Ljumma höstvindar på Algarvekusten

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Historia, kultur, gastronomi och umgänge i det härliga klimatet vid Portugals sydkust – njut av 15 dagar och 4-stjärnigt hotell

Upplev den gamla sjöfartsnationen Portugal och lär känna de trevliga portugiserna på den här resan som tar oss till den fantastiska Algarvekusten. Vi upplever några av Portugals många sevärdheter, besöker Cabo São Vicente och den gamla slavmarknaden i Lagos samt lär oss mer om både korktillverkning och olivodling hos lokala producenter. 

Under två veckor njuter vi av solens strålar då vi ger oss ut på vandringar i den fantastiska naturen och går på upptäcktsfärd i de charmiga byarna och städerna. Tillsammans med vår reseledare lär vi oss mer om Portugals historia och kultur och självklart finns det tid för egna äventyr innan resan avsluts i Lissabon, en av Europas mest romantiska städer. 

Vi bor på det trevliga 4-stjärniga hotellet Hotel Jupiter Marina som ligger i den charmiga staden Portimão. Här njuter vi av det azurblå vattnet, de vita ständerna och de mäktiga klipporna som omger oss.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Lissabon – Portimão
Dag 2 Portimão och sardin- och fiskemuseet
Dag 3 Portugals historia och tid till att njuta av livet i Praia da Rocha och Portimão
Dag 4 Heldagsutflykt till Sagres, Cabo São Vicente och Lagos
Dag 5 Introduktion till portugisiska och tid på egen hand 
Dag 6 Marknadsdag och portugisisk lunch
Dag 7 Frivillig vandring vid kusten, picknick-lunch och Corridinho do Algarve
Dag 8 Heldagsutflykt med korkproduktion och historiska Faro
Dag 9 Vandring längs med den vackra kusten vid Alvor
Dag 10 Slappna av och njut av vädret 
Dag 11 Möjlighet för utflykt till det idylliska Tavira och besök hos en lokal olivproducent 
Dag 12 Koppla av i det härliga vädret vid kusten
Dag 13 Utflykt med vattentaxi till fiskestaden Ferragudo. Stadsliv och nyfångad fisklunch 
Dag 14 Portimão – Lissabon. Sightseeing i Lissabon
Dag 15 Lissabon och hemresa

Hotell

Hotel Jupiter Marina

 • Antal rum: 150 (rökfria)
 • Avstånd till centrum: 300 meter
 • Reception: 7/24
 • Avstånd till strand: 1,2 km (Praia da Rocha)
 • Restaurang: Ja
 • Bar: Ja
 • Hiss: Ja
 • Swimmingpool: 2 st (en inomhus och en utomhus)
 • Handdukar: Strand/pool
 • Solstolar vid poolen och i trädgården
 • Wifi: gratis
 • Gym

Hotel Jupiter Marina är ett trevligt fyrstjärnigt hotell som ligger i den charmiga staden Portimão, 75 kilometer väster om Faro. Hotellet har 150 rum (26 m2) som alla har balkong, badrum, luftkonditionering, satellit-tv, telefon, minibar, espressomaskin och säkerhetsbox. 

Från hotellet fina takterrass man vi njuta av den fantastiska utsikten över floden i Portimao (Arade). Det är också väldigt fin utsikt från hotellets utomhus ”infinity” pool. Hotellets centrala läge i Portimao ger stora möjligheter till att utforska den fina staden och alla dess caféer och restauranger. Vi bor inte heller långt från strandbyn Praia da Rocha, där den inbjudande strandpromenaden verkligen är värd att upptäcka (cirka 1 km), och detsamma gäller den vackra sandstranden. 

Hotellet har standardrum med utsikt över staden. Det är möjligt att köpa till rum med flodutsikt mot extra tillägg. Det är gratis wi-fi på hotellet, både i rummen och de gemensamma områderna. Hotellet har ett trevligt poolområde med solstolar och en uppvärmd utomhuspool. På hotellet finns också en restaurang, bar och möteslokaler. Hotellet har också ett gym och detta är ett barnfritt hotell. 

Vi har två rumkategorier på hotellet: 

Standardrum
Standardrum med utsikt över staden, 26 kvm. Med balkong 

Standardrum med utsikt över floden  
Rummen är 26 kvm. Balkong ut mot vattnet. Begränsat antal. Dessa rum kan bokas till en extra kostnad på kr. 1.998,- pr. person

JUPITER MARINA HOTEL
Estrada da Rocha, nº2
8500-804 Portimão
Algarve – Portugal

Tel.: +351 282 002 200
Email: info.marina@jupiterhotelgroup.com
Website: www.jupitermarinahotel.com

Bilder

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
17 798:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Lissabon – Portimão
I härliga Portimão kan man njuta av solen

Vi flyger till Lissabon och sätter sedan kurs söderut mot vårt mål på Algarvekusten. Algarve är känt för sina vackra bukter och stränder, och kusten har sedan länge varit ett populärt resmål. Detta på grund av det vackra azurblå vattnet, de vita ständerna och de mäktiga klipporna. Algarve har en lång och rik historia och här finns spår från många av de stora europeiska folkslagen. 

Vi bor på ett trevligt fyrstjärnigt hotell, nämligen Hotel Jupiter Marina, som ligger i den charmiga staden Portimão. Hotellet ligger nära floden i den trevliga staden, och här kan man njuta i solen med en god kopp kaffe vid hotellets trevliga poolområde. Praia Da Rocha ligger 1,2 km bort och här finns härliga stränder för bad. Hotellet har en trevlig bar och en restaurang som serverar vällagad och varierad buffé. Rummen är stora och rymliga. Hotellet ligger nära Portimão centrum. Vi har inkluderad halvpension under resan och äter därför frukost och middag på hotellet varje dag. 

När vi har kommit fram checkar vi in på hotellet och äter vår första gemensamma middag tillsammans. Dagens körsträcka är 285 km och tar cirka 3 timmar och 20 minuter.

Dag 2
Portimão och sardin- och fiskemuseet
Vi ska självklart njuta av det lokala köket!

Vi inleder dagen med ett litet välkomstmöte där vi berättar mer om de olika aktiviteterna under vistelsen och presenterar resans extraarrangemang. Efter det är det dags för oss att lära känna vårt område. På vår färd runt staden stannar vi vid Portimão-museet som är en gammal konservfabrik som tillverkade de världsberömda portugisiska sardinerna. Idag presenteras berättelsen om fisket som tidigare var stadens primära inkomstkälla, och museet visar historien fram till idag. Inne i Portimão får vi en stadskarta och beger oss sedan ut på en liten trevlig vandring och sjunker ner i stadens historiska och kulturella upplevelser och lär känna vår egen stad innan vi återvänder till vårt hotell.

Reseledaren kan arrangera aktiviteter på resans lediga dagar. Vandringar, föredrag eller kanske en utflykt för att äta lunch tillsammans i solen är några exempel. Våra reseledare garanterar att de aktiva inte blir rastlösa!

 

Dag 3
Portugals historia och tid till att njuta av livet i Praia da Rocha och Portimão
Praia da Rocha

På eftermiddagen ska vi lära oss mer om Portugal och portugisernas spännande historia. Det finns mycket att berätta och vi får höra mer traditioner, familjeliv och arbete, kyrkans roll och förhållandet mellan norra och södra delen av landet. Portugal har en spännande historia som sjönation och vi får också veta mer om hur den moderna ekonomiska kollapsen och ungdomsarbetslösheten har påverkat landet. 

Vår reseledare introducerar oss till dessa intressanta ämnen som kommer att beröra fler gånger under resans gång. 

Resten av dagen är avsatt för att njuta av livet i Praia da Rocha og Portimão. Det är smidigt att ta bussen till stranden eller gå en promenad i staden. Det finns även en båt som smidigt tar dig till andra sidan av floden Arade som löper ut vid Praia da Rocha. Här finns många trevliga restauranger där man kan njuta av en trevlig lunch. 

Algarve producerar många läckra råvaror som saltade sardiner, tonfisk, mandlar, johannesbröd och apelsiner. Området är även känt för sina goda ostar och stora utbud av fisk och skaldjur – här finns många härliga specialiteter att testa på! Prova till exempel ”bacalhau com natas”, saltad torsk i grädde, som är den portugisiska nationalrätten som bakas i ugn med grädde och potatis. Rätten är mycket smakrik och en favorit hos de flesta portugiser. 

Dag 4
Heldagsutflykt till Sagres, Cabo São Vicente och Lagos
Torget i Lagos

Idag styr vi kosan till Algarvekustens västligaste del där vi förutom att uppleva väldigt vacker natur även strosar i historiens fotspår. Vi inleder med att köra till Ponta de Sagres, Iberiska halvöns sydvästligaste spets. Från och med antiken och fram till 1300-talet ansåg man att detta var Europas mest västliga punkt tillika slutet på den kända världen. Det stämmer inte utan det är faktiskt Cabo da Roca norr om Lissabon. Men en sak är säker, och det är att detta var den sista punkt de portugisiska sjöfararna såg när de under Henrik Sjöfarare drog ut för att erövra de många kolonierna i Brasilien och Moçambique och hela vägen vidare till Indien och Macau i utkanten av Kina. 

Härute vid Sagres och Cabo de São Vincent upphör plötsligt Europas landmassor och störtar ner i det blå havet nedanför klippan, som är kännetecken för Atlantens skoningslösa vågor. Här hittar vi ruinerna efter den gamla sjöfartsskolan där man från mitten av 1400-talet studerade astronomi, kartografi, kosmografi och allt som hör sjöfarten till. Det var här man fostrade några av de stora upptäcktsresenärerna från Portugals spännande kolonialhistoria. 

Från Sagres bär det vidare till den trevliga staden Lagos som skapade sin enorma rikedom på segelfartygens tid. Härifrån drog de stora fartygen ut för att utforska Afrikas kuster, och det var hit man förde alla rikedomar. Stadens stolthet är navigatören Gil Eannes, mannen som bevisade att världen inte slutar vid Cape Bojador på Afrikas västkust, och att havet inte var fullt med monster. Staden har naturligtvis rest en staty både över stadshjälten Gil Ennes och inte minst Henrik Sjöfararen, mannen som inledde Portugals storhetstid.

Vi hinner strosa runt i den trevliga staden som rymmer så mycket av Portugals stolta historia, men som även vittnar om upptäcktstidens baksida, nämligen den slavhandel som följde i dess kölvatten. Det var även här man anordnade Europas första slavmarknad. Vi är tillbaka sen eftermiddag.

(Idag kör vi 140 kilometer, ca 2 timmar 30 minuter)

Dag 5
Introduktion till portugisiska och tid på egen hand 
Vackert hantverk i Portugal

Vi börjar morgonen med en timmes lektion som introducerar oss till det portugisiska språket. Vi lär oss några lätta glosor som kan vara bra att kunna under vår vistelse här. 

Senare är det dags för en kaffepaus, och vi lär oss mer om de olika typerna av portugisiskt kaffe, som till exempel bica, meia de leite och galão. Efter denna lilla introduktion är det fritt fram att välja den typ av kaffe man är mest sugen på!

Resten av eftermiddagen är fri med tid på egen hand, och du kan njuta av livet på en av kustens många stränder eller koppla av vid hotellets pool. 

På kvällen fortsätter vi att gå igenom några glosor för de som vill. Nu ska vi även få prova vingarna lite – för just idag förstår nämligen personalen i baren, restaurangen och receptionen bara portugisiska, då de ska prata med dem som deltagit i undervisningen…!

Dag 6
Marknadsdag och portugisisk lunch
I Portugal odlar man mycket oliver

Vi börjar dagen med att lära oss mer om den portugisiska matkulturen. Vi lär oss mer om de vanligaste råvarorna, kryddorna och de ingredienser som är karaktäristiska för det portugisiska köket. Reseledaren kommer även att berätta lite om de portugisiska mattraditionerna. Efter detta delar vi upp oss i mindre grupper och kommer under vår vistelse här att få prova på att laga portugisisk mat. Dagens grupp beger sig i samlad trupp till den lokala marknaden för att köpa ingredienser till vår lunch. 

Sedan går vi ut i köket och lär oss hur man tillagar en klassisk Cataplana, en portugisisk fiskstuvning. Vi tilldelas små uppgifter och naturligtvis avslutar vi med en gemensam lunch med den traditionella fiskstuvningen. 

Reseledaren kommer informera om vilken dag som just du som gäst har din matlagningsdag. 

Resten av dagen är fri för upplevelser på egen hand. 

Dag 7
Frivillig vandring vid kusten, picknick-lunch och Corridinho do Algarve
Vi ska på utflykter och upptäcka Algarvekusten!

I dag kan de som vill följa med på en vandring i naturen i området omkring Portimao. Vi beger oss iväg mot kusten och njuter av den vackra naturen som omger oss. Aktiviteterna kan byta dag beroende på väder och vind. Man kan ta med en smörgås om man vill, och är det många som vill kan reseledaren hjälpa till att anordna en gemensam picknick, för egen räkning. I sådana fall förväntar vi oss att alla hjälper till att bära, och några hjälper till med inköpen. Man tar själv med dryck till lunchen.

På kvällen är det tid för underhållning på hotellet, närmare bestämt “Corridinho do Algarve”, som är en traditionell dansföreställning. Corridinhodansen är typisk och traditionell för Algarveprovinsen. Dansen har ett högt tempo och efter uppvisningen provar vi på att se om vi själva kan hänga med i dansen. 

Dag 8
Heldagsutflykt med korkproduktion och historiska Faro
Vi lär oss mer om hur man producerar kork

Idag ska vi lära oss mer om en av de produkter som Portugal är mest känt för, nämligen korken. Från bussfönstret har vi redan sett korkekarna med sina karakteristiska röda nyskördade trädstammar som lyser upp landskapet.  Vart tionde år donerar träden sitt varma "hölje" till den viktiga korkproduktionen. Därefter står träden tålmodigt i den varma solen och väntar ytterligare tio år innan de återigen får chansen att bidra till korken i champagneflaskan, där de med en knall förkunnar att deras livscykel är slut.

Vi kör till närbelägna São Brás de Alportel där vi ska besöka en korkfabrik vars historik sträcker sig hela vägen tillbaka till 1935. Hemma i Sverige träffar vi ofta korkekens bark när vi drar ut vinkorken från flaskan men här används den till mycket mer än så. Man tillverkar allt från skor, hattar, värmeunderlägg, möbler och golv. Under vår rundvandring i den moderna korkfabriken möts vi av högar med bark från trädet utanför fabriken. Vi får lära oss mer om arbetet med att skörda och producera korkprodukter och vi lär oss om alla de processer som ska till för att bearbeta detta naturmaterial. Den som en gång har besökt en korkfabrik kommer att uppleva öppnandet av en flaska vin på ett helt nytt sätt.

Nästa stopp är regionens huvudstad, Faro. Storstäder har alltid en speciell magi och dragningskraft på resenärer. Det samma gäller vackra Faro och dess smala kullerstensgator som ger intrycket av att staden har förblivit helt opåverkad av modern tid. Stadens avdankade charm fångar sina besökare och på vår tur genom de medeltida kvarteren ser vi Arc da Vila, monumentet över jordbävningen år 1755 och vi passerar även stadens vackra katedral som står som ett konkret vittne om områdets långa och spännande historia. Den plats där kyrkan är uppförd har under flera tusen år varit en helig plats för alla förbipasserande kulturer; romare, morer, visigoter och hela vägen fram till våra dagar, där den katolska kyrkan idag anser platsen som sitt hem.

Vi promenerar genom de smala, charmiga gatorna och njuter av det lokala livet. Vi ser inte bara lokalbefolkningen som spelar tärning på gatorna, utan även de många storkar som bor här. Längs med gågatorna Rua de Santo António och Rua de Vasco de Gama hittar man många uteserveringar som alla lockar med vällagade traditionella maträtter. 

(Dagens körsträcka är 170 km och den samlade körtiden beräknas vara cirka 2,5 timmar)

Dag 9
Vandring längs med den vackra kusten vid Alvor
Båtar i Ferragudo

Nu har det återigen blivit dags att komma nära naturen och vi tar på oss våra vandringsskor och ger oss ut i den vackra naturen. Vi börjar i staden Alvor där man har anlagt gångbroar vid flodens mynning så att man enkelt kan ta sig runt i naturparken med sina vackra våtområden med små laguner som skiner i solskenet. Just det här våtområdet bildas av fyra små floder som har sin mynning precis här och det är ett av de viktigaste våtområdena i södra Portugal. Här hittar man en rad olika fåglar och en spännande fauna. 

Vi går i lugnt tempo på stigarna för att kunna njuta av de vacrka vyerna, och förhoppningsvis även vädret. Den som vill gå en lite längre eller en kortare rutt kan göra det, så det finns gott om möjligheter att anpassa vandringen. 

Eftermiddagen är på egen hand. Du har tid att koppla av med en bok och njuta av ett glas av det lokala vinet, eller kanske ett glas portvin.  

 

Dag 10
Slappna av och njut av vädret 

I dag har vi en härlig och lugn dag för att njuta av livet vid kusten, eller om man vill delta i några av de arrangemang som reseledaren erbjuder.

Dag 11
Möjlighet för utflykt till det idylliska Tavira och besök hos en lokal olivproducent 
Vacker utsikt över Tavira

Dagens utflyktsmål är den vackra staden Tavira, som ligger vid floden Gilão. Staden är hemvist åt romerska broar, renässanskyrkor och historiska monument.

Här ska vi ge oss ut på en promenad i den lugna staden längs med de gamla husen med mönstrade kakelplattor, de trevliga torgen och bara njuta av synen av de färgglada små fiskebåtarna i hamnen. Morerna har även här satt en tydlig prägel på både kulturen och arkitekturen. En av de viktigaste arven är ju självklart kaffet, som kan avnjutas på någon av de många uteserveringarna i staden. Längs med floden ligger parker där de lokala männen möts över ett spel domino, medan damerna njuter av glass och dricker kaffe. 

Efter en liten rundvandring i staden är det dags att inta lunch på egen hand innan vi på eftermiddagen kör vill Montcarapacho där vi besöker en olivproducent och får lära oss mer om oliver och olivolja. Och naturligtvis ska vi smaka på olika typer av olivolja innan vi återvänder till hotellet igen på eftermiddagen.

(Körstäcka 200 km – samlad körtid cirka 2,5 timmar)

(Utflykten beställs hemifrån och kostar 398 kr, minimum 20 deltagare)

Dag 12
Koppla av i det härliga vädret vid kusten

I dag har vi tid för att njuta av en dag på egen hand. Kanske vill man inhandla några av de lokala specialiteterna på marknaden eller bara koppla av och njuta av tillvaron. 

Dag 13
Utflykt med vattentaxi till fiskestaden Ferragudo. Stadsliv och nyfångad fisklunch 
Den charmiga kusten vid Ferragudo

På morgonen åker vi ner till hamnen och vattentaxibåtarna som åker över floden hela dagen. Vi går ombord på en av båtarna som strax därefter styr ut på floden. De mindre båtarna har kapacitet till cirka 5 personer, så vi delar upp oss i mindre grupper. 

Det är inte ovanligt att servitörerna på restaurangen på vårt hotell pendlar med liknande båtar både till och från jobbet. Många i den trevliga staden Ferragudo jobbar nämligen i Portimao.

Väl framme i Ferragudo ska vi njuta av den lilla staden, som ligger så vackert till vid floden med palmerna som smyckar hamnpromenaden. Vi ska besöka den lokala kyrkan och njuta av utsikten härifrån. Om vi har tur får vi oss en pratstund med en lokal fiskare innan vi sätter kurs mot en lokal restaurang, där vi ska njuta av färska, grillade sardiner till lunch. 

Eftersom fisket har varit stadens största inkomstkälla har den undgått att bli lika präglad av turismen som de flesta andra städer i Algarve.

Dag 14
Portimão – Lissabon. Sightseeing i Lissabon
De klassiska spårvagnarna i Lissabon

Vi lämnar Algarvekusten och tar oss till Lissabon. Här hittar vi slingrande gator, gröna parker, vackra torg och breda boulevarder med skramlande spårvagnar. Lissabon bjuder även på spännande kvarter där vi kan insupa den trevliga atmosfären och uppleva några av de många sevärdheter som staden har att erbjuda.

Vi är framme vid vårt hotell i Lissabon runt lunchtid, och på eftermiddagen kan man ta metron in till staden tillsammans med reseledaren och gå på en liten promenad genom staden. Lissabon är känd som att vara en av de mest romantiska sydeuropeiska storstäderna, på grund av sina slingrande små gator, grönskande parker och vackra torg. Staden har breda boulovarder där de charmiga spårvagnarna åker igenom innan de kämpar sig upp för stadens många backar. Uppe på toppen på den ena höjden tronar slottet Castelo de São Jorge. Från stadens höjder kan man se ut över havet och ut över staden takåsar. 

På vår vandring i Lissabon går vi runt i det färgstarka moriska Alfama-kvarteret, och när man går runt i Lissabon behöver man bara förflytta sig två gator bort från huvudgatan och så känner man sig som förflyttad till en småstad. Vid mynningen av Tejofloden ser vi även den imponerande kyrkan vid det stora Hieronymus-klostret och det vackra Belémtornet som tidigare har stått för huvudstadens säkerhet. Vi besöker Lissabons spännande marinmuseum, där vi lär oss mer om den stolta sjönationen. 

Vi rundar av dessa dagars upplevelser med en trevlig gemensam avskedsmiddag på restaurang och pratar om vilka härliga minnen Portugal har givit oss. Under middagen lyssnar vi till Fado, portugisisk folkmusik, som ofta kopplas samman med gospel på grund av melodiernas starka karaktär. Fado sjungs i stearinljusets sken och komponeras av portugisisk gitarr. Några Fadosånger har melankoliska texter om sorg och förlorad kärlek, medan andra är muntra sånger om vin, tjurfäktning och trevliga stunder i vänners sällskap.

Dag 15
Lissabon och hemresa

Tidigt på morgonen lämnar vi hotellet och kör till flygplatsen i Lissabon för att resa hem.

Observera: utflykterna i dagsprogrammet kan placeras på andra dagar än de som här är beskrivna. Det innebär att ordningen på utflykterna kan variera. Den slutgiltiga ordningen på utflykterna meddelas vid ankomsten. 
 

Utflykt till idylliska Tavira och besök hos lokal olivproducent

Dagens utflyktsmål är den vackra staden Tavira, som ligger vid floden Gilão. Staden är hemvist för romerska broar, renässanskyrkor och historiska monument. 

Här ska vi ta en promenad i den lugna staden längs de gamla husen med mönstrat kakel, mysiga torg och njuta av synet av de färgstrålande små fiskebåtarna som ligger på floden. Morerna har även här satt sin tydliga prägel på kultur och arkitektur, bl.a. kaffebönorna som kan dofta från de många uteserveringarna i staden. Längs floden ligger en rad parker där de de portugisiska herrarna spelar domino, medan damerna äter glass och dricker nybryggt kaffe. 

Efter en liten promenad runt i staden är det dags för en liten lunch på egen hand, innan vi på eftermiddagen kör vi till Montcarapacho, där vi besöker en olivproducent och hlär oss mer om oliver och olivolja, och naturligtvis ska vi smaka på olika slags olivolja innan vi återvänder till hotellet igen under eftermiddagen.

(Sträcka 200 km – tar ca 2,5 timmar)

(Utflykten bokas hemifrån och kostar 398 kr, minst 20 deltagare)

Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra våra extrautflykter vid ett tillräckligt stort antal deltagare. 

I Portugal odlar man mycket oliver

Prisinformation

Resans pris

Från 17 798:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Lissabon t/r
 • Transport enligt program
 • 13 nätter på Hotel Jupiter Marina (fyrstjärnigt) med halvpension (frukost och middag)
 • Standardrum vid övernattningen i Lissabon
 • Avskedsmiddag i Lissabon
 • Marknadstur med matlagning (lunch)
 • Utflykt till Portimão och Portimão Museum
 • Utflykt till Faro och korkfabrik
 • Utflykt till Lagos och Ponta de Sagres
 • Utflykt med taxibåt till Ferragudo med lunch 
 • Transport och utflykt till Lissabon inklusive marinmuseet
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflykt med besök i Tavira och olivproduktionsbesök. Utflykten kostar 398 kr och beställs hemifrån senast 30 dagar innan avresa. Utflykten genomförs vid minst 20 deltagare
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (räkna med cirka 8 euro) och eventuell dricks till hotellpersonalen
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Oplysninger om rejsen

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vandringar

De dagar vi ska ut och vandra kan det hända att reseledaren på grund av vädret planerar om rutten. Tempot är naturligtvis anpassat efter terrängen. Det finns möjlighet att gå kortare sträckor och vända om tidigare, om man vill det. Vill man inte gå i terrängen kan man själv gå längs med vattnet.

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Vädret

Algarve är en av städerna med flest soltimmar i Europa. November bjuder på 186 soltimmar och mars på hela 234 soltimmar. Jämförelsevis har Paris 75/126 och Stockholm 99 soltimmar. Genomsnittlig dagstemperatur i november och mars ligger på härliga 18 dagar. Det kan självklart regna även i Portugal, i så fall är nederbörden är oftast kort och kraftig.

Vi rekommenderar att du tar med kläder så du kan klä dig i lager på lager, så är du förberedd på ljumma soldagar, blåst och kyligare kvällar. 
.

Program

Av praktiska skäl kan det ske att vi behöver ändra om lite i programmet. Därför kan de beskrivna utflykterna ske på andra dagar än de där de nämnts i dagsprogrammet. Slutgiltigt program för resan informeras om vid ankomst. De extrautflykter som kan köpas till genomförs endast vid minst 20 deltagare.

Måltider

I resans pris ingår halvpension som består av frukost och middag som intas i hotellrestaurangen. Middagen består av en utmärkt buffé med mycket att välja på och något för varje tycke och smak. Eftersom hotellets restaurang inte kan rymma att alla äter samtidigt, planerar vi tiderna så det finns gott om plats för alla. 

Om enkelrummen

Information

Begränsat antal. Enkelrummen är normalt dubbelrum som används som enkelrum.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from Ocharmigt resmål Portimao visad sig vara en stad så gott som helt utan charm. Mängder av fula betongkomplex fyller stan. Finns endast ett fåtal vackra byggnader. Hotellet fint och rent, med bra poolområde med många stolar. Tyvärr dålig akustik i matsalen , i stort sett samma mat på buffe varje kväll. Maten knappt kryddad, blev smaklös trots fina råvaror. Fin färsk frukt varje dag. Mycket trevlig och bra hotellpersonal. Utflykterna var av blandad kvalitet, delvis till trevliga småstäder som Lagos och Silves men också till ej sevärda platser som en fyr. Som slutsats kan sägas att lägga 14 dagar i Portimao var en stor miss, hade mycket hellre bott tex i Lagos och med fler av nätter i Lissabon. Reseledaren var av högsta kvalitet, kunnig, trevlig och mycket mån om gruppen.
Date published: 2019-11-10
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa En resa med många fina upplevelser och en mycket kunnig och trevlig reseledare
Date published: 2019-11-09
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa med skiftande innehåll/upplevelser samt egen tid. Mycket nöjda med reseledarens engagemang, glädje samt kunnskap. För vår del räcker två veckor på denna plats (Portimao). Staden inte så charmig denna årstid. Inte mycket att göra kvällstid. Varierat och lagom mycket program kontra s k egen tid. Dagen i Lissabon (i samband med hemresan) kunde ha planerats annorlunda.
Date published: 2019-11-11
Rated 5 out of 5 by from En av de bästa resor jag gjort ! Vi fick se och uppleva så väldigt mycket . Vår reseledare var mycket kunnig , inspirerande och trevlig . Gjorde alltid ett mycket bra arbete .
Date published: 2019-11-07
Rated 4 out of 5 by from Att återvända... En trevlig resa och intressant att återvända till ett antal platser, vilka jag tidigare besökte 1978.
Date published: 2019-11-19
Rated 5 out of 5 by from Motsvarade våra förväntningar som alltid hos Albatross. Trevlig resa med fina kamrater och mycket god mat. Bra och duktig reseledare som alltid hos er.
Date published: 2019-11-12
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa Det var en trevlig resa med många intressanta utflykter och vår reseledare var bästa möjliga.
Date published: 2019-11-08
Rated 4 out of 5 by from En trevlig och innehållsrik resa Resan var väldigt bra och det bidrog vår fantastiska guide till.
Date published: 2019-11-06
 • y_2021, m_6, d_11, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.17
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_8
 • loc_sv_SE, sid_PTRTR09, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

21PTRTR09BSE1810