Höstkryssning till Kaliforniens vingårdar

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Naturskön vinresa från Vancouver till Los Angeles med helpension ombord

Vancouver – Astoria – San Francisco – Santa Barbara – San Diego – Los Angeles 

Följ med Albatros på en resa i vinets tecken längs det vidsträckta, grönskande kaliforniska vinlandet. Vi inleder resan i den vackert belägna kuststaden Vancouver, som på ett unikt sätt förenar storstad med natur. Förutom att njuta av den vackra staden ska vi även uppleva den kanadensiska vinregionen Fraser Valley, där vi njuter av en vingårds goda viner. Från Vancouver stävar vi ut mot det kaliforniska vinlandet där de som köper till utflyktspaketet kommer att upptäcka vingårdar i områden som Napa Valley, lära sig mer om kaliforniskt vin i Astoria, besöka en vingård i Santa Barbara och upptäcka San Diego. Vi avslutar vår resa i Los Angeles med storstadsupplevelser som Beverly Hills och Hollywood. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Vin och mat

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta USD, CAD

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Vancouver, Kanada. Incheckning på hotellet
Dag 2 Vancouver, Kanada. Vingårdsbesök med vinprovning och Fort Langley National Historic Site
Dag 3 Vancouver, Kanada. Stadsrundtur och ombordstigning
Dag 4 Astoria, Oregon, USA. Möjlighet för utflykt till vingård med vinprovning
Dag 5 Till havs mot San Francisco
Dag 6 San Francisco, USA. Möjlighet för utflykt till Napa Valley och vinprovning
Dag 7 Till havs mot Santa Barbara
Dag 8 Santa Barbara, USA. Möjlighet för utflykt till vingård med vinprovning och lätt lunch
Dag 9 San Diego, USA. Möjlighet till utflykt till Balboa park, La Jolla och USS Midway
Dag 10 Los Angeles, USA. Stadsrundtur och hemresa
Dag 11 Ankomst till Stockholm

Grand Princess

Grand Princess är ett lyxigt resmål i sig själv.

Här kan du fram emot nya horisonter när du vaknar varje morgon. Njut av utsikten från en av de många lyxhytterna med balkong. Unna dig en massage i berömda Lotus Spa, välj mellan att njuta av utsökta rätter i antingen formell eller oformell stämning och gör din kryssning till en oförglömlig upplevelse.

Skäm bort dig med en varm stenmassage i berömda Lotus Spa, njut av utsökta rätter i en formell eller avslappnad atmosfär och gör din kryssning till en oförglömlig upplevelse. Fartyget är modernt och nyrenoverat (mars 2019). Läs mer om fartyget och andra praktiska upplysningar på https://www.princess.com/ships-and-experience/ships/ap-grand-princess/

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
28 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Vancouver, Kanada. Incheckning på hotellet

När vi har landat i Vancouver och har fått vårt bagage åker vi till vårt hotell där vi kan vila ut efter resan och förbereda oss inför morgondagens upplevelser. 

Dag 2
Vancouver, Kanada. Vingårdsbesök med vinprovning och Fort Langley National Historic Site
Fort Langley som sägs vara British Columbias födelseplats

Vancouver ligger, precis som San Francisco, i kuperad terräng som tillsammans med de många broarna erbjuder en vacker utsikt mot havet, de små vikarna och själva staden. Vancouver förenar storstad och natur på vackraste vis. Få andra kanadensiska städer har ett lika stort utbud av sevärdheter och attraktioner. Vancouver erbjuder goda shoppingmöjligheter med allt från shoppingcentra, designerbutiker, second hand- och vintagebutiker till marknader och butiker med fritidsutrustning.

Dagen bjuder på en utflykt till British Columbias viktigaste lantbruksområde, Fraser Valley. Här hittar vi vingårdar, fruktplantager och majsfält som tillsammans bildar en vacker kontrast mot det vackra bergslandskapet som är täckt av snö och skogar och sträcker sig så långt ögat kan nå. 

Idag ska vi besöka en vingård i Fraser Valley. Gården producerar allt sitt vin själva, uteslutande på druvor från British Columbia. Här får vi lära oss mer om vinet, produktionen och självklart får vi smaka både på vita, röda och porlande droppar. Till drycken får vi en god måltid bestående av charkuterier.

På vägen tillbaka till vårt hotell gör vi en återblick på 1800-talet till den plats som sägs vara British Columbias födelseort, Fort Langley. Palissaderna står högt och omgärdar fortet medan ånga stiger upp från Langley-floden i bakgrunden. Här berättas historier om Hudsons Bay Company som minglade med de kaliforniska guldgrävarna och många andra historier om Canadas första bosättningar. Det finns massor att se och lära sig innan vi återvänder till vårt hotell och därefter kan tillbringa kvällen på egen hand. 

Dag 3
Vancouver, Kanada. Stadsrundtur och ombordstigning Avfärd kl. 16.30

Under vår resa genom staden ser vi bland annat Stanley Park som täcker cirka hälften av downtown och är Nordamerikas, ja faktiskt en av världens, största stadsparker. Förutom en nästan 10 kilometer lång kustlinje, vackra badstränder, lekplatser, ekorrar och tvättbjörnar rymmer Stanley Park även det enorma, prisbelönta Vancouver Aquarium (kan ses på egen hand). I utkanten av Stanley Park ligger dessutom English Bay och West End med en pärlrad av vackra viktorianska hus. Vi ser även Nordamerikas näststörsta Chinatown, en färgsprakande samlingspunkt för stadens stora kinesiska befolkning. Och den gamla stadsdelen Gastown som är fullspäckad av kullerstensgator, gaslampor och trevliga matställen. 

Efter vår stadsrundtur checkar vi in på fartyget och äter en härlig lunch ombord. Avfärden från Vancouver är något alldeles speciellt, och kan avnjutas från soldäck innan vi intar vår första gemensamma middag ombord på vårt nya flytande hem.

Dag 4
Astoria, Oregon, USA. Möjlighet för utflykt till vingård med vinprovning Ankomst kl. 12.00, avfärd kl. 21.00
Bron vid Columbia River i Astoria, Oregon

Det var i Astoria som de amerikanska upptäcktsresenärerna Lewis och Clarks expedition nådde den amerikanska Stillahavskusten den 12 november 1806, på den första och största transamerikanska expeditionen i nyare tid. Bland annat den här händelsen finns avbildad på pelaren Astoria Column som tronar högt över Columbia-flodens bredd. En molnfri dag kan man se härifrån till Stilla havet och ut över den förrädiska flodmynningen där många fartyg har gått på grund och kantrat på grund av de lömska sandbankarna och den kraftiga strömmen. 

Astoria grundades år 1811 vilket gör det till USAs äldsta bebyggelse väster om bergskedjan Rocky Mountains. Välbevarade byggnader och historiska attraktioner blandas i en härlig förening med fantastiska utsiktspunkter och orörd natur. Förr i tiden, innan det fanns elektronisk navigationsutrustning, gick många fartyg på grund här i de lömska farvattnen vid Colombia-flodens mynning. Astoria fick därför det attraktiva tilltalsnamnet: Stilla havets kyrkogård. Mer än 200 fartyg har gått på grund just här. Många nordiska utvandrare slog sig ner i området och är ytterst medvetna om sina nordiska anor. Bland annat anordnas en stor nordisk ljusfest här varje år i juni.

Om du har köpt utflyktspaketet ska vi idag ge oss ut på ännu en vinprovning. Efter lunch på fartyget hämtas vi med buss för att åka till Willamette Valley. Här ligger en trevlig familjeägd vingård som specialiserar sig på Pinot Noir, men även många andra härliga viner och här ska vi tillbringa några timmar. Vi ska smaka på olika viner, lära oss mer om kaliforniskt vin och dess produktion innan vi återvänder till fartyget. 

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet). 

Om du inte har köpt utflyktspaketet kan du följa med på en av fartygets utflykter eller själv gå på upptäcktsfärd i Astorias stad.

Dag 5
Till havs mot San Francisco
Låt dig skämmas bort ombord

Idag kan vi ta del av massor av aktiviteter ombord, både anordnade av vår reseledare och av fartyget. Som alltid bestämmer du givetvis själv och kan välja att vistas ute på däck på egen hand eller bara koppla av till lugn musik i en av salongerna eller barerna. Valen är många och du kommer under alla omständigheter inte ha svårt för att roa dig.

Dag 6
San Francisco, USA. Möjlighet för utflykt till Napa Valley och vinprovning Ankomst kl. 07.00, avfärd kl. 22.00
San Fransisco har Nordamerikas äldsta Chinatown

Även om San Francisco är en klassisk amerikansk storstad full av kontraster med pampiga byggnader och butiker bredvid förfallna och fattiga kvarter, har staden lyckats behålla den lilla stadens atmosfär. Öppna spårvagnar släpar sig upp för stadens branta gator med palmer, låga byggnader och förvånansvärt lite trafik. Plötsligt befinner vi oss inne i det stora Chinatown som är en lokal filial till Kinas mäktigaste hamnstad Shanghai. Till skillnad från den moderna kinesiska moderstaden har man här lyckats bevara den gamla kinesiska atmosfären med ett gytter av små specialbutiker och restauranger i ett hav av kulörta skyltar med kinesiska tecken. 

Den berömda hamnen Fisherman’s Wharf har under många år har ansetts vara San Franciscos största sevärdhet. Här finns ett stort folkmyller, gycklare, gatuföreställningar av alla de slag, små butiker med allt man kan tänka sig, lustiga små museer, caféer och restauranger, och ofta en flock högljudda sjölejon. 

Dagens Albatrosutflykt går till världsberömda Napa Valley som ligger norr om San Francisco och är stolt hem åt över 400 vingårdar. Vi ska njuta av det vidunderliga landskapet med vinfält så långt ögat kan nå, och inte minst får vi ta del av områdets unika historia och smaka på de utsökta vinerna.  

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet). 
 

Dag 7
Till havs mot Santa Barbara
Underhållning ombord på Sun Princess

Vi känner oss nu som hemma ombord och möts eventuellt för en gemensam lunch, tar oss ett dopp i poolen eller utforskar kvällens underhållningsprogram tillsammans. Det finns massor av möjligheter ombord så det gäller att få ut det mesta och bästa av det hela.

Dag 8
Santa Barbara, USA. Möjlighet för utflykt till vingård med vinprovning och lätt lunch Ankomst kl. 07.00, avfärd kl. 18.00
I Santa Barbara

Idag kommer vi fram till den exotiska badorten Santa Barbara som präglas av spansk kultur och arkitektur. Här har man lyckats bevara den gamla kolonialprägeln även om staden under alla avseenden är väldigt modern. Santa Barbara har fått smeknamnet Amerikanska Rivieran och de vackra stränderna och de pampiga bergen i bakgrunden talar för sig själva.  

Santa Barbara är porten till det kaliforniska vinlandet med bland annat vackra Santa Ynez Valley, med makalösa utsiktsplatser och vin i världsklass. På stadens många vinställen har vi alla möjligheter att få smaka på de lokala dropparna. Här i regionen producerar man vin på allt från Pinot Noir, Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Zinfandel, Malbec och Cabernet Franc, och vi kan garantera att det finns något för varje tycke och smak. Vid hamnfronten ligger Stearns Wharf som är en motsvarighet i miniatyr till San Franciscos Fisherman’s Wharf.

För den som har köpt utflyktspaketet ska vi idag utforska de kaliforniska vinerna vid ett besök på en vingård i det vackra landskapet i Santa-Ynez-dalen. Efter en rundtur på vingården ska vi naturligtvis smaka på de lokala druvorna. Vi anordnar en liten picknick (ingår) i området innan vi kör tillbaka till fartyget. 
(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet). 

Dag 9
San Diego, USA. Möjlighet till utflykt till Balboa park, La Jolla och USS Midway Ankomst kl. 08.00, avfärd kl. 18.00
San Diego är den näst största staden i Kalifornien

Lokalinvånarna kallar det för solskensskatt: att i genomsnitt ha en något lägre inkomst än om man bodde i San Francisco eller Los Angeles. Det är priset man betalar för att bo i en stad som kallar sig för USAs bästa stad, och som faktiskt är nationens näst mest populära stad att bo i efter New York. Här finns en väldigt varierande topografi med klyftor och platåer och där varje stadsdel har sin egen stil, exempelvis Gaslamp Quarter och East Village, som sjuder av storstadsstämning medan hippa Uptown, Hillcrest och North Park bjuder på mode och kultur. San Diego är i högsta grad präglat av grannen i söder, nämligen Mexico, och endast cirka 30 kilometer söderut ligger världens mest hektiska gränsövergång, och här reser både språk, mat och kultur fram och tillbaka. 

San Diego böjer sig fredligt längs San Diego-vikens bredd. Den är en av landets äldsta städer och besöktes av européer på mitten av 1500-talet. Mellan palmerna ser man fortfarande de vackra gamla spanska missionärshusen och i den gamla stadsdelen blandas viktoriansk- och medelhavsarkitektur med varandra. 

På dagens Albatrosutflykt ska vi uppleva lite av den gamla staden. Bland annat makalösa Balboa Park där vi hinner uppleva parken på egen hand. Här finns massor att uppleva, både museer, vacker natur och andra landmärken. Efter det beger vi oss till den vackra stranden La Jolla innan vi avslutar vid USS Midway som vi ser på egen hand. Den som vill kan välja att stiga av vid Gaslamp-kvarteret eller stanna kvar på fartyget.

USS Midway byggdes på bara 17 månader vilket kan verka smått obegripligt när man står på kajen och blickar nerför långsidan på det 296 meter långa fartyget. Fartyget byggdes under andra världskriget men hann aldrig sjösättas eftersom det stod färdigt den 10 september 1945 – en vecka efter krigsslutet. Hangarfartyget användes istället som en del av Atlantflottan under Vietnamkriget och kriget i persiska viken innan det år 1992 pensionerades och surrades fast vid kajen i San Diego, och idag är ombyggt till museum. 

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 10
Los Angeles, USA. Stadsrundtur och hemresa Ankomst kl. 06.15
Walk of Fame byggdes 1958 på Hollywood Boulevard

Nu är det dags att ta farväl av kryssningsfartyget. Själva utcheckningen sker i maklig takt och när vi har stigit i land kliver vi på bussen för att uppleva en bit av Los Angeles. 

Los Angeles är USA:s näststörsta stad med 15 miljoner invånare och en enorm yta, som gör den lite svår att få ett grepp om. L.A., som staden kallas i folkmun, är världens ledande nöjescentrum, framför allt för film, tv och musik, men även vad gäller nöjesparker, konst och kultur. Los Angeles är staden där den amerikanska drömmen levs ut. Några lyckliga få hamnar i miljonvillorna i Bel Air och Malibu medan många andra lämnar staden med krossade drömmar.

Vi besöker bland annat Beverly Hills med den berömda, fashionabla shoppinggatan Rodeo Drive. Vi får uppleva kändisskimmer i Hollywood innan vi beger oss till storstadens internationella flygplats. Nu har det blivit dags att resa hem.

Dag 11
Ankomst till Stockholm

Vi landar efter en härlig resa med resväskan full av härliga upplevelser och kanske en och annan flaska välsmakande vin.

Utflyktspaket

För Albatros Gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som anordnas av vår svenska reseledare. Paketet ska beställas hemifrån senast 45 dagar före avresa

Inkluderat i utflyktspaketet

 • Astoria, Oregon. Heldagsutflykt till vingård med vinprovning
 • San Francisco. Heldagsutflykt till Napa Valley med vinprovning
 • Santa Barbara. Heldagsutflykt till Santa Ynez Valley med vinprovning inkl. lätt lunch
 • San Diego. Heldagsutflykt till Balboa park, La Jolla och USS Midway (inträde på egen hand)


Pris: 3 998 kronor per person

Napa Valley

Prisinformation

Resans pris

Från 28 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för insides enkelrum/hytt kat. ID-IF: kr. 10 598 kronor
 • Tillägg för utsides enkelhytt med fönster kat. OC-OF): 14 998 kronor
 • Tillägg för utsides enkelhytt med balkong kat. BB-BF: 17 498  kronor
Dubbelhytt
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster kat. OC-OF): 2 298 kronor per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong kat. BB-BF: 3 498, kronor per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Vancouver och Los Angeles– Stockholm med mellanlandning
 • Transport enligt program
 • Informationsmöten och föredrag med reseledaren.
 • Utflykt till Fraser Valley med vinprovning och besök vid Fort Langley National Historic Site
 • Stadsrundtur i Vancouver 
 • Stadsrundtur i Los Angeles
 • 1 natt på turistklasshotell i Vancouver i delat dubbelrum med frukost
 • 8 dagars kryssning med Grand Princess i delad intern dubbelhytt (ID-IF)
 • Dricks på kryssningsfartyget (värde 786 kronor per person) 
 • Helpension på fartyget 
 • Hamnavgifter
 • Skatter och avgifter 
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket 5 498 kronor per person
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelrum/hytt, extern hytt med fönster och balkonghytt
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer på land och vid utflykter (räkna med cirka 10 USD) Gäster med utflyktspaket bör räkna med totalt 20 USD.
 • Personliga förnödenheter
 • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA, ca. 14 USD)
 • Avgift för inresevisum till Kanada (eTA, ca. 7 CAD)
 • Expeditionsavgift 150 kr. per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns flera olika hyttkategorier med allt från trevliga, rymliga interna hytter till praktfulla sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de har egen dusch och toalett och god förvarings- och sittplats, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom är samtliga hytter utrustade med kylskåp och hårtork. Om du vill boka en svit ombeds du att kontakta Albatros Travel.

Balkonghytt

Hyttkategori BD-BF. Extern hytt med privat balkong Hytterna har ett stort panoramafönster och två enkelsängar eller dubbelsäng. Cirka 19 m2 (inklusive cirka 3m2-balkong).

Extern hytt

Hyttkategori OC-OF. Extern hytt med fönster och två enkelsängar eller en dubbelsäng. Cirka 13,5 m2.

Intern hytt

Hyttkategori ID-IF. Intern hytt med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Cirka 14,5 m2.

Utflykter – halvdag och heldag

Det är kutym att dela upp utflykter i heldags- och halvdagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna vara exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt pågår för det mesta på förmiddagen eller på eftermiddagen och brukar inte inkludera någon måltid. Normalt sett återvänder vi från utflykten i lagom tid för lunch eller middag. Utflykterna varar för det mesta 2-4 timmar. En heldagsutflykt brukar vara ca 5-9 timmar, och sträcker sig för det mesta över en huvudmåltid som inte alltid ingår i priset. Detta anges i utflyktsbeskrivningen.

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma några större ändringar vad gäller hamnarna vi ankommer till, men vissa mindre tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av kryssningsupplevelsen!

Wi-Fi och internet på hotell i USA

Många av våra hotell har gratis Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummen. Detta ingår i servicen precis som TV.

Anslutning och kvalitet kan dock vara något opålitligt. Några av hotellen erbjuder gratis Wi-Fi på rummen medan andra erbjuder gratis internet på gemensamma ytor (fråga gärna efter Wi-Fi eller internet när du checkar in på hotellet eller fråga din reseledare). Ibland kan det löna sig att utnyttja servicen på de gemensamma ytorna eftersom anslutningen är bättre där än på rummen. Signalstyrkan beror ofta på var ditt rum är placerat i förhållande till närmaste Wi-fi-router.

Enskilda hotell kräver en avgift för användning av Wi-Fi eller internet via nätverkskabel på rummet. Här är kvaliteten oftast bättre.

Det finns även möjlighet utnyttja gratis Wi-fi på allmänna platser som Starbucks, som oftast finns på nära avstånd i de större städerna.

Bagage

Om du vill låsa din resväska behöver du ett så kallat TSA-lås. Bagaget kontrolleras av Transportation Security Administration på flyget till och från USA, och de har en universalnyckel som kan öppna TSA-lås. Om du har låst din resväska med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta väller även inbyggda lås på resväskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och koffertrem.

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbokningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Före avresa

Pass

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

I USA råder inte visumplikt för svenska medborgare eller övriga EU-medborgare vid vistelser på upp till 90 dagar, men du ska fylla i tullhandlingar ombord på flyget och ha ansökt om ESTA (inresetillstånd till USA). Vid inresa får du automatiskt 90 dagars uppehållstillstånd om du har en giltig returbiljett.

eTA - inresetillstånd till Kanada

Från och med den 15 mars 2016 måste alla som reser till Kanada ha ett så kallad eTA-godkännande för inresa till Kanada. Du fyller i din ansökan på internet vilket kostar 7 kanadiska dollar och gäller i 5 år, eller till dess att ditt pass går ut. Detta ska göras senast 72 timmar före avresa. Läs om hur du får eTA-godkännande här: https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome

Du får ett godkännande för inresa på förhand och ett nummer som ska skrivas ut och tas med på resan eftersom myndigheterna i Sverige och Kanada kan kräva att se det. Om reser med barn som inte är dina egna eller du och dina barn inte har samma efternamn, ska du dessutom ha ett speciellt godkännande. Läs mer på http://www.cic.gc.ca/english/visit/minors.asp

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov 

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska skriva ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till dess att ditt pass går ut om detta sker inom två år.

Säkerhetskrav vid flygresor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, Ipad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen bland annat kan slå på sin telefon.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan slås på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan du måste då lämna den i säkerhetskontrollen och du är inte längre garanterad plats på flyget.

Handen på hjärtat

Information

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng.

Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och Albatros inställning här:

www.albatros.se/praktisk/ingar-dricks-i-resans-pris  

Extra rengöring av hotell och bussar

Extra rengöring av hotell och bussar

Albatros prioriterar våra gästers trivsel och trygghet på resan högt och vi är i nära kontakt med våra samarbetspartner i USA för att säkra rengöring av bussar och hotell lever upp till gällande regler. 
Bussarna vi använder oss av blir dagligen desinficerade av chaufförerna och hotellen har tagit fram extra stränga regler om rengöring. Hotellen kontrolleras löpande av våra samarbetspartner på plats. Incheckning genomförs kontaktlöst och rummen blir rengjorda och desinficerade extra noggrant och det säkras att ingen har tillträde till rummen efter rengöring innan en gäst checkar in. Det finns handsprit på flera ställen på alla hotell. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

20CAROC04ASE1510