Flodkryssning på Elbe från Prag till Dresden och Berlin

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Prag – Bad Schandau — Dresden – Meissen – Wittenberg – Magdeburg – Berlin. Förbered dig för en kulturkryssning av specialklass

Att kryssa fram genom Elbes dalområden och dess historiska städer är en berikande upplevelse – både ulturellt och estetiskt. Förutom att njuta av den lugna båtfärden genom böljande landskap ser vi bland annat det bästa av Berlin, går i Martin Luthers fotspår i Wittenberg, lär oss mer om Sachsens guldålder och utforskar vackra Prag med dess judiska kvarter och Karlsbron, som i 600 år har förbundit Vitavas bredder. I kulturstaden Dresden märker vi av det kungliga inflytandet och får möjlighet att köpa världsberömt Meissenporslin i staden med samma namn. 

I Potsdam väntar rokokoslottet Sanssouci – Tysklands svar på slottet i Versailles. En klassisk kryssning där vårt flytande hotell utgör det trevliga fundamentet för alldeles unika upplevelser. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, Tjeckisk koruna

Dagsprogram
Dag 1 Flyg till Prag, transfer till Dresden och ombordstigning. Välkomstmiddag. Segling till Bad Schandau
Dag 2 Bad Schandau. Stadsrundtur i Gyllene staden med Pragborgen, det judiska kvarteret och Karlsbron
Dag 3 Bad Schandau och Dresden. Kör genom bergskedjan Elbsandstein och klippan Basteik i Saksiska Schweiz
Dag 4 Dresden. Möjlighet till stadstur i Elbes "Florens" (tillköp). Ankomst till Meissen
Dag 5 Meissen. Möjlighet att besöka porslinsfabriken och promenera genom renässansstaden (tillköp). Ankomst till Wittenberg
Dag 6 Wittenberg. Möjlighet till en stadstur i UNESCOs gamla stad med bland annat slottkyrkan och berättelsen om Martin Luthers teser (tillköp). Ankomst till Magdebur
Dag 7 Magdeburg. Möjlighet att besöka det historiska centrum inkl. Katedralen och Vårfrukloster (tillköp)
Dag 8 Potzdam och Berlin. Stadstur i Potzdam med Sanssouci och Cecilienhof. Besök på Käthe-Kollwitz-museet
Dag 9 Berlin. Tid på egen hand. Frivillig promenad till fots med reseledaren till Reichtstag, Brandenburger Tor och Unter den Linden. Avskedsmiddag
Dag 10 Berlin och hemresa

MS Katharina von Bora

Katharina von Bora är ett bekvämt flodkryssningsfartyg med plats till 80 passagerare i 42 hytter.

Njut av det avslappnade livet ombord på det lilla fartyget – i den behagliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har dessutom en liten butik och en reception.

Det lilla fartyget (83 meter långt och 9,5 meter brett) byggdes 2000 och kombinerar modern komfort med trevlig stämning. Fartyget specialbyggdes till att kryssa på floder som förutsätter kortare och smalare fartyg. Du kan njuta av utsikten i loungebaren eller koppla av på soldäck. Alla måltider (helpension) serveras fartygets restaurang, som varierar mellan buffé och bordsservering. 

Läs mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/en/fleet/ship/ms-katharina-von-bora/

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
22 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg till Prag, transfer till Dresden och ombordstigning. Välkomstmiddag. Segling till Bad Schandau

Bussen hämtar oss på flygplatsen och kör oss till fartyget i Dresden, där vi går ombord och kan koppla av efter resan. Efter ankomst och lite vila äter vi välkomstmiddag. Efteråt kan du ta en kvällsdrink i baren (ingår inte).

Vi segler mot Bad Schandau, där vi ligger vid kaj över natten. 


 
Dag 2
Bad Schandau. Stadsrundtur i Gyllene staden med Pragborgen, det judiska kvarteret och Karlsbron

Idag beger sig alla resenärer till Prags centrum för en stadsrundtur som bland annat bjuder på Pařížská, gatan som byggdes i jugendstil i början av 1900-talet. Gatan anses som en av Prags mest fashionabla och är kantad med exklusiva klädbutiker, juvelerare och butiker med böhmiskt glas, som har varit en eftertraktad lyxvara sedan 1200-talet. Vi ska även se det judiska kvarteret med den judiska kyrkogården och den gamla synagogan som från början hette den nya synagogan, men efterhand som nyare synagogor har tillkommit har den fått sitt nuvarande, något motsägelsefulla namn. 

Utflykten går även förbi huset där stadens mest berömda författare Franz Kafka en gång bodde. En av höjdpunkterna är Den gamla rådhusplatsen med det berömda astronomiska uret från 1410. Uret är det idag äldsta fungerande astronomiska uret i världen. Vi passerar även den charmiga Karlovagatan som med fördel kan besökas vid tillfälle innan vi fortsätter till Karlsbron vars första sten lades år 1357 men som inte stod färdig förrän i början av 1400-talet. Enligt en tjeckisk myt lades den första stenen den 9 juli 1357 klockan 05.31 av Karl IV själv. Kejsaren hyste nämligen en stark tilltro till tal och ansåg att just denna tidpunkt skulle öka hans makt eftersom siffrorna vid den tidpunkten skapade en numerisk spegel (1357 9, 7 5:31). Myt eller ej, Karlsbron har hållit i över 600 år, och kanske hade kejsaren rätt. I rutten ingår även Sankt Jakobs-kyrkan, Grand Hotel Europa och den viktigaste tjeckiska kulturinstitutionen, den monumentala nationalteatern.

Middagen på utflykten njuter vi på ett sightseeingfartyg i Moldau på seglingen tillbaka till Bad Schandau. 

Dag 3
Bad Schandau och Dresden. Kör genom bergskedjan Elbsandstein och klippan Basteik i Saksiska Schweiz Avresa från Bad Schandau kl. 14:30, ankomst till Dresden kl. 18,00
Charmiga gamla byggnader i Prag

Idag åker vi på en utflykt som går genom ett romantiskt landskap med dess djupa klyftor och bisarra klippformationer, imponerande platåer och den vackra Elbe-dalen. Vi kommer förbi klippan, som är den mest kända i saxiska Schweiz. Bastionklippan är en av Europas mest hisnande naturliga formationer, och härifrån finns en hisnande utsikt över Elben. I Pillnitz väntar en trevlig promenad på oss i den vackra parken. Slottkomplexet från 1700-talet består av tre delar: vattenpalatset, bergspalatset, det nya palatset. Längs vägen förändras landskapet från den strikta barockstilen till ett engelskt trädgårdslandskap.

Dag 4
Dresden. Möjlighet till stadstur i Elbes "Florens" (tillköp). Ankomst till Meissen Avresa från Dresden kl 18:00, ankomst till Meissen kl 20:00
Dresden sett från Elbe

Dresden firade sin 800-åriga födelsedag år 2006. Den förmodligen största gåvan till staden återöppnandet av den berömda Frauenkirche (Vårfrukyrkan) som totalförstördes under andra världskrigets kraftiga bombningar. Frauenkirche är en symbol för vad Dresden en gång var. En stad känd som Florens vid Elbe, berömd för sin arkitektur och sina konstskatter. Och det är Dresden på väg att bli igen. Under kurfursten August den starkes (1670-1733) blomstrade Dresden och blev ett stort kulturcentrum i Europa. Natten den 13 februari 1945 förstörde de allierades brandbomber tre fjärdedelar av Dresdens gamla stadsdel, och som genom ett trollslag var den vackra gamla stadskärnan i stort sett utplånad från jordens yta. 

Sedan dess har byggnaderna byggts upp igen, men arbetet har tagit flera decennier. Arkitektur från de sovjetpräglade DDR-dagarna är fortfarande intakt. 

Zwinger-palatset, Frauenkirche, Semper-operan, Hofkirche, Brühlsche Terrasse och gatuhusen på Neumarkt är bara några av de sevärdheter vi får tillfälle att se på dagens utflykt. 

(Utflykten ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet). 

Dag 5
Meissen. Möjlighet att besöka porslinsfabriken och promenera genom renässansstaden (tillköp). Ankomst till Wittenberg Avresa från Meissen kl 13:00, ankomst till Wittenberg kl 21:00
Kanske får lite av det vackra porslinet följa med i resväskan hem?

Staden Meissen grundades för över 1 000 år sedan då den tyske konungen Heinrich I i en kampanj mot slavarna byggde ett slott på Elbes strand. Idag är Meissen mest känt för sitt porslin. 

Albatros reseledare promenerar med alla som vill genom den vackra renässansstaden. Första stopp blir vid Albrechtsburg, det imponerande gotiska slottet som ligger vid Elbe. Alla som vill kan betala inträde till slottet där det finns tid till att titta på de vackra utställningarna. Den som vill kan med fördel köpa en kombinationsbiljett som även ger tillgång till porslinsfabriken som vi ska besöka efteråt. Den som inte vill besöka slottet kan fördriva tiden i de vackra omgivningarna. Vårt nästa mål är porslinsfabriken, men först ska vi njuta av de gamla gatorna och gränderna som för oss dit. 

På museet för den berömda porslinsfabriken Meissen ska vi se den största porslinssamlingen från 1710 och fram till idag. Vi lär oss mer om hur porslinet tillverkas och hinner inspektera det historiska sortimentet (inträde till fabriken ingår inte, men det går att köpa direkt eller som kombinationsköp med inträde till Albrechsburgs slott. Inträde cirka 10 euro och kombinationsbiljett cirka 14 euro). Därefter finns det möjlighet att på egen hand eller tillsammans med reseledaren strosa längs de smala medeltida gatorna i den gamla stadsdelen med dess sagolikt vackra renässanshus. 

Dag 6
Wittenberg. Möjlighet till en stadstur i UNESCOs gamla stad med bland annat slottkyrkan och berättelsen om Martin Luthers teser (tillköp). Ankomst till Magdebur Avresa från Wittenberg kl. 13.00, ankomst till Magdeburg kl. 20:30
Wittenberg är med på UNESCOs lista över Världens kulturarv

Dagens utflyktsalternativ är en resa i reformatorn Martin Luthers fotspår. Den gamla stadsdelen framstår som ett friluftsmuseum och alla Luther-monumenten är med på UNESCOs lista över Världens kulturarv. Det protestantiska pilgrimsmålet Lutherstadt Wittenberg anses som reformationens vagga. Det var här som Martin Luther spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan den 31 oktober 1517. Och även om det inte finns några historiska bevis som understryker offentliggörandet av teserna är staden tydligt formad av reformationens historiska arv fram till idag. Det är bland annat därför som Wittenberg idag räknas som ett av de viktigaste turistmålen och till och med som en av de viktigaste städerna i tysk historia fram till idag. Det blir en dag i historiens tecken, men det förändrar inte det faktum att Wittenberg också är en väldigt charmig stad. Det finns all anledning att slå sig ner på ett café och njuta av en god kopp kaffe. 

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet). 

Dag 7
Magdeburg. Möjlighet att besöka det historiska centrum inkl. Katedralen och Vårfrukloster (tillköp) Avresa från Magdeburg kl. 9.00, ankomst till Rothensee kl. 11,00. Avresa från Rothensee kl. 12.30, ankomst till Potsdam kl. 23:30
Magdeburg imponerande kyrka

På morgonen lämnar gäster med ett turpaket fartyget för att utforska Magdeburg. Otto den store, kejsare över det romerska riket från år 962, var så förtrollad av sin favoritstad att han gav den till sin fru Edith.

Magdeburgarna firar än idag sin älskade Otto. Han ligger begravd i stadens mest betydelsefulla och historiska byggnad: Domkyrkan Sankt Mauritius och Sankta Katherina med dess imponerande torn som ses på flera mils avstånd. Detta är ett av centrala Tysklands mest spektakulära arkitektoniska monument och stadens mest berömda landmärke, och Tysklands första gotiska kyrka bjuder på en uppsjö av konstnärliga skulpturer och utskärningar. 

En annan framträdande byggnad ur konstperspektiv på Domkyrkoplatsen är det gröna citadellet, ett verk av konstnären och arkitekten Friedensreich Hundertwasser. Byggnaden står i charmig kontrast till Domkyrkan och det stora centrala torget. 

Efter dagens utflykt kan du, om tiden tillåter, svänga förbi Hasselbackplatz och de omgivande gatorna. Här finns det dussintals barer och restauranger och inte minst en av Tysklands mest berömda currywurst-ställen; ”Curry 54”. 

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet). 

Dag 8
Potzdam och Berlin. Stadstur i Potzdam med Sanssouci och Cecilienhof. Besök på Käthe-Kollwitz-museet
Cecilienhof i Potsdam

Idag är det dags att lämna fartyget och vi hämtas med buss och kör mot Berlin.

Först ska vi bege oss på en utflykt till Potsdam för att se de största sevärdheterna. Barockstaden Potsdam vid Havel-floden är platsen där man hittar Frederik den stores slott Sanssouci (ofta kallat för Tysklands Versailles). Vi ser parken med de pampigt anlagda trädgårdarna och en uppsjö av historiska byggnader. Vi passerar även slottet Cecilienhof som är byggt för att likna en engelsk herrgård. I slutet av andra världskriget var det huvudkvarter för Potsdamkonferensen. Här deltog ledarna för de allierade makterna, den amerikanske presidenten Harry Truman, den brittiske premiärministern Winston Churchill och Rysslands Joseph Stalin. Här etablerades riktlinjerna för ockupationspolitiken i det besegrade Tyskland och samtidigt ställde alla ledare förutom Ryssland ett gemensamt ultimatum till Japan om ett villkorslöst överlämnande. 
Om du har bokat utflyktspaketet bjuder dagen ochså på Käthe Kollwitz-museet. Käthe Kollwitz konst är lika med djupa känslor och tydliga politiska ståndpunkter som är aktuella än idag. Hon var aldrig enkel men flerdimensionell och allsidig – både i sin grafiska och skulpturala konst. På dagens utflykt beger vi oss till Käthe-Kollwitz-museet där vi får en bra inblick i hennes liv och konst. Käthe föddes i Königsberg, eller Kaliningrad, som de flesta känner staden som, år 1867. Hon utbildade sig vid en konstskola för kvinnor i Berlin och studerade senare vidare i München, gifte sig med läkaren Karl Kollwitz och flyttade sedan till det på den tiden fattiga Prenzlauer Berg i Berlin. Hon anställdes som professor vid Akademie der Künste fram tills nazisterna tvingade bort henne år 1933. År 1936 förbjöds hon att ställa ut. Hon dog nära Dresden år 1945, endast tolv dagar innan andra andra världskrigets slut. Idag lever hennes konst vidare, bland annat på museet som vi ska besöka idag. 

(Dagens utflykt till Käthe-Kollwitz-museet ingår inte i resans pris. Separat utflyktpaket kan köpas, se mer senare i programmet).

Kvällen står till ditt förfogande. Övernattning på hotellet.

Dag 9
Berlin. Tid på egen hand. Frivillig promenad till fots med reseledaren till Reichtstag, Brandenburger Tor och Unter den Linden. Avskedsmiddag
Reichstag

År 2019 markerade Berlin 30-årsdagen för Berlinmurens fall. Det var en viktig händelse full av symbolik och känslor för de som hade levt med den fula betongmuren som höll Berlin, och symboliskt nog hela Tyskland, delat i över 40 år. 

Under det cirka kvarts århundrade som har gått sedan muren raserades av ett folk i uppror och politiker under press, har Berlin återigen utmärkt sig som Tysklands mäktigaste huvudstad, och nybyggnader och social transformering har återigen gjort staden till en av Europas mest spännande. 

Här finns storslagna museer, pampiga monument, ett glamoröst och spännande nattliv, fascinerande kvarter, fantastiska parker och grönområden, caféer, ölträdgårdar, shopping, eleganta restauranger och street food. Trots att Berlin är hektiskt och framåtsträvande är det även en stad full av minnesmärken och minnen från en tid då den var hemsökt av både nazism och kommunism. Berlin har sett allt. 


Efter frukost kan du välja att tillbringa förmiddagen med att gå på upptäcktsfärd på egen hand. För dem som vill erbjuder reseledaren en frivillig extrautflykt (ta bara med växel till lokaltransport och inträden). Vi tar tunnelbanan till Hauptbahnhof varifrån vi promenerar eller byter tunnelbana till det tyska riksdagshuset. 
När vi har passerat Reichstag fortsätter vi till Brandenburger Tor och kan nu blicka nedför Unter den Linden i öster och västerut ser vi Tiergarten. Vi går över Brandenburger Tor. Till höger ligger det berömda Hotel Adlon där prominenta gäster som Charlie Chaplin, Henry Ford och Barack Obama har bott. Det finns inte mycket kvar efter andra världskriget, men gatorna och stora delar av byggnaderna är återuppbyggda i sitt ursprungliga skick. Det finns tydliga spår av östeuropeiska och sovjetiska byggnader från mellankrigsåren som inte alltid passar in i gatubilden. 

Vi styr kosan mot Alexanderplatz men man kan även stanna och besöka DDR-museet på vägen, det är definitivt värt ett besök. Reseledaren avsätter tid för lunch. 

På kvällen äter vi en avskedsmiddag tillsammans på hotellet, där vi också tillbringar natten.

Dag 10
Berlin och hemresa
Potsdamer Platz i Berlin

Nu är det dags att åka till flygplatsen där planet väntar på dig.

Utflyktspaket

 • Halvdagsutflykt i Berlin med Käthe-Kollwitz-museet 
 • Halvdagsutflykt i Magdeburg med guidad tur genom den historiska stadskärnan inklusive Domkyrkan och Vårfrukyrkan 
 • Halvdagsutflykt i Wittenberg med guidad tur genom UNESCO-stadens gamla stadsdel med bland annat Slottskyrkan och historien om Martin Luthers teser. 
 • Halvdagsutflykt i Dresden med stadsrundtur 

Pris 1.398 kronor 

Utflyktspaketet ska bokas i samband med resan, kan endast köpas som ett 
samlat paket och genomföras med minst 20 deltagare. 

Staty över Martin Luther i Wittenberg

Prisinformation

Resans pris

Från 22 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Enkelhytter
 • Tillägg för enkelhytt på Main-däck 16 798 kronor 
 • Tillägg för enkelhytt med fransk balkong på Upper-däck 30 898 kronor
Tillägg för uppgradering av hytt
 • Tillägg för delad dubbelhytt med fransk balkong på Upper-däck 7 498 kronor 
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Prag och Berlin – Stockholm 
 • Utflykt till Prag 
 • Transfer vid ankomst och avresa 
 • Halv dagstur genom Elbsandstein bergskedjan
 • Sightseeing i Potsdam
 • Avskedsmiddag i Berlin 
 • 2 nätters vistelse i delat dubbelrum på bra hotell i centrala Berlin 
 • 7 nätters kryssning med MS Katharina von Bora i delad dubbelhytt med fönster på Main-däck 
 • Helpension på kryssningsfartyget, frukost på hotellet 
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget 
 • Skatter och avgifter 
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Utflyktspaket och eventuella extra utflykter och arrangemang 
 • Tillägg för enkelhytt 
 • Eventuella måltider på land 
 • Övriga drycker 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 10 euro per person vid köp av utflyktspaketet) 
 • Dricks till fartygsbesättningen (rederiet rekommenderar 7-10 euro per person och dag) 
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Antal deltagare

Denna resa kräver minst 15 personer. Om detta inte uppnås förbehåller vi oss rätten att annullera resan - detta kommer vanligtvis att göras senast 4-6 veckor före planerat avgångsdatum. Enlighet med 20 § i paketreselagen. §1 och §3 är vi som researrangör inte ansvariga för skadestånd för eventuella förluster som en kund kan bli föremål för som en följd av avbokningen. Vi är endast skyldiga att återbetala priset för resan.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. 

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen. 

Vem får delta?

För att få delta i flodkryssningen måste du vara fullt rörlig och kunna färdas utan hjälp till fots i städer och på stigar i parker. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år. 

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Många av städernas gamla stadsdelar är kulturmärkta och har kullerstensgator, och här går det inte alltid att köra buss. Vi får å andra sidan uppleva mycket mer av atmosfären när vi närmar oss staden till fots. Vi kan även resa med lokala transportmedel som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare på den här resan ska du räkna med att gå cirka 4-6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp. Fartyget är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage. 

Utflykter – halvdag och heldag

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Man är alltså tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

22CZCRI01CSE0705