Kanalöarna och Normandie: Historisk kryssning på Engelska ka

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Krigskyrkogården vid Omaha Beach, klosterön Mont-Saint-Michel och Saint-Malo, vackra Jersey, Guernsey och Alderney

I år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut och på Albatros har vi tagit fram en enastående kryssning som tar dig med till den franska kusten i Normandie och de charmiga brittiska Kanalöarna.

Vi minns D-dagen med besök på invasionsstränderna Utaha och Omaha Beach, ser Luftwaffes gamla huvudkvarter på Alderney och får en inblick i Jerseybornas liv under kriget. Medeltiden väcks till liv när vi besöker den UNESCO-skyddade klosterön Mont-Saint.Michel, och med häst och vagn utforskar vi lilleput-ön Sark.

Resan ramas in av det gröna, böljande landskapet i Normandie och Kanalöarnas milslånga tidvattenstränder och pittoreska fiskehamnar.

Vi kryssar med Ocean Nova som har 45 hytter – alla är utvändiga så att du kan njuta av det vackra landskapet i fulla drag. I priset ingår dessutom helpension på kryssningen.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Skandinavisktalande reseledarteam

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Engelska pund, euro

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm– London – Portsmouth
Dag 2 Engelska kanalen - Cherbourg, Frankrike. Utflykt med D-dagen som tema
Dag 3 Alderney, England. Promenad till bland annat St. Anne’s Church och sulfågelkolonin vid Les Etacs. Vidare till den bilfria ön SarkSark
Dag 4 Guernsey. Stadsvandring i St. Peter Fort till bland annat Victor Hugos hus och tid på egen hand
Dag 5 Saint-Malo och UNESCO-bevarade Mont-Saint-Michel, Frankrike
Dag 6 Jersey. Utflykt till St. Matthew’s Church med glaskonst, Corbière-fyren, St. Brelade’s Bay och Jersey War Tunnels
Dag 7 Dagen på egen hand eller utflykt till Jerseys östra del
Dag 8 Tid för egna äventyr Besök djurparken Durrell Wildlife Park, en lavendelfarm eller vandra till St. Aubin’s Bay
Dag 9 Hemresa till Stockholm via Köpenhamn

M/V Ocean Nova

Alla hytter är utvändiga

Därför är den oöverträffad till kustnära kryssningar, även i svårtillgängliga farvatten. På översta däck ligger en panoramalounge med stora fönster där man kan njuta av de vackra vyerna med en kopp kaffe i ena handen och kikaren i den andra.  Hytterna är trevligt inredda och samtliga hytter är utvändiga.  Ocean Nova tar dig med på äventyr – behagligt och tryggt!

 

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm– London – Portsmouth
Ocean Nova
Vi flyger från Stockholm till London och fortsätter sedan söderut mot Charles Dickens charmiga födelsestad Portsmouth. Här hittar vi huvudkvarteret för kungliga engelska flottan, Royal Navy och Albatros trevliga fartyg Ocean Nova. Vi går ombord och vinkar farväl till Englands kust. Härifrån reste tiotusentals soldater för över 70 år sedan mot ett okänt öde, och många miste livet vid Normandiets kust. Den här delen av historien är temat för morgondagens utflykt (vi kör 94 kilometer i cirka 1,5 timme).
Dag 2
Engelska kanalen - Cherbourg, Frankrike. Utflykt med D-dagen som tema
Cherbourg Cannon

Vi anländer till den franska kusten och djuphavshamnen i Cherbourg, ett viktigt mål för invasionsstyrkorna 1944 när transporterna kunde gå direkt från USA till Frankrike utan att behöva lasta om i England. Från Cherbourg går färden vidare med buss i D-dagens spår och vi minns Operation Neptune och Operation Overlord, de berömda kodnamnen för D-dagen och invasionen av Normandie.

 Vi börjar med att köra till den lilla staden Sainte-Mère-Église, berömd för ett av invasionens första slag där fallskärmstrupper från den 82:a och 101:a amerikanska luftburna divisionen intog den strategiskt viktiga staden från luften, innan man landsatte sina styrkor på Omaha och Utah Beach. I kyrktornet hänger en staty av en fallskärmssoldat till minne av slaget. Här landade John Steel från 505:e fallskärmsregementet och fastnade i stadens kyrktorn varifrån han blev en passiv åskådare till striden på stadens torg. Han slapp själv att bli tillfångatagen eller skjuten genom att spela död – en scen som även finns med i filmen Den längsta dagen.

Härifrån fortsätter vi till Utah Beach som är den västligast belägna av de fem stränderna där de allierade landsteg. Vi kör längs den sumpiga terrängen som översvämmades med vatten av tyskarna för att försvåra en eventuell invasion. Vi stannar vid St.-Madie-du-Mont och minnesmärket över de 800 danska sjömän som deltog i den stora operationen. Vid La Madeleine-stranden vandrar vi uppför sandklitterna och fortsätter ned till stranden där allting började. Här kämpade tusentals soldater sig upp på land för att gå ett okänt öde till mötes. Det är inte svårt att föreställa sig det inferno de unga soldaterna mötte där på stranden.

Vi får en ännu tydligare bild av händelserna när vi besöker informativa Utah Beach D-Day Museum. Vi fortsätter österut till invasionsstränderna Omaha och Gold som var scen åt de första invasionsförberedelserna den 6 juni 1944. Vid Omaha Beach besöker vi den amerikanska soldatkyrkogården och de 9 387 vita namnprydda korsen som står sida vid sida. Och vi skickar en extra tanke till Tony, Mike och de andra tonåringarna som gav sina liv för att befria den andra sidan av Atlanten, långt bort från Kaliforniens stränder och Oklahomas oändliga majsfält. 

Vi fortsätter förbi Pointe du Hoc, den höga och branta klippan där amerikanska rangers under kraftig eld tvingades kämpa sig upp på den sönderbombade fästningen bara för att upptäcka att de stora tyska kanonerna hade ersatts av trästolpar. De 225 männen hade efter ett dygn decimerats till endast 90 stycken, men deras insatser var ovärderliga för invasionen av Frankrike.

Vi återvänder till Cherbourg och vårt fartyg där vi kan smälta dagens upplevelser. (Idag kör vi cirka 180 km).

Dag 3
Alderney, England. Promenad till bland annat St. Anne’s Church och sulfågelkolonin vid Les Etacs. Vidare till den bilfria ön SarkSark
Sark

Idag lägger vi till vid ön Alderney som är en orörd och fridfull ö tillika den nordligaste belägna av Kanalöarna. Den lilla ön är bara två gånger fem kilometer stor och bebos av strax över 2000 själar. Ön har en rik historia och bjuder på en rik flora och fauna, vackra stränder, en avundsvärd livsstil med ett unikt och smittande fenomen som lokalinvånarna kallar för ”en känsla av Alderney – that Alderney feeling”. Vi ger oss ut på promenad under några timmar. Vi börjar vid St. Anne’s Church som uppfördes 1850. Denna kallades för Kanalöarnas katedral på grund av sin storlek. Den fungerade även som fort och skydd för Kanalöarna mot det franska hotet.

Vi passerar Government House och vackra Les Mouriaux House innan vi kommer fram till Luftwaffes gamla huvud- och avlyssningskvarter. Vi passerar det gamla lerfältet där man tidigare hämtade lera till mursten. Det enda som finns kvar idag är en gammal skorsten från murstenstillverkningen. Vi kommer fram till Les Etacs där vi tar oss tätt inpå sulornas lekkoloni. De första fåglarna anlände 1940 när det kommersiella fisket upphörde och istället gav plats åt fiskfångande sulor. Idag består kolonin av över 5 700 fågelpar. Innan vi återvänder till staden passerar vi Fort Tourgis som skulle skydda den brittiska flottan mot angrepp från den franska, men som slutade slutade i Hitlers våld. Efter detta kan vi kika runt lite på staden innan vi stiger ombord på fartyget för att fortsätta vår resa.

