Det stora Namibiaäventyret med Victoriafallen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Namibias röda öken, Okavangodeltat i Botswana, spännande safarier och de mäktiga Victoriafallen

När värmeflimret glittrar på horisonten samlas djuren för att släcka törsten i vattenhålen runt den mäktiga saltslätten i Etosha nationalpark. En grupp flamingor lyfter i flock och färgar himlen rosa - följ med på en resa till ett autentiskt Afrika som bjuder på safariupplevelser för finsmakare.

Vi vandrar genom Namibias ockrafärgade sanddyner och vilar sedan ut på vår bekväma lodge efter våra storslagna ökenupplevelser. Vi kikar upp på världens högsta sanddyner och imponerande raviner, och möter den färgstarka lokalbefolkningen. I Botswana ger vi oss ut på safari i Chobe nationalpark och utforskar Okavangodeltat.

Vår fantastiska resa avslutas med 2 dagar vid de hisnande vackra Victoriafallen. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Safari

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Namibiska Dollar och Sydafrikanska Rand

Dagsprogram 20 dagar
Dag 1
Avresa till Johannesburg
Dag 2
Ankomst till Johannesburg, Sydafrika. Flyg till Windhoek, Namibia och välkomstmiddag
Dag 3
Windhoek - Namib-Naukluft nationalpark
Dag 4
Namib-Naukluft nationalpark. Sossusvlei, Dune 45 och Sesriem-ravinen
Dag 5
Namib-Naukluft nationalpark – Swakopmund
Dag 6
Swakopmund. Kryssning i Walvis Bay och tid på egen hand
Dag 7
Swakopmund – Kamanjab
Dag 8
Kamanjab – Etosha nationalpark. Besök hos himbafolket
Dag 9
Etosha nationalpark. Safariupplevelser
Dag 10
Etosha nationalpark – Grootsfontein. Morgonsafari, tid på egen hand eller utflykt till Hoba-meteoriten
Dag 11
Kalahariöknen och sanfolket. Grootfontein till Rundu
Dag 12
Rundu – Okavangodeltat, Botswana
Dag 13
Tid på egen hand
Dag 14
Okovangodeltat - Katima Mulilo, Namibia
Dag 15
Katima Mulilo – Kasane, Botswana
Dag 16
Chobe nationalpark. Morgonsafari och tid på egen hand. Kryssning i solnedgången på Chobefloden
Dag 17
Kasane – Victoria Falls, Zimbabwe. Morgonsafari och Victoria Falls nationalpark
Dag 18
Victoriafallen. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 19
Hemresa
Dag 20
Hemkomst

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till Johannesburg

På eftermiddagen ger vi oss iväg på vårt stora afrikanska safariäventyr.

Dag 2
Ankomst till Johannesburg, Sydafrika. Flyg till Windhoek, Namibia och välkomstmiddag

På förmiddagen anländer vi till Johannesburg och flyger sedan vidare till Namibias huvudstad, Windhoek. Från flygplatsen kör vi till hotellet där vi får tillfälle att koppla av lite efter resan. Det finns även möjlighet att titta på den lilla stadskärnan som har åtskilliga spännande butiker att erbjuda. Senare på kvällen äter vi en välkomstmiddag tillsammans.

 

Dag 3
Windhoek - Namib-Naukluft nationalpark

Vi säger farväl till Windhoek och sätter kurs mot nationalparken Namib-Naukluf, där vi övernattar på en lodge.

(Vi kör cirka 370 km på dagens rutt.)

Dag 4
Namib-Naukluft nationalpark. Sossusvlei, Dune 45 och Sesriem-ravinen
Det store Namibia-eventyr – fra Windhoek til Victoria Falls

Vi tillbringar dagen i fantastiskt vackra Namib-Naukluft nationalpark som är Afrikas tredje största nationalpark.

Nationalparken utgörs av Naukluft-bergen och är en del av Namiböknen, som anses vara världens äldsta. Även om öken är ofruktbar och torr, finns här ett stort antal djurarter däribland olika typer av ormar, geckoödlor, insekter, hyenor, sjakaler, strutsar, springbock och oryxantilop. Växt- och djurlivet i öknen upprätthålls av sporadiska regnbyar och dimma från Atlanten, som blåser in över öknen. Den starka vinden bidrar även till bildandet av enorma sanddynor på upp till 340 meter som dominerar öknen. Järnet i sanden rostar med tiden och kan avslöja hur gammal en sanddyn är.

Vi kör till Sossusvlei - saltgrytan där uttorkade vattenhål och saltavlagringar omringas av ockrafärgade sanddyner, och där gamla träd hukar med krokiga och förvittrade grenar. Vi fortsätter därefter till berömda Dune 45, som är en av Namibias mest fotograferade sanddynor. Med sina 170 meter bjuder den på en vacker utsikt över det omkringliggande landskapet – för den som orkar ända till toppen.

När vi har tömt skorna på sand kör vi vidare mot Sesriem där vi tar en kort promenad ner i ravinen, som bildades när Tsauchab-floden skar igenom klippavlagringarna. Ravinen är cirka en kilometer lång och upp till 30 meter djup, och på några ställen endast två meter bred. Namnet Sesriem är afrikaans och betyder sex bälten. Detta på grund av att det var så många bälten nybyggare och andra förbipasserande behövde binda ihop för att kunna hissa upp vatten ur ravinen. Vi fortsätter till vår lodge där vi tillbringar natten och vilar ut efter en dag av storslagna ökenupplevelser.

Dag 5
Namib-Naukluft nationalpark – Swakopmund
I den idylliska kuststaden Swakopmund

Innan vi lämnar den vackra naturen beger vi oss ut på en morgonvandring med en lokal naturexpert, som gör oss lite klokare på områdets ekosystem. Därefter kör vi mot Namibias tredje största stad, Swakopmund, som ligger vid kusten och som kommer att vara vår bas under de närmaste dagarna. Längs vägen gör vi ett kort uppehåll vid Stenbockens vändkrets på breddgrad 23,5º söder om ekvatorn. Cirka 30 kilometer innan vi når Swakopmund passerar vi Walvis Bay-lagunen, där vi kan få se både pelikaner och flamingor om vi har turen med oss.

Swakopmund grundades 1892 under områdets tid som tysk koloni. Stadens arkitektur är starkt präglad av tyskt inflytande, speciellt den gamla stadskärnan som har många byggnader i bayersk stil. Staden är omgärdad av Namiböknen på tre sidor, och ligger ute vid den kyliga Atlanten. Det händer inte ofta att det regnar, men den kalla Benguela-strömmen förser området med fukt genom dimma som bildas ute på havet och sedan blåser upp till 140 km in över land. Djur- och växtlivet har anpassat sig efter detta speciella fenomen och dimman är den primära vattenkällan. Efter att vi har checkat in på hotellet kan vi under resten av dagen på egen hand gå på upptäcktsfärd i den idylliska kuststaden.

(Vi kör cirka 270 km på dagens rutt.)

Dag 6
Swakopmund. Kryssning i Walvis Bay och tid på egen hand

Efter en tidig frukost ger vi oss ut på en kryssning i Walvis Bay. Pelikanerna och fiskmåsarna flyger lågt över vår båten och visar upp sin fantastiska förmåga att fånga fisk som vi kastar ut till dem eller håller i handen. Utan den minsta ansträngning dyker de ner och snappar upp en fisk ur vattnet eller plockar upp den ur din utsträckta hand. 

Vi fortsätter till Pelican Point, hem till en stor sälkoloni där vi njuter av färska ostron och champagne innan vi fortsätter till den avslutande delen av vår kryssning som tar oss genom Walvis Bay Harbour. Vi passerar stora fartyg, kranar och upplever en djupvattenhamn på nära håll.

Under eftermiddagen kan man ge sig ut på egen hand. Den som vill kan åka till stranden, men det kalla Atlantvattnet bjuder tyvärr inte på några badvänliga temperaturer. Det går även att köpa till utflykter som utgår från hotellet. Bland annat en delfinkryssning eller en sightseeingtur runt staden. Reseledaren är behjälplig med att arrangera utflykterna, och kan även ge inspiration och förslag till andra aktiviteter.

Swakopmund är bland annat känt för extremsport, och den äventyrslystne har många möjligheter att hoppa fallskärm eller kanske surfa på en av de många sanddynerna som finns i öknen utanför staden.

Den som bara vill ta det lugnt kan stanna kvar i staden och shoppa, och kanske införskaffa lokala konsthantverk som masker, figurer och mattor. Man kan även besöka ett av stadens många museer, t.ex. Swakopmund Museum, som berättar om stadens historia, eller varför inte avlägga ett besök vid Kristall Galerie, som ställer ut allsköns ädelstenar, halvädelstenar och kristaller. Däribland världens största kvartskristall som väger över 14 ton och har en uppskattad ålder på 520 miljoner år. Man kan även promenera runt i staden och njuta av de många byggnaderna som bjuder på exempel på klassisk tysk arkitektur, bland annat den fina gamla fängelsebyggnaden Alte Gefängnis, som man lätt kan förväxla med en klassisk järnvägsstation eller en kurort.

Dag 7
Swakopmund – Kamanjab

Vi vinkar farväl till kusten och kör nu inåt landet mot orten Kamanjab, som ligger i nordvästra Namibia, i Kunene-regionen.

(Vi kör cirka 400 km på dagens rutt.)

Dag 8
Kamanjab – Etosha nationalpark. Besök hos himbafolket

Idag kör vi i sydöstlig riktning mot Etosha nationalpark. Längs vägen gör vi ett spännande uppehåll och vi besöker en liten ort med ursprungsinvånare där himbafolket lever. Himbafolket är halvnomader som håller sig med kor och getter. De känns lätt igen på kvinnornas sätt att smycka sig. Varje dag smörjer de in sig i en rödaktig smet som består av fett, aska och ockra för att skydda sig mot solen, och därför att det är en viktig del av himbafolkets skönhetsideal. Även håret smörjs in. Utöver den rödaktiga blandningen bär kvinnorna endast ett ländkläde av getskinn och färgsprakande smycken som markerar var de befinner sig i stamhierarkin.

Kvinnorna tar hand om barnen, mjölkningen av djuren och andra sysslor, och männen tar hand om den typ av politiska uppdrag som förekommer i de små byarna. Under vårt besök ger våra värdar oss en gästfri inblick i sina traditionella levnadsvanor och vi lär oss mer om deras troslära, får höra om deras förhållande till naturen och deras olika ritualer.

Därefter fortsätter vi vår resa mot världsberömda Etosha nationalpark, vars mitt består av en mäktig saltslätt där falska speglar och värmeflimmer hör till dagordningen. Längs randen av denna enorma saltgryta finns även livgivande källor som bildar vattenhål som djuren samlas runt i stora flockar. Ett dramatiskt skådespel i äkta afrikansk anda. Saltslätten torkade ut för flera tusen åt sedan, men under regnperioden översvämmas den och blir en gästfri plats för ett stort antal flamingor och pelikaner. Här kan man även uppleva många av de klassiska, afrikanska djurarterna som lejon, elefant, noshörning, leopard och giraff.

Vi övernattar i ett läger inne i nationalparken och sover med den storslagna naturen och de vilda djuren som grannar.

(Vi kör cirka 250 km på dagens rutt.)

Dag 9
Etosha nationalpark. Safariupplevelser

Vi utnyttjar dagen till att köra ut på en spännande safari i den vackra och djurrika nationalparken, som omfattar cirka 20 000 km2. Här finns över 340 fågelarter, 110 kräldjursarter, 16 sköldpaddsarter och en fiskart samt 114 olika slags däggdjur. Utöver elefant, lejon och noshörning inkluderas dessa av zebra, schakal, gepard, svarthuvad impala och många andra djur.

Dag 10
Etosha nationalpark – Grootsfontein. Morgonsafari, tid på egen hand eller utflykt till Hoba-meteoriten

Vi börjar dagen med att ge oss ut på en sista safari i Etosha och sedan fortsätter vi till Grootfontein, en liten stad cirka 150 kilometer från Etosha. Grootfontein är porten till nordöstra Namibia och används ofta för att stanna till och skaffa mer proviant eller bara ta en paus.

Eftermiddagen kan du tillbringa på egen hand, du kan till exempel besöka stadens museum, Das Alte Fort Museum. Museet har över 3 000 föremål, bland annat en stor mineralsamling, himbafolkets traditionella verktyg, föremål från den tyska Schutztruppe, samt en komplett smedja som användes till att bygga oxkärror.

Den som vill kan följa med på en utflykt till Hoba-meteoriten, 19 km från Grootfontein. Det är världens största meteorit och den 2,7 kvadratmeter stora meteoriten anses väg 60 ton. Den består av 14% nickel, med spår av kobolt och 84% järn, och är därmed världens största naturliga förekomst av järn i ett stycke.  Man anser att meteoriten landade på jorden för cirka 80 000 år sedan.

(Vi kör cirka 150 km på dagens rutt.)

 

 

Dag 11
Kalahariöknen och sanfolket. Grootfontein till Rundu

Efter frukost besöker vi sanfolket, en av världens äldsta kulturer som lever vid Kalahariöknen.

San-folkets traditionella levnadsvanor är hotade av den moderna världen, och deras territorier har under historiens gång blivit indragna i diverse kolonial- och statsmakter. Det finns flera organisationer som försöker hjälpa urinvånarna och det är just arbetet hos en sådan organisation som vi ska stifta bekantskap med idag – nämligen Intu Afrika Bushman Project.

Projektet har gett ett san-samhälle möjligheten att bli självförsörjande och oberoende av statligt stöd genom att de har kunnat flytta in i ett område vid Kalahari. Här kan man besöka san-folket och få en inblick i deras traditionella tillvaro. San-folket använder sina jägaregenskaper och guidar bland annat turister på olika safariturer. Sanfolket talar khoisan, en språkgrupp som omfattar cirka 25 språk. En gemensam nämnare för de olika khoisanspråken är klickljudet.

Efter lunch återvänder vi till lodgen för att checka ut och fortsätter vår resa mot Rundu. Vi åker på huvudväg B8, den så kallade Golden Highway,  mot Rundu.  Staden ligger vid Kavangofloden, vars vatten är områdets livgivande källa. Floden bildar en naturlig gräns mellan Namibia och Angola, där den svänger ned mot Okovangodeltat i Botswana.  Tack vare floden och huvudvägen har Rundu blivit områdets huvudstad.

På vår resa mot Rundu blir landskapet allt mer grönt och frodigt och vi passerar flera små bodar, där man bland annat kan köpa konsthantverk. När vi har checkat in på vår lodge, har du resten av dagen till fritt förfogande.

(Vi kör cirka 260 km på dagens rutt.)

Dag 12
Rundu – Okavangodeltat, Botswana
Lejonhonor är väldigt omtänksamma mammor

Vi äter en tidig frukost och kör längs gränsen till Angola fram tills att vi når den smala, frodiga landremsan Caprivi, som sticker ut från Namibia och gränsar till Angola, Zambia och Botswana. Härifrån korsar vi gränsen till Botswana, och kör sedan vidare mot vår lodge.

Okavango är ett av naturens många underverk. Ett gigantiskt floddelta som har sin utgångspunkt i Angolas berg växer sig stort och mäktigt för att slutligen sjunka ned i Kalahariöknens sandhav. I motsats till andra floder sänker Okavango långsamt sig ned i djupet och efterlämnar horder av frodiga öar och flodstränder med riktig sandstrand. Det gröna flodparadiset med omkringliggande skog och savann är som upplagt för ett rikt och mångfaldigt djurliv. Många olika biotoper som torr savann, buskstäpp, sumpmark, skog och öken på en begränsad yta betyder naturligtvis att antalet djurarter är väldigt stort. Här hittar man t.ex. över 160 olika däggdjursarter som är karakteristiska för Afrika. Mångfalden av fåglar är förmodligen bland de högsta i världen, speciellt under regnperioden från december till mars.

(Vi kör cirka 350 km på dagens rutt.)

Dag 13
Tid på egen hand
Idag kan man ge sig ut på upptäcktsfärd i de vackra omgivningarna eller bara ta det lugnt med en svalkande drink och en god bok på lodgen. Lodgen har olika erbjudanden för sina gäster (ingår ej) och man kan ge sig ut på flodsafari i en "moroko", en kanot som stakas fram och glider ljudlöst genom vattnet utan störande motorljud. Här har man alla möjligheter att få se flodhäst, krokodil och antilop som springer mellan deltats öar, och ett rikt fågelliv där man bland annat kan få se stork, häger och de färgrika isfåglarna.
Dag 14
Okovangodeltat - Katima Mulilo, Namibia

Vi tar samma väg tillbaka till Caprivi som vi gjorde på vägen upp, och fortsätter till Katima Mulilo, som är Caprivis administrativa centrum. Katima Mulilo ligger vid Zambezifloden som utgör gränsen mellan Zambia och Namibia. Zambezifloden ser till att det finns frodiga växter vid stränderna, där diverse exotiska fågelarter, apor, flodhäst och krokodiler lever. Katima Mulilo är Namibias mest avlägsna utpost och ligger cirka 1 200 km från huvudstaden Windhoek, men endast 500 meter från Zambia. På grund av att staden ligger så nära en knutpunkt för fem olika landsgränser (Namibia, Angola, Zambia, Zimbabwe och Botswana) är staden av naturliga orsaker en smältdegel av olika kulturer och språk.

(Vi kör cirka 400 km på dagens rutt.)

Dag 15
Katima Mulilo – Kasane, Botswana

Från Katima Mulilo kör vi vidare söderut mot Kasane och Chobe nationalpark i Botswana, där vi de närmaste dagarna ska bo på en härlig lodge. Lodgen ligger i Botswanas nordöstra hörn och gränsar till Chobe nationalpark, som är landets näst största och mest djurrika nationalpark. Området är en samlingspunkt för de mäktiga floderna Zambezi, Xhobe och Linyanti och avgränsar de fyra afrikanska länderna Zambia, Zimbabwe, Namibia och Botswana. Flodsystemets vatten ger frodig vegetation och är omgivet av savann, skog, öken och marsk.

Chobe nationalpark, som ligger mellan Victoriafallen och Okavangodeltat och täcker ett område på 10 566 km², bjuder på södra Afrikas största vilda djurliv. Chobe, som inte är inhägnad, är speciellt känt för sina enorma elefantflockar som rör sig längs flodsystemet på jakt efter föda. Och föda finns det mycket av, vilket även märks på elefanterna, som är de största i Afrika! Här härskar The Big Five - lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning - även om sistnämnda är väldigt sällsynt. Dessutom hittar man de flesta av Afrikas antiloper, giraffer, zebror, geparder och över 350 olika fågelarter i nationalparken.

(Vi kör cirka 140 km på dagens rutt.)

 

Dag 16
Chobe nationalpark. Morgonsafari och tid på egen hand. Kryssning i solnedgången på Chobefloden

Vi börjar dagen med en tidig morgonsafari som startar vid soluppgången runt klockan sex, och slutar vid niotiden beroende på hur många djur vi ser. Innan vi ger oss ut kan man vi pigga upp oss med en kopp kaffe eller te. Det finns inte mycket som kan mäta sig med de kryddiga morgondofterna och den speciella glöden över bushen under en morgonsafari.

Vi reser med en professionell guide som känner till området väl och berättar om det vi ser och hör längs vägen. Safariernas innehåll beror naturligtvis på de lokala förhållandena. Ibland har man turen att hitta stora mängder vilt koncentrerat på samma plats, och ibland måste man hålla både öron och ögon på helspänn för att se något.

Dessutom kan man tolka djurens beteende. Om en flock impaladjur stelnar till eller riktar uppmärksamheten mot ett buskage har de förmodligen upptäckt ett rovdjur som ligger på lur, medan våra mänskliga sinnen inte är kapabla att upptäcka faran.

Vi avslutar dagen med en kryssning i solnedgången på Chobefloden, där vi ser solens sista strålar färglägga himlen i fantastiska färger.

Dag 17
Kasane – Victoria Falls, Zimbabwe. Morgonsafari och Victoria Falls nationalpark

Nästa morgon startar vi med en tidig safari. Vi vaknar i gryningen och hinner få i oss en kopp kaffe innan vi ger oss ut för att leta efter djuren. Det är kyligt och vi möter djuren vid vattenhålen och floden, där de stillar törsten. Allt andas fridsamhet när rovdjurens nattjakt och den allmänna uppståndelsen är över. Vi återvänder till en välförtjänt frukost.

Härnäst korsar vi gränsen mellan Botswana och Zimbabwe, där vi kör in i Victoria Falls nationalpark som omfattar de södra och östra stränderna längs Zambezifloden, och de fantastiskt imponerande vattenfallen, Victoriafallen. Här upplever vi den mäktiga Zambeziflodens stora naturkrafter.

(Vi kör cirka 80 km på dagens rutt.)

Dag 18
Victoriafallen. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Elefanter lever i flockar med en matriark

Dagen är avsatt till aktiviteter på egen hand, eventuellt en aktivitet tillsammans med reseledaren efter överenskommelse. Det kommer att finnas möjlighet att ge sig ut på riverrafting, flygfärd över vattenfallen eller ett besök i staden Livingstone för att se vattenfallet från den andra sidan *(aktiviteter och utflykter ingår ej i priset). Man kan även välja att åka till vattenfallen och slappna av i de fantastiska omgivningarna och strosa runt. Det finns ett stort antal vackra vattenfall i världen, men detta är förmodligen världens vackrast belägna och därmed en sevärdhet i världsklass. Victoriafallen är dubbelt så höga och hälften så breda som Niagarafallen på gränsen mellan USA och Canada, och ligger fantastiskt vackert, omgivna av en tät regnskog som bildar en bildskön ram runt vattenmassorna.

Efter en härlig dag äter vi avskedsmiddag tillsammans och njuter av vår sista kväll i den afrikanska natten.

*På resor till Zambia krävs det att man har ett certifikat för gula febern-vaccination.

Dag 19
Hemresa

Vår resa börjar närma sig sitt slut. Vi reser hem från Livingstone i Zambia och kommer hem med många oförglömliga minnen i bagaget.

Dag 20
Hemkomst

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
5 998 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Johannesburg – Windhoek och Victoria Falls – Stockholm med mellanlandning
 • Safarier, utflykter och transport enligt program
 • Boende på lodger i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen, lunch dag 4-6 och 11-14, middag dag 2-4, 11 - 13 och 18
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Zimbabwe (ca 30 USD)
 • Övriga måltider. Reseledaren arrangerar gärna gemensamma måltider för den som har lust att delta. Det är lätt och billigt att äta i Afrika (ca 50% av svenska priser)
 • Drycker
 • Dricks till lokalguide, chaufförer och bagagebärare (ca 600 kronor per person)
 • Administrationsavgift: 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Barn under 18 år

Vi vill informera om att myndigheterna i Sydafrika och Botswana kräver att man som resenär med barn under 18 år till/från Sydafrika/Botswana är skyldig att ta med barnets personbevis i original. Detta är ett försök att stävja de problem som finns i landet med trafficking. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket. Här kan du läsa mer: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/sydafrika/reseinformation/ambassadens-reseinformation/in--och-utresebestämmelser/

Tänk på att ovanstående krav gäller både vid in- och utresa samt transit i Sydafrika och Botswana. Om man inte tar med barnets personbevis tillåts man inte att resa in i och flygbolaget kommer heller inte att tillåta incheckning.

OBS: Om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation på detta. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. Kontakta den sydafrikanska/botswanska ambassaden om du vill veta mer om dessa dokumentationskrav.

Viktig information om valuta i Zimbabwe

Tänk på att det under vistelsen i Zimbabwe förmodligen varken kan ta ut kontanter eller betala med internationella kreditkort.

Därför rekommenderar vi att du tar med kontanter hemifrån, i form av USD (även små 1 och 5 USD-sedlar) om du vill köpa dricka eller något att äta som inte ingår i resans pris.

Fakta om resan

Detta är inte en strapatsrik resa, men vi förväntar oss att deltagarna är aktiva människor som tycker om att komma ut i naturen.

På resan använder vi oss av fyrhjulsdrivna bussar som är specialframställda till att köra i den afrikanska naturen. Vi har valt att använda den slags fordon på grund av den hårda terrängen och för att det är svårt att veta hur vägarnas skick kommer att vara.

Den här resan är verkligen ett afrikanskt äventyr där vi ibland ska bege oss utanför allfarvägarna för att uppleva det lilla extra. Bussarna är större än vanliga safaribussar men har inte riktigt samma komfort.

Bagage

För resande till och från Johannesburg flygplats har det införts nya regler för bagage per den 25 mars 2019.

Det är endast tillåtet med bagage som har en plan sida som ett minimum. Väskor med rund eller oregelbunden form är inte tillåtna. Bagage får heller inte ha långa band eller utstickande handtag. Sådana är största orsaken till driftstörningar i bagagehanteringen och kan orsaka stopp, med försenad på- och avlastning som följd, och därmed förseningar för flygbolag och passagerare. 

Om möjligt ta bort band och stroppar. Passagerare med bagage som inte uppfyller kraven med remmar eller handtag, kommer att kunna få inplastning av sitt bagage vid speciella platser på flygplatsen. 

Barnvagnar, golfbags och andra stora bagage är undantagna från den nya regeln, och går som ”stort” bagage, med speciell hantering

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information nedanför.

Botswana
www.albatros.se/resmal/afrika/botswana

Sydafrika
www.albatros.se/resmal/afrika/sydafrika

Zimbabwe
www.albatros.se/resmal/afrika/zimbabwe

Namibia
www.albatros.se/resmal/afrika/namibia

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris 8 998:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på www.tsogosun.com/southern-sun-cape-sun

Pris
8 998:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
14 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det fem-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på www.tsogosun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 1 500:– per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 2 500:– per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • Inrikesflyg
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Vänligen notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris 15 998:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 4 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person
15 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
21 996:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 3 500:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 498:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Rated 5 out of 5 by from Bra upplagd och upplevelserik resa Bra chaufför och suverän reseledare (Maria), trevlig, kunnig och professionell. Bussen vi åkte med kunde ha varit bekvämare. Långa resor mellan aktiviteterna på dåliga vägar. Tur var att vi bara var 10 personer i gruppen så vi hade gott om plats.
Date published: 2019-12-15
Rated 4 out of 5 by from Omtumlande och intensivt. Ett riktigt äventyr! Skumpigt, hett, och intensivt. Resan var i jobbigaste laget vilket påverkade stämningen i gruppen. En tydligare beskrivning av bussen och resvägarna hade nog matchat förväntningarna med verkligheten på ett bättre sätt hos deltagarna. För min egen del var varje dag en fantastisk utmaning med upplevelser för hela livet. Strapatserna förhöjde min personliga upplevelse av resan .
Date published: 2019-12-13
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa med otroligt många fina upplevelser. En stor resa med massor av intryck. Terrakottafärgade sanddyner i morgonljuset med skuggor o sand i massor. Besök hos minoritetsfolk som lever med naturen fortfarande. Otroligt! Reservaten med alla djur o fåglar man aldrig sett förr. The Big five var ingen svårighet att hitta. När sen leoparderna ( ja vi såg flera) bara kom gående trodde man inte sina ögon. Tom utanför reservaten. Varmt och torrt var det så jag hoppas de får regn snart så djur och människor klarar att överleva. Okavangodeltat som jag sett fram emot levererade! Men inte så mycket vatten som jag tänkt mig. Torkan har nått ända dit. Kanot-turen där var fantastisk bland all papyrusvass som växte så hög att det blev som jättehög vägg som vi gled mellan. Stilla o tyst gled vi fram. Fler floder skulle vi uppleva. Chobefloden och Zambezifloden. Den sista läste vi om i skolan så det var lite som i en dröm att få en båttur där med flodhästar, krokodiler och fåglar samt Elefanter med ungar på stranden. Men det gjorde ont i hjärtat att se hur människorna i speciellt Zambia o Zimbabwe hade det. Arbetslöshet, fattigdom o ovanpå det knappt något vatten. Infrastrukturen var inte heller bra. Länderna behöver ledare som tar tillvara och utvecklar allt som finns i dessa fantastiska länder.
Date published: 2019-12-08
Rated 5 out of 5 by from Omväxlande resa med många naturtyper Härlig resa med mycket djur och natur och lagom tid på egen hand.
Date published: 2018-07-25
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa i ett land med många varierande naturupplevelser En varierande och rolig resa i ett land med många intryck, mycket bra boende med spännande vackra miljöer. Reseledaren var mycket bra och gav oss mycket information om landet och var väldigt erfaren. Vi blev alltid påminda och informerade om dagens händelser
Date published: 2018-04-03
Rated 5 out of 5 by from Naturupplevelser i mängd Från sandynerna i öknen via atlantkusten, savannen och regnskogen till de överväldigande Victoriafallen gjorde att det blev flera resor i en. En spännande och intensiv resa med fina tillfällen till djur- natur- och kulturupplevelser. Proffsig reseledare och bussförare som säkert rattade bussen på de skumpiga vägarna.
Date published: 2018-04-02
Rated 4 out of 5 by from från öken till tropiskt vattenfall Det var flera resor i en. Den började i Namibia med öken och slutade med fantastiska Victoriafallen i Zimbabwe. Hela resan var med buss ca 450 mil och en del dagsetapper var långa och varma. Höjdpunkterna var besöket hos Bushman, San-folket, geparderna som vi såg från vägkanten och Victoriafallen.
Date published: 2018-03-24
Rated 4 out of 5 by from En varationsrik upplevelse bra resa men reseledare upplevdes som lite ofokuserad dock duktig som naturguide
Date published: 2018-02-17
 • y_2023, m_5, d_30, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_23
 • loc_sv_SE, sid_NARTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor