Livet på Nilen – Kairo och kryssning från Luxor till Assuan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på rundresa till Egyptens höjdpunkter med fyra dagars kryssning på Nilen och besök i städerna Kairo, Luxor och Assuan.

Färdas i faraonernas fotspår genom antikens Egypten på denna rundresa, som inleds i huvudstaden Kairo. Här ska vi givetvis se de berömda pyramiderna i Giza men också på rundtur i det koptiska Kairo och förlora oss i stadens labyrintiska basar.

Faraonernas ande finns med oss när vi flyger från Kairo till Luxor. Här ser vi de imponerande kungagravarna i Konungarnas Dal samt världens största tempelkomplex, Tempelstaden i Karnak.

Från Luxor låter vi oss transporteras i sakta mak på Egyptens livsnerv ombord på ett 4-stjärnigt Nil-kryssningsfartyg. Under de fyra dagar som kryssningen varar, stannar vi på utvalda platser under vägen och ser Egyptens mest välbevarade tempel i Edfu och Kom Ombo-templet med sina balsamerade krokodiler. I Assuan tar vi ett skutt några århundraden fram i tiden då vi blickar ut över Nassersjön från den 111 meter höga Assuan-dammen.

Alla utflykter och entréer ingår i resans pris.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Tågresor, Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Egyptisk pund

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Avresa. Flyg Stockholm till Kairo
Dag 2
Kairo. Kairo, citadellet och basaren.
Dag 3
Kairo. Giza-pyrmiderna och Det Egyptiska Muséet. Flyg till Luxor
Dag 4
Luxor. Ombordstigning. Tempelstaden i Karnak och Luxor-templet
Dag 5
Luxor. Konungarnas Dal och drottning Hatshepsuts tempel. Båttur till Edfu
Dag 6
Horus-templet i Edfu, båttur till Kom Ombo och Kom Ombo-templet och vidare till Assuan
Dag 7
Assuan. Dammen, Isis-templet och den botaniska trädgården
Dag 8
Hemresa. Flyg Assuan - Stockholm (via Kairo)

M/S Nile Plaza

Detta bekväma kryssningsfartyg byggdes 1990 och renoverades 2019. Det består av fyra däck och rymmer totalt 55 exteriörhytter. Det är ett välskött fartyg med alla nödvändiga säkerhetsåtgärder ombord. Restaurangen ligger på Upper Deck där en buffé serveras till frukost, lunch och middag. Alla måltider ombord ingår i resans pris, men inte drycker. Drycker regleras vanligtvis i slutet av resan, och betalning kan göras med både USD, VISA och Mastercard ombord.

På soldäcket högst upp hittar vi solstolarna med en liten tillhörande pool och servering från däcksloungen. Det finns även 2 små butiker ombord där du kan köpa smycken och olika souvenirer.

Hytterna är fördelade på Nilen, Main och Upper Deck. Alla hytter har fönster från vilka man kan njuta av utsikten över Nilen. Det finns luftkonditionering, TV, minibar, värdeskåp, flytvästar, telefon, hårtork och egen dusch/toalett. Det finns internet ombord mot betalning, även om både hastighet och stabilitet kan variera.

Det finns också en liten reception med 24-timmars room service.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
27 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Köpenhamn
27 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Köpenhamn
26 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Köpenhamn
27 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Köpenhamn
28 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Köpenhamn
28 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Köpenhamn
28 998:–
Stockholm
Möjligt att resa från Köpenhamn
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa. Flyg Stockholm till Kairo

Vi flyger till Kairo, Afrikas största stad med ca. 20 miljoner invånare. Vi landar på kvällen och möts vid ankomsten av en representant från vår lokala partner, som sörjer för att vi kommer genom passkontrollen och får våra visum. Därefter kör vi till vårt hotell.

Dag 2
Kairo. Kairo, citadellet och basaren.
Basaren Khan el-Khalili i Kairo

Idag ska vi kika närmare på Kairo, och vi besöker den så kallade ”Hängande Kyrkan”, som är byggd mot ett gammalt romerskt fästningstorn. Kyrkan kan dateras helt tillbaka till 300-talet. Den blev helt ödelagd under tidig medeltid men återuppbyggdes. I kyrkan finns över hundra ikoner.

Därefter går vi på upptäcktsfärd omkring citadellet samt i basaren Khan el-Khalili, där det finns tid att gå runt på egen hand och kanske inhandla något.

Eftermiddagen är också avsedd för upplevelser på egen hand. Reseledaren arrangerar en enkel promenad i närområdet.

Dag 3
Kairo. Giza-pyrmiderna och Det Egyptiska Muséet. Flyg till Luxor
De berömda pyramiderna i Giza

Efter en god natts sömn ska vi idag besöka Egyptens utan tvekan främsta landmärke:
Pyramiderna i Giza. De tre majestätiska pyramiderna imponerar verkligen, både med sin storlek och det mästerliga ingenjörsarbetet som ligger bakom.
Pyramiderna har länge funnits med på UNESCOs lista på världens kulturarv, och Cheops-pyramiden från ca. 2550 f.Kr. är det enda av antikens sju underverk som fortfarande står intakt. Vi ser givetvis också den stora och mytomspunna Sfinxen, som ligger och vaktar över pyramiderna.

Vi äter lunch i området innan vi ska besöka Det Egyptiska Muséet*, som inrymmer världens förnämsta samling av egyptiska antikviteter från tre tusen år av faraonisk historia. En av höjdpunkterna är givetvis de konstföremål som räddades ur Tutankhamuns grav, som upptäcktes i Konungarnas Dal 1922. Vi ser bland annat den berömda guldmasken som är tillverkad av inte mindre än 10,2 kg guld. Föreställer masken verkligen den unge faraos ansikte? Det ansåg man tidigare, men idag anser några forskare att guldmasken är av en tidigare farao. Det kan vara ingen mindre än Nefertiti som var farao i slutet av Akhnatons regeringstid. Denna teori är också mycket omdiskuterad. Vänligen notera att entré till museet mumierum ej är inkluderat i resans pris.

Sent om eftermiddaen kör vi mot flygplatsen i Kairo och en timmes flygning till Luxor. Området runt Luxor är ett av de viktigaste arkeologiska områdena i världen. Kortfattat kan man säga att Luxor-området spelar samma roll i den egyptiska kulturen som Aten gör i den grekiska kulturen och Rom i den romerska kulturen. Luxor, som ligger på Nilens östra strand, är idag en liten provinsstad, men den hette tidigare Niut och var Nya kungarikets religiösa huvudstad under Egyptens storhetstid, 1550-1070 f.Kr.

Vid ankomsten till Luxor kör vi till hotellet där vi äter en sen middag innan vi säger god natt. 

*Det ’gamla’ Egyptiska Muséet är under ombyggnad och samlingarna ska flyttas till Giza intill pyramiderna. Det nya – och enligt utsago mycket spektakulära – egyptiska muséet vid Giza förväntas öppna någon gång i 2024, men när det flyttas permanent är ännu inte klart. Om det nya muséet är öppet, besöker vi det, annars besöker vi det gamla Egyptiska Muséet.

Dag 4
Luxor. Ombordstigning. Tempelstaden i Karnak och Luxor-templet
Karnak-templet i Luxor

Efter frukost kör vi mot Tempelstaden i Karnak, som är världens största tempelkomplex. Arkeologer har varit verksamma här i över 150 år, och de har gjort en fantastisk insats med att återskapa de många förstörda ruinerna. Det finns dock arbete i många år framöver. Templets byggnadshistoria stäcker sig över 2000 år och området har en yta på cirka på 500 x 500 meter, omgärdat av en mäktig mur. Under antiken kom man sjövägen till templet; kajen grävdes fram av franska arkeologer. Bland de många spännande detaljerna i templet kan nämnas den stora pelarhallen med 20 meter höga pelare, Hatshepsuts kapell, de två stora obeliskerna i den centrala delen av templet, och slutligen den så kallade ’botaniska kammaren’ med reliefer av djur och växter, som Tuthmosis III, hade med sig hem från fälltågen i Syrien.

Efter att ha varit på upptäcktsfärd i Karnak-templet är det dags för lunch. Vi kör ner till Nilens strand och inkvarterar oss på båten som blir vårt hem för de kommande fyra dagarna. Vi äter lunch och kopplar av ett par timmar ombord, medan vi ligger vid kajen på Nilen.

Sent om eftermiddagen kör vi till Luxor-templet som uppfördes av Tutankhamuns farfar, Amenophis III, cirka 1380 f.Kr. och endast utvidgat något under Ramses II – han la till en innergård så att templets ursprungliga plan tydligt träder fram. Templet är mycket harmoniskt och vackert; det berättas att då Napoleons soldater under en marsch fick syn på templet stannade de som på befallning och klappade händerna!
Templets mest fascierande relief är den nästan 100 meter långa fris, som visar Tutankhamun när han firar den årliga Opet-festivalen, då Amon-Re från Karnak besöker Luxor-templet. Templet används fortfarande; i innergården ligger det en moské, och härifrån utgår än i dag en årlig procession runt templet, liksom under antiken.
Vi har valt att besöka templet efter mörkrets inbrott då det mesta av templet är upplyst av strålkastare. Kvällsstämningen och ljuset från strålkastarna skapar en helt speciell och äventyrlig stämning.

Vi ska också promenera en liten bit på den 2,7 km långa Sfinx-allén som flankeras av över 600 sfinxer och en gång knöt samman Luxor-templet med tempelstaden i Karnak. Sfinx-allén öppnade för allmänheten i slutet av 2021 och det är verkligen en imponerande syn.
När turen i Luxor-templet är avslutad tar vi oss tillbaka till vårt fartyg, där vi efter en lång och spännande dag kan sätta oss till bords och avnjuta en god middag.

Dag 5
Luxor. Konungarnas Dal och drottning Hatshepsuts tempel. Båttur till Edfu
Konungarnas dal

Vi äter frukost ombord på båten och kör därefter över till Nilens västra strand, där Konungarnas Dal ligger med 65 gravar. Vi kör genom det uppodlade området till kanten av öknen och når fram till Konungarnas Dal via en slingrande väg. Till skillnad för de tidigare epokernas pyramidgravar rör det sig här om klippgravar. Även om gravarna låg väl dolda, har alla utom en blivit plundrade. Tutankhamuns lilla grav är det enda undantaget. Scenerna på väggen visar kungens begravningsfölje och kungen framför olika gudar. De övriga Konungarnas gravar sträcker sig upp emot 100 meter in i berget och är dekorerade med solguden Ras färd på underjordens flod. Vi besöker tre gravar i Konungarnas Dal. Besök i Tutankhamuns grav är ej inkluderat, men det går att betala extra för att besöka den.

Alldeles intill ingången till Konungarnas Dal ligger Deir al-Bahri-komplexet, där drottning Hatshepsuts mäktiga gravtempel är fokus. Drottning Hatshepsuts väg till makten gick emot alla konventioner i dåtidens Egypten. Hon var den första hustrun och drottning till Tuthmosis II, som dog omkring 1480 f.Kr. Efter kungens död blev hans unge son Tuthmosis, som kungen fått med en haremsflicka, kung till namnet, men hans energiska faster Hatshepsut tog makten efter några år.

För att rättfärdiggöra maktövertagandet hävdade hon att guden Amon-Re hade, genom ett orakel, förkunnat att hon skulle vara kung. Hon klädde sig som en kung och bar till och med ett falskt skägg (symbol för kunglig värdighet), och det egyptiska folket verkade acceptera denna nya företeelse. 

Hatshepsut behöll makten i 15 år, och under hennes regeringstid (1473-1458 f.Kr.) blomstrade den egyptiska ekonomin. Hon utvidgade handelsförbindelserna och hon byggde magnifika tempel och restaurerade många andra. Till slut blev hennes brorson vuxen, och han fick sin rättfärdiga titel som farao. Denne brorson blev den störste av alla faraoner, Tuthmosis III, senare också kallad ’Det gamla Egyptens Napoleon’. Då han kom till makten tog han bort Hatshepsuts namn från tempelväggarna, vilket tyder på att han inte tyckte särskilt mycket om sin faster. Men det faktum att hon kunde hålla denne unge mans listiga och karismatiska ambitioner i skick under så lång tid, ger en fingervisning om hennes karaktär.

Efter besöket på den västra stranden är det dags för en god lunch och en avkopplande båttur på Nilen. Under turen ligger vi stilla en stund vid Esna. Här finns det nämligen en fördämning med slussar så vi väntar på vår tur att komma igenom. Vi fortsätter mot Edfu, dit vi anländer tidigt på kvällen. Här äter vi middag ombord och övernattar på fartyget.

Dag 6
Horus-templet i Edfu, båttur till Kom Ombo och Kom Ombo-templet och vidare till Assuan
Horus-templet i Edfu, det bäst bevarade av alla Egyptens tempel

Efter frukost besöker vi Horus-templet i Edfu, det bäst bevarade av alla Egyptens tempel. Templet, som grundades av Ptolemaios III år 237 f.Kr., är tillägnat falkguden Horus. På templets framsida finns det två enorma symmetriska reliefer, som visar kungen när han hugger ner en mängd fiender framför Horus. Relieferna och de många hieroglyferna inne i templet är mycket väl bevarade, och med hjälp av dessa har man fått en enastående inblick i det antika Egyptens religion och tempelkult. Den förmodligen mest intressanta reliefserien i templet visar hur Horus kämpar mot sin ärkefiende Seth, som har antagit formen av en flodhäst. I gamla tider utfördes denna dramatiska kamp utanför templet som en ritual.

Efter besöket i templet rör sig fartyget stilla vidare på Nilen mot Kom Ombo. Vi anländer till Kom Obo-templet, vackert beläget vid Nilen och uppfört under perioden 180-47 f.Kr. då de ptolemaiska kungarna regerade i Egypten (den första var Alexander den Stores general Ptolamaios).

Kom Ombo-templet är helt enastående, eftersom det är byggt till två gudar, krokodilguden Sobek och falkguden Haroeris (som Ptolemaios greker kallade Horus). Relieferna är i klassisk egyptisk stil och visar kungen som offrar till gudarna. Templets präster var kända för sina förmågor att bota sjukdomar och tyda drömmar. Folk kom långväga ifrån för att bli botade. Längst in i templet visar en relief dåtidens läkarinstrument. Sobeks heliga djur var krokodilen, och inne i templet hade prästerna krokodilfarm. De döda krokodilerna blev balsamerade och det är möjligt att se flera av dessa mumier.

Efter besöket reser vi vidare söderut och övernattar i Assuan. Några kvällar under vår vistelse ombord kommer det att bjudas på underhållning på fartyget.

Dag 7
Assuan. Dammen, Isis-templet och den botaniska trädgården
Den enorma Assouan-dammen är 111 meter hög

Efter frukostbuffén på fartyget inleder vi dagen med att besöka den stora Assuan-dammen, som byggdes under åren 1960-71, och som idag dämmer upp vattnet från Nilen till den jättestora Nassersjön, uppkallad efter Egyptens president Nasser. Nasser, som i samarbete med Sovjetunionen startade detta enorma byggnadsprojekt ville säkra att Egypten hade tillräckligt med vatten så att man kunde skörda två-tre gånger per år. Man fick också tillräckligt med elektricitet från de jättelika turbinerna i fördämningen för att täcka hela Egyptens energibehov. Den stora dammen ligger 6 km söder om den första dammen som uppfördes omkring år 1900 då britterna fortfarande var i Egypten. Den var dock alldeles för liten och man byggde därför en ny.

Denna stora damm, som är 111 meter hög, har skapat Nassersjön som sträcker sig över 500 km ner i Sudan. Utsikten från toppen av dammen är mycket fascinerande.

När vi har sett oss mätta på Assuan-dammen, besöker vi det vackra Isis-templet, som ligger mitt i Nilen. Ursprungligen låg templet på ön Philae, men det flyttades på 1970-talet till den intilliggande ön, som låg bättre skyddat från Nilens vatten. Den stora modersgudinnan Isis dyrkades i templet som stängdes så sent som på 400-talet e.Kr. Den sista hieroglyfinskriften från år 394 finns kvar på templets mur.

Vi äter lunch ombord och tar en liten tur på eftermiddagen med motorbåt till Assuans botaniska trädgård, där sandelträden doftar och fåglarna sjunger bland alla blommor. 

Senare mot kvällen beger vi oss tillbaka till fartyget för middag och en så kallad nubisk afton.

Dag 8
Hemresa. Flyg Assuan - Stockholm (via Kairo)

Det är tidig avresa från fartyget mot flygplatsen i Assuan. Hemresan går via Kairo och vi landar i Stockholm sent på eftermiddagen efter en vecka full av fantastiska upplevelser.

Prisinformation

Resans pris

Från 26 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

4 998:-

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Köpenhamn – Kairo och Assuan – Köpenhamn - Stockholm (hemresa via Kairo)
 • Inrikesflyg Kairo – Luxor
 • 2 nätter på hotel i Kairo 
 • 1 natt på hotell i Luxor
 • 4 nätter på det 4-stjärniga fartyget M/S Nile Plaza i delad dubbelhytt
 • Entré och utflykter enl. program
 • Alla transporter enl. program
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3-7 
 • Middag dag 3-7
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider ej inkluderade i resans pris
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider, chaufförer och fartygspersonal, räkna med ca. 60 USD per person
 • Personliga förnödenheter
 • Visum till Egypten 375 kr per person
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Ej lämplig för rörelsehindrade

Eftersom en del av utflykterna på denna resa sker till fots, förväntas det att deltagarna är rörliga och kan ta sig runt själva utan hjälp.

Bagage

Det är en god idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar, då du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Albatros Reseledare / Lokalguider I Egypten.

Våra resor till Egypten genomförs alltid med en svensk reseledare. Däremot gäller särskilda regler i Egypten som gör att Albatros reseledare inte får guida inne i själva templet och vid pyramiderna. Enligt egyptisk lagstiftning MÅSTE det vara en lokal guide som berättar på dessa platser. Oftast berättar Albatros reseledare om platsen/templet vi är på väg att besöka i bussen på vägen dit, men framme vid templet tar den lokala guiden över som guidar på engelska. Du är givetvis välkommen att ställa frågor till den lokala guiden längs vägen, annars finns Albatros reseledare på plats i bussen när vi reser vidare.

Mera om Egypten

Här kan du läsa mer om Egypten: https://www.albatros.se/resmal/afrika/egypten 
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum eller vaccineras.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Intressant och äventyrlig resa. Häftig upplevelse att få besöka pyramiderna och sfinxen, så stort! Att få uppleva den bedrövliga tågresan i första klass var en upplevelse som blir oförglömlig!
Date published: 2024-04-02
Rated 5 out of 5 by from Fantastiskt välordnad resan Helt superbra
Date published: 2024-03-26
Rated 4 out of 5 by from Höjdpunkter i Egypten Resan var välarrangerad och man fick se många intressanta och viktiga platser i Egypten såsom Giza med pyramider och sfinx, konungarnas dal och templen i Luxor och Edfu. Reseledare och guide var förträffliga Men tågresan mellan Kairo och Luxor var väldigt dålig. Det går inte att kalla våra vagnar för första klass. De var knappt tredjeklass enligt svensk standard.
Date published: 2024-03-24
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa som innehöll det mesta, därtill var vädret alldeles lago Resan var fylld av äventyr med jättebra reseledare och guide.
Date published: 2024-03-24
Rated 5 out of 5 by from Över förväntan Bra utflykter och de tempel och gravar i Konungarnas dal var över förväntan. Hotellet i Kairo var bra likaså båten på Nilen. Varierande och mycket mat att välja på. Bra lokal guide som var med hela tiden. Reseledaren Robert var mycket bra, observant, kunnig och trevlig. Det som var dåligt (och då riktigt dåligt) var nattåget från Kairo till Luxor som enligt information var 1:a klass men var på sin höjd 5:e klass. Gammalt och dåligt underhållet tåg som inte gick att sova i pga högt oväsen från tåget och spårläget. Hade det funnits information om tågets skick hade det varit självklart att ta flyget istället trots extra kostnad.
Date published: 2024-03-24
Rated 4 out of 5 by from Bra resa som kan bli bättre Bra reseledare bra guide men pratar lite för fort saknar en Albatros flagga som syns i luften i folkvimlet dåligt att bara få neskaffe på båten och att det saknades vid lunch och middag total avsaknad av säkerhetsgenomgång inkludera dricksen i resans pris eftersom ni vet vad som ska betalas, flyg till aswan och kryssa därifrån och flyga hem från luxor, mer museibesök och mer tid på museena, besök exvis på nubiska museet i aswan
Date published: 2024-03-24
Rated 4 out of 5 by from Riktigt bra resa med många underbara sevärdheter En fullspäckad resa med underbara utflykter. Två bra reseledare, Robert och Ashmed.
Date published: 2024-03-23
Rated 4 out of 5 by from En mycket intressant resa, som skulle kunna bli bättre Tågresan mellan Kairo och Luxor var under all kritik. Mitt råd är att ta bort den och flyg emellan platserna i stället. Ingen sov på tåget och det var fruktansvärt dålig standard. På båten hade man en otroligt dålig säkerhetsgenomgång. Ingen genomgång av flytvästar eller livbåtar(om det över huvud taget existerade). På några av utflyktsmålen var säkerheten när vi gick iland rest livsfarlig. Flera ramlade och slog sig. Reseledaren och den lokala guiden var helt underbara.
Date published: 2024-03-10
 • y_2024, m_6, d_17, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_10, tr_162
 • loc_sv_SE, sid_EGRRI01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor