Grönlandskryssning till Diskobuktens isberg

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från isberg och glaciärer till grönskande ängar och valar i vattnet

Grönland är ett okänt kapitel för många: Grönland är arktisk vildmark, kalvande isberg, valar i vattnet och betande myskoxar. Vi kryssar med Albatros 4-stjärniga kryssningsfartyg Ocean Atlantic mellan Diskobuktens isberg och besöker bland annat Kangerlussuaq, Sisimut och Ilulissat – i sällskap av den ständigt närvarande stormfågeln som svävar på himlen.

Under vår kryssning lär du mer om de anmärkningsvärda människor som har bott här oändligt länge -  här finns det jakt- och fisketraditioner som går över 4000 år tillbaka i tiden. Dessutom sägs det att man har över 50 ord för snö på Grönland – men är det en skröna eller faktiskt sant?

Följ med på vår kryssning till Diskobuktens isberg så får du din helt egen känsla för snö.
 

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Expeditionskryssning

  • Reseledare Skandinavisk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Danska kronor

Dagsprogram 6 dagar
Dag 1
Flyg Köpenhamn – Kangerlussuaq, Grönland. Utflykt till Renglaciären och ombordstigning
Dag 2
Sisimiut. Stadsvandring och möjlighet till vandring
Dag 3
Qeqertarsuaq på Diskoön. Trevlig stund med kaffemik och möjlighet till vandring
Dag 4
Ilulissat. Tid på egen hand eller möjlighet till båtutflykt eller helikoptertur
Dag 5
Itilleq. Upplevelser på den grönländska landsbygden. Vidare mot Kangerlussuaq
Dag 6
Kangerlussuaq. Flyg Kangerlussuaq – Köpenhamn

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Köpenhamn – Kangerlussuaq, Grönland. Utflykt till Renglaciären och ombordstigning
Myskoxen är Grönlands största däggdjur på land

Vi flyger direkt till Grönland. När vi har kommit fram gör vi vår första spännande utflykt till Renglaciären
som tronar likt en ismur, på några platser upp till 60 meter hög, och utgör en tydlig kontrast mellan land och is. Efter det intar vi lunch och kör sedan 12 kilometer till den lilla hamnen väster om flygplatsen där vårt fartyg Ocean Atlantic ligger för ankar. I gummibåtar av zodiactyp åker vi i mindre grupper ut till fartyget som ligger cirka en kilometer ut i fjorden, beroende på om det är hög- eller lågvatten. Flytvästar fördelas i hamnen och från kajen hjälper en sjöman till med ombordstigningen i gummibåten. Tillträde till fartyget sker via en trappa på sidan av fartyget.

Ombord på fartyget anvisas alla till sina hytter, säkerhetsprocedurerna gås igenom, och medan vi intar vår middag i restaurangen inleder vi båtturen ut genom den cirka 160 kilometer långa fjorden.
 

Dag 2
Sisimiut. Stadsvandring och möjlighet till vandring
I dag besöker vi Sisimiut
Vi kommer fram till Sisimiut tidig eftermiddag, och efter frukost ska vi dyka ner i det moderna Grönland. Sisimiut är Grönlands nordligaste stad med isfri hamn under vintersäsongen, och är dessutom den sydligast belägna staden där det är tillåtet att ha slädhundar. Med sina knappt 5 400 invånare är Sisimiut Grönlands näststörsta stad efter Nuuk.

Sisimiut har bebotts av människor i cirka 4 500 år: Saqqaq-, Dorset- och Thulekulturens folk kom ursprungligen från Kanada och livnärde sig främst på fisk, fågel och däggdjur som val, säl och ren. På 1600-talet kom de första europeiska valfångarna till Sisimiut-området. De hade endast en sporadisk kontakt med landets befolkning, och det var inte förrän efter den norska missionären Hans Egedes kolonisering av Grönland 1721, som en fast kontakt mellan inuiter och européer etablerades. År 1756 upprättades en koloni med namnet Holseinsborg efter Greve Johan Ludvig Holstein, och Sisimiuts gamla stadsdel består av hus från kolonins första hundra år. Det äldsta huset i staden är från 1756 och en av de mest framstående byggnaderna är den blå kyrkan från 1775.

Idag är Sisimiut en viktig utbildnings- och industristad, och bland fabrikerna är det värt att nämna Royal Greenlands fiskfabrik, som är den största av sitt slag på Grönland, och en av världens mest moderna. Vi ger oss ut på en spännande stadsvandring då vi framför allt tittar på den gamla kolonialtidsstadsdelen med muséet och den vackra kyrkan, men vi svänger även förbi stadens hektiska centrum där vi hittar ett antal moderna butiker.

Efter lunch kan den som vill vara med på en vandring till Teleön (cirka 4,5 kilometer).

På eftermiddagen fortsätter vi vår sjöresa vidare norrut: Under kvällen passerar vi fjorden Sisimiut Isortuat, Nordre Strømfjord, bygderna Attu och Ikerasaarsuk samt den lilla orten Kangaatsiaq. I den ljusa natten passerar vi Aasiaat (Egedesminde) och når den södra delen av Diskobukten innan vi styr kosan mot den berömda Diskoön med sina karakteristiska 1000 meter höga berg Vi befinner oss långt norr om polcirkeln, nätterna är fortfarande ljusa (åtminstone fram till slutet av augusti) och den morgonpigga kan med fördel avnjuta åsynen av isbergen, Diskobuktens jättar som pressas ut ur Ilulissat Isfjord.

 
Dag 3
Qeqertarsuaq på Diskoön. Trevlig stund med kaffemik och möjlighet till vandring
Färgstarka kläder
På morgonen möts vi av de första isbergen, som likt vita jättar skymtar i horisonten på väg ut i Davissundet med den södergående strömmen. Under Diskoöns 1 000 meter höga basaltberg har vi gått in i en skyddad naturhamn som med all rätt bär det danska namnet Godhavn, och på grönländska Qeqertarsuaq som helt enkelt betyder Den stora ön.
Qegertarsuaq var fram till 1950 den viktigaste staden norr om Nuuk, och endast på grund av det stora antalet valar. På 1700-talet bringade valfisket välstånd till Diskoön, men idag är den på väg in i glömskans korridorer med ökande arbetslöshet och brist på förbindelser till fastlandet. Vi går genom staden med den speciella åttkantiga kyrkan, som i folkmun kallas för Vorherres Blaekhus.
Under vistelsen i Qeqertarsuaq bjuds vi på traditionell grönländsk Kaffemik med kaffe, kaka och trevligt samtal. En enastående möjlighet att uppleva den berömda grönländska gästfriheten på nära håll! Efter kaffemiken kan den som vill delta i en vandring till Kuanneq (cirka 11 kilometer).

Sent på eftermiddagen styr fartyget ut i bukten igen, med kurs norrut. Den enorma glaciären Eqip Sermia ligger i Diskobuktens nordöstra hörn. Denna glaciärfront cirka 50 sjömil norr om Ilulissat har blivit en mindre kändis, och det kommer dagligen många turbåtar hit. Här hade det gamla expeditionsfolket sin bas, bland annat den franske etnologen och polarforskaren Paul-Émile Victor som byggde ett övervintringshus som han använde i samband med sina utflykter in på inlandsisen mellan 1948 och 1953.

Vi rör oss så nära iskanten som möjligt, däremot på tryggt avstånd från nedstörtande isblock och de våldsamma vågor som uppstår vid kalvningen. Tidig eftermiddag gör vi oss redo för avgång och styr nu kosan mot Ilulissat där vi läger till sent på kvällen. För säkerhets skull vill vi nämna att Ataafjorden in till Eqip Sermia då och då fylls så mycket med glaciäris att det inte går att passera med fartyget. I så fall ändras dagsprogrammet exempelvis till ett ortbesök i Diskobukten, i den övergivna kolgruveorten Qullissat eller bygden Saqqaq.
 
Dag 4
Ilulissat. Tid på egen hand eller möjlighet till båtutflykt eller helikoptertur
Sermermiutslätten

Den här morgonen har vi anlänt till Ilulissat. Ilulissat är grönländska för isberg och stadens smeknamn är med all rätt isbergens huvudstad. I Diskobukten, strax utanför Ilulissats kust, tronar de gigantiska isbergen. De kommer från Isfjorden, cirka en halvtimmes promenad söder om Ilulissat, och de föds 32 kilometer längre in i fjorden av den enorma Sermeq Kujalleq-glaciären, som med en bredd på 10 kilometer och tjocklek på 1 000 meter är den mest produktiva ismassan utanför Antarktis. Där de flesta andra ismassor endast kalvar med en hastighet på cirka en meter per dygn, kalvar Ilulissat ismassa med en hastighet på 25 meter. Det här innebär i praktiken att ismassan producerar över tio procent av alla Grönlands isberg, vilket motsvarar 20 miljoner to per dygn. Allt det här har bidragit till att Isfjorden har tagits upp på UNESCOs världsarvslista.

I de över 250 år som har gått sedan Ilulissats grundande har staden vuxit och är idag Grönlands tredje största med över 4 500 invånare. Det är en väldigt levande och trevlig stad med ett förhållandevis stort utbud av kulturattraktioner. Det var i Ilulissat som polarforskaren Knud Rasmussen föddes, såväl som hans gode vän, den eminente hundkusken Jørgen Brønlund som deltog i och omkom under Danmarksexpeditionen.
Idag har du möjlighet att delta i våra två spännande tillköpsutflykter eller så kan du utforska Ilulissat på egen hand. Vi erbjuder även en vandring längs Isfjorden där vi återigen besöker Sermermiutslätten, men går längre längs Isfjorden för att uppleva den fantastiska naturen i dagsljus (cirka 10,5 kilometer).

Båtutflykten till Isfjorden (varar cirka 2,5 timmar) där vi upplever det fantastiska isscenariot på nära håll. Båtturen bjuder på en upplevelse utöver det vanliga och bjuder på en naturupplevelse du sent ska glömma. Kom ihåg varma kläder!

Flightseeing med Airzafari (ca 1 timme totalt inkl. förberedelser) – låt vårt bekväma flyg ta dig nära det vackra landskapet med en garanterad fönsterplats. Alla har perfekt utsikt över isen, små och stora isberg, och kanske till och med valar! 

(Utflykterna till Isfjorden och flightseeing är inte inkluderade i resans pris utan beställs separat. Läs mer längre ned i programmet.) 

Observera att flightseeing kan ställas in med kort varsel p.g.a. väderförhållande

Tidig kväll ger vi oss återigen ut i Diskobukten och fortsätter vårt äventyr söderut. Innan vi lägger isbergen bakom oss hoppas vi på att stöta på knölvalarna som håller till utanför Aasiaat. Knölvalar brukar kunna erbjuda en fantastisk föreställning där vi kan se både ryggfena och stjärt, och ibland hoppar de rakt upp ur vattnet.  

Dag 5
Itilleq. Upplevelser på den grönländska landsbygden. Vidare mot Kangerlussuaq
Grönländska fiskare
Fartyget har fortsatt söderut under natten, och vid lunchtid kommer vi fram till bygden Itilleq som ligger i Sisimiuts kommun. Vi har tidigare sett ”storstaden” Sisimiut och ska nu bilda oss en uppfattning om en klassisk grönländsk bygd där jakt och fiske fortfarande utgör en viktig del av intäkterna. Itilleq är vackert beläget i en sänka (som heter itilleq på grönländska) på en ö utan färskvatten. Därför byggde man för några år sedan en osmosanläggning som ombildar saltvatten till färskvatten. Bygden har cirka 100 invånare.

Tidig kväll fortsätter vår båt mot Den store fjord och Kangerlussuaq. Vi tillbringar den sista kvällen ombord med att beundra den fantastiska utsikten över Grönlands västkust och hoppas att vi ska stöta på valar eller andra däggdjur på vår väg mot Søndre Strømfjords mynning. 
Dag 6
Kangerlussuaq. Flyg Kangerlussuaq – Köpenhamn
Grönlandsk natur
Under natten har vi rest längs 160 kilometer långa Søndre Strømfjord och på morgonen anländer vi till utflyktens slutdestination, Kangerlussuaq.

Kangerlussuaq har den största av Grönlands två internationella flygplatser för civil trafik. Kangerlussuaq har 4-5000 fast bosatta varav de flesta är knutna till flygplatsen. Här finns en matbutik, ett postkontor, en restaurang (på hotellet) samt Polar Lodge som fungerar som Albatros Grönlandskontor, hotell och souvenirbutik, beläget endast 100 meter från flygplatsbyggnaden.

Efter frukost ombord på fartyget tackar vi fartygsbesättningen och ger oss in till land i zodiacbåtar. Om vi har tur hinner vi upptäcka Kangerlussuaq på egen hand innan vi kör till flygplatsen där flyget hem väntar

Extra utflykter på Grönland

Flightseeing med Airzafari i Ilulissat
Upplev den imponerande nordliga gejsern och den stora Kangia isfjorden – födelseplatsen för isberg. 
På denna 40 minuters resa får du en fantastisk möjlighet att se den vackra naturen omkring Ilulissat. 
Vårt bekväma flygplan tar dig nära det vackra landskapet med en garanterad fönsterplats. Alla har perfekt utsikt över isen, små och stora isberg, och kanske till och med valar!

Pris: 3 598 kronor per person

Flygplanet är av modellen Partenavia P68, vilket är ett litet femsitsigt flygplan med två motorer. Planet är endast 10 meter långt och 12 meter brett och tack vare att vingarna ligger ovanpå kabinen har man fri utsikt genom de stora fönstren, perfekt för ändamålet. 

Begränsat antal platser

Båttur mellan isbergen i Ilulissat

Det finns möjlighet att delta i en spännande båttur till isbergen vid Ilulissat.

Utflykten leds av en guide från vår lokala agentur.

Pris: 848 kr per person

Väder-, vind- och strömförhållanden kan medföra att det förekommer justeringar/ändringar i utflykterna. Utflyktspaketet ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Upplev naturen på vandring!

Du har möjlighet för att delta på en rad vandringsturer under din Grönlandskryssning. Vandringarna är till för den som förutom kustområdet gärna vill uppleva lite mer av det grönländska landskapet och njuter av att vandra i naturen.

Sisimiut: Vandring till Teleön, där nutid och dåtid möts (2-3 timmar, ca 4,5 km)

Ilulissat: Vandring längs Isfjorden – utsikt över isberg (4-5 timmar, ca 10,5 km)*

Vandringarna är lätt krävande. Det förväntas att du kan färdas utan hjälp i kuperad terräng. Det kan vara stenigt och ojämnt, och man ska korsa vatten. Du ska kunna gå 4-5 timmar i jämnt tempo.
Anmälan till vandringarna görs på fartyget. Man kan inte anmäla sig hemifrån. Vandringarna är gratis och arrangeras av vårt expeditionsteam ombord.

* Om du har bokat utflykten med isbergen eller helikoptertur i Ilulissat, kommer vårt expeditionsteam göra sitt bästa för att se till att vandringarna inte genomförs samtidigt med övriga utflykter. Du får veta mer ombord på fartyget. 
Utforskning av Svalbard på gång!

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av hytt
Pris för kat. C:. 2 198 kr per pers.
Pris för kat. B: 16 698 kr per pers.
Pris för kat A: 20 498 kr per pers.
Pris för Premium Suite: 26 698 kr per pers.
Tillägg för enkelhytt
Tillägg för kat. G: 9 198 kr
Tillägg för kat. D: 13 898 kr
Barnrabatt 2-15 år

50 % av grundpriset vid minst 2 betalande vuxna i samma hytt (endast möjligt i kategori Premium Suite, A, B och F) Max 4 personer varav 2 barn som delar utdragssäng. Fartyget är inte inrett för barn och har inte utrustning som barnsäng och barnstol. Detta tar man själv med.

Kontakta oss om ni vill resa med barn.

3-personershytt
Tillägg för Kat. B 5 198 kr per pers.
Priset inkluderar
• Engelsktalande expeditionsteam
• Flyg Köpenhamn– Kangerlussuaq t/r
• Flygtransport på Grönland t/r
• Renglaciären inkl. lunch, dag 1
• Hamnnära stadsvandringar i Sisimiut, Qeqertarsuaq, Itilleq och Ilulissat
• Möjlighet till vandring i Sisimiut och Ilulissat
• Besök på museum i Sisimiut, Qeqertarsuaq och Ilulissat
• Besök i kyrkan i Sisimiut och Qeqertarsuaq
• Kaffemik i Qeqertarsuaq
• Informationsmöten och föredrag med reseledarna
• 6 dagars kryssning med Ocean Atlantic i delad utsides dubbelhytt i kategori D med dusch/toalett
• Helpension på kryssningsfartyget
• Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
• Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
• Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Båttur mellan isberg i Ilulissat, dag 4 
• Helikoptertur från Ilulissat till hjärtat av den UNESCO-bevarade Isfjord, dag 4
• Tillägg för enkelhytt och uppgradering av hytt
• Tillköpsutflykter och extra evenemang
• Eventuella måltider och drycker på land
• Dryck utöver kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
• Dricks till besättningen på Ocean Atlantic (cirka 13,5 USD per dag och deltagare)
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
• Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 
Extra utflykter på Grönland

Båttur mellan isbergen i Ilulissat
Det finns möjlighet att delta i en spännande båttur till isbergen vid Ilulissat. Utflykten ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa. Utflykten leds av en guide från vår lokala agentur.

Pris: 848 kr per person

Helikoptertur från Ilulissat till hjärtat av den Ilulissat Isfjord
Delta i en fantastisk helikoptertur till den 7 kilometer breda Kangiaglaciären som producerar isbergen till Ilulissats UNESCO-bevarade Isfjord. Med 43 miljoner ton is och en hastighet på 50 meter om dagen är Ilulissats glaciär den högst producerande på norra halvklotet. Vi flyger över Isfjorden och landar på den yttersta bergskanten framför den gigantiska glaciären, och stannar i cirka 30 minuter. Helikoptern är av typ CS61 med plats för 18 personer. Flygtid cirka 50 minuter.

Utflykterna genomförs med minst 12 deltagare.
Pris: 3 798 kr per person

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om hytterna

Hytter
Ocean Atlantic har 8 hyttkategorier, samtliga med egen dusch och toalett.

Premium Suite 35 m2
Tvårumssviter med dubbelsäng (eller två enkelsängar), soffgrupp, bord och stol samt stort fönster och rymligt badrum. Utvändig svit. Belägen på Marco Polo däck 5.

Panorama Window Suite 19-24 m2 – kat A
Dubbelsäng eller två enkelsängar, sittgrupp, rymligt badrum och stort fönster. Belägen på Marco Polo däck 5.

Panorama Window Cabin 20-23 m2 – kat B)
Utsides hytt, dubbelsäng eller två enkelsängar, sittgrupp, rymligt badrum och fönster med begränsad utsikt. Belägen på Magellan däck 8.

Standard Cabin Window 12-13 m2 – kat C
Utsides hytt, två enkelsängar, badrum och fönster.
Belägen på Marco Polo däck 5.
 
Standard Cabin Window 11-12 m2 – kat D
Utsides hytt, två enkelsängar, fönsterglugg och badrum.
Belägen på Columbus däck 4.
 
Standard Cabin – kat. E
Insides hytt med dubbelsäng eller två enkelsängar och badrum.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Standard Cabin – kat. F
Insides hytt med dubbelsäng eller två enkelsängar och badrum.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Standard Cabin – kat. G
Utsides enkelhytt, enkelsäng och badrum. Belägen på Columbus däck 4.

Väder och vind

Väder-, vind- och strömförhållanden kan medföra att det förekommer justeringar/ändringar i program och båtrutt.
 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan delta?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Fartyget är tyvärr inte anpassat efter personer med rörelsehinder som inte kan röra sig av egen förmåga. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Särskilda hälsovillkor
Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.
 

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/utflykter. Du behöver inte ta med handduk. Ta gärna med en kikare. Du missar mycket om du inte har en.
 

Pass och passupplysningar till Albatros

För att kunna utfärda flygbiljetter behöver vi passupplysningar för samtliga resenärer, senast 14 dagar efter bokning av resan. Upplysningarna kan skrivas in elektroniskt via https://pas.albatros-travel.org/se/. Om du skickar in dina passupplysningar med posten är det viktigt att du anger fakturanummer, avresedatum och resans namn. Om du får ett nytt pass från och med den tid då du har skickat in dina passupplysningar till oss (till och med avresedatum), så är mycket viktigt att du genast skickar in upplysningarna i ditt nya pass.

Mer om Grönland

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål:

www.albatros.se/resmal/europa/gronland
 

Om att resa på Grönland

Vad är en polarkryssning?

En polarkryssning skiljer sig avsevärt från vanliga turistresor och kryssningar eftersom vi inte har samma möjligheter att planera resan i detalj. Många inslag är oförutsägbara och ruttbeskrivningen och programmet ska ses som ett mål medan vind, is och strömmar oundvikligen kommer att medföra ändringar i programmet. Expeditionsledaren lägger tillsammans med fartygets kapten upp rutt och dagsprogram längs vägen, och ser till att vi får största möjliga utbyte av resan under aktuella förhållanden. Och möjlighet att se valar eller andra arktiska djur.

En viktig del av resan är kryssning och landstigning i medföljande gummibåtar av zodiactyp. Fartyget går så nära orter, sevärdheter, glaciärer och fågelberg som möjligt, och zodiacbåtarna äntras från en solid trappa på sidan av fartyget, och det är även här man sedan kliver ombord på fartyget igen. Fartygets matroser hjälper till med ombordstigningen och både de och Albatros expeditionsteam är certifierade att köra zodiacbåtarna.
 

Viktiga regler vid landstigningar och utflykter

När vi vistas på land är det självklart väldigt viktigt att på alla sätt och vis värna om den unika naturen. Det innebär att agera efter devisen: Lämna inte något annat än dina fotspår och ta inte med dig något annat än dina minnen från naturen. Vi vill också be samtliga att hålla sig i närheten av den övriga gruppen. Framför allt under en expedition i Arktis, där det inte är helt ovanligt att stöta på en isbjörn. Det är även väldigt viktigt att noggrant följa expeditionsledarens instruktioner.
 

Särskilda säkerhetsregler

1. Informera reseledaren om du vill gå i land på egen hand.
2. Gå inte in i ett hus eller en byggnad om du inte uttryckligen är inbjuden.
3. Gå inte själv i obebodda områden, se till att du alltid ser gruppen och kom ihåg att vädret kan skifta plötsligt och försämra sikten.
4. Håll säkerhetsavstånd till djur och fåglar (minst fem meter).
5. Håll koll på klockan och när fartyget avgår igen. Se till att din klocka visar samma tid som fartyget.
6. Notera alltid på påmönstringstavlan när du lämnar båten och när du kommer tillbaka ombord.
 

Klädsel

En kryssning längs Grönlands kust kräver en ganska varierande klädsel. På mellersta Grönland kan vi på land förvänta oss temperaturer på upp till 5-10 grader. Men på havet krävs varma och vattentäta kläder, mössa och vantar. Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor som kan kombineras med ylleunderställ samt vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor. Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord på båten, för promenader i de olika orterna och för flygresan hem. På den här kryssningen reser fartyget exklusivt för Albatros Travel och därför krävs ingen klädkod ombord. Praktiska reskläder är därför det enda som behövs, även under mer festliga kvällar som vi givetvis anordnar.

Skydd mot myggor och insekter

Vi rekommenderar att du tar med myggbalsam, eftersom det är myggsäsong på Grönland i juni och juli och knotten kommer i augusti. Oftast finns inte myggen och knotten inne i orterna, men kan ändå förekomma där också. Om du ska ge dig ut på vandring i naturen rekommenderar vi att du tar med ett myggnät som skyddar hela huvudet.

Solkräm

Trots att vi befinner oss långt norrut är solens strålar förhållandevis starka. Vi rekommenderar därför att du tar med dig solskyddskräm på resan.
 

Sjösjukemedel

Trots att vi rör oss i skärgården kan det bli ganska kraftig sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Sjösjuketabletter som alternativ. Tänk på att sjösjuketabletter kan ha en dämpande effekt.
 
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor