Från Madrid till Lissabon

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Spanien och Portugal bortom turisternas allfarvägar

Portugal och Spanien är två länder vars historiska band har varit sammanflätade i krig och fred under många århundraden. Från kulturens högborg Madrid, till portvinets sötma och fadons smäktande toner i Porto, färdas vi på den spanska högslätten till levnadsglada Lissabon, som i sin tid såg Vasco da Gama runda Godahoppsudden och sätta kurs mot Indien. På vägen utforskar vi universitetsstaden Salamanca - som har haft både Cervantes och Columbus i sin famn – och ser vindruvorna växa i halsbrytande branta sluttningar vid Dourofloden.

Och glöm för all del inte att boka vårt middagspaket med 3-rätters-menyer i Salamanca, Lissabon och med fado-show i Porto.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg till Madrid. Gemensam middag på hotellet
Dag 2
Madrid – Avila – Salamanca. Stadsrundtur i Madrid och vidare mot okända Salamanca
Dag 3
Salamanca. Vi njuter av den otroligt vackra gyllene staden
Dag 4
Salamanca – Guarda – Peso da Régua – Vila Real. På upptäcktsfärd i gränstrakterna och vid floden Douro. Vinprovning
Dag 5
Vila Real - Amarante – Porto. Genom vindistriktet Vinho Verde till portvinets stad
Dag 6
Porto. En charmig och romantisk hamnstad med rik historia och ett överflöd av kultur
Dag 7
Porto – Coimbra – Lissabon. Söderut till huvudstaden via en tidigare huvudstad
Dag 8
Stadsrundtur i Lissabon. Flyg hem från Lissabon

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg till Madrid. Gemensam middag på hotellet
Spanien är berömt för sina tapas

Vi landar på Madrids internationella flygplats där vi träffar vår reseledare och kliver ombord på vår bekväma buss som kommer att ta oss till vårt hotell som ligger i utkanten av Madrid. Spanien är världens näst mest besökta turistland men huvudstaden Madrid är ändå oförtjänt bortglömd, eftersom den inte ligger vid havet utan mitt inne i landet på nästan 700 meters höjd över havet. 1561 flyttades det kungliga residenset till Madrid från Toledo och 1606 blev staden officiellt Spaniens huvudstad och centrum för ett världsimperium. Med sina 3,2 miljoner invånare, och 6 miljoner i storstadsområdet, är Madrid nu en av de folkrikaste städerna inom EU. Den spanska atmosfären gör sig genast påmind. Staden Madrid är stolt och självmedveten och sjuder av livsglädje. Snart är vi framme vid vårt hotell i Alcorcón utanför Madrid för en stunds vila och sedan väntar en första gemensam middag och sköna sängar.

Dag 2
Madrid – Avila – Salamanca. Stadsrundtur i Madrid och vidare mot okända Salamanca Cirka 220 km
Puerta del Sol i Madrid

Dagen inleds med en rejäl stadsrundtur i den spanska huvudstaden som lockar med pampiga byggnader, praktfulla monument, breda boulevarder, öppna platser med stora fontäner och stadens hjärta, det livliga torget Puerta del Sol. I närheten finner vi torget Plaza Mayor som en gång användes som tjurfäktningsarena och avrättningsplats. Det stora majestätiska palatset Palacio Real dominerar stadsbilden och går ej att missa. Längs huvudstråket Gran Via hittas såväl alla de stora modekedjorna som mindre butiker, restauranger och kaféer. Magnifika Madrid är väl värd en alldeles egen resa, men efter lunch åker vi vidare mot nya äventyr. Vi stannar till i staden Ávila där helgonet Teresa av Ávila föddes på 1500-talet. Staden ligger på hög höjd, 1 128 meter över havet vid floden Adajas strand, ett av tillflödena till den portugisiska Dourofloden. Hela staden är ett historiskt monument och en för Spanien nationell konstskatt och finns med på Unescos lista över världsarv. Stadens viktigaste monument är den framträdande kompletta medeltida ringmuren som har en sträckning av mer än 2 500 meter och nio stadsportar Det är också en av städerna med flest antal kyrkor, både romanska och gotiska, i förhållande till antalet invånare och stadens katedral från 1100-talet imponerar. Nu är det inte långt kvar till staden Salamanca där vi checkar in på ett trevligt centralt beläget trestjärnigt hotell där vi ska tillbringa två nätter.

Dag 3
Salamanca. Vi njuter av den otroligt vackra gyllene staden
Katedralen i Salamanca

Salamanca - till skillnad från Madrid och Barcelona är detta en stad som inte översvämmas av turister utan här får vi ta del av det riktiga Spanien långt bort från badorterna. Staden grundades för ungefär 2 400 år sedan av kelterna men har genom historien styrts av olika imperier, däribland det romerska. Precis som övriga Spanien har Salamanca en historia fylld av krig och staden var i allra högsta grad påverkad av det spanska inbördeskriget, då Franco placerade sin regering i staden under kriget. Salamancas universitet är det äldsta på den Iberiska halvön och anses i dag vara ett av Europas främsta lärosäten. Vid universitetet uppstod den så kallade Salamancaskolan under 1500-talet, vilken fick avgörande betydelse för rättsfilosofin. Den har även sagts ha grundat den ekonomiska vetenskapen och folksuveränitetsprincipen, alla betydelsefulla begrepp i det moderna samhället. Salamanca har en universell, storslagen, lärd och ungdomlig karaktär, antagligen på grund av sitt anrika universitet. 

Under vår guidade rundtur får vi bland annat se det kända snäckhuset, Casa de las Conchas, och den säregna tvillingkatedralen som saknar motstycke. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder i Salamanca, en charmerande och elegant stad, kanske en av de mest praktfulla renässansstäderna i Europa. Salamanca har fått smeknamnet ”la ciudad dorad”, den gyllene staden. Att man refererar till den som gyllene beror på det magiska sken som uppstår när solljuset eller kvällsbelysningen reflekteras av den gyllene sandstenen som många av stadens monument och byggnader är gjorda av. På kvällen ger vi oss ut tillsammans för att äta en spansk middag på restaurang, om du har bokat middagspaketet.

Dag 4
Salamanca – Guarda – Peso da Régua – Vila Real. På upptäcktsfärd i gränstrakterna och vid floden Douro. Vinprovning Cirka 320 km
Katedralen i Guarda

Idag kör vi västerut bortom allfarvägarna mot den portugisiska gränsen. Vårt först mål inne i Portugal blir den lilla staden Guarda, den högst belägna staden på det portugisiska fastlandet 1 056 meter över havet. Stadens närhet till den spanska gränsen gör att det är en väl befäst liten stad, vilket ju namnet Guarda antyder. Ringmuren byggdes på 1100-talet av kung Sanchos I och stora delar av muren finns fortfarande kvar. Den mest kända sevärdheten i Guarda är den mycket speciella katedralen från 1500-talet med sitt smått skrämmande nästan spöklika utseende som en blandning mellan en kyrkobyggnad och en fästning. 

Vi fortsätter genom bedårande omgivningar och passerar bland annat staden Viseu och snart är vi framme vid floden Douro där vi stannar till i Peso da Régua, som är centrum för vinodlingen. Landskapet här är dramatiskt vackert och druvorna växer på halsbrytande branta sluttningar. Från att förut ha varit en ganska våldsam flod med farliga strömmar har Douro nu lugnats ner med hjälp av ett antal dammar som byggdes i mitten på 1900-talet. Vinerna transporteras nu snabbast landvägen och floden trafikeras nu i stället av tjusiga kryssningsfartyg. 

I floden Douros dalgång finns många vingårdar och vi besöker en av dem, en så kallad quinta, för provning av det så populära vinet från detta vindistrikt. Vinlandet Portugal har på många sätt moderniserats under de senaste åren men utan att tappa bort sin unika och personliga vinstil. De kända röda vinerna från Douro är ofta väldigt smakrika, men strama med tydlig fruktighet, mustighet och kraft. Nu har vi inte långt kvar till vårt hotell i Vila Real i ett kuperat landskap vid floden Corgo, som är en biflod till Douro. Här väntar ett trevligt centralt beläget fyrstjärnigt hotell med en första portugisisk middag.

Dag 5
Vila Real - Amarante – Porto. Genom vindistriktet Vinho Verde till portvinets stad Cirka 100 km
Vingårdar i Duoro-dalen

Idag beger vi oss västerut mot Atlantkusten genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och städer fyllda av kultur och historia. Idag åker vi igenom ett vindistrikt som heter Vinho verde, som är portugisiska för grönt vin. Vinho verde-vinet är oftast vitt men kan också vara rött och namnet "grönt" betyder snarare att vinet är ungt, till skillnad från moget vinho maduro. På vägen stannar vi till i den rofyllda lilla staden Amarante nedanför berget Serra do Marao vid floden Támega. Stadens landmärke är bron Sao Goncalo över floden Tamega som är sammanbyggd med ett kloster med samma namn som bron. Här har det funnits en bro sedan romartiden men den nuvarande bron och klostret är från sent 1700-tal.  

Färden går vidare mot kusten och i hamnstaden Porto besöker vi på eftermiddagen ett så kallat portvinshus för en provning. Portvin är ett oftast rött men alltid sött starkvin och kommer från Dourodalen men är uppkallat efter hamnstaden Porto. Även om odlingarna ligger i Dourodalen sker den mesta av lagringen ute vid kusten på portvinshusen i Porto och Vila Nova de Gaia. Vinodlingarna i Dourodalen är gamla och ursprungsskyddades redan 1756. Detta gör det till världens tredje äldsta "skyddade" vinodlingsområde efter Chianti 1716 och Tokaj 1730. Efter provningen åker vi till ett trevligt trestjärnigt hotell i utkanten av Porto, men nära havet och nära en tunnelbanestation.

Dag 6
Porto. En charmig och romantisk hamnstad med rik historia och ett överflöd av kultur
Floden Douro i Portugal heter Duero på spanska

Dagen ska vi tillbringa i den fantastiska staden Porto, Portugals näst största stad. Porto är en charmig stad med rik historia och blev utsedd till Europas kulturhuvudstad för några år sedan. Stadens centrum står på Unescos världsarvslista och här finner vi mängder av spår som påminner om Portos glansdagar under den senare delen av medeltiden. 

Vi inleder med en stadsrundtur där vi får se både vacker medeltida och nyare fashionabel bebyggelse samt den gamla stadskärnan. Vi färdas över Gustave Eiffels storslagna järnbro innan vi fortsätter till den högt belägna katedralen med en fantastisk vy över floden och förbi magnifika byggnader som till exempel Clérigoskyrkan. Vi avslutar storstilat med en båttur på den oemotståndligt vackra Dourofloden som mynnar ut i havet vid hamnstaden Porto. Med sina 897 kilometer är Douro den tredje längsta floden på den Iberiska halvön, efter Tajo och Ebro. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder. Den över etthundra år gamla järnvägsstationen São Bento är så mycket mer än en knutpunkt för staden. I vänthallen hittar du 20 000 kakelplattor i blått som berättar om Dourodalens vinodlingar. Stadsdelen Ribeira ligger vid floden och är väl värd ett besök. Ribeira betyder just flod och var ett kommersiellt nav under medeltiden. Runt Ribeiratorget hittar du nu färgglada byggnader med gallerier, presentbutiker, mysiga barer och kaféer.

På kvällen ger vi oss ut tillsammans för att äta en festlig portugisisk middag på restaurang med underhållning, om du har bokat middagspaketet. Middagen kombineras med en påkostad traditionell föreställning med fadomusik. Den portugisiska folkmusikstilen fado är en sorts klagosång med influenser från portugisiska sjömanssånger. Den karakteriseras av klagofyllda melodier och sångtexter som ofta handlar om havet eller om de fattiga människornas liv. Man brukar sammanfatta fadomusiken med det portugisiska ordet saudade vilket inte har någon direkt översättning men som kan beskrivas som hemlängtan, en nostalgisk väntan blandad med sorgsenhet, smärta, lycka och kärlek. Själva ordet fado kommer från latinets ord för öde.

Dag 7
Porto – Coimbra – Lissabon. Söderut till huvudstaden via en tidigare huvudstad Cirka 320 km
Coimbra var Portugals huvudstad för 800 år sedan

På morgon åker vi söderut mot huvudstaden Lissabon genom vackra och omväxlande landskap. På väg dit stannar vi till i anrika Coimbra som var Portugals huvudstad för 800 år sedan. Vi tar en promenad i den magnifikt belägna staden i de gamla kvarteren i den forna huvudstaden. Coimbra är i dag en betydande studentstad med ett imponerande universitet, ett av Europas äldsta. Staden är belägen på en höjd med magnifik vy över floden Mondegos dalgång. Enligt portugiserna är Coimbra nyckeln till landets rötter, här föddes bland annat sex kungar. 

Under 1400- och 1500-talen var Portugal en av världens ekonomiska, politiska och kulturella stormakter, med kolonier i Sydamerika, Afrika och Asien och med flera kända upptäcktsresande som till exempel Vasco da Gama och Magellan. Till följd av krig med Spanien på 1600-talet och med både Spanien och Frankrike på 1800-talet tappade Portugal efter hand både kolonier och inflytande. De sista kolonierna fick självstyre på 1970-talet, förutom Macau som återlämnades till Kina först 1999. Till följd av Portugals tidigare omfattande kolonier är portugisiska fortfarande det sjätte största språket i världen, mycket tack vare det gigantiska landet Brasilien där portugisiska är huvudspråk. Endast en mindre andel av de portugisisktalande bor i Portugal. Snart är vi framme vid den stolta huvudstaden Lissabon där ett trevligt och välskött hotell väntar oss i utkanten av staden. På kvällen ger vi oss ut tillsammans för att äta en trevlig middag om du har bokat middagspaketet.

Dag 8
Stadsrundtur i Lissabon. Flyg hem från Lissabon
Praça do Comércio i Lissabon

Vår sista morgon vaknar vi i Lissabon och nu väntar en uppskattad stadsrundtur i denna förföriskt vackra stad. Precis som Madrid är Lissabon en underbar och mycket sevärd stad som förtjänar en egen resa. Lissabon har vuxit fram kring en dalgång och höjdskillnaderna bjuder på vackra vyer överallt. Staden är en av Europas äldsta och här blandas gammalt med nytt i en perfekt kombination. I stadsdelen Alfama slingrar sig de gamla gränderna fram och kontrasterar mot den moderna bebyggelsen i Parque de Nações, Nationernas park. Staden är en av de äldsta i Europa och här blandas både gammalt och nytt i en praktfull kombination. Under vår rundtur beskådar vi bland annat Belemtornet, Upptäckarmonumentet och Praca do Comercio. Efter stadsrundturen måste vi tyvärr bege oss till flygplatsen men minnena vi bär med oss är många från de relativt okända delar av den Iberiska halvön som vi besökt på just den här resan.

Middagspaket – Salamanca, Lissabon och fadoshow i Porto

Tre gemensamma restaurangmiddagar – en i spanska Salamanca, en i Porto och en i Lissabon. Trerätters middagar med fast meny på trevliga och för staden typiska restauranger. I Porto kombineras middagen med en påkostad och populär föreställning med traditionell fadomusik. Drycker ingår ej utan beställs och betalas separat. Middagspaketet ska bokas hemifrån vid köp av resan och genomförs vid minst 15 deltagare. Reseledaren är med på middagarna. Det går inte att boka delar av paketet.
 
Pris per person: 1 298 kr
Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra våra extrautflykter vid ett tillräckligt stort antal deltagare. 
Smaklig måltid!

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Madrid/Lissabon - Stockholm
 • 7 nätter i delat dubbelrum (Enkelrum mot pristillägg)
 • 7 frukostar
 • 2 middagar (i Madrid och Vila Real)
 • Utflykter och transport enligt program
 • Vinprovning vid Douro
 • Portvinsprovning i Porto
 • Båttur på Douro
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/Komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hotellen

Resan är en rundresa där vi bor på fem olika hotell. Hotellen är bra tre- eller fyrstjärniga hotell, centralt belägna eller med bra förbindelse till centrum med lokaltrafik. 

Hotel Spa La Princesa, Alcorcón, Madrid, ***+
https://www.laprincesa.com/

Hotel Silken Rona Dalba, Salamanca, ***
https://www.hoteles-silken.com/es/hotel-rona-dalba-salamanca/

Hotel Miracorgo, Vila Real, ****
https://www.hotelmiracorgo.com/

Hotel Porto Mar, Porto, ***
https://www.hotelportomarmatosinhos.com/en/

Hotel Real Parque, Lissabon ****
https://www.realparque.realhotelsgroup.com/

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. Ta gärna med en strandhandduk.

Läs mer om

Här kan du läsa mer om dina spännande resmål:
www.albatros.se/resmal/europa/spanien
www.albatros.se/resmal/europa/portugal

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Intressant och rätt ansträngande resa. Innehållsrik och intressant resa med många sevärdheter som presenterades av en trevlig, kunnig och påläst reseledare.
Date published: 2019-10-29
Rated 4 out of 5 by from En resa som vi uppskattade och hade trevliga upplevelser på. Vi hade tidigare planerat en resa till Spanien i egen regi. Då vi såg namnet SALAMANCA i er annons så nappade vi direkt eftersom jag tidigare har varit där ett flertal gånger och gärna ville återse den intressanta och vackra staden. Vi fick uppleva katedralerna och atmosfären på Plaza Mayor. Vi har haft en trevlig och intressant resa med trevliga medresenärer och en reseledare som har berättat om platserna som vi passerade på ett ingående och medryckande sätt. Vi vet nu mycket mera om antiken, om byggstilar och broarna i Porto, en stad som bjöd på många intressanta byggnader, bl a järnvägsstationen. Vi åkte en trevlig tur på floden som bjöd på ett annat perspektiv. I Lissabon bjöds vi på en trevlig överraskning i form av utsikt över staden samt ett glas vin. Vi vill rikta ett speciellt tack till vår reseledare för ett omtänksamt, trevligt och proffsigt ledarskap. Vi vill även uttrycka vår belåtenhet med vår chaufför som verkligen ansträngde sig för att köra oss så bekvämt, säkert och så nära målen som möjligt. Resan var kanske något mera fysik än vi trodde men så här efteråt är vi glada att det gick såpass bra. Hotellen var genomgående trevliga och hade bra frukostar.
Date published: 2019-10-26
Rated 2 out of 5 by from En resa med för stor grupp och med oerhört mycket väntan För mycket och kompakt program, för lite "luft" mellan programpunkterna och för lite egen tid.
Date published: 2019-10-24
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa trots dåligt väder och regn Denna typ av resa med mycket utomhusaktiviteter bör förläggas tidigare på året för att inte riskera att utsättas för dåligt väder. Med tanke på målgruppen pensionärer var promenaderna för jobbiga och långa. Ser gärna att man får mer egen tid så man får tid att sitta ner och verkligen njuta av resan utan att behöva stressa. Reseledaren gjorde verkligen en stark insats när flyget missade vårt bagage i Paris.
Date published: 2019-10-23
Rated 3 out of 5 by from Intressant resa med ett pressat tidsschema och en för stor grupp Mycket intressant program. Kunnig och engagerad reseledare men tyvärr en alltför stor grupp.
Date published: 2019-10-21
Rated 3 out of 5 by from En annorlunda resväg Spännande reserutt. Mer tid i Madrid och(eller) i Lissabon.
Date published: 2019-10-21
Rated 4 out of 5 by from En intressant resa med många höjdpunkter En intressant resa med många vackra städer. Ett alldeles för "tight"program, för lite egen tid. Alldeles för stor grupp, 36 pers. Bra reseledare!
Date published: 2019-10-21
Rated 3 out of 5 by from Fina miljöer, vyer, men mycket bussåkande och väntetider Gruppen var lite för stor för en ensam ledare/guide. Högtaleri fattades vid rundvandringarna. Pratglad men ostrukturerad guide. Två bra hotell, 2 ok och ett sämre. Bra lokala guider i Madrid och Lissabon. Bra frukostar på alla hotell, bra mat på middagarna, med något undantag, bra att vin ingick till middagarna. Fina vyer på det spanska höglandet och i norra Portugal.
Date published: 2019-10-20
 • y_2023, m_9, d_29, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_10
 • loc_sv_SE, sid_ESRTR16, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor