område och på eftermiddagen har vi tid att hänga på terrassen med utsikt mot floden, eller tid till ligga vid poolen för lite välförtjänt avslappning. Har du lust att åka på safari så kan reseledaren hjälpa dig med att boka det.

Dag 7
Kwando – Okavangodeltat, Botswana

Dagens tur går till den smala, frodiga landremsan Caprivi, som sticker ut från Namibia och gränsar till Angola, Zambia och Botswana. Härifrån korsar vi gränsen till Botswana och kör vidare mot vår lodge.

Okavango är ett av naturens många underverk. Ett gigantiskt floddelta som har sin utgångspunkt i Angolas berg växer sig stort och mäktigt för att slutligen sjunka ned i Kalahariöknens sandhav. I motsats till andra floder sänker Okavango långsamt sig ned i djupet och efterlämnar horder av frodiga öar och flodstränder med riktig sandstrand. Det gröna flodparadiset med omkringliggande skog och savann är som upplagt för ett rikt och mångfaldigt djurliv. Många olika biotoper som torr savann, buskstäpp, sumpmark, skog och öken på en begränsad yta betyder naturligtvis att antalet djurarter är väldigt stort. Här hittar man t.ex. över 160 olika däggdjursarter som är karakteristiska för Afrika. Mångfalden av fåglar är förmodligen bland de högsta i världen, speciellt under regnperioden från december till mars.

Dag 8
Okavangodeltat. Båtsafari i mokoro

Idag åker vi på flodsafari i en "mokoro", en kanot som stakas fram och glider ljudlöst genom vattnet utan störande motorljud. Här har man goda möjligheter att få se flodhäst, krokodil och antilop som hoppar mellan deltats öar, och ett rikt fågelliv där man bland annat kan få se stork, häger och de färgrika isfåglarna. Beroende på hur högt vattnet är, finns också möjligheten att gå en vandringssafari mellan de små öarna.

Dag 9
Okavangodeltat - Rundu, Namibia. Tid på egen hand eller båttur på Kavango-floden

Med båt lämnar vi deltat och åker till bussen som tar oss tillbaka in i Namibia. Vi fortsätter västerut längs gränsen till Angola mot staden Rundu. Staden ligger vid Kavangofloden, vars vatten är ger liv till området. Floden bildar en naturlig gräns mellan Namibia och Angola, där den svänger ned mot Okovangodeltat i Botswana. Tack vare floden och huvudvägen har Rundu blivit områdets huvudstad. När vi har checkat in på vår lodge, har du resten av dagen till fritt förfogande. Om du inte känner för avslappning, är det möjligt att beställa en båttur på floden.

Dag 10
Rundu – Tsumeb. Kalahariöknen och san-folket

Vi åker på huvudväg B8, den så kallade Golden Highway, mot Tsumeb. Här besöker vi san-folket, en av världens äldsta folk som lever vid Kalahariöknen. San-folkets traditionella levnadsvanor är hotade av den moderna världen och deras territorier har under historiens gång blivit övertagna av diverse kolonial- och statsmakter. Det finns flera organisationer som försöker hjälpa urinvånarna och det är just arbetet hos en sådan organisation som vi ska stifta bekantskap med idag – Intu Afrika Bushman Project. Projektet har gett ett san-samhälle möjligheten att bli självförsörjande och oberoende av statligt stöd genom att flytta in i ett område vid Kalahari. Här kan man besöka san-folket och få en inblick i deras traditionella tillvaro, och se hur de använder sina spårning- och jaktkunskaper för att guida bland annat turister på olika safariturer. San-folket talar ett khoisanspråk, en språkgrupp som omfattar cirka 25 språk som har klickljud som gemensam nämnare.

Dag 11
Tsumeb - Etosha nationalpark

Vi fortsätter vår resa mot världsberömda Etosha nationalpark, vars mitt består av en mäktig saltslätt där falska speglar och värmeflimmer hör till vardagen. Längs randen av denna enorma saltgryta finns även de livsviktiga vattenhål som djuren samlas runt i stora flockar. Ett dramatiskt skådespel i äkta afrikansk anda. Saltslätten torkade ut för flera tusen åt sedan, men under regnperioden översvämmas den och blir en fantastisk plats att se ett stort antal flamingor och pelikaner. Här kan man även uppleva många av de klassiska, afrikanska djuren som lejon, elefant, noshörning, leopard och giraff. Vi övernattar på ett camp i nationalparken och sover med den storslagna naturen och de vilda djuren som grannar.

Dag 12
Etosha nationalpark. Safariupplevelser

Vi utnyttjar dagen till att köra ut på en spännande safari i den vackra och djurrika nationalparken, som omfattar cirka 20 000 km2. Här finns över 340 fågelarter, 110 kräldjursarter, 16 sköldpaddsarter samt 114 olika slags däggdjur. Utöver elefant, lejon och noshörning finns även av zebra, sjakal, gepard, svarthuvad impala och många andra djur att uppleva.

Dag 13
Etosha nationalpark – Damaraland. Besök hos himbafolket

Idag kör vi mot Damaraland. Längs vägen gör vi ett spännande uppehåll och vi besöker en liten ort där ursprungsbefolkningen himbafolket lever. Himbafolket är halvnomader som håller kor och getter, och de känns lätt igen på kvinnornas sätt att smycka sig. Varje dag smörjer de in sig i en rödaktig smet som består av fett, aska och ockra för att skydda sig mot solen, och det är en viktig del av kulturens skönhetsideal. Även håret smörjs in och bildar en för folket unik hårstil. Utöver den rödaktiga blandningen bär kvinnorna endast ett ländkläde av getskinn och färgsprakande smycken som visar var de befinner sig i stamhierarkin. Kvinnorna tar hand om barnen, mjölkningen av djuren och andra sysslor, och männen tar hand om de politiska uppdragen i de små byarna. Under vårt besök ger våra värdar oss en gästfri inblick i sina traditionella levnadsvanor och vi lär oss mer om deras tro, samt får höra om deras förhållande till naturen och deras olika ritualer.

Dag 14
Damaraland – Swakopmund. Upptäcksfärd i kuststaden
Swakopmund

Efter frukost kör vi mot Namibias tredje största stad, Swakopmund, som ligger vid kusten och som kommer att vara vår bas under de närmaste dagarna. Swakopmund grundades 1892 då området var en tysk koloni. Stadens arkitektur är starkt präglat av Tyskland, speciellt den gamla stadskärnan som har många byggnader i bayersk stil. Staden är omgärdad av Namiböknen i tre riktningar, och ligger ute vid den kyliga Atlanten. Det är inte ofta det regnar, men den kalla Benguela-strömmen förser området med fukt genom dimma som bildas ute på havet och sedan blåser upp till 140 km in över land. Djur- och växtlivet har anpassat sig efter detta speciella fenomen och dimman är deras primära vattenkälla. Efter att vi har checkat in på hotellet kan vi under resten av dagen på egen hand gå på upptäcktsfärd i den idylliska kuststaden.

Dag 15
Swakopmund. Båttur i Walvis Bay och tid på egen hand
Pelikanen älskar att äta fisk!

Efter en tidig frukost ger vi oss ut på en båttur i Walvis Bay. Pelikanerna och fiskmåsarna flyger lågt över vår båt och visar upp sin fantastiska förmåga att fånga fisk som vi kastar ut till dem eller håller i handen. Utan den minsta ansträngning dyker de ner och snappar upp en fisk ur vattnet eller plockar den ur din utsträckta hand. Vi fortsätter till Pelican Point, som är hem till en stor sälkoloni där vi njuter av färska ostron och champagne innan vi fortsätter till den avslutande delen av vår båttur som tar oss genom Walvis Bay Harbour. Vi passerar stora fartyg, kranar och upplever en djupvattenhamn på nära håll. Under eftermiddagen kan man ge sig ut på egen hand. Den som vill kan åka till stranden, men det kalla Atlantvattnet bjuder tyvärr inte på några badvänliga temperaturer. Det går även att köpa till utflykter om utgår från hotellet. Reseledaren kan hjälpa dig  med att arrangera utflykterna, och kan även ge inspiration och förslag till andra aktiviteter.

Swakopmund är bland annat känt för extremsport, och den äventyrslystne har möjlighet att hoppa fallskärm eller kanske surfa på en av de många sanddynerna som finns i öknen utanför staden. Den som bara vill ta det lugnt kan stanna kvar i staden och shoppa, och kanske införskaffa lokala konsthantverk som masker, figurer och mattor. Man kan besöka ett av stadens många museer, t.ex. Swakopmund Museum, som visar upp stadens historia, eller varför inte avlägga ett besök vid Kristall Galerie, som ställer ut allsköns ädelstenar, halvädelstenar och kristaller, häribland världens största kvartskristall som väger över 14 ton och har en uppskattad ålder på 520 miljoner år. Man kan även promenera runt i staden och njuta av de många byggnaderna som bjuder på exempel på klassisk tysk arkitektur, bland annat den fina gamla fängelsebyggnaden Alte Gefängnis, som man lätt kan förväxla med en klassisk järnvägsstation eller en kurort.

Dag 16
Swakopmund - Namib-Naukluft nationalpark

Vi säger hejdå till Swakopsmund och sätter kursen mot sydost, där sceneriet skiftar ännu en gång. Längs vägen gör vi ett kort uppehåll vid Stenbockens vändkrets på 23,5 breddgraden söder om ekvatorn. Vi ankommer till vår lodge, som ligger vid kanten på Namiböknen i Namib-Naukluft nationalpark. Det är här, i det imponerande röda ökenlandskapet, som vi under resans sista dagar får ännu fler imponerande naturupplevelser.

Vi tar på en kort promenad kring vår lodge och njuter av solnedgången och de fantastiska, skiftande färgerna i öknen.

Dag 17
Namib-Naukluft nationalpark. Sossusvlei, Dune 45 och Sesriem-ravinen

Vi tillbringar dagen i fantastiskt vackra Namib-Naukluft nationalpark som är Afrikas tredje största nationalpark. Nationalparken utgörs av Naukluft-bergen och är en del av Namiböknen, som anses vara världens äldsta. Även om öken är ofruktbar och torr, finns här ett stort antal djurarter, bland annat olika typer av ormar, geckoödlor, insekter, hyenor, sjakaler, strutsar, springbock och oryxantilop. Växt- och djurlivet i öknen upprätthålls av sporadiska regnbyar och dimma från Atlanten, som blåser in över öknen. Den starka vinden bidrar även till bildandet av de enorma sanddyner på upp till 340 meter som dominerar öknen. Järnet i sanden rostar med tiden och kan avslöja hur gammal en sanddyn är, och just därför är den gamla Namiböknen rödaktig. Vi kör vidare till Sossusvlei - saltgrytan där uttorkade vattenhål och saltavlagringar omringas av ockrafärgade sanddyner, och där gamla träd hukar med krokiga och förvittrade grenar. Vi fortsätter därefter till berömda Dune 45, som är en av Namibias mest fotograferade sanddyner. Med sina 170 meter bjuder den på en vacker utsikt över det omkringliggande landskapet – för den som orkar ända till toppen. När vi har tömt skorna på sand kör vi vidare mot Sesriem där vi tar en kort promenad ner i ravinen, som bildades när floden Tsauchab skar igenom klippavlagringarna. Ravinen är cirka en kilometer lång och upp till 30 meter djup, och på några ställen endast två meter bred. Namnet Sesriem är afrikaans och betyder sex bälten. Detta på grund av att det var så många bälten nybyggare och andra förbipasserande behövde sammanfoga för att kunna hissa upp vatten ur ravinen. Vi fortsätter till vår lodge där vi tillbringar natten och vilar ut efter en dag av storslagna ökenupplevelser.

Dag 18
Namib-Naukluft nationalpark – Windhoek. Stadsrundtur och avskedsmiddag

Vi lämnar den vackra naturen och åker vidare till Namibias huvudstad, Windhoek, där vi tar en kort stadsrundtur. Efter en härlig dag äter vi avskedsmiddag tillsammans och njuter av vår sista kväll i den afrikanska natten.

Dag 19
Avresa från Windhoek

Vår börjar närma sig sitt slut. Resväskorna ska packas och efter en sista frukost ska vi köra till Windhoeks flygplats för att påbörja vår hemresa. Middag och frukost dagen efter serveras ombord på flyget.

Dag 20
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 54 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
6 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Victoria Falls och Windhoek – Stockholm med mellanlandningar 
 • Safarier, utflykter och transport enligt program 
 • Boende på lodger i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 8-10
 • Middag dag 2, 7-9 och 16-18
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom 6% av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Eventuella extra arrangemang 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Visum till Zimbabwe 
 • Övriga måltider. Reseledaren arrangerar gärna gemensamma måltider för den som har lust att delta. Det är lätt och billigt att äta i Afrika (ca 50% av svenska priser) 
 • Drycker 
 • Dricks till lokalguide, chaufförer och bagagebärare (ca 600 kronor per person)
 • Administrationsavgift: 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Gul feber-vaccinationsintyg (för eventuella utflykter till Zambia)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 12 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Resor med barn

Vi vill informera om att myndigheterna i Botswana kräver att man som resenär med barn under 18 år till/från Botswana är skyldig att ta med barnets personbevis i original på engelska. Personbeviset ska inte vara mer än 3 månader gammalt vid avresa.  Detta är ett försök att stävja de problem med trafficking som finns i landet. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket.
Tänk på att ovanstående krav gäller både vid in- och utresa samt transit i Botswana. Om man inte tar med barnets personbevis tillåts man inte att resa in i Botswana och flygbolaget kommer heller inte att tillåta incheckning.

OBS!

Om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. Kontakta den botswanska ambassaden om du vill veta mer om dessa dokumentationskrav: http://botswana.se/

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.
Packa vänligen ditt bagage i mjuka resväskor (soft case) istället för hårda (hard case), eftersom det är lättast att transportera i den bussen vi använder oss av. Vi vill göra dig uppmärksam på att er buss har särskilda bagagerum med måtten 35 cm x 35 cm x 80 cm, så ditt bagage bör inte överstiga dessa mått. 

Det incheckade bagaget får väga max 23 kilo, och dessutom gäller speciella regler för mått och vikt på handbagaget. För närmare information ber vi dig se på flygbolagets hemsida.

Gul feber-vaccinationsintyg för inresa till Zambia

Om du under besöket i Victoriafallen vill besöka Zambia, ska du vara uppmärksam på att det krävs vaccinationsintyg på gul feber för att resa in i landet. Kontakta din läkare eller vaccinationscentral, om du inte redan har ett vaccinationsintyg. Du kan läsa mer på www.vaccin.se/resevaccin/

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information nedanför.

Botswana
www.albatros.se/resmal/afrika/botswana

Zimbabwe
www.albatros.se/resmal/afrika/zimbabwe

Namibia
www.albatros.se/resmal/afrika/namibia

Zambia:
https://www.albatros.se/resmal/afrika/zambia

Handen på hjärtat

Om infrastrukturen i Namibia

Många av vägarna i Namibia är grusvägar. Detta kan upplevas som mindre bekvämt än att färdas på asfalterade vägar. På denna resa använder sig Albatros Travel av speciella bussar med fyrhjulsdrift, som är framtagna för att kunna kan sig fram på de afrikanska landsvägarna. Bussarna i sin tur har mer plats än vanliga safaribussar, men de har i gengäld inte riktigt samma bekvämligheter. Vi har valt att använda den här slags fordon på grund av den hårda terrängen och för att vägarna inte alltid är i särskilt gott skick. Det här är verkligen ett sant afrikanskt äventyr där vi ger oss ut bortom turiststråken.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med mycket sand och många vilda djur En härlig resa där höjdpunkterna var *Skelettkusten och öknen som går ända ut till havet, *De många vilda djuren som vi såg och "walk with lions" *Besök hos San-folket *Vi såg södra korset och att solen står i norr på södra halvklotet *Meteoriten var också kul att se. Hotellen var bra men själv bor jag gärna på lite enklare lodger ute i bushen. Man ska vara beredd på ganska långa och skumpiga bussresor. Busschauffören Steavens var fantastisk.
Date published: 2016-10-17
Rated 5 out of 5 by from Storslagna vyer och ett surrealistiskt landskap med stora chanser att se djur Urgamla öknar med röda sanddyner, en kritvit saltslätt med förtvinade träd, iskalla atlantvindar, mängder av djur och fåglar och allt på samma resa. Fantastiskt! Dessutom mötet med Bushfolket som var mycket roligt och givande. Besöket hos Himbafolket kändes inte bra - inte autentiskt. Att stilla glida fram i Okavangos kanaler i en mokoro var en fantastisk upplevelse, men utflykten borde ingå. Det är ju därför man är där. Vår reseledare var mycket kunnig, de lokalguider vi hade likaså. Vår chaufför var en klippa. Lugnt och säkert rattade han vår "truck" under denna långa roadtrip. Mycket varmt under resan. I "trucken" var det uppåt 37-40 grader på eftermiddagarna. En liten resefläkt kan vara bra att ha med sig. Information som borde ha kommit i ett tidigt skede, inte 10 dagar innan avresa, var att man bör resa med en mjuk väska som får plats i bagageskåpen. Fantastiska upplevelser som jag önskar att många får vara med om.
Date published: 2016-10-30
Rated 5 out of 5 by from Stor variation, fantastiska naturupplevelser Den här resan innehöll mer än vad som utlovats i programmet. Öken, stäpp, savann, floddelta. Massor med djur, stora som små. Däggdjur, insekter och fåglar. Ny kunskap om öknen, deltalandskapet och annan natur, samt om de olika bushfolken. Trots tidvis långa transportsträckor, så var ingen dag sig lik eller ointressant. Reseledaren Johans kunnande om länderna naturen (inte minst fåglar) var en tillgång som gjorde resan ännu bättre.
Date published: 2017-02-02
Rated 5 out of 5 by from Ett äventyr med många vilda djur Bra program som följdes mycket väl. Ibland kanske väl ambitiöst; det blev en del långa och heta dagar.Kom ibland sent till de fina lodgerna och hann inte nyttja faciliteterna eller fixa tvätt. Kunnig och omtänksam reseledare som underlättade incheckning mm processer. Mycket bra och hjälpsam inhemsk guide/chaufför, Stephen. Vi fick se The Big Five och många andra djur; förutom sanddynerna i Namib-öknen resans stora behållning Hotell och lodger av hög klass; undantag Oasi Garni i Kamanjab som var sunkigt och dessutom krävde en lång omväg. Strul i Swakopmund; men vi fick ju byta upp oss. Lite jobbigt att nästan varje natt bo på nytt ställe. "..inte riktigt samma bekvämligheter.." på bussen en underdrift; den var skramlig, varm, dammig och obekväm men förstår att annat kanske inte är möjligt. Mycket åkande fram och tillbaka på grusvägarna i Namibia; kanske kan förenklas.
Date published: 2016-10-13
Rated 5 out of 5 by from mitt möte med afrika En kunnig och fantastiskt bra guide med stor erfarenhet. Det var viktigt,Carl Johan Stenkula kan verkligen Afrika. Jag tycker hela upplägget var bra,men bäst var de olika safaris vi åkte på med många djur som vi kom nära tack vare guiden,bäst var leoparden.
Date published: 2016-10-06
Rated 5 out of 5 by from En resa som bjuder på så många upplevelser. Från ökenområden i södra Namibia till regnskogsliknande områden i norra Namibia och Botswana - Zimbabwe bjuder på många fina upplevelser.Bussen tar sig fram med stopp för det som händer utmed färden ex elefanter eller vildhundar.Mycket bra boende o god mat
Date published: 2017-01-29
Rated 5 out of 5 by from Utmärkt resa Jätte bra resa med en mycket kunnig reseledare "Johan" , vi såg många djur på safarier turerna och natur upplevelserna var fina.
Date published: 2016-10-13
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa med otroligt många fina upplevelser. En stor resa med massor av intryck. Terrakottafärgade sanddyner i morgonljuset med skuggor o sand i massor. Besök hos minoritetsfolk som lever med naturen fortfarande. Otroligt! Reservaten med alla djur o fåglar man aldrig sett förr. The Big five var ingen svårighet att hitta. När sen leoparderna ( ja vi såg flera) bara kom gående trodde man inte sina ögon. Tom utanför reservaten. Varmt och torrt var det så jag hoppas de får regn snart så djur och människor klarar att överleva. Okavangodeltat som jag sett fram emot levererade! Men inte så mycket vatten som jag tänkt mig. Torkan har nått ända dit. Kanot-turen där var fantastisk bland all papyrusvass som växte så hög att det blev som jättehög vägg som vi gled mellan. Stilla o tyst gled vi fram. Fler floder skulle vi uppleva. Chobefloden och Zambezifloden. Den sista läste vi om i skolan så det var lite som i en dröm att få en båttur där med flodhästar, krokodiler och fåglar samt Elefanter med ungar på stranden. Men det gjorde ont i hjärtat att se hur människorna i speciellt Zambia o Zimbabwe hade det. Arbetslöshet, fattigdom o ovanpå det knappt något vatten. Infrastrukturen var inte heller bra. Länderna behöver ledare som tar tillvara och utvecklar allt som finns i dessa fantastiska länder.
Date published: 2019-12-08
 • y_2020, m_7, d_2, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.9
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_23
 • loc_sv_SE, sid_NARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

21NARTR01BSE1202