Längs pilgrimsvägen till Santiago de Compostela

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev den berömda nordspanska pilgrimsvandringen – med fokus på upplevelser och bekvämlighet!

Vi börjar i Bilbao i Baskien och slår in på "Den franska rutten" genom vidsträckta vinodlingar och karga bergsområden till Hemingways och tjurrusningarnas Pamplona. I Rioja går vi på  skattjakt bland vinrankor och buteljer. Vi ser katedralen i Burgos som vakar över kvarlevorna av nationalhjälten El Cid och besöker Biskopspalatset i Astorga – ritat av Antoni Gaudì. Lägg en sten vid järnkorset Cruz de Hierro, precis som tusen pilgrimer före dig, och njut av regionens kulinariska höjdpunkter och känslan när Santiago de Compostelas tinnar och torn för första gången blir synliga i horisonten. Under hela resan bor vi bra, äter gott och reser med buss på de längre sträckorna. Vandringarna är 3 - 6 km per dag.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Albatros aktiv

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Avresa till Bilbao
Dag 2 Stadsrundtur i Bilbao. Vidare till Pamplona, stadsvandring
Dag 3 Pamplona. Puente de la Reina, vinprovning, vandring på pilgrimsleden. Vidare till Burgos
Dag 4 Katedralen i Burgos, klostret Huelgas Reales, vandring på pilgrimsleden. Vidare till León
Dag 5 Stadsrundtur i León. Katedralen Santa María de León, Hostal San Marcos. Vidare till Astorgas. Besök i Gaudís Biskopspalats, Cruz de Hierro, vandring på pilgrims
Dag 6 Santiago de Compostela. Bergspasset O Cebreiro, vandring på pilgrimsleden, utsiktspunkten Monte del Gozo
Dag 7 Santiago de Compostela. Stadsrundtur, Santiago-katedralen, pilgrimsmässan och avskedsmiddag
Dag 8 Santiago de Compostela – Porto. Flyg till Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa till Bilbao
Pilgrimssymbolet muslingeskallen

Under eftermiddagen flyger vi till den baskiska huvudstaden Bilbao. Trots att Baskien har haft mer än 500 år av gemensam historia under den spanska kungen och 25 år med en gemensam demokratisk författning, vill många invånare i regionen fortfarande att man ska bryta sig loss från Spanien. Efter ankomst åker vi direkt till vårt hotell och checkar in.

Jakobsvägen, Camino de Santiago de Compostela - eller bara Caminon som den ofta kallas - är en av Europas mest betydelsefulla kulturhistoriska monument. Det är också samlingspunkten för hela Nordspaniens politiska, religiösa och kulturella utveckling under mer än 1000 år. Under 700-talet var den kristna kyrkan under stark press från de islamska nordafrikanska morerna som invaderade Spanien och Portugal från söder. Tillsammans med kyrkan fick konungen Karl den Store pilgrimsleden etablerad under 800-talet, och snart började tiotusentals troende kristna göra sina pilgrimsfärder genom städer som San Sebastian, Bilbao och Santander för att komma till St Jakobs grav i Santiago de Compostela – det är från aposteln Jakob som Jakobsvägen har fått sitt namn. Genom att pilgrimsvandringarna blev så omfattande så markerade man också för de islamska morerna det faktum att gränsen var nådd. Europa var kristet!

Idag är Caminon mer populär än någonsin. Tusentals människor går, åker, cyklar och springer vägen av religiösa, historiska, kulturella eller personliga skäl. Det storslagna landskapet, kyrkorna, kulturminnena, människorna och maten är alla var och en av dem, en bra anledning att göra vandringen.

Dag 2
Stadsrundtur i Bilbao. Vidare till Pamplona, stadsvandring Körsträcka 155 km
I Pamplona, Spanien

Vi börjar dagen med en kort stadsrundtur i den baskiska staden Bilbao som så sent som på 1980-talet var en nedsliten industristad. Under 1990-talet fick staden en massiv ansiktslyftning. Med djärv, modern arkitektur och med det berömda Guggenheim-museet som kronan på verket - och ett nytt kulturliv, räknas Bilbao nu till en av Europas ledande kulturstäder. I stark kontrast till den nya arkitekturen står den gamla stadsdelen, Casco Viejo, på östra sidan av floden. Här hittar du mysiga marknader, genuina tapasbarer och sevärd arkitektur från medeltiden och barocken. Vi går till fots och ser lite närmare på den gamla stadsdelen där Siete Calles, "sju vägar", är mest känt.

Härifrån åker vi vidare till Pamplona, huvudstaden i Navarra. Staden är en av de viktigaste platserna längs pilgrimsvägen. Det var Pamplona som inspirerade den berömda författaren Hemingway till boken "Och solen har sin gång". I den berättar Ernest Hemingway om en samling rotlösa och desillusionerade unga amerikaners hektiska och utsvävande liv i 1920-talets Paris och Spanien, i efterdyningarna av första världskriget. Romanen beskriver också tjurfäktningarna i Pamplona, vilket förmodligen är vad de flesta människor känner till om staden. I samband med festivalen och firandet av stadens skyddshelgon San Fermín i juli, äger den berömda tjurrusningen rum. Det är en desperat kapplöpning på stadens smala gator. De rasande tjurarna jagar alla de ser, och det är företrädesvis unga män i den traditionella klädseln, vita skjortor och röda halsdukar, som springer så nära tjurarna de kan, och sedan gör våghalsiga undanmanövrar i sista stund.

På vår promenad genom staden besöker vi den gotiska kyrkan San Nicolas, stadsdelen San Cernin och Domkyrkan med det vackra klostret.

Dag 3
Pamplona. Puente de la Reina, vinprovning, vandring på pilgrimsleden. Vidare till Burgos Vandring 6 km. Körsträcka 200 km
Arga-floden i Puente la Reina, Spanien

Söder om Pamplona finns den lilla åttkantiga kyrkan Santa Maria de Eunate, som vi passerar på vår väg mot Puente la Reina. Den vackra romanska kyrkan är omgärdad av en mur med en mängd bågformade öppningar, som har gjort att den fått smeknamnet "De hundra portarna". Vi fortsätter vår resa till Puente la Reina, där de olika vägarna i pilgrimsleden förenas för att bli en väg till Santiago de Compostela. Stadens namn betyder "Drottningens bro". Den har fått sitt namn efter den bro som hustrun till Kung Sanchos III byggde för att pilgrimerna skulle kunna ta sig över Arga-floden. Vi besöker också de pittoreska kyrkorna Santiago och Cruzifijo, innan vi beger oss vidare på pilgrimsleden.

Det var inte bara Spanien, utan alla kristna i Europa var under stark press från morerna. År 711 tog morerna sig över det smala Gibraltar-sundet, och efter några få år så hade de erövrat hela den Iberiska halvön. De lyckades dock inte ta sig förbi Pyrenéerna, utan de blev slagna av den tysk-franska armén. Morerna etablerade mindre kalifater, och inbördes rivalitet försvagade dem och gjorde plats för flera kristna furstendömen, i synnerhet norra Spanien.

Pilgrimsleden och heliggörelsen av Jakob anses i dag vara en av kristendomens stora marknadsföringsbedrifter. Den bidrog till kristendomens spridning, ökade populariteten och satte ett effektivt stopp för morerna. Morerna bekämpades ständigt med alla medel, även om historien visar på långa fredliga perioder då kristendomen och islam levde sida vid sida. Det sista kalifatet i Granada, där man idag kan beskåda några av världens största islamiska sevärdheter, dukade under för övermakten 1492.

Från Puente la Reina åker vi till Estella, en elegant stad med vackra palats, kyrkor och kloster. Nu befinner vi oss i Rioja-regionen, och då vankas naturligtvis en vinprovning. På en av de klassiska vingårdarna i Rioja kan vi se vinodlingarna, få en rundtur i den enorma vinkällaren och avslutningsvis prova de goda vinerna. Och om du får en favorit, kan du köpa med dig husets viner hem! Vi fortsätter till Najera och Santo Domingo de la Calzada, där pilgrimsruttens historiska atmosfär tydligt kan märkas i de smala medeltidsgränderna.

Idag gör vi den första längre vandringen och går den 6 kilometer långa sträckan mellan kyrkan Ermita Valdefuentes till kyrkan San Juan de Ortega. Vi fortsätter med buss till Burgos som ligger i regionen Castilla y León (Kastilien och León).

Dag 4
Katedralen i Burgos, klostret Huelgas Reales, vandring på pilgrimsleden. Vidare till León Vandring 4 km. Körsträcka 185 km
Gård i Burgos-katedralen, Spanien

Idag ska vi se närmare på den mäktiga gotiska katedralen i Burgos som också är Spaniens äldsta gotiska kyrka. Den vackra byggnaden med sina höga torn finns upptagen på UNESCO:s Världsarvslista. Katedralen byggdes1221-1567 på en tidigare romansk katedral, och interiören är i både i renässans och barock - trots dess gotiska exteriör. 1919 blev kvarlevorna efter den spanska nationalhjälten och militären Rodrigo Diaz de Vivar – också känd som "El Cid" – jordfästa i katedralen. Även hans fru Doña Jimena, vilar här. El Cid (1030-1099) var känd som en kristen härförare under återerövringen av Spanien. Han kämpade mot morerna under många år trots att han faktiskt under en tid tjänstgjorde som morisk furste i Zaragoza. 1094 erövrade han Valencia från morerna, och försvarade staden mot en invaderande berberdynasti, Almoravids, fram till sin död 1099.

Vi fortsätter förbi klostret Huelgas Reales som fortfarande är hem för cirka 35 karmelitnunnor. I kyrkan som tillhör klostret vilar många spanska kungligheter begravna, så också Alfonso VIII och hans hustru Leonor Plantagenet som grundade kyrkan 1187. Dagens promenad är en fyra kilometer lång etapp mellan de två små byarna Iglesias och Hontanas. På denna öde sträckning med ändlösa fält får vi en liten inblick i den ensamhet som var pilgrimernas följeslagare på vägen till Santiago.

Efter vår vandring besöker vi Frómista och den ljusa, romanska San Martín-kyrkan från 1066. Det var en av de kyrkor längs Jakobsvägen där pilgrimerna kunde samla andlig styrka. Vi fortsätter till León där vi övernattar.

Dag 5
Stadsrundtur i León. Katedralen Santa María de León, Hostal San Marcos. Vidare till Astorgas. Besök i Gaudís Biskopspalats, Cruz de Hierro, vandring på pilgrims Vandring 3 km. Körsträcka 130 km
Katedral i Astorga, Spanien

Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Leon. Vi får bland annat se S:t Isidoro-kyrkan och den kungliga kryptan, katedralen med färgstark glasmosaik och det överväldigande vackra Hostal San Marcos. San Marcos var ett kloster (byggt på 1100-talet) och fungerade ursprungligen även som ett härbärge för pilgrimerna. Under 1500-talet rev man klostret och byggde ett nytt kyrkorum i överdådig renässansstil. Alla fasader är konstfullt och vackert dekorerade, och många rum är utsökt dekorerade med bland annat stora väggmålningar. Idag har byggnaden har tre funktioner: som kyrka vilket den har fungerat sedan byggnadsåret 1541, som stadsmuseum och slutligen som ett femstjärnigt lyxhotell.

Vi kommer att fortsätta till Astorga där vi besöker Biskopspalatset. Den vackra byggnaden är ritad av Antoni Gaudí själv, den främsta företrädaren för den katalanska modernismens arkitektur. Byggnaden uppfördes under åren 1889-1915 och har Gaudís karakteristiska uppåtsträvande linjer och torn. I slottet finns även Pilgrimsmuseet (Museo de los Caminos). Där får vi lära oss mer om historien kring pilgrimsvägen. Det finns möjlighet att ta en promenad som är några kilometer lång från den idag nästan övergivna byn Foncebadón, fram till Cruz de Hierro, pilgrimsvägens högsta punkt. Detta järnkors är placerat uppe på en hög träpelare, och stenhögen som ligger vid foten är gjord av stenar som pilgrimerna lagt dit. Om du vill så kan du fortsätta i traditionens anda och göra som de flesta pilgrimer, nämligen lämna kvar en personlig sak eller en sten. Vi fortsätter till Ponferrada där vi övernattar.

Dag 6
Santiago de Compostela. Bergspasset O Cebreiro, vandring på pilgrimsleden, utsiktspunkten Monte del Gozo Vandring 5 km. Körsträcka 230 km
Katedralen i Santiago de Compostela

På vår resa mot Santiago de Compostela gör vi ett stopp i Villafranca del Bierzo och besöker Santiago-kyrkan. Här kunde pilgrimer som var för trötta eller för sjuka för att fortsätta pilgrimsfärden få den syndaförlåtelse som de annars skulle ha fått i Santiago de Compostela efter en genomförd pilgrimsfärd. Nästa stopp på resan är vid bergspasset O Cebreiro, en viktig plats på Caminon. Här ligger den äldsta intakta kyrkan längs pilgrimsleden - Santa Maria de O Cebreiro från 800-talet. Den närbelägna byn består av stenhus med halmtak som är flera hundra år gamla, och som fortfarande användes som bostäder för inte så länge sedan. Ett av husen har gjorts om till ett museum där man kan se historiska möbler och redskap från området.

Vi fortsätter mot Portomarin. I Portomarín ser vi San Juan-kyrkan som återuppbyggdes sten för sten när den ursprungliga byn översvämmades 1960. Översvämningen kom sig av att ett vattenkraftverk byggdes längre ned i floden. Nästa stad är Melide där vi ska smaka på den regionala specialiteten Pulpo a la Gallega – bläckfisk med paprikakrydda och olivolja - vars popularitet har spridit sig i hela Spanien. Från Melida finns det möjlighet att gå fem kilometer till Boente.

Vi anländer till Santiago de Compostela via utsiktspunkten Monte del Gozo. Därifrån kunde pilgrimerna få den första glimten av tornspirorna i den himmelska staden. Vi går i samlad grupp de sista 500 meterna till den fantastiska Santiago-katedralen - resans höjdpunkt!

Dag 7
Santiago de Compostela. Stadsrundtur, Santiago-katedralen, pilgrimsmässan och avskedsmiddag
Från Santiago de Compostela, Spanien

Idag ska vi göra en liten stadsrundtur i den gamla stadsdelen. Och vi ska också ta en tur inne i katedralen där man enligt uppgift upptäckte aposteln Jakobs grav. Den ursprungliga kyrkan från 800-talet var endast en bråkdel så stor som dagens mäktiga kyrkobyggnad, som är från slutet av 1000-talet. Den har senare byggts till med bland annat torn, trappor, fasadutsmyckningar och en kupol. Det traditionella slutet av pilgrimsfärden är att beröra den stora statyn av aposteln Jakob bakom altaret. Mitt på dagen deltar vi i den stora pilgrimsmässan och tar emot oblatet (nattvarden) för den som önskar, efter mässan så är resten av eftermiddagen på egen hand. Man kan exempelvis besöka pilgrimsmuseet eller så kan bara vandra runt i staden och njuta av den lätt euforiska känslan som nutidens pilgrimer sprider här när de är framme vid det slutgiltiga målet.

Kvällen avlutar vi med en gemensam avskedsmiddag. Under middagen på restaurangen kommer vi att få se den speciella Queimada-ritualen. Det är en galicisk tradition där en spritdryck från orujo (galicisk starksprit) brinner medan en besvärjelse uttalas som ska skydda mot ondska. Vi slutar med att höja våra glas för en väl genomförd pilgrimsfärd!

Dag 8
Santiago de Compostela – Porto. Flyg till Stockholm Körsträcka 240 km

Den lättaste vägen hem går via Portugal och efter lunch sätter vi kurs mot den portugisiska provinsen Minho, som är känt för sin "vinho verde", det gröna vinet. Vi kommer fram till staden som har gett sitt namn till det berömda portvinet som produceras i området Alto Duoro, men som sedan 1678 har exporterats från Porto.

Här har vi lite tid på egen hand innan vi kör ut till flygplatsen för att åka hem efter vår pilgrimsfärd i Europas västra hörn.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Bilbao/ Porto – Stockholm* med mellanlandning
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Boende i delat dubbelrum
 • Halvpension bestående av frukost och middag
 • Vinprovning på vingård
 • Skatter och avgifter

*Möjligt att resa från Göteborg i mån av lediga platser på flyget, mot en extra avgift från 948 kr

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6 % av resans pris
  Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (beräkna 10 euro)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Enkelrumstillägg
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Måltider

Måltiderna intas på hotellen.
Frukosten består av en buffé med engelsk frukost.

Utflykter

Det förväntas att deltagarna på den här resan kan röra sig relativt obehindrat till fots. Flera av de städer vi besöker har kullerstensbelagda gator, och bussen kan inte köra hela vägen in till alla orter vi besöker. Eftersom det är en rundtur längs pilgrimsvägen förväntas det att deltagarna kan gå de dagliga sträckorna. Det kommer dock alltid att finnas möjlighet att vara på bussen i samråd med reseledaren och föraren.

Det är inte en resa för de som har problem med att ta sig fram till fots, och det förväntas att man kan följa med gruppens takt. Skulle man mot förmodan välja att inte delta på någon sträcka så får man ta en taxi (på egen bekostnad) eller sitta ner och njuta av livet på ett café.

Lokalguider

På flera platser är det påbjudet att använda sig av en lokalguide. Vår svenska reseledare samarbetar med dessa lokalguider och översätter det viktigaste i lokalguidens information efter egna överväganden. Detta fungerar oftast utmärkt, och reseledaren och lokalguiden kan komplettera varandra.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Flygresan

Det är tyvärr inte mjligt att flyga direkt från Stockholm till Balbao eller Santiago de Compostela, vi måste därför mellanlanda. För att undgå tre flygsträckor på hemresan har vi valt att flyga hem från Porto i Portugal.
Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En av våra "önskeresor" En resa vi längtat efter. Upplagd så att även äldre klarade vandringarna på ett bra sätt. Skönt med busstransporterna som gjorde att vi fick en bra bild av hela pilgrimsleden (och som tog hand om vårt bagage!) Suverän guide som utnyttjade möjligheter som dök upp - flexibel och personlig. Väl hemma slog det oss: vi hade ju varit på pilgrimsvandring! För pilgrimer finns ju sju ledord. varav ett är långsamhet. Kunde ha varit intressant att uppleva en lite långsam, meditativ vandring med ex ett ord/budskap att begrunda under vandringen. Kanske på bekostnad av besök på ngn borg el dyl? Med vänlig hälsning Birgitta o Börje
Date published: 2016-05-15
Rated 4 out of 5 by from Intressant, lärorik och intensiv resa Det var en intressant resa med mycket ny information om den speciella kulturen längs pilgrimsleden. Vi hade velat gå längs leden lite mer, kanske 5-6 km varje dag. Busstransfern mellan de intressanta städerna fungerade bra och vi fick besöka många stora katedraler och små kyrkor, alla med en spännande historia. Guiden var trevlig och påläst! Mycket skicklig busschaufför och jättefin buss. Hotell och frukost var bra, hade dock önskat att de låg lite mer i centrum och att vi fått möjlighet att ta en kvällspromenad på egen hand. Den så kallade middagen var överlag dålig/mycket dålig och de viner som ingick var genomgående av låg kvalitet.
Date published: 2018-05-28
Rated 4 out of 5 by from En härlig, light el Camino En lyckad resa med en kunnig och trevlig reseledare och med en go grupp. Vackra vyer med höga berg och djupa dalar hela vägen. Hotellen var bra. Maten på middagarna var OK, på något ställe lite "annorlunda", men hungrig behövde man inte gå och lägga sig. Promenaderna på pilgrimsleden var lätta. Jag hade önskat färre besök på kyrkor och mer vandring på pilgrimsleden. Varje dag borde avslutas med en vandring. I Burgos kunde man hoppa över San Martin-kyrkan och lägga till ett besök på Museo Etnográfico före vandringen. Hemresan blev lite småjobbig, när hela gruppen strandade i Porto p.g.a. inställda flyg. Kom hem en dag senare en beräknat.
Date published: 2018-05-29
Rated 3 out of 5 by from Ömsom vin ömsom vatten. Intressant resa med en kunnig och stundtals rolig reseledare. Den mat som serverades på hotellen var dock oerhört trist. Hotellrummen var som helhet bra, dock var ett hotell i Ponferrada inte bra utan bör utgå på kommande resor. Hotellens restauranger hade extremt dålig akustik vilket gjorde det nästan omöjligt att kunna samtala med resekamraterna. Värst var det på hotellet i Bilbao. De flesta hotellen på denna resa låg mycket långt utanför de centrala delarna. Ett förslag är att åtminstone det hotell man bor på längre än en natt ligger nära centrum. En välkomstdrink med en presentation av resedeltagarna hade varit trevligt.
Date published: 2017-05-14
Rated 5 out of 5 by from En pilgrimsresa Jag är mycket nöjd med denna resa det enda jag efterlyser är att vandringarna var lite för korta. Men det var mycket som skulle få plats i schemat. Vår reseledare var väldigt inspirerande och duktig och jag tänker nog återvända på egen hand till El Camino och göra egna vandringar.
Date published: 2016-10-01
Rated 5 out of 5 by from En lite annorlunda resa med ett seriöst men ändå roligt innehåll. Rolig resa med många likasinnade medresenärer, kanske inget för barnfamiljer men desto mer passande för nyfikna, pigga pensionärer eller medelålders par som har rest på de vanliga resmålen och söker något lite annorlunda. Vandringarna var en upplevelse även om de inte var så långa. Trevliga trerätters middagar där vin ingick gjorde att avslutningen på dagarna blev trivsamma.
Date published: 2016-09-22
Rated 1 out of 5 by from Aldrig mer Albatross För långt från centrum men bra hotell. Maten, främst kvällsmaten var förfärlig varje dag, trots samtal med reseledaren! Resan var trots allt inte billig så nog hade vi kunnat få bättre mat! Framkomsten till hotellet var alltid väldigt sen. Vandringarna var för korta för mig, flexibilitet hade varit att önska!
Date published: 2017-05-08
Rated 5 out of 5 by from Intressant pilgrimsvandring Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela var en mycket välplanerad resa med väl valda varierade vandringsavsnitt. Reseledaren var fantastiskt väl påläst och kunnig och höll en hög servicegrad hela resan igenom. Hon var omtänksam och lyhörd för våra önskemål och gjorde allt för att vi skulle få ut så mycket som möjligt av vår resa. Vi kom därför hem med många fina minnen av våra upplevelser. Hennes initierade kunskaper om det spanska samhällslivet, dess historia och villkor gav en fördjupad bild av det vi fick uppleva under resans gång. En resa som vi kommer att ha många fina minnen från.
Date published: 2017-05-14
 • y_2020, m_7, d_4, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_94
 • loc_sv_SE, sid_ESRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ESRTR03ASE