Jakten på det skotska guldet

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Vårkryssning längs Skottlands, Orkneys och Shetlands kuster. Med Albatros Ocean Atlantic besöker vi en lång rad städer och öar längs den skotska kusten

Den skotska västkustens isolerade öar, djupa fjordar, karga bergskammar och dramatiska slottsruiner utgör tillsammans med de berömda whiskydestillerierna själva definitionen av Skottland. Norr om fastlandet ligger de natursköna ögrupperna Orkney och Shetland med aktiva fiskesamhällen och en del av Europas äldsta kulturhistoria. Kryssningen är den ultimata resan för Skottlandsfantaster och naturälskare!

Vårt hem under hela resan blir Ocean Atlantic. Varje natt förflyttar vi oss till en ny liten hamnstad och varje morgon vaknar vi utvilade och redo inför nästa stora upplevelse. Under vår kryssning kommer vi väldigt nära naturen vart vi än vänder oss, och Skottlands dramatiska historia kommer att vara en väsentlig del av resans innehåll.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ

 • Reseledare Skandinavisk reseledare

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Brittiska pund och USD på fartyget

Dagsprogram
Dag 1 Från Stockholm till Dublin. Sightseeing och ombordstigning
Dag 2 Den lilla staden Campbeltown på halvön Kintyre
Dag 3 Vackert belägna Port Ellen på ön Islay
Dag 4 Pilgrimsön Iona och den klassiska skotska staden Oban
Dag 5 Den legendariska ön Isle of Skye och huvudstaden Portree
Dag 6 Orkneyöarna med historiska Kirkwall
Dag 7 Shetlandsöarna med hamn- och fiskeorten Lerwick.
Dag 8 Ankomst till Aberdeen och hemresa till Stockholm

Ocean Atlantic

Ocean Atlantic byggdes 1985 och är det perfekta expeditionsfartyget till farvattnet runt Island!

Ocean Atlantic byggdes 1985 och är det perfekta expeditionsfartyget till farvattnen runt Antarktis! Med isklass 1B, vilket innebär brytning av upp till 50 cm nyis, kraftiga motorer och stabilisatorer, hör Ocean Atlantic till ett av de starkaste fartygen i området. Fartyget renoverades 2017 och med en längd på 140 meter och bredd på 21 meter finns det gott om plats på de olika däcken med flera fördragssalar, barer och observationsplattformar. Restaurangen serverar 4-stjärnig internationell mat och det är naturligtvis helpension på fartyget. De breda fönsterna på Erickson-däcket ger dig möjlighet att njuta av utsikten över de smala, isfyllda fjordarna med sina branta bergsväggar och glaciärfronter som speglar sig i havsytan. Fartyget har plats till 198 passagerare som bor i utsides hytter med eget badrum. Alla landstigningar genomförs i samlad trupp med fartygets 20 zodiac-båtar.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Från Stockholm till Dublin. Sightseeing och ombordstigning

Efter ankomsten till Dublin ger vi oss ut på en kort promenad i den charmiga staden. Dublin grundades av vikingar runt floden Liffey. Århundrade efter århundrade har floden delat staden, inte bara fysiskt men även i form av en mental gräns mellan den finare stadsdelen söder om floden och den mindre fina norr om floden. Den norra delen av Dublin byggdes ut på 1700-talet och trots områdets rykte om att inte vara lika attraktivt som det välmående området i södra Dublin präglas staden fortfarande av 1700-talets vackra och neoklassicistiska arkitektur. Pulsådern i norra Dublin är den imponerande shoppinggatan O’Connell Street.

När vi rör oss söder om Liffeyfloden blir omgivningarna allt mer sofistikerade med enorma villor och torg i pampig georgiansk byggnadsstil. Ett av Dublins vackraste georgianska torg är det stora Merrion Square. Här har husen fått behålla sina vackert utsnidade dörrar i starka färger, sirliga gjutjärnsbalkonger och de obligatoriska halvmånefärgade fönstren över ytterdörrarna. I det gamla gatuhuset på Merrion Square 1 satt 1800-talsförfattaren Oscar Wilde en gång och skrev sina skådespel och berättelser på 1800-talet.

Efter stadsrundturen kör vi till hamnområdet där Ocean Atlantic väntar. Vi anvisas till våra hytter och efter en obligatorisk säkerhetsgenomgång lämnar vi hamnen och glider ut genom Liffeyflodens mynning och ut på Irländska sjön.

Dag 2
Den lilla staden Campbeltown på halvön Kintyre
Campbeltown på halvön Mull of Kintyr

Vi gör vårt första stopp i Campbeltown på halvön Mull of Kintyre. Här hittar vi den skotska whiskyns vagga. På 1920-talet fanns det över 30 destillerier och platsen var självutnämnd som världens whiskyhuvudstad. Idag finns det tre kvar. Vi ger oss ut på en stadsvandring och letar efter resterna av de gamla destillerierna och vi besöker Heritage centre och den lokala biografen som öppnade 1913 och är en av de första specialbyggda biograferna i Skottland. Efter stadsrundvandringen finns det möjlighet att uppleva Campbeltown, dit vi har turen att komma på den tredje och sista dagen på Campbeltown Malts Festival. Det är en traditionell och mycket trevlig whiskyfestival med lokala hantverksbodar, livemusik och specialutgåvor. På kvällen åker vi tillbaka på Ocean Atlantic och sätter kurs mot Islay och de inre Hebriderna.  

Dag 3
Vackert belägna Port Ellen på ön Islay
Lagavulin destilleriet

Torven har i århundraden varit den primära bränslekällan på den lilla Hebriderna-ön Islay, och doften fyller våra näsborrar när vi närmar oss ön, som är den mest välbesökta av alla Inre Hebriderna. 

Vi utnyttjar att vi reser med ett riktigt expeditionsfartyg. Förutom fartygets enastående manövreringsförmåga kan besättningen på Ocean Atlantic på kort tid sjösätta upp till 10 zodiakbåtar i vattnet och snabbt få in samtliga gäster till ön.

Vi kastar ankar och seglar in mot piren. Den whisky som framställs här är len, torvig, rökig och något dammig på samma gång. Det är inte utan anledning som Islay i förhållande till sin storlek är den mest besökta av alla Inre Hebriderna. Whiskyproduktionen är en av de viktigaste inkomstkällorna på Islay. Ett besök inklusive smakprov på ett av destillerierna ingår i utflykten.

Det är också en god idé att hålla ett öga på djurlivet när vi åker runt Islay och de Inre Hebriderna, då sälar, vadfåglar, gäss och kungsörnar lever i området.

Dag 4
Pilgrimsön Iona och den klassiska skotska staden Oban
Vackra staden Oban

Vi börjar dagen med att dyka ner i Skotlands kristna historia på Pilgrimsön Iona. Ön är känd som födelseplatsen för kristendomen i landet, i och med att missionären Sankt Columba anlade ett kloster här år 563. Klostrets historia är ett helt collage av vikingaangrepp och utländska munkordrar, och klostret har i vissa perioder varit helt övergivet. Det är ett återuppbyggt område vi ska besöka idag, och det är fortfarande ett pilgrimsmål idag. Vi går en tur i området och sedan finns det tid till att se närmare på klostret.

Turen fortsätter österut förbi Mull till Oban, platser som ofta finns med på skotska vykort. Oban är huvudstad på den skotska västkusten och är en sagolikt vacker hamnstad som kallas för Porten till Hebriderna. Oban bjuder på klassiskt skotskt stadsliv med goda shoppingmöjligheter. Den som vill röra på sig kan vandra upp till McCaig’s Tower, ett monument som för tankarna till Colosseum i Rom. Tornet byggdes på 1800-talet utan något direkt syfte mer än att man ville ha något att göra.
 
Båtturen från Oban och vidare norrut blir något utöver det vanliga. Vi stävar ut genom Sound of Mull med Skottland styrbord och Mull babord. Härifrån färdas vi mot staden Portree på ön Skye.

Dag 5
Den legendariska ön Isle of Skye och huvudstaden Portree
Isle of Skye

“You take the high road, and I take the low road”. En textrad som de flesta Skottlandsfantaster någon gång nynnat med i, och som blev känd via den skotska gruppen Runrig som kommer från Isle of Skye.
 
Vädret och kaptenen avgör vilken rutt vi väljer mot hamnstaden Portree på Skye. Båtresan görs antingen genom Sound of Sleat och Loch Alsh öster om Skye eller västerut ut i Hebridernas Hav och norr om Skye. Under alla omständigheter är vi på morgonen framme i staden Portree som är öns största stad. Här hittar vi vackra färgglada hus som omringar en liten naturhamn. Ocean Atlantic går nära hamnen som ligger skyddad mot västliga vindar på öns östkust. Vattnet är inte djupt nog hela vägen in och därför använder vi oss återigen av våra gummibåtar för att snabbt kunna ta oss i land.
 
Ön Skye är något av det vackraste som Skottland kan erbjuda och har dessutom Storbritanniens största koncentration av bergstoppar. Skye är ett riktigt paradis för vandrare och den som tar med sig vandringskängorna ska försöka avsätta några timmar åt oförglömliga naturupplevelser.
 
Dagens utflykt ger möjlighet till att uppleva det dramatiska landskapet som domineras av Culline-bergsryggens spetsiga toppar. Det räcker med att man avviker en liten bit från vägen för att helt plötsligt stå inför en fantastisk panoramautsikt. Vi kör nordvästerut mot MacLeod-klanens huvudsäte på slottet Dunvegan, som är ett av de största och mest berömda av slotten här.  Dunveganslottet är det enda som kontinuerligt har varit ägt och bosatt av samma familj under en period som spänner över hela 8 århundranden. 

(Utflykten till Skye är en del av utflyktspaketet och ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).

Dag 6
Orkneyöarna med historiska Kirkwall
Ön Orkney

Under natten har vi glidit ut i farvattnet mellan Yttre och Inre Hebriderna och vi kommer fram till staden Kirkwall på de vindpinade Orkneyöarna utanför det skotska fastlandet. Orkney är fornnordiska för sälöarna, och i likhet med de andra Nordatlantiska öarna har Orkney en rik vikingahistoria. Men historien löper faktiskt ännu längre tillbaka i tiden, till en av de äldsta europeiska civilisationerna. Skara Brae, Nordeuropas svar på Pompeji, låg gömt i nästan 5 000 år innan en väldig storm blottade den uråldriga bebyggelsen. De tio envåningshusen står nästan inflyttningsklara, fullt möblerade och med full sanitet, allt utfört i sten. Platsen finns upptagen på UNESCOs kulturvärldsarvslista tillsammans med flera andra förhistoriska kulturminnen på Orkney.
 
Efter ankomsten till Kirkwall kan den som vill besöka den gamla platsen Skara Brae med buss under en kort utflykt. När vi är tillbaka i Kirkwall besöker vi ett av områdets många kända whisky-destillerier. Vi får en exklusiv rundvisning på ett av de unika destillerierna och har även möjlighet att få ett smakprov. (Utflykten till Skara Brae och destilleriet på Orkney är en del av utflyktspaketet och ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).
 
Eftermiddagen i Kirkwall tillbringas på egen hand och den som vill kan besöka den imponerande St. Magnus-katedralen samt de sagolika ruinerna efter Bishop’s och Earl’s Palace innan vi på kvällen avgår norrut till Shetlandsöarna och Lerwick.

Dag 7
Shetlandsöarna med hamn- och fiskeorten Lerwick.

Tidigt på morgonen får vi in Shetlandsöarna på radarn. Vi inleder med att långsamt glida förbi den lilla östligt belägna ön Noss vars branta kuster utgörs av ett imponerande fågelberg som just på våren sjuder av aktivitet. Här finns det bland annat gott om havssula, tejster och tretåig mås men även skarv, lunnefågel, sillgrissla, tordmule och stormfågel .

När vi har passerat norr om Noss och den större grannön Bressay anländer vi till Lerwick på Shetlandsöarnas Main Land sen morgon. Öriket Shetland består av över 100 öar och skär varav endast 15 är bebodda året runt. Öarna utgör den nordligaste delen av det brittiska kungadömet cirka 300 kilometer norr om det skotska fastlandet. Det centrala läget i Nordatlanten har genom tiderna lett många sjöresenärer till öarna och det skandinaviska arvet lyser fortfarande igenom i såväl dialekter och folklore som i ortsnamn. På öarna finns 330 000 av de berömda fåren. Räknat i antal följs dessa av stormfågel, lunnefågel och sillgrissla och antalet fasta mänskliga invånare som endast uppgår till 24 000 stycken kan tyckas få i jämförelse.

På förmiddagen ger vi oss ut på en kort busstur till huvudön. Här ska vi bland annat njuta av utsikten över den charmiga byn Scalloway och Scalloway-slottet, och vi ska även besöka Clickimin Broch som är ett enastående exempel på arkitekturen under brons- och järnåldern. 

Det kommer även att finnas tid att på egen hand utforska Lerwick och kanske se närmare på Fort Charlotte som byggdes år 1665, varifrån man har en fin utsikt över den gamla stadsdelen och hamnen. På seneftermiddagen går ombord på vårt fartyg där vi ska tillbringa vår sista natt ombord allt medan fartyget styr kosan mot fastlandet.

Dag 8
Ankomst till Aberdeen och hemresa till Stockholm
Under natten har kaptenen börjat styra fartyget mot östkusten där vi anländer till Skottlands tredje största stad Aberdeen på morgonen. Efter frukost ombord är det dags att lämna Ocean Atlantic och dess besättning innan turen går vidare till flygplatsen och ta flyget tillbaka till Stockholm.

Utflyktspaket

Vi har tagit fram ett utflyktspaket med ett antal utflykter som är klassiska för de platser vi besöker. Paketet ska beställas hemifrån.

Utflyktspaketet inkluderar utflykter i/till:

Dag 5:
Isle of Skye med utflykt till Dunvegan Castle och utsikt över bergskedjan Cuillin

Dag 6:
Dagsutflykt till Skara Brae, Nordeuropas svar på Pompeji och besök på en av Orkney-öarnas berömda destillerier 


Priset för utflyktspaketet
2 498 kr per person 

På ön Mull

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hytterna under Information om resan. 

Pris för Kat. C: 3 498 kr per person
Pris för Kat. B: 17 498 kr per person
Pris för Kat. A: 20 498 kr per person
Pris för Premium Suite: 25 998 kr per person

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för Kat. D: 12 498 kr 
Tillägg för Kat. G: 8 998 kr 
 

3 persons-hytt

Tillägg för Kat. B: 6 498 kr per person 

Barnrabatt 2-15 år

50 % på priset vid minst 2 betalande vuxna i samma hytt (endast möjligt i kategori B). Max 4 personer, därav 2 barn som delar på utdragbar säng. 

Fartyget är inte  anpassat för barn och har inte heller faciliteter såsom barnsäng eller barnstol. Detta får man själv ta med. Kontakta oss om ni önskar att resa med barn. 
 

Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm-Dublin och Aberdeen-Stockholm 
 • Transport till och från flygplatsen i Dublin och Aberdeen
 • Skandinavisk-talande och engelsktalande expeditionsteam på kryssningen
 • 8 dagars/7 nätters kryssning med aktiviteter och utflykter enligt program
 • Boende i delad dubbelhytt (kategori D)
 • Helpension på hela kryssningen
 • Kaffe och te samt eftermiddagssnacks på fartyget
 • Informationsmöten och föredrag ombord
 • Bussutflykt på Shetland
 • Whiskyprovning ombord på Ocean Atlantic och Islay 
 • Skatter och avgifter
   
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider i Dublin och Aberdeen före och efter kryssningen
 • Drycker utöver kaffe och te dygnet runt samt juice och dylikt till frukosten
 • Dricks till fartygspersonalen. Vi rekommenderar cirka USD 14 per person och dag
 • Utlägg för läkemedel och andra personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Särskilt utflyktspaket
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar"
   

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om hytterna

Ocean Atlantic har 8 hyttkategorier, samtliga med egen dusch och toalett.

Premium Suite 35 m2
Tvårumssviter med dubbelsäng (eller två enkelsängar), soffgrupp, bord och stol samt stort fönster och rymligt badrum. Utvändig svit.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. A: Panorama Window Suite 19-24 m2  
Extern svit Dubbelsäng eller två enkelsängar, sittgrupp, rymligt badrum och stort fönster.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. B: Panorama Window Cabin 20-23 m2
Dubbelsäng eller två enkelsängar, sällskapsyta, rymligt badrum och fönster med begränsad utsikt. Möjlighet till en extra sängplats.
Belägen på Hudson däck 7 och Magellan däck 8.

Kat. C: Standard Cabin Window 12-13 m2
Extern hytt, dubbelsäng eller två enkelsängar, badrum och fönster.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. D: Standard Cabin Window 11-12 m2
Extern hytt, dubbelsäng eller två enkelsängar, fönsterglugg och badrum.
Belägen på Columbus däck 4.

Kat. G: Standard Cabin
Extern enkelhytt, enkelsäng och badrum.
Belägen på Columbus däck 4.

Om hytterna

Ocean Atlantic har 8 hyttkategorier, samtliga med egen dusch och toalett.

Premium Suite 35 m2
Tvårumssviter med dubbelsäng (eller två enkelsängar), soffgrupp, bord och stol samt stort fönster och rymligt badrum. Utvändig svit.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. A: Panorama Window Suite 19-24 m2  
Extern svit Dubbelsäng eller två enkelsängar, sittgrupp, rymligt badrum och stort fönster.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. B: Panorama Window Cabin 20-23 m2
Dubbelsäng eller två enkelsängar, sällskapsyta, rymligt badrum och fönster med begränsad utsikt. Möjlighet till en extra sängplats.
Belägen på Hudson däck 7 och Magellan däck 8.

Kat. C: Standard Cabin Window 12-13 m2
Extern hytt, dubbelsäng eller två enkelsängar, badrum och fönster.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. D: Standard Cabin Window 11-12 m2
Extern hytt, dubbelsäng eller två enkelsängar, fönsterglugg och badrum.
Belägen på Columbus däck 4.

Kat. G: Standard Cabin
Extern enkelhytt, enkelsäng och badrum.
Belägen på Columbus däck 4.

Brexit

Storbritannien gick 1 februari 2020 ur EU, och det så kallade Brexit har nu skett. Inresereglerna för EU-medborgare och norrmän ändras inte i 2020, och således är det inget som påverkar våra resenärer fram till 31/12 2020. Man reser fortfarande in i landet med vanligt pass och utan visum. Om det ändras 2021, uppdaterar vi naturligtvis hemsidan och informerar de kunder som bokat en resa med oss.

Vädret i Skottland

Resan genomförs sent på våren och vi kan förvänta oss temperaturer på mellan 10 och 15 grader. Samtidigt är maj månad vanligtvis den torraste och mest solrika av årets månader, både på Irland, den skotska västkusten och Orkney. Vi rekommenderar ändå att man tar med sig bra regnkläder och kläder enligt lager-på-lager-principen samt bra promenadkängor eftersom en stor del av resan sker utomhus. 

Vad är en expeditionskryssning?

En expeditionskryssning skiljer sig på många sätt från vanliga turistresor och kryssningar. Expeditionsledaren lägger i samråd med fartygets kapten upp rutten och dagsprogrammet längs vägen. På det viset säkerställer man största möjliga behållning av resan efter aktuella förhållanden. Många inslag är oförutsägbara och ruttbeskrivningen och programmet ska ses som ett mål medan vind, is och strömmar oundvikligen kommer att medföra ändringar i programmet. Större eller mindre förseningar kan förekomma alternativt måste vi förkorta vistelsen på en av destinationerna. En expeditionskryssning är en reseform där själva båtresan och fartygets många aktiviteter och faciliteter utgör en väsentlig del. Det går inte att kompensera för eventuella ändringar i resplanen. 

En viktig del av resan är kryssning och landstigning i medföljande gummibåtar av zodiaktyp. Båtarna körs av Albatros Expeditions certifierade expeditionsteam. Fartyget rör sig så nära små städer, hamnar, sevärdheter och naturområden som möjligt och den sista sträckan in till land görs med gummibåt. Ombordstigning i zodiakbåtarna görs från en solid plattform på fartygets ena sida. Fartygets matroser hjälper till med ombordstigningen. Det är tämligen enkelt för alla med full rörlighet, men kan vara ett problem för funktionshindrade personer. Vi kan även få uppleva ett ganska kallt och vått klimat. 

Resan lyder under Albatros allmänna villkor som alla deltagare förväntas känna till. 

Vem får delta?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.
 

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Fartyget är tyvärr inte anpassat till personer med rörelsehinder som inte kan röra sig av egen förmåga. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.
 

Pass och passinformation till Albatros

För att kunna utfärda flygbiljetter behöver vi passupplysningar för samtliga resenärer, senast 14 dagar efter bokning av resan. Upplysningarna kan skrivas in elektroniskt via https://pas.albatros-travel.org/se/. Om du skickar in dina passupplysningar med posten är det viktigt att du anger fakturanummer, avresedatum och resans namn. Om du får ett nytt pass från och med den tid då du har skickat in dina passupplysningar till oss (till och med avresedatum), så är mycket viktigt att du genast skickar in upplysningarna i ditt nya pass.

Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum från resmålet. Det här kravet gäller för alla våra resor, även om ett enskilt land kräver kortare giltighet. Som researrangör har vi ett giltighetskrav på 6 månader för att undvika situationer där ett lands giltighetskrav kan ha ändrats mellan bokningen av resan och avresan.

Tips inför packningen

En vårkryssning runt Skottland kräver en relativt varierande klädsel. På land kan temperaturen uppnå 15 grader men ute på Nordatlanten kan den sjunka till runt 5 grader. Då krävs det varma och vattentäta kläder, mössa och vantar.

Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor är att rekommendera. Långkalsonger samt tunna regnbyxor till zodiakbåtarna är också bra att ha med sig. 

Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord på båten och perfekta för promenader i städerna. På den här kryssningen reser fartyget exklusivt för Albatros och därför krävs ingen klädkod ombord. Praktiska resekläder är därför det enda som behövs, även under mer festliga kvällar som vi givetvis anordnar.

Ta gärna med en kikare. Handdukar behöver inte tas med.
 

Åksjuketabletter

Trots att vi rör oss i skärgården kan det bli ganska kraftig sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Åksjuketabletter som alternativ. Tänk på att åksjuketabletter kan ha en lugnande effekt.

Reseledare och internationella gäster ombord

Vi gör dig uppmärksam på att det utöver skandinaviska gäster också finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av både skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider som arbetar med alla gästerna. Föredrag och informationsmöten kommer som utgångspunkt hållas på engelska. När vi går i land i grupper kommer det om möjligt tas hänsyn till nationalitet och språk.

Skeppets besättning

Utöver Albatros expeditionsteam finns två besättningsteam ombord, som arbetar tillsammans för att göra din resa till en helt unik upplevelse. Skeppets kapten, styrmän och matroser har ansvaret för drift och navigation samt sköter arbetet på däck. Intendenten och hotellstaben har ansvar för hytterna, suiterna och maten och de gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord, och se till att du har en behaglig resa. Bägge besättningsteam är engelsktalande.

Handen på hjärtat

En hjälpande hand ...

På den här kryssningen rör vi oss ibland på öppet hav och vi kan inte undvika viss sjögång. Se därför till att hela tiden ta stöd av de räcken och handtag som finns längs alla korridorer och väggar på fartyget. 

Vid ombordstigning i en zodiakbåt är det viktigt att hela tiden ha en hand fri så att man med ett så kallat sjömansgrepp snabbt kan ledas säkert på plats av en av sjömännen. 

Båda dessa regler gås igenom noggrant vid det först informationsmötet ombord. 
 
Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En härlig resa utöver det vanliga. Resan uppfyllde alla våra högt ställda förväntningar om intressanta, roliga och litet äventyrliga upplevelser. Starkt bidragande till det var Albatros reseledares och områdesexperters kompetens och deras förmåga att använda den. De visade stor omsorg om oss som resedeltagare och ett högt säkerhetsmedvetande i de situationer där det krävdes. Dessutom visade de alltid en positiv och trevlig inställning gentemot såväl deltagare som varandra ("Happy ship"). Samma positiva omdömen kan göras om fartygets personal som vi mötte i olika situationer.
Date published: 2019-05-30
Rated 3 out of 5 by from Intressanta resmål med mindre lyckade utflykter Resan var mycket intressant men utflykterna som vi betalade extra för var en besvikelse. På det första stoppet skulle vi besöka Springbank men det fick man ordna själv. Det var redan fulltecknat med smakprovningar så det blev inget besök. Vi skulle Kidaltonson Cross men det fungerade inte, var visst stängt. Inget annat alternativ erbjöds. Utflykten till Tobermary bestod i princip av lunch på ett ställe och sen provsmakning i ett mycket trångt rum med massor av människor. Ingen egen tid. Sedan färja till Oban, som vi inte fick se något av, vilket var en besvikelse. Utflykt nr 2 utlovade provsmakning på Talisker, som visade sig vara stängt och sedan skulle vi äta medhavd lunch i slottets trädgård men det ösregnade. Fick äta i bussen i stället men ok.
Date published: 2019-07-12
Rated 2 out of 5 by from Dåligt förberedda utflykter Dåligt förberedda program. Inga naturupplevelser i form av djurliv men vackra vyer. Utflykten till Talisker var en katastrof, ingen provning, och, när vi var åter i Oban, fick vi en brysk tillsägelse att genast ge oss av till gummibåtarna trots att Obas destilleri låg endast ca 50 m från gångvägen till båtarna. AV-utrustningen fungerade dåligt, TV-skärmarna hade grå text mot vit bakgrund och var svåra att läsa. Utflyktspaketet motsvarade inte våra förväntningar.
Date published: 2019-06-03
Rated 4 out of 5 by from En spännande och upplevelserik kryssning Vi fick uppleva mycket spännande, men den stora besvikelsen var att vi tillbringade alltför få timmar på Shetlandsöarna. Vi hade hoppats på att få se mer av själva ön i stället för att vandra på gatorna i Lerwick några timman. Efter en sådan lång sjöresa blev det ett för kort uppehåll för att uppleva ön. Vistelsen på båten var mycket bra med trevlig hytt, god mat, trevlig personal och fina föredrag.
Date published: 2019-06-05
Rated 3 out of 5 by from trevliga små orter. Små hytter inga platser att hänga kläder. Saknade sköna lounge möbler. Röriga informationer. Bättre uppdelning av nationaliteter. Vi hade inte utflyktspaketet ordnade själva vad vi ville se till till en ringa kostnad. Bäst var destilleriet i Oban.
Date published: 2019-06-03
Rated 3 out of 5 by from Dålig organisation Båt med bra service men program stämde ej.Guidning sämre Bra båt och bra serverings- och hyttpersonal. Det verkade som ni tagit fasta på expedition och mindre att visa Skotska öarna på kryssningen. Många brister i information och svensk guidning lika med noll.
Date published: 2019-06-08
Rated 4 out of 5 by from En upplevelserik kryssning Kryssningen genomfördes i stort enligt plan. Maten var utmärkt och varierande serverad av trevlig personal. Information stördes av fartygets dåliga högtalaranläggning
Date published: 2019-07-07
Rated 4 out of 5 by from En resa med både upplevelser och folkbildning En förlossning annorlunda resa men kunniga reseledare och bra service även av båtpersonalen. Tyvärr blev stoppet på Shetlandsöarna alldeles för kort.
Date published: 2019-05-30
 • y_2022, m_1, d_24, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.20
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_17
 • loc_sv_SE, sid_IECSC01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor