Laos - landet bortom bergen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Krukslätten, munkarnas morgonvandring i Luang Prabang och den mäktiga Mekongfloden

Med sin mörkgröna djungel, smaragdgröna risfält och glittrande teblad är Laos en dröm i grönt. Vid de rökblå bergen där floderna Mekong och Nam Ou möts, kan du se fram emot att gå på upptäcktsfärd i den gamla kungastaden Luang Prabang, som länge varit närmast avskuren från omvärlden. Här ser vi munkarnas morgonvandring, tar oss ut med båt till Pak Ou-grottorna och kryssar på mäktiga Mekong. Dessutom ser vi den mytomspunna Krukslätten, där hundratals enorma stenkrukor ligger utspridda utan att någon vet varför, tar ett dopp i det grönskimrande Kuang Si-fallet och har en övernattning på Mekongdeltats okända öar; de sagolika fyra tusen öarnas rike.

Resan inleds i Vientiane, en av världens minsta – och tillika mysigaste – huvudstäder.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Thailandsk baht, US dollar, Lao Kip

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Vientiane, stadsrundtur och välkomstmiddag
Dag 3 Vientiane – Vang Vieng (160 km). Tham Chang-grottorna och båttur på Songfloden
Dag 4 Vang Vieng. Cykeltur bland risfält och berg och tid på egen hand
Dag 5 Vang Vieng – Xieng Khuang (243 km). Genom bergslandskap till den mytomspunna Krukslätten vid Xien Khuang
Dag 6 Xien Khuang. Utflykt till krukslätten och besök i landsorter
Dag 7 Xieng Khuang - Luang Prabang (270 km). Genom bergslandskap till den gamla kungastaden Luang Prabang
Dag 8 Luang Prabang. Stadsrundtur och Kuang Si-vattenfallet
Dag 9 Luang Prabang. Munkarnas allmose-tirual, landsortsbesök, båttur på Mekongfloden och Pak Ou-grottorna
Dag 10 Luang Prabang. Flyg till Pakse i södra Laos. Lokal marknad och De fyra tusen öarnas rike
Dag 11 Don Khong. Båttur genom De fyra tusen öarnas rike
Dag 12 Don Khong - Champassak. Wat Phou-khmertemplet. Cykeltur på ö i Mekongfloden
Dag 13 Champassak. Tid på egen hand och hemresa
Dag 14 Ankomst till Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
28 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
32 498:–
Stockholm
Resans pris är inklusive förlängning
29 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
33 498:–
Stockholm
Resans pris är inklusive förlängning
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi flyger mot Laos med mellanlandning i Bangkok.

Dag 2
Ankomst till Vientiane, stadsrundtur och välkomstmiddag
Den mäktiga Mekongfloden

Efter ett flygplansbyte i Bangkok landar vi i Vientiane, Laos huvudstad. Vi kör till vårt hotell och har lite tid på egen hand att packa upp och fräscha upp oss innan vi ska bekanta oss med staden under eftermiddagen.

Med ett invånarantal på endast 200 000 är Vientiane en av världens minsta huvudstäder. Fram till början av 1990, då Laos började öppnas upp mot resten av världen, var motorfordon ett ovanligt inslag i gatubilden, och i gengäld vimlade det av cyklister och fotgängare. Detta har förändrats, men även idag känner man av den lantliga stämningen mitt i staden, där man fortfarande kan höra hönsen kackla på bakgårdarna.

Många av Laos viktigaste tempel ligger i Vientiane, men vi kommer inte att besöka alla. På dagens stadsrundtur besöker vi det vi otroligt vackra Wat Sisaket och dess flera tusen buddhafigurer. Vi besöker även landets heligaste plats, stupan That Luang och Patuzai-monumentet, Laos svar på Triumfbågen i Paris. Från toppen av pelaren njuter vi av utsikten över staden vi har tillbringat dagen i. Vi avrundar dagens upplevelser med en härlig välkomstmiddag på restaurang.

Dag 3
Vientiane – Vang Vieng (160 km). Tham Chang-grottorna och båttur på Songfloden
Vackra vyer från ovan

Vi tar farväl av Laos trevliga huvudstad och inleder idag en spännande busstur under vilken vi de följande dagarna kommer att uppleva några av Laos vackraste och mest jungfruliga områden på vår resa mot den gamla kungastaden Luang Prabang. Dagens mål är provinsstaden Vang Vieng där vi är framme vid lunchtid. Staden ligger i fantastiskt vackra omgivningar vid Songfloden, omgärdade av djungelbeklädda kalkstensklippformationer i ett enda sagolikt landskap. Vi bor på en härlig resort nere vid floden, och tillbringar två dagar i detta vackra område.

Efter lunch och inkvartering på hotellet ger vi oss ut på upptäcktsfärd i området. De många kalkstensbergen ruvar på många grottor, och idag utforskar vi Tham Chang-grottan dit man kommer via gångbroar och stigar. Dagen avrundas med en båttur på Song-floden genom det bildsköna och sagolika landskapet.

Dag 4
Vang Vieng. Cykeltur bland risfält och berg och tid på egen hand
På cykeltur genom risfälten

Om vädret tillåter avnjuter vi vår lunch på hotellterrassen nere vid floden innan vi ger oss ut på cykelutflykt. I sällskap av de vackra omgivningarna ger vi oss idag ut på en cykeltur i området. Förutom det vackra landskapet bjuder förmiddagens cykeltur även på besök i landsorter längs flacka vägar, och de flesta kan vara med. Väl tillbaka i staden äter vi lunch och efter det har vi resten av dagen på egen hand. Koppla av med en god bok vid hotellpoolen vid floden eller gå på upptäcktsfärd på egen hand eller tillsammans med reseledaren.

Dag 5
Vang Vieng – Xieng Khuang (243 km). Genom bergslandskap till den mytomspunna Krukslätten vid Xien Khuang
Den gåtfulla Krukslätten

Efter våra dagar i Vang Vieng är det dags att dra vidare på nya äventyr. Dagen bjuder på en vacker bussfärd längs slingrande vägar i ett storslaget och bergigt landskap. Dagens mål är krukslätten som ligger vid staden Xien Khuang.  Området vi rör oss i är även hemvist åt en stor del av Laos etniska minoritetsbefolkning, och på vägen till krukslätten gör vi ett stopp vid en av khmu-folkets byar. På seneftermiddagen kommer vi fram till Xieng Khuang och inkvarteras på vårt hotell.

Dag 6
Xien Khuang. Utflykt till krukslätten och besök i landsorter
De enorma krukorna på Krukslätten

Krukslätten är känd för sina vackra mystiska krukor vars betydelse ingen riktigt har kunnat förklara. Man tror att krukorna är över 2 000 år gamla, och många av de upp till tre meter höga krukorna väger flera ton styck. Man vet än idag inte vad de användes till eftersom man inte har hittat en enda intakt kruka med lock och innehåll. Teorierna är många: Det finns de som tror att krukorna användes som sarkofager, andra att de användes till förvaring av vin eller ris. Enligt den lokala folktron var området en gång bebott av jättar som använde de enorma krukorna i hushållet.  Oavsett deras ursprung är det en underlig upplevelse att vandra runt bland hundratals krukor på en avlägsen slätt i Laos.

Efter lunchen besöker vi en av landsorterna i området. Här hittar vi fortfarande lämningarna av Vietnamkriget när amerikanerna bombade området under hemliga kriget, som var en front i Vietnamkriget som västvärlden aldrig fick höra talas om. I byarna kan vi de hur gamla granat- och bombhylsor nu används som stöttor för husen eller som mattråg till husdjuren. Efter dagens upplevelser kör vi tillbaka till vårt trevliga hotell.

Dag 7
Xieng Khuang - Luang Prabang (270 km). Genom bergslandskap till den gamla kungastaden Luang Prabang
Luang Prabang

Idag ger vi oss återigen ut på en härlig färd med fantastiska naturscener när vi fortsätter vidare mot den gamla kungastaden Luang Pragang. Längs vägen besöker vi den lokala marknaden i Xieng Khuang där det är mest kommers på morgonen. På eftermiddagen kommer vi fram till stämningsfulla Luang Prabang, Laos näststörsta stad tillika med på UNESCOs världskulturarvslista.  Nästan direkt förnimmer man den franska och vietnamesiska atmosfären från den gången då Laos var en del av franska Indokina. Den slitna franska kolonialarkitekturen och de många caféerna och restaurangerna är inspirerade av Vietnam och Frankrike, och vittnar om landets över 50-åriga historia som koloni.

Staden var i princip avskuren från omvärlden fram till dess att landvägen mot huvudstaden Vientiane stod färdig för cirka 20 år sedan. De enda trafikförbindelserna var med flyg eller flera dagars resa med båt. Den nya vägen har lett till utveckling och ökad turism, men motortrafiken är fortfarande förhållandevis begränsad.

Det är i denna underbara stad vi tillbringar de kommande dagarna. När vi har inkvarterats på vårt centralt belägna hotell strosar vi runt i staden.

Dag 8
Luang Prabang. Stadsrundtur och Kuang Si-vattenfallet
Makalösa utsikter över Mekong

Förmiddagens stadsrundtur i den lilla staden sker till fots. Luang Prabang ligger vid bredden av Mekongfloden i en dal omgiven av berg. Staden förklarades självständig av UNESCO på grund av sina många buddhistiska tempel och den vackra arkitekturen, och den älskas även av den mest luttrade Orientenresenären tack vare sin avslappnade stämning och en härlig smältdegel av många olika folkslag och kulturer.

Vi tittar närmare på Luang Prabangs största sevärdheter som bland annat består av de pampiga templen Wat Sensoukarahm med sin rubinröda och gyllenfärgade fasad, och Wat Xieng Thong, där gulddekorationerna pryder varje vägg, pelare och dörr.  Vi besöker även stadens kungapalats som byggdes år 1904 under den franska kolonialtiden till kung Sisavang Vong och hans familj. Arkitekturen består av en blandning av traditionella laotiska och franska Beaux Arts-konstnärer, och palatset är rikt utsmyckat med mosaik, marmor och statyer. År 1975 avsattes monarkin av den kommunistiska regeringen, och palatset ombildades till nationalmuseum.  Staden är uppförd runt en liten kulle, Mount Phousi, som alla personer vid god vigör har möjlighet att bestiga. Om man klarar strapatserna längs de 328 trappstegen belönas man med en makalös utsikt över dalen, Mekongfloden och staden. Inte långt från Luang Prabang ligger det vackra Kuang Si-vattenfallet i natursköna omgivningar. Kom ihåg att ta med badkläder eftersom det finns gott om möjligheter att ta ett uppfriskande dock i de turkosfärgade bassänger som bildas av vattenmassorna. Vi äter vår medhavda lunch och tillbringar några timmar här och kan även ta en promenad längs några av områdets små stigar.

Vi tillbringar kvällen på egen hand. Runt hotellet hittar vi ett otal restauranger och den som vill kan gå på upptäcktsfärd på egen hand eller följa med reseledaren som anordnar en gemensam middag för alla som vill.

Dag 9
Luang Prabang. Munkarnas allmose-tirual, landsortsbesök, båttur på Mekongfloden och Pak Ou-grottorna
Pak Ou-grottorna

Om du är morgonpigg har du idag möjlighet att få en alldeles speciell upplevelse. Tidigt på morgonen (runt 05.30) kan du vara med vid den dagliga allmoseritualen där buddhistiska munkar iförda saffransfärgade klädnader vandrar genom byn och samlar in allmosor från trofasta lokalinvånare. Laos har som enda buddhistiska land bevarat traditionen med den dagliga processen, och vanligtvis deltar mellan cirka 400 och 500 munkar i ceremonin. Ögonblicket när de många munkarna lugnt vandrar in i staden är en syn för sig. Efter denna sällsynta upplevelse återvänder vi till hotellet före frukost.

På förmiddagen besöker vi en liten landsort i utkanten av Luang Prabang och får lära oss mer om det lokalinvånarnas tillvaro. Efter lunch i byn ger vi oss ut på en båttur på Mekongfloden. Floderna har alltid varit huvudvägarna i dessa avlägsna provinser, och de större städerna brukar byggas upp där två eller flera floder möts. Luang Prabang är inget undantag, och ligger där Nam Ou-floden möter den mäktiga Mekongfloden. Från vår båt kan vi avnjuta de natursköna omgivningarna med höga klippformationer och djungel. Vi får även följa det dagliga livet i de små flodbyarna.

Vi lägger till nära Pak Ou-grottorna där några av Laos viktigaste kulturskatter tar form i tusentals antika buddhafigurer som samlats in från hela landet under flera århundraden. De största figurerna är i människohöjd, och de minsta är bara några centimeter höga. Det är en fascinerande upplevelse att gå runt mellan de många buddhafigurerna, och grottorna är även välbesökta av pilgrimer. Den avkopplande flodbåtturen fortsätter fram tills vi på eftermiddagen är tillbaka i Luang Prabang där vi har resten av dagen på egen hand.

Dag 10
Luang Prabang. Flyg till Pakse i södra Laos. Lokal marknad och De fyra tusen öarnas rike
Vi ska besöka Pakse

Vi tar förmiddagsflyget till Pakse i södra Laos. De kommande dagarna ska vi utforska detta orörda område, som är en av Laosresans höjdpunkter.  När vi har kommit fram till Pakse besöker vi en  liten lokal marknad. Pakse är den största staden i södra Laos och härifrån handlas det med allsköns varor i hela regionen. 

Här i södra Laos är floden väldigt bred, ända upp till 11 kilometer. Floden har under flera årtusenden skurit sig fram genom landskapet, och i dess kölvatten har massor av öar i olika storlekar uppstått. Det är även i detta område som övre och nedre delen av Mekongfloden avskiljs av totalt vattenfall varav vi besöker de två vackraste. Området har fått namnet De fyra tusen öarnas rike. Vi ska bo på en av de större öarna, Don Khong, där vi inkvarteras på ett trevligt hotell.

Dag 11
Don Khong. Båttur genom De fyra tusen öarnas rike
Vackra vattenfall i de fyra tusen öarnas rike

Idag ger vi oss ut på en utflykt i denna sagolikt vackra del av Laos. Bussen tar oss lite längre söderut innan vi stiger ombord på en båt för att ta en liten tur i området. Vi går i land på Don Khong som är en av de mindre öarna i området. Storleken till trots har ön ändå fått sin plats i historieböckerna. Ön har vattenfall på båda sidor och den norra delen av ön har tillgång till den övre delen av Mekongfloden, och sydspetsen har tillgång till den nedre delen. Eftersom vattenfallen gör det omöjligt för båtarna att ta sig igenom fick de franska kolonialherrarna idén om att anlägga en mindre järnväg på ön. På det viset kunde varorna transporteras till den ena sidan av ön, transporteras med järnvägen till den andra sidan av ön och härifrån lastas om på båtarna igen. Den gamla järnvägen har försvunnit för länge sen, men grunden till järnvägen finns fortfarande kvar sedan tiden då man högg sig genom djungeln. Vi åker på tuk-tuktur längs den gamla järnvägen. På öns södra del kan vi om vi har tur få syn på Irrawaddy-färskvattendelfiner som håller till i området. Vi ska naturligtvis även se de vackra vattenfallen som omgärdar ön innan vi med båt och buss återvänder till vårt hotell på Don Khong-ön.

Dag 12
Don Khong - Champassak. Wat Phou-khmertemplet. Cykeltur på ö i Mekongfloden
Mekongfloden vid Champassak

Med buss beger vi oss ut på en spännande förmiddagstur där vi stiftar bekantskap med tempelruiner från det mäktiga khmerriket, som sträckte sig långt bortom Kambodjas gränser. Wat Phou-tempelkomplexet dateras tillbaka till de tidiga kungarna och är vackert beläget vid Mekongfloden och omgärdat av berg. Huvudtemplet ligger på en lägre höjd varifrån man belönas med en makalös utsikt över dalen, risfälten, Mekongfloden och de omgärdande bergen. Efter en restauranglunch åker vi till en mindre ö mitt i floden. Här hittar vi vår vackra resort där vi ska bo i rymliga hytter som ligger precis vid floden. På eftermiddagen kan den som vill ta en trevlig cykeltur runt ön, över fälten och genom de små byarna. På kvällen samlas vi för att äta en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Dag 13
Champassak. Tid på egen hand och hemresa
Vi tar farväl av Laos
Vi tillbringar förmiddagen på egen hand innan vi lämnar hotellet och inleder vår hemresa. Vi korsar gränsen till Thailand och tar kvällsflyget från Ubon Ratchathini till Stockholm.
Dag 14
Ankomst till Stockholm

Tidigt på morgonen landar vi i Skandinavien med resväskan full av minnen från ett av Asiens mest spännande länder, Laos.

Prisinformation

Resans pris

Från 28 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
5 498:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Vientiane och Ubon Ratchathani - Stockholm med mellanlandning i Bangkok
 • Lokalflyg Luang Prabang - Pakse
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost dagligen
 • 9 luncher dag 3-9 och 11-12
 • 3 middagar dag 2,3 och 12
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Måltider utöver ovannämnda (räkna med cirka 150-200 kronor per dag)
 • Drycker
 • Visum till Laos, utfärdas vid inresa (35 USD). Kom ihåg att ta med ett passfoto
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 40-50 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlone-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om ditt resmål

Här kan du läsa mer om vaccinationer, tidsskillnad och annat:

www.albatros.se/resmal/asien/laos

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 5 out of 5 by from En tuff resa i underbar miljö Resan för en gammal pensionär var stundtals jobbig när bussen skumpade fram på dammiga vägar nere på slätten och på vindlande vägar.uppe i bergen, men föraren undvek skickligt halvt bortspolade vägstumpar, och när vi väl var uppe på hög höjd var utsikten så bedövande vacker att man glömde all oro och bara njöt av den jungfrueliga grönskan. Vår enastående kunniga och hjälpsamma guide Lena försåg oss hela tiden med allt vi behövde veta om landet och kryddade sina intressanta berättelser med egna anekdoter från ett långt liv i Asien. De lokala guiderna var också utmärkta, Hotellen var trivsamma, och servicen för det mesta mycket bra. Utflykterna gav mersmak. Besök i byar, på marknader, i skolor och i tempel varvades med turer på den mäktiga Mekongfloden och andra vattendrag samt en vandring på den mystiska krukslätten. Orkade man inte fick man vila, guiden var hela tiden förstående. Maten vsr god. De flesta luncher ingick. Trevligt att äta med hela gruppen. För mig som van men numera lite trött resenär var detta en underbar resa i ett land med ett underbart folk som jag är glad att jagt fått möta. En enda plump i protokollet från min sida, Slopa den tramsiga "Schamanritualen" före avskedsmiddagen. Annars var allt toppen!
Date published: 2018-11-29
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser Intressant och lärorik resa med många besök på landsbygden hos laoiter och hos minoritetsbefolkning och även i skolor. En extra lång båtfärd till Don Khone och Tuk tukresa i stället för en cykeltur, som skulle ha varit ogenomförbar på den smala och gropiga grusvägen för en så stor grupp som vi var. Tack vare vår guides kännedom om öns terräng ersattes cykelturen av Tuk tukfordon.
Date published: 2018-12-02
Rated 5 out of 5 by from Överraskande fin resa! Mycket naturskönt land både i norr och syd, dock få vilda djur och fåglar. Superbra svensk reseledare; både mycket kunnig och varm och fin som person. Den "norra" inhemska guiden får också toppenbetyg medan den "södra" talade dålig engelska och hade låga kunskaper. Mycket bra hotell men hårda sängar. God mat! (jag vet ingen som blev sjuk).
Date published: 2018-11-26
Rated 5 out of 5 by from En helt magisk reseupplevelse Det var en oförglömlig resa landskapet, människorna, den goda maten. Reseledaren var den bästa vi någonsin haft, så fylld av integrerad kunskap, vänlig, omtänksam, diplomatisk, tänkte också praktiskt på stora och små detaljer.
Date published: 2018-11-25
Rated 5 out of 5 by from En resa som överträffade mina förväntningar Ett fascinerande och mångskiftande land, som vår fantastiska reseledare Lena Alklund gav oss perspektiv på genom sina gedigna kunskaper på alla områden!
Date published: 2018-12-02
 • y_2019, m_4, d_22, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_5
 • loc_sv_SE, sid_THRTR15, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

19THRTR15ASE1211