Kryssning från Köpenhamn till Lissabon med Vasco da Gama!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En odyssé längs Europas västkust till äventyrspris med det fantastiska fartyget Vasco da Gama

Spara från 7000 kronor per person på denna fantastiska kryssning från Köpenhamn till Lissabon i Portugal på en unik kryssning som anlöper hamnar som vanligtvis inte besöks av kryssningsfartyg. Normalpris från 24.998 kr, nu från endast 17.998 kr. Tag med max två barn under 16 år (i sällskap med två betalande vuxna i utvändig hytt kat. G3) för endast 9.998 kr per barn. Fartyget Vasco da Gama, som vi reser med, har plats för endast ca 1000 passagerare, vilket betyder att fartyget kan anlöpa både kanalön Guernsey och idylliska franska Honfleur, där det ingår en utflykt. Fartyget karakteriseras av bekvämlighet och avkoppling, medan du i land har möjlighet till de stora kulturella upplevelserna. Önskar du flera upplevelser, kan du köpa till Albatros utflyktspaket, och följa med till pilgrimsmålet Santiago de Compostela, smaka portvin i Portos mysiga gamla kvarter Cais da Ribeira och äta holländsk ost om du har lust. Resan avslutas med en spännande stadsrundtur och  avskedsmiddag i Lissabon. På denna kryssning reser vi när det råder ett behagligt höstväder över Europa, och inemellan upplevelserna har vi en fridag på havet, då det finns tid att smälta alla intryck innan vi ger oss ut på nya äventyr. Resan leds som vanligt av Albatros kunniga reseledare.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta GBP, EUR

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Köpenhamn. Ombordstigning på Vasco da Gama i Köpenhamn
Dag 2
Till havs mot Holland. Tid att lära känna fartyget
Dag 3
Rotterdam, Holland. Möjlighet till stadsrundtur i Rotterdams futuristiska stadskärna och ostprovning på ostgård med sjunde generationen ostmakare
Dag 4
Honfleur, Frankrike. Stadsvandring och besök på muséet för impressionisten Eugene Boudin
Dag 5
St. Peter Port, Guernsey. Stadsvandring i St. Peter Port till bl.a. Victor Hugos hem och tid på egen hand
Dag 6
Upplevelser till sjöss mot Spanien
Dag 7
La Coruña, Spanien. Möjlighet till heldagsutflykt till Santiago de Compostela
Dag 8
Porto (Leixoes), Portugal. Möjlighet till stadsrundtur i Cais da Ribeira med lunch och provsmakning av portvin
Dag 9
Lissabon, Portugal. Stadsrundtur i Lissabon, incheckning på hotell och avskedsmiddag
Dag 10
Lissabon och hemresa

Vasco da Gama

Ombord på Vasco da Gama kan du färdas i kölvattnet av de stora upptäcktsresanden, och det är inte en tillfällighet att fartyget är uppkallat efter en av de största. Det finns plats för endast 1000 gäster ombord, vilket skapar en intim atmosfär utan att göra avkall på faciliteterna. Läs mer om fartyget och andra praktiska upplysningar på: https://www.albatros.se/typ-av-resa/kryssningsfartyg/ms-vasco-da-gama

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Köpenhamn. Ombordstigning på Vasco da Gama i Köpenhamn

I Köpenhamns hamn ligger vårt ståtliga skepp och väntar på oss. Efter incheckningsformaliteterna kan vi gå ombord, och kort därefter ser vi Kronborg på babords sida och vårt äventyr har på allvar satt igång. Vi går på upptäcktsfärd ombord och på kvällen avnjuter vi vår första läckra middag av många på resan.

Dag 2
Till havs mot Holland. Tid att lära känna fartyget Ankomst kl. 07.00, afsejling kl. 22.00

En dag på havet är det bästa sättet att börja en kryssning och du kan njuta av dagen i ditt eget tempo: koppla av vid poolen, ta en vända i motionscentret och nyttja de många aktivitetsmöjligheterna som finns ombord.

