Gotland och Öland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev våra underbara öar i Östersjön med den medeltida hansestaden Visby, raukar på Fårö, det kungliga residenset Solliden och vackra kuststräckor.

Följ med till Gotland, varifrån Östersjön en gång styrdes av inflytelserika köpmän som skapade rikedomar till den vackra ön. Vi besöker också Kalmar och Öland som gör intryck med sin natur och kultur. Gotland kallas ibland för Kalkstenshawaii av den yngre befolkningen och ön är känd för sina underbara kalkstenslandskap, stenformationer, medeltida historia och tidigare storhet i Hansan. På programmet står också besök vid Ingmar Bergmans grav på Fårö och den kungafamiljens sommarresidens, slottet Solliden på Öland.

Att resa med buss betyder att vi drar ned på tempot och får tid att uppleva och lägga märke till detaljer som vi annars kanske hade missat.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Bussresa

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta SEK

Dagsprogram 5 dagar
Dag 1
Stockholm – Kalmar. Stadsrundtur i Kalmar
Dag 2
Kalmar – Visby. Heldagsutflykt genom Ölands landskap med fyren Långe Jan, Ottenby fågelstation, Borgholm och sommarslottet Solliden. Färja till Gotland.
Dag 3
Visby, Gotland. Guidad rundtur i Visby och tid på egen hand.
Dag 4
Visby, Gotland. Äventyr på den norra delen av Gotland med Fårös säregna raukar, Ingmar Bergmans grav och Blå Lagunen.
Dag 5
Visby-Stockholm. Den södra delen av Gotland med Ekstakusten, Hoburgsgubben och färja till Nynäshamn. Ankomst Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
9 698:–
Från Stockholm
9 698:–
Från Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Kalmar. Stadsrundtur i Kalmar

Vi lämnar Stockholm på morgonen och kör mot Kalmar med stopp i Västervik, också kallad Östkustens pärla, där det finns tid att sträcka på benen och äta lunch på egen hand. Västerviks gamla stadsdel är framför allt känt för sina vackra trähus i olika färger och stadens läge vid vattnet och vackra skärgård gör att staden är definitivt värt ett besök. Staden är vackert omgiven av klippor och tusentals öar.

Vi anländer till Kalmar under eftermiddagen och checkar in på vårt centralt belägna hotell. Här kan de som vill följa med på en promenad runt i staden som avslutas med att vi passerar och ser Kalmar Slott utifrån. Vi går inte in i själva slottet, eftersom det stänger tidigt på eftermiddagen.

Slottet är historiskt intressant, det var här som Margareta I skrev under avtalet om Kalmarunionen. Kalmarunionen var en politisk allians mellan Danmark, Norge och Sverige som varade under åren 1397 – 1523. Länderna samlades under en gemensam dansk kung och slöt ett avtal om att stå samlade mot yttre fiender.

Kalmar, som är residensstad för östra Småland och Öland, är känd för sina historiska byggnader, vackra parker och en lång rad sevärdheter från storhetstiden under 1600-talet, och staden har mottagit kulturpriset ”Europa Nostra” vid två tillfällen för sin välbevarade stadsmiljö.

På kvällen äter vi vår första gemensamma middag.
Dagens samlade körsträcka (beroende på uppsamlingsplats), ca 430 km – ca 5 timmar.

Dag 2
Kalmar – Visby. Heldagsutflykt genom Ölands landskap med fyren Långe Jan, Ottenby fågelstation, Borgholm och sommarslottet Solliden. Färja till Gotland.

Idag ska vi på heldagsutflykt över den 6km långa bron till Öland, Sveriges näst största ö, som bjuder på ett unikt landskap. Vi börjar med att köra till den sydligaste spetsen av ön. Den södra delen av Öland består övervägande av platta kalkstensslätter med en stor mängd intressanta växter. Här passerar vi ett stycke av UNESCO’s världskulturarv i form av Södra Ölands odlingslandskap, som är 56.000 hektar åkrar och mark med spår av mänsklig aktivitet som kan spåras ända tillbaka till stenåldern. Vi njuter av den vackra naturen, gamla stenmurar, väderkvarnar och mindre samhällen.

Vårt mål är den berömda fyren Långe Jan, som ligger längst ute på Ölands södra spets. Fyren är med sina 41,6 m.ö.h. Sveriges högsta fyr och det är hela 197 trappsteg upp till toppen av fyren. Fyren byggdes år 1785 av krigsfångar från Ryssland. Då användes stenkol för att tända ljus i fyren.

Intill fyren ligger Ottenby fågelstation, där det forskas om och märks fåglar. Ölands södra spets har ett mycket rikt fågelliv. Miljontals flyttfåglar passerar området. Det finns utställningar och information om både flyttfåglar och öns geologi.

Därefter sätter vi kurs mot öns mest kända stad Borgholm och den svenska kungafamiljens sommarresidens, slottet Solliden. Här besöker vi den fina slottsparken och kan betrakta slottet utifrån, och om vi har tur kanske vi får en glimt av någon ur kungafamiljen, om de är hemma.

I slottsparken är det dags att äta lunch på egen hand på det trevliga caféet i natursköna omgivningar.
Därefter styr vi kosan mot Oskarshamn och färjeläget, där vi ska äta en gemensam middag innan avresan på kvällen. 

Sent om kvällen lägger vi till i den medeltida staden Visby, som finns med på UNESCO’s lista över städer. Staden blev tidigt ett viktigt handelscentrum och var den viktigaste hansestaden i Östersjön. Därför uppfördes en stadsmur så att man kunde hålla eventuella fiender ute. Stadsmuren ser man fortfarande när man rör sig runt i den idylliska staden.

Efter ankomsten till Visby kör vi direkt till vårt hotell, får våra rum och går i säng.
Dagens samlade körsträcka 300 km – 4 timmar.

OBS: Vi kommer att ange exakta färjetider närmare avresa, när vi vet mer om det eventuellt blir ändringar i resans program. Utifrån våra erfarenheter hittills, räknar vi med att färjan kommer till Visby först vid midnatt och vid enstaka tillfällen senare än midnatt.

Dag 3
Visby, Gotland. Guidad rundtur i Visby och tid på egen hand.
Visby från ovan

Gotland fick sitt namn från den germanska folkgruppen goterna. Goterna hade sedan romarriket förbindelser med och inflytande på centrala och norra Europa.
Även om vi nuförtiden använder begreppet när det gäller exempelvis gotisk arkitektur, gotisk litteratur och säkert i en massa andra sammanhang, så härstammar namnet alltså från den tid då goterna var ett handelsfolk som var aktiva över både land och hav och hade en handelsstation på ön. Idag kallas invånarna på ön för både gutar och gotlänningar.

Även om det var korstågen som präglade östersjöområdena på 1100- och 1200-talen så var det handeln mellan viktiga städer som fick störst inflytande under åren därefter. Stora mängder sill vid Öresund, östeuropeiska hudar, vax och timmer, svensk koppar och järn, vapen och metall från södra Europa, allt styrdes av tyska köpmän i hansestäderna och Lübeck framförallt. Visby blomstrade under dessa år och det byggdes stenhus och kyrkobyggnader, som fick andra städer vid Östersjön att blekna. Detta fick dock snart ett slut. Valdemar Atterdag anföll Gotland 1361 och drabbade den försvarande bondearmén med mord och brand.

Det sägs att Visby öppnade sina portar för att undvika att den danska kungen helt skulle ödelägga ön. Historien förtäljer att kungen krävde en så kallad brandskatt. Han placerade tre öltunnor på torget som skulle fyllas med guld, silver och andra värdeföremål, annars skulle han bränna ner staden. Om det är fakta eller delvis fiktion är fortfarande under diskussion. Historien eller myten om Valdemar Atterdags brandbeskattning är i alla fall levandegjord i en av Sveriges mest kända oljemålningar av Carl Gustaf Hellqvist från 1882 och heter ”Valdemar Atterdag brandskattar Visby”. Målningen hänger på Nationalmuseum i Stockholm.

Åren därefter flyttades handeln söderut längs Tysklands och Pommerns kuster, och Visby tynade långsamt bort. Det ändrar dock inte det faktum att Visby idag är mycket vacker och charmerande med smala gator, gamla små hus och en solid medeltida ringmur som går runt hela staden. Vi ska också se de imponerande valven i kyrkoruinen St. Nicolai, som år 1525 brändes ner av soldater från Lübeck.

På den guidade stadsrundturen till fots ska vi uppleva den medeltida staden med sin stadsmur, domkyrkan Sankta Maria, de välbevarade medeltida husen samt insupa den historiska atmosfären.

År 2020 var det 75 år sedan Astrid Lindgrens bok Pippi Långstrump gavs ut och de kända TV-serierna och filmen om Pippi spelades in i Visby och på Gotland 1968. Kanske känner du igen gatorna Fiskargränd och Sankt Hansgatan?

Efter stadsrundturen är resten av dagen fri att på egen hand njuta och gå på upptäcktsfärd i den vackra staden. Reseledaren kommer gärna med förslag på vad man kan se och ger tips på matställen där man kan äta en god lunch.

Om dagen bjuder på sol kan man gå en tur ner till Glassvillan på Hotel Breda Blick och smaka på stans bästa hemgjorda glass, eller kombinera det hela med en god lunch på samma ställe. Glassvillans trevliga innergård är öppen för gäster och här kan man koppla av och njuta en läcker förfriskning. Man kan också ta en glass i handen och gå till den vackra botaniska trädgården där bl.a. lavendel och rosor blommar i olika färger på sommaren, eller man kan gå en tur längs strandpromenaden och njuta av havets doft. Vindö Glass belönades med ett guld i kategorin ”Glassmästarens val” i Glass-SM 2022.

På kvällen är det middag på egen hand i Visby och det finns flera trevliga och goda matställen på de medeltida gatorna och torgen.

Dag 4
Visby, Gotland. Äventyr på den norra delen av Gotland med Fårös säregna raukar, Ingmar Bergmans grav och Blå Lagunen.
Blå lagunen

Efter en tidig frukost lämnar vi Visby med kurs på Fårö. Fårö skiljer sig från övriga Gotland, även om det bara tar 7 minuter att korsa sundet över till ön. Namnet kommer inte från de många fårfarmarna som man ser i området, men däremot från det fornnordiska ordet fara som betyder att resa. Det vill säga, en ö man ska resa till eller kanske de resandes ö.

Ön bebos av cirka 500 fasta invånare, ett antal som ökar till tiotusentals besökare på sommaren. På själva ön är landskapet ganska bart och sanden är fin, vilket lockar besökare att njuta de vackra långa sandstränderna. Inne på ön kompletteras landskapet av små vattendrag, våtmarker och mindre barrträd. Några av Gotlands mest berömda raukområden, som pryder många vykort och turistbroschyrer, hittar vi omkring Langhammar och Digerhuvud, där vissa stenformationer står 10 meter höga och inramas av det karga landskapet och den steniga stranden.

Hela Gotland ligger primärt på kalkstensgrund och har långsamt, efter istiden, höjt sig upp ur havet. Medan ön höjdes, slog vågorna konstant in mot kusten och skapade den säregna kustlinjen med de karakteristiska raukstensformationerna som idag kännetecknar Gotland.
Under medeltiden drog goterna i Skandinavien ut som vikingar på handels- och plundringståg genom stora delar av världen. Skatterna från dessa tåg finns fortfarande på Gotland. Den mest kända är förmodligen Spillingsskatten, världens största vikingatida silverskatt funnen omkring orten Slite på den östra sidan av ön.
Silverskatten innehåller över 14.295 mynt från den muslimska delen av världen (totalt 67 kg silver) och vittnar om de stora skatter som fann sin väg norrut. Också efter vikingatiden fortsatte invånarna på Gotland att handla aktivt med resten av världen för att till slut ingå i Hansan. Som tidigare nämnts så började öns position som maktfaktor i Östersjön att avta genom åren, och när ön blev en del av Sverige var det mesta ren historia. Det gamla gutniska språket (gutamål), som talades av öns invånare är för länge sedan försvunnet. Folket på Gotland talar svenska med speciell lokal dialekt där det ingår ord från det gamla språket. Det finns dock idag grupper som samlas för konversation och undervisning i det gutniska språket/dialekten.

Fårö kyrka är också värt ett besök, om inte annat så för att se Ingmar Bergmans slutliga viloplats. Den världsberömda regissören tillbringade merparten av sitt liv från 1960-talet fram till sin död 2007 på Fårö. Då Bergman letade efter en passande inspelningsplats för filmen ”Såsom i en spegel” 1960, kom han till Fårö och förälskade sig med detsamma i ön. Han kallade den för sitt ”riktiga hem” och köpte en stor del av ön som bebyggdes år 1965. Grunden och byggnaderna behöll han i över 40 år fram till sin död.

Vi äter lunch tillsammans på ön, innan vi reser tillbaka till färjeläget Fårösund. Därefter ska vi göra ett foto-stopp vid den Blå Lagunen som ligger i kalkbrottet i Ar. Vattnet får en fin, turkos färg när solen skiner på det kalkrika vattnet. Efter ett kort stopp drar vi hem mot Visby.
Ikväll är middagen på egen hand. Har man lust på en promenad efter den sista middagen i det charmiga Visby, kan det rekommenderas att gå en kvällstur ut mot havet och kika på marinan vid ”Kallis Kallbadhus”, där det brukar vara liv och stämning på sommaren.

Dagens samlade körsträcka: 210 km – 2 timmar och 45 minuter.

Dag 5
Visby-Stockholm. Den södra delen av Gotland med Ekstakusten, Hoburgsgubben och färja till Nynäshamn. Ankomst Stockholm
Den vackra Ekstakusten

Efter en god frukost packar vi bussen och ger oss ut på nya äventyr. Turen går längs den vackra Ekstakusten och vi stannar utefter vägen för fotografering.
Kusträckan anses av många vara den vackraste delen av Gotland. Kusten karaktäriseras av klapperstensstränder, som vittnar om tidsperioder med påverkan av både vind och saltvatten.

När kamerans minneskort är fullt, sätter vi kurs mot Hoburgsubben, som är en större rauk, som ligger allra längst söderut på ön. Stenformation i sig själv är kanske inte så intressant men vi får en fantastisk utsikt över Östersjön.

Under vägen äter vi lunch tillsammans på en trevlig lokal restaurang.

Vi tar färjan till Nynäshamn och ombord finns det möjlighet att äta kvällsmat på egen hand. När vi anländer till Nynäshamn är det dags för den sista sträckan på vår tur och vi kör hem till Stockholm.

Dagens samlade körsträcka (exklusive färjeöverfart) 260 km – 4 timmar och 45 minuter

Bussresa

Vi vet att bussresor är en populär resform. Du ska bara ta plats och det enda du ska göra är att ha semester. Albatros kunniga reseledare ser till att upplevelserna kommer till dig i bästa Albatros-stil. Det enda du ska göra är att luta dig tillbaka och njuta av resan i lugn och ro. Semestern börjar helt enkelt när du går ombord på bussen. 

Hur är bussarna?

Vi färdas i moderna bussar som är 4-stjärniga och som lever upp till de Europeiska Miljönormerna Euro 6.

Alla bussar har:

Justerbara säten, fotstöd, bord/klappbord, klimatanläggning, minikök, "nöd-toalett, hatthyllor, läslampor, musikanläggning, TV, och 220v-uttag. Alla bussarna är rökfria.

Platsreservation

På bussresor med Albatros har du möjlighet att välja din favoritplats redan vid bokning.

Var vill du sitta i bussen? Vänligen kontakta Albatros för platsreservation.

Rad 1,2,6,7 och 8 kostar 100 kr att reservera för hela resan. 
Rad 3 till 5 och 9 till 14 kostar 75 kr att reservera för hela resan.

Om du inte vill reservera en plats får du din fasta plats vid ombordstigning.
Vänligen uppmärksamma att platsresverationen inte gäller i eventuella transferbusser.

Se upphämtningsplatser och tider under "Inför din resa".

Prisinformation

Resans pris

Från 9 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 850:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Rundresa med buss enl. program
 • 4 nätter i delat dubbelrum (enkelrum mot tillägg)
 • Frukost varje dag
 • 2 luncher och 2 middagar
 • Entré till Sollidens slottspark
 • Utflykter enl. program
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Drycker
 • Tillägg för enkelrum
 • Tillägg för twin-rum 170 kr per person
 • Administrationsavgift på 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Antal deltagare

Denna resa kräver ett minimum antal deltagare på 25 personer. Om detta antal inte uppnås förbehåller vi oss rätten att avboka resan – detta görs normalt senast 4-6 veckor före planerat avresedatum. Enligt paragraf 20(1) och (3) i paketreselagen är vi som researrangör inte ansvariga för eventuella förluster som du som kund kan drabbas av till följd av avbokningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Inkvartering

Hotellen under resan är relativt moderna med god standard (3- och 4-stjärniga) och bra läge.

1 natt i Kalmar:

First Hotel Witt. Centralt beläget hotell med kort avstånd till Kalmar slott, Kalmar domkyrka och gågator med shoppingmöjligheter, cafeér, restauranger etc.
Hemsida: www.firsthotels.com/hotels/sweden/kalmar/first-hotel-witt/

Eller liknande hotell.

3 nätter i Visby:

Hotel Gute. Charmigt hotell med inredning och arkitektur som speglar den lokala idyll som varje år lockar tusentals besökare till Visby. Rummen är charmigt och individuellt inredda och storleken kan variera.
Hotellet ligger i hjärtat av historiska Visby innanför ringmuren. Intill Almedalen och Gotlands museum.
Hotellets centrala läge gör att det inte är möjligt för bussen att köra helt fram till hotellet. Vi går därför de sista 400 meterna genom stadens smala och trevliga kullerstensbelagda gator.

Hemsida: https://hotellgute.se/

Hälsostatus

 Inga ansträngande resor – platserna kan upplevas en bit från bussen. På denna resa är det en förutsättning att du är i allmänt god fysisk form och kan röra dig på egen hand.

Upphämtningsplatser

Påstigningsplatser och påstigningstider

Stockholm, Cityterminalen kl.: 08:00

Hemkomstplatser och hemkomsttider

Stockholm, Cityterminalen kl.: 21:00

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Mycket trevligt arrangerad resa med många fina upplevelser Allt var väl ordnat och ingen stress. Jättebra trevlig och kunnig guide (Elisabeth). Solliden var fantastiskt att uppleva i sol och med gott om tid. I Visby hade vi också mycket egentid vilket uppskattades. En resa jag gärna skulle göra igen.
Date published: 2023-08-28
Rated 4 out of 5 by from Fin resa Det var mycket trevligt! Bra reskamrater och en mycket trevlig reseguide. Är mycket nöjd!
Date published: 2023-08-22
Rated 2 out of 5 by from Helhetsbetyg på resan Jag fann färjeresan från Oskarshamn till Visby var helt fel med ankomst till Visby kl 01.00 och till hotellet 01.30. Vi var ett gäng pensionärer de flesta pigga men det förtog den delen av ankomsten till Visby- borde varit en tidigare avfård.
Date published: 2023-08-21
Rated 5 out of 5 by from Väl avvägd resa! Utmärkt guidning och mycket bra chaufför! Bra förhållande mellan arrangerad tid och egen tid.
Date published: 2023-08-21
Rated 4 out of 5 by from en fin bussresa på soliga öar det var en trevlig resa och ett fint upplägg med två öar att besöka men med bara en natt i Kalmar blev Ölandsdagen otroligt lång då färjan avgick 21.50 från Oskarshamn. Att komma till hotellet 01.30 var mycket jobbigt och alla var vi så trötta. Reseledaren var bra och mycket kunnig, pigg och glad.
Date published: 2023-08-21
Rated 4 out of 5 by from En bra resa Bra resa men för mycket tid i bussen
Date published: 2023-08-20
Rated 5 out of 5 by from Öland & Gotland Bra upplagt program och mycket bra reseledare & chaufför.
Date published: 2023-08-18
Rated 5 out of 5 by from Kalmar/Öland/Gotland Mycket bra arrangerat med kunnig guide.
Date published: 2023-08-18
 • y_2024, m_3, d_3, h_9
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.38
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_13
 • loc_sv_SE, sid_SEBUS06, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor