Kulturresa till Krakow

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev stämningsfulla Krakows höjdpunkter

Krakow är en skattkammare för alla som intresserar sig för historia och arkitektur. Vi utforskar vackra kyrkor, spännande byggnader och monument – som dessutom finns med på världsarvslistan, utforskar Krakows stämningsfulla renässansgator och Wieliczka-saltgruvans hemlighetsfulla gångar och kapell. Dessutom kan du se fram emot middagar på lokala restauranger där vi får inblick i polsk matkultur.

I resan ingår även ett besök i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau och den gamla judiska stadsdelen i Krakow.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Zloty

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Krakow. Rundtur i den gamla stadsdelen och torget Rynek Glowny. Wawelkullen och domkyrkan
Dag 2 Saltgruvan Wieliczka
Dag 3 Auschwitz-Birkenau. Tid på egen hand i Krakow och gemensam middag
Dag 4 Krakows gamla judiska kvarter Kazimierz. Flyg Krakow – Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram Ordningsföljden på dagsprogrammet kan variera

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Krakow. Rundtur i den gamla stadsdelen och torget Rynek Glowny. Wawelkullen och domkyrkan
Vackra vyer över Krakow

Vi ankommer till Krakow vid lunchtid, tar oss direkt till hotellet för incheckning.

Dagens program börjar med lunch (ingår ej i priset) och sedan är det dags att utforska Krakows gamla stadsdel.

OBS: På avgångarna 30/06, 07/07, 14/07, 21/07 och 11/8 landar vi lite senare under dagen och börjar därför direkt med sightseeing (ingen lunch).

Polens gamla huvudstad är även den äldsta universitetsstaden i landet och ligger vid floden Vistula. Krakow är en skattkammare för den kulturintresserade och dessutom en av landets vackraste städer enligt många som har upplevt den. Krakow är en av de städerna i Europa som klarade sig bäst undan Andra världskrigets förödelse. Det vittnar den eleganta gamla stadsdelen Stare Miasto om, som bjuder på vackra kyrkor, byggnader och monument som finns representerade på UNESCO:s världsarvslista. Och det enorma medeltida torget Rynek Glowny inte minst, som är det största av sitt slag i hela Europa. Krakow är en historisk storstad som tar oss genom olika epoker då det gäller konst och arkitektur.

Mitt på torget Rynek Glowny hittar vi den gamla marknadsplatsen från 1500-talet och som är en livlig mötesplats än idag med marknad, barer, restauranger och caféer. Här ligger även Mariakyrkan som grundades på 1200-talet. Lägg märke till melodin som spelas på trumpet varje hel timma från kyrktornet. Mitt i melodin avbryts trumpetspelandet för att hedra en trumpetare som sköts ihjäl, när han spelade i tornet, under mongolernas invasion.

Vi fortsätter längs den gamla kungliga vägen Grodzka, som leder till Wawelkullen med slottet och domkyrkan, som krönte de flesta polska kungarna förr i tiden. På vägen tillbaka mot Rynek Glowny går vi in på Kanoniczagatan som är intakt sedan renässansen.

Middagen är på egen hand. Reseledaren kommer gärna med förslag till bra restauranger. 

Dag 2
Saltgruvan Wieliczka
En underjordisk upplevelse i saltgruvan

På dagens program står ännu en upplevelse som är med UNESCO:s världsarvslista. 1,5 mil från Krakow väntar en underjordisk upplevelse i den 700 år gamla saltgruvan. Den består av en labyrint med tunnlar och 30 mil gångar och schakt fördelade på nio våningar – den djupaste ligger hela 327 meter under marken. Vi besöker de tre översta nivåerna, som ligger 64 till 135 meter ner. Vi tittar på kammare, kapell med altare och helgon – alltihop uthugget i salt. S:t Kinga-kapellet är det mest imponerande av alla. Det tog mer än 30 år för en man och hans bror att hugga ut kapellet och över 20 000 ton salt forslades bort. Vi får höra många intressanta anekdoter om gruvarbetet på den här utflykten.

