Från Machu Picchu till Amazonas

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Perus stora sevärdheter – mytomspunna Machu Picchu, Heliga dalen med inkahuvudstaden Cusco och kryssning genom Amazonas regnskog

Världens underverk väntar när vi sätter kurs mot Perus mytomspunna skatter. Vi startar i Lima, staden de spanska kolonisatörerna grundade när de erövrade Peru. Härifrån tar vi oss vidare upp till den Heliga dalen i de majestätiska Anderna och ser inkaruiner i Pisac och Cusco. Här besöker vi också resans absoluta höjdpunkt Machu Picchu, inkaindianernas hemliga stad som i flera århundraden var känd endast för lokalinvånarna.

Vi fortsätter i ett charmigt kryssningsfartyg som navigerar längs floderna i Amazonas regnskog. Här får vi se sällsynta djurarter på nära håll, går på nattsafari, deltar i en shaman-ceremoni och lär känna en av världens största regnskogar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Nuevo Sol

Dagsprogram
Dag 1 Avresa. Flyg Stockholm - Lima
Dag 2 Lima. Stadsrundtur i den gamla stadsdelen, San Francisco-kyrkan och det arkeologiska museet Larco
Dag 3 Lima – Ollantaytambo. Flyg till Cusco och Urubambadalen
Dag 4 Ollantaytambo. Tågutflykt till Machu Picchu
Dag 5 Ollantaytambo – Cusco. Pisacs inkaruiner och stadsrundtur i Cuscos historiska stadskärna med besök i katedralen
Dag 6 Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuamán. Eftermiddagen på egen hand
Dag 7 Cusco – Iquitos. Ankomst till Amazonas
Dag 8 Iquitos – Amazonas. Ombordstigning, sköldpaddsreservatet i Pacya Samira och kvällsutflykt i regnskogen
Dag 9 Amazonas. Rosa floddelfiner, trädplaneringsceremoni och nattsafari
Dag 10 Amazonas. Pirayafiskning och naturmedicin i Kukama Prado-byn
Dag 11 Iquitos. Landstigning, räddningscenter för sjökor och hemresa
Dag 12 Ankomst till Stockholm.

Hotell

Casa Andina Miraflores Centro

 • 58 rum
 • 0 km till centrum (Miraflores-stadsdelen)
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Hiss
 • Wi-fi (gratis)

Väldigt trevligt hotell med centralt läge i stadsdel Miraflores i Lima. Här finns gott om restauranger, barer och butiker. Hotellet har frukostrestaurang, och det finns gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum 
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och luftkonditionering. Det är gratis wi-fi på rummet.  

Du kan läsa mer om hotellet här: 
https://www.casa-andina.com/en/destinations/miraflores/standard-miraflores-centro/ 

Sol Natura

 • 26 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Litet, charmigt hotell med perfekt läge i centrum av Ollantaytambo – det är 200 meter till stadens centrala torg, där det finns gott om restauranger och caféer. Hotellet har en fantastisk utsikt mot Veronica-bergen med snötäckta toppar. Dessutom är tågstationen på gångavstånd (3 minuter), så det är lätt när man ska ta tåget till Machu Picchu. Det finns en frukostrestaurang och gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rummen
Trevliga rum med dubbelsäng, TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
http://hotelollantaytambo.com/

Casa Andina Koricancha

 • 54 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Charmigt hotell med perfekt läge i Cuscos historiska stadsdel. På kort gångavstånd till stadens torg, Plaza Mayor, och det berömda inkatemplet, Coricancha. Hotellet har en frukostrestaurang och det är gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rummen
Trevliga rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. Det finns roomservice och gratis wi-fi på rummet. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://www.casa-andina.com/en/destinations/cusco/standard-cuzco-koricancha/

Peru - El Dorado Hotel Iquitos

 • 54 rum
 • 0 km till centrum
 • 24 timmarsreception
 • Restaurang
 • Snackbar
 • Bar
 • Hiss
 • Swimmingpool utomhus
 • Gratis Wifi

Detta mysiga hotell ligger bara en gata från Iquitos centrala torg. Hotellet har restaurang, snackbar, och bar. Dessutom finns en liten swimmingpool med poolbar. Det är gratis wifi i alla gemensamma utrymmen.

Rummen

De ljusa rummen är inredda med dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har aircondition, kylskåp, TV och hårtork. Det finns inget Wifi på rummen.

M/S La Perla

MS La Perla är ett litet, bekvämt skepp med bra faciliteter. Skeppet har plats till 28 passagerare ombord. Det finns 14 hytter och mysiga gemensamma platser, som riktigt bjuder in till avslappning. Skeppet har också restaurang, bar, lounge-område och ett observationsdäck med liggstolar och hängmattor.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa. Flyg Stockholm - Lima

Vi flyger till Perus huvudstad, Lima. Efter ankomsten åker vi till vårt hotell i den trevliga stadsdelen Miraflores.

Övernattning i Lima.

Dag 2
Lima. Stadsrundtur i den gamla stadsdelen, San Francisco-kyrkan och det arkeologiska museet Larco

Lima är Perus huvudstad och grundades år 1535. Den var under många år kontinentens viktigaste stad, och är i dag landets största. Staden har många stolta traditioner och en del byggnader från kolonialtiden, även om de mer moderna husen efter hand har börjat dominera staden. Vi ger oss ut på en stadsrundtur i Limas gamla stadsdel, som tack vare sina välbevarade kolonialbyggnader förklarats som världsarv av Unesco. Vi tittar framför allt närmare på huvudtorget, Plaza Mayor (som tidigare hette Plaza de Armas) med regeringspalatset där presidenten håller till. Runt Plaza Mayor finns även stadens rådhus och den pampigt utsmyckade katedralen med Limas grundare Francisco Pizarros grav.

Vi besöker San Franciscos kyrka och kloster, ett av de främsta exemplen på spansk barockarkitektur. Byggnationen påbörjades år 1546 och kyrkan är världsberömd för sitt vackra bibliotek med över 25 000 antika böcker, men allra mest känd är förmodligen katakomberna, som återupptäcktes av arkeologer år 1943 när man öppnade upp kyrkans källare. Man tror att över 25 000 personer begravdes i katakomberna tills Peru blev självständigt i början av 1800-talet.

Senare på dagen besöker vi det arkeologiska museet Larco i Limas stadsdel Pueblo Libre. Här får vi veta mer om de olika indiankulturer förutom inkafolket som levde i Peru. Vi ser museets vackra samling av dessa kulturers keramik och guldsmycken tillsammans med några av inkafolkets guldskatter, samma skatter som även blev orsaken till kulturens undergång eftersom det var guldet som var målet för spanjorernas erövring och kolonisering av Sydamerika.

Övernattning i Lima.

Dag 3
Lima – Ollantaytambo. Flyg till Cusco och Urubambadalen
Marknad i Heliga dalen

Idag flyger vi till Cusco som ligger på 3 400 meters höjd. För att förebygga höjdsjuka kör vi ner till Heliga dalen, även kallad för Urubambadalen, som ligger på 2 900 meters höjd. Här stannar vi de kommande dagarna för att vänja kroppen vid höjden, och själva resan dit är helt storslagen. Vi inleder med att köra genom höglandets bön- och majsodlingar, innan vi fortsätter ner till Heliga dalen med utsikt över den brusande Urubambafloden, grönskande bergssidor och snöklädda bergstoppar. På eftermiddagen kommer vi fram till staden Ollantaytambo som var administrativt centrum i Heliga dalen och med sin strategiska position var platsen man vaktade gränsen till riket från. Vårt hotell ligger nära den gamla stadsdelen, och här är det som upplagt för att ge sig ut på en kvällspromenad längs de trånga gatorna.

Övernattning i Ollantaytambo.

Dag 4
Ollantaytambo. Tågutflykt till Machu Picchu
Infolkets hemliga stad, Machu Picchu

I dag ger vi oss ut på en enastående vacker tågresa norrut genom Heliga dalen. Vi stiger ombord på tåget i Ollantaytambo, vilket tar oss genom landskapet till den lilla staden Aguas Calientes. Härifrån fortsätter vi vidare upp i bergen i en mindre buss, och är nu redo att uppleva en av inte bara Perus utan hela Sydamerikas absoluta höjdpunkter i form av den mytomspunna staden Machu Picchu, som tronar majestätiskt hela 2 430 meter över havet. Högt över Urubamba-floden ligger den, omgiven av lummig grön bergsregnskog och ofta inhöljd i dimma och moln – en perfekt förening mellan människans och naturens fantastiska skaparförmågor. Staden hade var allmänt okänd i många år, och upptäcktes när den amerikanske historikern Hiram Bingham av en slump hittade staden den 24 juli 1911. Han letade efter inkastaden Vilcabamba som räknas som en av inkafolkets sista bastioner i kampen mot spanjorerna (Vilcabamba hittades senare längre in i djungeln). 
Machu Picchu är inhöljt i stor mystik. Staden nämns inte i en endaste av spanjorernas många skildringar av deras nya rike, så den hittades förmodligen aldrig av dem. Machu Picchus existens har i flera århundraden endast varit känd bland en handfull quechua-indianer. Machu Picchu byggdes på 1400-talet av inkan Pachacuti, och var förmodligen ett slags heligt lantställe för inkan och hans hov.
Sent på dagen återvänder vi med tåg till Ollantaytambo och övernattar där.

Dag 5
Ollantaytambo – Cusco. Pisacs inkaruiner och stadsrundtur i Cuscos historiska stadskärna med besök i katedralen
Plaza de Armas i Cusco

Vi inleder dagen med ett besök vid vackert belägna Pisac, varifrån inkafolket administrerade befolkningen i den övre delen av Heliga dalen, och som även var en vaktpost för ingången till dalen. Här hittar vi några av Inkarikets mest imponerande terrassanläggningar.

Därefter fortsätter vi till Cusco där vi ska ge oss ut på stadsvandring i den trevliga historiska stadskärnan. Cusco var huvudstad i Inkariket, och ligger vackert belägen uppe i bergen. Staden finns med på Unesco lista över världsarven och är en fröjd för ögat med sina vitkalkade spanska hus, storslagna kyrkor och gamla inkaarkitektur. Här hittar vi de mest framstående exemplen på inkafolkets perfektionistiska byggnadsstil. Vi besöker det stora torget Plaza de Armas och katedralen, som rymmer många värdefulla konstskatter från kolonialtiden. Det tog hela 100 år att bygga katedralen, något som dess storlek vittnar om. 

Övernattning i Cusco.

Dag 6
Cusco. Coricancha-templet och ruinerna vid Sacsayhuamán. Eftermiddagen på egen hand
Ruinerna i Sacsayhuamán

Vi inleder dagen med ett besök i inkafolkets viktigaste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kyrkan. Inkafolkets speciella byggteknik kunde stå emot jordbävningar bättre än kolonialmaktens byggnader, och Santo Domingo-kyrkan led stora skador under jordbävningarna 1650, 1950 och 1986, medan inkafundamenten bestod. Själva ordet ”coricancha” är quechua-indianska och betyder ungefär Den gyllene trädgården. Tempelväggarna var nämligen en gång i tiden täckta av guldbitar som vägde flera kilo styck. Men guldet och andra värdefulla föremål stals av den spanske erövraren Francisco Pizarro och det enda som finns kvar idag är stenarbetet, som dock betraktas som något av det vackraste i Peru.

Därefter besöker vi det kolossala fortet, Sacsayhuamán. Fortet är beläget på en kulle och har en imponerande utsikt över hela Cusco. Trots ruinområdets ansenliga storlek finns idag faktiskt bara 20 procent kvar av den ursprungliga strukturen. Allt annat revs av de spanska kolonialherrarna som använde stenarna till att bygga kyrkor och hus i Cusco. Spanjorerna lämnade de största stenarna, varav vissa kan väga så mycket som 200 ton. Anläggningen är ett tydligt bevis på inkafolkets arkitektoniska och ingenjörsmässiga förmågor. De bemästrade till fullo konsten att bygga storslagna byggnadsverk med gigantiska stenar, som skars ut med enorm precision och sattes ihop precis som ett pussel. På flera ställen är stenarna så väl tillpassade och slipade att det inte ens går att sticka in ett rakblad mellan dem. Sacsayhuamán hade dock antagligen endast en liten militärisk betydelse, och var framför allt en ceremoniell plats. 

På eftermiddagen är det fritt fram att utforska Cusco på egen hand.

Dag 7
Cusco – Iquitos. Ankomst till Amazonas

Vi flyger med inrikesflyg från Cusco via Perus huvudstad Lima och norrut till Amazonasområdets huvudstad Iquitos. Denna ligger där floderna Nanay och Itaya flyter ihop och grundades av jesuitiska missionärer 1754. Närheten till Amazonas och Sydamerikas största regnskog samt det isolerade läget från övriga Peru har gett staden en unikt tropisk atmosfär. I början av 1900-talet blev de lokala köpmännen omåttligt rika av gummihandeln. Det är dock länge sedan, och de stora villorna längs hamnfronten Malecón står nu bara som minne över stadens storhetstid.

Bara något kvarter från det centrala torget ligger det fascinerande Belén-distriktet där familjer bor i små trähus vid flodstranden. Några hem hålls uppe av tunna stolpar medan andra är flytande och förankrade i pelare, vilket är vettigt med tanke på att vattennivån i floden stiger med sex meter eller mer!

Belén har verkligen ett sydostasiatiskt atmosfär och Iquitos har egentligen mer gemensamt med ångande tropiska asiatiska städer än med det peruanska höglandet. Den är som ett sydamerikanskt Saigon, med varm och fuktig luft och gator fyllda med mopeder. Lokalinvånarna talar en snabb och mjuk spanska och klädseln består snarare av t-shirt och bara ben än av alpackatröjor och ponchos. 
Övernattning i Iquitos.

Dag 8
Iquitos – Amazonas. Ombordstigning, sköldpaddsreservatet i Pacya Samira och kvällsutflykt i regnskogen

Idag färdas vi 90 kilometer från Iquitos genom Amazonas djungel till den lilla hamnstaden Nauta vid Marañón-floden där vårt kryssningsfartyg väntar på oss. Vi går ombord på MS La Perla där vi ska bo de kommande tre nätterna. Vi gör det bekvämt för oss på fartyget och avnjuter en lunch ombord medan vi åker längs Marañón-floden, en av Perus viktigaste och längsta floder, till Pacaya Samira-reservatet där den sydamerikanska flodsköldpaddan lever. Den är den största i Amazonas av sin art och känns igen på de karakteristiska gula fläckarna på huvudet. Den imponerande honan  är ganska mycket större än hanen och kan nå en imponerande vikt på nästan 100 kilo och en längd på en meter. 

Tidigt på kvällen när det börjar skymma ger vi oss ut på upptäcktsfärd i regnskogen och kikar efter de djur som är aktiva vid den här tiden på dygnet. Vi märker snabbt att det finns en fantastisk dynamik mellan djur och natur i Amazonas. Oftast är det de mindre djuren och insekterna - som grodor, cikador, spindlar och ödlor - som är de mest aktiva och enklast att få syn på i ficklampans sken. Efter utflykten är det dags för middag och underhållning ombord.

Övernattning på fartyget.

Dag 9
Amazonas. Rosa floddelfiner, trädplaneringsceremoni och nattsafari

Vi befinner oss nu på Yanayacu-Pucate-floden och frukosten intas på flodstranden medan vi spejar efter exotiska rosa floddelfiner, en av världens fem arter av färskvattendelfiner. Delfinerna är medelstora och har en lång nos och en liten eller ingen ryggfena, och de fullvuxna delfinerna har en starkt rosa färg. Floden Yanayacu-Pucate är en av delfinernas absoluta favoriter när det kommer till att leta föda och därför har vi goda möjligheter att se dem här. Vi får även chans att se de spektakulära gula och blå Ara-papegojorna, tukaner och sakiapor, som är relativt små men ser större ut på grund av den tjocka pälsen. För den som vill finns även möjlighet att ta ett uppfriskande dopp i det orörda området.

Vi äter lunch ombord på fartyget medan vi rör oss mot San Regis-byn där vi ska besöka ursprungsbefolkningen. Här deltar vi i en ceremoni med shamanerna och får en inblick i det traditionella levnadssättet i Amazonas. Seansen avrundas med en trädplanteringsceremoni där vi planterar ett träd var i regnskogen, och på det viset bidrar till dess överlevnad.

Efter middag på fartyget ger vi oss ut på nattsafari i små motorbåtar. Efter mörkrets inbrott kan vi höra en hel djungelsymfoni. Utrustade med starka ficklampor inleder vi vår nattsafari i jakt på natthäger, nattskärra och glasögonuggla. Här kväker en hel kör av olika grodarter i vattenbrynet och fladdermössen flyger nära vattenytan i hopp om att få tag på ett kvällsmål. 

I dessa orörda farvatten finns det både glasögonkajman och svart kajman och expeditionsledaren pekar ut dem för oss om vi skulle råka passera dem. Senare på kvällen har vi möjlighet att se på stjärnorna medan eldflugorna surrar runt oss i djungeln.

Övernattning på fartyget.

Dag 10
Amazonas. Pirayafiskning och naturmedicin i Kukama Prado-byn

Efter frukost rör vi oss ut med mindre båtar över San José de Zarapanga-flodens mörka vatten för att hitta den bästa fiskeplatsen för att försöka oss på att fånga pirayor. Vi använder oss av lokal fångstteknik och utrustning, så vi har goda chanser att få några på kroken. 

Efter lunch ombord besöker vi Kukama-stammen i Kukama Prado-byn. Det finns cirka 20 000 Kukama-indianer i den del av Amazonas som ligger i nordöstra Peru, Colombia och Brasilien. De har djupa kunskaper om regnskogen och om naturen som källa till mat och medicin. I byn får vi lära oss mer om invånarnas vardag, hur de använder sig av naturmedicin och dessutom får vi en inblick i stammens kulinariska hemligheter. I slutet av dagen ger vi oss ut med småbåtar för att se på solnedgången och lyssna på djurlätena som intensifieras i takt med att mörkret faller.

Övernattning på fartyget.

Dag 11
Iquitos. Landstigning, räddningscenter för sjökor och hemresa

Idag är det dags att lämna fartyget och regnskogen. Innan vi flyger hemåt besöker vi ett räddningscenter för föräldralösa sjöko-ungar. Här lär vi oss mer om djuren och får höra om arbetet med att återanpassa ungarna till naturen. 

Senare på dagen kör vi till flygplatsen där flyget hem väntar.

Dag 12
Ankomst till Stockholm.

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av hytt
 • Enkelhytt, Amazon View:  2 398 kr
 • Enkelhytt, Superior Cabin:  3 898 kr
 • Delad dubbelhytt, Amazon View: 1 598 kr
 • Delad dubbelhytt, Superior Cabin: 2 598 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Lima t/r med mellanlandning 
 • Inrikesflyg Lima – Cusco
 • Inrikesflyg Cusco – Iquitos (via Lima)
 • Inrikesflyg Iquitos - Lima
 • Utflykter enligt program 
 • Boende i delat dubbelrum 
 • Boende i standarddubbelhytt på La Perla på kryssningen genom Amazonas
 • Frukost dagligen 
 • Lunch dag 2
 • Helpension på fartyget från lunch dag 8 till frukost dag 11.
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris  
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring  
 • Eventuella extrautflykter 
 • Tillägg för enkelrum och enkelhytt 
 • Tillägg för Superior-hytt
 • Tillägg för Amazon View-hytt 
 • Övriga måltider
 • Dricks (räkna med cirka 120 USD)
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrativ avgift per faktura på 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Oplysninger om rejsen

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska för utflykter 
 • Badkläder (handdukar behövs ej) 
 • Bra vandringskängor 
 • Sandaler/praktiska skor (exempelvis sportsandaler) som tål väta 
 • Vindjacka eller tröja eftersom det kan bli svalt på kvällarna när vi ger oss upp i bergen 
 • Eventuellt vandringsstav för besök vid Inkaruinerna
 • Insektsmedel
 • Solkräm, solhatt och/eller solglasögon  
 • Sommarkläder (bomull) 
 • Kikare  
 • Ficklampa

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris. 

Båttur i Amazonas

Kryssningens färdrutt kan ändras till följd av vind- och väderförhållanden och därför kan vi behöva ändra planerad färdväg. Resan kommer att innehålla samma höjdpunkter, men turordningen kan variera.

Fysisk form och höjdsjuka

För att delta på den här rundresan ska du vara i god fysisk form, utan gångbesvär. Om du har problem med hjärta och lungor bör du inte delta. 

Vid vistelse på över 2 500 meters höjd finns det risk för att få höjdsjuka.  

Symptomen är huvudvärk, svimningsanfall och andnöd, och om du har ihållande eller tilltagande symptom bör du omgående se till att ta dig ner till lägre höjd. Det är viktigt att dricka 3-5 liter vatten om dagen när du befinner dig på hög höjd. Det finns medicin mot höjdsjuka som kan tas med i preventivt syfte. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare om olika alternativ innan du ger dig ut på resan.

På resan besöker vi följande platser som ligger på över 2 500 meters höjd: 
Heliga dalen: 2 900 meter
Cusco: 3 400 meter

Mer om Peru:

Här kan du läsa mer om Peru: https://www.albatros.se/resmal/sydamerika/peru
Här kan du bland annat läsa mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och om du behöver visum eller vaccination.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

PERTR12ASE