Island - jakten på norrskenet

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Minisemester i Reykjavik - Islands sprudlande huvudstad

Vacker natur, anrik historia och spännande sightseeing i Reykjavik – upplev Islands höjdpunkter under fem innehållsrika dagar! Vi reser när naturen vaknar till liv igen efter vinterdvalan – vi flanerar genom Reykjavik och ger oss ut på norrskensutflykt. Om du dessutom vill ta ett dopp i Blå lagunen, uppleva sprudlande gejsrar, vattenfallet Gullfoss och nationalparken Tingvalla kan du boka våra spännande extrautflykter.


 
Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk reseledare

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Isländsk krona

Dagsprogram
Dag 1 01 - Flyg Stockholm – Keflavik. Vidare till Reykjavik. Möjlighet att uppleva Blå lagunen
Dag 2 Promenad i Reykjavik, tid att utforska staden på egen hand och norrsken på kvällen
Dag 3 Tid för egna äventyr. Gyllene cirkeln (extrautflykt)
Dag 4 Tid för egna äventyr. Valsafari (extrautflykt)
Dag 5 Avresa från hotellet och flyg Keflavik - Stockholm

Hotell

City Park Hotel

 • 24 timmars reception
 • Flerspråkig personal
 • Strykjärn och strykbräda
 • Värdeförvaringsskåp
 • Bagagebevaring
 • Hiss
 • Hotellbar och lounge
 • Gratis wi-fi
 • Satellit-tv
 • Hårtork

Det 3-stjärniga City Park Hotel har 57 rum.City Park Hotel är ett icke-rökar-hotell som ligge nära Laugardalur Park och Reykjaviks Botaniska trädgård. Dessutom finns det både en matbutiker och restauranger på bara ett par hundra meter från hotellet. Shoppingstråket Laugavegur och Kringlan Shopping Mall ligger ca 20 minuter till fots från hotellet (eller 1000 resp. 1300 meter).

Standardrum

Alla rum har parkettgolv, mörkläggningsgardiner, ljudisolering och fönster som kan öppnas så att du kan njuta av den kristallklara isländska luften. Badrummen har dusch och toalett.

Hotellets adress

City Park Hotel, Hallarmúli 1, 108 Reykjavík, Island

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
01 - Flyg Stockholm – Keflavik. Vidare till Reykjavik. Möjlighet att uppleva Blå lagunen

Vi flyger från Stockholm och efter cirka tre timmars resa landar vi på Keflaviks flygplats som ligger längst ut på Reykjaneshalvön. Redan i Keflavik får vi en känsla för det karga isländska lavalandskapet.

Vi kör från Keflavik till Blå lagunen där de som har bokat Badpaketet till Blåa lagunen har möjlighet att avnjuta en drink och ta ett dopp i de varma bassängerna (OBS: ingår inte i resans pris) innan vi fortsätter till vårt hotell i Reykjavik. Själva Badpaketet till Blå lagunen är en extrautflykt som inte ingår i resans pris. Om man inte har bokat det får man räkna med en del väntetid som man kan använda till att ta en titt på omgivningarna, ta en kopp kaffe eller besöka presentbutiken. Entré till området där kaféet och presentbutiken befinner sig kostar 10 euro och inkluderar inte tillgång till bassängerna. I mån av tid följer Albatros reseledare med på en kort promenad i området runt hotellet så att du har möjlighet att hitta ett trevligt matställe inför kvällen.

Reseledaren tipsar gärna om bra matställen i Reykjavik.

Dag 2
Promenad i Reykjavik, tid att utforska staden på egen hand och norrsken på kvällen
Reykjavík

Efter frukost tar reseledaren med oss ut på en promenad i Reykjavik och berättar om stadens historia, arkitektur och kultur. Staden bjuder förutom historia och kultur på ett spännande urval av gallerier och modebutiker och vi hittar även ett stort urval av vackra och traditionsenliga isländska stickade plagg. När kaffesuget sätter in är det inte långt till närmaste café eller en prisbelönt restaurang. Det lilla landet har nämligen under det senaste årtiondet hamnat på världskartan för sitt nytänkande och moderna kök som baseras på färska nordiska råvaror. Efter promenaden kan vi välja att följa med reseledaren tillbaka eller stanna i centrum för att shoppa, utforska och iaktta livet runt oss.

Många reser till Island på vintern för att se norrskenet. Detta är inte alls konstigt med tanke på att ett norrsken är både vackert, mystiskt och magiskt. Island är perfekt för att skåda norrskenet och erbjuder några av de bästa möjligheterna att observera stjärnor till följd av den rena, friska luften och den minimala föroreningen från människoskapt ljus eftersom landet är så glesbefolkat. Därför har vi valt att inkludera utflykten som ett fast inlägg och hoppas på en molnfri kväll. Vi beger oss i samlad trupp ut genom landskapet, släcker ljuset och skådar med vidöppna ögon efter norrskenet och en natthimmel som skiljer sig från den vi är vana vid från Sverige.

Vi återvänder till hotellet efter midnatt.

 

Dag 3
Tid för egna äventyr. Gyllene cirkeln (extrautflykt)

Idag har vi antingen möjlighet att utforska Island på egen hand eller delta i en heldagsutflykt till några av de mest spektakulära utflyktspunkterna på ön.

Den klassiska rundturen Gyllene cirkeln är namnet på en av Islands mest upplevelserika utflykter. Du kan alltså både se fram emot storslagna naturscener och få en spännande inblick i islänningens dramatiska tusenåriga historia, vid den här årstiden klädd i sin vackra vinterskrud. Vi inleder med den UNESCO-bevarade nationalparken Thingvellir, ett fantastiskt geologiskt område som bildar ram om världens äldsta parlament som dateras hela vägen tillbaka till år 930. Här samlades det isländska Altinget fram till år 1798, och det var här alla större historiska beslut fattades. Vi får även höra berättelsen om det geometriska bageriet Laugarvatn Fontana där brödet bakas uteslutande genom att använda värme från jordens inre, en av Islands viktigaste naturresurser.

Vi svänger förbi Geysir som har gett sitt namn åt resten av världens gejsrar. Geysir hade sitt första utbrott på sent 1200-tal. Efter att ha legat i dvala i några år blev den återigen aktiv år 2000 efter ett vulkanutbrott. Idag anses den på nytt ligga i dvala och det kan gå upp till flera månader mellan utbrotten. Precis i närheten hittar vi Strokkur-gejsern som med förhållandevis korta intervaller häver ur sig sina vattenmassor över 20 meter upp i luften och bjuder på en imponerande syn! Utflykten avrundas med en av Islands största attraktioner, vattenfallet Gullfoss som faller 32 meter i terrasser genom en djup ravin. På vintern är vattenfallet ofta fruset vilket inte på något vis gör det till en mindre imponerande syn.

Utflykten ”Gyllene cirkeln” bokas och betalas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Dag 4
Tid för egna äventyr. Valsafari (extrautflykt)
Valsafari

Dagen ligger öppen för egna äventyr eller möjlighet att delta i en spännande båttur på Atlanten. Ombord på båten hittar vi olika utsiktsplatser utomhus, en stor inomhussalong med café där du kan köpa lätta förfriskningar samt en garderob där du kan låna en filt eller overall när det är extra kallt. Det går att vistas utomhus i den friska luften men vi är även välkomna att stanna inomhus i den uppvärmda loungen och njuta av utsikten genom de stora panoramafönstren. Under båtturen kommer en av båtens anställda att kommentera och berätta om det vi passerar. Under utflykten har alla möjlighet att ställa frågor som besvaras efter bästa förmåga.

 

Utflykten ”Valsafari” genomförs på engelska och leds av en lokalguide. Utflykten ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Dag 5
Avresa från hotellet och flyg Keflavik - Stockholm

Vi äter frukost på hotellet och har förmiddagen till eget förfogande, och hinner med några sista inköp om vi vill. Efter det kör vi till flygplatsen. Här tar vi farväl av och säger kanske på återseende med den vackra vinterklädda lavaön.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Keflavik t/r
 • Svensk reseledare
 • Busstransport från Keflaviks flygplats – Blå lagunen – Reykjavik
 • Busstransport Reykjavik – Keflavik flygplats
 • Stadsvandring i Reykjavik
 • Norrskensutflykt på kvällen/natten (dag 2)
 • Frukost alla dagar
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider
 • Badpaketet till Blå lagunen dag 1 (entré och comfort-paket (inträde till bassängerna): 948 kr, bokas och betalas hemifrån/ entré till området vid Blå lagunen (utan inträde till bassängerna): 10 euro som betalas vid ingången
 • Utflykt Gyllene cirkeln
 • Valsafari
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Måltider

Frukosten serveras i hotellets restaurang.

Väder på Island

Island ligger långt norrut. I februari och mars ska du vara förberedd på att temperaturen som mest uppnår 0-2 grader. Vädret är ganska stabilt under den här årstiden men kan skifta snabbt, och ett snöfall kan snabbt förvandlas till solsken.

Klädsel

En vinterresa till Island kräver att du har packat olika typer av kläder. När du ska vandra i naturen utanför Reykjavik kan det vara nödvändigt att ta med sig varma och vindtäta kläder, mössa och vantar. Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor som kan kombineras med ylleunderställ samt vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor.

I Reykjavik kan det räcka att klä sig på samma sätt som du hade gjort under en kall vinterdag i Sverige.  Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta för stadsvistelse och på flyget hem medan ett par vinterstövlar nästan är ett måste när vi rör oss runt i naturen.

Ta gärna med badkläder eftersom utomhusbassängerna på Island har öppet året runt och är en väldigt populär aktivitet.  Vi hoppas även på att passera en av de naturligt uppvärmda sjöarna längs vägen. Här kommer det finnas möjlighet att ta ett dopp i det varma vattnet med frosten bitande i näsan. 

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Island

Här kan du läsa mer om Island:

www.albatros.se/resmal/europa/island

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

ISRTR04ASE