Kulturresa till Flandern

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kulturresa till vackra flamländska städer

Följ med på en kulturhistorisk resa genom Flandern som är en del av Belgien. Upptäck det unga, vackra landet fyllt med historia genom tiderna. Belgien kallas idag Europas samlingspunkt och dess kultur och natur gör det till en alldeles speciell upplevelse man inte får eller vill missa. 

Vi gör en resa genom tiderna och besöker allt från Antwerpen, den historiska men moderna konst- och kulturstaden till Bryssel med dess fantastiska staty Manneken Pis och världsarvet Grand-Place.

Belgien har också bland annat varit en stridsskådeplats för många europeiska storkrig och på resan lär vi oss mer om ämnet när vi besöker slagfält, skyttegravar och minnesmuseum från första världskriget vid Ypres. 
Det här är en resa fylld med upplevelser, intressant kultur och tillbakablickar till gamla tider blandat med nutidens fantastiska under.  

Följ med och upplev något helt speciellt! 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg till Bryssel och därifrån buss till Gent. Rundvandring i Gent.
Dag 2 Ypres. Första världskrigets slagfält och skyttegravar samt besök på In Flanders Fields Museum – återresa till Gent
Dag 3 Brygge. Stadsvandring och kanaltur. Återresa till Gent
Dag 4 Gent – Antwerpen med stadsvandring. Övernattning i Antwerpen
Dag 5 Antwerpen – Bryssel med rundtur. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
11 698:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg till Bryssel och därifrån buss till Gent. Rundvandring i Gent. Cirka 70 kilometer
Staden Gent som ligger i den östliga delen av Flandern

Vi landar på Bryssels flygplats och fortsätter vår resa västerut mot Flanderns östliga huvudstad Gent. Den är idag en modern universitets- och industristad men har ett litet och väldigt charmigt centrum med byggnader som stammar hela vägen tillbaka till 1800-talet. Vi strosar runt i staden och tittar på den äldsta delen, Patershol-kvarteret, där de traditionella hantverkarna bodde. Vi svänger även förbi den lilla fästningen Gravensteen som idag används som museum. Vi ser kajerna där rundtursbåtarna har sin utgångspunkt idag men som förr i tiden var viktiga för stadens handelsliv. Hit fraktades stadens handelsvaror och livsmedel in genom ett stort anlagt kanalsystem.

Vi passerar St. Niklaaskerk och St. Jacobskerk, rådhuset samt en uppsjö restauranger och ölställen innan vi kommer fram till stadens domkyrka St. Baafs Kathedraal där Jan van Eycks berömda altartavla Het Lam Gods (Lammets tillbedjan) från 1432 hänger. Berättelserna om altartavlorna är många, och de utgör en europeisk tidsbild över när olika stormakter har haft makten. Altartavlorna har varit utspridda över Europa och återfördes och samlades inte igen förrän efter andra världskriget. Då hittades delar av tavlorna i de lager som nazisterna hade byggt i de europeiska saltgruvorna. De har varit och är fortfarande delvis under renovering, och kan både ses i kyrkan och på Gents museum för finare konst. Ett besök (ingår inte) kostar cirka 12 euros.

Det är dags att utforska Gent på egen hand, besöka museer, åka båt på kanalerna och njuta av den härliga och behagliga stämningen samt äta lunch på en av stadens många och bra restauranger. 

Övernattning i Gent och middag på hotellet.

Dag 2
Ypres. Första världskrigets slagfält och skyttegravar samt besök på In Flanders Fields Museum – återresa till Gent Cirka 200 kilometer
I Ypres

Vi tillbringar dagen med att titta på området där några av de största striderna utkämpades under första världskriget. Platsen ligger vid Ypres eller Leper som den även kallas på flamländska. Det var sällan tal om riktiga strider eftersom i området runt Ypres fanns alla skyttegravar där soldaterna bodde. Enorma tunnelanläggningar grävdes med syfte att försöka ta sig in bakom fiendens linjer och bomba dem nedifrån och i bakhåll och för att skydda sig mot de ständiga gasangreppen som dödade miljontals människor. Ypres mark jämnades ner helt av de tyska bombningarna och staden har sedan dess byggts upp igen på exakt samma plats som den stod före kriget. Idag är det en vacker plats men runt omkring vittnar de otaliga kyrkogårdarna om de våldsamheter som det moderna samhället förde med sig. 100 år tidigare avgjordes Napoleons öde på en enda dag medan skyttegravskrigen ett århundrade senare avgjordes av tyskarnas bankrutt snarare än av en förlust, och fyra års blodbad tog slut utan en egentlig vinnare.

Den 11 november klockan 11.00 varje år minns britterna och Commonwealth-länderna de som stupade samma dag och vid samma tid då första världskriget fick sitt officiella slut. Flanderns marker är kända för sina röda vallmobuskar, på engelska kallade för ”poppies”. De är idag symbolen för fred och det minnesmärke som alla britter, personer från Commonwealth-länderna och belgarna bär till ära för de som stupade. Det är därför alla kransar och markeringar är smyckade med röda vallmoblommor. De är tillverkade av papper eftersom de inte blommar i november. Förr i tiden var det änkor och överlevande från kriget som tillverkade vallmoblommorna och pengarna från försäljningen gick till att underhålla gravarna runt om i världen. Inte minst i Flandern där minst 500 000 personer ligger begravda. Vi besöker enskilda gravplatser och monument och får en inblick i livet i skyttegravarna.

Vid Ypres besöker vi In Flanders Fields Museum. Museet har fått sitt namn efter dikten ”In Flanders Fields the poppies blow – Between the crosses, row on row”, som den kanadensiske läkaren och löjtnanten John McCrae skrev efter förlusten av sin vän. Det här är ett fantastiskt interaktivt museum som är väldigt tilltalande.
I Ypres ser vi Mennenport där det finns ett minnesmärke över 55 000 personer som aldrig hittades. Här spelas hymnen ”The Last Post” exakt klockan 20.00 varje kväll till minne av de stupade.
Vi hinner även utforska Ypres på egen hand, och här äter vi lunch.

Vi sover i Gent och äter middag på hotellet.
 

Dag 3
Brygge. Stadsvandring och kanaltur. Återresa till Gent Cirka 100 kilometer
Brygge har en rik historia som sträcker sin från romartiden till idag

En härlig dag ligger framför oss. Vi ska bege oss till Brygge och efter frukost kör vi in till staden. Vi inleder med en härlig promenad i en av Europas vackraste världsarvsstäder. Precis som Gent klarade sig Brygge undan både första och andra världskriget utan skador. Därför är staden rik på historia från romartiden och hela vägen fram till våra dagar. Dess storhetstid slutade sent 1500-tal då pulsådern Zwinfloden fylldes med sand och stängde handelsvägen på vattnet. Brygge var så rikt på både kultur och pengar att man under tidigt 1500-tal köpte Michelangelos verk av Madonna Maria med barn till kyrkan Onze Lieve Vrouwekerk. Det är den enda skulptur som Michelangelo gjorde som finns utanför Italien. Den har stulits två gånger; första gången av franska revolutionärer och senare av nazisterna som gömde figuren i en saltgruva vid Altausee i Österrike. Här räddades den av de allierades konsträddningsavdelning som upprättades i ett försök att hitta de många tjuvgods som nazisterna tog med sig från de ockuperade områdena.

Brygge blev bland annat rikt tack vare handeln av textilier med England. Brygge låg perfekt till för att kunna skeppa ut de dyra och bättre tillverkade textilierna från Italien, som höll en mycket bättre kvalitet än engelsmännen själva kunde uppbringa.


Brygge är så rikt på historiska byggnader och vackra vinklar att staden ska ses både till fots och på en båt på kanalen för att man ska få ut det mesta av denna unika och vackra stad. Vi ska se Belfort, det 83 meter höga klocktornet som idag är Brygges landmärke, Ezelpoort eller ”åsneporten” från 1297m torget där man än idag bedriver handel och den spännande och innovativa höj- och sänkbara gångbron Conzettbrug från 2002. Vi äter lunch på egen hand, och vi kan passa på att besöka chokladmuseet, museet med de flamländska konstnärerna på Groeningsemuseet eller besöka ett av stadens många kända värdshus som bland annat serverar öl. Besök exempelvis De Halve Maan som är det enda aktiva bryggeriet i den gamla stadsdelen.

Övernattning i Gent och middag på hotellet.

Dag 4
Gent – Antwerpen med stadsvandring. Övernattning i Antwerpen Cirka 65 kilometer
Antwerpen har en fantastisk mix av gammal och modern arkitektur..

Vi lämnar Gent och styr kosan mot Antwerpen. Antwerpen är med sina knappt 500 000 invånare den näststörsta staden efter Bryssel, och är viktig för den internationella handeln. Inte minst är staden världens främsta marknad för diamanthandel. Antwerpen övertog på 1500-talet handeln då Brygges vattenväg stängdes av på grund av sand. Sedan dess har Antwerpen bedrivit stor import och export till de belgiska kolonierna, framför allt Afrika. På senare år har Antwerpen upplevt ett avsevärt konstnärligt lyft med både bildkonst och modehus. Staden är en känd flamländsk barockstad, och här bodde konstnären Rubens. Därför har den alltid varit en plats dit konstnärer har sökt sig. Antwerpen har även förutom detta också varit en stor, smutsig och halvkriminell hamnstad när det varit som värst.

Centrala Antwerpen består av vackra hus från 1400- 1500-talen och gatorna runt torget Grote Markt är livliga. Vi inleder med en busstur förbi diamantkvarteret, runt hamnkvarteret och in till centrum där vi strosar runt Grote Markt och katedralen och ser de gamla vackra husen. Vi hinner även på egen hand utforska lite av staden och kanske besöka MAS-museet (Musem an der Stroom) vid floden Schelde som ger en bra överblick över Antwerpens historia. Tryckerimuseet Plantin-Moretus eller Rubens hus är även väl värda ett besök och de ligger ganska nära Grote Markt. 

Vi övernattar i Antwerpen och äter middag på en restaurang nära hotellet.

Dag 5
Antwerpen – Bryssel med rundtur. Hemresa Cirka 75 kilometer
Maffiga EU-parlamentet i Bryssel

När vi har kommit fram till Bryssel ger vi oss genast ut på en busstur i det moderna Europas huvudstad. Belgien är och har varit ett plågat land som under de senaste 200 åren har varit skådeplats för några av historiens största strider. Strax utanför Bryssel ligger Waterloo där Napoleon år 1815 led sitt berömda nederlag. Därmed lades grunden för den industriella, tyska mobiliseringen. En mobilisering som ett århundrade senare gjorde Flandern till det största slagfältet världen någonsin hade skådat, och som vintern 1944 gjorde Ardennerna till en skådeplats för det största pansarvagnsslaget världen har upplevt, då tyska trupper tog till hela artilleriet i ett sista försök att stoppa de allierades frammarsch. 

Idag är Belgien skådeplats för en intern maktkamp mellan den rika och framåtgående flamländska delen Flandern och det mindre välbärgade och franskspråkiga Vallonien. Detta blev väldigt tydligt efter valet år 2010 då det tog nästan två år att bilda en minoritetsregering. Det moderna Belgien är ett ungt land som officiellt blev kungadöme år 1831 under Leopold I. Idag är det kung Philippe som är regent.

Vi försöker se så mycket som möjligt innan hemresan. Vi reser bland annat med bussen till stadsdelen Laeken där det kungliga palatset ligger väl dolt i ett avspärrat parkområde. Här ligger även det japanska tornet från världsutställningen i Paris år 1900 och en senare tillkommen kinesisk paviljong ligger inte långt ifrån det nationella stadion Roi Baudouin (tidigare Heysel-stadion). I området finns även det 100 meter höga och enorma monumentet Atomium från världsutställningen 1958, som aldrig togs ner igen och idag är ett av Belgiens och Bryssels landmärken. Det föreställer en molekyl och erbjuder idag flera utställningar och restauranger och den översta har en fantastisk utsikt. 

I den gamla stadsdelen ska vi till fots fokusera på ett av Europas vackraste torg, Grand-Place, med rådhuset och de omkringliggande husen som även de är väldigt vackra. Vi tittar också på de omkringliggande sevärdheterna som bland annat Manneken Pis och den över 500 år gamla lilla pojken Julian som kissar i en oändlighet. 

Vi promenerar även förbi EUs huvudkvarter med parlamentet, Berlaymont-byggnaden där kommissionärerna och hela administrationen håller till, och rådsbyggnaden Justus Lipsius där ministerrådsmötena hålls. 

Här avslutar vi vår resa, mätta på alla intryck från ett ungt land som har kastats runt mellan de europeiska stormakterna och slutligen har blivit samlingspunkt för det nya Europa. Vi åker till flygplatsen utanför Bryssel och flyger hem till Sverige.

Prisinformation

Resans pris

Från 11 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 298:–
Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Bryssel t/r
 • Svensk reseledare
 • 3 övernattningar på mellanklasshotell i Gent 
 • 1 övernattning på mellanklasshotell il Antwerpen 
 • 4 frukostar
 • 4 middagar
 • Lunch dag 2
 • Kanalrundtur i Brygge
 • In Flanders Fields Museum vid Ypres
 • Buss enligt program dag 1, 2, 3 och 5 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Övriga måltider
 • Drycker
 • Inträden som inte nämns i inkluderade inträden, bland annat St. Baafs Kathedraal med Jan van Eycks berömda altartavla Het Lam Gods cirka 12 euro.
 • Dricks (räkna med cirka 40 euro per person)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta med bra promenadskor. Vi kommer att gå en hel del under resans gång, och den lämpar sig inte för personer som har svårt för att gå eftersom bussarna inte får köra inne i de gamla stadsdelarna i Bryssel, Gent, Brygge och Antwerpen.

Ta med paraply eller regnjacka eftersom det kan bli regn

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21BERTR02ASE2805