Kazakstan – nomadernas land

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Äpplets huvudstad Almaty, storslagna nationalparker och bergslandskap i Centralasiens största land

Följ med på en spännande resa till Kazakstan där en uppsjö av natur- och kulturupplevelser väntar! Vi besöker bland annat landets gamla huvudstad Almaty, vackert belägen vid foten av Tian Shan-bergen, fördjupar oss i landets spännande historia och trängs med lokalinvånarna på livliga marknader och trevliga gågator. 
Resans höjdpunkt är ett fyra dagars äventyr i landets två största nationalparker som bjuder på några av Centralasiens mest imponerande naturupplevelser. Vi vandrar längs de vackra sjöarna Kaindy och Kolsoy, ser de röda sandstensbergen i  Charyn Canyon och hänförs av de fantastiska bergsvyerna. 

Längs vägen bor vi bland annat på små privatägda pensionat där vi bekantar oss med lokalbefolkningen och deras traditioner. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Albatros aktiv

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Kazakstanska Tenge (KZT)

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Almaty. Stadsrundtur inklusive Panfilovparken och Musikmuseet och Kok Tobe-berget
Dag 3 Almaty. Nationalmuseet och utflykt till Zaili Ala Tau-bergen. Möjlighet för tillköpsutflykt vinprovning inkl. middag
Dag 4 Almaty – Altyn Emel. Upplevelser i nationalparken. Nationalparksmuseet och de sjungande klitterna
Dag 5 Altyn Emel - Charyn Canyon – Saty. Sandstensbergen, slottsdalen och ankomst till Saty
Dag 6 Saty – Kolsay – Saty. Naturupplevelser vid Kolsay-sjöarna
Dag 7 Saty – Kaindy – Almaty. Utflykt till Kaindy-sjön, lunch och återresa till Almaty
Dag 8 Almaty. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 9 Hemresa Almaty – Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

På kvällen flyger vi till Almaty i Kazakstan där vi landar följande morgon.

Dag 2
Almaty. Stadsrundtur inklusive Panfilovparken och Musikmuseet och Kok Tobe-berget Cirka 20 km
Färgglada hus i Kazakstans största stad

Efter vi har landat kör vi direkt till vårt hotell där vi äter frukost och kan vila efter flygresan.

Almaty, eller Alma Mata, är Kazakstans största stad med över 2,2 miljoner invånare. Namnet Almaty kan översättas till äpplets fader, och områdets klimat är fördelaktigt för just denna frukt. Staden var huvudstad mellan 1929 och 1997, varefter titeln övertogs av Astana. Det finns flera förklaringar till flytten. Några anser att den gjordes av geopolitiska skäl medan andra tror att Almatys placering i landets sydöstra hörn var opraktisk.
Pamfilovparken med den berömda träkyrkan är centralt belägen i Almaty och här inleder vi dagens stadsrundtur. Härifrån fortsätter vi till hjärtat av Almaty, som är präglat av gamla vackra byggnader och lummiga träd längs de breda boulevarderna. Invånarna i Almaty hyser en villkorslös kärlek till sin stad, och belägenheten vid foten av Tian Shan-bergen, som betyder himmelskt berg, bildar en vacker bakgrundskuliss. Staden är dessutom hållplats för den södra delen av transsibiriska järnvägen. 

Vi ska även titta in förbi på stadens musikmuseum som har en samling på över 1 000 unika musikinstrument. Kazakstans invånare är väldigt stolta över sin musiktradition och museet ger en god inblick i historien. Till sist tar vi linbanan och åker upp till toppen Kok Tobe-berget. Det 1 100 meter höga berget är ett perfekt utflyktsmål för lokalbefolkningen och här har man en fantastisk panoramautsikt över den vackra staden. Vi avslutar dagen med en välförtjänt middag.

Dag 3
Almaty. Nationalmuseet och utflykt till Zaili Ala Tau-bergen. Möjlighet för tillköpsutflykt vinprovning inkl. middag Cirka 60 kilometer
Vackra vyer

Vi inleder morgonen med att besöka det centrala stadsmuseet som är ett av Centralasiens största museer. Här ger över 300 000 föremål en väldigt bred introduktion till Kazakstans historia, och även om montrar och texter för tankarna till det gamla Sovjetunionen är museet definitivt värt ett besök. 

Den snötäckta bergskedjan Zaili Ala Tau, med bergstoppar på 4 000 meter över havet, bildar en praktfull kuliss för Kazakstans största stad. I den här delen av Centralasien finns en geografisk skiljelinje mellan de oändliga stäpperna norr om staden och gränslandet Kirgizistans berg i söder. 

Vi reser med buss till nationalparken, som ligger cirka en timmes bilresa från centrum. Ett första stopp blir vid skridskobanan Medeo som är en av de högst belägna i sitt slag, och där det sattes ett otal världsrekord på den gamla Sovjettiden. Den tall- och barrskogssmyckade dalgången omges av branta berg. Här finns öppna vidder med alpina växter och karga slätter. Flockar av korpar och Himalayagamar svävar över glaciärerna och murmeldjur hukar bland nedstörtade klippblock. Om vi har tur får vi se stenbockar beta på sluttningarna eller längs bergbäckarna.

På seneftermiddagen tar bussen oss tillbaka till Almaty. Vi kommer tillbaka till vårt hotell mitt på dagen och resten av dagen är avsatt för upplevelser på egen hand. Det finns även möjlighet att delta i en lokal gourmetupplevelse där vi blir introducerade till den lokala vinproduktionen, med efterföljande middag och underhållning på en lokal restaurang (vinprovning och efterföljande middag är inte inkluderat i priset och ska bokas i förväg. Läs mer under tillköpsutflykt).  

Dag 4
Almaty – Altyn Emel. Upplevelser i nationalparken. Nationalparksmuseet och de sjungande klitterna Cirka 260 kilometer
Altyn Emel nationalpark

Efter frukost lämnar vi hotellet med allt vårt bagage och fortsätter resan ut i Kazakstans fantastiska natur. Framför oss väntar tre dagars fantastiska upplevelser i Kazakstans sydöstra del. Landskapet är präglat av stäpper, halvöken och Tian Shan-bergen, och eftersom vägnätet inte är speciellt utvecklat i den här delen av landet är det primära transportmedlet moderna 4-hjulsdrivna bilar med plats för fyra till fem personer.

Vid ankomsten till Altyn Emel nationalpark äter vi lunch innan vi tar oss an upplevelserna i de vackra omgivningarna. Nationalparken kan stoltsera med en imponerande flora och fauna. Här lever persiska antiloper, vilda åsnor och hundratals växtarter. 

Vi börjar med ett besök på det lilla museet där vi får lära oss mer om historian om Altyn Emel. Den stora nationalparken täcker ett område på hela 4 600 km2, där stora ytor inte är tillgängliga för turister. 

Vi fortsätter härifrån till ett ökenområde där sanddyner täckta med gräs och strandråg utgör ett särpräglat område som kallas för de sjungande klitterna. I generationer har områdets nomader ansett området som heligt, och vid stormigt väder kan man periodvis höra ljudet av vinden som viner mellan Kyshi och Ulken Kalkany-bergkamrarna i det storslagna landskapet.

Tidig kväll återvänder vi till vårt pensionat där vi avnjuter en välförtjänt middag.

Dag 5
Altyn Emel - Charyn Canyon – Saty. Sandstensbergen, slottsdalen och ankomst till Saty Cirka 350 kilometer
Altyn Emel nationalpark

Vi lämnar nu nationalparken och styr kosan mot Charyn Canyon. Charyn Canyon är ett imponerande vackert landskap bestående av röda sandstensberg med inslag av eroderade floddalar och halvöken. Ravinen sträcker sig längs Tian Shan-bergen och över 150 kilometer längs Charyn-floden som rinner längst ner i den djupa ravinen. Några kallar Charyn Canyon för en kopia av Grand Canyon i Colorado, men området är tämligen unikt. 

Vi stannar vid det fantastiska naturfenomenet och ska bland annat titta närmare på området, som även går under namnet Slottsdalen. Ett område där de karakteristiska sandstensbergen är förvillande lika borgar eller slott. Vi gör en lätt vandring på en knapp timme på ravinens botten. Här leder en liten väg oss förbi de unika klippformationerna som är omgärdade av branta, lodräta klippor.

I slutet av dagen kommer vi fram till den lilla landsorten Saty. Här ska vi övernatta i två nätter, och vi får möjlighet att bekanta oss med både naturen och lokalinvånarna. Saty ligger vid foten av Tian Shan-massivet och bjuder på några av Centralasiens mest spektakulära naturscener. Här är turisterna få och lokalbefolkningen är väldigt vänlig och intresserad av besökare. 

På vårt pensionat avrundar vi en lång och innehållsrik dag med en god middag.

Dag 6
Saty – Kolsay – Saty. Naturupplevelser vid Kolsay-sjöarna Cirka 50 km
Området vid Kolsay-sjöarna är fantastiskt vackert

Idag är det dags för upplevelser i den storslagna naturen. Efter frukost besöker vi en av de vackra Kolsay-sjöarna vid gränsområdet till Kirgizistan. Sjön ligger på 1 800 meters höjd och är omgärdad av skogar med höga träd. Djur- och fågellivet är rikt och varierande och det finns över 700 registrerade växtarter i området, varav 11 är klassade som sällsynta. 

Vandringen vid sjön görs i kuperad terräng, och den väl utmärkta stigen löper cirka två kilometer. Längs vägen stannar vi och avnjuter våra lunchpaket i sällskap av den storslagna naturen. Vi befinner oss väldigt nära gränsen till Kirgizistan, och här kan man ofta se hur kungsörnen spejar in livet på marken.

På eftermiddagen fortsätter naturen att stå i centrum, och den äventyrslystne har möjlighet att göra en extra vandring i området. På kvällen intar vi åter en välförtjänt middag på vårt pensionat.

Dag 7
Saty – Kaindy – Almaty. Utflykt till Kaindy-sjön, lunch och återresa till Almaty Cirka 300 km
Vi ska äta lunch hos en lokal familj

Efter en god natts sömn har det blivit dags för oss att lämna vårt pensionat i Saty. 

På vägen tillbaka till Almaty kör vi förbi den imponerande Kaindy-sjön, som ligger 2 000 meter över havet. Sjön bildades efter en jordbävning år 1911, då stora vattenmassor täckte ravinen och skogen. Sjöns kalla vatten har gjort att trädstammarna finns bevarade än idag, och de sticker upp överallt ur sjöns klara blågröna vatten. Vi gör en lätt vandring i det natursköna området, och den som har trötta ben har även möjlighet att göra utflykten till häst (hästtransport ingår inte i priset). 

Efter några härliga upplevelser vid Kaindy-sjön bjuds vi på lunch hos en lokal familj.  Det kazakstanska köket är framför allt känt för sina kötträtter, som oftast utgår från landets djurbestånd i form av kor, får, kamel eller häst. Till detta serveras nybakat pilaffbröd samt säsongens grönsaker. Hos familjen får vi en god och stärkande lunch och vi kan även bekanta oss med det lokala livet i det fjärran belägna området.

Vi anländer till Almaty senare på eftermiddagen och checkar in på vårt centralt belägna hotell. Vi tillbringar kvällen på egen hand.

Dag 8
Almaty. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Passa på att fynda på marknaden!

Njut av dagen på egen hand med besök på ett av stadens många spännande muséer eller den imponerande marknaden; Gröna marknaden, där det finns alla möjligheter att fynda.

Den välutbyggda tunnelbanan i Almaty är även den väl värd ett besök. Precis som alla tidigare sovjetstater är tunnelbanestationerna vackert utsmyckade och bjuder på en upplevelse i sig. Den som är mer inne på att bara koppla av hittar massor av trevliga caféer i centrala Almaty. Här kan man slå sig ner och studera de förbipasserande. Den som vill göra en längre utflykt utanför staden kan besöka den etnografiska landsorten Huns. Här kan ni uppleva det traditionella nomadlivet, om än i en något turistig version. Möjligheterna i Almaty med omnejd är oändliga.

Vi träffas på kvällen av avnjuter en god avskedsmiddag.

Dag 9
Hemresa Almaty – Stockholm

Efter en tidig frukost beger vi oss till flygplatsen där flyget hem igen väntar.

Tillköpsutflykt vinprovning inklusive middag (dag 3)

På eftermiddagen är det möjligt att delta i en utflykt till en lokal vinprovning. Vi besöker vinhuset Arbas butik i centrala Almaty och här får vi smaka de goda dropparna och även höra mer om den kazakstanska vinproduktionen.

Vi avslutar dagen med en trevlig middag på Alasha, som är en av Almatys bästa restauranger. Här råder en orientalisk atmosfär, och restaurangen är inredd som en gammal karavanseraj med äkta mattor, keramik och en härlig doft av vattenpipa. Vi njuter av en god traditionell middag och blir underhållna med musik och orientalisk dans.

Pris per person: 798 kr

Turen genomförs vid minst 10 deltagare.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm — Almaty t/r med mellanlandning 
 • Utflykter och transport se program
 • 4 övernattningar i delat dubbelrum på 4-sjärnigt hotell i Almaty
 • 3 övernattningar i delat dubbelrum på pensionat i Saty och Altyn Emel
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2 - 7
 • Middag dag 2, 4 – 6 och 8
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Reseförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum 
 • Övriga drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (totalt cirka 40 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Övernattning på pensionat

Utanför Almaty bor vi på privata pensionat där standarden inte kan jämföras med den europeiska. Det är rent och fint men vi ska inte förvänta oss någon form av lyx, och rummen varierar i storlek. I gengäld är gästfriheten stor och vi får en unik möjlighet att bekanta oss med lokalbefolkningen.

Det finns både rum med egen dusch och toalett och även rum med dusch och toalett i korridoren. Notera att enkelrummen vanligtvis har badrum i korridoren. 
 

Transport

All transport utanför Almaty sker med moderna 4-hjulsdrivna fordon eftersom vägnätet inte är lämpat för stora bussar. Räkna därför med att all transport dag 4 till 7 för merparten av deltagarna kommer att göras utan svenskspråkig reseledare. Den svenska reseledaren finns tillgänglig vid samtliga stopp och rundvisningar och den kazakstanske lokalguiden och vissa chaufförer talar även utmärkt engelska. 

Fysik

Under den här resan kommer vi att vandra mycket. Det är viktigt att resdeltagarna är i allmänt god fysisk form och kan röra sig utan hjälp. 

Klimat

Kazakstan har ett utpräglat fastlandsklimat som är lokalt påverkat av höjden. På låglandet är klimatet skönt och behagligt. På stäppen liknar vädret det svenska på sommaren, och det kan även blåsa en del. Vädret i bergen är oförutsägbart och kan skifta blixtsnabbt, men vanligtvis är det stabilt och bjuder på dagar med växlande molnighet och periodvisa regn.

Handen på hjärtat

Handen på hjärtat

Kazakstan är fortfarande ingen stor turistdestination och engelska talas enbart på ett fåtal platser. Lokalbefolkningen är väldigt vänlig och tillmötesgående och man kommer långt med ett leende och gester.

Boende utanför Almaty sker på små pensionat där standarden inte kan jämföras med den europeiska. Rummen är spartanskt inredda och madrasserna är inte alltid lika sköna som vi är vana vid hemifrån.  I gengäld är det rent och fint och ägarna är väldigt vänliga och hjälpsamma. 

Boställena är privatägda och vi kan förvänta oss en bastant kost tillagad av husets matmor samt trevliga stunder tillsammans med den övriga familjen samt eventuella grannar, hundar, höns och annat löst folk. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

KZRTR03BSE