Italienska härligheter

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Fascinerande Pompeji, Capri med Axel Munthes Villa San Michele, Neapel och Amalfikustens prakt

Pastatillverkning i den mysiga staden Gragnano, lokala delikatesser på lantgård, härlig italiensk glass i skuggan av Capris eleganta butiker – det här är Italien när det är som bäst!

Vi börjar vår resa i den vackra regionen Kampanien med områdets absolut främsta sevärdhet, Pompeji. Efter denna historiska djupdykning kastar vi oss ut i Neapels gatumyller, där vesporna knattrar förbi oss och stadens intensiva stämning kommer helt tätt inpå. Vi fortsätter till Capri, en ö som bjuder på en härlig blandning av romerska ruiner, designbutiker och oförglömliga vyer. Och naturligtvis besöker vi Axel Munthes berömda Villa San Michele.

Vår resa avslutas med Amalfikustens dramatiska klippor och ett pärlband av mysiga italienska småstäder. Dessutom besöker vi de fantastiska grekiska templen i Paestum.

Vi kommer att bo i Neapelbukten, i pastastaden Gragnano som är perfekt beläget för våra upplevelser i området. Från Gragnano har vi utsikt över Neapel och vulkanen Vesuvius i horisonten.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Köpenhamn - Neapel. Vidare med buss till Gragnano
Dag 2
Pastastaden Gragnano, besök på agriturismo. Utflyktsmöjlighet till Vesuvius
Dag 3
Pompeji och Neapel
Dag 4
Castellammare - Capri. Axel Munthes Villa San Michele
Dag 5
Sorrento
Dag 6
Möjlighet för utflykt till Herculaneum eller dag på egen hand
Dag 7
Amalfi – Paestum
Dag 8
Hemresa

Hotell

Hotel Parco

Vi har valt att bo centralt i förhållande till våra utflyktsmål då detta innebär att vi kan utnyttja tiden på bästa möjliga sätt. På grund av detta har vi valt den lilla, trevliga staden Gragnano utanför Neapel. Den är belägen mitt emellan de platser vi kommer att uppleva under vår resa.

Vi äter frukost och middag på hotellet. Brukligt i Italien är kontinental frukost bestående av bröd, marmelad, pålägg, kaffe och te.

På kvällen väljer man vanligtvis mellan förrätter som pasta eller soppa, och huvudrätter med kött eller fisk. Maten är god och portionerna rikliga, en slags italiensk husmanskost.

Det finns TV och hårtork på rummen och i receptionen finns värdeförvaringsskåp. Hotellen har ofta tunnare handdukar, och önskar man tjockare frottéhanddukar bör detta tas med hemifrån.

Hotellets adress:
Hotel Parco
SS 366 Castellammare di Stabia - Agerola - Amalfi
80054 GRAGNANO(NA)
Tel. +39 081 8715591
Fax +39 081 8722472
www.hotel-parco.it

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
12 998:–
Stockholm
12 498:–
Köpenhamn
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Köpenhamn - Neapel. Vidare med buss till Gragnano

Vårt italienska äventyr börjar redan på flyget när vi går ombord för att flyga till Italien. Vi tar bussen från Neapel  till vårt hotell i Gragnano som ligger 30 km sydost om Neapel med utsikt över vulkanen Vesuvius. Våra middagar kommer vi att äta på hotellet, som serverar god, vällagad italiensk mat.

Dag 2
Pastastaden Gragnano, besök på agriturismo. Utflyktsmöjlighet till Vesuvius
Utsikt över Gragnano

Efter frukost börjar vi våra upplevelser i Kampanien! Den lilla staden Gragnano, som ligger vid foten av vulkanen Vesuvius. Staden kallas ”Cittá della Pasta” – pastastaden – och är en symbol på Italiens mest stabila industri, nämligen pastaproduktionen. Här har man i flera århundraden producerat förstklassig pasta och på 1800-talet fanns det 140 större eller mindre pastafabrikanter i staden. Här ska vi besöka en fabrik som framställer denna härliga italienska specialitet, som har smugit sig in i allvärldens kök. Vi hör mer om framställningsprocessen av kvalitetspasta och lite om de olika pastasorterna, och vilka typer av pasta som passar bra med vilka såser. Tidigare kunde man se pastan hänga på tork över huvudgatan, placerad på så vis i förhållande till havet och bergen att torkningsförhållandena var optimala. Idag använder man dig istället av torkugnar. Det är verkligen en konst att göra god italiensk pasta!

Sedan är det dags att åka upp i bergen bakom staden. Det är här platsen där många av grönsakerna och blommorna som man finner på den lokala marknaden växer och produceras. Vårt första stopp är på en agriturismo d.v.s. en liten lokal lantgård där det också finns en restaurang med mat som är lagad av lokalproducerade råvaror. Förutom att man producerar olivolja så finns det här också kastanjer, olika sorters grönsaker, gäss och åsnor. Vi går in i den trevliga familjerestaurangen där vi provar det lokala vinet och några av områdets specialiteter.

Nu har det blivit dags att åka tillbaka till vårt hotell i Gragnano.

På eftermiddagen finns det möjlighet att åka på en utflykt till den berömda vulkanen Vesuvius. Vesuvius utbrott för nästan 2 000 år sedan förstörde städerna Pompeji och Herculaneum. Invånarna i området lever i skuggan av den aktiva vulkanen som ligger vackert vid Neapelbukten. Vi kommer att ta oss upp på toppen av den 1 200 meter höga vulkanen. Man måste ta sig fram till fots den sista biten innan man når fram till kraterkanten, och väl framme kan man se ner i den imponerande kratern. Den här utflykten kräver att man kan ta sig fram obehindrat till fots, och att man orkar gå den sista sträckan fram till kraterkanten (ca 20 min. promenad). (Utflyktens pris är 380 kr och den bokas och betalas senast 45 dagar före avresa.) Utflykten genomförs vid minst 20 deltagare.

 De som väljer att inte delta i utflykten är kvar och njuter av de vackra omgivningarna runt hotellet i Castellammare di Stabia.

Dag 3
Pompeji och Neapel

Vi börjar dagen med att resa flera tusen år tillbaka i tiden när vi besöker den legendariska staden Pompeji. Staden blev under ett våldsamt vulkanutbrott i augusti 79 e.Kr begravd under ett tjockt lager av aska och pimpsten. Askregnen varade i tre dygn, och stadens cirka 15 000 invånare flydde hals över huvud för att kunna komma i säkerhet. Ända fram till 1748 stod tiden helt stilla i Pompeji, och det året vaknade delar av staden ur sin törnrosasömn. Utgrävningarna är ännu inte avslutade, och när man är i staden känns det som om man förflyttas bakåt i tiden. Under vår vandring runt de utgrävda delarna av staden ser vi hur man här redan för mer än 2 000 år sedan hade tillgång till rinnande vatten inne i husen och att man använde sig av avancerade avloppssystem. Vi kommer också att få se fantastiska väggmålningar och mosaiker, patriciervillor, bagerier, konditorier, badhus och de lokala barerna.

Man äter lunch på egen hand, och sedan är det dags att åka vidare till storstaden Neapel. Vi får höra många intressanta saker om den livliga staden, och ser flera av de mest kända och de vackraste platserna. Vi kommer att få se operahuset San Carlo och det kungliga palatset. Neapelborna är kända för att vara färgstarka och levnadsglada människor, och staden har en intensiv och levande stämning. Vi har naturligtvis lagt in tid så att vi hinner med att gå runt på en liten promenad i stadens historiska centrum innan vi åker tillbaka till vårt hotell, och vår väntande middag.

Dag 4
Castellammare - Capri. Axel Munthes Villa San Michele
Den hisnande vackra kusten

Redan tidigt på morgonen tar vi båten från grannorten Castellammare da Stabia över Neapelbukten. Bakom oss har vi den enastående utsikten mot Neapel med den typiska silhuetten av Vesuvius i bakgrunden, och när vi vänder oss om så ser den berömda och exklusiva ön Capri.

Capri har under många århundraden besökts av allt från romerska kejsare, berömda författare och filmstjärnor och det internationella jetsetet.

Vi lägger till vid Marina Grande. Vi tar minibuss till den lilla staden Anacapri på 270 meters höjd. Där besöker vi Villa San Michele. Det är en fantastisk villa som byggdes av den svenska läkaren och författaren Axel Munthe. Vid 72 års ålder publicerades Axel Munthes bok "Boken om San Michele" som blev en världssuccé. Villan är byggd ovanpå ruinerna av en romersk villa, och när vi är här kan vi njuta av de underbara trädgårdarna och terrasserna, och man har en spektakulär utsikt över bergen och det djupblå havet.

I Capri stad kommer vi har tid på oss för att se närmare på de eleganta butikerna, hotellen och restaurangerna som finns längs de små gatorna. Från Piazza Umberto med sin lilla vita kyrka kan man sitta på ett av cafeerna och njuta av folklivet. Man kan också passa på att beundra Augustus trädgårdar  – ett mycket vackert grönområde med en spektakulär utsikt över klipporna, och den lilla hamnen. Capri ska upplevas i lugn och ro, och vi kommer att ha tid på oss så att vi kan äta lunch, handla eller bara njuta av de vackra omgivningarna och livet. Det kommer också att finnas möjlighet att ta en promenad till den gamla kejsarvillan Villa Jovis som har tillhört kejsare Tiberius. Vandringsturen kräver att man kan ta sig fram obehindrat till fots, och tar ungefär en timme enkel väg. Man kan också följa med några lokala fiskare till ”Grotta Azurra” (den blå grottan), som är världsberömd för sitt vackert blåskimrande vatten.

Dag 5
Sorrento

I dag ska vi åka på en lätt och avkopplande förmiddagstur till den lilla trevliga staden Sorrento. Staden som också är känd från sången ”Torna Surriento”. Den framfördes bland annat av den världsberömda tenoren Enrico Caruso. Han har också bott i staden under en period. Staden var en känd semesterort redan på romartiden, och den besöktes av kejsarna Augustus och Marcus Aurelius.

Lokalbefolkningen hävdar att namnet härstammar från de sirener som från klipporna försökte förföra Odysseus på hans äventyr.

Tidigare var Sorrento en av de platser där de rika och berömda författare som Byron, Goethe, Stendahl, Nietzsche och Ibsen tillbringade vintermånaderna, och i staden finns fortfarande många vackra och eleganta hotell. Vi kommer att smaka på några av de lokala specialiteterna - den lokala glassen och den berömda citronlikören Limoncello som tillverkas av skalet från de citroner som växer i området. Resten av dagen tillbringas på egen hand och efter eget intresse - njut av en kopp kaffe ett charmigt café, beundra den vackra utsikten mot Vesuvius och Neapel eller strosa runtlite i egen takt på de mysiga smågatorna.

På eftermiddagen finns det tid för att koppla av lite hemma vid hotellet med en svalkande dryck på terrassen eller en promenad i omgivningarna.

Dag 6
Möjlighet för utflykt till Herculaneum eller dag på egen hand

Idag finns det möjlighet att följa med på en extrautflykt till Herculaneum.

Om Pompeji var spännande är Herculaneum minst lika intressant. Staden delar samma öde som Pompeji men är på flera sätt både mer välbevarad och lättöverskådlig.

I Herculaneum låg rikemansvillor med utsikt över den vackra kuststräckan och staden var inte en livlig handelsort som Pompeji. Herculaneum var en plats där man slappnade av och njöt av livet i de sköna omgivningarna. Därför är gatorna i Herculaneum mindre slitna än de i Pompeji och staden är byggd i mer dyrbart material, bl.a. marmor.

Att staden är så välbevarad beror på att den begravdes under ett mycket tjockt lager pyroklastiskt lavaliknande material som stelnade och blev till tuffsten. Detta har komplicerat utgrävningar och staden har ännu bara grävts ut till 25 procent.

Utflykten är en halvdagstur och kostar 320 kr som bokas och betalas senast 45 dagar i förväg + entré 13 EUR som betalas på plats. Utflykten genomförs vid minst 20 deltagare.

Den som väljer att inte följa med på utflykten stannar kvar och njuter av de härliga omgivningarna i området runt Gragnano. Reseledaren kommer gärna med förslag på utflykter att genomföra på egen hand.

Dag 7
Amalfi – Paestum
Små citroner gula

Idag börjar vi med att passera de små bergen bakom Gragnano och tar oss över till den södra delen av Sorrento-halvön. Denna kuststräcka anses av många vara Italiens, eller kanske världens, vackraste! Här reser sig Amalfikustens frodiga gröna berg rätt upp ur havet, och det finns ett pärlband av mysiga små städer som Positano, Amalfi och Scala. Alla har en fantastisk utsikt över Medelhavet. De charmiga och pittoreska husen ser nästan ut att vara fastklistrade på klipporna, och arkitekturen är präglad av de främmande folkslag som har invaderat området genom tiderna. Den största staden Amalfi var en av de fyra italienska sjörepublikerna, och staden har varit en viktig del i den italienska historien. I dag är området ett exklusivt och attraktivt resmål. Vi går på en promenad och ser närmare på den vackra staden.

Vi avslutar dagen med en åktur söderut förbi Salerno. Här finns de berömda grekiska templen i Paestum. Grekerna bosatte sig i området runt år 600 f.Kr, och de kallade staden Poseidonia. Här uppförde de fantastiska tempel, och staden fick sitt namn Paestum först när romarna erövrade den år 273 f.Kr. Sedan övergavs området på grund av malaria, och det var först under mitten av 1700-talet som man återupptäckte templen.

Beroende på faktorer som tid och trafik kan det finnas möjlighet att göra ett litet stopp i någon av de andra städerna som ligger längs kusten. Sedan är det dags att återvända till vårt hotell och middagen.

Dag 8
Hemresa

Efter underbara dagar i Italien är det dags att ta farväl och resa hemåt igen.Vi flyger hem till Köpenhamn från flygplatsen i Neapel.

Spara pengar på entréer med Artecard

Vi har valt att inte inkludera entréerna till Pompeji (16€) och Paestum (10€). Det är istället möjligt att köpa Campania Artecard för 35 EUR, som ger entré till 5 platser på en vecka.

Om man vill delta i utflykten till Vesuvius sparar man entrén på 10 EUR och på Herculanum kostar det normalt 13 EUR. Om man deltar i bägge utflykter betala man bara 35 EUR istället för 49 EUR.

Och som en extra bonus kan man besöka det vackra Nationalmuseet i Neapel och sparar ytterligare  18 EUR. 
De gäster som utnyttjar de 5 entréerna får med andra ord entréer för 67 EUR för endast 35 EUR. Om man inte vill boka extrautflykterna kan man nöja sig med att betala entré till Pompeji och Paestum själv.

ARTECARD köps på plats hos vår reseledare och kostar 35 EUR. 
Reservationer görs för ändringar i Artecard och vilka entréavgifter som ingår i kortet

Prisinformation

Resans pris

Från 12 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 848:–
Enkelrum
Begränsat antal platser.
Enkelrummen är typiska enkelrum, och mindre än dubbelrummen.
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn - Neapel t/r med mellanlandning
 • Transporter, utflykter och entré till Villa San Michele
 • Boende i delat dubbelrum
 • Halvpension (frukost, 6 x middag + 1 lätt lunch)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Entréer till Pompeji (16 euro) och Paestum (10 euro) - från och med 1 juli 2014 är det inte längre gratis inträde på statliga museer för pensionärer. Om man har köpt Artecard kan man använda detta.
 • Entré till Herculaneum (13 euro). Om man har köpt Artecard kan man använda detta.
 • Eventuella extra arrangemang
 • Övriga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum
 • Utflykt till Vesuvius dag 2. Pris 380 kr. Bokas och betalas senast 45 dagar före avresa. Utflykten genomförs vid minst 20 deltagare.
 • Utflykt till Herculaneum dag 6. Pris 320 kr. Bokas och betalas senast 45 dagar före avresa (+ inträde 13 euro som betalas på plats). Utflykten genomförs vid minst 20 deltagare.
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Klimat och klädsel

Under vår och höst kan det vara kyligt på morgnar och kvällar, och det kan också förekomma regnskurar. Vi rekommenderar att man tar med sig en varmare jacka/tröja samt någon regnjacka. När det gäller klädsel på kvällarna till middagen är det inte speciellt formellt, även om man bör byta om till middagen. Vi rekommenderar också att man tar med sig ett par sköna och bekväma skor till promenaderna.

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa, 1-8 maj Vi var mycket nöjda med resan som blev en fin upplevelse för oss alla mycket tack vare vår kunniga och jätteduktiga guide Hanna Arvidsson. Vi bodde i Gragnano på Hotel Parco, som var bra. Maten var riklig och mycket god. Rummet var spartanskt men helt ok. Dock var vår säng en katastrof, knölig och gnisslande. Så var det dock tydligen inte för alla, så vi hade otur. Programmet var omväxlande och intressant. Amalfikusten med omgivningar så vacker. De lokala guiderna var dock av olika kvalitet. Det hade varit bättre om Hanna hade fått ta hand om allt. Busschaufförerna körde säkert och lugnt, vilket behövdes då vägarna är smala. Vi kan varmt rekommendera denna resa.
Date published: 2017-05-16
Rated 3 out of 5 by from En del plus och rätt många minus Jag skulle vilja vetat mer om själva orten där vi skulle bo. Den var helt avsides. Inga lokala kommunikationer. Personalen i receptionen kunde knappt visa på kartan vi erhöll var hotellet låg. Fanns ingen allmän info på rummet om exvis tider för frukost, vilket nr man skulle ringa för att nå receptionen eller vad som gällde för brandlarm m m, m m. ReseledareDebbie nr 1 informerade inte om safe deposit och gav dessutom fel info om minibar. Vi hade två guider p g a att ordinarie guide blivit akut sjuk. Reseledare nr 1 var mycket svår att förstå och inte så informativ. Reseledare nr 2 var mycket trevlig och informativ och dessutom bjöd på sig själv.
Date published: 2017-10-18
Rated 5 out of 5 by from Ljuvliga underbara Italien! Hanna var vår reseledare. Hon var mycket kunnig och kunde svara på det mesta. Vi hade en fin kontakt i gruppen och allt fungerade på ett utmärkt sätt. Reseledaren var mogen, organiserad och förmedlade allt på ett intressant sätt. Vad som utmärkte henne då hon förmedlade sina kunskaper var att hon berättade på ett ledigt sätt utan koncept och var mycket verbal. Hela gruppen var mycket nöjda med det vi fick se och lära. En omväxlande resa med många olika utflyktsmål. Vackert, vackert!! Det som var mindre bra var den långa transferen från Rom. Varför flög man inte till Neapel och varför mellanlanda i Köpenhamn på hemresan?
Date published: 2017-05-17
Rated 5 out of 5 by from En resebyrå som vi kan rekommendera Det var första gången vi reste med Albatros och fick mycket valuta för pengarna. Reseledaren var tydlig och kunnig och var en av de bästa vi rest med.En fördel var att vi bodde på endast på ett hotell som var utgångspunkt för alla utflykter som var välplanerade och mycket sevärda.
Date published: 2016-10-30
Rated 4 out of 5 by from Resa till en otroligt vacker plats i Italien. Vi är väldigt nöjda med denna resa, främst pga av resmålet,som jag visste innan var helt fantastiskt vackert. Boendet låg bra till för våra utflykter och hotellet var OK. Maten var god, roligt att äta på italienskt vis. Utflykterna var spännande och trevliga och fungerade bra. Detta var min första resa med reseledare, har innan alltid varit min egen reseledare. Det var en väldigt positiv upplevelse att ha någon som fixade allt och alltid tog tag i saker som man undrade över. All heder till vår fina reseledare!
Date published: 2017-05-10
Rated 4 out of 5 by from Italiens härligheter Upplägget av resan var bra och vår reseledare var initierad, kunnig och serviceinriktad. Hon var utmärkt! Vi tycker att det vore bra om inträden till de utflykter, som finns inresans upplägg, och dricks ingick i resans pris redan från början. Om det inte finns möjlighet att göra så, så bör det framgå att kontanter till detta bör finnas med. Reseledarens professionalitet märktes tydligt när hemresans inbokning strulade. Hon var oerhört effektiv på att ordna för oss alla på ett utmärkt sätt och trots att hon blev stressad, lyckades hon hålla god stämningen i gruppen. En extra stjärna till henne för det!
Date published: 2018-10-24
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med många bra upplevelser En bra resa där reseledaren var 75% av upplevelsen. Hon var både kunnig och trevlig och såg till att vi verkligen trivdes. Hotellet och orten där vi bodde (Hotel Parco i Gragnano) är vi inte nöjda med. Servicen och språkkunskaperna var inte vad vi hade förväntat oss och inte heller maten. Utbudet på orten var mycket dåligt. Kan rekommendera resan men inte hotellet och orten. Själva resan och programmet var vad vi förväntade oss. Dessutom fick vi några timmar i Rom pga ändrad flygtid. Ett extra plus till Albatros. Kan rekommendera Albatros.
Date published: 2016-10-09
Rated 5 out of 5 by from En trevlig resa med många härliga upplevelser Vi fick uppleva många fantastiska plaster under veckan. Vackra vyer I strålande sol. Duktig reseledare som skapade god stämning I gruppen. Trevligare kan det inte bli!
Date published: 2017-05-11
 • y_2022, m_12, d_1, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_14, tr_257
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR05, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor