Kuba – Castros Karibien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev stämningen i Kubas mysiga städer och lär dig mer om Castros ö i Karibien. Resan avrundas med sol och bad i Varadero

På den här resan upplever du Kubas mest intressanta sevärdheter och du får en god inblick i det kubanska vardagslivet.

Resan börjar i Havanna, där vi ger oss ut på utflykt i gamla amerikanare, flanerar genom den historiska stadsdelen och ser hur Kubas berömda cigarrer rullas till perfektion. I  UNESCO-skyddade Trinidad tar vi ett steg tillbaka i tiden och lär känna den kubanska befolkningen när vi övernattar på privata Bed & Breakfast.  Varaderos kritvita stränder avrundar vårt kubanska äventyr, där du kan njuta av all inclusive på 5-stjärniga Meliá Marina Varadero.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Peso convertible (CUC), euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Havanna
Dag 2 Havanna. Tobaksfabrik, stadsvandring genom gamla stan och åktur i klassiska amerikanare
Dag 3 Havanna. Tid på egen hand
Dag 4 Havanna – stadsrundtur i Cienfuegos – Trinidad. Övernattning på privat bed & breakfast
Dag 5 Trinidad. Stadsvandring. Eftermiddagen på egen hand
Dag 6 Trinidad – Santa Clara - Varadero
Dag 7–9 Varadero. Sol och bad och avkoppling
Dag 10 Varadero och hemresa
Dag 11 Hemkomst

Hotell

Bed & breakfast på Kuba

Ett bed & breakfast på Kuba drivs av helt vanliga kubaner som har fått tillstånd att hyra ut rum inom den i övrigt statliga turistsektorn. Några hyr ut flera rum, andra bara ett enda.

Du kommer att bo på ett bed & breakfast som ligger centralt. Förmodligen kommer du att gå med ditt bagage ett par hundra meter från bussen till ditt bed & breakfast, eftersom gatorna i centrum ofta är för smala för att bussen kan komma fram. Det kan vara en god idé att ta med en ficklampa.

Du äter frukost på ditt bed & breakfast. Vad frukosten består av kan variera, men oftast serveras frukt, bröd och ägg. 

På vissa ställen bor familjen också i huset, på andra ställen gör de inte det. Oavsett vilket har du ditt eget privatliv här.  Om du vill prata med din värd är det inte alltid hen talar särskilt bra engelska, men med lite god vilja och eventuellt lite hjälp från reseledaren brukar det gå fint.

Rummen
Rummen är enkla, men rena. De är inredda med en dubbelsäng eller två mindre enkelsängar, samt luftkonditionering eller fläkt, samt privat badrum. Det kan vara en god idé att ta med sig tvål, schampo och en liten handduk hemifrån, eftersom här inte finns samma mängd till förfogande som på ett hotell.

Meliá Marina Varadero

 • 771 rum
 • Reception öppen dygnet runt
 • 60 meter till sandstrand
 • Bufférestauranger och a la carte-restauranger
 • Bar
 • Hiss
 • Stor swimmingpool utomhus
 • Strand-/pool-handdukar
 • Solstolar vid poolen och stranden
 • Tar emot internationella kort (dock inte amerikanska)
 • Wifi mot avgift
 • Wellness
 • Liten matbutik vid hotellet
 • Busshållplats direkt utanför hotellet
 • TV på rummet
 • Minibar, som fylls upp varje dag, ingår i priset
 • Värdeförvaringsbox mot avgift
 • Luftkonditionering
 • Fläkt
 • Hårtork
 • Strykjärn
 • Möblerad balkong/terrass

Hotellet ligger vackert vid den nya marinan i Varadero, som inbjuder till en promenad. Hotellet är ett all inclusive-hotell med ett flertal restauranger och barer. Mat och dryck ingår dygnet runt. En av Varaderos finaste sandstränder ligger ca 60 meter från hotellet (man kommer dit via en gångbro). Det fina poolområdet har en bar och solstolar och dessutom utsikt över marinan.  På hotellområdet finns även ett fitnesscenter, ett stort spaområde och wifi.

Hotellet har stora, moderna rum med många faciliteter och med utsikt över den tropiska trådgården. Rummen har luftkonditionering, värdeförvaringslåda, strykjärn och strykbräda, hårtork, telefon, LCD-TV, trådlöst internet (mo betalning), minibar, som fylls dagligen (ingår i priset) samt en möblerad balkong.
Läs mer här:
www.meliacuba.com/cuba-hotels/hotel-melia-marinavaradero

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Havanna
Havanna

Vi flyger till Havanna, som grundades av spanjorerna 1515. Staden grundades av spanjorerna 1515, och den flyttades två gånger innan den fick sin nuvarande plats på Kubas norra kust. 1556 blev Havanna Kubas huvudstad, och blev samtidigt ett nästan obligatoriskt stopp för de européer som reste till och från Latinamerika. De många fartygen fick handeln att blomstra, och inom några få år blev Havanna den största och viktigaste staden på Kuba. Som huvudstad i republiken Kuba är nuvarande Havanna hemort för de viktigaste stats- och regeringsinstitutionerna. Stadens industrier står för en stor procentandel av nationalekonomin, och hamnen hanterar mer än hälften av landets import och export.

Övernattning i Havanna.

Dag 2
Havanna. Tobaksfabrik, stadsvandring genom gamla stan och åktur i klassiska amerikanare
På vift i klassiska amerikanare

Vi börjar dagen med att besöka en av stadens tobaksfabriker där vi får se hur de berömda cigarrerna rullas.  (Under de tre första veckorna i januari är tobaksfabrikerna på Kuba stängda, så i den perioden kommer en proffessionell tobaksrullare att demonstrera cigarrullningens konst (på en annan plats).

Sedan ska vi bege oss på stadsvandring i det ursprungliga Havanna, som kom på UNESCO:s världsarvslista 1982. Det är välförtjänt att staden tilldelats den ärofulla titeln "världsarv" eftersom Havannas gamla stadsdel är en av Latinamerikas bäst bevarade äldre stadsdelar. Här finns ett stort antal historiskt viktiga byggnader och monument från 1500 till 1800-talet. När vi promenerar på de smala kullerstensgatorna, förbi de tunga dörrarna i massivt trä och balkongerna med sina vackra smidesarbeten känner du verkligen av historiens vingslag. Vi går längs gatan Calle Obispo som ser likadan ut idag som den gjorde för hundratals år sedan, från trottoarkanterna på gatan till takbjälkarna på husen. Vårt mål är Plaza de Armas där vi ser den imponerande byggnaden Palacio de los Capitanes Generales. Palatset var färdigt 1791, och blev senare fram till 1898, officiell residens för kolonins guvernörer. Guvernörerna kallades generalkaptener, capitanes generales.

Vi promenerar förbi två av Havannas vackraste torg, La Plaza Vieja och Plaza San Francisco. Båda torgen är fullständigt restaurerade och är slående exempel på spansk kolonialarkitektur. Sedan fortsätter vi till Katedraltorget. 1748 började jesuitpräster att bygga det som senare skulle bli Havannas katedral. Ända fram till 1800-talet bevarade man de jordiska resterna från dåtidens framträdande personligheter i katedralen. Till och med de påstådda resterna av Christoffer Columbus bevarades här tills spanjorerna tog med dem till Spanien, när kolonialherradömet upphörde. Torget framför katedralen omges av stora vackra palats som också stammar från kolonialtiden. Ett stenkast härifrån ligger den berömda baren La Bodeguita del Medio. Det var här som Hemingway drack sin mojitos tillsammans med andra framstående konstnärer, författare och politiker.

Vi kommer också att ta vägen förbi två av Havannas vackraste torg, La Plaza Vieja och Plaza San Francisco. Båda torgen är fullständigt restaurerade och är slående exempel på spansk kolonialarkitektur. Vi går vidare till Katedraltorget som är omgivet av stora, vackra palats som också de härstammar från kolonialtiden. Ett stenkast härifrån ligger den berömda baren La Bodeguita del Medio. Det var här som Hemingway drack sin mojitos tillsammans med andra framstående konstnärer, författare och politiker.

Efter lunch på en av Havannas restauranger blir vi hämtade i gamla amerikanska bilar. Bilerna har varit på Kuba sedan revolutionen 1959 och är alltså mer än 50 år gamla – vissa är till och med 60. Vi kommer med andra ord fram ståndsmässigt den nya stadsdelen där vi kör runt och får intryck av stadslivet. 

Dag 3
Havanna. Tid på egen hand
Utforska Havanna på egen hand

Du har chansen att utforska Havanna på egen hand i dag. Strosa genom den gamla stadsdelen och ta en kopp kaffe på ett mysigt café, eller kanske du hellre vill stanna till på en av Hemingways berömda barer? Reseledaren kommer naturligtvis gärna med förslag till dagens aktiviteter.

Övernattning i Havanna.

Dag 4
Havanna – stadsrundtur i Cienfuegos – Trinidad. Övernattning på privat bed & breakfast
Möt den kubanska befolkningen i Trinidad

Vi åker söderut i riktning mot Trinidad, och på vägen gör vi ett stopp i Cienfuegos där vi ska göra en stadsrundtur. Staden har cirka 150 000 invånare, och den räknas till en av landets vackraste med sin särpräglade arkitektoniska stil och sitt läge vid en stor bukt vid det Karibiska havet. Staden är en av Kubas viktigaste hamnstäder, och har under många år tjänat stora pengar på produktionen av konstgödsel, mjöl, oljeraffinering, fiske och handeln med socker, frukt och tobak. Cienfuegos är därför en av landets rikaste städer. Vår stadsrundtur tar oss förbi den gamla stadsdelen Cienfuegos som finns med på UNESCO:s världsarvslista, och den vackra Tomas Terry Theatre från 1895 med sina eleganta balkonger och takmålningar. Teatern, som fortfarande är i bruk, är en av de äldsta i Latinamerika.

Sedan fortsätter vi utmed kusten till Trinidad, en av Kubas största städer. Trinidads traditionella arkitektur från kolonialtiden räknas bland de absolut bäst välbevarade, inte bara på Kuba, utan i hela Latinamerika. Husens röda tegelstenar står i vacker kontrast till de blommande, gröna innergårdarna. Bakom fönsterluckorna döljer sig vackra möbler av mahogny och korgflätad rotting, sirliga väggornament och gamla målningar. Pelare huggna i sten, fint porslin, utsirade dörrar och portar järn. Denna överdådighet gör nästan staden till ett levande museum.

I Trinidad övernattar vi på privata bed & breakfast i centrum av staden.

 

Dag 5
Trinidad. Stadsvandring. Eftermiddagen på egen hand
På promenad i Trinidad

Trinidad och dess omgivningar bjuder på en fascinerande historia och sevärdheter.

Under 1800-talet byggdes det fler än 50 sockerkvarnar i dalen runt om Trinidad, vilket gjorde staden till en av Kubas rikaste. Ruinerna av kvarnarna finns fortfarande kvar i den grönskande dalen, omgivna av de gröna bergen. Trinidad och Valle de los Ingenios, Sockerkvarnsdalen, har båda förklarats som världsarv av UNESCO.

Trinidads traditionella arkitektur från kolonialtiden räknas bland de absolut bäst välbevarade, inte bara på Kuba, utan i hela Latinamerika. Husens röda tegelstenar står i vacker kontrast till de blommande, gröna innergårdarna. Bakom fönsterluckorna döljer sig vackra möbler av mahogny och korgflätad rotting, sirliga väggornament och gamla målningar. Pelare huggna i sten, filigrant porslin, utsirade dörrar och portar järn. Denna överdådighet gör nästan staden till ett levande museum.

Vi ger oss ut på stadsvandring i Trinidad som än idag nästan ser ut som den gången spanjoren Diego Velázquez grundade staden 1514, även om vissa byggnader är märkta av tidens tand. Men arkitekturen är betagande. De stora herrskapshusen och godsen som sockerbaronerna byggde under sockerboomen under 1700-talet är fina exempel på den spanska barockstil som man också kan finna på andra håll i Latinamerika. Många av husen har förvandlats till museer eller gallerier. De besynnerligt formade kullerstensgatorna är kuperade mot mitten för att hjälpa till med avrinningen av regnvattnet.

Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand och efter eget intresse. Kanske du vill utforska staden lite mer på egen hand?

Dag 6
Trinidad – Santa Clara - Varadero
Che Guevaras mausoleum

Vi tar farväl av Trinidad och sätter kurs mot vår stranddestination, Varadero. På vägen stannar vi till i Santa Clara som var en av de viktigaste städerna under revolutionen. Här ser vi statyer som hyllar Che Guevara, och ett stort monument som innehåller ett mausoleum och museum hedrar ”Che”. År 1997 blev Che Guevaras kvarlevor - tillsammans med 16 andra revolutionära hjältar - flyttade från en hemlig massgrav i Bolivia och lades till sin sista vila här i mausoleet. Det var Fidel Castro själv som tände den eviga lågan som brinner vid minnesmärket. Vi äter lunch på en lokal restaurang och sedan besöker vi själva platsen där Che Guevaras trupper fick ett tåg att spåra ur så att de kunde övermanna regeringstrupperna och erövra deras vapen. Denna manöver anses vara den främsta orsaken till att regeringen föll och revolutionen segrade.

Vi anländer till Varadero sent under eftermiddagen.Vi checkar in på vårt 5-stjärniga resort med all inclusive, som ligger vid den vackra marinan direkt vid en av Varaderos finaste sandstränder.

Dag 7–9
Varadero. Sol och bad och avkoppling
På stranden i Varadero

Varadero är Kubas största resort-område, och det är inte svårt att förstå varför. Hela 20 kilometer kritvit strand sträcker sig som en paradisisk landtunga ut i den Mexikanska golfen. Njut av livet i de härliga omgivningarna på ditt 5-stjärniga hotell!

Dag 10
Varadero och hemresa

I dag är det hemresa. Vi tar farväl av Varadero och beger oss till flygplatsen.

Dag 11
Hemkomst
Vi landar under eftermiddagen med hjärtat och resväskan fylld av fantastiska upplevelser från Kuba.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
6 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Havanna  t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på hotell/bed & breakfast i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Lunch alla dagar utom dag 3
 • All inclusive på hotellet i Varadero inkl. drycker (kubansk alkohol)
 • Europeiska skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Visum till Kuba 400 kr
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga drycker
 • Dricks till chaufför, bagagebärare och lokalguide (räkna med ca 30 EUR totalt)
 • Personliga förnödenheter
 •  Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid online-bokning)
 •  Allt som inte är nämnt under  ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Sommarkläder
 • Badkläder (handdukar behövs inte)
 • Tröja eller lätt jacka
 • Praktiska skor (sportskor och sandaler)
 • Solkräm, solhatt och/eller solglasögon
 • Myggsprej
 • Ficklampa
 • Handsprit

 

Valuta och kreditkort

Vi rekommenderar att du tar med euro istället för US dollar som ofta växlas mot väldigt höga avgifter.  Det kan vara svårt att använda kreditkort, det fungerar mest som nödlösning. Det är oftast VISA-kort som kan användas, MasterCard accepteras inte särskilt ofta. Kreditkort som är utfärdade i USA kan inte användas på Kuba.

Reseförsäkring

OBS: Vid inresan till Kuba är det obligatoriskt med en reseförsäkring som täcker kostnader för vård på Kuba. Du kan bli ombedd att dokumentera detta för myndigheterna på Havannas flygplats. Om du mot förmodan inte har tecknat en sådan reseförsäkring före avresan kan du göra det hos ett av försäkringsbolagen på Havannas flygplats.

Visum

För svenska medborgare krävs det visum till Kuba för vistelser under 90 dagar, och därför ska du skicka en kopia på ditt pass till Albatros Travel. Vi utfärdar ditt visum och skickar ut det till dig före avresa.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

eTA - inresetillstånd till Kanada

På några avgångar flyger vi via Toronto i Kanada och du behöver därför ett så kallat ETA-inresetillstånd. Du kan se i dina avresehandlingar om du flyger via Kanada. Du ska ansöka om ETA senast 72 timmar före avresa på:

https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome;jsessionid=ED37F7D9C8D5F81953006AB14B6382F2

Här får du ett förhandsgodkännande till inresa samt ett nummer som du ska ta med dig på resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och Kanada kan kräva att få se det.  Det kostar ett mindre belopp – $7 CAD – som betala med kreditkort. Godkännandet gäller i 5 år, eller tills ditt pass går ut om detta sker inom de 5 åren.

Mer om Kuba

Här kan du läsa mer om Kuba: www.albatros.se/resmal/karibien/kuba
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.
Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from en resa med stora kontraster men mycket intressant mycket nöjd med resan reseledaren hade mycket kunskap om landet. Tyckte att vi fick mycket för vad resan kostade. vi tyckte inte vi passade in i det sista stora hotellet.och det kändes för lyxigt för att vara på kuba men vi hade nära till havet och det var härligt. bed and breakfast och Trinidad tyckte vi mycket om. incheckningen på Arlanda var inte enkel, många hade problem och maskinerna funkade inte. Det stog ej på biljetten vilken terminal vi skulle flyga från så det blev en lång promenad på Arlanda. i paris var vi många som hade svårt att hitta rätt terminal och gate, rörig information på tavlorna.
Date published: 2017-10-27
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa Cuba är värd ett besök, tiden stod stilla i Trinidad de cuba, lite trafik mest häst o vagn, Havanna stora kontraster med renoverade fastigheter och sidogator med slitna men charmiga fastigheter, trevliga människor. Väl värt ett besök på cigarrfabriken/ tillverkningen, en upplevelse . Maten var bättre än förväntad, Albatros är bra på att hitta lite annorlunda restauranger. Våran guide Rosé en härligt, sprudlande person som tog väl hand om oss, hon och Ray delade med sig sina kundskaper om Cuba. Var inte riktigt medveten om att bristen på vissa varor är fortfarande stor som till ex. tvål, tandborstar, pennor så ni som åker till Cuba ta gärna med sådant ,personalen blir så glada . Ipren,alvedon och kläder ni har tröttnat på . Mycket nöjd med resan.
Date published: 2018-12-04
Rated 4 out of 5 by from Cuba, en härlig, färgstark, musikfylld, resa i historien Vi är nkr nöjda med vår cuba resa och vår reseledare Roser. Bra tempo, variation på upplevelser, utflykter och egentid
Date published: 2018-02-19
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med många intryck Vår resa var fantastisk, mycket innehållsrik och med lagom mycket "egentid" mellan de planerade aktiviteterna. Vår reseledare, Roser, delade med stor humor med sig av sin oerhörda kunskap om landet, kulturen och historien. De något obekväma/trånga flygningarna med Air France o KLM drar tyvärr ner totalbetyget till en 4:a.
Date published: 2018-03-13
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa - intressant och många upplevelser Mycket bra resa - lagom lång och bra upplägg med Havanna-Trinidad-Varadero. Det hade dock passat oss bättre med en dag till i Havanna på egen hand och en dag mindre i Varadero. Vår reseledare Rose var helt fantastisk. Hennes stora kunskap, som hon generöst delade med sig av, och hennes glada och positiva person, gjorde att vår upplevelse förhöjdes flera gånger om. Stadsrundturer och bussturerna förgylldes av hennes berättelser om Kuba och allt möjligt med anknytning till Kuba. Toppen-toppen!
Date published: 2018-03-15
Rated 4 out of 5 by from Intressant, informativ, roligoch givande resa Resans upplägg var bra. Vi fick se mycket i Havanna, roligt att åka i de fina bilarna, som de var så stolta över. Intressant med besöket på cigarrfabriken. Avslutningen på resan med några dagars sol och bad var perfekt.
Date published: 2017-10-26
Rated 5 out of 5 by from En härlig upplevelseresa. Mycket intressant resa trots att landet har kommunism och dåliga mänskliga rättigheter. Vackert land. Vänliga människor. Härlig musik. Förträfflig guide, Roser Munos Bonet!!!
Date published: 2020-01-27
Rated 5 out of 5 by from Innehållsrik resa med många intryck! Otroligt intressant. Vår guide, Rosie delade mycket värdefull information. Upplägget på resan var perfekt. Känner att jag fick en riktig helhet på Kuba. Mycket bra!
Date published: 2017-10-19
 • y_2020, m_10, d_27, h_16
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_80
 • loc_sv_SE, sid_CURTR12, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

CURTR12ASE