Flodkryssning från Berlin till Rügen och Usedom

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en alldeles unik kultur- och naturkryssning från Potsdam till Östersjön

NYHET

Lev ut dina Östersjödrömmar till fullo på denna kryssning mellan Potsdam och Hansastaden Stralsund! Längs vägen passerar vi de tyska Östersjö-öarna och varje dag bjuder på nya upplevelser i kontrasternas tecken. 

Upplev slussen i Niederfinow och den fantastiska naturen i nedre Oderdal eller följ med på en avstickare till polska Szczecin och Świnoujście där vår flodkryssning övergår i en havskryssning. Vi fortsätter längs Östersjökusten till öarna Usedom, Rügen och lilla Hiddensee. Här njuter vi av de vackra landskapen som bildar ram om den berömda spa-arkitekturen. Resan inleds med två nätter i huvudstaden Berlin, och i Potsdam väntar det pampiga Tudorslottet Cecilienhof och rokokoslottet Sanssouci, Tysklands svar på slottet i Versailles. Följ med på en klassisk kryssning genom Europas vackra vattenvägar där unika upplevelser väntar!
 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR, PLN

Dagsprogram
Dag 1 Flyg till Berlin och incheckning på hotellet
Dag 2 Berlin. Frivillig utflykt till fots med reseledare till Reichstag, Brandenburger Tor och Unter den Linden
Dag 3 Berlin. Möjlighet till besök på Käthe-Kollwitz-museet och utflykt till Potsdam med Cecilienhof och Sanssouci. Ombordstigning
Dag 4 Passage genom fartygshissen Niederfinow eller möjlighet att göra en utflykt till den idylliska klosterruinen Chorin
Dag 5 Stettin, Polen. Möjlighet till stadsrundtur med marknadsplatsen och domkyrkan
Dag 6 Świnoujście, Polen. Möjlighet till örundtur på Wollin eller stadsrundtur till fots i Świnoujście med reseledaren
Dag 7 Penemünde, Usedom och Lauterbach, Rügen. Möjlighet till rundtur på Usedom och Rügen
Dag 8 Lauterbach, Rügen och Greifswald. Möjlighet till utflykt till Rügens kalkstensklippor och stadsvandring i Greifswald.
Dag 9 Stralsund och Vitte, Hiddensee. Möjlighet till stadsrundtur i Stralsund, promenad på Hiddensee med reseledaren och örundtur med häst och vagn på Hiddensee. 
Dag 10 Stralsund och hemresa

MS Katharina von Bora

Katharina von Bora är ett bekvämt flodkryssningsfartyg med plats till 80 passagerare i 42 hytter.

Njut av det avslappnade livet ombord på det lilla fartyget – i den behagliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har dessutom en liten butik och en reception.  Det lilla fartyget (83 meter långt och 9,5 meter brett) byggdes 2000 och kombinerar modern komfort med trevlig stämning. Fartyget specialbyggdes till att kryssa på floder som förutsätter kortare och smalare fartyg. Du kan njuta av utsikten i loungebaren eller koppla av på soldäck. Alla måltider (helpension) serveras fartygets restaurang, som varierar mellan buffé och bordsservering.

Läs mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/en/fleet/ship/ms-katharina-von-bora/

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg till Berlin och incheckning på hotellet

År 2019 markerade Berlin 30-årsdagen för Berlinmurens fall. Det var en viktig händelse full av symbolik och känslor för dem som hade levt med den fula betongmuren som höll Berlin, och symboliskt nog hela Tyskland, delat i över 40 år.

Sedan muren raserades av ett folk i uppror och politiker under press, har Berlin återigen utmärkt sig som Tysklands mäktigaste huvudstad, och nybyggnationer och social transformering har återigen gjort staden till en av Europas mest spännande. 

Här finns storslagna museer, pampiga monument, ett både glamouröst och kul nattliv, fascinerande kvarter, fantastiska parker och grönområden, caféer, ölställen, shopping, eleganta restauranger och streetfood. Trots att Berlin är hektiskt och framåtsträvande är det även en stad full av minnesmärken och minnen från en tid då den var hemsökt av både nazism och kommunism. Berlin har sett allt.

Bussen hämtar oss på flygplatsen och kör oss till hotellet där vi checkar in. Den som är upplagd för det kan gå på upptäcktsfärd på en av de många barerna eller cocktailbarerna i jakt på en liten sängfösare. 

Dag 2
Berlin. Frivillig utflykt till fots med reseledare till Reichstag, Brandenburger Tor och Unter den Linden

Efter frukost kan du välja att tillbringa förmiddagen med att gå på upptäcktsfärd på egen hand. För de som vill erbjuder reseledaren en frivillig extrautflykt (ta bara med växel till lokaltransport och inträden). Vi tar U- eller S-Bahn till Hauptbahnhof varifrån vi promenerar eller tar U-Bahn till Riksdagen. 

När vi har passerat Reichstag fortsätter vi till Brandenburger Tor och kan nu blicka nedför Unter den Linden i öster och västerut ser vi Tiergarten. Vi går över Brandenburger Tor. Till höger ligger det berömda Hotel Adlon där prominenta gäster som Charlie Chaplin, Henry Ford och Barack Obama har bott. Det finns inte mycket kvar efter Andra världskriget, men gatorna och stora delar av byggnaderna är återställda i sitt ursprungliga skick. Det finns tydliga spår av östeuropeiska och sovjetiska byggnader från mellankrigsåren som inte alltid passar in i gatubilden. 

Vi styr kosan mot Alexanderplatz men man kan även stanna och besöka DDR-museet på vägen, det är definitivt värt ett besök. Reseledaren avsätter tid för lunch.

Eftermiddagen på egen hand.

Dag 3
Berlin. Möjlighet till besök på Käthe-Kollwitz-museet och utflykt till Potsdam med Cecilienhof och Sanssouci. Ombordstigning Avfärd från Potzdam kl. 16.45 Ankomst till Lehnitz kl. 22.30.
Barockstaden Potsdam vid Havel-floden

Efter frukost kan du välja att tillbringa förmiddagen med att gå på upptäcktsfärd på egen hand. Om du har köpt till utflyktspaketet bjuder förmiddagen på Käthe Kollwitz-museet. Käthe Kollwitz konst är lika med djupa känslor och tydliga politiska ståndpunkter som är aktuella än idag. Hon flerdimensionell och allsidig – både i sin grafiska och skulpturala konst.

På dagens utflykt beger vi oss till Käthe-Kollwitz-museet där vi får en bra inblick i hennes liv och konst.Käthe föddes i Königsberg, eller Kaliningrad, som de flesta känner staden som, år 1867. Hon utbildade sig vid en konstskola för kvinnor i Berlin och studerade senare vidare i München, gifte sig med läkaren Karl Kollwitz och flyttade sedan till det på den tiden fattiga Prenzlauer Berg i Berlin. Hon anställdes som professor vid Akademie der Künste fram tills nazisterna tvingade bort henne år 1933. År 1936 förbjöds hon att ställa ut. Hon avled nära Dresden år 1945 - endast 12 dagar innan andra världskriget nådde sitt slut i Europa. Idag lever hennes konst vidare, bland annat på museet som vi ska besöka idag.

När vi är tillbaka hinner du med en currywurst vid korvvagnen innan vi hämtas med bussen som tar oss till fartyget. Först ska vi bege oss på en utflykt till Potsdam för att se de största sevärdheterna. I barockstaden Potsdam på Havel-floden hittar vi Frederik den Stores slott Sanssouci (ofta kallat för Tysklands Versailles). Vi ser parken med de pampigt anlagda trädgårdarna och en uppsjö av historiska byggnader. Vi passerar även slottet Cecilienhof som är byggt för att likna en engelsk herrgård. I slutet av andra världskriget var det huvudkvarter för Potsdamkonferensen. Här deltog ledarna för de allierade makterna, den amerikanske presidenten Harry Truman, den brittiske premiärministern Winston Churchill och Rysslands Joseph Stalin. Här etablerades riktlinjerna för ockupationspolitiken i det besegrade Tyskland och samtidigt ställde alla ledare förutom Ryssland ett gemensamt ultimatum till Japan om ett villkorslöst överlämnande.

Efter besöket i Potsdam kör vi till Havels bredd och går ombord på vårt härliga fartyg. Fartyget börjar röra på sig och vi avnjuter vår första kväll ombord.

Sent på kvällen kommer vi fram till Lehnitz där vi kastar ankar och ligger kvar följande morgon.

Dag 4
Passage genom fartygshissen Niederfinow eller möjlighet att göra en utflykt till den idylliska klosterruinen Chorin Avfärd från Lehnitz kl. 7.00, ankomst til Eberswalde kl. 13.00, avfärd kl. 13.30 (endast avstigning för utflykt), passage via fartygshissen Niederfinow kl. 15.00-15.30, ankomst till Hohensaaten kl. 17.00, avfärd kl. 18.00
Njut av utsikten från Ms Katharina von Bora

Efter lunch kommer vi fram till Eberswalde och härifrån kan den som vill följa med på en utflykt till klosterruinen Chorin. Här hittar vi den välbevarade gotiska ruinen som har haft en viktig politisk roll i regionen. Både till följd av dess belägenhet på gränsen till de oerövrade slaviska områdena men även som familjekloster för Markgrevskapet Brandenburg. Utflykten fortsätter till fartygshissen vid Niederfinow där vi kan betrakta hissen från stranden.

Om du inte har valt att köpa till utflyktspaketet tillbringar du dagen ombord, och kan på eftermiddagen uppleva passagen via fartygshissen. 

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 5
Stettin, Polen. Möjlighet till stadsrundtur med marknadsplatsen och domkyrkan Ankomst till Schwedt kl. 00.01, avfärd kl. 6.00. Ankomst till Stettin kl. 13.00, avfärd kl. 18.00. Ankomst till Świnoujście kl. 22.00.

En man från Warszawa skryter inför en Stettin-bo: ”Vi har allt! En fotbollsstadion, en flygplats, skyskrapor, shoppingcentra, teater och nattliv. Vad har ni egentligen att skryta med i Stettin? Stettin-bons kyliga svar blir ”Vi behöver inte det, vi åker till Berlin istället”. Stettins historia i ett nötskal. Staden har i flera århundraden varit nära knuten till Tyskland, både på gott och på ont, och även om andra världskrigets stora ödeläggelser satte en stark prägel på staden är den över 700 år gamla Hansastaden väldigt vacker. 

Vi ger oss på en stadsrundtur med buss och till fots och tittar bland annat på den gotiska Sankt Jakobskatedralen och Pariserkvarteret med sina gamla hus och Art Nouveau-villor. På skuggsidan har vi utsikten över den fungerande men förfallna hamnen som år 2009 var tvungen att stänga sitt traditionella skeppsvarv för gott. Varvet hade under sina glansdagar över 10 000 anställda vilket gjorde det till ett av världens största. Konkursen innebar en stor tragedi för staden och dess hjältar. Mellan 1970 och 1980 strejkade varvsarbetarna i Stettin för att få ett bättre liv, för att skapa reformer och solidaritet med sina kollegor i Gdansk, som sådde den första spliten i Östblocket med Lech Wałęsas solidaritetsrörelse. 

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 6
Świnoujście, Polen. Möjlighet till örundtur på Wollin eller stadsrundtur till fots i Świnoujście med reseledaren Avfärd från Świnoujście kl. 13.00. Ankomst till Wolgast kl. 20.30.

Förmiddagen bjuder på olika möjligheter. Du kan välja att följa med på en utflykt runt den polska ön Wollin. Den nordvästra delen av ön är till följd av sin unika flora och fauna idag omvandlad till nationalpark. Längs vägen besöker vi bland annat den historiska badorten Miedzyzdroje som endast var en obetydlig fiskeort fram till mitten av 1800-talet. Här upptäckte man de saltvattenkällor som ledde till att badorten verkligen blomstrade upp under andra halvan av 1800-talet. Här flockades förmögna berlinare och Stettin-bor vid stranden där de uppförde sina pampiga villor. Trots sitt förfall till följd av både varma och kalla krig är många av villorna idag vackert restaurerade och Miedzyzdroje är idag återigen en populär Östersjöpärla med en fantastiskt vacker sandstrand och alla storslagna villor från den wilhelminska eran. 

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris och bokas och betalas ombord)

Alternativt kan du följa med på en promenad med reseledaren i Świnoujście. Eventuell transport och inträden ingår inte.

Dag 7
Penemünde, Usedom och Lauterbach, Rügen. Möjlighet till rundtur på Usedom och Rügen Avfärd från Wolgast kl. 9.00 Ankomst till Penemünde kl. 10.00, avfärd kl. 13.00. Ankomst till Lauterbach kl. 15.00

Tyskland är inte det första man tänker på när man börjar prata om vart man ska åka på solsemestern. Inte desto mindre är den tyska östersjökusten hemvist åt en uppsjö av spektakulära öar och stränder och två av pärlorna heter Usedom och Rügen. Här finns mjuka sandstränder så långt ögat kan nå, strandresorter, historiska städer, kalkstensklippor i fantastiska formationer och en avslappnad semesteratmosfär.

Idag kan du välja att göra en örundtur på båda öarna eller bara till en av dem. Vid tillräckligt antal deltagare är vår svenska reseledare med.

(Dagens utflykter ingår inte i resans pris och bokas och betalas ombord)

Dag 8
Lauterbach, Rügen och Greifswald. Möjlighet till utflykt till Rügens kalkstensklippor och stadsvandring i Greifswald. Avfärd från Lauterbach kl. 13.00. Ankomst till Greifswald-Wieck kl. 15.00, avfärd kl. 19.00. Ankomst till Stralsund kl. 22.00.

Förmiddagens Albatrosutflykt går till norra Rügen där vi bland annat ska titta närmare på den vackra kuststräckan med de vackra kalkstensformationerna. Här tornar höga kalkstensklippor upp sig över Östersjöns blå vatten, och det är inte utan anledning som den här delen av Rügen finns med på UNESCOs lista över världens naturarv.

(Utflykten ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Härifrån fortsätter fartyget till hamnen i Greifswald-Wieck varifrån vi har möjlighet att göra en stadsrundvandring i Greifswald. Här kan vi stifta bekantskap med de unika nordtyska gotiska murstenarna i den gamla Hansastaden. På fartygets guidade tur kan vi uppleva de imponerande gavelfasaderna och de gotiska kyrkorna på nära håll. Turen går bland annat förbi marknadsplatsen med rådhuset och Sankt Nikolai-domkyrkan med den bulliga barocka kupolen.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris och bokas och betalas ombord)

Dag 9
Stralsund och Vitte, Hiddensee. Möjlighet till stadsrundtur i Stralsund, promenad på Hiddensee med reseledaren och örundtur med häst och vagn på Hiddensee.  Avfärd från Stralsund kl. 14.00 Ankomst till Vitte kl. 16.30, avfärd kl. 19.30. Ankomst till Stralsund kl. 21.30.

Stralsunds unika stadsbild imponerar med de många restaurerade historiska byggnaderna omgivna av en medeltida stadsmur och flera vallgravar. Rådhuset i Hansastaden är med sin unika gotiska arkitektur och den imponerande fasaden lika sevärd som den stoiska Nikolaikyrkan. De många arkitektoniska exemplen på Stralsunds handelsmässiga betydelse ledde även till att Stralsunds gamla stadsdel år 2002 upptog på UNESCOs världsarvslista.

Dagens Albatrosutflykt består av en rundvandring för att lära känna Stralsund.
 
(Utflykten ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Efter förmiddagen i Stralsund fortsätter fartyget till den lilla staden Vitte på den lilla och bilfria ön Hiddensee. Här kan du välja om du ska gå på en promenad med reseledaren längs stranden eller om du vill följa med på en utflykt med häst och vagn som anordnas av fartyget. Sistnämnda bokas och betalas ombord.

På kvällen återvänder vi till Stralsund där vi ligger för ankar över natten.

Dag 10
Stralsund och hemresa

Vi hämtas med buss vid fartyget och kör till Rostock. Härifrån tar vi sedan färja/buss till Köpenhamns flygplats Kastrup där vår resa når sitt slut.

Utflyktspaket

 • Halvdagsutflykt i Berlin med Käthe-Kollwitz-museet
 • Halvdagsutflykt till klosterruinen Chorin och fartygshissen i Niederfinow 
 • Halvdagsutflykt i Stettin med stadsvandring i den gamla stadsdelen 
 • Halvdagsutflykt till kalkstensklipporna på norra Rügen
 • Stadsrundvandring i Stralsund

Pris: 1 398 kronor

Utflyktspaketet ska bokas i samband med resan, kan endast köpas som ett samlat paket och genomförs vid minst 20 deltagare.

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt

•    Utsides standard enkelhytt på Main-däck: kr 16.998:- (på förfrågan)
•    Utsides standard enkelhytt på Upper-däck: kr 30.398:- (på förfrågan)

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn – Berlin 
 • Busstransport Stralsund – Köpenhamns flygplats Kastrup
 • Transfer vid ankomst
 • 2 nätters vistelse i delat dubbelrum på turistklasshotell i centrala Berlin
 • 7 nätters kryssning med MS Katharina von Bora i delad dubbelhytt med fönster på Main-däck kategori B
 • Helpension på kryssningsfartyget, frukost på hotellet
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget
 • Sightseeing i Potsdam
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket och eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt/enkelrum
 • Eventuella måltider på land
 • Övriga drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 10 euro per person vid köp av utflyktspaketet)
 • Dricks till fartygsbesättningen (rederiet rekommenderar 7-10 euro per person och dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Från de ljusa och rymliga hytterna på mellan 12 m2 och 13 m2 har du fin utsikt över floden och dess omgivningar. Hytterna är utrustade med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Badrum med toalett och dusch; telefon, hårtork, säkerhetsbox, värme/luftkonditionering och tv.

Upper-däck (Kat. A)
Extern hytt på däck 2 med panoramafönster och skjutdörrar (fransk balkong). Två enkelsängar eller dubbelsäng. 13 m2.

Main-däck (Kat. B)
Extern hytt på däck 1 med fönster (kan inte öppnas). Två enkelsängar eller dubbelsäng. 12 m2.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Vem får delta?

För att få delta i flodkryssningen måste du vara fullt rörlig och kunna färdas utan hjälp till fots i städer och på stigar i parker. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Många av städernas gamla stadsdelar är kulturmärkta och har kullerstensgator, och här går det inte alltid att köra buss. Vi får å andra sidan uppleva mycket mer av atmosfären när vi närmar oss staden till fots. Vi kan även resa med lokala transportmedel som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare på den här resan ska du räkna med att gå cirka 4-6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp.

Fartyget är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Utflykter – halvdag och heldag 

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Man är alltså tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 1,5-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen.

Handen på hjärtat

Kajplats

När flodkryssningsfartygen lägger till förtöjs de ofta utanför varandra. Det innebär att det kan hända att utsikten byts ut mot ett annat fartyg istället för ett landskap eller en stad när fartyget ligger vid kajen. Dessutom kan det hända att vi måste gå igenom andra fartyg för att stiga i land, eller att andra passagerare måste passera vårt fartyg.

Vi försöker i största möjliga mån hitta en kajplats i centrum av städerna vi besöker. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om kajplatsen redan är bokad och bekräftad förbehåller hamnen sig alltid rätten att flytta fartyget upp till bara några få timmar före ankomst.

Om kajplatsen befinner sig långt från centrum och utanför gångavstånd bokar vi en busstransfer i samband med de i programmet arrangerade stadsrundturerna och utflyktspaketet. Den som inte deltar i det planerade programmet eller vill lägga till egna programpunkter står själv för transportkostnaden från och till fartyget.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

DECRI16ASE