Expedition Nordatlanten – Island, Jan Mayen och Svalbard

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Ombord på vårt eget fartyg Ocean Albatros reser vi från vulkanön Island till Jan Mayen och Svalbard – och vidare runt ögruppens arktiska rike

Få platser är vildare, mer storslagna och orörda än de arktiska öarna i Nordatlanten. Och inget fartyg är mer lämpat för denna resa än vårt nybyggda expeditionsfartyg Ocean Albatros. Efter ombordstigning i Islands huvudstad Reykjavik färdas vi mot nordost mot den gåtfulla och isolerade ön Jan Mayen med sin 2277 meter höga vulkan Beerenberg. Vi färdas upp till den tidiga sommaren tillsammans med flyttfåglar och 24 timmars dagsljus, innan vi når de snötäckta bergen på Spetsbergen, Svalbards största ö. Vi letar efter valar längs Svalbards kust och fortsätter norrut in i Kongsfjorden med Ny Ålesund.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Kryssningar

  • Reseledare

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta USD, ISK, NOK

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Från Stockholm till Reykjavik. Ombordstigning
Dag 2
På havet mod Siglufjörður
Dag 3
Siglufjörður och Grímsey, Island. Möjlighet till utflykten "Siglufjörður sillupplevelse".
Dag 4
På havet mot Jan Mayen på utkik efter havsfåglar, delfiner och valar
Dag 5
Jan Mayen. Landstigning med Zodiac-båtar vid foten av vulkanen Beerenberg
Dag 6
På havet mot Svalbard. Kontinentalsockeln med goda chanser att se val
Dag 7–8
Västfjordarna, Island
Dag 9
Kongsfjorden og Ny Ålesund
Dag 10
Nordvästra Spetsbergen
Dag 11
Centrala Spetsbergen
Dag 12
Longyearbyen och hemresa till Stockholm

Ocean Albatros

Det revolutionerande och eleganta fartyget Ocean Albatros har alla fördelar med ett litet expeditionsfartyg i kombination med den stabilitet och komfort som finns på större kryssningsfartyg. Det finns plats för upp till 189 passagerare ombord och den genomarbetade designen skapar en intim atmosfär tillsammans med fantastisk personlig service från fartygets personal. Det är lätt att ta sig runt ombord och du slipper stora människosamlingar och köer. På Ocean Albatros kombineras komforten från större fartyg med modern lyx och bekvämlighet.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Från Stockholm till Reykjavik. Ombordstigning Avfärd kl. 22.00

Vi flyger från Stockholm mot Island och landar på Keflavik flygplats mitt på dagen. Härifrån är det transport mot Reykjavik och hamnen, där vårt fartyg Ocean Albatros väntar. Efter ombordstigning får vi våra hytter, och innan vi njuter vår första middag, kommer fartygets besättning att gå igenom en obligatorisk räddningsövning. Vårt expeditionsteam kommer också att gå igenom fartygets rutiner och den planerade rutten för de kommande dagarna.

Kaptenen tar fartyget ut ur hamnen i Reykjavik tidigt på kvällen och sätter kurs mot västra Island.

Middag ombord.

Dag 2
På havet mod Siglufjörður

Från Islands pulserande huvudstad seglar vi runt det nordvästra hörnet av denna karga ö på väg till staden Siglufjörður. Vattnet runt Island är bland de rikaste på planeten jorden, för här möter de varma strömmarna från Golfströmmen den kalla östgrönländska strömmen, vilket skapar vatten rikt på syre och näringsämnen. Här frodas plankton och ger näring till ett veritabelt mecka av arter. När vi rundar Vestfjorden (den karga halvön som bildar Islands nordvästra hörn), kan du stå på däck med expeditionsteamet för att observera det endemiska djurlivet i detta unika havslandskap. Lunnefåglar guppar på vågorna och dyker ner i de kalla djupen på jakt efter föda, medan stormfåglar och andra sjöfåglar glider längs fartygets sida. Om vi ​​har tur kan vi upptäcka valarna som kommer för att äta de stora sillstim som finns i området. Det erfarna expeditionsteamet underhåller gästerna med berättelser om Islands rika folklore, kultur och unika maritima ekosystem. En dag till sjöss är också den perfekta tiden för att bekanta dig med expeditionsfartyget. Du kan koppla av i observationsloungen med en kopp kaffe och en kikare, delta i ett expertsamtal för att lära dig mer om regionen eller njuta av en specialdrink med nya vänner när vi närmar oss Siglufjörður.

Dag 3
Siglufjörður och Grímsey, Island. Möjlighet till utflykten "Siglufjörður sillupplevelse". Ankomst till Siglufjörður kl. 7.00, avfärd kl. 14.00. Ankomst till Grímsey kl. 14.00, avfärd kl. 18.00

På morgonen anländer Ocean Albtros till den lilla staden Siglufjörður, den nordligast belägna staden på det isländska fastlandet. Liksom i nästan var och varannan stad på Island är hamnen stadens hjärta. Siglufjörður växte från en liten by på 1940- och 50-talen under sillboomen. Denna lilla fisk har utgjort grunden till stadens ekonomi sedan tidernas begynnelse och den gjorde Siglufjörður till en av Islands största städer på 50-talet.

Siglufjörður är en stad som fullt ut har omfamnat sin historia och identitet. Överallt i staden regerar sillen! Silltidsmuseet, som består av en rad historiska byggnader, visar det traditionella bearbetandet av denna fisk, som fortfarande äger rum idag. Staden ligger i en av Islands mest fantastiska fjordar (med samma namn). I området finns upp emot 18, vilket gör det till ett mycket populärt område för besökare som kör Island runt.

Siglufjörður är synonymt med sillindustrin. Fisk från denna lilla stad exporterades en gång över hela världen, och invånarna i Siglufjörður är med rätta stolta över sitt fiskearv! Idag har du möjlighet att besöka stadens museum om sillens historia i staden och uppleva en teaterföreställning som visar gamla traditionella arbetssätt till klangen av den dragspelsmusik som en gång användes som rytmisk arbetsmelodi, sång och dans. Vi måste självklart också smaka på sillen och skölja ner den med ett glas isländskt brännvin (även känd som Svartedöden!).

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan måste köpas separat. Se mer längre fram i programmet).

Först på eftermiddagen går vi ombord på Ocean Albatros och beger oss från Siglufjörður till Grimsey, en liten ö utanför Islands norra kust. Denna lilla smaragdgröna ön är den enda delen av Island som ligger på polcirkeln – ja, den går faktiskt genom den norra halvdelen av ön. Platsen är markerad med en massiv betongkula ”Orbus et Globus”, en skulptur som flyttas varje år för att ta hänsyn till små ändringar i jordens omloppsbana (och därmed i polcirkelns position). Ön är hemort för endast ca. 70 härdiga lokalinvånare, men också tusentals havsfåglar. Håll utkik efter nyfikna lunnefåglar, som kikar ut från sina bon, och se upp för territoriella havstärnor ovanför ditt huvud! Grimsey har ett stort bestånd tärnor, och flygplatspersonalen måste ofta röja banan från dessa eleganta, men mycket livliga fåglar så att flygen kan gå ner på Grimseys mark.

Grimsey markerar vår officiella passage in i Arktis. Härifrån fortsätter vi ut i det okända, när kursen sätts mot den gåtfulla ön Jan Mayen.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 4
På havet mot Jan Mayen på utkik efter havsfåglar, delfiner och valar Ankomst till Reykjavik kl. 14.00

Under vår kryssning bjuds det inspirerande och lärorika föredrag av våra erfarna expeditionsguider om arktiskt djurliv och klimat, upptäcktsresor och geologi. Du kan också gå ut på däcket för att studera havsfåglarna, som elegant svävar nära fartyget och kanske också få en skymt av några valar.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 5
Jan Mayen. Landstigning med Zodiac-båtar vid foten av vulkanen Beerenberg Ankomst kl. 7.00, avfärd kl. 14.00

Ungefär mitt i Norska havet i norra Atlanten ligger den gåtfulla vulkanön Jan Mayen. Den ligger nära den Atlantiska Centralryggen, som är grunden för dess vulkaniska existens. Ön är gåtfull, inte bara på grund av sin isolering, men också för att dimma och skyar täcker Jan Mayen under en stor del av året.

Jan Mayen tillhör Norge, och berget Beerenberg är en av de högre av Norges 300 toppar över 2000 meter över havet. Ön bebos av endast 18 personer, som ansvarar för den meteorologiska stationen och är en del av det norska försvaret. Vi ska försöka gå i land på den smalaste delen av ön, antingen från söder eller norr, beroende på vind och vågor. Det vulkaniska ursprunget syns överallt med askhögar, lavaströmmar och det glaciärtäckta Beerenberg högt över våra huvuden.

Efter en behaglig promenad på den smala landtungan tar vi våra Zodiac-båtar tillbaka till fartyget för att fortsätta vår resa norrut.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 6
På havet mot Svalbard. Kontinentalsockeln med goda chanser att se val
På Island är det möjligt att se valar..

Från Jan Mayen sätter vi kurs mot nordost med de högt liggande arktiska öarna Svalbard som mål. Svalbard ligger cirka 800 km norr om det norska fastlandet och ligger mycket avsides och isolerat. Longyearbyen, öarnas ”huvudstad”, ligger endast 1200 km från Nordpolen, och därmed närmare än Oslo.

En resa till Svalbard kräver ett fartyg som kan hantera eventuell is och hårt väder, vilket kan förekomma i dessa nordliga farvatten. Väster om Jan Mayen ligger nämligen Västisen, ett stort områden med drivande havsis, som klamrar sig fast vid Östra Grönlands kust och ibland driver över Grönlandshavet till Svalbard – också på sommaren. Som tur är har Ocean Albatros både polarkod 6 och isklass 1A, vilket gör henne idealisk för allt utom den tjockaste arktiska isen. Skrovets unika X-Bow design ger också en ökad stabilitet i oroliga vatten. 

Var beredd med kikaren när vi närmar oss Svalbard. Dessa öar är tillflyktsort för ett rikt djurliv, och när vi rör oss norrut, gör valar, sälar och fåglar, som lever på och omkring detta storslagna öhav om sommaren, detsamma. När vi närmar oss Svalbard kan vi förvänta oss att koncentrationen av djurliv ökar. När vi kommer närmare kontinentalsockeln ute vid Svalbard under vår andra eftermiddag till sjöss, ska vi hålla utkik efter valar som kommer för att frossa i de stora mängderna plankton som kommer upp till ytan. Valarna jagades tidigare i en sådan grad att dessa mäktiga väsen nästan blev utrotade på grund av deras eftertraktade och oljerika späck. Nu är de milda havsgiganterna som tur är på väg tillbaka och är vanliga omkring Svalbard på sommaren.

Under våra dagar ombord, bjuds det också en mängd underhållning, så dagarna upplevs inte som långa när man befinner sig i vackra omgivningar med gott sällskap.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 7–8
Västfjordarna, Island

Vi anländer på eftermiddagen den sjunde dagen av vår resa till de spännande stränderna på södra Svalbard. Den ungefär triangulära södra halvan av Svalbard består av otaliga fjordar, holmar och skär, som alla inbjuder till utforskande. Vid en första anblick kan denna region tyckas ödslig, men om man tittar närmare kan man se att det är tvärtom. Stenvicker, svalbardvallmo och andra tundraväxter trotsar det brutala vädret och deras juvelliknande blommor sträcker sig ut mot det svaga arktiska solljuset. Små snöirisar fladdrar mellan klipporna, medan perfekt kamouflerade lila hägrar färdas längs kusten. Tittar man upp mot de växtklädda sluttningarna kan man se gråvita 'stenblock' som rör sig. De är renar i fårstorlek – den unika underarten hemma på Svalbard. En blixt av blåsvart och skriket från närliggande fåglar förebådar fjällrävens ankomst. Det är den enda infödda köttätaren på Svalbard (med undantag för isbjörnen) Dagarna ägnas åt att utforska tillsammans med expeditionsteamet.

Dag 9
Kongsfjorden og Ny Ålesund Ankomst till Ny Ålesund kl. 8.00, avfärd kl. 13.00.

Under ’natten’ (vad är natt, när solen aldrig går ner?) har Ocean Albatros glidit förbi de taggiga bergen vid Prins Karls Forland och kommit fram till den storslagna Kongsfjord. Fjorden är omgiven av klippiga berg och avgränsas av de imponerande glaciärerna Kongsbreen, Kongvegen och Tre Kronor – en rad pyramidformade berg som sägs representera monarkierna i Norge, Danmark och Sverige. Detta är utan tvivel en av de vackraste och mest fridsamma platserna i världen.

Vår landstigning blir vid den lilla bosättningen Ny Ålesund. Den ligger längre norrut än Longyearbyen, och därmed är Ny Ålesund världens nordligaste bosättning, om en grupp vetenskapliga stationer, ett postkontor och en enda butik som endast är öppen ett par timmar om dagen, kan kallas det. Det får du själv bedöma!

Öarnas geografiska läge har gjort dem till utgångspunkt för upptäckts- och vetenskapliga expeditioner i århundraden – ett stolt arv, som förs vidare än i dag. Omgivningarna är spektakulära, och de vetenskapliga projekten är lika fascinerande som stadens historia. Den har sett Nobile, Amundsen, Fram, Nansen, Nordenskiöld och fartyget Sofia, alla legender inom polarforskning passera denna ensamma utpost i ett försök att tänja på gränserna för mänskligheten. Lämningar från dessa expeditioner kan fortfarande ses i dag.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 10
Nordvästra Spetsbergen Ankomst till Smeerenburg kl. 9.00, avfärd kl. 13.00. Ankomst till Ytre Norskøya kl. 15.00, avfärd kl. 19.00

Ett av de största skyddade vildmarksområdena i Europa, nordvästra Svalbard, blev nationalpark 1973. Området är berömt för sin historia, som dokumenterar några av de tidigaste mänskliga ankomsterna till Svalbard. Medan nordiska upptäcktsresande kanske besökte dessa isiga kuster under Vikingatiden, var den första dokumenterade ankomsten William Barents expedition, den legendariske holländske upptäcktsresanden som Barents Hav är uppkallat efter. Även om området nu är skyddat mot mänsklig påverkan, märkte Barents vid sin ankomst 1596 de stora mängde valar och sälar som jagades av engelska och holländska valfångare, som anlände ett årtionde efter Barents för att plundra områdets djurliv. Området utgjorde en triangel mellan land, hav och is, vilket skapade en perfekt plats för att fånga havets milda jättar.

En av de platser som användes för att stycka valar och utvinna den dyrbara oljan, var den holländska bosättningen Smeerenburg, där resterna av 1500-talets valanläggningar och byggnader fortfarande kan ses.
Andra platser, som det närliggande Ytre Norskøya, dokumenterar den mörkare sidan av denna industriella slakt där hundratals unga män, som hoppades tjäna en förmögenhet, ligger begravda tusentals kilometer hemifrån.

I dag är allt som är kvar från den här perioden i historien, några ben och sparsamma rester av mänskligt liv. Den arktiska naturen har sakta med säkert återvunnit territoriet och regionen är nu ett paradis för naturälskare. Den arktiska vallmon och den lila stenörten trotsar de tuffa förhållandena och blommar under den korta sommaren, medan gäss, ejdrar och andra havsfåglar återvänder till ön för att uppfostra sina ungar. Valrossar kan ses ligga bekvämt utsträckta på stränderna och vi måste alltid vara på vår vakt för vandrande isbjörnar i denna vilda region. Vårt erfarna expeditionsteam är konstant på utkik efter djurliv (bland annat isbjörnar) under hela vår resa, och informerar alltid våra gäster om de ser något spännande!

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 11
Centrala Spetsbergen

I dag ska vi försöka gå iland två gånger, helt beroende på vad vår kapten beslutar. Vårt expeditionsteam informerar om platser och tidpunkter, när vi har god och korrekt information om vind- och väderförhållanden. När vi drar oss tillbaka från vår resas nordligaste punkt, sätter vi kurs mot centrala Spetsbergen. Spetsbergen är 400 km från norr till söder och den största ön på Svalbard. Hela ön Spetsbergen har ett polärt tundraklimat med korta, kalla somrar och långa, mörka och mycket kalla vintrar. Inte desto mindre klamrar sig livet fast här, och Svalbards extraordinära djurliv finns över hela Spetsbergen.

På vår sista hela dag på Svalbard ska vi till den plats som har de bästa förutsättningarna för landstigning, utforskning och för att kunna betrakta djurlivet. Våra erfarna expeditionsledare och kaptenen leder vägen, för så är det på en äkta arktisk expedition! Kanske hittar vi en extraordinär glaciär och sjösätter våra Zodiac-båtar för att utforska landet där is möter land och land möter hav. Kanske ser vi en koloni av havsfågel eller en hjord renar och kan gå i land för att komma närmare inpå. Eller kanske vi har tur och ser en isbjörn, kungen av Arktis, när vi färdas längs kusten mot vår slutliga destination, Longyearbyen.

Dag 12
Longyearbyen och hemresa till Stockholm Ankomst kl. 8.00

Under morgonen lägger vi till i Longyearbyen, huvudstaden på Svalbard. Den grundades som ’Longyear City’ år 1906 av den amerikanske entreprenören John Longyear, som drev en gruva på Svalbard. Longyearbyen är idag Svalbards administrativa centrum och säte för ögruppens högsta myndighet, Sysselmannen. Den är också den nordligaste, ja, av stort sett allting. Staden ligger på den sydvästra sidan av Adventsfjorden, som är en sidofjord till den 100 kilometer långa Isfjorden på Spetsbergens västra sida. Den är omgiven av berg både i inlandet och på den andra sidan fjorden, där det karakteristiska Hiorhtfjellet tronar majestätiskt.

Redan 1916 övertogs Longyearbyen av ett norskt kolföretag, och gruvdrift har präglat området helt fram till våra dagar. I dag har staden drygt 2000 invånare, huvudsakligen norrmän, och den tidigare så dominerande gruvdriften är inte längre stadens huvudaktivitet. Longyearbyens invånare är numera framför allt involverade i forskning, undervisning och inom den turism som finns i området. Är man förvirrad över att ’Spetsbergen’ och ’Svalbard’ ibland används omväxlande, kan det förklaras med att ögruppen blev döpt till Svalbard i de isländska sagorna år 1194, men Spetsbergen var det namn som Willem Barents kallade öarna 1596, på grund av de karakteristiska landskapet med sina spetsiga berg. Namnet hängde med till efter det första världskriget. Spetsbergen är i dag namnet på den största ön i ögruppen som samlat heter Svalbard.

Efter frukost säger vi farväl till personalen ombord. Efter en tur till centrum är det dags att resa till flygplatsen och flyget till Oslo och därefter till Stockholm.

Frukost ombord.

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för enkelhytt kat. D: 53.698 kr

Tillägg för uppgradering av hytt

Dubbelhytt

  • Tillägg för Kat. E: 3 898 kr per pers.
  • Tillägg för Kat. C: 12 298 kr per pers.
  • Tillägg för Kat. B: 23 298 kr per pers.
  • Tillägg för Kat. A: 56 798 kr per. pers.

Enkelhytt

  • Tillägg för Kat. G: 12 298 kr per pers.
  • Tillägg för Kat. E: 60 398 kr per pers.
  • Tillägg för Kat. C: 75 098 kr per pers.
  • Tillägg för Kat. B: 94 298 kr per pers.
  • Tillägg för Kat. A: 152 998 kr per. pers.
3-personershytter

30% rabatt för 3:e person i C-hytt (bäddsoffa/utdragssäng).

Barnrabatt 2–15 år

40 % av grundpriset vid minst 2 betalande vuxna i samma hytt (endast möjligt i kategori C och G) Max. 3 pers. varav 1 barn i utdragssäng. Fartyget är inte anpassat för barn och saknar faciliteter som barnsäng och barnstol. Detta kan man själv ta med för egen räkning.

Kontakta oss, om ni önskar resa med barn.

Priset inkluderar
  • Skandinavisktalande och engelsktalande expeditionsteam
  • Flyg Stockholm – Reykjavik (ev. med mellanlandning) och Longyearbyen – Stockholm (via Oslo)
  • Transport flygplats – fartyg i Reykjavik och fartyg – flygplats i Longyearbyen
  • Alla utflykter och Zodiac-turer under kryssningen enl. program
  • 11 nätters kryssning med Ocean Albatros i delad utvändig dubbelhytt (kategori D) med bad/toalett
  • Hamnnära utflykter i besöksstäderna med expeditionsteamet
  • Informationsmöten och föredrag av expeditionsteamet
  • Helpension under hela kryssningen från middag dag 1 till frukost dag 12
  • Kaffe och te samt eftermiddagssnacks på fartyget
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
  • Tillägg för enkelhytt
  • Tillägg för uppgradering av hytt
  • Ev. måltider i land samt före och efter kryssningen i exempelvis Reykjavik och Longyearbyen.
  • Utflykten "Siglufjörður sillupplevelse" 768 SEK per person
  • Ev. extra utflykter och arrangemang
  • Drycker förutom kaffe och te dygnet runt samt juice och liknande till frukost
  • Dricks till fartygets personal, lokala guider, med flera – vi rekommenderar ca. 16 USD per person och natt ombord
  • Utgifter för medicin och andra personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift per faktura 130 kr (bortfaller vid beställning online)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om hytter och sviter

Det finns totalt 95 passagerarhytter och -sviter ombord på fartyget. Det finns utvändiga hytter, balkonghytter och sviter med havsutsikt. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom finns det ett fåtal enkel- och trebäddshytter ombord. Alla hytter har eget bad och egen toalett och individuell temperaturreglering. Det finns också hårtork och tv.

Juniorsvit, 42 m2 - Kategori A
De 4 juniorsviterna ombord på Ocean Albatros har en fantastisk utsikt tack vare läget på övre hyttdäck, däck 7. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar, bäddsoffa, sällskapsyta, rymligt badrum samt egen balkong. Sviterna är för max 3 personer. Beläget på däck 7.

Balkongsvit 35/28 m2 – Kat. B1/B2 
Ocean Albatros har 6 balkongsviter ombord belägna på däck 4 och däck 6. Sviterna har dubbelsäng eller två enkelsängar samt badrum och privat balkong. Balkongsviterna är för 2 personer.

Balkonghytt, ca. 24 m2 - Kategori C
Detta är den vanligaste hyttkategorin på fartyget och ligger på däck 4 och 6. Balkonghytterna har dubbelsäng eller två enkelsängar, badrum och egen balkong. Hälften av hytterna har en bäddsoffa vilket gör det möjligt för ett barn att bo i hytten. Önskar man att boka två hytter med dörr mellan kan detta efterfrågas för denna kategori.

Standardhytt med fönsterglugg, ca. 22 m2 - Kategori D
Standardhytterna på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för dem som önskar en trevlig bas. Standardhytterna har två enkelsängar, fönsterglugg och badrum. Hytterna ligger på däck 3 och 4. 

Standardhytt med fransk balkong 16 m2 – Kat. E
Standardhytterna med fransk balkong ligger alla högt upp på fartyget, på däck 7. Hytterna har dubbelsäng och fönster från golv till tak.

Trepersonershytt med fönsterglugg 22 m2 – Kat. F
Standard trepersonershytt på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för de som önskar en bekväm bas för upp till 3 personer. Standardhytterna har samtliga 2 enkelsängar, en bäddsoffa, fönsterglugg och badrum. Belägna på däck 3.

Standard enkelhytt med fönsterglugg 18 m2 – Kat. G
Standard enkelhytterna ligger på däck 3. De ligger intill fartygets ’mud room’ (fartygets groventré) med smidig tillgång till Zodiac-plattformarna från vilka man går av och på fartyget.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 50 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangör inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vädret i Nordatlanten

Resan äger rum under senvår, då vi kan förvänta oss temperaturer på 12 grader i Island och ner till omkring 5 grader på Svalbard. Vädret kan också vara mycket skiftande. Det kan vara strålande sol och lugnt vatten den ena stunden, för att nästa ögonblick bli höga vågor med regn och snöslask i luften.

Expeditionskryssningskoncept

Albatros har under flera år utvecklat en kryssningsform som är speciellt lämpad för polarförhållanden där is tillsammans med en begränsad infrastruktur och en otillgänglig ödemark kräver resor av en mer expeditionsliknande karaktär, perfekt för den som vill ha en unik reseupplevelse. Det här är en exklusiv naturresa som skiljer sig en del från traditionella kryssningar. De relativt få deltagarna innebär att resan känns som en gruppresa eftersom alla kan delta i landstigningar, besök på forskningsstationer, exkursioner, föreläsningar och valsafari.

Resan är relativt bekväm och utan obligatoriska strapatser eller speciella krav på deltagarna. Det förutsätts dock att deltagarna är fullt rörliga och vill uppleva naturen på dess egna premisser. Man bör tänka på att resan skiljer sig från vanliga turistresor eftersom vi inte har samma möjligheter att planera resan i detalj. Det finns många oförutsägbara inslag och rutten avgörs av vind, väder, is och strömförhållanden. Ruttbeskrivningen bör ses som det perfekta målet, men den kommer förmodligen att ändras även om vi skulle få flera veckor av högtryck och strålande sol.
Expeditionsledaren lägger tillsammans med fartygets kapten upp rutt och dagsprogram längs vägen, och ser till att vi får största möjliga utbyte av resan under aktuella förhållanden. Om vi helt plötsligt åker genom en flock valar kan dagsprogrammet genast ändras.
En viktig del av resan är kryssning och landstigning i medföljande gummibåtar av zodiac-typ. Dessa ska transportera oss in till öde kuster, längs glaciärer och på valsafari. Fartyget är försett med en extern trappa (lejdare) varifrån vi kan kliva i gummibåtarna, som är försedda med en kraftig motor. Fartyget seglar så nära sevärdheter som möjligt och även glaciärer, fågelfjäll och därefter stiger vi ombord på gummibåtarna för att gå i land eller kryssa runt mellan valar, sälar, isberg eller fågelöar. Det är tämligen enkelt för alla med full rörlighet, men kan vara ett problem för funktionshindrade personer. Vi kan även få uppleva ett ganska kallt och blött klimat. Alla som vill kan stanna på fartyget som är utrustat med ett litet bibliotek. När vi använder ordet expedition bör det tas bokstavligt. Resorna är expeditioner vilket innebär att vi inte kan förutse aktuell resas alla steg in i minsta detalj. Ovanstående dag-för-dag-beskrivning är en grov skiss eller önsketänkande, som med största sannolikhet kommer att ändras.
Resan omfattas av Albatros Travels allmänna bestämmelser, vilka deltagarna förväntas känna till.
”Resrutten beror på de skiftande polarväderförhållandena, isens tjocklek och rörelse, naturens nycker och det vilda djurlivet under resan. Men naturen är vår medspelare, när vi är inställda på det. Därför planläggs resan så långt som möjligt med ”lös kant”, vilket betyder att den resande bör vara beredd på att avvika från fasta rutiner på fartyget och den planerade rutten.

-Søren Rasmussen

Vem får delta?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för dem med rörelsehinder

Fartyget är dessvärre inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det är framför allt av säkerhetsmässiga skäl då rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp av personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller medföras ombord på fartyget då alla gångar måste ha fri passage.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom, handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Pass och passupplysningar till Albatros Travel

På grund av de skärpta säkerhetsreglerna vid flygresor kan flygbolaget kräva att få se ditt pass. Dessutom kräver rederiet att samtliga gäster i förväg har angett sina passuppgifter (passnummer och förfallodag, födelseort och födelseplats). Vi ber därför att du skickar med en passkopia till Albatros direkt efter en eventuell resebokning. I samband med incheckning på fartyget överlämnas pass eller annan giltig bild-legitimation och förvaras fram till kryssningens slut. 

Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum från resmålet. Det här kravet gäller för alla våra resor, även om ett enskilt land kräver kortare giltighet. Som researrangör har vi ett giltighetskrav på 6 månader för att undvika situationer där ett lands giltighetskrav kan ha ändrats mellan bokningen av resan och avresan.

Anslutning med inrikesflyg

Det är tyvärr inte möjligt att beställa anslutning med inrikesflyg i Sverige.

Viktiga regler vid landstigning och utflykter

När vi vistas på land är det självklart väldigt viktigt att på alla sätt och vis värna om den unika naturen. Det innebär att agera efter devisen: Lämna inte något annat än dina fotspår och ta inte med dig något annat än dina minnen från naturen. Vi vill också be samtliga att hålla sig i närheten av den övriga gruppen. Framför allt under en expedition i Arktis, där det inte är helt ovanligt att stöta på en isbjörn. Det är även väldigt viktigt att noggrant följa expeditionsledarens instruktioner.

Allmänna säkerhetsregler

  1. Informera reseledaren om du önskar gå på egen hand i land.
  2. Gå inte in i ett hus/en byggnad, med mindre att du uttryckligen har blivit bjuden in.
  3. Gå inte ensam i obebodda områden, se till att du alltid ser gruppen, och kom ihåg att vädret kan ändra sig plötsligt och därmed minska sikten.
  4. Håll (säkerhets)avstånd till djur och fåglar (minst 5 meter)
  5. Håll öga på tiden och kom ihåg när fartyget ger sig i väg igen. Se till att din klocka har samma tid som fartyget.
  6. Notera alltid på mönstringstavlan när du går av och när du är tillbaka.

Goda tips till packlistan

En sjöresa i Nordatlanten under våren kräver en relativt stor variation i klädseln. I Island kan temperaturen lätt gå ner på 12 grader, och på Svalbard kan vi förvänta oss temperaturer på kanske 5 grader – även om solen skiner dygnet runt. Här är det bäst med varma och vattentäta kläder, samt mössa och vantar.

Ta med kläder som kan kombineras, till exempel en långärmad ylletröja innerst, en sweater eller fleecetröja som mellanlager samt en vatten- och vindtät jacka ytterst. På benen är det bra med tätt vävda fritidsbyxor. Ett långt underställ eller långkalsonger samt lätta regnbyxor till Zodiac-färder blir man också glad över.

Ett par kraftiga, profilerade och halksäkra kängor är bra ombord och perfekta för promenader i land. Ombord på Ocean Albatros finns det gott om gummistövlar att låna. De är praktiska när man ska gå iland från gummibåtarna. På denna kryssning används fartyget exklusivt för Albatros Expeditions, och det är därför ingen ”dress code” ombord. Praktiska reskläder är därför det enda som behövs, även under de festliga kvällar som vi givetvis anordnar.

Det är en riktigt bra idé att ha med en kikare. Egen handduk behöver man inte ta med.

Sjösjukemedel

Vi kan råka ut för stora dyningar, även om vi förväntar oss att resa mycket inomskärs. Sjösjukeplåster verkar helt eller delvis för de flesta. Sjösjukepiller är ett alternativ. Kom ihåg att sjösjukemedel kan ha en lugnande effekt.

Fartygets besättning

Utöver Albatros expeditionsteam finns två besättningsteam ombord, som arbetar tillsammans för att göra din resa till en helt unik upplevelse. Skeppets kapten, styrmän och matroser har ansvaret för drift och navigation samt sköter arbetet på däck. Intendenten och hotellstaben har ansvar för hytterna, sviterna och maten och de gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord, och se till att du har en behaglig resa. Bägge besättningsteam är engelsktalande.

Reseledare och internationella gäster ombord

Vi vill göra dig uppmärksam på att det utöver skandinaviska gäster också finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av både skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider som arbetar med alla gästerna. Föredrag och informationsmöten kommer som utgångspunkt hållas på engelska. När vi går i land i grupper kommer det om möjligt tas hänsyn till nationalitet och språk.

Handen på hjärtat

Att delta i en expeditionskryssning

En expeditionskryssning är något helt speciellt. Vi är ute i områden där många faktorer som väder och vind påverkar turen. Ibland håller vädret oss tillbaka och tjock dimma kan göra att vi kommer fram senare – säkerhet framför allt. Andra gånger för en vänlig ström oss tidigare till målet. Ibland stoppar vi för att njuta synen av en val, eller en isbjörn på ett isflak, eller vi stannar lite längre i en by där det hålls fest eller man har tagit en säl i land.

Allt detta gör att tiderna i programmet är vägledande och man bör räkna med att tider kan flyttas eller att ordningsföljden kan komma att ändras. Det är dock alltid vår avsikt att följa programmet så nära det vi har lovat som möjligt. Men på en expeditionskryssning bör man vara förberedd på lite av varje. Vi är dock alltid säkra på att det väntar stora upplevelser.

En hjälpande hand

På den här kryssningen rör vi oss ibland på öppet hav och vi kan inte undvika viss sjögång. Se därför till att hela tiden ta stöd av de räcken och handtag som finns längs alla korridorer och väggar på fartyget. Vid ombordstigning i en zodiakbåt är det viktigt att hela tiden ha en hand fri så att man med ett så kallat sjömansgrepp snabbt kan ledas säkert på plats av en av sjömännen.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor