Kungariket Jugoslavien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Jubileumsresa till Serbien, Kroatien och Slovenien

Jugoslavien! En sammanslagning av olika folkslag, som under Titos ledning framstod som en samlad enhet med ett mer mänskligt ansikte än resten av  Östblocket. 

Redan kort tid efter första världskriget gjordes de första försöken på en samlad jugoslavisk stat. Först under namnet Serbernas, kroaternas och slavernas kungadöme 1918 – 29 och senare under namnet Kungariket Jugoslavien 1929 – 1941.

80 år efter Kungariket Jugoslaviens uppbrott följer vi i kungamaktens fotspår och försöker förstå vad som låg till grund för den jugoslaviska tanken och varför försöket på ett gemensamt rike misslyckades. 
Vi upplever den serbiska kungastaden Topola och besöker den förste kungens gravplats, nämligen Peter I på 100-årsdagen efter hans död. Vi går på upptäcktsfärd i den serbiska huvudstaden Belgrad, innan vi beger oss mot provinsen Slavonien. Här ska vi smaka på lokala specialiteter och goda kroatiska viner, samt inte minst njuta av den fantastiska naturen. Vi besöker bl.a. områdets största nationalpark med ett otroligt djurliv. 
I den kroatiska huvudstaden Zagreb möter vi återigen historiska ögonblick när vi  vandrar i den gamla stadsdelen och ser parlamentet där kroaterna utropade den första självständiga kroatiska staten efter första världskriget, som kort tid senare blev en del av Kungariket Jugoslavien. 

I det natursköna Slovenien ska vi på stadsvandring i den lilla trevliga huvudstaden, Ljubljana, innan vi avrundar med ett par dagar i området vid den vackra Bledsjön. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Vin och mat

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta RSD, HRK, EUR,

Dagsprogram
Dag 1 Belgrad. Ankomst och stadsrundtur i den serbiska huvudstaden med välkomstmiddag
Dag 2 Belgrad – Topola - Belgrad. Den serbiska kungafamiljens säte och möjlighet för kryssning och middag på Donau
Dag 3 Belgrad – Sremski Karlovci - Novi Sad. Krusedol-klostret, honungsproduktion och Petrovaradin-fästningen
Dag 4 Novi Sad – Osijek - Stupnicki Dvori - Zlatni Lug. Marknads- och vingårdsbesök i regionen Slavonien
Dag 5 Zlatni Lug - nationalpark Lonjsko Polje – Zagreb. Lätt vandring i nationalpark och besök i stor besök bland storkar i Cigoc med lunch
Dag 6 Zagreb. Stadsvandring och tid på egen hand eller möjlighet för extrautflykt till medeltida Samobor
Dag 7 Zagreb – Ljubljana – Radovljica - Bled. Stadsvandring i Ljubljana och middag i Radovljica
Dag 8 Bled. Bledsjön och upplevelser på landet
Dag 9 Bled – Ljubljana. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
14 998:–
Stockholm
14 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Belgrad. Ankomst och stadsrundtur i den serbiska huvudstaden med välkomstmiddag
Kalemegdanborgen har både zoo, museum och caféer

Med drygt två miljoner invånare är Belgrad en av Sydösteuropas största städer och med en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden är den också en av de älsta. Läget vid floderna Donau och Sava har gjort staden eftertraktad för skiftande överherradömen från romare till osmaner. Belgrad blev hårt medtaget av andra världskriget, men blev sedan politiskt och kulturellt centrum i Jugoslavien. I dag är Belgrad den storstad i det tidigare Jugoslavien som har stört momentum med massor av spännande områden att utforska. 

Efter ankomst beger vi oss till stadens centrala torg, Republiktorget och flanerar på huvudstråket Knez Mihailova med många trevliga butiker, caféer och restauranger. Vi besöker naturligtvis även Belgrads landmärke, Kalemedan-fortet. Fortet har under flera århundraden fungerat som försvar för staden och dess skiftande maktherrar. Förutom lekplatser, ett litet zoo, museum och caféer, bjuder området runt fortet även på en bländande utsikt över floderna Donau och Savas. 

På kvänne äter vi en god middag i området Skadarlija, som med färgglada hus och kullerstensgränder marknadsförs som Serbiens svar på Montmartre.

Övernattning i Belgrad (middag ingår).

Dag 2
Belgrad – Topola - Belgrad. Den serbiska kungafamiljens säte och möjlighet för kryssning och middag på Donau Ca. 150 km

Efter frukost beger vi oss söderut mot den charmiga staden Topola, där vi ska lära oss mer om den serbiska kungafamiljen och särskilt en av de viktigaste personerna i serbisk historia; Peter I, den förste kungen i Konungadömet Jugoslavien. Peter I var populär i serbiska kretsar och hans 100-års- jubileum 2021 firas med säkerhet med pompa och ståt. 

I Topola, som blev huvudsäte för den serbiska kungafamiljen efter segern över den osmaniska ockupationen i början av 1800-talet, ligger alla tidigare medlemmar av den kungliga familjen begravda. Vi besöker naturligtvis Peter i:s grav och går på upptäcktsfärd i de kungliga gemaken där personliga föremål ställs ut och ger en fin inblick i livet i de kungliga kretsarna.  

Efter en spännande historisk resa har det blivit dags för lunch. Och vad ligger närmare till hands än att äta en typisk mat från området i grannbyn, där vi sätter oss till bords i traditionella trähus

Mätta på intryck och god mat återvänder vi till Belgrad under eftermiddagen. Resten av dagen är på egen hand. 

På kvällen kan den som har bokat vår extrautflykt följa med på en kryssning på Donau och Savafloden. Utmed floderna ligger många av stadens rekreativa områden som är mycket populära. Vi passerar även de stora gamla fabriksområdena som länge har stått orörda, men som idag rymmer flera moderna kreativa verksamheter samt barer och cafeer. Vi äter en god middag ombord på båten innan vi återvänder till vårt hotell.

(Kryssning och middag ingår inte i resans pris och ska bokas separat.)

Övernattning Belgrad (frukost och lunch ingår).

Dag 3
Belgrad – Sremski Karlovci - Novi Sad. Krusedol-klostret, honungsproduktion och Petrovaradin-fästningen Ca. 90 km

I dag beger vi oss mot staden Sremski Karlovci, som ligger i regionen Vojvodina vid foten av berget Fruska Gora. Tidigare var staden huvudsäte för den serbiska ortodixa kyrkan och områdets kulturella vagga.  Vi besöker det imponerande klostret Krusedol, där de den despotiska Brankovic-familjen ligger begravd och lär oss mer om religionens betydelse i den här delen av världen.  

Efter en spännande inblick i klostrets historia och betydelse kommer vi fram till Sremski Karlovci, där vi ska träffa en lokal honungsproducent. Under 5 generationer har familjen Zivanovic haft bikupor och tagit fram regionens kanske bästa honung. Vi lär oss mer om livet som biodlare och kryddar hela upplevelsen med en lunch på plats. 

Efter lunch fortsätter vi till den imponerande fästningen Petrovaradin, som är Europas näststörsta. Den byggdes i perioden 1692 – 1780 och ligger vackert vid Donaufloden med utsikt över provinshuvudstaden Novi Sad. Fästningen som även kallas ”Serbiens Gibraltar” förstördes de inte under första världskriget och kan därför besökas i all sin prakt idag. 

Novi Sad är Serbiens näststörsta stad med ett invånartal på ca 250 000. De flesta utgörs av serber, men här finns även en ungersk minoritet. Före första världskriget var staden ett kulturellt centrum för alla serber och staden var en kulturell storstad med ett ortodoxt biskopssäte. Staden grundades 1694 och den fick år 1748 status som fristad. Den stigande handeln och koncentrationen av serbisk kultur gjorde efterhand att staden omtalades som det serbiska Aten. Novi Sad ligger vid en av Europas viktigaste korsvägar, och stadens historia som ett multinationellt handelscentrum och transitstad har gett den åtskilliga historiska och kulturella sevärdheter som till och med större städer kan ha svårt att leva upp till. 

Vi checkar in på vårt hotell efter en välförtjänt paus och tar en kort promenad i den centrala delen av staden, där vi bland annat tar en titt på stadens centrala torg, Trg Slobode (Frihetstorget), det vackra rådhuset och stadens äldsta gata, Zmaj Jovina.

Övernattning i Novi Sad. 
(Frukost och lunch ingår.)

Dag 4
Novi Sad – Osijek - Stupnicki Dvori - Zlatni Lug. Marknads- och vingårdsbesök i regionen Slavonien Ca. 250 km

Det har blivit dags att lämna Serbien och vi korsar den serbisk-kroatiska gränsen tidigt på förmiddagen på väg mot nya äventyr.

Vår första anhalt är Osijek som med sina nästan 150 000 invånare är huvudstad i regionen Slavonien. Stadens stora matmarknad lockar varje dag med färska råvaror från de omkringliggande byarna och vi tar en titt på marknaden under ett kort stopp. 

Vi fortsätter mot de stora vinodlingarna nära områdets högsta berg, Papuk på 953 meter. Här har man under århundradena odlat vindruvor och vi ska besöka en av de lokala vinproducenterna som bjuder både på smakprov och en härlig lunch på lokala råvaror. 

Sent under eftermiddagen beger vi oss den sista biten mot närliggande Zlatni Lug, där vi checkar in på ett familjeägt pensionat. Här har vi tid att koppla av trevliga omgivningar, ta en promenad i den lilla byn och njuta av god mat och dryck. 

Övernattning Zlatni Lug
(Frukost, lätt lunch och middag ingår)

Dag 5
Zlatni Lug - nationalpark Lonjsko Polje – Zagreb. Lätt vandring i nationalpark och besök i stor besök bland storkar i Cigoc med lunch Ca. 170 km

Den friska luften i Zlatni Lug har utan tveckan gjort oss gott och efter frukosten beger vi oss mot den kroatiska huvudstaden, Zagreb.

Innan vi hinner så långt ska vi titta förbi nationalparken Lonjsko Polje. Koncentreret om det store vådområde på østsiden af den store Sava flod findes her nogle af de største koncentrationer af fugle på hele Balkan. Den over 500 km2 store park huser mere end 250 forskellige fuglearter udover en hel unik natur, som vi naturligvis skal opleve helt tæt på, når vi går en kort tur i området.

Vi stannar också till en av de storkbyar där det bor fler storkar än människor under häckningsperioden. 2015 räknade till över 200 storkar och 114 personer i befolkningen i den här lilla byn. De många storkarna upprätthåller sig i byn från och med mitten av mars till slutet av augusti, men deras många och imponerande bon kan ses under hela året.  Den lilla trevliga byn som uteslutande består av gamla trähus är värd ett besök i sig självt. Vi äter lunch här och njuter av den avkopplande stämningen.  

Vi beger oss nu den sista sträckan mot den kroatiska huvudstaden, Zagreb, dit vi kommer sent under eftermiddagen.

Övernattning Zagreb.
(Frukost och lunch ingår.)

Dag 6
Zagreb. Stadsvandring och tid på egen hand eller möjlighet för extrautflykt till medeltida Samobor

Under förmiddagen ger vi oss ut på en stadsvandring i Zagreb, särskilt i de äldsta stadsdelarna: Gradec i den övre stadsdelen Gornji Grad och Kaptol, som är stadens religiösa centrum. Vi kommer bland annat för den medeltida stenport som förbinder de två stadsdelarna och där en helig madonna sägs uppfylla önskningar. Vi tar även en titt på katedralen som är från 1200-talet och den största kyrkan i hela Kroatien. I Kaptolkvarteret ligger det stora Dolac-marknaden med mängder av färska råvaror. 

Zagreb var dessutom staden där unionen för Konungadömet Kroatien, Slavonen och Dalmatien utropades i oktober 1918. Unionen inlemmades kort tid efteråt i det serbiska kungadömet och var med andra ord starten på Konungadömet Jugoslavien som även inkluderade Slovenien. Ratificeringen genomfördes i det gamla parlamentet, som vi passerar på vår stadsrundtur.  

Eftermiddagen är på egen hand om man inte har bokat extrautflykten till den trevliga byn Samobor. Samobor ligger endast 30 km från Zagreb och är inbegreppet av en mindre kroatisk medeltida by. Från toppen av den närliggande bergkedjan Zumbarak tronar byns medeltida borg, men vi koncentrerar oss på den trevliga stadskärnan som är perfekt för en stadsvandring.  

Vi ser Saint Anastasia-kyrkan, vars nuvarande form stammar från 1675, samt den gamla träbron över floden Gradna, innan vi beger oss mot stadens centrala torg. Här hittar vi huvudorsaken till  Samobors helt speciella status i kroatisk historia – Kremsnita-kakan. Det är endast här i Samobor som kakan görs på rätt sätt och de många bagerierna vid torget vittnar om kakans popularitet. 

Efter några trevliga timmar i den idylliska byn avslutar vi vårt besök med en utsökt middag innan vi återvänder till  Zagreb. (Utflykt till Samobor med middag ingår inte i resans pris och ska bokas separat) 

Överanttning Zagreb.
(Frukost ingår)

Dag 7
Zagreb – Ljubljana – Radovljica - Bled. Stadsvandring i Ljubljana och middag i Radovljica Ca. 200 km

Det har blivit dags att ta farväl av Kroatien och se fram emot den slovenska huvudstaden istället. Namnet Ljubljana betyder ’Den älskade’, vilket man förstår när man står i den här sanna pärlan. Ljubljana ligger 298 meter över havets yta mitt inne i i Sloveniens vackra alplandskap.

Ljubljana sjuder av livsglädje och stadens ödmjuka storlek på endast 300 000 invånare ger en intim atmosfär. Den gamla stadsdelen har charmiga hus från barocktiden och staden pryds dessutom av vackra Art Nouveau-byggnader och inte minst imponerande byggnader av den världsberömde slovenske arkitekten Joze Plecnik. 

Ljubljana har rötter från romartiden. Det sägs att stadens grundare var den grekiska prins Jason och hans trogna, argonauterna. Enligt legenden kom Jason till området, när han var på flykt från kung Aites, som han hade stulit det gyllenet skinnet ifrån. Jason besegrade ett förfärligt monster,  Ljubljanadraken, som nu kan ses på stadens vapensköld på toppen av slottstornet. 

Vid en folkomröstning 1990 röstade det slovenska folket för oberoende från Jugoslavien och för suveränitet som självständig stat. Den 25 juni 1991 blev den slovenska republiken realitet. Ljubljana utnämndes till huvudstad och fungerar i dag som Sloveniens politiska, ekonomiska, kulturella och vetenskapliga centrum. Ett av de viktigaste datumen för den nya republiken är den 1 maj 2004 då Slovenien kom med i EU. Den dagen firas med fest i hela landet och inte minst i Ljubljanas gator.

På vår vandring ser vi de viktigaste byggnadesverken och lär oss mer om stadens fascinerande historia innan vi ska åka till Sloveniens mest berömda område i närheten av sjön Bled. På vägen stannar vi till i den charmiga byn Radovljica, som är känd för sin produktion av honungskakor. I butikerna och i stadens lokala museum kan man lära sig mer om honungskakorna innan vi tidigt på kvällen äter middag på en av standes restauranger. 

Vi kommer fram till vårt hotell utanför Bled sent på kvällen och kan i lugn och ro njuta av de vackra omgivningarna. 

Övernattning i Bled-området.
(Frukost och middag ingår.)

Dag 8
Bled. Bledsjön och upplevelser på landet Ca 30 km

Bled ligger i norra Slovenien nära gränsen till Österrike. Staden ligger vackert omgiven av de snöklädda Alperna vid den stora glaciärsjön med samma namn. Här ligger landets enda ö, även den med namnet Bled. På ön står en kyrka som tidigare fungerade som tempel där det slaviska folket bad till gudinnan Ziva, som stod för kärlek och fruktbarhet. 

Staden är över 1000 år gammal och nämndes för första gången på skrift år 1004, när den tyske kejsaren Henrik II gav staden till biskopen av Brixen. Under 1800-talet började Bled bli en turistattraktion. Områdets otroliga natur och milda klimat drog till sig många besökare och det blev känt vitt och brett att sjön och de varma källorna i området hade hälsofrämjande egenskaper. Redan i början av 1900-talet var Bled känt som kurort i det österrikiska imperiet och resenärer har strömmat till sen dess. Många kända politiker och kulturpersonligheder har under årens lopp haft vägarna förbi. 

Vi njuter av den tillbakalutade stämningen i den lilla orten som med sina många prominenta gäster kan visa upp fler imponerande palats än de flesta andra städer. 

Under eftermiddagen återvänder vi till vårt trevliga hotell. I mån av tid stannar vi till i några av de trevliga byarna i området inna vi avslutar dagen med en god avskedsmiddag på hotellet.  

Övernattning i Bled-området.

(Frukost och middag ingår.)

Dag 9
Bled – Ljubljana. Hemresa Ca. 60 km

Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen i Ljubljana, där vårt flyg väntar. 

(Frukost ingår)

Prisinformation

Resans pris

Från 14 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 298:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Belgrad och Ljubljana - Stockholm
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension (frukost dagligen,  4 x lunch och 4 x middag)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Dricks till chaufförer och lokalguider. Räkna med 40 EUR per person
 • Tillägg för emkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Vem kan delta?

Eftersom en stor del av utflykterna genomförs till fots är det en förutsättning att resedeltagarna kan gå utan hjälp.  

Klimat

Under våren och hösten kan det vara svalt morgon och kväll och regnskurar kan förekomma. Ta därför med en tröja och en lätt jacka. När det gäller klädsel på restauranger och liknande behöver man inte ha särskilt formell klädsel. Kom ihåg att packa ett par bekväma skor till våra stads- och naturvandringar. 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor