Gustav III:s Stockholm

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

I Gustav III:s fotspår – från kröningen i Storkyrkan till maskeradbalen på operan och de kungliga samlingarna i Nationalmuseet

Gustav III var en kung som ingen annan – inte nog med att det är honom vi har att tacka för några av Stockholms absolut främsta kulturinstutitioner som Dramaten, Nationalmuseum och Kungliga operan – han skrev även själv sina egna pjäser och operor, blev känd för sitt utsvävande nöjesliv, grundade kronobrännerierna - 1700-talets Systembolag – och gick i krig med både Ryssland och adeln. 

I Gustav III:s Stockholm skrev Bellman hyllningsvisor till kungen och här frodades både dans, starka drycker och stora dramer: Illvilliga rykten om utomäktenskapliga barn, skamlösa orgier, sammansvärjningar, maktbegär och mordkomplotter. 

Vår stadsvandring avrundas med en rykande varm soppa från Aldente – följ med till några av Stockholms mest kända institutioner som bjuder på bloddrypande historier, hårresande anekdoter och konst och kultur i världsklass. 

På den här vandringen är vi noga med att hålla avstånd. För att kunna göra det använder vi oss av hörlurar så att alla kan höra ordentligt, även om vi håller avstånd från varandra.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor, Albatros aktiv, City Break, Res ensam tillsammans med andra

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta SEK

Dagsprogram 1 dagar
Dag 1
Stadsvandring i Gustav III:s Stockholm. Samling på slottsbacken kl 11

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stadsvandring i Gustav III:s Stockholm. Samling på slottsbacken kl 11

Vi samlas på slottsbacken kl 11, inte långt från Storkyrkan där Gustav III kröntes 29 maj 1772. Storkyrkan stammar från 1300-talet och här fick inte bara Victoria sin Daniel och Carl Gustaf sin Silvia, här har svensk historia skrivits gång på gång: I Storkyrkans krypta greps den sinnesförvirrade Erik XIV, här satt de dödsdömda biskoparna som blev halshuggna i Stockholms blodbad, och här skulle Gustav Vasa mördas med en fjärding krut som placerades under hans stol i kyrkan. 

Från och med drottning Kristina har nästan samtliga kungar och drottningar krönts här fram till Oscar II och drottning Sofia. När Gustav III skulle krönas ville han ha en ny orgel. Men eftersom det inte fanns pengar, placerades en vacker orgelfasad framför den gamla orgeln. Denna storslagna gustavianska orgelfasad pryder ännu västväggen. Storkyrkan är känd för sin trästaty Sankt Göran och draken, men en liten mer välbevarad hemlighet är den gravkammare som byggdes under just Gustav III:s tid, nämligen på 1770-talet. Här under de höga murade stenvalven, under marken intill Storkyrkan, begravdes alla som tillhörde församlingen i Gamla Stan under en period av nästan 50 år. Man firade ner kistorna från kapellet ovanför, där begravningsceremonier också kunde hållas. Eftersom man inte kremerade de döda, ruttnade liken i kistorna och det hände att kistorna brakade ihop ibland – det sägs att när kistorna flyttades till Norra kyrkogården 1827 tog det 85 år att vädra ut stanken. 

När Gustav föddes 1746 var glädjen stor i Sverige. För första gången på mer än 60 år föddes en svensk prins. Han ansågs likna sin viljestarka mor Lovisa Ulrika både vad gäller intressen och temperament. Som 20-åring ingick han ett politiskt motiverat äktenskap med den danska prinsessan Sofia Magdalena, ett äktenskap som inte föll Lovisa Ulrika läppen. Äktenskapet var inte det vi idag skulle kalla kärleksfullt och det var endast med mycket möda och stort besvär – och lite hjälp av hovstallmästare Adolf Fredrik Munck - som kungen och hans hustru lyckades producera en arvinge. 

Efter att ha tagit makten genom en oblodig statskupp lyckades Gustav III under de första 10 åren vid makten sanera Sveriges ekonomi, avskaffa tortyr och garantera tryckfrihet - på pappret i alla fall.  Sverige fick en ny regeringsform och kungen passade på att se till att få större makt. I adelskretsar var detta inte något man ropade hurra för, och det var många grupperingar som funderade på hur kungen kunde avsättas.

År 1783-84 gav Gustav III sig ut på dåtidens obligatoriska bildningsresa. Kungen besökte bland annat Uffizierna i Florens och på nyårsdagen 1784 visades Gustav III och hans följe runt i Vatikanen av ingen mindre än påven själv, Pius VI. De antika skulpturerna kungen köpte under sin bildningsresa blev grunden till bland annat Antikmuseum på Slottet. 

Livrustkammaren har befunnit sig på slottet sedan 1978 och var ursprungligen det svenska kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen. Grunden lades då kung Gustav II Adolf år 1628 befallde att hans kläder från fälttågen i Polen under andra polska kriget skulle bevaras ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”. I Livrustkammaren kan besökarna bland annat se Gustav II Adolfs blodiga skjortor och hans häst Streiff från slaget vid Lützen i uppstoppad version, Karl XII:s peruk som han bar när han red från Turkiet 1714, Karl XII:s leriga uniform från Fredrikstens fästning 1718 samt maskeraddräkten som Gustav III bar när han blev skjuten på operan 1792.

Börshuset invigdes 1776 av Gustav III i Stora börssalen och när Svenska akademien grundades av kungen 10 år senare fick de sina högtidslokaler här. På söndagar fungerade Börshuset som nöjeslokaler för dans, spel och umgänge och kungafamiljen visade sig gärna på balerna som anordnades här. Precis som när man går ut och dansar i dag, betalade man entré för att komma in och man dansade invecklade menuetter där man riskerade att krocka med de andra gästerna om man inte hade lärt sig dansstegen utantill. Gustav III:s svägerska påstod att kungen dansade ”smaklöst och i otakt” och han ska ha ”svängt med armar och ben”, så kanske han hade passat bättre på ett nutida dansgolv? 

Under Gustaf III:s regering kulminerade det redan så virvlande nöjeslivet och spred sig till alla samhällsklasser. Kungen bjöd på bröd och skådespel för att vinna folkets popularitet och anordnade karuseller, riddarspel och olika processioner och festligheter.

Kungens själv blev känd för sitt utsvävande nöjesliv och rykten spreds om hans orgier på Haga. Inte ens kungens egen mor höll sig för god för ryktesspridning och lät med glädje omgivningen tro att kungen inte var far till kronprinsen, Gustav Adolf. 

Just här runt Slottet och Storkyrkan kan man verkligen säga att Gustav III har satt sina spår. Här står den obelisk han gav till Stockholm, och statyn av Gustav III som invigdes på hans födelsedag 1808 av hans son, Gustav IV Adolf.  På Slottsbacken låg även Stora bollhuset, som uppfördes av kronan år 1627. Det användes ursprungligen för en bollsport, jeu de paume, som då var mycket populär vid de europeiska hoven. Efterhand användes det även av tillresande utländska teatersällskap, men Gustav III ville grunda inhemska yrkesgrupper inom opera, teater och dans. Därför grundade han Operan (1773), Kungliga Baletten (1773), Dramatens elevskola (1787) och Dramaten (1788), för opera, dans och drama. Alla dessa institutioner hade ursprungligen sina lokaler i Stora Bollhuset. Och man får verkligen säga att det var en succé – år 1786 sysselsattes bl.a. sextioen kapellister, nittioen körmedlemmar, tjugoåtta fast anställda skådespelare, fyrtio elevskådespelare och ett antal scenarbetare och maskinister.

Operan blev kungens skötebarn. När inga svenska librettister (textförfattare) fanns att tillgå skrev Gustav själv helt sonika själv utkast till operor, naturligtvis på franska som han kände sig mer bekväm på, än svenska. Sedan fick författaren Johan Henrik Kellgrens skriva rent dem på svenska och sätta dem på vers. ”Ni och jag är de enda bildade människorna i landet”, sade kungen till sin trogne Kellgren.

På Gustav III:s första teater i Bollhuset kostade inträdet 32 skillingar. För den summan fick man dessutom två och en halv liter enbärsbrännvin (om man kanske hellre ville kvar på krogen och ta en sup med Bellman). Gustav III:s opera om Gustav Vasa hade urpremiär 1786. Flera hundra man ur gardesregementen kommenderades ut på scenen som statister. Det sägs att de soldater som skulle spela danskar och få stryk var inte helt nöjda med arrangemanget. Kulmen i operan var när den danska flaggan revs ner från slottets tak och ersattes med den blågula fanan. Operan om Gustav Vasa blev en stor framgång med ständigt utsålda salonger och själva operahuset utgjorde snart ett nav i huvudstadens nöjesliv. Här kunde man stöta på Bellman som även umgicks med kungen. Som en hyllning till kungen skrev han ”Gustafs skål” som spreds snabbt och sjöngs ”överallt”: 

Gustafs skål!
Den bäste Kung, som Norden äger: 
Han ej tål,
At vigtskåln ojämt väger. :||: 
God och glad,
Han Ilskans röst föraktar 
Samt afvaktar
Och betraktar
Dårskap i sin grad. :||:
Sådan Kung
Är värd att styra Sveriges öden: 
Rask och ung,
Ej rådlös uti nöden. :||: 
Wasa Ätt
Har aldrig lärt att svika, 
Aldrig tvika,
Men at fika
Till at göra rätt. :||:

  
1782 invigdes det Gustavianska operahuset på den plats där Kungliga operan står i dag, och det var här i hans eget operahus under en maskeradbal 1792 som Gustav III fick se sig besegrad av sina adliga motståndare när Jacob Johan Anckarström sköt den maskerade kungen, som mot all förväntan överlevde i två veckor innan han dog av en blodförgiftning. Att kungen skulle överleva så länge ingick inte i planerna och istället för den planerade statskuppen blev gärningsmännen uppspårade och dömda. Anckarström, som avfyrade pistolen, dömdes till skam- och dödsstraff. Grevarna Adolph Ribbing och Claes Fredrik Horn som också var en del av sammansvärjningen, dömdes först till döden, men blev senare benådade och landsförvisade på livstid. Nästan ett år senare stod Adolph Ribbing, ”den vackre kungamördaren”, i publiken och hurrade när den franske kungen Ludvig XVI avrättades i Paris. 

Även Dramatens första spelplats var i bollhuset. Vid 1700-talets slut var huset både nedslitet och i dåligt skick. Redan 1793 fick teatern därför flytta till en nyinredd lokal i ett pampigt 1600-talspalats, av stockholmarna kallat Makalös, vid Kungsträdgårdens södra sida där Karl XII-statyn står idag. I slutet av november 1825, mitt under pågående föreställning, bröt en eldsvåda ut och på bara några timmar hade Makalös brunnit ned till grunden. Efter branden fick Dramaten i närmare fyrtio år dela scen med Operan i Gustaf III:s vackra, men för talteater mindre lämpade operahus. 1863 flyttade Dramaten till den privatägda Mindre teatern vid Kungsträdgården, innan den fick dagens placering i det vackra marmorpalatset vid Nybroplan. I dag spelar Dramaten faktiskt på sex scener i tre olika fastigheter. 

Nationalmuseum stod färdigt 1866, men museets historia är äldre än så. Precis som för flera andra nationella konstmuseer bygger samlingarna till en betydande del på flera generationer av kungligt samlande. Flera av de verk som ingår i Nationalmuseums samling av exempelvis franskt 1700-talsmåleri ägdes en gång av Gustav III:s mor, drottning Lovisa Ulrika. År 1777 blev drottningens ekonomiska situation ohållbar, delvis till följd av storskaligt och dyrbart samlande. Skulderna löstes av hennes son, mot att hon avstod sina samlingar och även Drottningholms slott. 

På Nationalmuseum hänger ”Gustav III:s kröning i Storkyrkan” av Carl Gustaf Pilo, som var 70 när målningen påbörjades, men som tyvärr hann gå bort innan målningen blev klar. Det var Gustav III själv som ville att just porträttmålaren Carl Gustaf Pilo skulle få uppdraget att måla kröningen. Pilo försökte avsäga sig beställningen eftersom han inte var med under kröningen, men kungen var envis och fick som han ville. 

En annan konstnär som porträtterat Gustav III är Per Kraft den äldre. Han gjorde sig känd som en konstnär som målade sina modeller som de verkligen såg ut. Rosiga kinder och ljus hy utan solbränna var idealet, och för att hjälpa naturen på traven köpte damerna ”skönhetsvatten” och ”rött smink” som applicerades på kinder och läppar. 

Nu har vi kommit till slutet på vår vandring och det har blivit dags för en rykande varm soppa så att vi får upp värmen efter vår kungliga promenad. 

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Guidad vandring med whispers
  • Kycklingsoppa med hembakad focaccia
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/Komplement till hemförsäkring
  • Eventuella extraarrangemang
  • Personliga förnödenheter
  • Allt som inte nämns under Priset inkluderar
Endast stadsvandring

Prisinformationen om resans pris inkl. delat dubbelrum är en standardtext som inte kan tas bort eller redigeras.
På den här stadsvandringen ingår ingen övernattning. 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris. 

Max antal deltagare är 35.

Om vandringen

Vi räknar med att den här utflykten tar cirka 2 timmar. Vi vandrar i ett lugnt tempo, men du behöver kunna gå själv utan hjälp av vår guide.  Efteråt avslutar vi med en rykande varm soppa med focaccia och en falska vatten. Alla får sin mat levererad i separata matlådor. 

Vädret i vackra Stockholm kan ju vara lite svajigt vid den här tiden året, men vi genomför vår vandring även om det regnar. I så fall är det möjligt att få med sin mat med sig hem. 

Vi är en hel del utomhus, så glöm inte att ta på varma kläder. 
 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En lärorik promenad Intressant och lärorik promenad med kunnig och engagerande guide.
Date published: 2020-11-11
Rated 4 out of 5 by from Mycket trevlig, bra föredrag Trevlig och kunnig reseledare (Näst intill lika bra som Anna på Pelloponesos)
Date published: 2020-11-11
Rated 5 out of 5 by from Upptäck Stockholm tillsammans med Gustaf lll Era underbara och duktiga guider gör det lite extra
Date published: 2020-11-11
Rated 5 out of 5 by from En vandring de luxe Som vanligt mycket påläst, informativ, och så klart bästa guiden. Bra upplägg
Date published: 2020-11-11
Rated 5 out of 5 by from Heja Gustav Ett par timmars intressant och spännande lättpromenad i hjärtat av Stockholm under ledning av en av Albatros bästa guider. Den avslutande, gemensamma och italieninspirerande sopplunchen på platsen för det gamla slottet Makalös, blev en perfekt avslutning på vandringen.
Date published: 2020-11-11
Rated 5 out of 5 by from I Gustav III:s fotspår En mycket bra guide som gav en spännande och intressant berättelse om Gustav III
Date published: 2020-11-11
Rated 5 out of 5 by from Guidning i Gamla Stan Behaglig höstpromenad med utmärkt och mycket trevlig och personlig guide!
Date published: 2020-11-10
Rated 5 out of 5 by from Trevlig promenad med Johanna! Fin promenad i Gustav III:s fotspår med Johanna Picano. Hon är en fantastisk guide. God soppa i Kungsträdgården.
Date published: 2020-11-10
  • y_2024, m_4, d_24, h_7
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_1, tr_10
  • loc_sv_SE, sid_SERTR04, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor