Från kust till kust - genom södra USA

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Ett storslaget reseäventyr från Florida till Kalifornien

Finns det några stater i USA som du fortfarande inte har besökt? Det amerikanska gränslandet från Florida genom Alabama, Louisiana, Texas, New Mexico och Arizona till Kalifornien rymmer en hel skattkammare av nationalparker, historiska monument och kulturella höjdpunkter som de flesta bara känner till genom Hollywood-filmer, som har varit flitiga användare av de unika bakgrundskulisserna – för att nämna några; David Crockett & Alamo, Rio Grande & Big Bend, Houston Space Center, New Orleans & Bourbon Street, Naval Airbase i Pensacola.
Följ med på en odyssé genom USA:s varma bälte som är särskilt lämpat att besöka under årets kallare månader då dagstemperaturen inte kryper för högt upp på termometern.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta USD

Dagsprogram 21 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Miami, Florida. Incheckning på hotell
Dag 2
Miami och South Beach. Art-deco-liv i Miami
Dag 3
Miami – Daytona Beach – St. Augustine, Florida. Daytona Beach och promenad i koloniala St. Augustine
Dag 4
St. Augustine – Wakulla Springs – Tallahassee. Orienterande stadsrundtur och båtutflykt i stadsparken Wakulla Springs
Dag 5
Tallahassee – Pensacola, Florida. Floridas vackra kust och fyrmuséet i Pensacola
Dag 6
Pensacola – Mobile, Alabama – New Orleans, Louisiana. Stadsrundtur i Mobile och promenad genom French Quarter
Dag 7
New Orleans – Baton Rouge – Lafayette, Louisiana. Stadsrundtur i statshuvudstaden och friluftsmuseet Vermillionville
Dag 8
Lafayette – Natchitoches, Louisiana. Nationalparken Cane River Creole, kreolsk kultur, plantagerna Oakland och Magnolia samt stadsrundvandring i Natchitoches
Dag 9
Natchitoches – Houston, Texas. Orienterande stadsrundtur och Space Center Houston
Dag 10
Houston – Austin, Texas. Lyndon B. Johnson Presidential Library
Dag 11
Austin – San Antonio – Austin. Stadsrundtur i San Antonio, The Alamo och fler musikupplevelser i Austin – livemusikens huvudstad
Dag 12
Austin – Fredericksburg – Bandera – Del Rio, Texas. Tyskland möter Texas i Fredericksburg och Frontier Times Museum
Dag 13
Del Rio, Texas – Langtry – Alpine, Texas. Domare Roy Beans besökcenter, historiska Fort Stockton och Buffalo Soldiers
Dag 14
Alpine. Big Bend nationalpark
Dag 15
Alpine – Las Cruces, New Mexico. Nationalmonumentet White Sands
Dag 16
Las Cruces – Tucson, Arizona. Vilda västern i Tombstone och flygplanskyrkogården Pima
Dag 17
Tucson – San Diego, Kalifornien. Nationalparken Saguaro och fängelset Yuma Territorial Prison
Dag 18
San Diego. Vi kommer fram till Stillahavskusten, stadsrundtur till den gamla stadsdelen och besök på hangarfartyget USS Midway
Dag 19
San Diego - San Juan Capistrano - Los Angeles, Kalifornien Vackra La jolia-via Coastal Route besök vid San Juan Capistrano Mission och stadsrundtur i Los Angele
Dag 20
Los Angeles och hemresa
Dag 21
Ankomst till Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Miami, Florida. Incheckning på hotell

Vi flyger från Stockholm till Miami och kör direkt till vårt hotell på gångavstånd till stranden, så att vi kan vila ut efter den långa resan. Även om du förmodligen kommer att vilja krypa ner i sängen efter den långa flygturen är det bra att försöka hålla sig vaken för att komma in i den lokala dygnsrytmen. Så får du mest ut av alla dagar i USA.

Dag 2
Miami och South Beach. Art-deco-liv i Miami

De två städerna Miami och Miami Beach är båda väldigt unga. För bara 100 år sedan var Miami endast en handelspost på Miamifloden och ett mygghärjat träsk. När hotell- och järnvägskungen Henry Flagler byggde sin järnväg till en utpost vid namn Fort Dallas följde andra visionära entreprenörer hans exempel, och inledde ett ihärdigt arbete med att tämja denna vildvuxna del. Man uppförde hotell, byggde broar, anlade hamnar och drog in elektricitet. Det smala mangroveträsket omvandlades till dagens Miami Beach, och turisterna började strömma till. Det så kallade Greater Miami som omfattar Miami med förorter, upplevs som en mix av många olika resmål och är en spännande och unikt multikulturell upplevelse. Här blandas mjuk och melodisk latinamerikanska med karibiskt tungmål, mattraditioner och kulturella fenomen. Här känner man av den där omisskännliga Joie de vivre-stämningen, med den vackra stranden som en ständigt närvarande kuliss.
Vi tar en promenad i South Beach-kvarteret, som är ett av Miamis främsta landmärken. Området har varit en äkta tropisk lekplats för Art Deco-arkitekter på 1920 och -30-talen. De pastellfärgade byggnaderna står bredvid varandra med utsikt över Atlanten och de vita sandstränderna. Den mest berömda gatan är Ocean Drive som aldrig sover. Reseledaren berättar om utvalda byggnader och vi får höra berättelser om verkliga och flitiga personer som har anknytning till området. På kvällen sjuder South Beach av uppklädda människor som besöker de många nattklubbarna och restaurangerna. Här finns något för alla – oavsett om man är äventyrslysten eller vill ha en stilla utekväll.

Dag 3
Miami – Daytona Beach – St. Augustine, Florida. Daytona Beach och promenad i koloniala St. Augustine Cirka 340 kilometer
St Augustines spanska rötter präglar staden än idag

Idag ska vi ge oss ut på den första etappen av vår transkontinentala resa när bussen lämnar Miami och kör norrut mot St. Augustine. Längs vägen passerar vi hela USAs Daytona Beach. Staden är ett mecka för tatuerade motorcyklister och piercade bikers. Daytona Beach har varit deras favoritdestination ända sedan början av 1990-talet då de körde sina järnhästar över den hårt packade sanden. Kanske ser vi några av dem när vi gör ett kort stopp.

Vi fortsätter norrut och på eftermiddagen har vi kommit fram till St. Augustine, den äldsta staden i USA som grundats av européer. Den framstår idag som en charmig gammal stad som för tankarna till Spanien och Medelhavet snarare än till USA. Den grundades år 1565 av den spanske amiralen Pedro Menéndez de Avilés på St. Augustins dag. År 1702 brann staden ner, men byggdes snabbt upp igen, och redan år 1763 var den ett viktigt socialt och administrativt center, som snart betraktades som östra Floridas huvudstad. Genom tiderna har stadens politiska strömningar skiftat mellan spanjorerna och engelsmännen fram till dess att den år 1819 deklarerades amerikansk. Men de spanska rötterna finns kvar.

Vi känner av St. Augustines spanska influenser när vi rör oss runt i det historiska området på St. George Street och besöker Castillo de San Marcos, som är ett av USAs äldsta fort. Själva fortets fundament och murar står kvar än idag och fortet anses som tämligen välbevarat med tanke på åldern (byggnationen av fortet påbörjades år 1672). Om du vill kan du besöka fortet (ingår inte) och titta närmare på utställningarna som ger en inblick i fortets historia och därmed hela områdets.

Vi passerar även området runt den vackra gatan Magnolia Avenue där vi även hittar den lilla parken Ponce de Leons ungdomskälla. Detta är platsen där det koloniala Amerika först grundades 55 år innan pilgrimerna vid Plymouth Rock anlände med fartyget Mayflower.

Vi har avsatt några timmar till att strosa runt längs de smala gatorna, och här avnjuter vi även vår lunch (ej inkl.). Det går med all säkerhet att hitta ett trevligt lunchställe vid gågatan St. George Street, där det finns ett brett urval av caféer och restauranger. Om du vill gå en tur i parken finns det möjlighet för det (mot betalning). Och varför inte avrunda med en Key Lime Pie, en av Floridas specialiteter och som är en frasig paj med grönaktig limefyllning?

Dag 4
St. Augustine – Wakulla Springs – Tallahassee. Orienterande stadsrundtur och båtutflykt i stadsparken Wakulla Springs Cirka 390 kilometer

Därefter lämnar vi St. Augustine och kör till Tallahassee som har varit huvudstad i Florida sedan 1824. Under hela 1800-talet blomstrade staden i takt med att pengarna strömmade in från den omfattande bomulls- och träindustrin baserad på ett fundament av den förfärliga slavhandeln.

Efterhand som järnvägen utvidgades mot söder ändrade detta sig och livet och ekonomin var inte längre på samma snabba framfart. Det innebär att många delar av staden idag framstår som historiskt välbevarade och just därför är namnet Tallahassee så passande eftersom det betyder gammal stad på apalachee. 
Vi kör runt i staden och bekantar oss med den och passerar bland annat Florida State University med James D. Westcott-byggnaden från 1910. Här har bland annat sångaren Jim Morrison, skådespelaren Burt Reynolds studerat, och bland lärarna kan vi räkna till hela sex nobelprisvinnare vid namn Paul Dirac, Konrad E. Bloch, Robert S. Mulliken, John R. Schrieffer, James M. Buchanan och Harold W. Kroto. 

Efter stadsrundturen lämnar vi Tallahassee och kör till Wakulla Springs. Här har det blivit dags för en båttur längs Wakulla-floden. Detta är ett av de mest välbesökta turistmålen i Tallahassee-området, och med all anledning. Under den 45 minuter långa båtturen passerar vi en vacker flora och fauna med allt från spansk mossa som hänger tungt från träden till pampiga cypresser, eleganta vadfåglar och alligatorer med sylvassa tänder. Man kan även ofta se manater men de är inte riktigt lika pålitliga som alligatorerna, så bli inte besviken om vi inte har turen med oss just idag. Det finns väldigt mycket annat att titta på när vi flyter fram över det kristallklara vattnet.

Vi kör tillbaka till Tallahassee där vi övernattar.

Dag 5
Tallahassee – Pensacola, Florida. Floridas vackra kust och fyrmuséet i Pensacola Cirka 420 kilometer

Idag rör vi oss mot kusten på The Florida Panhandle, som är den geografiska beteckningen för Floridas smala landområde mellan Alabama, Georgia och Mexikanska Golfen. Panhandle är för övrigt det engelska ordet för handtaget på en stekpanna.

Längs vägen har vi Mexikanska Golfen på vår vänstra sida stora delar av sträckan. Vi passerar städer och platser med exotiskt klingande namn som Apalachiola, Panama City och Rosemary Beach.

Delar av sträckan kör vi läng Scenic Byway som är den amerikanska motsvarigheten till Marguerit-rutten.
Dagens destination är Pensacola, och om vi för en stund glömmer de vajande palmerna och de vita sandstränderna i det subtropiska Florida är detta platsen för personer med en förkärlek till militärens historia. Hela området inklusive öarna runt om kring är översållade med militära fort och batterier som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1559 då spanjoren Don Tristan de Luna etablerade de första konstruktionerna på Santa Rosa Island. Sedan dess har i stort sett varenda konflikt mellan de europeiska stormakterna och interna och externa stridigheter med den amerikanska regeringen satt sina spår i Pensacolas historia. 

Det första egentliga fortet uppfördes av Spanien år 1968 som Fort San Carlos de Austria. Den belägrades förgäves av indianerna och engelska handelsmän år 1707, men 12 år senare lyckades fransmännen inta och förstöra fortet. Spanien återvände och bytte skiftade området med engelsmännen år 1763 och tog det sedan igen år 1781 för att sedan bygga ett nytt och starkare för ett så kallat batterifort över vattnet i Pensacola Bay. I The Battle of Pensacola krossar Andrew Jackson en koalition av britter, spanjorer och Creek-indianer år 1814 och fyra år senare fortsätter han med att inta hela Västflorida. År 1821 beslutar sig USAs regering för att köpa hela Florida av Spanien som förstår att spelet är över för deras del. USA bildar nu Pensacolas största flottbas med Fort Pickens på Santa Rosa och Fort Mcree år 1839.

För att vi ska kunna få en överblick över Pensacola besöker vi fyrmuseet. Här finns både en fin utställning och själva fyren, och om du vågar kan du gå längs de 177 trappstegen. Då belönas du i gengäld med en fantastisk utsikt över havet och kustlinjen.

När Pensacola Lighthouse and Museum ligger på området för flottbasen Naval Air Station Pensacola, som är en aktiv militärbas, kan alla utländska besökare ta med sig sitt pass för att få komma in.

Dag 6
Pensacola – Mobile, Alabama – New Orleans, Louisiana. Stadsrundtur i Mobile och promenad genom French Quarter Cirka 340 kilometer

Vår resa fortsätter cirka 100 kilometer genom Alabama och halvvägs genom statens södra del kommer vi fram till Mobile. Här ger vi oss ut på en orienterande stadsrundtur som avslutas vid stadens historiska museum. Du kan nu välja om du vill besöka det vackra museet (ingår inte) eller föredrar att strosa runt längs stadens gator.

Därefter fortsätter vi till New Orleans som ligger vid Mississippis mynning. Här vid inseglingen från världshaven har New Orleans spelat en enormt viktig roll för USAs sammanhang och utveckling, vilket president Thomas Jefferson väldigt snabbt insåg. Även om Napoleon hade stora ambitioner i Amerika gick det sämre i Karibien, och därför beslutade Jefferson sig för att skicka sin vän James Monroe till Frankrike för att köpa staden år 1803. Men Monroe kom hem med hela franska Louisiana som bestod av över en miljon kvadratkilometer inhandlade för 15 miljoner dollar. Engelsmännen ansåg inte att amerikanerna var vitten värda och chikanerade amerikanska fartyg och sjöfolk fram tills att det blev för mycket för den nye presidenten James Madison, som helt enkelt förklarade England krig år 1812. Man började kriga om New Orleans som amerikanerna mirakulöst vann tack vare en listig taktiker vid namn Andrew Jackson, men det är en historia vi sparar till senare.

Det finns de som anser att man inte har varit i USA förrän man har besökt New Orleans med de berömda franska kvarteren och Bourbon Street som både är en kontrast till storstädernas skyskrapor i stål och glas och samtidigt bekräftar USAs mångfald av nationer, kulturer och folkslag. Staden är både festlig och färgsprakande. Festivaler och karnevaler avlöser varandra, men även vardagen är fylld med jazz, blues, cajun och det kreolska köket i varje gatuhörn. Detta är stadens landmärke som både fyller gatorna till bristningspunkten med turister och samtidigt är väldigt autentisk.  Och atmosfären är så genomträngande att man inte kan undvika att älska den. Man vill bara ha mer.

Vi ger oss ut på en stadsrundtur till fots genom de trevliga gatorna, och innan sängdags kan du på egen hand bege dig ut i stadens namnkunniga musikliv.

Dag 7
New Orleans – Baton Rouge – Lafayette, Louisiana. Stadsrundtur i statshuvudstaden och friluftsmuseet Vermillionville Cirka 230 kilometer

Idag styr vi kosan mot Louisianas statshuvudstad Baton Rouge. Likt en bjärt kontrast till huvudstadens välklingande namn tronar stadens tidigare och nyare regeringsbyggnader som arkitektoniska missfoster. Old State Capitol beskrivs av författaren Mark Twain som hade en bra utsikt över byggnaden i egenskap av skeppskalle på en hjulångare, likt ett patetiskt byggnadsverk inspirerat av medeltida romantik i bästa Sir Walter Scott-anda. Idag tjänar denna borgliknande byggnad som ett välrenommerat och populärt museum. 

Nya Capitol togs i bruk år 1932 och var starkt inspirerat av USAs nya skyskrapor som Imperia State Building, men den 137 meter höga byggnaden påminner mer om en sovjetisk gåva till vännerna i grannländerna och dyker fortfarande upp lite varstans i den annars förhållandevis flacka staden. Fransmännens historia går hela vägen tillbaka till 1968 då Pierre Le Moune d’Iberville seglade uppför Mississippi och hittade några röda stolpar som markerade gränsen mellan lokalstammarna Houmas och Beygorlas jaktmarker därav namnet Baton Rouge. Franska bosättare följde efter 23 år senare och år 1755 anlände en ny grupp fransmän från Acadia i Canada. Sistnämnda tvingades bort av engelsmännen och tog med sig sin egen särpräglade kultur, Cajun, som än idag präglar språk, gastronomi och kultur.

Hjulångarens intåg i början av 1800-talet inledde på allvar utvecklingen längs Mississippis bredder. Både Baton Rouge och många andra städer växte, och det samma gjorde lantbruk och industri och ett nytt välstånd präglade flodens städer. År 1856 flyttade företagsamma invånare Louisianas huvudstad från syndens näste till Baton Rouge, där man inte längre såg till några indianer. 

Vi gör en stadsrundtur i Baton Rouge och fortsätter vidare till Lafayette. Där ska vi besöka friluftsmuseet Vermillionville som rymmer en samling byggnader från 1765 till 1890. Här får vi en inblick i livet i sydstaterna genom tiderna och ser traditionella hem från olika tidsperioder. 

Övernattning i Lafayette.

Dag 8
Lafayette – Natchitoches, Louisiana. Nationalparken Cane River Creole, kreolsk kultur, plantagerna Oakland och Magnolia samt stadsrundvandring i Natchitoches Cirka 250 kilometer

Vi lämnar Lafayette och sätter kursen norrut mot staden med det underliga namnet Natchitoches, som roligt nog uttalas NAK-ə-təsh. Staden grundades 1714, och det gör den till den äldsta i Louisiana. Utöver att den ligger otroligt fint kan den också skryta med att ha ett centrum, som bortsett från moderna bekvämligheter så som elektricitet, ser ut som direkt tagen från förr. De ljuvliga trävillorna pryder gata upp och ner, och det är därför inte utan grund att Natchitoches är på USAs lista över bevaringsvärda historiska stadscentrum.

Efter ankomsten går vi en tur och känner av stämningen på gatorna, men innan vi når så långt ska vi dyka ännu djupare ner i historien när vi anländer till nationalparken Cane River Creole, där vi både ska få höra om kreolsk tro och afro-amerikansk kultur samt åka förbi två av de mest välbevarade tobaks- och bomullsplantagerna i USA.

Övernattning i trevliga Natchitoches.

Dag 9
Natchitoches – Houston, Texas. Orienterande stadsrundtur och Space Center Houston Cirka 440 kilometer

Vår resa fortsätter från Louisiana till USAs näststörsta stat, Texas, och USAs fjärde största stad, Houston. Houston är uppkallad efter general Sam Houston som år 1936 vann slaget vid San Jacinto, som resulterade i att Texas frigjorde sig från Mexico. Efter ankomsten beger vi oss ut på en orienterande stadsrundtur i 2,5-miljonersstaden. 

Återigen ska vi ta ett kliv tillbaka i historien eftersom när vi hör namnet Houston tänker nog många på meningen Houston, we have a problem. Att orden aldrig yttrades så i verkligheten och istället är en produkt av en manusförfattare i Hollywood kan vår reseledare berätta mer om när vi i eftermiddag besöker Lyndon B. Johnson Space Center. Rymdcentret grundades år 1961 och har sedan dess haft ansvaret för design, utveckling och drift av bemannade rymdresor under NASA.

Den 20 juli 1969 var världens blick riktad mot Houston och rymdcentralen då Neil Armstrong avlade sin rapport från månens yta: "Houston, the Eagle has landed" (Houston, Örnen har landat). Bara några timmar senare gick Armstrong längs stigen för att sätta sin fot på månen och säga: Ett litet steg för människan, ett enormt steg för mänskligheten”. 

Även om man inte har några ingående kunskaper om hur en rymdresa fungerar får man som besökare en fantastisk upplevelse när vi besöker Space Center Houston och tittar närmare på historik och dagens rymdresor.

Därefter kör vi till vårt hotell där vi ska övernatta.

Dag 10
Houston – Austin, Texas. Lyndon B. Johnson Presidential Library Cirka 300 kilometer

Det har blivit dags att lämna Houston och fortsätta till Austin, även det i Texas, där vi ska tillbringa eftermiddagen och kvällen. Austin går under det vackra smeknamnet Live Music Capital of the World – världens livemusikhuvudstad. Detta är officiell slogan sedan 1991 och det har visat sig att Austin har fler musikställen med livemusik per invånare än någon annan stad i USA: Här kan man strosa längs gatorna och lyssna till några av hela 1 900 musikgrupper och soloartister som bor i och runt Austin. Här finns allt från blues till rock, country till jazz, pop till salsa och på 250 små musikställen erbjuds det liveuppträdanden nästan dagligen.

Innan det blir dags att ta på tur genom musiken ska vi besöka Lyndon B. Johnson Presidential Library and Museum. Museet är en tidsresa genom Johnsons tid som president och inte minst genom amerikansk historia - bland annat de tragiska omständigheter (mordet på Kennedy) som gjorde att han blev president. Här är utställningsobjekt så som den origianala presidentlimousinen (notera alla specialutrustning), en utställning om Johnsons arbete för medborgarrättigheter och inte minst en kopia av det ovala kontoret. Museet ligger för övrigt på University of Texas campus.

På kvällen kan du göra en resa genom musikhistorien tillsammans med reseledaren. Och vem vet, kanske får vi höra nästa Janis Joplin, Stevie Ray Vaughan eller Willie Nelson som alla fick sitt genombrott i Austin.

Dag 11
Austin – San Antonio – Austin. Stadsrundtur i San Antonio, The Alamo och fler musikupplevelser i Austin – livemusikens huvudstad Cirka 260 kilometer

Remember the Alamo? Den gamla missionsstationen i Sant Antonio, även känd som The Alamo, är idag en av USAs mest uppskattade nationalmonument. En betoning på den amerikanska självbilden och kampen för nationen bildande. Idet är den heroiska berättelsen om 150-160 tappra män som i 12 dagar höll stånd mot en överväldigande mexikansk styrka medan de i flera dagar bombarderades. Till slut blev de tvungna att ge upp och general Santa Anna lät avrätta de sista överlevarna.

Det skulle visa sig bli en ordentlig seger för mexikanerna som själva decimerades, och ur deras brutala framfart myntades stridsropet ”Remember the Alamo” som genljöd över hela USA medan frivilliga strömmade till den texanska hären. Bara några månader senare led mexikanerna slutligen ett nederlag vid San Jacinto, där Sana Anna tillfångatogs och tvingades ge upp drömmen om att hålla kvar Texas som en del av Mexico.

Sedan dess har man glömt att Texas en gång tillhörde Mexico, och att ett fredsavtal mellan Mexico och USA uppstod. Tio år senare satte USA till slut Mexico på plats och etablerade den nuvarande och väldigt omtalade gränsen varpå Mexico delades på hälften och USA växte med lika mycket.

Idag ska vi besöka den historiska staden och vid nationalmonumentet Alamo, där vår reseledare tar oss med på en resa genom historien innan vi återvänder till vårt hotell i Austin och kanske några fler musikupplevelser?

Dag 12
Austin – Fredericksburg – Bandera – Del Rio, Texas. Tyskland möter Texas i Fredericksburg och Frontier Times Museum Cirka 440 kilometer

Efter frukost inleder vi dagen med en upplevelse av den mer särpräglade formen. Vi ska nämligen bege oss till Fredericksburg som är en besynnerlig blandning mellan Tyskland och Texas.

Härifrån fortsätter vi till Bandera och lilla Frontier Times Museum. Museets grundare, J. Marvin Hunter, Sr. sade ofta att han inte samlade på saker, det var sakerna som samlade på honom. När man passerar genom lokalerna kan man se de mest märkliga ting som på omvägar har hamnat i det som en gång var USAs yttersta gränspost. Här samsas målade påskägg från 1936 med en 2 000 år gammal majskolv som hittades i en grotta, det första pianot som forslades till Bandera från Paris via New Orleans och en tämligen stor och oförklarlig samling oljeprover på glas. Själva byggnaden är även den värd att kika närmare på, eftersom det i murverket sitter fossiler i form av förstenat trä och pilspetsar.

Härifrån fortsätter resan till vårt mål för dagen, Del Rio som ligger nära den mexikanska gränsen. Det är även här vi övernattar.

Dag 13
Del Rio, Texas – Langtry – Alpine, Texas. Domare Roy Beans besökcenter, historiska Fort Stockton och Buffalo Soldiers Cirka 350 kilometer

Dagens första upplevelse är i Langtry, Texas och Domare Dommer Roy Bean. Han kom till Texas under amerikanska inbördeskriget efter att ha skjutit en mexikan i den dåvarande mexikanska provinsen Chihuahua. För att inte bli jagad för dråp flydde han över Pecos-floden där han landade i hjärtat av järnvägsbyggnationen då spåren lades från öst till väst i ett rasande tempo. Som den opportunist han var etablerade Bean sin Jersey Lilly Saloon, en bar där kunderna, och inte minst innehavaren själv, lät laglösheten råda tills dess att Bean anställdes som domare.

Vi fortsätter till historiska Fort Stockton, där vi ska höra historien om de amerikanska regementen av så kallade Buffalo Soldiers, som bestod av afroamerikanska soldater som kämpade mot den amerikanska ursprungsbefolkningen under Amerikanska Inbördeskriget. Den 6 september 2005 somnade den sista Buffalo Soldiern, Mark Matthews, in vid 111 års ålder. Han ligger begravd på kyrkogården Arlington i Washington.

Rutten fortsätter den sista biten till Alpine där vi övernattar. Efter ankomsten kan du vila ut i denna fredliga Texasstad, om du är pigg på ännu fler upplevelser kan du besöka Museum of the Big Bend som en förberedelse inför nästa dagsutflykt (inträde och ev. transport ingår inte. Museet är stängt på måndagar.

Dag 14
Alpine. Big Bend nationalpark Cirka 400 kilometer

De flesta känner nog till Big Bend nationalpark från filmer som bland annat John Fords klassiker Rio Grande med John Wayne i huvudrollen, och storslagna Santa Elena Canyon som kuliss. Ett otal gångar har västerns djärva män och farliga apacheindianer korsat Rio Grande för att sätta sig i säkerhet från förföljare på andra sidan om den mexikanska gränsen.

Flodens enorma krökning genom ravinen har gett sitt namn åt parken The Big Bend. Idag nöjer vi oss med att torrskodda njuta av den storslagna naturen runt Chisos-bergen, Chihuahuan-öknen och den berömda floden, som en gång i framtiden kanske kommer att försvinna bakom Trumps fula mur.

Vi kör den så kallade sceniska rutten genom Ros Maxwells Drive till ruinerna efter Sam Nails ranch där både natur och reminiscenser från nybyggartillvaron förenas i en högre enhet. Här hittar vi ett unikt fågelliv.
Vi avnjuter dagens resa genom landskapen och vår fotostopp och naturpauser längs vägen innan vi mätta på visuella intryck övernattar i Alpine.

Dagen är lång så se till att du tar med dig något att äta på utflykten.

Dag 15
Alpine – Las Cruces, New Mexico. Nationalmonumentet White Sands Cirka 600 kilometer

White Sands nationalpark ligger i den del av Chihuahuan som sträcker sig in i New Mexico och skiljer sig något från den texanska delen med sitt väldigt karakteristiska och bokstavligt talat kritvita klittlandskap. Färgen kommer från kalciumsulfat som även kallas för gips eller alabaster med ett finare namn.

Kritlagret etablerades under permtiden, det vill säga cirka 300 till 250 miljoner år sedan. Här lagrades den i havet och lyfter senare över havsytan till följd av tektonisk aktivitet. Regnvatten upplöste en del av lagret som fördes med floder till den så kallade Tularosa Basin, som är omgiven av berg utan utlopp. Här förångades vattnet och gipset utkristalliserades så som vi ser det idag. I gipset har man hittat spår efter människor och jättesengångare som förmodligen jagades av moderna människor för 11 700 år sedan. Idag har man etablerat gångbrädor så att besökarna inte blir helt kritvita.

Om någon får syn på något så besynnerligt som en onyx beror detta på att den har klarat sig bra utan några naturliga fiender.

Efter dagens upplevelser i nationalparken fortsätter vi till Las Cruces för att övernatta.

Dag 16
Las Cruces – Tucson, Arizona. Vilda västern i Tombstone och flygplanskyrkogården Pima Cirka 520 kilometer

Vi vaknar på kanten till Chihuahua-öknen och beger oss till forna dagar och gamla vilda västern, när vi åker förbi den kända westernstaden Tombstone. Här ska vi gå på samma gator som Wyatt Earp, hans bröder och Doc Holliday! Stick in huvudet i några av de historiska byggnaderna, där det spelades storstilad poker för de surt intjänade dollarsen. Vår reseledare tar oss med på en tur genom legenderna och historierna från förr på platserna de faktiskt hände på.

Efter det fortsätter vi till Arizona för att besöka museet och flygplanskyrkogården Pima nära Tucson. Hr finns över 350 pensionerade flygplan vilket gör samlingen till en av världens största. Här hittar man allt från Boeings Dreamliner och Stratofreighter till John F. Kennedys Air Force One. Även de som inte är flygfantaster erbjuds en intressant resa genom flygplanets historia och vi garanterar att du är mer intresserad av flygplan efter besöket.

Dagens mål är Tucson där vi också ska övernatta.

Dag 17
Tucson – San Diego, Kalifornien. Nationalparken Saguaro och fängelset Yuma Territorial Prison Cirka 675 kilometer

Nu är det dags att styra kosan den sista biten västerut, och idag leder vår resa oss från Arizona till Kalifornien vid den amerikanska stillahavskusten. 

Rutten går först till nationalparken Saguaro vars namn kanske inte omedelbart ringer en klocka, men det gör däremot de visuella upplevelserna. Saguaro är nämligen hemvist åt USAs största kaktusar. Här är det inte svårt att föreställa sig att man rider på en väldresserad häst med en cowboyhatt på huvudet, en lasso i midjan och en revolver i handen.

Det finns 25 kaktusarter och den karakteristiska saguaro-kaktusen kan lägga upp till 100 år på att utveckla sina armar. En vuxen saguaro antas vara cirka 125 år gammal, kan väga upp till 6 ton, bli cirka 15 meter hög och kan leva till 175 års ålder.

Vi svänger även förbi fängelset vid Yuma Territorial Prison. Fängelset ligger på en klippa med utsikt över Colorado-floden. Yuma användes som fängelse från år 1876 och 33 år framåt, och rymde allt från mördare till polygamer inklusive den laglösa Pearl Heart, en av få kvinno i sitt slag, som snarare var beryktad än berömd för att ha begått ett av USAs sista diligensrån. 

Därefter flyttade andra invånare in i byggnaderna de följande decennierna, även om det inte var dömda kriminella utan vagabonder på väg mot guldfynden i Kalifornien, och under den stora depressionen på 1930-talet tvingades familjer som blivit hemlösa till följd av ekonomiska omständigheter söka skydd där över naten.
På seneftermiddagen kommer vi fram till San Diego där vi ska övernatta.

Dag 18
San Diego. Vi kommer fram till Stillahavskusten, stadsrundtur till den gamla stadsdelen och besök på hangarfartyget USS Midway
San Diego är den näst största staden i Kalifornien

San Diego, USAs största stad, böjer sig fredligt längs San Diego-vikens bredd. Den är en av landets äldsta städer och besöktes av européer på mitten av 1500-talet. Mellan palmerna ser man fortfarande de vackra gamla spanska missionärshusen och i den gamla stadsdelen blandas viktoriansk- och medelhavsarkitektur med varandra. Vi inleder dagen med att ge oss ut på en orienterande stadsrundtur som både ger oss en inblick i förtid och nutid genom våra besök i San Diegos moderna och historiska områden.

En av dagens absoluta höjdpunkter är när vi besöker museet USS Midway som finns ombord det enorma hangarfartyget med samma namn.

USS Midway byggdes på bara 17 månader vilket kan verka smått obegripligt när man ser det stå på kajen och blickar nerför långsidan på det 296 meter långa fartyget. Fartyget byggdes under andra världskriget Men hann aldrig sjösättas eftersom det stod färdigt den 10 september 1945 – en vecka efter krigsslutet. Hangarfartyget användes istället som en del av Atlantflottan, under Vietnamkriget och Persiska viken innan det år 1992 pensionerades och surrades fast vid kajen i San Diego, och idag är ombyggt till museum. Under besöket lär vi oss mer om fartygets historia och vi får bland annat se däcket varifrån tusentals jaktplan har lyft och landet under årens lopp.

Övernattning i San Diego.

Dag 19
San Diego - San Juan Capistrano - Los Angeles, Kalifornien Vackra La jolia-via Coastal Route besök vid San Juan Capistrano Mission och stadsrundtur i Los Angele Cirka 230 kilometer

Sista etappen på vår resa färdas vi längs kusten och vi tar oss längs La Jolia-via Coastal Route som är en del av Route 101, som löper cirka 1 300 kilometer längs Stilla havet från San Diego i söder till gränsen mot Oregon i norr. Längs sträckan hittar vi trevliga små havsorter och lanskapet är förmodligen ett av de vackraste i Kalifornien. Här finns varken betongbyggnader, kedjerestauranger eller köpcentra utan snarare surfarbutiker och funky klädbutiker inredda i allt från viktorianska hem till en gammal bensinstation från 1950-talet.
Vi njuter av turen och når på förmiddagen fram till missionen San Juan Capistrano. Denna mission upprättades för att utvidga spanskt territorium och för att sprida kristendomen till ursprungsbefolkningen i Kalifornien. Den här typen av missioner och fort bidrog till att befästa det spanska herradömet. Missionerna stod för assimilering genom att övertala ursprungsbefolkningen att konvertera till katolicismen och lära dem grundprinciperna i spanskt lantbruks- och landsortsliv. Forten, även kallade för predisios, hade i uppgift att skydda missionerna mot fientliga infödda och skydda territoriet mot potentiellt intrång från ryssar eller övriga europeiska nationer.
Dagens och vårt resmål är Los Angeles, som är USAs näststörsta stad med 15 miljoner invånare och en enorm yta, som gör den svår att överblicka. L.A., som staden kallas i folkmun, är världens ledande nöjescentrum, framför allt för film, tv och musik, men även vad gäller nöjesparker, konst och kultur. Los Angeles är staden där den amerikanska drömmen levs ut. Några drömmare hamnar i miljonvillorna i Bel Air och Malibu medan många andra lämnar staden med krossade drömmar.

I dag ska vi utforska L.A. på en spännande stadsrundtur. Vi får också uppleva den glittrande sidan av Hollywood, där vi ser den legendariska premiärbiografen Chinese Theatre, och strosar längs Walk of Fame där tusentals kändisar inom film- och musikbranschen har fått sitt namn förevigat med en röd stjärna på trottoaren. Vi besöker även berömda Dolby Theatre (tidigare Kodak Theatre) som varje år lockar hundratals stjärnor nerför röda mattan när Oscarsgalan går av stapeln.  Även utanför Oscarssäsongen finns det goda möjligheter att se kändisar, inte minst personer som tjänar sitt levebröd genom att klä ut sig till de stora legendarerna från den amerikanska underhållningsindustrin, och ställer upp på fotografering för bara några dollar.

Övernattning i Los Angeles.

Dag 20
Los Angeles och hemresa

Idag är det dags att lämna USA och styra kosan hem till Danmark. Beroende på tid för hemresan finns det eventuellt möjlighet att tillbringa förmiddagen i Los Angeles på egen hand innan vi kör till flygplatsen.

Dag 21
Ankomst till Stockholm

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk/norsk reseledare
  • Flyg Stockholm – Miami och Los Angeles – Stockholm (med mellanlandning)
  • Utflykter enligt program
  • Boende på bra hotell i delat dubbelrum 
  • Frukost dagligen (frukosten består antingen av amerikansk frukost eller så kallad continental breakfast)
  • Skatter och avgifter 
Priset inkluderar inte
  • Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Tillägg för enkelrum 11 998 kronor
  • Dricks (räkna med cirka 100-125 USD per person för guider och chaufförer)
  • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA, cirka 14 USD)
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

 

Resa med barn till USA

Om du reser med barn till USA, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, ska du vid avresa kunna visa upp en skriftlig tillåtelse från båda föräldrarna på engelska med följande formulering:

"I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter etc. He/She/They has/have my permission to do so."

Detta ska undertecknas av båda föräldrarna. Dessutom ska du ta med barnets personbevis på engelska (kan beställas hos Skatteverket).

För säkerhets skull är det en god idé att kontakta den amerikanska ambassaden i Stockholm för att säkra dig att det inte har tillkommit några ändringar: http://sweden.usembassy.gov/

Mer om USA

Här kan du läsa mer om vaccinationer, visum, tidsskillnad etc:
www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/usa/fakta

Handen på hjärtat

Information

Många drömmer om att resa genom USA från öst till väst, från kust till kust. USA är ett fantastiskt resland och upplevelserna är många och skiftande. Under den här typen av resa tillbringar man mycket tid i bussen, och det är bra att vara väl förberedd. USA har i allmänhet bra vägar och våra duktiga chaufförer kör oss tryggt hela vägen fram. Vi stannar regelbundet och bussresan genom det fantastiska landskapet är en upplevelse i sig.  Under resans gång bor vi på bra mellanklasshotell centralt eller i utkanten av städerna, vilket är en bra utgångspunkt för nästa dags program.

Turistbussarna i USA är vanligtvis bekväma. Däremot finns det oftast endast en ingång längst fram i bussen. Dessutom finns varken mugghållare eller förvaringsfack på stolsryggarna. Ta gärna med en bra ryggsäck för personliga ägodelar vid utflykter och under bussresan.

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av Continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng. Särskilt i New York kommer man inte så långt med frukostpengarna. Därför har vi valt att exkludera den dyra frukosten ur resans pris. Istället kommer vår reseledare föreslå alternativa frukostställen i området. På så sätt kan du köpa både bättre och billigare frukost och får även upplevelsen att äta den på en lokal amerikansk diner. 

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och hur Albatros förhåller sig till det här: www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En lång bussresa. Varierande upplevelser som borde passa många. Allt i princip bra
Date published: 2020-03-14
  • y_2024, m_4, d_23, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_1
  • loc_sv_SE, sid_USRTR32, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor