Höstresa till Bali

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

2 veckor fullspäckade med det bästa av Bali – yoga, matlagning, vandringar och stranddagar i Ubud och Candi Dasa

Bali är mer än en plats på jorden – det är en stämning, en känsla, en tropisk upplevelse. Det här är resan för dig som vill uppleva allt det som Bali är berömt för: börja dagen med yoga, gå på vandringar mellan risfält och vulkaner, laga balinesisk mat och lära dig mer om Balis spännande kultur och religion.

Resan börjar i konstnärsstaden Ubud. Här ska vi bo på den läckra resorten Adiwana Arya, som utstrålar en känsla av harmoni och idyll, och som är en fantastisk plats att smälta alla våra intryck och upplevelser. Här kan du börja dagen med morgonyoga eller en wellness-behandling – i resans pris ingår 20 minuters klassisk balinesisk massage. Vi lär oss laga balinesisk mat, och ger  oss ut vandringar och cykelturer i omgivningarna.

Resan avrundas med 4 dagars sol och bad i sköna Candi Dasa där vi ska bo på Candi Beach Resort & Spa som har allt man kan förvänta sig av en förstklassig strandresort. De två swimmingpoolerna har utsikt över havet och här finns två trevliga restauranger. 

Följ med på en resa som är så mycket mer än bara Bali.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Långtids­semester

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta IDR, USD

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Denpasar, Bali
Dag 2 Ankomst till Bali. Vidare till Ubud
Dag 3 Ubud. Välkomstmöte och vandring i området samt utflykt till elefanttemplet och introduktion till Ubud
Dag 4 Ubud. Föredrag om balinesiskt levnadssätt. Utflykt till Ubud, Monkey Forest och lokalmuseet. Dansundervisning på kvällen
Dag 5 Ubud. Heldagsutflykt till Tumah Desa och Jatuliweh – en dag som lantbrukare
Dag 6 Dag på egen hand i Ubud med möjlighet att följa med på en kombinerad cykel- och vandringsutflykt runt Ubud
Dag 7 Ubud. Föreläsning om balinesisk matkonst följt av marknadsbesök och matlagningskurs
Dag 8 Cykeltur i området runt Ubud, lokalt hantverk
Dag 9 Ledig dag i Ubud. Möjlighet att köpa till utflykten River Rafting (för alla åldrar)
Dag 10 Heldagsutflykt till vulkansjöarna och Munduk. Vandring i enastående vackra landskap med lunch hos balinesisk familj
Dag 11 Ledig dag i Ubud
Dag 12 Ubud till Candi Dasa. Stopp vid Baturvulkanen. Besök på Besakih-templet och vattentemplet
Dag 13 Candi Dasa, vandring till historisk landsort i området
Dag 14 Candi Dasa. Ledig dag eller möjlighet till snorkling
Dag 15 Candi Dasa. Dag på egen hand och avskedsmiddag
Dag 16 Avresa från Bali
Dag 17 Hemkomst

Hotell

Candi Beach Resort & Spa

 • Candi Beach Resort & Spa har två pooler med havsutsikt
 • Candi Beach Resort & Spa i skymningsljus
 • Candi Beach Resort & Spa har egen strand
 • Härliga Candi Beach Resort & Spa
 • 94 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang med tillhörande bar
 • 2 utomhuspooler
 • Handdukar vid poolen
 • Solstolar vid poolen
 • Internationella kreditkort accepteras
 • Gratis wifi på hotellets område och på rummet
 • TV på rummet
 • Kylskåp på rummet
 • Luftkonditionering på rummet
 • Hårtork och strykjärn kan lånas i receptionen
 • Värdeförvaringsskåp på rummet

Fantastiskt strandresort med egen strand och en parkliknande trädgård. Hotellet har allt man kan förvänta sig av en läcker, modern strandresort. De två poolerna med tillhörande solstolar har utsikt över havet. Två trevliga restauranger ligger också med utsikt över havet. Hotellets 30 m2 stora rum ligger i tvåvåningsbyggnader med utsikt till trädgården från den egna balkongen eller terrassen. 

http://www.candibeachbali.com/

Adiwana Arya Villas

 • Harmoni och idyll vid Adiwana Arya Villas
 • Koppla av vid poolen på Adiwana Arya Villas efter dagens utflykter
 • Koppla av vid poolen på Hotel Adiwana Arya
 • Adiwana Arya Villas
 • Adiwana Arya Villas
 • 16 suiter (bungalows) och 4 ”Two bedroom-Villas med privat pool
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang med tillhörande bar
 • 1 utomhuspool
 • Handdukar vid poolen
 • Solstolar vid poolen
 • Internationella kreditkort accepteras
 • Gratis wifi på hotellets område och på rummet
 • TV på rummet
 • Kylskåp på rummet
 • Luftkonditionering på rummet
 • Värdeförvaringsskåp på rummet

Som en oas omgiven av risfält hittar vi detta underbara resort strax utanför Ubud. Hotellets suiter (bungalows) ligger i en härlig trädgård med känsla för detaljerna. Redan första gången du sätter din fot på området känner du av resortets harmoniska stämning. Det här är den perfekta basen att smälta alla intryck och upplevelser. Resortet har en liten pool med utsikt till risfäten. De stora rummen är indressa som traditionella trähus med tillhörande utomhusbadrum (med tak) samt en liten terrass. Resortets restaurang serverar lokala och internationella rätter på hög nivå. 
https://www.adiwanaaryavillas.com/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Denpasar, Bali

Vi sätter kurs mot Bali, och längs vägen finns det tid för film eller annan underhållning från flygets omfattande underhållningsprogram.

Dag 2
Ankomst till Bali. Vidare till Ubud
Harmoni och idyll vid Adiwana Arya Villas

Vid ankomsten till Bali styr vi kosan mot Ubud, som ligger cirka en timme med buss från flygplatsen. Strax utanför Ubud har vi hittat en charmig och genomgående härlig resort mitt bland risfälten, helt i stil med de flestas föreställningar om att bo i hjärtat av Bali. Vi inkvarteras i härliga bungalows som ligger i resortens trädgård. Det råder en avslappnad atmosfär på hotellet och det är över lag en trevlig plats att vistas på. Resortens restaurang erbjuder både lokala och internationella rätter och det finns ett poolområde där vi kan koppla av när vi är lediga. Det finns även möjlighet till massage och annan wellness-behandling. I resans pris ingår en 20 minuter lång klassisk balinesisk massage under vistelsen på resorten. Varje eftermiddag serveras te och kaffe med tillhörande läckerheter och frukt.

Dag 3
Ubud. Välkomstmöte och vandring i området samt utflykt till elefanttemplet och introduktion till Ubud
Vi lär oss plantera ris

Om du behöver nypa dig i armen när du vaknar upp i den här miljön, så är det fullt förståeligt! Här råder lugnet, det finns inget trafikkaos och utsikten över de frodiga risfälten är makalös. Efter en lugn morgon med tid att njuta av frukosten samlas vi till ett välkomstmöte. Under mötet går vi igenom reseprogrammet och introduceras för de många upplevelserna som väntar oss den närmaste tiden. Efter vårt möte beger vi oss till fots ut i området. Turen går längs fält och risterrasser och ut i den lantliga idyllen.

När vi är tillbaka på resorten har vi lite ledig tid innan vi beger oss till Ubud för att lära känna staden. Längs vägen stannar vi vid Goa Gajah eller Elefantgrottan. Grottan är inhuggen i en klippvägg där själva ingången är utformad som munnen på en demon. Innanför den t-formade grottan syns fragment av hinduistiska symboler, bland annat hindu-guden Shiva och Shivas son Ganesh med elefanthuvud. På gårdsplanen framför grottan finns två gamla bassänger med vatten som sägs komma från ungdomens källa, som får lokalinvånarna att vallfärda hit för att rena kropp och själ. Det är osäkert när templet byggdes, men en ungefärlig gissning är 1000-talet. Holländska arkeologer upptäckte grottan år 1923, men fontänen och bassängerna upptäcktes inte förrän 1954. Efter vårt första möte med balinesiska traditioner och religion beger vi oss till Ubud.

Ubud räknas som öns kulturella centrum och området runt staden lockar till sig många utländska konstnärer som reser hit för att odla sin kreativa ådra och njuta av livet. Utforska gärna de många konsthantverksbutikerna i staden. Ubud är även en hektisk stad med en del trafik på de två huvudgatorna, och efter några timmar i den trevliga, men även något hektiska staden, återvänder vi till vår rofyllda resort.

Dag 4
Ubud. Föredrag om balinesiskt levnadssätt. Utflykt till Ubud, Monkey Forest och lokalmuseet. Dansundervisning på kvällen
Gåvor till gudarna

För de morgonpigga finns det idag möjlighet till morgongymnastik och stretchning. Bali är känt för sin tradition av yoga och meditation. Vi får möjlighet att lära oss mer den här morgonen.

På förmiddagen lyssnar vi till en föreläsning på resorten. Vi lär oss mer om balinesiskt levnadssätt och balinesiska traditioner. Senare på förmiddagen träffas vi och får lära oss mer om balinesiska offergåvor och ceremonier. Balineserna lägger mycket tid på att ta fram offergåvor som de offrar till gudar och demoner. Offergåvorna finns i många varianter, allt efter syftet med ceremonin, och kan bestå av allt från enkla bananblad med lite ris på till dedicerade konstverk med stora fruktpresentationer. Vi får en inblick i skapandet av offergåvorna och får lära oss mycket mer om varför gåvorna och religionen tar så stor plats i balinesernas vardag.

På eftermiddagen beger vi oss till apskogen (Monkey Forrest) för att titta på djungeltemplet, känt för alla apor som bor i området. Efter besöket beger vi oss till Ubud för att titta på det lokala museet. På kvällen äter vi en god middag bestående av balinesiska specialiteter. Efter middagen är det dags för oss att ta fram dansskorna och undervisas i lokal dans.

Dag 5
Ubud. Heldagsutflykt till Tumah Desa och Jatuliweh – en dag som lantbrukare
Ris är en viktig del av livet på Bali

Bali fortsätter att överraska och förbluffa med fantastiska scener. Idag ska vi ge oss ut på en heldagsutflykt med buss till centrala Bali. Här hittar vi några av öns vackraste områden. Risterrasserna vid Jatuliweh tillhör de vackraste, och på vår vandring i området får vi alla möjligheter att njuta av de vackra naturscenerna. På vår resa längs risfälten kommer vi tätt inpå lokalinvånarna, och vi ska sätta våra krafter på prov bland fälten, då vi hjälper de lokala bönderna att plantera ris. Efter en spännande förmiddag avnjuter vi en lokal lunch och återvänder sedan till Ubud. Längs vägen stannar vi vid Tuma dessa där vi får en makalös utsikt över landskapet.

Dag 6
Dag på egen hand i Ubud med möjlighet att följa med på en kombinerad cykel- och vandringsutflykt runt Ubud
Cykelutflykt förbi Balis berömda risfält

Idag finns det återigen möjlighet till morgongymnastik och stretchning. Resortens yogainstruktör håller i taktpinnen. För övrigt tillbringas dagen på egen hand. Vår reseledare anordnar en kombinerad cykel- och vandringsutflykt i området runt Ubud för alla som vill ha fler upplevelser.

Dag 7
Ubud. Föreläsning om balinesisk matkonst följt av marknadsbesök och matlagningskurs
Vi lär oss laga balinesisk mat

Idag ska vi lära oss mer om det balinesiska köket och hemligheterna bakom de välsmakande rätterna. Med hjälp av en lokal kock kommer vår reseledare att berätta mer om de balinesiska mattraditionerna. Därefter kör vi till den lokala och livliga marknaden där vi handlar det vi behöver till vår lunch. Väl tillbaka på resorten är det dags för oss att tillsammans tillaga några av Balis mest populära och klassiska rätter. Ingredienserna består av lokala råvaror med många läckra grönsaker och frukter, som vi har köpt på marknaden. Naturligtvis smakar vi själva på resultatet vid efterföljande lunch.

På eftermiddagen kan vi slappna av på vår resort, och får några lugna timmar innan vi på eftermiddagen tillsammans tar bussen in till Ubud. Här har vi tid att titta på konstbutikerna och kanske även shoppa lite. Om vi känner för det kan reseledaren se till att vi på kvällen kan besöka en dansföreställning med traditionell dans, som Bali och framför allt Ubud är känt för (dansföreställning ingår inte i resans pris).

Dag 8
Cykeltur i området runt Ubud, lokalt hantverk
Området runt Ubud lämpar sig väl till cykelutflykter

Idag står en cykeltur i området runt Ubud på programmet. Längs vägen passerar vi risfält, kryddplantager, små landsorter och stannar för att se tempel, hus och lokallivet vi möter på vår väg. Vi ska även titta närmare på lite av det konsthantverk som Bali är så berömt för. Vi ser träsniderier, batik och en målarverkstad. Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand.

Dag 9
Ledig dag i Ubud. Möjlighet att köpa till utflykten River Rafting (för alla åldrar)
Adiwana Arya Villas

Idag har du tid på egen hand. Avnjut en kopp varmt Balikaffe och en god bok på terrassen, koppla av vid poolen eller följ med resortens shuttlebuss till Ubud. Du kan även följa med på en spännande förmiddagsutflykt och testa dina krafter med River Rafting. På Bali finns flera varianter och svårighetsgrader av River Rafting, där man i en gummibåt susar nerför floderna. Vi har valt den mjuka utgåvan som passar både juniorer och seniorer. Båtturen genom djungel och djupa raviner är väldigt vacker. Om vi har tur får vi se apor längs vägen. Vi passerar små vattenfall och virvlar som ger båtarna en härlig skjuts på vägen. Det här är en rolig och vacker upplevelse, och som nämnt kan alla vara med. Utflykten kan antingen bokas hemifrån eller via reseledaren på utflykten.

Dag 10
Heldagsutflykt till vulkansjöarna och Munduk. Vandring i enastående vackra landskap med lunch hos balinesisk familj
Vi ger oss ut på vandringar och utforskar ön

Idag ska vi ge oss ut på en heldagsutflykt. Med buss beger vi oss upp till bergen på den nordvästra delen av ön. Längs vägen stannar vi vid Tvillingsjöarna och ger oss ut på en båttur på den minsta av de två kratersjöarna. Vi stiger i land vid ett litet djungeltempel varifrån vi går en tur genom Balis enda kvarvarande ursprungliga regnskog. Vi kör upp till bergsorten Munduk och inleder en vandring ner i dalarna. Vi får en spännande utflykt längs naturstigar och genom små landsorter, längs fält och in i djungeln.

Omgivningarna inger förvisso ingen julkänsla, men kanske för de ändå tankarna till högtiden tack vare doften av alla nejlikor som odlas i stor omfattning i området. Så även banan, ananas, avokado, muskotnöt och kaffe för att nämna några av alla de grödor som odlas här. Vi besöker en lokal familj för att avnjuta en välförtjänt lunch innan vi fortsätter vår vandring i området.

Dagens vandring är inte så strapatsrik och tar totalt cirka 3 timmar (kom ihåg bra vandringskängor!). Om du är i allmänt bra form kan du delta i utflykten. Vi har lagt upp rutten så att vi börjar längst upp och sedan lugnt och stilla vandrar ner genom dalen, varpå vår buss hämtar oss längst ner i dalen.
Efter dagens upplevelser i bergsområdet kör vi tillbaka till vår resort där vi är framme tidig kväll.

Dag 11
Ledig dag i Ubud
Adiwana Arya Villas

Vi avrundar vår vistelse på den vackra resorten med en ledig dag, där vi smälter alla intryck. Vår reseledare finns till hands med förslag på aktiviteter och gemensamma evenemang för de som vill.

Dag 12
Ubud till Candi Dasa. Stopp vid Baturvulkanen. Besök på Besakih-templet och vattentemplet
Besakih-templet ligger på Mount Agungs södra sluttning

I dag är det dags att ta farväl av vår vackra resort och den vänliga personalen. Vi styr kosan mot kusten och bildsköna Candi Dasa. Vi inleder utflykten med att köra runt Baturvulkanen för att se den fantastiska utsikten från kraterkanten och ut över den enorma kratern och sjön långt nedanför. I bakgrunden ser vi vulkanen Agung med sin majestätiska topp.

1 000 meter upp på Mount Agungs södra sluttning ligger Besakih-templet, det största och heligaste templet för hinduer på Bali. Detta tempel blir vårt nästa stopp. Templet är egentligen ett komplex bestående av 23 olika tempel, varav huvudtemplet är byggt i flera nivåer som terrasser längs sluttningen. Det har varit svårt att sätta ett exakt datum på templet, men allt tyder på att stenfundamentet är över 2 000 år gammalt. Vulkanutbrottet från Mount Agung år 1963 begravde 1 700 människor och lavan, som flöt ner längs berget, kom hotande nära templet. Faktum är att lavan missade templet med bara några få meter, vilket av många betraktas som ett tecken från gudarna på att de ville visa sin makt, dock utan att förstöra templet som öns troende hade byggt. 

Vi besöker Ganga Garden, eller Tirta Gangga, som betyder vatten från Gangesfloden. Den frodiga parken, som även har en religiös betydelse för de lokala hinduerna, består av fontäner, labyrintiska bassänger och statyer. Komplexet byggdes år 1946 och förstördes av ovan nämnda vulkanutbrott år 1963. Området med det tillhörande slottet har efter det fått en väldigt vacker restaurering.

Sent på eftermiddagen kommer vi fram till den idylliska kuststaden Candi Dasa där vi ska bo på Candi Beach Resort. I detta enastående område ligger det idylliska fiskesamhället som med sina färgsprakande fiskebåtar och svarta sand lockar till sig allt fler äventyrslystna turister. Det finns inte lika många turister här som i områdena söderut, men fortfarande ett bra urval av restauranger och lokala butiker. Vår nya resort är ännu en pärla. En vacker förstklassig strandresort som ligger direkt vid en privat strand. Resorten har en stor parkliknande trädgård och två stora poolområden. En perfekt kombination av idyll, avkoppling och välbefinnande. Det finns gott om tid att njut av resorten och dess faciliteter under vår vistelse, även om vi även ska ge oss ut på upptäcktsfärd i detta spännande hörn av Bali.

Dag 13
Candi Dasa, vandring till historisk landsort i området
Här kan du köpa hantverk

På förmiddagen ger vi oss ut på en utflykt i området. Vi kör cirka 10 kilometer inåt landet, varifrån vi inleder en vandring längs risfälten. Längs vägen stannar vi hos lokala familjer som bjuder oss på te eller kaffe. Det är en vacker vandring under vilken havet ofta skymtar i fjärran. Vår vandring avrundas i den historiska landsorten Tenganan som är en välbevarad traditionell balinesisk landsort.
Efter förmiddagens upplevelser återvänder vi till vår strandresort och är sedan lediga resten av dagen.

Dag 14
Candi Dasa. Ledig dag eller möjlighet till snorkling
Härliga Candi Beach Resort & Spa

Vi avslutar vår resa med en ledig dag. Nu är det dags att njuta av resorten och de många faciliteterna. De som vill kan följa med reseledaren på en snorkeltur från en av de närbelägna stränderna, där vi kan uppleva den färgsprakande världen under havsytan.

Dag 15
Candi Dasa. Dag på egen hand och avskedsmiddag
Candi Beach Resort & Spa har egen strand

Vår sista hela dag på Bali tillbringar vi med att koppla av och smälta de två senaste veckornas många intryck. På kvällen samlas vi för att inta en trevlig avskedsmiddag tillsammans.

Dag 16
Avresa från Bali

Det har blivit dags att lämna Bali, och vi kör till flygplatsen för att ta flyget hem till Danmark.

Dag 17
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Denpasar med mellanlandning t/r
 • Inkvartering på bra hotell i delat dubbelrum: 10 nätter i Ubud på Adiwana Arya Villas och 4 nätter i Candi Dasa på Candi Beach Resort & Spa
 • Utflykter och transport enligt program
 • Frukost dagligen
 • 5 x lunch; dag 5, 7, 10, 12 och 13
 • Välkomstmiddag dag 2 och avskedsmiddag dag 15
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer cirka 150-200 kronor
 • Personliga förnödenheter
 • River Rafting (dag 9) 598 kr
 • Snorkeltur (dag 14) 698 kr
 • Eventuella extra arrangemang
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resdagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 15 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor” är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Läs mer om Bali

Här kan du läsa mer om visum, vaccinationer, tidsskillnad etc:
www.albatros-travel.se/resmal/asien/indonesien/fakta

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

IDRTR14ASE