Familjeäventyr i Indien – Mumbai och Goa

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Utforska storstaden Mumbai och unna dig 5 sköna dagar på 5-stjärnigt resort i Goa.

Färgsprakande Mumbai är en storstad med stort S:  Indiens mode- och finanscentrum, där Bollywoodfilmer spelas in på rad och där slum möter enorma rikedomar. Vi besöker Gandhi-museet och den berömda Crawfoord-marknaden, upplever hur Mumbaibornas tvätt gnuggas ren och stryks i världens förmodligen största tvätteri, Dhobi Ghat, ser hur dhabbawallorna levererar lunch till olika arbetsplatser och tidningsbuden delar ut tidningar utan att förstå ett ord av vad som står i dem – här upplever vi hur livet levs i ett land där långt från alla kan läsa. 

Nu är siktet inställt på Goa vid Indiens tropiska västkust. De härliga sandstränderna, vajande palmerna och Indiska oceanen är det perfekta ombytet till Mumbais intensiva storstadspuls. För den som vill gå på upptäcktsfärd bjuder Goa på färgglada sarier, doftande marknader och vackra kyrkor från tiden som portugisisk koloni. Vi bor på ett 5-stjärnigt hotell vid Raj Baga Beach; är ett vackert orört kustområde. Här kan man börja dagen med yoga, gå på hotellets spa eller spela en runda golf.  Här finns hela 5 restauranger att välja mellan och från poolen har man utsikt över havet. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Familjevänliga resor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Rupie

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Mumbai
Dag 2 Ankomst till Mumbai. Gateway of India, båttur och besök i grottemplen på Elephanta Island
Dag 3 Mumbai. Stadsrundtur med besök på Dhobi ghat, dhabbawallorna, på Prince of Wales-museet, Mahatma Gandhi-museet och Malabar Hill
Dag 4 Mumbai. Mumbai i gryningen och Crawford-marknad. Möjlighet till bokning av Bollywood-utflykt
Dag 5 Mumbai-Goa. Flyg till Goa, transport till strandhotellet och avkoppling
Dag 6–9 Strandliv i Goa. Tid på egen hand
Dag 10 Goa. Flyg till Mumbai och hemresa
Dag 11 Flyg Mumbai – Stockholm

Hotell

The LaLiT Golf & Spa Resort

I södra Goa ligger Raj Baga Beach, ett härligt och orört kustområde där vi kan njuta av avkopplande dagar på en läcker resort i ett rofyllt område. 
 
5-stjärniga LaLiT Golf & Spa Resort är omgiven av bergskedjan Sahyadri och ligger nära  Talpone-floden. Från resortet är det endast ett par minuter till fots till den kritvita stranden och den kristallklara Arabiska viken. Resorten är byggd i portugisisk barock-stil och är omgiven av vackra och välvårdade trädgårdar med vackra vyer över havet. Det finns hela fem restauranger på resorten som alla erbjuder ett varierat urval av kulinariska frestelser. Här finns även ett spa som erbjuder behandlingar i den 5000 år gamla ayurveda- traditionen, det är möjligt att gå på yoga varje morgon och det finns både en squash-bana och en liten golfbana mot extra avgift. 

Hotellet består av 263 rum som ligger på två våningar. Hotellet har fem rumstyper och vi bor i Garden View Suites med utsikt mot hotellets trädgård.  Alla rum har antingen en terrass eller balkong, eget badrum, luftkonditionering, tv, hårtork och minibar. Det är te- och kaffekokare på rummet, samt Wi-Fi och värdeförvaringsskåp. 
 
Läs mer på https://www.thelalit.com/the-lalit-goa/

 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Mumbai

Vi styr kosan mot den indiska delstaten Maharashtra och metropolen Mumbai.

Dag 2
Ankomst till Mumbai. Gateway of India, båttur och besök i grottemplen på Elephanta Island

Hamnstaden Mumbai (fram till 1996 Mombay) är Indiens viktigaste ekonomiska center och den mest industrialiserade och mest tätbefolkade av landets miljonstäder. Britterna omvandlade på 1800-talet de ursprungliga småöarna till en enda, Bombay Island, med hamn och fort på sydostsidan. Staden delades in i ett brittiskt handelskvarter i söder, ett regeringskvarter runt ett fort i mitten och ett basarområde i norr. Staden präglas fortfarande av den koloniala uppdelningen, och ett undermåligt vägunderhåll tillsammans med den enorma befolkningstillväxten har ökat klyftorna i staden: moderna höghus och äldre byggnader kämpar om platsen allt medan skjul har byggts på varje liten ledig fläck. Mumbai är sannolikt den stad i världen som har det största invånarantalet i ett slumområde samtidigt som det är centrum för Indiens film- och tv-industri och har gett upphov till fenomenet Bollywood, som är en sammanslagning av Bombay och Hollywood. I Bollywood spelar man in de klassiska indiska musikalinspirerade filmerna till brädden fyllda av patos och kärlek, en genre som indierna aldrig tröttnar på.  

Vi inleder med att köra till Gateway of India innan vi ger oss ut på en båttur i Mumbais hamn. Färjeöverfarten till Elephanta Island tar cirka en timme. Här utforskar vi labyrinten av utskurna grottempel, några av Indiens mest imponerande tempel och en del av UNESCO:s världsarvslista. 

Dag 3
Mumbai. Stadsrundtur med besök på Dhobi ghat, dhabbawallorna, på Prince of Wales-museet, Mahatma Gandhi-museet och Malabar Hill

Vi inleder dagens stadsrundtur med att besöka en annorlunda plats, nämligen dhobi ghats, ett utomhustvättkollektiv där de lokala tvättarna ”dhobi wallas” tvättar, bankar, torkar och stryker stadens kläder. Ett snillrikt system ser sedan till att alla får rätt kläder tillbaka. Efter besöket förstår vi varför alla indier alltid är så rena och har så nystrukna kläder. Vid den närbelägna järnvägsstationen får vi uppleva de berömda dhabbawallas. En dhabbawalla är en person vars jobb är att leverera varm lunch till de som arbetar. Han hämtar maten i kundens bostad, levererar den på dennes arbetsplats och hämtar sedan lunchlådan på eftermiddagen och levererar den till hemmet. Varje dag levereras miljontals luncher på det här sättet i Mumbai! De använder sig av ett hundra år gammalt system baserat på färgkoder eftersom de flesta i stort sett är analfabeter. Efter det besöker vi ett av Indiens mest berömda muséer, Prince of Wales Museum samt Mahatma Gandhi Museum. Den indiska nationens landsfader lyckades med sin filosofi besegra sina motståndare utan att använda våld och var en stor inspiration för andra kända personligheter som Martin Luther King och Nelson Mandela.

Om vi i Mumbai hittar Indiens motsvarighet till Hollywood hittar vi givetvis även den indiska versionen av Beverly Hills. I Mumbai heter det Malabar Hill. Här finns ett härligt virrvarr av den unga och vackra delen av befolkningen tillsammans med tiggare, affärsfolk, börsmäklare, säljare, prostituerade, gatuförsäljare och mycket mer. Här i Malabar Hill-området ser vi bland annat den berömda Bangabanga-vattentanken vars vatten sägs ha en läkande effekt. Tanken är omgärdad av vackra hinduistiska tempel och vi besöker ett hindutempel dedikerat till Lord Rama och ett jain-tempel som anses som Mumbais vackraste tempel.  

Dag 4
Mumbai. Mumbai i gryningen och Crawford-marknad. Möjlighet till bokning av Bollywood-utflykt

Det är en stor upplevelse att följa Mumbai i gryningen, när staden vaknar till liv, och därför inleder vi dagens äventyr tidigt på morgonen. Vi börjar vid stadens stora tidningscentral. Här sitter hundratals tidningsförsäljare på gatan och sorterar tidningar på massor av olika lokala språk, utan att själva kunna läsa ett ord av vad som står i tidningen. Vi besöker även en matmarknad där doften av grönsaker, kryddor och fisk väcker alla våra sinnen till liv. Vi fortsätter till den stora hamnen Sassoon där en stor del av stadens fiskfångst hanteras och säljs hela dagen. På stadens stora blomstermarknad hittar vi tusentals vackra färgglada blommor och området präglas av en härlig doft. Hit anländer lokalinvånarna för att köpa blommor till sina hus och tempel. Blommorna används till dekoration och offergåvor. Vi avslutar morgonens stadsrundtur med den stora grönsaksmarknaden som breder ut sig på ett område på cirka en kilometer vid en bro i centrala Mumbai. På mindre än tre timmar, från det att tre till fyra ton spenat, koriander, fänkål, basilika, mynta, chili och mycket mer har levererats till marknaden är den redan slutsåld! Trots kaos och olikheter ger den här stadsrundturen oss en bra inblick i hur allt går upp i en större enhet.

Vi kör tillbaka till hotellet och äter frukost. Lite senare hoppar vi in i ett antal autorickshaws som är en scootertaxi med tre hjul. Fordonet är väldigt vanligt i Indien och kör oss till Mumbais största marknad Crawford Market. Marknaden ligger i en enorm byggnad från 1869. År 1882 var byggnaden den första i Indien att dra in elektricitet. Vi hittar ett myller av försäljare och handlande och kastar oss ut i folkhavet. Kanske kan vi hitta en liten souvenir att ta med oss hem. Glöm inte att pruta!

För den som vill finns det idag ännu en möjlighet att besöka det världsberömda fenomenet Bollywood. Utflykten är en extrautflykt som beställs hemifrån före avresa. Vi släpps in i Bollywood och den stora höjdpunkten är när vi får bevittna några riktiga inspelningar. Även om vi inte förstår ett ord hindi har kroppsspråket inga språkbarriärer. Vår Bollywood-guide ger oss en introduktion till den indiska filmindustrin – från stumfilmens tid fram till våra dagar, och vi får se några av de rika och berömda skådespelarnas bostäder som ligger i Bollywood-området.  

Dag 5
Mumbai-Goa. Flyg till Goa, transport till strandhotellet och avkoppling

Vi lämnar storstaden Mumbai och flyger till Goa, en flygtur på cirka en och en halv timme. Strax efter ankomsten till Goas flygplats transporteras vi till vårt hotell LaLiT Golf & Spa Resort. Resan dit tar några timmar. Hotellet ligger i södra Goa vid Raj Baga Beach, ett härligt och orört kustområde där vi kan njuta av några avkopplande dagar och riktigt skämma bort oss själva. Femstjärniga LaLiT Golf & Spa Resort är omgärdat av bergskedjan Sahyadri och ligger nära Talpone-floden. Från resorten tar det bara några minuter att gå ner till den kritvita stranden och det kristallklara Arabiska havet. Resorten är byggd i barock-portugisisk stil och är omgiven av vackra och välskötta trädgårdar och har en vacker pool med utsikt mot havet. Det finns hela fem restauranger på resorten. Samtliga erbjuder ett varierat urval av kulinariska läckerheter. Här hittar vi självklart även en spa-avdelning som erbjuder behandling i den 5 000 år gamla ayurveda-traditionen med möjlighet till morgonyoga alla dagar, squashbana och en liten golfbana. Ni betalar extra för de här tjänsterna. Vi bor i Garden View-sviter med utsikt över hotellets vackra trädgård. Alla rum har egen terrass eller balkong, dusch och toalett, luftkonditionering, tv, hårtork och minibar. Rummet är även utrustat med kaffe- och tekokare och det finns även Wi-Fi och säkerhetsbox.

Observera att den här delen av resan sker utan svensk reseledare. 

Dag 6–9
Strandliv i Goa. Tid på egen hand

Den som vill göra mer än att bara koppla av på det härliga hotellet och stranden strax intill har alla möjligheter att aktivera sig de närmaste dagarna. Strax utanför hotellet finns det en taxistation där man kan hyra en taxi och ge sig ut på upptäcktsfärd på egen hand för att utforska andra stränder i närheten. Bland annat ligger Palolem Beach cirka tio minuters bilväg eller en halv timmes vandring från hotellet. Vid Palolem Beach finns det många små butiker och restauranger. Vi kan rekommendera charmiga Jaali Café där man kan avnjuta en härlig måltid till ett ytterst rimligt pris ute i restaurangträdgården. En annan sevärd strand är Covalum Beach som ligger cirka en halvtimmes körning från hotellet. 

Dag 10
Goa. Flyg till Mumbai och hemresa

På eftermiddagen inleder vi hemresan. Vi åker till flygplatsen och flyger till Mumbai. Härifrån flyger vi hem igen. 

Dag 11
Flyg Mumbai – Stockholm

Efter en upplevelserik resa är det dags att lämna Indien. 

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare (Obs! Ingen reseledare i Goa) 
 • Flyg Stockholm – Mumbai t/r, med mellanlandning 
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i Mumbai i delat dubbelrum
 • Boende på femstjärnig strandresort i Goa i delat dubbelrum i kategorin Garden View Suite
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2-4
 • Middag dag 2-4
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflykt till Bollywood 1 498 SEK per person. Ska beställas hemifrån senast 1 månad före avresa.  
 • Spa, morgonyoga och golf på LaLiT Golf & Spa Resort
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Indien (läs mer här
 • Drycker
 • Dricks till guide, chaufför och assistent (räkna med cirka 25 USD per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. 

Besök hos hantverkare

Under resans gång har vi lagt in besök på små företag och kooperativ som producerar några av de saker som är så karakteristiska för Indien; textilier, marmor och juveler. Här finns det även möjlighet att köpa föremålen. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Indien

Här kan du läsa mer om vaccinationer, tidsskillnad och mycket annat:
www.albatros.se/resmal/asien/indien

Visum till Indien

Albatros rekommenderar att du själv ansöker om e-visum till Indien. Du kan tidigast ansöka om e-visum tidigast 120 dagar före avresa och senast 10 dagar före avresa. Det kan ta upp till 72 timmar att få e-visumansökan godkänd. Läs Albatros instruktioner här 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

INRTR40ASE