Vi kastar ankar vid bilfria ön Sark som är den minsta av de fem kanalöarna och består av Lilla Sark och Stora Sark. Även om ön bara är fem kilometer lång och två kilometer bred kan den stoltsera med en 65 kilometer lång kustlinje, förmodligen den vackraste i världen.  Vi nyttjar öns enda motordrivna fordon som är en boskapsvagn kopplad till en traktor. Denna tar oss till öns mitt där traktorn byts ut mot häst och vagn. Vi åker runt på ön och njuter av det vackra landskapet, och får sedan skjuts tillbaka till öns centrum där vi kan tillbringa lite tid på egen hand. Det går även att hyra cyklar för den som vill. Vi rekommenderar en cykeltur på Lilla Sark. Utflykten är vacker och spännande och man kan bland annat cykla över en liten naturbro som förbinder de två öarna och löper över branta klippor med ett fall på cirka 100 meter. Den som vill kan även utforska ön till fots längs några av de många vandringslederna. Eller kanske bara följa vägarna där trafiken består av häst och vagn eller traktor.

Dag 4
Guernsey. Stadsvandring i St. Peter Fort till bland annat Victor Hugos hus och tid på egen hand
Hytt på Ocean Nova

På Guernsey möts vi av en berusande blandning av landskapssceneri och det bästa av moderna Europa. Vi inleder besöket med en liten promenad från Town Church och runt i staden St. Peter Port, som ligger uppe på en kulle. Vi får höra berättelsen om Sir John Brock som föddes på Guernsey och slutade som en av Kanadas viktigaste militärhjältar på 1800-talet. Härifrån går vi 152 trappsteg uppför kullen och besöker platsen där man brände häxor på 1500- och 1600-talen. Vi kommer fram till Hauteville där vi hittar Victor Hugos hus. Den franske författaren, som bland annat skrev Les Miserables, tillbringade 15 år i exil på Guernsey från 1855, och ön sägs ha gett honom mycket inspiration. Vid Mignot Plateau har vi en fantastisk utsikt över staden och på vägen ner från Hauteville ser vi ett vackert upprustat viktorianskt hus som bjuder på historiska vingslag.

Vår lilla promenad tar cirka en timme och efter detta kan vi tillbringa lite tid på egen hand. Den som vill kan besöka fästningen Castle Cornet. Här finns hela muséer, vackra utsiktsplatser och en härlig trädgård där ett kanonskott fyras av varje dag kl. 12.00. 

Dag 5
Saint-Malo och UNESCO-bevarade Mont-Saint-Michel, Frankrike
Mont-Saint-Michel

Vi är nu tillbaka i Frankrike och lägger till i hamnstaden St. Malo. Härifrån kör vi till den kända klosterön Mont St. Michel som är vackert belägen mitt ute i havet. Det berömda klostret har fått sitt namn efter ärkeängeln Michael som bad ärkebiskopen av Saint Auberg d’Avranches att uppföra helgedomen redan 708. Klostret blev snabbt en tillflyktsplats för pilgrimer som donerade stort och smått och fick platsen att blomstra. Senare intogs pilgrimsplatsen av benediktinerorden som förvandlade byggnaderna till det praktfulla monument vi ser idag. Utvidgandet av klostret innebar att munkarna tvingades göra enorma fundament som kunde bära den nya tyngden. Ett både kostsamt, svårt och stort arbete som vi själva kommer att få se.  Dåtidens pilgrimer tvingades vänta på att tidvattnet lade sig innan de kunde komma ut till ön och under årens lopp har många av dem gått en fruktansvärd drunkningsdöd till mötes efter att de överraskats av tidvattnet eller fastnat i kvicksand.

Vi tar oss dock ut till klosterön med små bussar på bra vägar.  På vägen upp till klostret passerar vi en liten stad på den branta klippan och när vi äntligen når upp till toppen belönas vi med en fantastisk utsikt från den vackra klosterterrassen. Klostret är uppfört i en så kallad gotisk benedektinerstil och upptogs 1979 på UNESCO:s världsarvslista. Efter klostret ska vi besöka Saint-Malo. Här har vi tid att utforska den trevliga gamla stadskärnan och den gamla försvarsfästningen ”intra muros” bakom stadsmurarna. Den charmiga stadskärnan återuppfördes efter andra världskrigets bombattacker och idag blomstrar små trevliga restauranger och kaféer där vi kan avnjuta en galette, fylld bovetepannkaka eller kanske en calvados innan vi återvänder till fartyget och vårt flytande hotell och sätter kurs mot Jersey.

Dag 6
Jersey. Utflykt till St. Matthew’s Church med glaskonst, Corbière-fyren, St. Brelade’s Bay och Jersey War Tunnels
St. Brelade's Bay

Vi äter en sista frukost på Ocean Nova och närmar oss Saint Helier, Jerseys huvudstad. Jersey har en dramatisk historia med gamla borgar, anglo-franska småbyar med bra restauranger, vackra kuststräckor samt trevliga badvikar. Ön bjuder in till allt från aktiva vandringar till shopping. Jersey är även känt för sina kor, skattefrihet, fascinerande tidvatten och BBC-serien om polisen Bergerac.

När vi har stigit i land gör vi en utflykt. På programmet står västra delen av den spännande ön. Vi besöker glaskyrkan St. Matthew’s vars inre är utsmyckat av den världsberömda glaskonstnären René Lalique, som framförallt är känd för sina fantastiska art nouveau-verk av glas. Vi tittar även på den vackra och pampigt belägna fyren Corbière som blickar ut över havet från toppen av klipporna. Turen går sedan vidare runt St. Aubins Bay och fortsätter ut mot Noirmont Farm varifrån vi har en vacker utsikt över havet och de gamla tyska försvarsställningarna. Vid vackra St. Brelade’s Bay, där alla rika och berömda håller till, har vi tid för lunch på egen hand. Dagens utflykt avslutas med Jersey War Tunnels. Jersey War Tunnels är ett underjordiskt tunnelsystem som grävdes ut under andra världskriget av tyskarna och som idag omvandlats till ett spännande museum. Här får vi en intim inblick i Jerseybornas situation under andra världskriget, och vi kan riktigt känna historiens obehagliga vingslag när vi går runt i de långa tunnelsystemen.

Dag 7
Dagen på egen hand eller utflykt till Jerseys östra del
Mont Orgueil-borgen, Gorey

Den som vill kan tillbringa dagen på egen hand eller följa med reseledaren på en utflykt till östkusten. Vi inleder på La Hougue Bie som är en spännande gravplats med en över 6 000 år gammal historia. Den modiga kan krypa genom tunneln och in i de gamla gravkamrarna. Det tillhörande geologiska museet är också väl värt ett besök. Härifrån fortsätter vi vår utflykt till den norra kuststräckan längs smala vägar kantade av stenmurar och välskötta häckar. Vackra Jerseykor blickar ut mot oss från fälten med sina milda ögon och vi får vara beredda på att hamna bakom en traktor fullastad med Jersey Royals, öns egen potatissort. 

Efter att ha njutit av den vackra kuststräckan i norr fortsätter turen längs östkusten, och om vädret tillåter har vi möjlighet att vandra ett par kilometer längs kusten från St. Catherine’s Bay till Gorey (cirka 2,5 km). Om vädret inte är på vår sida eller vi föredrar bussen får vi lite mer tid i hamnen i Gorey. Vid ebb kan man se fartygen ligga på havsbottnen i väntan på att återigen lyftas upp av Engelska kanalens vatten. Efter en lunch eller något uppfriskande att dricka på egen hand besöker vi öns första fästning, det imponerande och välbevarade Mont Orgueil Castle. Utflykten kostar 400 kr (varav inträdesavgift på cirka 180 kr).

Dag 8
Tid för egna äventyr Besök djurparken Durrell Wildlife Park, en lavendelfarm eller vandra till St. Aubin’s Bay
Lavendelodling, Jersey

Jersey har många upplevelser att erbjuda. Du kan välja mellan en trevlig vandringsrutt eller kanske ett besök på vackra Lavender Farm, en familjedriven gård som tillverkar exklusiva produkter av lavendel. Här får vi se lavendelfälten och höra mer om hur doften utvinns ur de lila lavendelblommorna. Från gården kan vi ta en promenad längs den gamla järnvägen som idag endast håller öppet för cyklister och fotgängare (1,5 km) fram till lilla St. Aubin’s Bay. Här kan den som vill ta bussen hem.

Även Durrell Wildlife Park är väl värt ett besök. Djurparken grundades för över 50 år sedan av den brittiske zoologen och författaren Gerald Durrell, som i den engelsktalande delen av världen kan jämföras med David Attenborough. I parken hittar vi över 130 utrotningshotade djurarter, bland annat Sumatra-orangutanger, lemurer och komodovaraner. Detta är vår sista kväll på Jersey och våra reseledare bjuder på en öl på en av de lokala pubarna. Efter detta kan den som vill på egen hand avnjuta en sista middag i St. Helier, kanske tillsammans med nyvunna resvänner.

Dag 9
Hemresa till Stockholm via Köpenhamn

Nu är det dags att ta farväl av Jersey. Vi reser hem till Stockholm via Köpenhamn.

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt/-rum

15 498 kr

(endast möjligt i kat. C)

Tillägg för uppgradering av hytt
 • Hyttkategori  C: + 2 548 kr per person
 • Hyttkategori B: + 4 198 kr per person
 • Hyttkategori A: + 6 398 kr per person
Barnrabatt 2-11 år

50 % av grundpriset med 2 betalande vuxna i samma hytt

3 personer i samma hytt
Om man bor 3 personer i samma hytt får man en rabatt på 3 850  kr per person (endast möjligt i kat. B)
Priset inkluderar
 • Skandinavisktalande reseledarteam
 • Flyg Stockholm – London Gatwick och Jersey – Köpenhamn - Stockholm
 • Lokal transport i England och på Jersey vid ankomst och avresa dag 1 och 8
 • Utflykter enligt program
 • Informationsmöten och föredrag som hålls av reseledarna
 • 6 dagars kryssning med Ocean Nova i delad utvändig dubbelhytt med bad/toalett (kat. D)
 • 3 nätter på Hotel Mayfair i Saint Helier på Jersey i delat standard dubbelrum
 • Helpension på fartyget
 • Frukost på hotellet
 • Kaffe och te på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Utflykt till östra Jersey 510 kr (bokas hemifrån för att säkra plats)
 • Tillägg för enkelhytt/-rum eller hyttuppgradering
 • Eventuella måltider på land
 • Drycker (förutom kaffe och te)
 • Dricks till besättningen på Ocean Nova (räkna med ca 13,5 euro per dag per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämnts under ”Priset inkluderar”
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 40 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Brexit

Storbritannien gick 1 februari 2020 ur EU, och det så kallade Brexit har nu skett. Inresereglerna för EU-medborgare och norrmän ändras inte i 2020, och således är det inget som påverkar våra resenärer fram till 31/12 2020. Man reser fortfarande in i landet med vanligt pass och utan visum. Om det ändras 2021, uppdaterar vi naturligtvis hemsidan och informerar de kunder som bokat en resa med oss.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Mer om dina resmål

Om du vill vet mer om dina destinationer, till exempel om klimatet, så kan du göra det här:

Jersey: http://www.albatros-travel.se/resmal/europa/jersey

England: http://www.albatros-travel.se/resmal/europa/england

 

 

 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

GBCSC01ASE