Kryssning på Mekongfloden

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Angkor Wat i Kambodja till Ho Chi Minh City i Vietnam med flodbåt i klassisk kolonialstil

Upplev Kambodja och Vietnam från vattnet på den här sköna 8-dagars kryssningen på Mekongfloden, och få chansen att se både de största och de mest sällsynta sevärdheterna.

Vi utforskar det enastående tempelkomplexet Angkor Wat och sedan går vi ombord på vår bekväma flodbåt, som i klassisk kolonialstil tar oss från Kambodja till Vietnam. Under vår kryssning har vi gott om tid att njuta av landskapet, beundra vackra tempel och komma nära det liv man lever här utmed Mekongfloden.

Vi gör strandhugg i Phnom Pehn, kryssar på små kanaler och besöker en flytande marknad vid Mekongdeltat. Resan avrundas med två övernattningar i intensiva Ho Chi Minh City, där vi både ska på stadsrundtur och se de kända Cu Chi-tunnlarna.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Riel (Kambodja) och dong (Vietnam)

Dagsprogram 16 dagar
Dag 1
Avresa
Dag 2
Ankomst till Bangkok, Thailand. Välkomstmiddag på båten
Dag 3
Ankomst till Siem Reap, Kambodja. Tempelruinen Angkor Wat
Dag 4
Siem Reap. Angkor Thom
Dag 5
Banteay Srey-templet, Banteay Samre-templet och Ta Prohm-templet
Dag 6
Siam Reap, Kampong Cham och avfärd med vår flodbåt
Dag 7
Kampong Cham. Wat Hanchey-templet och heliga tvillingberg
Dag 8
Kampong Chhang. Tonle Sap-sjön
Dag 9
Phnom Penh. Stadsrundtur, Killing Fields och S-21, traditionell dans
Dag 10
Avslappning på flodbåten. Vi korsar gränsen till Vietnam
Dag 11
Châu Dôc – Sa Dec. Rundvisning i Châu Dôc och Cham-folket
Dag 12
Sa Dec – Cai Be. Stadsrundtur, flytande marknad och avskedsmiddag på båten
Dag 13
Ho Chi Minh City (Saigon)
Dag 14
Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna, stadsrundtur och avskedsmiddag
Dag 15
Avresa
Dag 16
Ankomst till Stockholm

Angkor Pandaw

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

*Förbehåll*
Programmet är endast tänkt som en ungefärlig vägledning eftersom bland annat väder, vind och vattenstånd kan medföra att rutten och enstaka utflykter måste ändras eller helt ställas in. Om det sker ändringar i programmet kommer vi att försöka hitta bästa möjliga alternativ.
Dag 1
Avresa
Vi lämnar Stockholm på eftermiddagen och flyger mot Bangkok i Thailand dit vi anländer nästa dag.
Dag 2
Ankomst till Bangkok, Thailand. Välkomstmiddag på båten
Bangkok

När vi kommit fram till Bangkok checkar vi in på vårt hotell och tillbringar resten av dagen med att koppla av eller titta på staden.

På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag på en dinner cruise på Chao Phraya-floden.

Dag 3
Ankomst till Siem Reap, Kambodja. Tempelruinen Angkor Wat
Angkor Wat

Vi landar i Siem Reap sent på förmiddagen och kör till vårt hotell där vi checkar in. På eftermiddagen besöker vi den fantastiska tempelstaden Angkor Wat. Hela tempelkomplexet täcker 20 x 50 kilometer och var från 800- till 1300-talet huvudstad i det mäktiga Khmerriket, vars makt och kulturella inflytande spillde över i de omkringliggande länderna. Själva Angkor Wat är bara det största av många tempel, men har ändå gett namn åt hela området. Angkor Wat är ett byggnadsverk som aldrig upphör att förvåna sina besökare och platsen lämnar inga tvivel om att Khmerriket har haft sin rättmätiga storhetstid. Angkor Wat utgör en så stor del av Kambodja att byggnaden till och med finns med på landets flagga (för övrigt världens enda flagga med en byggnad i designen).

Efter en spännande eftermiddag i Angkor Wat kör vi tillbaka till Siem Reap.

Dag 4
Siem Reap. Angkor Thom
Bayon-templet
Idag besöker vi Angkor Thom som var den sista huvudstaden i Khmerriket och uppfördes på 1100-talet under kung Jayavarman VII. Ruinstaden är 9 km2 stor och omgärdad av en fyrkantig, åtta meter hög mur. Både muren och stadens övertäckta gallerier med stenreliefer illustrerar livet under Khmerrikets dagar. När vi har gått in genom stadsporten som flankeras av enorma elefanter rör vi oss in mot Bayon-templet som ligger i mitten av staden. Templet har 54 torn med mystiska, utskurna ansikten som symboliserar Khmerrikets 54 provinser. Vi besöker ruinerna vid Baphoun- och Phimeanakastemplen och vi ser vackra reliefer på Elefanternas terrass och Den spetälske kungens terrass. Den här dagens lunch på lokal restaurang ingår i resans pris.
Dag 5
Banteay Srey-templet, Banteay Samre-templet och Ta Prohm-templet

Dagen går i tempelbesökens tecken. Banteay Srey-templet är ett av områdets mindre berömda, men mycket vackra tempel. Templet är även känt som Kvinnornas citadell och är det enda i Angkor-området som är byggt i rosa sandsten. Det har fina exempel på khmerkunst, bland annat vackra reliefer.

På vår utflykt upplever vi även Banteay Samre-templet som har ett torn format som en lotusblomma, och Ta Prohm-templet som än i dag är bevarat i samma skick som när man hittade det – halvt i ruiner och övergrott av djungelns träd. Innan vi beger oss tillbaka till hotellet ser vi de tre templen Ta Keo, som är et så kallat bergtempel, Chau Say Tevada och det lilla Thommanon, som alla är eleganta bevis på Khmerrikets arkitektur och byggnadskonst.

Dag 6
Siam Reap, Kampong Cham och avfärd med vår flodbåt
Flodbåten Angkor Pandaw

Efter frukost är det dags att lämna Siem Reap för att påbörja vår härliga kryssning längs med Mekongfloden. Vi kör av den nya huvudvägen till Kampong Cham som är huvudstad i provinsen med samma namn. Bussturen tar mellan fyra och fem timmar och längs vägen äter vi våra medhavda lunchpaket. Vi gör dessutom ett eller två stopp längs vägen söderut för att sträcka på benen.

Väl framme i Kampong Cham går vi ombord på flodbåten RV Angkor Pandaw som ska bli vårt hem under den kommande veckan. Resten av dagen kan vi bara koppla av och bekanta oss med flodbåten och dess omgivningar. På kvällen äter vi en gemensam middag i båtens restaurang som de kommande dagarna bjuder på allsidgia bufféer och menyer med regionala rätter och råvaror. Dessutom finns det möjlighet att få rätter från det europeiska köket och vegetarisk mat.

Dag 7
Kampong Cham. Wat Hanchey-templet och heliga tvillingberg

Vi ger oss ut på en spännande utflykt till tempelkomplexet Wat Hanchey som ligger på en kulle och bjuder på en fantastisk utsikt över Mekongfloden. Den som vill kan promenera de 303 stegen upp till templet, alternativt ta en motorcykeltaxi upp till templet (cirka 1 dollar). Templet är ett av Kambodjas äldsta, men är otroligt välbevarat och har många vackra reliefer och figurer.

Idag besöker vi även det än idag aktivt fungerande klostertemplet Wat Nokor, som är byggt ovanpå ruinerna av ett gammalt tempel.  Vi tar bussen till de heliga tvillingbergen Phnom Pros och Phnom Srey och fortsätter till den lilla ekoturism-orten Choeungkok.

Dag 8
Kampong Chhang. Tonle Sap-sjön
Tonle Sap-sjön

Dagens rutt fortsätter i sakta mak tvärs över Tonle Sap-sjön och vidare upp mot Tonle Sap-floden längs de leriga brädderna i Kampong Chhnang-provinsen, som är känd för sitt lergods. Floden blir allt smalare på sina ställen och vi kryssar nära den frodiga, gröna djungeln. Om vattennivån är för låg gör vi den här utflykten med buss. 

Tonle Sap är den största sötvattenssjön i Sydostasien och en del av Mekongs flodsystem. Sjön har fler fiskar än någon annan sjö i världen och är hemvist för otaliga fågelarter. Tonle Sap-floden är den enda floden i världen som byter riktning två gånger om året och sommarens monsunregn får sjön att fyrdubbla sin storlek.

Längre upp på floden går vi ombord i mindre båtar och stävar ut i regionens sumpområde, där vi på nära håll ser flytande hus och fiskodlingar.

Dag 9
Phnom Penh. Stadsrundtur, Killing Fields och S-21, traditionell dans
S-21

Idag lägger vi till vid huvudstaden Phnom Penh som med sin rustika charm och elegans fortfarande sjuder av fransk kolonialtid. Vi äter frukost och smälter maten till ett spännande föredrag om Kambodjas senare historia.

Efter detta ger vi oss ut för att uppleva staden under en spännande stadsrundtur med traditionell cykeltaxi. Vi besöker det imponerande kungliga palatset som är Kambodjas svar på Grand Palace i Bangkok. Byggnaden är utsmyckad med gyllene ornament och är byggd i klassisk khmer-stil. Vid kungens palats fins även Silverpagoden med 5 000 silverskärvor på golvet. En rad med stora buddhastatyer, den ena i ett mer kostsamt material än den andra, pryder pagodens inre.

Nästa stopp är Nationalmuseet som rymmer en underbar skatt av konst och religiösa föremål från Khmertiden.

Vi äter lunch och därefter ska vi titta närmare på Kambodjas mörka förflutna under Pol Pots styre. Vi besöker skolan Tuoi Svay Prey som år 1975 ombildades till fängelse av Röda Khmererna och fick namnet S-21 (Security Prison 21). Mellan 1975 och 1979 fungerade fängelset även som tortyrkammare och för över 17 000 personer blev vistelsen i S-21 den sista anhalten innan de transporterades vidare till koncentrationslägren i Choeung Ek (idag känt som The Killing Fields).

Idag är S-21 Tuol Sleng-museet installerat till minne av de fruktansvärda händelser som utspelade sig under Röda Khmererna. Samtliga fångar som vistades här fotograferades och idag pryder deras desperata ansikten museets väggar. Platsen är verkligen deprimerande och visar människans allra mörkaste sidor. Efter Tuol Sleng-museet kör vi till The Killing Fields vid Choeung Ek, cirka 15 kilometer från Phnom Penhs centrum. I ett högt glastorn visas 8 000 kranier av några av de människor som avslutade sina liv i massgravarna. Den idag så rofyllda platsen ruvar på en grym historia.

Eftermiddagens utflykter företas med buss.

Efter detta återvänder vi till flodbåten där vi kan avnjuta en drink före middagen.

Dag 10
Avslappning på flodbåten. Vi korsar gränsen till Vietnam

Idag tillbringar vi en avslappnad dag på flodbåten medan vi kryssar fram längs en av Mekongs huvudkanaler. Vi kan njuta av solen på soldäcket och följa med i livet och landskapet som stilla flyter förbi. Senare på eftermiddagen styr vi kosan mot vietnamesiska gränsen där vi ska fylla i visum och papper. Här får vi förbereda oss på en del väntetid. Vi kan ta tillfället i akt att sitta på soldäcket med en god bok eller syssla med någon annan trevlig aktivitet.

När gränsformaliteterna är avklarade kan vi tillbringa resten av dagen och kvällen med att bara koppla av på båten.

Dag 11
Châu Dôc – Sa Dec. Rundvisning i Châu Dôc och Cham-folket

Efter frukost ger vi oss ut på en guidad rundvisning i gränsstaden Châu Dôc. Här utgörs befolkningen av en blandning av kineser, Cham-folk och Khmerer varav alla har satt sin egen prägel på stadens hus och tempel.

Vi besöker dessutom den etniska minoritetsgruppen Cham. Cham-folket bor på små öar och livnär sig på att fånga och tillaga utsökt catfish (malfisk) som säljs lokalt och exporteras.

Efter utflykten intar vi en god lunch på flodbåten och senare på eftermiddagen fortsätter vi vidare mot Sa Dec.

Dag 12
Sa Dec – Cai Be. Stadsrundtur, flytande marknad och avskedsmiddag på båten

I dag går vi ombord på en sampan – en traditionell vietnamesisk båt – och tar oss ut till Sa Dec via områdets konstgjorda kanaler. Vi besöker orten och den lokala marknaden och ser även huset som tillhörde Huyn Thuy Le, känd från den franska författaren Marguerite Duras roman ”Älskaren”. Marguerite Duras bodde i Sa Dec mellan 1928 och 1932, och hade ett förhållande med Huyn Thuy Le, som hon senare beskrev i sin berömda självbiografiska roman.

Vi äter lunch ombord på flodbåten och fortsätter mot Cai Be och stadens helt unika flytande marknad. I mindre båtar tar oss fram genom det autentiska marknadsmyllret som under natten har kommit hit för att sälja sina varor, ofta frukt och grönt. Det är inte svårt att se vad båtarna säljer, eftersom de visar upp sina respektive varor från höga träpålar. 

Efter utflykten till marknaden återvänder vi till vårt fartyg och äter avskedsmiddag medan vi fortsätter mot Ho Chi Minh City.

Dag 13
Ho Chi Minh City (Saigon)
Ho Chi Minh City by night

Efter frukost är det dags att lämna flodbåten och med buss går turen vidare mot Ho Chi Minh City. Staden är Vietnams största och än i dag känd som Saigon. Under många århundraden har stadens lägen varit gynnsamt både militärstrategiskt sett och i förhållande till handeln i området. Här kan man se historiens vingslag i form av vackra pagoder och byggnader från tiden som huvudstad i den franska kolonialtidens Indokina. Idag domineras gatubilden dock av moderna höghus, färgrika reklamskyltar och nya bilar.

När vi har checkat in på vårt hotell finns det tid att gå på upptäcktsfärd i staden. Varför inte titta in i de många siden- och antikvitetsaffärerna eller de många konstgalleriorna? På kvällen ses vi igen för att äta middag en lokal restaurang.

 

 

Dag 14
Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna, stadsrundtur och avskedsmiddag

Tidigt på morgonen, efter frukost, kör vi till de Cu Chi-tunnlarna, som byggdes av Vietcong mellan 1940 och 1960. Först för att skydda den lilla lantbrukarhären mot fiendens helikoptrar och annan modern krigsföring, men när Vietnamkriget pågick som värst löpte tunneln hela vägen till den kambodjanska gränsen och bara i Cu Chi-distriktet finns det över 250 kilometer underjordiska tunnlar.

Efter middagen åker vi tillbaka till resorten. I Kulturparken ligger Återföreningspalatset som tidigare var känt som Presidentpalatset eller Självständighetspalatset. Palatset är en klassisk konstruktion byggd på 1960-talet när den sydvietnamesiska presidenten Ngo Dinh Diem bestämde sig för att byta ut den gamla franska guvernörsbostaden mot ett storslaget palats. Utflykten fortsätter till Notre Dame-katedralen som byggdes mellan 1877 och 1883 och som har 40 meter höga torn med järnspiror som syns på långt håll.

Vi besöker också Saigons trevliga kinesiska kvarter Cholon, där vi kan strosa runt på Binh Tay-marknaden i jakt på ett fysiskt minne av resan.

På kvällen avnjuter vi en avskedsmiddag på en fin restaurang i staden.

Dag 15
Avresa
Ho Chi Minh City
På dagen kan vi på egen hand besöka de sista sevärdheterna eller göra några sista inköp innan vi på eftermiddagen kör ut till flygplatsen där vårt flyg hem till Sverige väntar.
Dag 16
Ankomst till Stockholm
Vi kommer fram till Stockholm tidigt på morgonen efter en resa vi sent ska glömma.

Angkor Pandaw

Flodbåten är en bekväm och modern version av kolonialtidens stilfulla flodbåtar och det är enkelt att njuta av livet på soldäck eller i din privata hytt. Båten har plats till 32 passagerare och det råder en familjär stämning ombord.

Läs mer om fartyget här och annan praktisk information här: http://www.albatros-travel.se/typ-av-resa/kryssningsfartyg/angkor-pandaw

Kryssa in i solnedgången på Angkor Pandaw

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
21 998:-
Tillägg för delad dubbelhytt (Premium) på Upper Deck
3 498:- per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Bangkok  med mellanlandning
 • Flyg Bangkok – Siem Reap
 • Flyg Ho Chi Minh City – Stockholm med mellanlandning
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Boende i dubbelrum 1 natt i Bangkok, 3 nätter i Siem Reap och 2 nätter i Ho Chi Minh City på bra hotell
 • 8 dagar/7 nätter kryssning med RV Angkor Pandaw i delad dubbelhytt (standardhytt på Main Deck – uppgradering till högre klass mot pristillägg)
 • Frukost varje dag
 • Lunch alla dagar utom dag 2, 3, 12 och 14
 • Middag alla dagar utom dag 3, 4 och 14
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Dricks till personalen ombord, lokalguider och chaufförer. Räkna med 150 USD per person i dricks.
 • Visum till Kambodja 30 USD
 • Eventuella extraarrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum/hytt
 • Eventuella extra arrangemang
 • Drycker
 • Dricks (räkna med ca 100 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr. per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämnts under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Förbehåll

Under regnperioden kan vattennivån i Tonle Sap-sjön stiga med upp till 10 meter och det kan vara svårt att förutsäga hur mycket det blir i förväg. Dagsprogrammet är därför vägledande, eftersom vattennivå, väder och vind kan medföra att rutten eller enstaka utflykter måste ändras eller ställas in. Om programändringar förekommer strävar vi naturligtvis efter att hitta bästa möjliga alternativ.

Visum

Visum till Kambodja överlämnas vid ankomsten till Siem Reap. Kom ihåg att ta med ett passfoto samt 20 USD i kontanter. Det krävs inget visum till Vietnam under den här resan eftersom vårt uppehälle där inte överskrider 15 dagar. Däremot ska en kopia på passet skickas till Albatros Travel. (Gäller för svenskt pass. För andra pass, kontakta Albatros Travel för ytterligare information).

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor