group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från storstadspuls till strandhotell och sultanens palats – upplev det bästa av Java och Bali

Java är en förunderlig ö. Mellan djungel och gröna risfält dyker det upp konformade vulkaner, och längs bergssidorna sträcker sig plantager med kaffe, kakao och kryddor, med små idylliska byar här och där.

Här besöker ser vi de sagolika templen Borobudur och Prambanan, och tar oss upp till vulkanen Bromos kraterkant. Vi ger oss ut på cykelturer, besöker sultanens palats, tar en stadsrundtur genom Indonesiens huvudstad Jakarta och tar morgontåget genom ett häpnadsväckande vackert landskap till Yogyakarta, som med sin mängd gallerier, caféer och gatukonst charmar alla besökare.

Nu har det blivit dags att fortsätta till paradisön Bali. Ubud är öns hjärta, och här bor vi 3 nätter på en härlig resort strax utanför staden, omgivna av de grönskande risfälten. Resan avrundas med strandliv i Sanur – här vi bor på strandhotellet Puri Santriyan Resort. Känn sanden mellan tårna, koppla av och smält alla intryck från en fantastisk rundresa på Java och Bali.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Rupiah

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Jakarta
Dag 2 Ankomst till Jakarta. Välkomstmiddag
Dag 3 Jakarta. Stadsrundtur
Dag 4 Från Jakarta med tåg till Yogyakarta
Dag 5 Yogyakarta och omnejd. Sultanens palats och Borobudur-templet
Dag 6 Yogyakarta. Cykeltur och tempelkomplexet Prambanan
Dag 7 Med tåg från Yogyakarta till Malang
Dag 8 Malang – Bromo
Dag 9 Morgonutflykt till Bromo. Vidare till Surabaya och med flyg till Bali
Dag 10 Ubud. Förmiddagscykeltur bland risfälten och eftermiddagsutflykt till Ubud
Dag 11 Dagen på egen hand i Ubud
Dag 12 Ubud - Sanur. ”Ungdomens källa” och kratersjön vid Batur-vulkanen
Dag 13 Sanur. Avkoppling och egna äventyr
Dag 14 Avresa från Bali
Dag 15 Hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Jakarta

Vi landar i Indonesiens huvudstad, Jakarta. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag. Övernattning i Jakarta.

Dag 2
Ankomst till Jakarta. Välkomstmiddag
Jakarta från ovan

Vi landar i Indonesiens huvudstad, Jakarta. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag. Övernattning i Jakarta.

Dag 3
Jakarta. Stadsrundtur
Nationalmuseet i Jakarta

Idag ger vi oss ut på en stadsrundtur i Indonesiens multikulturella huvudstad. Stadens sevärdheter är präglade av att Indonesien har varit under ett tydligt inflytande av bland annat Indien, Kina och Kambodja och var holländsk koloni fram till 1945. Vi inleder med ett besök på det vackra vita nationalmuseet som rymmer en stor samling arkeologiska, religiösa och etnografiska föremål som speglar Indonesiens kompakta natur och spännande historia.

Resan fortsätter till det 132 meter höga nationalmonumentet som öppnades år 1975. För att ta oss upp till toppen måste vi åka en hiss som är formad som ett torn på en fyrkantig tallrik. Vi nöjer oss därför med att titta på det utifrån eftersom ett besök innebär flera timmars kö. Längst ner i tornet finns ett litet museum som vi naturligtvis ska besöka.

Stadsrundturen slutar vid det gamla rådhuset som ligger i Oud Batavia som de holländska kolonialherrarna valde att döpa området till. På det stora torget framför rådhuset möts vi av drakseglare och människor på tandemcyklar. Om du vill göra som lokalinvånarna kan du hyra en tandemcykel till ett billigt pris på torget.  Övernattning i Jakarta.

 

Dag 4
Från Jakarta med tåg till Yogyakarta
Vackra balinesiska tyger

Vi tar morgontåget in i hjärtat av den frodiga ön Java, och tågturen inleds med en helt fantastisk utsikt över det kuperade och gröna landskapet. Efter lunch på tåget kommer vi fram till Yogyakarta som är Javas centrum för konst, kultur och utbildning. Om huvudstaden Jakarta är Javas ekonomiska motor är Yogyakarta en strålande finish där huvudsyftet är att njuta av livet i stadens atmosfär av konst, kultur och gamla indonesiska traditioner. Yogyakarta lockar till sig många lokala och utländska konstnärer och studenter tack vare sitt stora välrenommerade universitet och alla skolor för konstarter som traditionell dans, batik, målning, smyckedesign och träsniderier. Staden var en gång i tiden huvudstad i sultanatet Mataram och stadens överhuvud tituleras fortfarande sultan. Staden är det enda överlevande sultanatet i Indonesien.

Flera gånger under historiens gång har Yogyakarta utmärkt sig som frihetens stad, senast i kampen mot de holländska kolonialstyrkorna som belägrade staden 1948. Sultanen överlämnade sitt palats till det indonesiska motståndsfolket som vann ett ytterst förnämt huvudsäte i sin kamp för frihet. Holländarna vågade inte avsätta sultanen och riskera miljontals sultanlojala indonesers ilska. Staden är fortfarande en symbol för frihet för de flesta indonesier. När vi har checkat in på hotellet kan de mer energiska följa med reseledaren på en kort promenad i staden. Alternativt kan ni koppla av vid poolen.

Dag 5
Yogyakarta och omnejd. Sultanens palats och Borobudur-templet
Borobudur-templet

Vi inleder dagen med ett besök i sultanens palats, eller kraton, som palats kallas för i den här delen av världen. Palatset, som hade en framträdande roll under frihetskriget mot Holland, är fortfarande Yogyakartas centrum för traditionell kultur. Vi besöker några av de många paviljongerna och byggnaderna som än idag används för representation. Palatsets hjärta är den stora gästhallen som kallas för Den gyllene paviljongen. Likt merparten av byggnaderna i palatset är den rikt utsmyckad med gyllene sniderier i taket och på de många pelarna i teakträ. Både ytorna inomhus och utomhus övervakas av en äldre besiktningsman, trädgårdsmästare och städpersonal, som på traditionellt javanesiskt vis sätter en ära i att hålla palatset skinande rent.

Efter vårt besök hos sultanen äter vi lunch på en lokal restaurang i staden och beger oss sedan till Borobudur, världens största buddhistiska monument. Mitt i ett grönskande myller av risfält och smala palmträd ligger det fyrkantiga templet och utstrålar en fulländad harmoni. Detta fantastiska tempel är byggt som en trappyramid med totalt nio enorma trappsteg. På den översta plattformen står en enorm stupa omgiven av hela 72 mindre stupor varifrån en buddhastaty tittar ut genom stengyttret.  En fem kilometer lång fris omger templets sex nedersta plattformar. Här berättar den med hjälp av 500 statyer och 1 500 detaljerade reliefer berättelsen om Buddhas resa genom livet från födseln till Nirvana. Som alltid vad gäller buddhistiska monument ska man gå runt templet med solen för att få historien i rätt ordning. Borobudur byggdes mellan år 780 och 850 med två miljoner tillhuggna stenar och upptäcktes av holländarna år 1817. Genom årens lopp har den harmoniska konstruktionen överlevt både att ligga begravd under vulkanen Gunung Merapis askberg och ett bombanfall 1985. För att inte tala om alla miljontals besökare vars äventyrslystna skosulor dagligen sliter på de 1 200 år gamla stenarna. Lyckligtvis står templet sedan 1991 upptaget på UNESCOs förnäma lista över världens kulturarv.

Vi är tillbaka på hotellet sent på eftermiddagen.

Dag 6
Yogyakarta. Cykeltur och tempelkomplexet Prambanan
Prambanan-templet

Idag ger vi oss ut på en heldagsutflykt utanför staden. Vi kör till de fantastiska hindutemplen i den lilla orten Prambanan.

Vi byter ut bussen mot cykel och ger oss iväg på en spännande utflykt vid templen och de omkringliggande byarna. Efter vår cykeltur, som varar cirka 2 timmar, tittar på närmare på imponerande lämningar från en svunnen tid. Tempelkomplexet är det största av Javas hinduistiska tempel och de tre huvudbyggnaderna, som kan ses på långt håll, innehåller några av Javas bästa reliefer och skulpturer. De vackraste av relieferna återger scener från de berömda hinduistiska Ramayana-berättelserna. Dessa berättar den dramatiska historien om hjälten Rama och hans kamp mot de demoner som förde bort hans hustru Sita. Precis som vår nordiska mytologi rymmer Ramayana-eposet massor av vidskepelse och gamla levnadsregler, men har än idag en stor betydelse för dagens hinduer. Det största av Prambanan-templen är tillägnat guden Shiva, och flankeras av två mindre tempel tillägnade Brahma och Vishnu. De tre gudarna, ödeläggaren, skaparen och upprätthållaren, utgör en viktig treenighet i hinduismens komplexa gudasystem. Det storslagna Shiva-templet innehåller ett strålande exempel på ett av tempelkomplexets mest unika kännetecken, nämligen närvaron av buddhistiska element mitt i den hinduistiska pompan och ståten. Mitt i templet står en staty över den fyrarmade, dansande Shiva, en av hinduismens mest kända symboler, placerad i mitten av en enorm lotusblomma, buddhismens ständigt närvarande symbol för det rena sinnet. Anledningen till den religiösa symboliska handlingen är troligtvis att Javas buddhistiska och hinduistiska dynastier på 800-talet förenades av äktenskapet mellan en hinduistisk sultan och en buddhistisk prinsessa. Templen går naturligtvis att hitta på UNESCOs lista över världens kulturarv.

Vi kommer tillbaka till hotellet tidigt på eftermiddagen och tillbringar sedan resten av dagen på egen hand.

Dag 7
Med tåg från Yogyakarta till Malang
Teplantage på Java

Vi tar morgontåget in i hjärtat av den frodiga ön Java, och tågturen inleds med en helt fantastisk utsikt över det kuperade och gröna landskapet. Efter lunch på tåget kommer vi på eftermiddagen fram till den gamla kolonialstaden Malang.

Dag 8
Malang – Bromo
Vulkanen Bromo

Vi tillbringar eftermiddagen i den trevliga staden som byggdes ut av holländarna i slutet av 1700-talet. Vi promenerar längs de öppna boulevarderna som flankeras av storslagna kolonialtidspalats och mynnar ut vid en av stadens marknader, där man kan göra riktiga javanesiska fynd. Från Malang kör vi till Tosari som är utgångspunkt för vår utforskning av Bromovulkanen. Vi äter lunch på en restaurang längs vägen, och när vi kommer fram till Tosari inkvarteras vi på hotellet. Den lilla orten ligger på bergets sluttning och vi tillbringar resten av eftermiddagen med att gå runt i området och njuta av utsikten över den berömda vulkanen, som nästan liknar något från en annan värld. Bromo föddes för flera tusen år sedan ur kratern från en annan enorm vulkan, och ligger tillsammans med de två andra vulkantopparna i ett hav av aska och vulkansand. Bromo är fortfarande aktiv, och en pelare av rök och aska stiger lite då och då upp ur den runda kratern och tillför ytterligare en sagolik dimension till landskapets omåttliga skönhet.

Dag 9
Morgonutflykt till Bromo. Vidare till Surabaya och med flyg till Bali
Vi tar oss upp till kraterkanten på Bromo

Dagen inleds tidigt på morgonen med en tur upp till kraterkanten (det går att tillryggalägga den sista etappen till toppen till häst för den som vill). Här njuter vi av åsynen av solen som stiger upp över vulkanen och kastar sitt varma, rödaktiga ljus över Bromos rykande krater och det mäktiga havet av sand och aska som omger vulkanens botten. Vi hoppas på bra väder i samband med utflykten, men kan självklart inte garantera att solen tittar fram. När vi har sett det strålande morgonljuset (oavsett om det är molnigt eller ej är det fantastiskt vackert) höja sig över Indonesiens kanske mest storslagna landskap återvänder vi till hotellet och äter frukost.  Vi reser med buss mot Javas stora hamnstad Surabaya varifrån vi flyger till Bali.

Vid ankomsten till Bali styr ni kosan mot Ubud, som ligger cirka en timme med buss från flygplatsen. Här har vi hittat en charmig resort belägen i hjärtat av Bali.

Dag 10
Ubud. Förmiddagscykeltur bland risfälten och eftermiddagsutflykt till Ubud
På cykeltur

Om du behöver nypa dig i armen när du vaknar upp i den här miljön, så är det fullt förståeligt! Här råder lugnet, det finns inget trafikkaos och utsikten över de frodiga risfälten är makalös. Efter en lugn morgon med långfrukost beger vi oss ut på en cykeltur i området. Turen går längs fält och risterrasser och ut i den lantliga idyllen. Längs vägen passerar vi risfält, kryddodlingar, små byar och stannar för att titta på tempel, hus eller vardagslivet vi möter längs vägen. Vi har med oss massor av nya intryck när vi återvänder till resorten.

Vi hinner med några timmars avkoppling vid poolen samt lunch innan vi på eftermiddagen sammanstrålar för att ta bussen in till Ubud centrum, cirka en kvarts resa bort.

Ubud räknas som öns kulturella centrum och området runt staden lockar till sig många utländska konstnärer som reser hit för att odla sin kreativa ådra och njuta av livet. Utforska gärna de många konsthantverksbutikerna i staden. Ubud är även en hektisk stad med en del trafik på de två huvudgatorna, och efter några timmar i den trevliga, men även något hektiska, staden, återvänder vi till vår rofyllda resort.

Dag 11
Dagen på egen hand i Ubud
I Ubud

Dagen tillbringas på egen hand. För de som vill arrangerar reseledaren en liten förmiddagspromenad.

Senare kan man besöka Goa Gajah, eller Elefantgrottan, där själva grottan är inhuggen i en klippvägg och själva ingången är formad som munnen på en demon. Innanför den t-formade grottan syns fragment av hinduistiska symboler, bland annat hindu-guden Shiva och Shivas son Ganesh med elefanthuvud. På gårdsplanen framför grottan finns två gamla bassänger med vatten som sägs komma från ungdomens källa, som får lokalinvånarna att vallfärda hit för att rena kropp och själ. Det är osäkert när templet byggdes, men en ungefärlig gissning är 1000-talet. Holländska arkeologer upptäckte grottan år 1923, men fontänen och bassängerna upptäcktes inte förrän 1954. Den som vågar kan utforska tempelbyggnaderna i Ubuds berömda apskog i utkanten av staden.

Dag 12
Ubud - Sanur. ”Ungdomens källa” och kratersjön vid Batur-vulkanen
Färg i mängder på Bali

Vi lämnar Ubud och tillbringar dagen med en härlig utflykt runt Bali.  Dagens utflyktsmål är Kintamani som är namnet på ett vackert bergsområde med en fantastisk utsikt över den aktiva vulkanen Batur och den klara Batursjön. Eftersom det kan bli kyligt uppe i bergen rekommenderar vi att du tar med en tröja. På vägen till Kintamani besöker vi en konstnärsstad och staden Tampaksiring. Här ser vi Ungdomens källa dit lokalinvånarna kommer för att rena kropp och själ.  Efter dagens upplevelser kör vi till strandorten vid Sanur och kommer fram sen eftermiddag.

Dag 13
Sanur. Avkoppling och egna äventyr
Ta ett svalkande dopp i poolen

Vi tillbringar dagen med att njuta av tillvaron i Sanur. Vi bor på det 4-stjärniga hotellet Puri Santrian som ligger direkt på stranden. Sanur Beach är det perfekta resmålet för den som vill koppla av i en rofylld och naturskön miljö. I staden kan du besöka de lokala marknaderna och massor av småbutiker och souvenirbodar.

Längs kusten ser du fiskebåtarna komma in med dagens fångst, och från Sanur anordnas snorklingsturer ut till färgsprakande fiskar och koraller. Du kan också koppla av med en massage på stranden eller äta middag vid vattenbrynet med tårna nerborrade i sanden.

Dag 14
Avresa från Bali

Det är dags att lämna Bali. Vi tillbringar dagen på egen hand och i slutet av dagen kör vi till flygplatsen för att styra kosan hemåt.

Resan kan förlängas med ytterligare fyra nätter på Puri Santrian i Sanur.

Dag 15
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Jakarta och Bali – Stockholm t/r med mellanlandning
 • Inrikesflyg Surabaya - Bali
 • Utflykter och inträden enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3, 5-10 och 12
 • Middag dag 2, 9 och 13
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Indonesien 35 USD som betalas kontant vid ankomst
 • Dricks till lokalguider och chaufförer cirka 400 kronor per person
 • Skatt vid inrikesflygning 2 USD som betalas kontant vid incheckningen på flygplatsen
 • Personliga förnödenheter
 • Eventuella extraarrangemang
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

En aktiv resa

Under den här resan kommer vi att vandra mycket. Det är viktigt att de som deltar på resan är i allmänt god fysisk form och kan röra sig utan hjälp. Alla som har en normal fysik kan delta men det är viktigt att veta att vi även kommer att ta oss fram i kuperad terräng. Den är resan lämpar sig därför inte för personer som har svårt för att gå eller är i behov av rullator eller rullstol.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Indonesien

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, vaccinationer och visum:

www.albatros.se/resmal/asien/indonesien

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

IDRTR03ASE