Expeditionskryssning runt Island

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med Albatros i vikingarnas kölvatten till Islands avlägsna och nästintill otillgängliga avkrokar ombord på vårt eget trevliga fartyg Ocean Atlantic.

Upplev Island under högsäsong då naturen visar sig från sin bästa sida med ljusa nätter, fantastiska landskap och ett myllrande fågelliv. Med Ocean Atlantic reser vi till delar av Island som är svåra att nå från land och vi går i land på utvalda platser med zodiak-gummibåtar för att utforska de olika områdena på närmare håll.

Vi upplever hela Islands föränderliga kust med allt från lavalandskap till glaciäris och får oförglömliga upplevelser både på fastlandet och på de många öarna där sälar och lunnefåglar flockas.

Längs vägen besöker vi nationalparker och trevliga städer, står på polcirkeln, vadar i den svarta lavasanden och känner de gamla sagornas mytomspunna vingslag.

Här kan du läsa mer om (på danska) hur det är att vara med på Albatros expeditionskryssning: Hvad er Albatros ekspeditionskrydstogt?

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Isländska kronor, US dollar

Dagsprogram
Dag 1 Från Stockholm till Reykjavik. Ombordstigning.
Dag 2 Västmannaöarna med Surtsey och Heimaey
Dag 3 03 -Djúpivogur och möjlighet för utflykt till Vatnajökull-glaciären
Dag 4 Valar vid Húsavík och Polcirkeln på Grímsey
Dag 5 Akureyri och utflykt till Myvátn (extrautflykt)
Dag 6 Västfjordarna och Vigur
Dag 7 Flatey och Snaefellsnes
Dag 8 Ankomst till Reykjavik och hemresa till Stockholm

Ocean Atlantic

Ocean Atlantic byggdes 1985 och är det perfekta expeditionsfartyget till farvattnet runt Island!

Ocean Atlantic byggdes 1985 och är det perfekta expeditionsfartyget till farvattnen runt Antarktis! Med isklass 1B, vilket innebär brytning av upp till 50 cm nyis, kraftiga motorer och stabilisatorer, hör Ocean Atlantic till ett av de starkaste fartygen i området. Fartyget renoverades 2017 och med en längd på 140 meter och bredd på 21 meter finns det gott om plats på de olika däcken med flera fördragssalar, barer och observationsplattformar. Restaurangen serverar 4-stjärnig internationell mat och det är naturligtvis helpension på fartyget. De breda fönsterna på Erickson-däcket ger dig möjlighet att njuta av utsikten över de smala, isfyllda fjordarna med sina branta bergsväggar och glaciärfronter som speglar sig i havsytan. Fartyget har plats till 198 passagerare som bor i utsides hytter med eget badrum. Alla landstigningar genomförs i samlad trupp med fartygets 20 zodiac-båtar.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Från Stockholm till Reykjavik. Ombordstigning.

Vi flyger från Stockholm mot Island och landar i Keflavik mitt på dagen. Härifrån får vi transport till Reykjavik och hamnen där vårt fartyg Ocean Atlantic väntar. När vi har stigit ombord anvisas vi till våra hytter och innan vi avnjuter vår första middag kommer fartygsbesättningen att genomföra en obligatorisk räddningsövning. Vårt expeditionsteam kommer dessutom att informera om fartygsrutiner och de kommande dagarnas resrutt. 

Kaptenen lotsar ut fartyget ur Reykjaviks hamn tidigt på kvällen och styr kosan mot Islands sydkust. 

Dag 2
Västmannaöarna med Surtsey och Heimaey
Ett paradis för fågelskådare

Ögruppen Västmannaöarna på hamnade på förstasidan på tidningar över hela världen i januari 1973 när ett vulkanutbrott härjade på ön Heimaey. Samtliga 5 000 invånare evakuerades men de flesta har nu återvänt hem och idag är invånarantalet cirka 4 000. Västmannaöarna ligger endast 14 kilometer utanför Islands sydvästkust och består av 15 gröna småöar och cirka 30 skär och klippor.

Resenären kan vid klart väder på långt avstånd se öarnas branta och klippiga profil. De reser sig vackert ur havet och det är inte svårt att första att en isländsk diktare en gång jämförde dem med safirerna i en silverring. Det är helt enkelt sagolikt vackert! Fågellivet i den här delen av världen är enastående och här hittar vi lunnefågel, stormsvalor och inte minst havets drottning, havssulan.
 
Vi inleder dagen med att passera en av världens yngsta öar, Surtsey. Ön reste sig ur havet år 1963 och upptogs år 2008 på UNESCOs naturarvslista. Ön är stängd för allmänheten och endast forskare får komma dit. På förmiddagen går vi iland på Heimaey, den enda bebodda ön i ögruppen där vi bland annat hittar de nyligen utgrävda husen från vulkanutbrottet år 1973,

Efter en spännande dag på Heimaey styr vi kosan mot Islands sydöstra hörn på kanten av Vatnajökull nationalpark.

Dag 3
03 -Djúpivogur och möjlighet för utflykt till Vatnajökull-glaciären
Super Jeep

På natten har vi rest längs Islands sydligast belägna kuststräcka som domineras av Vatnajökull, Islands största glaciär. På morgonen anländer vi till den lilla trevliga hamnstaden Djúpivogur som ligger väl skyddad av havet samtidigt som den är lättillgänglig. Hamnen är en av Islands äldsta och människor från Djúpivogur bevarar med stolthet några av de gamla husen runt den. Staden lockar till sig många kreativa personer och de talrika gallerierna är väl värda ett besök. Inte minst Eggin i Gleðivík som består av en permanent installation med 34 ägg som huggits ut i granit. Kulturcentret hittas i ett vackert rött trähus, Langabúð, som är stadens äldsta och på motsatt sida av hamnen ligger det idylliska gamla hotellet Hotel Framtid.

Idag finns det möjlighet att följa med på en utflykt från Djúpivogur:

Utflykt med Super Jeep eller buss till Vatnajökull 
Under den här utflykten kör vi med stora och kraftiga Super Jeeps som är det moderna Islands svar på arbetshästen. Under utflykten tar vi oss nära Islands största glaciär, Vatnajökull. Turen går via staden Höfn (uttalas Höpn) där vi gör ett kort stopp innan rutten för oss mot en av Vatnajökulls utlöpare, Hoffell-glaciären och den närliggande lagunen. Här finns det möjlighet att vandra längs moränryggarna och iaktta hur glaciären buktar sig ned från den enorma bakomliggande jökeln. På tillbakavägen sträcker vi på benen i Höfn innan vi återvänder till fartyget. 

Det är även möjligt att boka utflykten med buss. 

(Utflykten ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).

På eftermiddagen fortsätter vi vår kryssning och kommer fram till östfjordens dramatiska kuststräcka med vackra, kontrastfyllda landskap bestående av gröna och frodiga dalar, storslagna fjäll och fjordar med små fiskeorter. Området är det mest glesbefolkade på Island och fisket fortsätter att vara den största inkomstkällan. Vi passerar Mjóifjördur som betyder den smala fjorden, flankerad av höga fjäll med branta klippsidor och talrika vattenfall.
 

Dag 4
Valar vid Húsavík och Polcirkeln på Grímsey
Solnedgång i Húsavikbukten

Vi har nu rundat Islands nordöstligaste hörn och rör oss in i Húsavík-bukten som är känd för att vara en av de bästa platserna för valobservation vid Island. Vi rör oss långsamt runt i bukten med blicken på spänn efter valar. Det mest sannolika är att vi ser de akrobatiska puckelvalarna och de små men eleganta vikvalarna. Med lite tur kan vi även få syn på gigantiska blåvalar och kaskelotter.

Vid middagstid rör vi oss längre norrut mot ön Grímsey och kommer idag fram till vår resas nordligaste punkt. Grímsey ligger cirka 40 kilometer från huvudlandet och är den enda delen av Island som anses vara ett arktiskt område. Polcirkeln korsar ön på 66°33’ N och därför kan man stå direkt på den linje där solen är uppe hela dygnet den 21 juni. Även om vår kryssning äger rum något senare på sommaren kommer vi ändå uppleva ljusa nätter, inte minst längst upp i norr.

Den lilla klippön är bebodd av cirka 100 invånare som har sitt hem vid hamnen, öns enda stad. Fiskebankerna i det omkringliggande havet gör att ekonomin blomstrar, hamnen är utbyggd, det finns en liten flygplats med dagliga flygningar till fastlandet och en bra skola för barnen. Ön har varit bebodd ända sedan Island bosattes och omskrivs i sagorna som en viktig matkammare rik på fisk och fågel.

Havsfåglarna överstiger antalet invånare på Grimsey och fågelskriken ljuder genom luften dygnet runt i den ljusa arktiska sommarperioden. Upp emot 36 olika arter ynglar av sig på ön och har sina nästen i klipporna. En av Islands största tärnkolonier håller till här och det sägs att landningsbanan måste tömmas på tärnor innan flygen kan landa.

På eftermiddagen går vi ombord i våra zodiak-gummibåtar och beger oss in till ön för att uppleva det lokala livet och utforska öns fågelklippor.

Dag 5
Akureyri och utflykt till Myvátn (extrautflykt)
Den vackert belägna staden Akureyri

Vi bortsätter vår kryssning söderut och kommer fram till den vackert belägna staden Akureyri längst ned i fjorden, med snöklädda fjälltoppar i bakgrunden. Klimatet är unikt för just de här breddgraderna eftersom staden gynnas av många fler soltimmar och högre temperaturer än övriga Island, och den isfria hamnen har en stor betydelse för staden. Akureyri är Nordislands centrum för handel och kultur och är Islands näststörsta stad. Med sin spirande utbildningsmiljö, många kulturella begivenheter och stora fiskeindustri växer Akureyri stadigt och lockar till sig allt fler turister till nordkustens solstad. Det finns gott om tid att strosa runt i den livliga staden och här hittar vi trevliga caféer, härliga restauranger och prunkande trädgårdar, och den som vill kan njuta av den fantastiska utsikten från stadens imponerande kyrka.

Den som vill kan även delta i en cirka sju timmar lång utflykt till det natursköna reservatet runt Myvátn där vi bland annat kan uppleva Islands livliga geotermiska aktivitet i form av bisarra lavalandskap, varma källor och stinkande svavelgropar! På väg till Myvátn stannar vi till vid det imponerande vattenfallet Goðafoss som med sina 12 meter höga och 30 meter breda fall är ett av Islands vackraste. Mitt i Myvátn naturreservat ligger den 37 kvadratkilometer stora Myvátn-sjön omgiven av lavaslätter, fjäll och vulkaner. I sjön finns det över 50 små lavaöar och holmar, de flesta av dem så kallade pseudokratrar, vilket innebär att de liknar en vulkankrater utan att vara det. Sjöns genomsnittliga djup är endast 2,5 meter och solljuset når hela vägen ner till botten. I kombination med att merparten av sjöns vatten kommer från underjordiska mineralhaltiga källor ger detta goda livsvillkor för bland annat fiskar och fåglar. Myvátn-sjön är ett äkta paradis för fågelskådare. 

(Utflykten ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).

På kvällen återvänder vi till Akureyri och går återigen ombord på Ocean Atlantic varpå vi beger oss norrut och ut från Eyjafjördur.

Dag 6
Västfjordarna och Vigur
Isafjardardjúp

Västfjordarna bjuder på den ena oförglömliga upplevelsen efter den andra. Vi inleder morgonen med att röra oss längs Hornstrandirs kust, den nordligaste delen av Västfjordarna. Härifrån är det endast 300 kilometer till den grönländska östkusten. Från år 1975 gjordes området om till naturreservat och har idag några av de strängaste reglerna som finns för att skydda den unika och känsliga naturen. Längs kusten finns det goda möjligheter att se valar och sälar och fjällsidorna mot havet vittnar om det rika fågellivet. Vi rör oss i Hornviksbukten som anses som en av Islands vackraste platser för att se två av de största fågelfjällen i Europa där miljontals sjöfåglar ynglar.

På eftermiddagen rör vi oss in i Isafjardardjúp där vi tar en promenad på ön Vigur vid mynningen till Hestfjördur och Skötufjödur för att njuta av utsikten över de branta fjällen och beundra tärnornas flygfärdigheter. En lokalguide följer med oss på promenaden och det finns även tid till en kopp kaffe eller te och något gott att knapra på det lokala cafét.

På kvällen lämnar vi Isafjardardjúp och rör oss mot Västfjordarnas sydliga del.

Dag 7
Flatey och Snaefellsnes
På ön Flatey

Tidigt på morgonen rundar vi Islands västligaste punkt vid Látrabjarg. Kusten här är lika vild, otämjd och intagande som resten av Västfjordarna.  Látrabjarg, som sträcker sig 12 kilometer längs kusten, utgör Västfjordarnas västra del och är ett imponerande fjällmassiv som med sina upp till 450 meter lodräta fjällsidor bjuder på ett rikt fågelliv. Lunnefågel, sillgrissla, stormfågel och tretåig mås ynglar av sig från början av juni månad.  Vi ser fågelklipporna från sjösidan och försätter till ön Flatey, den enda av Breidafjördurs talrika öar som är bebodd året runt. Här går vi i land. 

De flesta av de färgrika husen är idag semesterhus som endast används under sommarhalvåret. Ön har en viktig del i Islands historia och har tidigare haft stor kulturell betydelse eftersom det på 1100-talet låg ett augustinerkloster på öns högsta punkt. Senare blev ön knutpunkt för handeln med Islands nordvästra del, när den danske konungen utsåg Flatey till officiell handelsstation år 1777. Fram till slutet av det förra århundradet växte invånarantalet tills ön nästan var överbefolkad i förhållande till sin blygsamma storlek. Idag finns det bara två bebodda gårdar kvar.

På eftermiddagen färdas vi längs den 100 kilometer långa halvön Snaefellsnes som med sin dramatiska klippkust, uttorkade lavafloder, svartsandade stränder och vulkantoppar är en bild av Island i miniformat. Vi rundar näset på halvön och kan njuta av utsikten över den över 1 400 meter höga snötäckta vulkanen Snæfellsjökull, som Jules Vernes ”Resan till jordens medelpunkt” kretsar runt. Vulkanen med den nästan perfekta kägelformen och det omkringliggande området omvandlades år 2001 till Snæfellsjökull Nationalpark.  

Dag 8
Ankomst till Reykjavik och hemresa till Stockholm
Under natten har kaptenen börjat styra fartyget mot Reykjavik dit vi anländer på morgonen. Efter frukost ombord är det dags att lämna Ocean Atlantic och dess besättning innan turen går vidare till flygplatsen och flyget tillbaka till Stockholm. 

Extra utflykter på Island

Med Super Jeep från Djúpivogur till Vatnajökull 
Under den här utflykten kör vi med stora och kraftiga Super Jeeps som är det moderna Islands svar på arbetshästen. Under utflykten tar vi oss nära Islands största glaciär, Vatnajökull. Turen går via staden Höfn (uttalas Höpn) där vi gör ett kort stopp innan rutten för oss mot en av Vatnajökulls utlöpare, Hoffell-glaciären och den närliggande lagunen. Här finns det möjlighet att vandra längs moränryggarna och iaktta hur glaciären buktar sig ned från den enorma bakomliggande jökeln. På tillbakavägen sträcker vi på benen i Höfn innan vi återvänder till fartyget efter cirka 4 timmar utflykt. 

Pris: 3 098 kronor per person

Med buss från Djúpivogur till Vatnajökull 
Under den här utflykten kör vi med buss. Under utflykten tar vi oss nära Islands största glaciär, Vatnajökull. Turen går via staden Höfn (uttalas Höpn) där vi gör ett kort stopp innan rutten tar oss till en av Vatnajökulls utlöpare, Hoffell-glaciären och den närliggande lagunen. Här finns det möjlighet att vandra längs moränryggarna och iaktta hur glaciären buktar sig ned från den enorma bakomliggande jökeln. På tillbakavägen sträcker vi på benen i Höfn innan vi återvänder till fartyget efter cirka 4 timmar utflykt. 

Pris: 1 298 kronor per person

Utflykt från Akureyri till Myvátn 
På denna fem timmar långa utflykt kör vi från Akureyri till det natursköna reservatet runt sjön Myvátn.  Här kan vi bland annat uppleva Islands livliga geotermiska aktivitet i form av bisarra lavalandskap, varma källor och stinkande svavelgropar! På väg till Myvátn stannar vi till vid det imponerande vattenfallet Goðafoss som med sina 12 meter höga och 30 meter breda fall är ett av Islands vackraste. Mitt i Myvátn naturreservat ligger den 37 kvadratkilometer stora Myvátn-sjön omgiven av lavaslätter, fjäll och vulkaner. I sjön finns det över 50 små lavaöar och holmar, de flesta av dem så kallade pseudokratrar, vilket innebär att de liknar en vulkankrater utan att vara det. Sjöns genomsnittliga djup är endast 2,5 meter och solljuset når hela vägen ner till botten. I kombination med att merparten av sjöns vatten kommer från underjordiska mineralhaltiga källor ger detta goda livsvillkor för bland annat fiskar och fåglar. Myvátn-sjön är ett äkta paradis för fågelskådare. 
På kvällen återvänder vi till Akureyri och går återigen ombord på Ocean Atlantic.

Pris: 848 kr per person

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av hytt

Läs med om hytterna under Information om resan:

Pris för Kat. C: 2.998 kr per person
Pris för Kat. B: 19.998 kr per person
Pris för Kat. A: 24.998 kr per person
Pris för Premium Suite: 30.998 kr per person

Tillägg för enkelhytt
Tillägg för Kat. G: 7.998 kr
Tillägg för kat. D: 13.498 kr
Barnrabatt 2-15 år

50 % av grundpriset vid minium 2 betalande vuxna i samma hytt (enbart möjligt i kategori B). Max 4 personer, därav 2 barn som delar på utdragbar säng. 

Fartyget är inte  anpassat för barn och har inte heller faciliteter såsom barnsäng eller barnstol. Detta får man själv ta med. Kontakta oss om ni önskar att resa med barn. 
 

3-personers hytt
Tillägg för Kat. B 6.498 kr per person 
Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Keflavik t/r.
 • Transport från Keflavik till Reykjaviks hamn t/r.
 • Skandinavisk reseledare på kryssningen
 • 8 dagars/7 nätters kryssning med aktiviteter och utflykter enligt program
 • Boende i delad dubbelhytt (kategori D)
 • Helpension på hela kryssningen
 • Kaffe och te samt eftermiddagssnacks på fartyget
 • Informationsmöten och föredrag ombord
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider i Reykjavik före och efter kryssningen. 
 • Drycker utöver kaffe och te dygnet runt samt juice och dylikt till frukosten.
 • Dricks till fartygspersonalen, lokalguider – vi rekommenderar 14 USD per person och dag.
 • Utlägg för läkemedel och andra personliga förnödenheter.
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Extra utflyktspaket.
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vem får delta?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av målsman över 18 år. Enskilda landstigningar görs med fartygets zodiak-gummibåtar vilket kräver att du ska kunna ta dig i och upp ur dessa.

Resan görs under Islands högsommarperiod och vi förväntar oss ett lugnt hav och en del sol och milt väder med dagstemperaturer på mellan 7 och 14 grader. Det kan mycket väl börja regna vilket innebär att regnjacka och vindtäta byxor bör ingå i packningen. Som man säger på Island; ”Om du inte är så förtjust i vädret, vänta en halvtimme så kommer det ett annat...!”.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.
Ta gärna med en kikare.
 

Pass och passinformation till Albatros

För att kunna utfärda flygbiljetter behöver vi passupplysningar för samtliga resenärer, senast 14 dagar efter bokning av resan. Upplysningarna kan skrivas in elektroniskt via https://pas.albatros-travel.org/se/. Om du skickar in dina passupplysningar med posten är det viktigt att du anger fakturanummer, avresedatum och resans namn. Om du får ett nytt pass från och med den tid då du har skickat in dina passupplysningar till oss (till och med avresedatum), så är mycket viktigt att du genast skickar in upplysningarna i ditt nya pass.

Pass och passinformation till Albatros

För att kunna utfärda flygbiljetter behöver vi passupplysningar för samtliga resenärer, senast 14 dagar efter bokning av resan. Upplysningarna kan skrivas in elektroniskt via https://pas.albatros-travel.org/se/. Om du skickar in dina passupplysningar med posten är det viktigt att du anger fakturanummer, avresedatum och resans namn. Om du får ett nytt pass från och med den tid då du har skickat in dina passupplysningar till oss (till och med avresedatum), så är mycket viktigt att du genast skickar in upplysningarna i ditt nya pass.

Mer om Island

Här kan du läsa mer om Island: https://www.albatros.se/resmal/europa/island

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och visumregler. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from Upplevelse av båtresan och natur var fantastisk Hade en avkopplande semester men det blev mycket stress på grund av hela tiden ändrade planer och information! Ingen svensk guide som hjälpte till att hålla informationen uppdaterad. Super jeeps utflykten kunde ha utförts av en vanlig buss till ett mycket lägre pris! Resan gick på asfaltsvägar... Bussresan oroligt stressig - 20 minuter på varje stopp - hann knappt gå på toaletten än mindre hinna se sevärdheten! Övriga landstigningar var roliga och spännande! De lokala guiderna var jättebra medan de svenska inte syntes till!
Date published: 2019-08-03
Rated 3 out of 5 by from Fin resa med fantastiska vyer Resan bjöd på fantastiska naturupplevelser, Båten var jättebra och landstigningarna med Zodiac båtar var roliga och spännande. Var dock mycket dålig information som ändrades hela tiden så det blev lite stressigt. Kändes inte som det var någon ombord som höll ihop det hela. Utflykten med SuperJeep var en jättebesvikelse! Hade lika gärna åkt i vanlig personbil. Inga svåra vägar alls utan asfalterat. Lokalguiden var dock supertrevlig och gjorde resan minnesvärd med hans historier och berättelser. De svenska guiderna verkade inte ha någon uppgift alls och lyste med sin frånvaro. Sedan var vi en grupp på 45 svenskar ombord och det hade varit trevligt om vi hade haft egna samlingar med de svenska guiderna och då också fått en sammanhållning i gruppen. Tror det hade varit trevligare för dem som reste ensamma. Vi gjorde också en bussresa där varje stopp varade i 20 minuter så man hann inte se något alls. Mycket stressig utflykt.
Date published: 2019-08-08
Rated 5 out of 5 by from En kryssning runt Island Fartyget var mycket trevligt, lagom stort så att man snabbt hittade ombord. Fartygets personal gjorde ett mycket gott intryck, alltid på alerten och glada. Det var god och vällagad mat. Det var också bra med "stövelservice" (man fick alltså låna stövlar vid behov). Vi var positivt överraskade av att det var så många i expeditionsteamet, och dessutom var mycket kunniga och gärna delade med sig av sina kunskaper såväl på utflykter som på föreläsningar ombord på fartyget. Resans uppläggning medförde att vi kom till många intressanta platser som man svårligen hade kunnat komma till om man istället hade åkt runt med bil. Då det var första gången resan genomfördes klaffande naturligtvis inte allting perfekt, men detta kompenserades väl av personalens engagemang.
Date published: 2019-09-02
Rated 4 out of 5 by from Fin resa. Jätte bra personal på båten. Måltider var bra. Bra information om besökta platser. Dyrt utflykt med SUV som gav nästan ingenting utom långresa i bilen. Andra utflykt var jätte bra. Blev lite stressig vid lång försening vid ankomsten i Reykjavik sista dagen. Han knappt med flyget tillbaka. Ändå väldig positiv intryck från resan.
Date published: 2019-08-01
Rated 3 out of 5 by from En helt OK resa. Den första med Albatros. En resa som nästan till 100% stämde med mina förväntningar. Dock saknade jag smaken i maten som serverades. För det mesta. Tyvärr. För mycket ”val-jakt” enl. mig. De skall ses helt naturligt o INTE jagas.
Date published: 2019-08-10
Rated 4 out of 5 by from Upplevelserik Besättning och guider gjorde ett bra jobb och var mycket kunniga och trevliga.
Date published: 2019-08-01
Rated 4 out of 5 by from Underbara vyer Spännande resa med underbara vyer, suverän personal och reseledning!
Date published: 2019-08-01
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med varierat program Vi fick se mycket och vi hade bra reseledare.
Date published: 2019-09-03
 • y_2021, m_7, d_29, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.18
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_9
 • loc_sv_SE, sid_ISCSC03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ISCSC03ASE