Den tar cirka två timmar och vi rekommenderar bra promenadskor eftersom vi ska gå 2 kilometer. Temperaturen i gruvan ligger på 14-16 grader så tänk på att ta med en varm tröja eller en fleece.

Dag 3
Auschwitz-Birkenau. Tid på egen hand i Krakow och gemensam middag
Auschwitz

Sju mil från Krakow vid byn Oswiecim ligger det gamla koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau som har blivit en symbol på det mörkaste kapitlet i Europas historia då en miljon judar miste livet. Det var i Auschwitz-Birkenau som Josef Mengele utförde sina fruktansvärda medicinska experiment på fångarna. Vi besöker både Auschwitz och Auschwitz-Birkenau och är i området i ungefär tre timmars tid. Det är svårt att inte bli påverkad av besöket och ämnet som är en viktig del av Europas historia.

Vi beger oss tillbaka till Krakow och spenderar resten av dagen på egen hand innan vi träffas på kvällen och äter middag tillsammans.

Dag 4
Krakows gamla judiska kvarter Kazimierz. Flyg Krakow – Stockholm

Vår nästa upplevelse för idag är ett besök i det judiska kvarteret Kazimierz. En livlig stadsdel med många caféer, restauranger och ett spännande butiksutbud. Det bodde 65 000 judar i Krakow när Tyskland invaderade Polen. Endast 6 000 överlevde och på vår rundtur tittar vi närmare på både det gamla och nya Krakow och vi besöker bland annat en av de gamla synagogorna och den judiska kyrkogården.

Därefter fortsätter vi till flygplatsen och reser hem till Sverige.

 

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Krakow t/r
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Middag dag 2 på hotellet och dag 3 på lokal restaurang
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks (beräkna ca 50 kr per person)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt ej nämnt under ”Priset inkluderar” 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vad ska jag packa?

Krakow är en gammal stad med kullerstensgator. Vi rör oss runt till fots i stadskärnan, så det är en god idé att ta med sig bekväma skor. Detta gäller även för saltgruvan Wieliczka där vi tar oss ner för ca. 800 trappsteg. Temperaturen i gruvan ligger på 14-16 grader så ta gärna med en jacka eller en varm fleece.

Läs mer om Polen

Här kan du läsa mer om din spännande destination:

www.albatros.se/resmal/europa/polen

 

 

Handen på hjärtat

Programmets ordningsföljd

Programmets ordningsföljd kan ändra sig beroende på vilken avgång du väljer, men programmets innehåll påverkas inte – alla får med andra uppleva samma saker, bara i olika ordningsföljd.

Hotell

Vi gör vårt bästa för att få tag i hotell som ligger centralt i den gamla delen av Krakow eller i det judiska kvarteret, men eftersom det är populärt att resa till Krakow kan det hända att vi på vissa avgångar bor utanför dessa områden. I så fall ingår busstransport till och från centrum. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En av kulturens pärlor med en pärla som reseledare Jag visste att det skulle bli en intressant resa, eftersom jag gjort den tidigare. Denna gång överträffades våra förväntningar med råge pga reseledaren och guiden. Vilken människa!!! Kunde berätta allt utan att läsa i manus. Henne skall ni vara rädd om. Vi fick ju dessutom en hel del kringfakta, vilket förhöjde behållningen. En fantastisk guide som kunde "allt". Fick en historia kring judar och nazister som blev en utmärkt ram till allt det övriga som vi fick uppleva. Även ramarna kring Vavelborgen och saltgruvan gav en långt större behållning än förra gången, som dock inte skedde i Albatros regi.
Date published: 2018-06-13
Rated 3 out of 5 by from Härlig men väldigt intensiv resa! Målet för mig med denna resa var att komma till Auschwitz-Birkenau. Men fick Saltgruvor och annat roligt på köpet. Kan dock känna att det bitvis blev lite för hetsigt, det fanns inte tid att stanna upp och smälta intryck förrän efteråt. Och det blev nästan ingen tid alls till egna upptäcksfärder (Vilket kanske inte var menat heller). Reseledaren hade mycket intressant att berätta, men samma sak där, lite för intensivt för att man skulle hinna ta in omgivningen ordentligt. Hotellet vi bodde på var jättefint i alla avseenden och maten vi bjöds på var bra! Och Krakow visade sin absolut bästa sida med skimrande gröna träd och strålande sol!
Date published: 2019-04-23
Rated 5 out of 5 by from Historisk dramatik och kultur under fyra dagar. Resmålet Krakow fanns redan tidigare inritad på min att-besöka-karta men när jag skulle åka kunde jag inte bestämma mig för till dess jag fick reda på att resledaren skull bli densamma som jag hade i Vietnam i våras, då var det bara dags att boka resan, inget snack! Med Anna Berg vid spakarna kan det bara bli bättre än vad som utlovas och så blev det också. Jag fick precis allt det jag förväntade mig av resan plus lite bonus som den initierade resledaren kunde tipsa om. Krakow med sin kultur och sin dramatiska historia kan aldrig vara fel. Favoriten bland stadsdelar var dock, under min korta vistelse Kazimierz med sin både levande, mustiga, aningens skamfilad men med en doft av förfinade charm förförisk.
Date published: 2019-08-09
Rated 5 out of 5 by from Historia, kultur och arkitektur Dagarna i Krakow var lärorika,intressanta och njutbara. Bra utflyktsmål. Guiden behärskade polsk/europeisk historia och framförde sina kunskaper på ett fängslande sätt. Tiden för guideturer resp "fri lek" var välbalanserad. Lunchen på den lokala puben var illa organiserad (lång väntan mellan maträtterna, som var rätt mediokra), och besöket i saltgrottan kunde ha kortats ner till hälften. Men fördelarna övervägde stort; i hög grad genom guiden Annas professionella guidning och service.
Date published: 2018-04-07
Rated 4 out of 5 by from Fantastiska upplevelser Intressant historisk resa med charmerande klok guide.God mat. Bra hotell med bra läge vid judiska stadsdelen. Vad som brast litet var struktur med tidgivning av mötestider. Ofta lite oklart. Ett schema med utdelning i bussen från flygplatsen hade varit bra. Detta kan absolut korrigeras och behöver inte vara skrivet i sten.
Date published: 2019-09-14
Rated 4 out of 5 by from Fin upplevelse i en historisk stad En fin stad med mycket historia, utflykterna påverkade mig stort på olika sätt. Med facit i hand borde jag ha läst på lite mer om Krakow innan för att vara lite mer målmedveten då vi hade egen tid. eftersom den tiden var begränsad, hade gärna haft en dag extra eller två.
Date published: 2017-04-12
Rated 4 out of 5 by from En otroligt vacker stad! Jag blev väldigt positivt överraskad av att ha hittat en ny stad att lägga till bland favoriterna! Att starta resan med en rundtur i stan var perfekt då man sedan hade rätt lätt att själv ta sig runt i staden. Vi besökte Schindler's factory vilket jag rekommenderar att besöka om man har lite tid över. Såklart besökte vi även Auschwitz 1+2. Jag trodde att jag hade ganska bra koll på vad som föregick där tills jag kom dit och fick en otroligt välutbildad lokal guide som berättade saker jag aldrig haft vetskap om.
Date published: 2019-04-08
Rated 4 out of 5 by from Vacker stad med intressant utflykt till Auschwitz Utflykten till Auschwitz var resans höjdpunkt. Saltgruvan, däremot hade man kunnat hoppa över. Hade varit intressant att få mer information om staden. Reseledaren var mycket påläst och informativ. God promenadvana behövs.
Date published: 2019-04-08
 • y_2022, m_5, d_25, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.27
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_16, tr_115
 • loc_sv_SE, sid_PLVCB03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor