Fransk-engelska Kanada

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Östra Kanadas höjdpunkter: Storstaden Toronto, mysiga Montreal, coola Quebec och den mäktiga Saint Lawrence-floden

Tänk dig pittoreska engelska kvarter mitt i en av världens vackraste naturmiljöer med berg och enorma sjöar omgivna av mäktiga tallskogar. Välkommen till Kanada!

Albatros äventyr genom östra Kanada går till unik fransk kultur i romantiska Quebec City med historiska Place d’Armes och Montreal med domkyrkan Notre Dame, där berget Mount Royal tronar i bakgrunden. Vi ger oss ut på upptäcktsfärd i den vackra huvudstaden Ottawa och insuper den kosmopolitiska stämningen i Toronto.

Dessutom väntar bergidyll i Laurentiska bergen, och den som vill uppleva lite mer kan boka en utflykt till Niagarafallen och valsafari på den mäktiga St. Lawrence-floden.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta Kanadensisk dollar

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Montreal
Dag 2 Stadsrundtur i Montreal med bland annat besök i domkyrkan Notre Dame och gamla stan
Dag 3 Montreal - Quebec City. Med bland annat UNESCO-bevarade Châteu Frontenac i Quebec City
Dag 4 Quebec. Möjlighet för dagsutflykt till Baie-Sainte-Catherine med besök i Sainte Anne de Beaupré Basilica och valsafari på St. Lawrence River
Dag 5 Quebec City – Mont Tremblant. Naturskön bussfärd mot Laurentiska bergen och bergidyll i Mont Tremblant
Dag 6 Mont Tremblant – Ottawa. Stadsrundtur i Kanadas huvudstad Ottawa med bland annat parlamentsbyggnaden
Dag 7 Ottawa – Gananoque – Kingston. Båttur vid Thousand Islands
Dag 8 Kingston - Toronto. Stadsrundtur med bland annat CN Tower, universitetet och rådhuset
Dag 9 Möjlighet till utflykt till Niagarafallen, lunch i Skylon Towers och besök i idylliska Niagara on the Lake
Dag 10–11 Toronto. Hemresa och hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Montreal
Resan börjar i Montreal

Vi flyger till Montreals internationella flygplats Pierre-Elliott-Trudeau, som fått sitt namn efter den kanadensiske premiärministern (1968-1979 och 1980-1984). Det var under hans ledarskap som Kanada fick konstitutionell självständighet från det brittiska parlamentet, och en kanadensisk författning skrevs.

Efter ankomsten körs vi till hotellet där vi kan vila ut efter resan innan vi på allvar kastar oss ut i vårt kanadensiska äventyr.

Övernattning i Montreal.

Dag 2
Stadsrundtur i Montreal med bland annat besök i domkyrkan Notre Dame och gamla stan
OS-stadion och gamla stan i Montreal

Montreal är den största staden i den fransktalande delen av Kanada och har flest europeiska drag. De historiska gatorna i den gamla stadsdelen, Vieux-Montréal, påminner väldigt mycket om den centrala delen av en fransk provinsstad. Dominerande språk är engelska och framför allt franska som späds ut med skotska, kinesiska, haitiska, arabiska, judiska, italienska, portugisiska, filippinska och grekiska från alla invandrare som under de senaste århundradena har sökt sin tillflykt till Kanada.

De flesta invånarna har franska som modersmål och franskan talas i en speciell form eller dialekt som de flesta i Frankrike skulle beteckna som både föråldrad och provinsiell. Många québécois, som exempelvis invånarna i provinsen Quebec kallas, har länge velat göra Québec till en självständig, oberoende stat eftersom de menar att det är det enda sättet att bevara den franska kulturen mitt i allt engelskt. Debatten har pågått i årtionden och är fortfarande ett av de största samtalsämnena inom kanadensisk politik.

Vi njuter av berget Mont Royal som tronar ovanför staden och passerar även OS- stadion där Kanada stod värd för sommar-OS år 1976. Och naturligtvis tar vi en promenad i den gamla stadsdelen.

Stadsrundturen avslutas med en av de största sevärdheterna, domkyrkan Notre Dame. Få andra kyrkor i Nordamerika är så respektingivande som Notre Dame. Den nygotiska kyrkan, som stod färdig i sin nuvarande form år 1829, ser nästan ut som om den vore ditritad, och åsynen av de 70 meter höga tvillingtornen svindlar framför ögonen när man går in genom huvudingången och möts av tiotusentals stjärnor i 24 karat guld på det blå takvalvet.

Den 12 ton tunga kyrkklockan är Nordamerikas största och orgeln har hela 7 000 pipor. Kyrkan är så överväldigande att man riskerar att missa de vackra mosaikfönstren och sidoaltarna som är tillägnade bland annat Sainte Marguerite d’Youville och Kanadas första infödda helgon, Sainte Marguerite Bourgeoys, som vigde sitt liv åt att undervisa fattiga barn, och en grupp franska präster från Paris som blev martyrer under franska revolutionen.

Övernattning i Montreal.

Dag 3
Montreal - Quebec City. Med bland annat UNESCO-bevarade Châteu Frontenac i Quebec City Ca 320 km
Fantastiska Quebec

Efter Montreal styr vi kosan mot den före detta franska huvudstaden Quebec City. Delar av sträckan kör vi längs mindre vägar genom en naturskön rutt så att vi även får en härlig upplevelse av själva bussresan.

När vi har kommit fram till Quebec City ska vi precis som i Montreal uppleva den gamla stadsdelen, där framför allt en byggnad sticker ut i mängden: slottet eller rättare sagt hotellet Château Frontenac. Förebild för hotellet är ett slott i Loiredalen i Frankrike, och slog upp sina dörrar år 1893. På den tiden besöktes slottet av tågresenärer som vilade upp sig under eller efter sina tågresor genom det mäktiga landområde som utgör dagens Kanada. Den enorma byggnaden syns från i stort sett alla kvarter i staden och med sin belägenhet på toppen av klippan Cap Diamant utgjorde hotellet samtidigt ett fantastiskt försvarsverk. Hotellet står för övrigt med på UNESCOs världskulturarvslista.

Övernattning i Quebec City.

Dag 4
Quebec. Möjlighet för dagsutflykt till Baie-Sainte-Catherine med besök i Sainte Anne de Beaupré Basilica och valsafari på St. Lawrence River Ca 550 km
Följ med på valsafari!

Om du har bokat dagens utflykt ska vi idag bege oss ut på en heldagsutflykt från Quebec City. Vi kör nordösterut längs St. Lawrence-flodens strand och anländer till den lilla landsorten Sainte Anne de Beaupré vars basilika och två höga torn dominerar gatubilden. Det här är Nordamerikas äldsta pilgrimsplats.

Redan 1658 uppförde franska nybyggare ett litet kapell efter Sankt Anna, Jungfru Marias mor. Samma år ägde det första miraklet rum. År 1676 uppfördes en egentlig kyrka som revs 1876, och istället byggdes en stor basilika. Basilikan brann ner 1922 och den nuvarande basilikan är från 1926. Här får de troende än idag uppleva mirakel. När du går in i kyrkan ska du lägga märke till de två pelarna som är klädda med käppar som de troende har lämnat efter sig efter att de på ett mirakulöst sätt kurerats från sina gångbesvär.  Ryktet om de mirakel som sker på den här platsen har för länge sedan spridit sig till hela Nordamerika, och varje år besöker över en halv miljon pilgrimer kyrkan.

Vi fortsätter nordösterut och kommer fram till Baie-Sainte-Catherine. Här möter St. Lawrence-floden Saguenay-vikens vatten, och här ger vi oss ut på valsafari. Från valbåtens däck kan man njuta av det vackra landskapet som ger föraningar om det vilda Kanada. Här, längs Quebecs kuststräcka, börjar landskapet bli klippigt och kargt och påminner lite om nordöstra Kanadas vildmark. St. Lawrence-flodens kalla, fiskrika vatten har alltid lockat till sig många valar, både vad gäller antal och arter. Tyvärr har moderna industrier förorenat flera områden men uppblandningen med havsvattnet i Quebec har tydligen hållit kvar den stora populationen i området. Det sägs att vattnen utanför Baie-Sainte-Catherine har ett bestånd på cirka 1 000 vitvalar, även kallade för beluga, med den karakteristiska vita huden.  Dessutom finns det ett stort fast bestånd av vågvalar, delfiner och sälar, men även stora valar som fenval, kaskelottval och blåval.

Vi kan givetvis inte garantera att vi får syn på en val, men chanserna är goda. Dagligen observeras 40 vitvalar inklusive bebisar samt 30 vågvalar och 8 fenvalar.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris men kan bokas och betalas hemifrån senast 60 dagar före avresa).

Övernattning i Quebec City.

Dag 5
Quebec City – Mont Tremblant. Naturskön bussfärd mot Laurentiska bergen och bergidyll i Mont Tremblant Ca 360 km
Mont Tremblant, Quebec

På morgonen lämnar vi Quebec City och kör mot sydväst. Vid staden Trois-Rivières avviker vi och beger oss västerut genom små byar och landskap, mot Mont-Tremblant.

Mont-Tremblant-området kan bäst betecknas som östkustens Whistler, den västkanadensiska skidsportorten som är känd för att ha arrangerat vinter-OS i Vancouver 2010. Det som inte många vet är att Mont-Tremblant, precis som Whistler, också är en bra plats för skidsporter, men den trevliga lilla orten har mycket mer än så att erbjuda. Under sommarhalvåret ligger staden och berget med samma namn bildskönt vid bredden av sjön Lac Tremblant.

Området är en oas i Laurentiska bergen i Quebec med sina kullerstensgator och byggnader i samma stil som i Montreals gamla stadsdel, men med röda turkosa och solgula fasader och tak. Gågatan ligger vid foten av Mont Tremblant, som är Laurentiska bergens högsta, och även om detta inte är rätt årstid för att åka skidor bjuder den charmiga lilla staden ändå på en storslagen upplevelse.

Njut av eftermiddagen och kvällen med en promenad i den vackra naturen eller strosa längs gågatan, ta en tur med linbanan upp till toppen av berget Mont Tremblant (cirka 20 CAD) eller något helt annat (utflykten ingår inte i resans pris). Avrunda dagen genom att äta en god middag på en av stadens högklassiga restauranger.

Övernattning i Mont Tremblant.

Dag 6
Mont Tremblant – Ottawa. Stadsrundtur i Kanadas huvudstad Ottawa med bland annat parlamentsbyggnaden Ca 150 km
Ottawas enastående nygotiska regeringsbyggnader

Vi lämnar Laurentiska bergen och kör till Kanadas lilla huvudstad Ottawa, som i motsats till Toronto skulle kunna kallas för lilla London på grund av sin engelska prägel. Staden ligger vid floden Ottawa som delar provinserna Ontario och Quebec. Namnet kommer från det indianska ordet odawa som betyder handel och refererar till platsens urgamla position som mötesplats för handelsmän och senare handel med pälsjägare. Låglandet avvattnas av stora floder men var fram till för cirka 10 000 år sedan en enorm insjö. Efterhand som isen från den sista istiden smälte vandrade Amerikas första invånare in och slog sig ned i området för cirka 6 500 år sedan. Idag vittnar ett otal arkeologiska föremål om pilspetsar och stenflisor.

Vi ger oss ut på en rundtur i Kanadas vackra huvudstad.  Längst upp på Parliament Hill ligger Ottawas enastående nygotiska regeringsbyggnader med utsikt över Ottawa-floden. Runt parlamentet ligger många välbehållna viktorianska hus. Parlamentsbyggnaderna, vars murar består av stora sandstensblock, har branta koppartak och imponerande torn. Grundstenen till byggnaderna lades år 1860 av prins Albert Edward (senare kung Edward VII) och stod färdig år 1867 då det konstituerande mötet i parlamentet för The Dominion of Kanada hölls. Med detta uppnådde Kanada ett omfattande självstyre under det brittiska imperiet.

När man går in genom huvudporten på Wellington Street och närmar sig det centrala tornet Peace Tower passeras den eviga elden, Centennial Flame. Elden tändes av den dåvarande premiärministern Lester B. Pearson på nyårsafton 1966 för att markera inledningen på Kanadas 100-årsjubileum.

Om vi har tur stöter vi på Royal Canadian Mounted Police som i folkmun kallas för The Mounties med sina karakteristiska postlåderöda jackor, svarta ridbyxor med gult revär längs sidorna och en bredhättad hatt eller turban, om religion eller kultur föreskriver det. Ofta ses de till häst. De är vänliga och älskar att fotograferas!

Övernattning i Ottawa.

Dag 7
Ottawa – Gananoque – Kingston. Båttur vid Thousand Islands Ca 200 km
På båttur förbi de tusen öarna

Vi tillbringar en del av förmiddagen på egen hand. Tiden kan med fördel läggas på att bland annat besöka Canadian Museum of History, som är det mest välbesökta museet i Kanada, och inte utan anledning. Museet kan nämligen stolt visa upp världens största samling av totempelare och utställningarna är en resa genom Kanadas historia (inträde och transport ingår inte i resans pris).

Efter det spännande besöket i Ottawa fortsätter vi söderut till St. Lawrence-floden där denna utgör gränsen mot USA.

Vi kommer fram till Gananoque, porten till Thousand Islands (de tusen öarna) som är allt annat än en salladsdressing. Det är inte salladsdressingen som lockar utan de stora naturområdena i St. Lawrence-flodens södra del där öarna är utskurna ur granitformationer som lämnades av istidens glaciärer för cirka 10 000 år sedan. Den vackra skärgårdsmiljön har under flera århundraden fängslat alla förbipasserande och det är lätt att ta till sig iroquois-indianernas legend om hur öarna uppstod. Enligt denna är öarna utspillda blommor från skapelsens korg. Även de tidiga franska upptäcktsresandena var fascinerade av öarna och gav dem deras nuvarande namn.

Exakt antal öar beror på vem som räknar, men alla verkar vara överens om att de är långt över 1 000 stycken. Faktum är att det troligtvis finns cirka 1 800 öar.

Och salladsdressingen? Jovisst, den uppfanns här. En turistguide vid namn George LaLonde uppfann den och serverade den till nöjesfiskarna under deras fisketurer när de njöt av sitt nyfångade byte på stranden efter en lång dag ute på vattnet. Dressingen upptogs på menyn på ett hotell som idag heter Thousand Islands Inn och receptet hamnade i klorna på ägaren till New Yorks Waldorf Astoria. Det går fortfarande att få tag på originaldressingen om man har tur, men det tillverkas endast 5 000 flaskor om året så chanserna är inte så stora.

Vi inleder med en båttur genom skärgården med de tusen öarna. För cirka 100 år sedan lockade ”Den nya världens Venedig” till sig alla av betydelse i närliggande nordamerikanska storstäder som New York, Montreal, Toronto och Boston.

Den industriella revolutionens miljonärer reste norrut i privata tågvagnar och hämtades med privat båttaxi som skjutsade ut dem till glamourösa hotell eller till den ö de ägde. De stora hotellen brändes ner för länge sen och på deras plats står idag små boutique-hotell. De få byggnader som står kvar är som regel privat egendom. Vi upplever den skönhet som både iroquois-indianerna, de franska upptäcktsresandena och industrimiljonärerna upplevde

Efter båtturen genom skärgården kör vi de cirka 40 kilometrarna till staden Kingston, där vi ska övernatta.

Övernattning i Kingston.

Dag 8
Kingston - Toronto. Stadsrundtur med bland annat CN Tower, universitetet och rådhuset Ca 270 km
CN Tower i Toronto

Toronto kan med sin pampiga skyline med all rätt kallas för Kanadas Manhattan, men är ännu mer modernt, flottare och renare. Dagen bjuder på en stadsrundtur till bland annat CN Tower, universitetet och rådhuset varpå vi har tid på egen hand för shopping, fotografering eller för att strosa runt genom den vackra, moderna staden som har vuxit sig stor och mäktig sedan kolonialtiden. I likhet med The Big Apple är Toronto en smältdegel av alla världens kulturer och invandrare med stora befolkningsgrupper från Kina och Indien, och till och med Skandinavien. Resultatet är en levande stad som i allra högsta grad har hittat sin plats på den konstnärliga och kulturella världsscenen.

Toronto växte med stormsteg under bland annat den viktorianska eran och det finns många fantastiska byggnader från den tiden, exempelvis University of Toronto och det gamla rådhuset. På 1900-talet revs flera byggnader och ersattes av betong, men även om Toronto har sin beskärda andel av intetsägande byggnader så finns det tillräckligt med gotisk-inspirerad arkitektur för att staden kan passera som en övertygande ställföreträdare för New York i filmens värld.

CN Tower var länge världens högsta byggnad fram tills att den överträffades av Burj al-Arab i Dubai. Vi tar oss upp till utsiktsdäcket cirka 330 meter över marken, och härifrån har vi en spektakulär utsikt i fullt panoramaperspektiv. Vi ser bland annat stadens enorma basebollstadion, Sky Dome, med det berömda avtagbara taket. Här huserar hemmalaget Toronto Blue Jays.

Övernattning i Toronto.

Dag 9
Möjlighet till utflykt till Niagarafallen, lunch i Skylon Towers och besök i idylliska Niagara on the Lake Ca 300 km
De mäktiga Niagarafallen

Om du har bokat dagens utflykt beger vi oss idag till de mäktiga vattenfallen. Vi inleder med ett besök i den trevliga lilla staden Niagara on the Lake som ligger där Niagarafloden möter enorma Lake Ontario. Vi fortsätter till Niagarafallen, som egentligen är namnet på två städer, en i USA och en i Kanada, och på tre gigantiska vattenfall som skiljer de två städerna åt. De tre fallen heter American Falls, Bridal Veil Falls och Horseshoe Falls och är obeskrivligt vackra.

Vi ger oss ut på en båttur nära de tre vattenfallen. Ställ in dig på en del stänk när de enorma vattenmassorna vältrar sig nedåt! (Regnskydd delas ut). Efteråt äter vi lunch i Skylon Towers restaurang.

Regionen runt Niagarafallen är känd för sitt dessertvin, isvin, som tillverkas av frysta druvor medan de fortfarande sitter på vinstocken. Och detta ska vi givetvis smaka på innan vi återvänder till Toronto där vi tillbringar natten.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris men kan bokas och betalas hemifrån senast 60 dagar före avresa).

Övernattning i Toronto.

Dag 10–11
Toronto. Hemresa och hemkomst

Idag hämtas vi av buss och åker till Torontos flygplats där vi går ombord på flygplanet som ska ta oss hemåt, och landar i efter en upplevelserik resa i östra Kanada.

Prisinformation

Priset inkluderar
 •  Svensk reseledare
 •  Flyg Stockholm – Montreal och Toronto - Stockholm
 •  Utflykter och transport, se program
 •  Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 •  Frukost dagligen
 •  Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 •  Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 •  Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 •  Eventuella extra arrangemang
 •  Tillägg för enkelrum
 •  Dricks, räkna med 40-50 CAD per person
 •  Personliga förnödenheter
 •  Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 •  Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Ta gärna med

I Kanada kan det, oavsett årstid, vara kallt och det är därför bra att ta med varma kläder inför dagarna i bergen. Ta även med bra vandringsskor.

Deltagarantal

esan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Kanada

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, klimat, visum och mycket mer.

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/kanada

Före avresa

eTA - inresegodkännande till Kanada

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd på  https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome;jsessionid=ED37F7D9C8D5F81953006AB14B6382F2 

Här får du ett förhandsgodkännande till inresa och ett nummer som du ska skriva ut eller anteckna och ta med på resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och Kanada kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp – 7 CAD – som betalas med kreditkort. Godkännandet gäller i 5 år eller tills ditt pass går ut, om detta skulle ske inom de 5 åren.

Om du reser tillsammans med barn som inte är dina egna, eller om du och dina barn inte har samma efternamn, ska dessutom ha ett särskilt tillstånd. Läs mer på  http://www.cic.gc.ca/english/visit/minors.asp 

Handen på hjärtat

Resans upplägg går ut på att skapa så många upplevelser som möjligt både i naturparker och storstäder. Det innebär att vi vissa dagar kör längre sträckor, ibland upp till 550 km. Vi stannar flera gånger längs vägen och njuter av de vackra naturscenerna. Det är både unikt och spännande att få uppleva Kanada on the road.

Den nordamerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i Kanada består av continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig maten och äter den på språng.

Standardstorlek på dubbelsängar på kanadensiska hotell är vanligtvis cirka 190 cm x cirka 140 cm. Om ni vill ha två enkelsängar (vanligtvis cirka 190 cm x 80 cm) ska detta anges när resan bokas.

Den nordamerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och hur Albatros arbetar med dricks här: www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Informationsrik resa Resan var en stor upplevelse mycket tack vare den otroligt kunnige och sympatiske reseledaren DON. De delar av Kanada vi fick se var mycket intressanta och särskilt Québec har en charmig småstadskaraktär. Ytterligare en övernattning i Québec eller Mont Tremblant skulle uppskattas. Den lokala guiden i Toronto förmedlade sin kunskap på ett alltför lågmält och stundtals osäkert sätt. Slutsats: fin resa med fantastisk reseledare!
Date published: 2018-10-09
Rated 5 out of 5 by from En resa som har allt Vi var mycket nöjda med Don, som är en fulländad guide i varje centimeter. Kunnig, påläst, omhändertagande, lugn i alla lägen och en kille som verkligen bjuder på sin kunskap om Kanada – samtidigt som han väver in sin egen väg på livets resa.
Date published: 2018-10-05
Rated 4 out of 5 by from Intressant, se denna delen av landet och jämföra med Klippigabergenresan En livsdröm, att se Niagara-fallen och det var bättre än väntat. Speciellt bra med lunchen i roterande tornet. Man fick möjlighet till finna bilder och särskilt, då det var lite regnigt vid vårt besök.
Date published: 2018-10-18
Rated 5 out of 5 by from En mycket bra resa med många bra upplevelser Bra balans mellan organiserade aktiviteter och egen tid. En mycket bra reseledare med mycket goda kunskaper och med bra organisationsförmåga och planering.
Date published: 2018-10-07
Rated 5 out of 5 by from DET VAR EN JÄTTEFIN RESA DET VAR EN MYCKET TREVLIG RESA MED ETT BRA UPPLÄGG OCH EN FANTASTISK BRA RESELEDARE! VI TÄNKER ÅKA MED ALBATROSS TILL VANCOVER NÄSTA GÅNG!
Date published: 2018-10-07
Rated 4 out of 5 by from Bra program og utmerket reiseleder Bra program og utmerket reiseleder. Men det kan ikke nektes for at tillegget for enkeltrom var extremt høyt.
Date published: 2018-10-04
Rated 4 out of 5 by from Givande och trevlig resa med kunnig guidning Intressant och välorganiserad resa. Trevlig, kunnig och skicklig guide, som proffsigt lotsade oss runt.
Date published: 2018-10-09
Rated 4 out of 5 by from Intressant och lärorik resa Rena folkbildningen. Man fick lära sig mycket om ett land som man egentligen inte känt till alls.
Date published: 2018-10-04
 • y_2019, m_5, d_19, h_23
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_10
 • loc_sv_SE, sid_CARTR06, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

CARTR06ASE