Kvällen går givetvis i gastronomins tecken och därefter kan du sätta punkt för en underbar dag med en tur till teatern eller kanske ta en sängfösare, medan du lyssnar till uppmuntrande livemusik. Senare under turen, när vi börjar gå iland, kanske det inte blir så många tillfällen att njuta av fartygets faciliteter, så det gäller att utnyttja tiden på bästa sätt.

Dag 3
Rotterdam, Holland. Möjlighet till stadsrundtur i Rotterdams futuristiska stadskärna och ostprovning på ostgård med sjunde generationen ostmakare Ankomst kl. 14.00, avresa kl. 20.00

Under natten har vi seglat söderut och efter lunch anländer vi till Rotterdam. Deltat omkring Rotterdam, Rhen-Meuse-Scheldt, är resultatet av de floder som flyter samman i området innan de når Nordsjön. Det kallas ofta endast Rhen-deltat, eftersom Rhen är den största bidragande floden. Det gör området rikt på öar, sjöar och kanske viktigast av allt, vattenvägar! Vattenvägarna gör Rotterdam till en dynamisk och internationell stad som har världens fjärde största och säkerligen en av de mest trafikerade hamnarna. Här finns det alltig tankfartyg, containerfartyg och de karakteriska långa flodtransportfartygen som vi nog också kommer att se.

Dagens Albatrosutflykt sätter fokus på den moderna staden Rotterdam. Vi ska självklart också få se Erasmusbron över floden Maas och få en känsla för Rotterdams maritima miljö.

Vi reser också ut på landet till en gammaldags ostgård från det sena 1800-talet, där gamla traditioner lever och frodas, där vi provsmakar den lokala osten. Gården ligger på mark som tidigare låg under vatten, men som numera är torrlagd tack vare fördämningar. Osten görs av mjölk från gårdens egna kor och kryddas med ingredienser som tryffel, vitlök, purjolök och ingefära. I Holland har men producerat ost sedan 400-talet och under medeltiden skapades officiella marknader för mejeriprodukter, där både kvaliteten och vikten kontrollerades.

(Dagens utflykt till Rotterdam är ej inkluderat i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpa, se mer om detta senare i programmet.)

Dag 4
Honfleur, Frankrike. Stadsvandring och besök på muséet för impressionisten Eugene Boudin Ankomst kl. 15.00, avresa kl. 23.30

Vi börjar vår stadsvandring med att gå på konstmuséet för Eugene Boudin, som anses vara impressionismens föregångsfigur. Han var son till en sjökapten så motiven var ofta av maritim karaktär och han var den förste konstmålare som gjorde naturen till sin ateljé och flyttade utomhus för att måla. Landskapen av hamnar och Normandies stränder utgör hans motiv till stor del och det är dem vi ska kika närmare på när vi besöker konstmuséet idag. Ett litet kuriosum som man kan ha i bakhuvudet när man går runt är att det var Eugene Boudin som 1865 efter att ha mött Claude Monet inspirerade Monet att måla utomhus.

Vi fortsätter genom den måleriska hamnstaden Honfleur som lockade Monet och Boudin att i många år arbeta med att fånga det naturliga ljuset i sina impressionistiska verk. Vi tar också vägen förbi kyrkan Sainte Catherine och kikar in, om den är öppen. Kyrkan är för övrigt den största träkyrkan i Frankrike. Vet du lite grann om båtbyggeri kanske arkitekturen känns bekant, eftersom då kyrkan skulle byggas i slutet av 1400-talet använde sig stadens båtbyggare av den teknik de kände till. Det lyser igenom i kyrkans utformning.

Dag 5
St. Peter Port, Guernsey. Stadsvandring i St. Peter Port till bl.a. Victor Hugos hem och tid på egen hand Ankomst kl. 12.00, avresa kl. 18.00

Vi befinner oss fortfarande nära Normandies kust och ska tillbringa dagen på Guernsey, en av Kanalöarna, denna säregna ögrupp som är både engelsk och inte engelsk.

Då den engelska kronan förlorade Normandie år 1204, var öarna Jersey, Guernsey och Alderney (och de övriga mindre öarna) det enda land som England behöll. Men delvis på grund av öarnas hektiska och brokiga historia har de speciell status inom flera områden. De är varken del av Storbritannien och har heller aldrig varit medlemmar i den Europeiska Unionen. Trots de geografiska likheter som öarna har med varandra, finns det stora skillnader i språk och kultur, och de har endast en blygsam politisk och administrativ sammanhållning.

Vi kastar ankar utanför den största ön, Guernsey, vid middagstid, och reser därifrån in till land i mindre så kallade tender-båtar till öns största stad St. Peters Port.

Idag andas allt fred och ro här, men genom tiderna har ön varit under både den franska och engelska kronan och har därigenom upplevt föränderliga tider. Senast ockuperades ön av den tyska stormakten under andra världskriget. Man kan fortfarande idag – liksom längs den danska västkusten – se lämningarna av tyska försvarsinstallationer. På ön ser man en blandning av underbar natur och modern livsstil – en kombination som genom åren har lockat turister från hela världen. Här kan man ge sig ut på fantastiska vandringar utefter klippiga stigar, besöka öns mindre karga natur inåt i landet eller koppla av på någon av Guernseys vackra stränder. Ön har det mesta.

Huvudorten St. Peter Port är en livlig hamn och den varierande arkitekturen vittnar om skiftande inflytande under historien. Det är också härifrån som färjorna utgår till de mindre grannöarna.

På Guernsey möter vi en förtrollande blandning av landskapsscenerier och det bästa från det moderna Europa.

Dagens utflykt, som ingår i priset, är en liten vandring från Town Church runt i staden St. Peter Port som ligger på en kulle.  Vi ska höra om Sir John Brock, som föddes på Guernsey men slutade som en av Kanadas viktigaste militära hjältar under 1800-talet. Härifrån går vi upp för kullen de 152 steg till platsen där häxbränningar ägde rum på 1500- och 1600-talet.

Vi kommer nu upp till Hauteville och Victor Hugos hem. Den franska författaren, som bland annat skrev Les Miserables, tillbringade 15 år i exil på Guernsey från 1855, och ön lär ha inspirerat honom i hög grad. Vid Mignot Plateau har man en fantastisk utsikt över staden, och på väg ned från Hauteville ser vi en vackert renoverad viktoriansk butik som tar dig tillbaka i tiden. Vår lilla vandring tar en dryg timme och därefter finns det tid till upplevelser på egen hand.

Det går bland annat att besöka fästningen Castle Cornet. Den inrymmer hela fem muséer, har vackra utsiktspunkter och en vacker hamn, där man varje dag avfyrar en gammal kanon vid tolvslaget.

Dag 6
Upplevelser till sjöss mot Spanien

Idag ska vi gå på upptäcktsfärd ombord och njuta de många faciliteterna som finns på fartyget. Om du vill ha lite motion finns det löpbana och fitnesscenter. Vill du hellre skämma bort dig själv finns det en lång rad spa- och wellnesserbjudanden ombord (behandlingarna beställs och betalas direkt på fartyget). På kvällen kan du ta en svängom till levande musike eller njuta en show i fartygets stora teatersal.
Under dagen har du naturligtvis också möjlighet att slå följe med vår svenska reseledare som kan ge goda råd kring vilka gemensamma aktiviteter som finns.

Vi färdas över bl.a. Biscaya-bukten, Golfo de Vizcaya på spanska, Golfe de Gascogne på franska – kärt barn har många namn. Nordatlantens breda inlopp i Västeuropas kust bildar en grov trekant med en yta på cirka 223.000 kvadratkilometer. Den avgränsas av Frankrikes västkust och den spanska nordkusten.

Dag 7
La Coruña, Spanien. Möjlighet till heldagsutflykt till Santiago de Compostela Ankomst kl. 7.00, avresa kl. 17.00

På morgonen anländer vi till Spaniens nordvästligaste hörn i provinsen Galicien. Vi lägger till i staden La Coruña, en stad vid Atlanten med ett milt klimat, och på grund av sin strategiska placering en mycket viktig handelsstad.

Julius Caesar kom till staden år 62 f.Kr., och romarnas närvaro var under många år avgörande för stadens liv och leverne. Otaliga krig – inte minst mot engelsmännen – satte också sin prägel på La Coruña. Men trots stadens rika historia finns det inte många historiska byggnader bevarade. Detta hindrar oss dock inte att uppleva de smala gatorna och panoramavyerna, där staden möter havet och invånarna möter varandra.

Idag har du möjlighet att följa med på Albatros utflykt till pilgrimsstaden Santiago de Compostela, dit tusentals pilgrimer vallfärdar från hela Europa varje år. Så har det varit sedan medeltiden. Idag finns orten med på UNESCOs lista över världskulturarv. Vi besöker platsen Plaza do Obradoiro och den fantastiska katedralen med den vackra barock-fasaden. Katedralen ligger där apostelns Jakobs grav lär ha upptäckts. Den ursprungliga kyrkan från 800-talet upptog endast en bråkdel av den nuvarande väldiga byggnaden från slutet av 1000-talet, med senare tillägg av bland annat torn, trappor, fasader och kupoler. Den traditionella avslutningen på en pilgrimsfärd är att röra vid den stora statyn av Sankt Jakob bakom altaret.

Efter ett par timmars stadsvandring är det dags att på egen hand gå på upptäcktsfärd i Santiagos charmiga gator och äta lunch på egen hand.

Turen försiggår i stor utsträckning till fots och vi rekommenderar att man är utrustad med bra promenadskor.

(Dagens utflykt är inte inkluderat i resans pris. Läs mer under priser för tillköp av särskilt utflyktspaket.)

Dag 8
Porto (Leixoes), Portugal. Möjlighet till stadsrundtur i Cais da Ribeira med lunch och provsmakning av portvin Ankomst kl. 9.00, avresa kl. 17.00

Porto, Portugals näst största stad och och den som givit namn till hela landet, är en strategiskt viktig plats vid Douroflodens strand. Härifrån fraktas tusentals lite portvin varje år ut på världsmarknaden, vilket har skapat välstånd och tillväxt för staden

Vid Douro-flodens strand finns flera traditionella vingårdar. De ligger i stadsdelen Vila Nova de Gaia mittemot det gamla Ribeira-distriktet med sina färgglada och charmiga radhus som finns på UNESCOs lista över världsarv.

Över floden Douro finns flera broar och Luis I-bron är den mest kända. Den uppmärksamme besökaren kan se inflytandet från Gustave Eiffel.

Dagens Albatros-utflykt börjar i den färgglada och UNESCO-skyddade gamla stadsdelen Cais da Ribeira med smala medeltida gränder och färgrika fasader ut mot hamnen och slutar vid den gamla katedralen på toppen av Penaventosa-kullen. Vi ska givetvis smaka på portvin i källaren till en av de traditionsrika vinhusen.

(Dagens utflykt är inte inkluderat i resans pris. Se mer under priser för tillköp av särksilt utflyktspaket.)

Dag 9
Lissabon, Portugal. Stadsrundtur i Lissabon, incheckning på hotell och avskedsmiddag Ankomst kl. 8.00

Lissabon ligger vid Tejo-flodens mynning och är liksom Rom byggt på sju kullar. För 400 år sedan gjorde dåtidens berömda sjöfarare staden känd, och Lissabon blev centrum för en världsomspännande handel med kryddor, siden och guld. Lissabon växte och blev en av världens rikaste städer, och invånarantalet fördubblades på rekordtid. Men mitt under morgonmässan den 1 november 1755 drabbades staden av en massiv jordbävning. Merparten av staden drabbades, förutom den arabiska stadsdelen Alfama. Lissabon är en vacker stad med kakelsmyckade husfasader, branta gator och gamla spårvagnar. De stora och unika utomhushissarna tar dig enkelt från en del av staden till en annan. Den mest berömda hissen är uppförd av Gustave Eiffel, Eiffeltornets skapare, och tar folk upp till Bairro Alto, varifrån man kan njuta utsikten över det vackra Rossio-torget och Baixa-kvarteret.

Bairro Alto-kvarteren har sin egen charm. Här finns en blandning av rik och fattig, gammalt och nytt. Det är fint att gå runt på de smala gatorna, studera finurliga detaljer på de gamla husen, kika in i de små buitkerna eller bara iaktta en katt som njuter av solen på en gjutjärnsbalkong. Intill Bairro Alto ligger det pittoreska Rossio-torget omgivet av vackra 1800-talsbyggnader med små trevliga caféer, en fontän och en levande gatummiljö. I närheten ligger Rossio-bangården med sina karakteristiska hästskoformade entréer, byggd 1890 med en vacker fasad i manuelinsk stil.

På en av stadens sju kullar ligger fästningen Sao Jorge. Den byggdes på 1100-talet och bakom murarna ligger det pittoreska kvarteret Santa Cruz med små hus tätt inpå varandra. Från Sao Jorge får man den bästa utsikten över staden, framförallt över Alfama-kvarteret, som ligger alldeles nedanför. Alfama är nog den vackraste och mest fascinerande stadsdelen. Här ligger det medeltida Lissabon med en labyrint av branta gator, trappor och stensatta gränder. Vackra kakelplattor pryder husväggarna, här står blomkrukor och här hänger tvätt till tork mellan husen. Här verkar tiden stå stilla.

Några av Lissabons största och vackraste byggnader ligger i Belem-kvarteret i utkanten av staden. Från foten av Belem-tornet drog de stora upptäcktsresanden på 1400- och 1500-talen ut på sina resor. Tornet är en praktfull representation av manuelinsk stil, med spetsliknande ornament, balkonger och små vakttorn. Det byggdes på sin tid alldeles vid flodmynningen, varifrån Vasco da Gama gav sig ut på en av sina många resor.  Ännu vackrare är det stora klosterkomplexet Jeronimos. Det är utan tvekan Portugals vackraste byggnad – ett enastående monument i manuelinsk still och skapat av de rikedomar som Vasco da Gama tog med hem efter det att han upptäckt sjövägen till Indien 1498. Såväl kyrkan Santa Maria som själva klostret är fullt av småfigurer och spetsliknande formationer i sten, fontäner, snidade pelare och vackra gångvalv.

Vi ger oss ut på stadsrundtur och kikar närmare på några av de många sevärdheterna, innan vi vid portugisisk lunchtid kör till vårt hotell. Här finns det möjlighet att få lite lunch på egen hand, koppla av på rummet eller gå på upptäcktsfärd på Lissabons gator, innan vi på kvällen möts för en trevlig avskedsmiddag.

Dag 10
Lissabon och hemresa

Utflyktspaket

Endast för Albatros Travels gäster har vi tagit fram ett utflyktspaket som leds av våra svenska reseledare. Paketet måste köpas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Inkluderat i utflyktspaketet:

Halvdagsutflykt i Rotterdam, Holland med stadsrundtur i Rotterdam och ostprovning på ostgård med 7:e generationen ostmakare 
Heldagsutflykt från La Coruña, Spanien till Santiago de Compostela
Heldagsutflykt i Porto, Portugal med stadsrundtur i Cais da Ribeira, lunch och provsmakning av portvin

Pris: 3.398 kr per person

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för invändig enkelhyttt kat. G1: 1.998 kr

Tillägg för uppgradering av hytt

Dubbelhytt
Tillägg för utvändig dubbelhytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2: 2.398 kr per person
Tillägg för utvändig dubbelhytt med fönster kat. G3: 4.398 kr per person
Tillägg för utvändig dubbelhytt med balkong kat. G4: 10.698 kr per person
Tillägg för utvändig dubbelhytt med balkong kat. G5: 19.998 kr person

Enkelhytt/enkelrum i Lissabon
Tillägg för utvändig dubbelhytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2: 4.798 kr per person
Tillägg för utvändig dubbelhytt med fönster kat. G3: 6.998 kr per person
Tillägg för utvändig dubbelhytt med balkong kat. G4: 14.298 kr per person
Tillägg för utvändig dubbelhytt med balkong kat. G5: 25.398 kr per person

Pris för barn

Barn under 16 år, som reser i sällskap med två betalande vuxna i kategori G3, kostar 9.998 per barn. Detta erbjudande gäller för max två barn som reser med två vuxna. Det finns endast plats för barn i kat. G3.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Köpenhamn och Lissabon – Köpenhamn
 • Transporter enl. program
 • Stadsvandring med museibesök i Honfleur
 • Stadsvandring i St. Peter Port
 • Stadsrundtur i Lissabon
 • Informationsmöten och föredrag med reseledaren på kryssningsfartyget
 • 8 nätters kryssning med Vasco da Gama i delad invändig dubbelhytt
 • Helpension på fartyget
 • Hamnskatter och -avgifter
 • 1 natt i Lissabon på turistklasshotell i delat dubbelrum inklusive frukost
 • Avskedsmiddag i Lissabon
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Utflyktspaket med 3 utflykter 3.398 kr
 • Eventuella extra utflykter
 • Tillägg för uppgradering av hytt och enkelhytt/enkelrum
 • Eventuella måltider i land
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Dricks ombord (räkna med EUR 13 per person och natt ombord (räkna med EUR 17 per person vid tillköp av svit)
 • Administrationsavgift på kr. 130,- pr. faktura (bortfaller vid onlinebeställning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Beskrivning av hytterna

Det finns flera olika hyttkategorier – från fina, rymliga hytter till praktfulla sviter med egen balkong.
För samtliga gäller att de naturligtvis har bad och toalett, tillräckligt med förvaringsutrymmen och sittplatser, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom har alla hytter kylskåp och hårtork. På denna resa är det garanterade hytter. Det betyder att du är garanterad den beställda hyttkategorin, men du får först veta hyttnummer och vilket däck som hytten ligger på vid ombordstigning.

Garanterad invändig hytt kat. G1
Hyttkategori G1, däck 4 eller högre upp. Invändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten är ca. 16m2.

Garanterad utvändig hytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2
Hyttkategori G2, däck 4 eller högre upp. Utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har fönsterglugg och begränsad utsikt. Hytten är ca. 16 m2.

Garanterad utvändigt hytt med fönster kat. G3
Hyttkategori G3, däck 4 eller högre upp. Utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har stort fönster. Detta är den enda hyttypen som har plats för barn. Hytten är ca. 16 m2.

Garanterad utvändig hytt med balkong kat. G4
Hyttkategori G4, däck 9. Utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har egen privat balkong och stort fönster från golv till tak samt två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten är ca. 20 m2.

Garanterad utvändig svit med balkong kat. G5
Hyttkategori G5, däck 10. Stor utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har egen privat balkong och stort fönster från golv till tak, samt två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten är ca. 34 m2.

Drycker ombord

Det ingår isvatten från automaten i bufférestaurangen till lunch. Det ingår inga andra drycker, med mindre att det nämns under ”Priset inkluderar”. Det måste således betalas för övriga drycker ombord. En flaska vin kostar cirka från 30 EUR, en öl (flaska eller fat) kostar cirka 5-6 EUR, och sprit kostar vanligtvis 7-10 EUR per drink. Sodavatten och mineralvatten kostar cirka 3-5 EUR per flaska. Det läggs automatiskt på 15 procent dricks på dryckernas pris. Dricksen går till vinkypare och bartendrar ombord. Det finns dryckespaket som täcker såväl vin som öl i samband med måltider, samt paket som ger tillgång till de flesta drycker under öppningsiderna för barer, restauranger och diskotek. Dessa paket beställs ombord och det lönar sig att köpa dem från starten för att få bäst valuta och användning av paketen.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Det betyder inte nödvändigtvis att utflykterna varar precis en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt försiggår vanligtvis om förmiddagen eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Således kommer man oftast hem i tid för lunch eller middag. Halvdagsutflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt kan hålla på ca. 5-9 timmar och sträcker sig vanligtvis över en huvudmåltid, som dock inte alltid ingår i utflyktspriset. Detta anges dock i utflyktsbeskrivningen.

Väder

Vi kan av goda anledningar inte bestämma över temperaturer eller nederbördsmängder, och vi rekommenderar alltid våra resenärer att hålla sig informerade när det gäller vädret fram till avresan och packa därefter. 
Liksom hemma i Sverige, är det inte onormalt med lite nederbörd, också under sommaren.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar då du oftast inte ser ditt bagage igen förrän om kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.
Om du vill låsa din väska, bör du använda ett så kallat TSA-lås. Exempelvis säkerhetspersonal kan öppna och stänga TSA-lås utan att förstöra låsen. Om du har låst din väska med ett annat lås, förbehåller de sig rätten att bryta upp låset – det gäller också lås som är inbyggda i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker o.likn. och fås både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Det går tyvärr inte att beställa anslutning med inrikesflyg på denna resa.

Tidsangivelser i kryssningens dagsprogram

Tidsangivelserna som anges i resans program och ankomsterna till de hamnar vi anlöper, är med förbehåll för ändringar från rederiernas sida. Generellt är det få ändringar när det gäller hamnankomster, men enstaka tidsändringar förekommer på nästan alla resor som påverkas av väder och vind. Det är vanligtvis väder, vattennivåer och trafik som är anledning till smärre ändringar. Trots detta väljer vi att ange tiderna i programmet, eftersom det ger en god bild av hur mycket tid vi räknar med att tillbringa till havs eller på land under resans gång. Det är också en del av upplevelsen med att vara på kryssning!

Albatros Travels reseledarservice på denna kryssning

På denna kryssning leds turen av en eller flera svenska reseledare, som möter gruppen antingen vid incheckning i båtterminalen före avresa, eller ombord på fartyget under den första dagen. Det framgår av information i avresedokumentet när gruppen ska möta sin reseledare.

På en kryssningsresa är reseledarens roll och funktion lite annorlunda än på vanliga rundresor, då gruppen tillbringar merparten av tiden samlad. Kryssningsformen ger möjlighet att både njuta samvaron i gruppen och att tillbringa tid på fartyget och i land på egen hand, efter eget önskemål. Reseledarens roll är att hjälpa till med praktiska frågor som inresa, ombordstigning, översättning till svenska, samt information om vad som erbjuds på fartyget och i land. Dessutom står reseledaren för olika arrangemang, som man kan delta i om man vill. Detta kan vara informationsmöten, gemensamma middagar eller att testa några av fartygets många faciliteter och erbjudanden. Utöver gemensamma turer och aktiviteter bjuder reseledaren in till informationsmöten och mötestider varje dag, om man har frågor om något eller bara vill ha ett trevligt samtal.

På en kryssning deltar gruppen på lika villkor med övriga gäster på fartyget, och reseledaren kan inte vara tillhands överallt. Därför är det en god idé att använda fartygets reception, som normalt assisterar och svarar på frågor från fartygets övriga passagerare.

Reseledaren är med andra ord gästernas personliga kontaktperson under kryssningen, om det finns behov för ytterligare hjälp, och kan säkra att vistelsen blir så bra som möjligt och att du kommer hem med en massa goda upplevelser i bagaget. Utflykter i land leds naturligtvis av Albatros Travels reseledare.

Handen på hjärtat

information

Hytterna på denna kryssning är så kallade garanterade hytter. Det betyder att du är garanterad en hytt i den kategori du har köpt, men du får veta ditt hyttnummer först vid ombordstigning.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Bra urval av besökta städer Bra standard och service på fartyget Tråkigt att det ej gick att besöka Guernsey pga väder
Date published: 2022-11-12
Rated 5 out of 5 by from En fin resa som fyllde våra förväntningar Hytten var jättebra för oss gamlingar. Nära till hiss och därmed matsalar och "vardagsrum". Reseledaren tog väl hand om oss.
Date published: 2022-11-10
Rated 5 out of 5 by from Blåst, regn, sol och vågor Vädret påverkade en del. Utflykter fick ställas in.
Date published: 2022-11-10
Rated 5 out of 5 by from en fin resa med vasco dagama Vår reseledare var perfekt och mycket mån om deltagarna. 5 stjärnor.
Date published: 2022-11-08
Rated 5 out of 5 by from Perfekt service från Albatros En enastående duktig och trevlig reseledare gjorde allt för att göra resan lyckad. Vi valde bort flyget och kompenserades för det. Fint fartyg som var 90% tyskspråkigt, med stor variation på restauranger men med dålig utflyktsservice.
Date published: 2022-11-08
 • y_2023, m_9, d_30, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_5
 • loc_sv_SE, sid_DKCOC14, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor