I Gandhis fotspår med Amritsar

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Res i Mahatma Gandhis fotspår och upplev Gyllene templet i Amritsar, Gujarat och Gandhinagar, Rajasthans monumentala maharajapalats och Taj Mahal

Följ med på en fullspäckad och unik resa till det färgsprakande Indien med fokus på nationens landsfader Mahatma Gandhis liv och gärningar. Vi besöker historiskt viktiga platser för Indiens självständighet och bl.a. platsen där den tragiska Amritsar-massakern utspelade sig och lär oss mer om Gandhis saltmarsch. I  Delhi besöker vi Gandhi-museet och Gandhis minnesmärke. 

Vi ser myllret av troende sikher och får ta del av deras fantastiska gästfrihet i Gyllene templet i Amritsar, vi upplever ett unik ritual då pakistanska och indiska soldater stänger landsgränserna och vi hänförs av sagolika Taj Mahal.

Dessutom lär vi oss mer om de kulinariska traditionerna i Rajasthan när vi deltar i en matlagningskurs och besöker färgsprakande basarer och myllrande marknader.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta INR

Dagsprogram 16 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Amritsar. Parken Jallianwala Bagh och kvällsceremoni i Gyllene templet
Dag 3
Amritsar. Tidig morgonceremoni i Gyllene templet och gränsövergången vid Wagah
Dag 4
Flyg Amritsar – Delhi. Besök vid det nationella Gandhi-museet
Dag 5
Delhi. Gandhis minnesmärke, India Gate och på upptäcktsfärd i Old Delhi
Dag 6
Flyg Delhi – Ahmedabad
Dag 7
Ahmedabad – Gandhinagar – Ahmedabad. Akshardham-templet och Dandi Kutir-museet
Dag 8
Ahmedabad. Calico textilmuseum och middag på restaurang Vishalla
Dag 9
Ahmedabad – Udaipur
Dag 10
Udaipur. Picholasjön, Udaipur-palats och indisk matlagningskurs
Dag 11
Tåg Udaipur – Jaipur
Dag 12
Jaipur. Vindarnas palats, Amber Fort, City Palace och mattförsäljning
Dag 13
Jaipur – Agra. Spökstaden Fatehpur Sikri
Dag 14
Agra. Taj Mahal, fortet och marmorbutik
Dag 15
Agra – Delhi
Dag 16
Delhi - Stockholm

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi påbörjar vår resa från Sverige till Amritsar i Indien, dit vi anländer nästa dag.

Dag 2
Ankomst till Amritsar. Parken Jallianwala Bagh och kvällsceremoni i Gyllene templet
Imponerande växtskulpturer

Förra århundradet var merparten av Punjab lika ofruktbart och fattigt som många andra delar av Indien, men med hjälp av stora bevattningssystem har man lyckats förvandla slätterna till Indiens eget matförråd. Idag står Punjab för en fjärdedel av Indiens veteproduktion och en tredjedel av mjölkproduktionen. Därför är bönderna i Punjab just nu bland de rikaste av Indiens 800 miljoner invånare. Vattnet till bevattningssystemen kommer från Himalayabergen vid Punjabs fem stora floder, som även har gett delstaten dess namn. Punjab betyder nämligen De fem flodernas land.

Det är egentligen sikherna som kan ta åt sig äran för Punjabs rikedom, eftersom de utgör 60 procent av befolkningen i Punjab. Deras tro, som är ett slags kombination mellan hinduismen och islam med inspiration från buddhismen, ger en direkt uppmaning till att vara ekonomiskt driftig. Förutom den imponerande arbetsfliten är det lätt att känna igen männen på deras stora skägg och färgglada turbaner, medan kvinnorna lättast känns igen på sina stora och pösiga byxor. De flesta sikher har runt höger handled ett stålarmband som kallas för kara. Armbandet ska påminna sin bärare om att följa guds vilja och avstå från onda gärningar.

Vi inleder med ett besök på den historiskt viktiga platsen för Indiens självständighet, parken Jallianwala Bagh. År 1919 var parken platsen för Amritsar-massakern, som började med en fredlig demonstration mot britternas kolonisering av Indien och slutade med att soldater, utan någon förvarning, öppnade eld mot demonstranterna som var fångade i parken. Den officiella brittiska siffran landade på 379 döda och cirka 1 100 sårade medan andra uppskattade dödstalet till runt 1 000. Det finns säkert de som känner igen platsen och historien från filmen Gandhi från 1982.

Sent på eftermiddagen beger vi oss mot stadens stolthet: Gyllene templet. Templet är Amritsars absolut största sevärdhet och bassängen runt det, Amrit Sarovar (nektarens bassäng), har gett staden dess namn. Själva templet är byggt i guldbelagd marmor, och den gigantiska avlånga bassängen är kantad av vackra gamla stenbyggnader. Det enorma komplexet är ett av Indiens vackraste tempel, och det blir utan tvekan en vacker upplevelse att se solen gå ned bakom templets guldbelagda fasad.

Dag 3
Amritsar. Tidig morgonceremoni i Gyllene templet och gränsövergången vid Wagah
Det gyllene templet i Amritsar

Tidigt på morgonen återvänder vi till hjärtat av Amritsars gamla stadskärna, till Gyllene templet. Vi går över den heliga bassängen vid Gururnas bro, och börjar med att se alla blom- och djurmotiv som pryder den nedre delen av templets marmormurar. Vi kommer om några dagar få uppleva dekorationer i samma stil vid Taj Mahal.  Eftersom Gyllene templet precis som sikhismen kombinerar hinduistiska och muslimska stilarter, hittar vi eventuellt arkitektoniska likheter med de tempel och moskéer vi har sett i Delhi.

Gyllene templet är en välbesökt plats. Pilgrimer från hela Indien kilar in och ut och det reciteras oavbrutet från sikhernas heliga bok, Guru Granth Sahib. Originalutgåvan av den heliga boken förvaras på dagen under en rosa klädnad inne i templet, och bärs vid en ceremoniell procession varje kväll till sikhernas parlamentsbyggnad mittemot templet. Gyllene templet är öppet för alla och samtliga pilgrimer erbjuds gratis kost och logi i tre nätter. Templets kök tillreder mat till runt 30 000 personer varje dag.

Sikhismen uppstod runt år 1500 som en brygga mellan islam och hinduismen. Precis som muslimerna ansåg grundaren Guru Nanak Dev att det endast fanns en gud, och bland hinduismens alla gudar valde han guden Vishnu som sikhismens enda gud. Sikhernas lära har sedan dess vidareutvecklats av tio religiösa ledare som kallas för gurus, och den heliga boken Granth Sahib anses som den elfte gurun och sikhernas högsta spirituella auktoritet. Den tionde gurun, Govind Singh, införde dopritualen Amrit, vid vilken sikherna bland annat får tilläggsnamn Singh (män) eller Kaur (kvinnor). Gyllene templet byggdes år 1577, kort efter att sikhismen grundades, men förstördes några hundra år senare av afghanska soldater för att sedan byggas upp igen år 1764. Försvaret av den här helgedomen har genom tiderna kostat tusentals människor livet.

Om vi hinner strosar vi ner till stadens färgrika basar och besöker Baba Atal-tornet, som både utvändigt och invändigt är smyckat med de vackraste fresker från sikhernas mytologi. Det åttkantiga tornet är med sina 40 meter den högsta byggnaden i Amritsar, och byggdes till guden Baba Atal Rais ära.  Han var son till en av sikhernas tio gurus och ska enligt legenden ha återuppväckt sin vän från de döda, och därefter själv lagt sig ner för att dö. 

Efter lunch kör vi mot den lilla landsorten Wagah som år 1947 delades i två delar när britternas kolonialherradöme behövde viga platsen åt de två nya staterna Indien och Pakistan. Gränsen mellan de två länderna drogs genom Wagah, och idag är landsorten den enda plats där man kan korsa gränsen mellan de två länderna med bil. Samtidigt är Wagah en av de bästa platserna i världen för den som vill uppleva hur underligt människor uppför sig när två krigsmakter vägrar släppa gammalt groll.

Varje kväll när solen går ner och gränsövergången stängs drar de indiska och pakistanska gränsvakterna sig under en unik ritual tillbaka till varsin sida av gränsen. På varje sida av den dubbla porten som utgör gränsövergången har man inrättat sittplatser, precis som på en fotbollsstadion. Här infinner sig hundratals åskådare sig med popcorn, läsk och allt som hör en bra krigsdans-föreställning till. På båda sidor hälsar publiken entusiastiskt ”sina” soldater med höga och glada tillrop. Maktdemonstrationen består av en marsch med högt lyfta ben, hotande viftningar åt varandra med en fjäderformad huvudklädnad, aggressiva tummen ner-tecken och en blixtsnabb halning av flaggan. Till sist stängs gränsövergångens två portar – en med indiska emblem och en med pakistanska – med ett dånande ljud. Gränsövergången har blivit kallad för Asiens Berlinmur, och ses som en symbol för de spända förhållandena mellan de två grannländerna. Men vem vet om den noggrant koreograferade aggressiviteten egentligen bara är en publikuppvisning. När vi har sett hur gränsen stängs i den här delen av världen återvänder vi till Amritsar. På vägen gör vi ett kort stopp vid Sarai Amanat Khan, en viloplats för trötta resenärer, uppförd av den legendariske kaligrafikern Amanat Khan. Det var han som låg bakom kaligrafiarbetet i Taj Mahal och viloplatsen är den enda platsen förutom Taj Mahal där hans arbete kan beundras.

Dag 4
Flyg Amritsar – Delhi. Besök vid det nationella Gandhi-museet
House of Gandhi

På morgonen eller förmiddagen flyger vi till Delhi. Med sin över 3 000 år gamla historia har Delhi haft ett stort inflytande på den indiska historien och kulturen. Samtidigt som Indiens stora kuststäder var rena lerbanken vad Delhi en sydligt belägen huvudstad för ett uråldrigt rike. Få städer har byggts, försvarats, erövrats, plundrats, bränts, övergetts och återigen byggts upp som Delhi. Härskare har kommit och gått och hela 70 kungar och två drottningar har regerat här sedan 1193. Alla har här satt sina fotavtryck, både på gott och ont. Delhi är en huvudstad som spänner både över dåtid och nutid. Eller rättare sagt är den två städer i en: Old Delhi med fortet, moskéerna och de många basarerna och New Delhi som byggdes och invigdes av britterna år 1931. En elegant metropol med breda boulevarder, praktfulla byggnader och trädgårdar skapade av duktiga landskapsarkitekter. Avsaknaden av sammanhang mellan det gamla och det nya är ett gemensamt drag för moderna indiska städer. Men ingenstans är detta fenomen så iögonfallande som i just Delhi. Den gamla och fattiga stadsdelen lever som alltid sitt eget liv medan den rika och politiska eliten gömmer sig bakom stängda dörrar i sofistikerade och diplomatiska enklaver och debatterar den uppenbara fattigdomen. Staden avspeglar landet som helhet.

På eftermiddagen besöker vi det nationella Gandhi-museet. Museet har en omfattande samling som handlar om Gandhis liv och leverne, böcker, film, fotografier och massor av hans brev och korrespondens. Vi tillbringar tillräckligt med tid här för att även kunna kika på några av de 27 000 böckerna i biblioteket.

Dag 5
Delhi. Gandhis minnesmärke, India Gate och på upptäcktsfärd i Old Delhi
Gate of India

Vi börjar med att köra till India Gate och det närbelägna parlamentet och presidentpalatset, varpå vi fortsätter till Raj Ghat, Gandhis minnesmärke som finns på samma plats som där han kremerades. Efter lunch beger vi oss till den gamla stadsdelen. Vi passerar den pampiga Jamamoskén som tillhör Indiens vackraste och största. Den första stenen lades år 1650 och det tog över 5 000 arbetare sex år att färdigställa det enorma byggnadsverket. Vi fortsätter med cykelrickshaw genom det spännande basarkvarteret i närheten. Mellan basarens bodar där man bjuder ut allsköns främmande frukter och väldoftande kryddor ligger små oansenliga butiker där skräddare, barberare och hantverkare alltid har bråda dagar.

Dag 6
Flyg Delhi – Ahmedabad
Gandhi Ashram i Gujarat

Vi lämnar Delhi och flyger till Ahmedabad, den största staden och tidigare huvudstad i Gujarat. Här börjar vi med ett besök vid Sabarmati Ashram, som bland annat är känd som Gandhi Ashram. Detta var nämligen Gandhis bostad de år han levde tillsammans med sin fru och sina följare när han inte reste runt i Indien eller satt i fängelse. Här startade Gandhi en skola inom praktiskt arbete, lantbruk och läskunnighet med syfte att förbättra indiernas livsvillkor. Det var även här, från denna bas i Sabarmati, som Gandhi inledde Dandi-marschen, även känd som Saltmarschen, i mars 1930. Saltmarschen inledde Gandhi tillsammans med ett större följe som protest mot införandet av den så kallade brittiska saltlagen, som ökade skatterna på indiskt salt så att det brittiska kunde säljas billigare. Protesterna bredde ut sig och utvecklades till en massiv civil olydnad och man införde en illegal produktion av salt, och tusentals demonstranter fängslades av britterna. Den indiska regeringen har senare, som ett erkännande av marschens betydelse för den indiska självständighetsrörelse, utropat ashram som ett nationalmonument.

Dag 7
Ahmedabad – Gandhinagar – Ahmedabad. Akshardham-templet och Dandi Kutir-museet
Akshardham-templet

Vi kör till Gandhinagar, huvudstaden i Gjarat som är uppkallad efter nationens fader, Mahatma Gandhi. Vi besöker Akshardham-templet, ett stort hindutempel berömt för sin imponerande arkitektur och utsökta marmorutskärningar. Därefter besöker vi Dandi Kutir-museet, ett museum som uteslutande är tillägnat Gandhis liv och leverne.  Här får vi bland annat lära oss mer om saltmarschen och om själva museibyggnaden, som är utformad som ett saltberg. Efter lunch återvänder vi till Ahmedabad där vi kan koppla av eller på egen hand utforska staden.

Dag 8
Ahmedabad. Calico textilmuseum och middag på restaurang Vishalla
Vi ska njuta av det indiska köket

Idag har vi en lugn dag på programmet. Vi inleder med ett besök vid Calico textilmuseum. Här kan vi både se och beundra, men även köpa, alla möjliga typer av indiska mattor, traditionella klädnader, broderier med mera. På kvällen besöker vi den speciella restaurangen Vishalla som ligger i en närbelägen ort. Restaurangen är ett slags ekologiskt initiativ som snabbt har gjort sig ett namn för sin goda mat och sina färska råvaror, som levereras av landsbygdens lokala bönder. Måltiden är en hel ritual i sig där man först offrar lite av den tillagade maten till husaltaret och sedan får den serverad på tallrikar tillverkade av blad. För den goda ordningens skulle rekommenderas det dessutom att man sitter på golvet med benen i kors medan man äter.

Dag 9
Ahmedabad – Udaipur
Picholasjön i Udaipur

Dagen går i transportens tecken. Vi kör till Udaipur i delstaten Rajasthan, en av de absoluta stjärnorna bland Indiens 35 delstater. Mäktiga maharajor har genom århundradena berikat staten med storslagna palats, ointagliga fort och överjordiskt vackra tempel. Bedårande städer konkurrerar inbördes i skönhet och spännande historia. Staten delas av Aravallibergskedjan och den gyllene Tharöken i nordväst, och det lite mindre torra området sydösterut. Vi korsar själva Aravalli-bergskedjan och anländer på sent på eftermiddagen eller tidig kväll till Rajasthans förmodligen mest romantiska stad Udaipur. Staden grundades år 1559 runt den klara Picholasjön av maharajan Udai Singh II. Denna sjö är den vackraste av åtskilliga små och stora sjöar i staden, och tillsammans ger de staden en oasliknande prägel mitt i det torra klimatet. Udai Singh var förutom att vara enväldig härskare även en entusiastisk botaniker. Han valde platsen till sin nya stad dels på grund av det skydd som de omkringliggande kullarna gav, men även på grund av den lätta tillgången till vatten, som var och är en bristvara i den här delen av Indien. Vattnet skulle Udai Singh använda till sina exotiska trädgårdar. I den gamla stadsdelen löper de slingrande gatorna runt de små husen, och det finns nästan ett tempel i varje gatuhörn. Här finns en uppsjö av lummiga trädgårdar, förtrollande palats i vit marmor och stämningsfyllda, azurblå sjöar. Allt omgärdat av gröna kullar som håller öknen på avstånd. Många besökare i Udaipur har hävdat att staden är den mest charmiga i hela Rajasthans för övrigt omfattande utbud av bildsköna städer.

Dag 10
Udaipur. Picholasjön, Udaipur-palats och indisk matlagningskurs
Udaipur i Rajasthan

Vi inleder dagen i Udaipur med att bege oss ner till stadens stora berömdhet och naturliga mittpunkt, Picholasjön. På östsidan tronar stadens pampiga palats, som egentligen består av flera palats som tillsammans bildar en enorm och imponerande fasad. Palatset är det största av Rajasthans alla palats, och den 244 meter långa fasaden speglar sig vackert i den blanka sjön, med alla torn, balkonger och små kupoler. Udaipurs grundare, Udai Singh II, påbörjade den mäktiga konstruktionen och sedan dess har olika härskare satt sin prägel på palatset. Lyckligtvis har alla varit trogna den ursprungliga stilen, och idag framstår palatset som en strålande enhet.

Senare ska vi delta i en indisk matlagningskurs med särskild fokus på de kulinariska traditionerna i Rajasthan. Kursen anordnas i ett privat hem där herr Singh med fru, båda av kunglig indisk härkomst, tar väl hand om oss. Besöket omfattar även en tur till den lokala marknaden där vi gör våra inköp inför matlagningskursen.

Dag 11
Tåg Udaipur – Jaipur
Amber Fort i Jaipur

Tidigt på morgonen fortsätter turen till Rajasthans huvudstad Jaipur. Nu ska vi åka tåg i Indien, vilket i sig är en stor upplevelse. Här kan vi, precis som med alla andra transportmedel i Indien, räkna med vissa förseningar. Under tiden passar vi på att insupa stämningen på en indisk järnvägsstation. Tidigare gjordes tågresorna i Indien i tätt packade, fallfärdiga tågvagnar med både trappor och tak fyllda till bristningspunkten med människor. Idag är den indiska järnvägen möjligtvis inte en av världens mest punktliga, men expresstågen är snabbare, och vi reser i en bekväm klass med egen sittplats.

Vid ankomsten till Jaipur kör vi till hotellet och senare på eftermiddagen ger vi oss ut för att utforska Jaipurs marknader och spännande basarer.

Dag 12
Jaipur. Vindarnas palats, Amber Fort, City Palace och mattförsäljning
Vindarnas palats i Jaipur

Jaipur är Rajasthans sydliga huvudstad, även känd som den rosa staden. Staden, som är omgiven av berg, grundades år 1727. Då blev den huvudstad, och övertog titeln från den närbelägna staden Amber. I Jaipur hittar man en aldrig sinande källa av vackra palats, färgsprakande basarer och det närbelägna fortet Amber.

Idag besöker vi först Hawa Mahal, Vindarnas palats, varifrån maharajans harem på sin tid kunde iaktta det färgsprakande folkmyllret utan att själv bli sedda. I närbelägna Amber hittar vi Amber Fort som ligger högt och dramatiskt på en höjd, omgiven av vakttorn. Härifrån har vi en makalös utsikt över Moatasjön och det omkringliggande landskapet. 

Efter detta besöker vi det imponerande palatskomplexet City Palace i centrala Jaipur som nästan är som en stad i staden. Vi avrundar dagen med ett besök i en textil- och mattbutik där den som vill kan köpa souvenirer. Jaipur är nämligen speciellt känt för produktionen av mattor och andra former av vävda textilier.

Dag 13
Jaipur – Agra. Spökstaden Fatehpur Sikri
Agra Fort

På morgonen lämnar vi Jaipur och beger oss vidare till storstaden Agra. Längs vägen tittar vi på spökstaden Fatehpur Sikri. Staden hann vara huvudstad i stormogulriket i 14 år under härskaren Akbar, innan den övergavs år 1585. Staden blev på sin tid uppförd i ära till sufirmystikern Shaikh Salim Christi, som förutspådde hela tre manliga arvingar till stormogulrikets tron. Historien är vacker men Akbar skulle kanske ha övervägt placeringen av sin nya huvudstad en extra gång eftersom området led av en enorm vattenbrist, och det dröjde inte många år efter Akbars död innan staden var helt övergiven. Akbar hann ändå uppföra både palats, moskéer och monumentala gravmålningar, och den välbevarade staden står idag kvar som ett tyst vittne om stormogulernas herravälde.

Vid ankomsten till Agre inkvarteras vi på vårt hotell.

Dag 14
Agra. Taj Mahal, fortet och marmorbutik
Taj Mahal

Det finns inte så mycket kännedom om Agras tidiga historia men i början på 1500-talet blev staden huvudstad i stormogulernas rike, vilket gjorde den till ett maktcentrum på den indiska subkontinenten. Stormogulerna hade sitt ursprung i det afghansk-persiska området och invaderade stora delar av norra Indien. Med en regeringsperiod som sträckte sig från cirka år 1500 till 1700 anses stormogulerna vara de mest betydelsefulla av alla utifrån kommande härskare i Indien.

Dagens höjdpunkt är utan tvekan vårt besök i Taj Mahal.  Shah Jahan uppförde Taj Mahal som gravmausoleum för sin favorithustru, Mumtaz Mahal, som dog i barnsäng. Mausoleet vilar på en fyra meter hög sockel och byggdes år 1631 i persisk stil och är omgiven av fyra smala minareter. Det består av tindrande vit marmor och är smyckar med miljontals halvädelstenar. Hela byggnaden utstrålar en osedvanlig ro och harmoni, och det är lätt att bli fängslad av denna pärla.

Vi börjar med att besöka Agra Fort som är uppfört i röd sandsten av härskaren Akbar under åren 1565-73. Fortet är ett imponerande och välbevarat byggnadsverk som ändå bär en tydlig prägel av skiftande härskare genom tiderna: Från Akbars röda sandsten till Shah Jahans sidenvita, ädelstensinfattade marmorytor. Utsikten över Taj Mahal vid Yamuna-floden är bländande.

När stormogulen Shah Jahans maktsjuka son Aurangzeb efter ett uppror år 1658 övertog makten efter sin far, dräpte han sin yngre bror, och gjorde därefter sin far till fånge på just Agra Fort. Härifrån kunde Shah Jahan fram till sin död år 1666 njuta av utsikten från en vackert utsirad marmorbalkong i Taj Mahal.

Därnäst strosar vi runt i Agras gamla kvarter där de gamla och välbevarade byggnaderna vittnar om kolonialtidens stormaktstid. Agra är berömt för sin produktion av marmor, och vi avrundar dagen med en titt i en marmorbutik.

Dag 15
Agra – Delhi

Vi lämnar Agra och kör till Delhi. Förr i tiden tog det lång tid att köra den här sträckan, men nu går det snabbare via den relativt nya Yamuna Expressway. När vi är framme i Delhi inkvarteras vi på vårt hotell.

Vi avslutar vår upplevelserika resa med en god avskedsmiddag innan turen går tillbaka till Sverige.

Dag 16
Delhi - Stockholm

Efter en upplevelserik resa är det dags att lämna det färgsprakande Indien och åka hem igen.

Prisinformation

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm  – Amritsar/Delhi - Stockholm med mellanlandning
  • Inrikesflyg Amritsar – Delhi och Delhi – Ahmedabad
  • All övrig transport enligt program 
  • Utflykter enligt program
  • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
  • Helpension
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Eventuella extra arrangemang
  • Tillägg för enkelrum
  • Det krävs visum för inresa till Indien (läs mer här)
  • Drycker
  • Dricks till guide, chaufför och assistent (räkna med cirka 40 USD per person)
  • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
  • Personliga förnödenheter
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Besök hos hantverkare

Under resans gång har vi lagt in besök på små företag och kooperativ som producerar några av de saker som är så karakteristiska för Indien; textilier, marmor och juveler. Här finns det även möjlighet att köpa föremålen. På den här resan har vi lagat in enskilda besök hos små företag och kooperativ som tillverkar några av de föremål som är så klassiska för Indien: textilier, marmor och juveler. Vi kommer naturligtvis ha möjlighet att handla under dessa stopp.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Indien

Här kan du läsa mer om vaccinationer, tidsskillnad och mycket annat:
www.albatros.se/resmal/asien/indien 

Visum till Indien

Albatros rekommenderar att du själv söker e-visum till Indien.
Du kan tidigast söka e-visum 120 dagar före avresa och senast 10 dagar före avresa.
Det kan gå upp till 72 timmar för att få godkänt e-visum.
Du kan läsa Albatros vägledning här

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor