Ljumma höstvindar på Peloponnesos

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Lär dig mer om grekisk gastronomi, språk, kultur och historia under två sköna veckor i Tolo

Peloponnesos är för många en välbevarad hemlighet – en perfekt blandning av natur, kultur och historia, långt borta från turisternas allfarvägar. Det är här vi njuter av livet och lär oss mer om Grekland - västerlandets vagga: Vi gör vi en djupdykning i allt från språk, religion, gastronomi, kultur och inte minst det antika Grekland.

Vi ger oss ut på vandringar och utflykter, och upplever allt från den mykenska kulturen från 1600 f.Kr. till det moderna Grekland. Vi avlägger ett kort besök i storstaden Aten, tittar på utgrävningar i Mykene, den imponerande teatern i Epidauros, den gamla huvudstaden Nafplio och så ska vi bege oss in i landet på Peloponnesos och besöka små mysiga bergsbyar.

Och smaklökarna ska ju också ha sitt! Givetvis dricker vi grekiskt kaffe och avnjuter grekiska rätter i bergen mitt på Peloponnesos, och så ska vi försöka oss på att dansa som Zorba…!

På den här resan bor vi i den lilla fiskeorten Tolo på ett trevligt familjeägt hotell endast ett stenkast från havet.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor, Långtids­semester

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Aten. Panoramasightseeing i Aten. Vidare med buss till Tolo
Dag 2
Tolo med vandring till Asini från det trojanska kriget
Dag 3
Den gamla huvudstaden Nafplio med Palamidiborgen
Dag 4
Introduktion till Grekland och det grekiska språket
Dag 5
En resa genom historien med Epidauros-teatern och olivproducent
Dag 6
Vandring i den kuperade terrängen runt Tolo
Dag 7
Det grekiska köket - vi lär oss laga lite mat
Dag 8
Ledig dag med tid för egna äventyr och grekisk dans på kvällen
Dag 9
Antikens Mykene med lejonporten
Dag 10
Möjlighet till båttur i det grekiska öhavet eller annan aktivitet
Dag 11
Mer om Grekland och vandring med ev. picknick
Dag 12
Möjlighet att besöka antikens Sparta och ruinstaden Mystras
Dag 13
En härlig fridag
Dag 14
Arkadiabergens små landsorter med lunch
Dag 15
Hemresa

Hotell

Hotel Minoa

Vi ska bo på det familjeägda och nyrenoverade hotellet Mino som är beläget precis vid vattenbrynet vid stranden i trevliga Tolo. Hotellet drivs av familjen Giorgidakis och deras fantastiska personal som bidrar till att skapa en trevlig och familjär upplevelse.

Hotellet är ett bra, välunderhållet och trevligt trestjärnigt hotell med en bra restaurang och bar, och så ligger det i princip ett stenkast från havet. Hotellet har gratis Wi-Fi. Frukost och middag intas i hotellrestaurangen och serveras som buffé.

Hotellet har flera olika rumstyper och det går att boka rum med havsutsikt, större rum eller en suite mot ett tillägg.

Alla rum är nyrenoverade, välinredda och funktionella och har balkong, ett badrum med dusch och toalett, minikylskåp och luftkonditionering.

Rumstyper

TYP 1 Standardrum med balkong och utsikt mot staden
Dubbelrum med utsikt mot trädgården, staden och bergen. Ingår i priset.

TYP 2 Standardrum med balkong och havsutsikt
Rum med balkong, utsikt mot vattnet och full havsutsikt. Dessa rum har vi mest av
Tillägg 950 kr

TYP 3 Större standardrum med balkong och havsutsikt
Rum med balkong, utsikt mot vattnet och full havsutsikt.
Tillägg 1250 kr

TYP 9 Junior suite med stor balkong och havsutsikt
Hotellets Junior-suiter ligger på översta våningen på hotellet. Stora härliga junior suiter med balkong och full havsutsikt.
Tillägg 4200 kr     

Hotellets enkelrum kan placeras på hotellets systerhotell Hotel Knossos, som ligger 50 meter från Hotel Minoa längs stranden. Rummen på Hotel Knossos är dubbelrum som vetter antingen mot staden eller havet.
Middag äger rum på Hotel Minoa, naturligtvis. Skulle hotell Minoa inte vara fullt är det möjligt att du kommer att bo på Hotel Minoa. Användningen av Hotel Knossos gör att vi kan sälja fler enkelrum och därmed tillgodose våra gäster som väljer att resa ensamma. Rummen kommer endast att fördelas av hotellet vid ankomst och vi kan inte ge information om var vi ska bo före ankomst.

TYP SGL: Enkelrum med balkong.
Dubbelrum med balkong med utsikt över staden eller havet Rummet säljs som ett enkelrum. Boendet sker antingen på Hotel Knossos eller Hotel Minos.
Tillägg 4650 SEK

Bilder

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
16 498:–
Stockholm
Endast få platser kvar
15 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Aten. Panoramasightseeing i Aten. Vidare med buss till Tolo
Välkommen till Grekland!

Vi kommer fram till Atens flygplats och kör till miljonstaden Aten, den europeiska civilisationens vagga. Här har modern demokrati och naturvetenskap sitt ursprung och staden var redan under antiken ett attraktivt turistmål. Husens och lägenheternas balkonger pryds av geranier och stadens gator och torg är kantade av apelsinträd. Högröstade gatuförsäljare och färgsprakande marknader för tankarna till Orientens basarer medan de lätt förfallna neoklassicistiska palatsen påminner om en svunnen tid när Aten var känt som Medelhavets pärla.

Vi lämnar Aten och sätter kurs västerut och passerar Korinthkanalen. Korinthkanalen förkortade sjövägen runt Peloponnesos med cirka 400 km, och påbörjades av kejsare Nero men slutfördes aldrig. I slutet av 1800-talet blev den 6,5 kilometer långa och ca 25 meter breda kanalen på upp till 80 meters höjd färdigställd, och revolutionerade skeppsfarten för en tid, men idag kommer endast småbåtar igenom.

Vi sätter kurs mot vår slutdestination, den lilla vackra fiskeorten Tolo, där de 2 000 invånarna livnär sig på turismen på sommaren och resten av året bland annat jobbar med fiske och lantbruk som bland annat olivproduktion.

Vi ska bo på det familjeägda hotellet Minoa som är beläget precis vid vattenbrynet i den trevliga orten. Hotellet drivs av familjen Giorgidakis och deras fantastiska personal som bidrar till att skapa en trevlig och familjär upplevelse.

Hotellet är ett trevligt trestjärnigt hotell med restaurang och bar, och så ligger det i princip bara ett stenkast från havet.   

När vi har kommit fram äter vi middag på hotellet. 

Idag kör vi 185 kilometer, ca 3 timmar.

Dag 2
Tolo med vandring till Asini från det trojanska kriget

Idag inleds vårt äventyr i den grekiska historien och vi tar ett kliv rakt in i två av den grekiska litteraturens största verk, nämligen Homers dikter Illiaden och Odyssén. Vi känner alla till historien om Odysseus, men vi ska även få lyssna till den om Sköna Helena och kung Agamemnon av Mykene som gick ut i krig mot Troja efter en dramatisk och spännande kärlekshistoria där de medverkande bland annat är Pallas Athene, Hera och Afrodite, prins Paris och sagohjälten Akilles. Men innan vi lyssnar till berättelsen går vi runt i Tolo. Vi börjar längs vattnet och går längs huvudgatan och lär känna vår lilla ort innan vi fortsätter mot det antika Akropolis i Asini.

Orten Asini deltog i det trojanska kriget med en flotta på 80 skepp ledd av kung Diomedes. Allt finns nedskrivet av Homer, och vi kan nästan höra susen av antikens vingslag. Vi kan lova att det här är mer spännande än historielektionerna i skolan. År 740 f.Kr. förstördes staden av Argos eftersom man hade stöttat Sparta, och de hemlösa invånarna erbjöds land i Messenien av spartanerna. Den nyuppförda staden kallades naturligtvis för Asini.

Efter en stund i antikens värld är det dags att promenera till Tolo. Här stannar vi för att utbringa en liten skål och hälsa alla välkomna till Grekland. Den som vill kan följa med reseledaren ut på lunch på en av ortens restauranger.

På eftermiddagen kan vi på egen hand avnjuta en grekisk kopp kaffe på en taverna vid vattnet, eller kanske bläddra igenom några sidor grekisk historia för den som är intresserad av ämnet.

(Dagens promenad 2,5 kilometer varje håll).

Dag 3
Den gamla huvudstaden Nafplio med Palamidiborgen
Burtzi-fortet, Nafplio

Idag beger vi oss till andra sidan berget till staden Nafplio som är en väldigt vacker stad, och som mellan 1829 och 1831 var Greklands huvudstad. Här hittar vi lämningar från den bysantinska, den venetianska och den ottomanska perioden. Ute i havet ligger det lilla fortet Burtzi som byggdes av venetianarna och över staden, på en 200 meter hög klippa, tronar ett fantastiskt venetianskt byggnadsverk i form av Palamidifästningen. En trappa med nästan tusen trappsteg leder upp till fästningen. Fästningen byggdes på 1700-talet som försvar mot fiender från havet. Här hittar vi även ruinerna av en inte riktigt lika välbevarad fästning från den östromerska och bysantinska perioden Akronafplio.

Vi inleder vårt besök i staden med att köra upp till den imponerande Palamidifästningen som bjuder på en fantastisk utsikt över staden och havet. Fästningen uppfördes under venetiansk under den berömda italienska handelsrepublikens maktperiod över staden mellan 1686 och 1715. Fästningen är byggd i barockstil. År 1715 intogs den av turkarna som behöll kontrollen över området fram till 1822 då staden till slut befriades av grekerna. Inne i fortet hittar vi de venetianska försvarsverken som består av åtta bastioner samt Agios Andreas-kyrkan som byggdes inne i en av bastionerna. Och sist men inte minst, Koloktronisfängelset där Theodoros Koloktronis, en av hjältarna från den grekiska revolutionen, satt fängslad.

Alla med pigga ben tar trapporna ner till Nafplio, och sammanstrålar sedan med dem som väljer att ta bussen. Det är 999 steg från toppen till botten, cirka 50 våningar, och vi kan lugnt konstatera att vi får dagens motion. Vi träffas vid foten av trappan och ger oss sedan ut på en liten vandring längs stadens trevliga gator.

De många höga och pampiga byggnaderna vittnar om en tid då staden var en viktig hamnstad, och inte minst om tiden som Greklands huvudstad. Här finns små mysiga torg, gator med blommor och små gränder, och staden inbjuder verkligen till en kopp kaffe på ett café medan vi studerar människorna som passerar förbi,

Vi äter lunch på egen hand på en av de små trevliga tavernorna, och den som vill hinner titta på staden på egen hand innan vi återvänder till Tolo på eftermiddagen.

Dag 4
Introduktion till Grekland och det grekiska språket

Idag får vi höra mer om Grekland och lite om grekernas spännande historia. Vi har mycket att prata om, och vi kommer in på allt från skolgång till den ortodoxa kyrkan, traditioner och familj till arbete, pensioner och relationen mellan grekerna i de olika delarna av den stora nationen.

Grekland har en lång och spännande historik som sträcker sig hela vägen tillbaka till antiken, då det gamla Grekland var demokratins vagga, och fram till militärkupper i modern tid då EU-subventioner och ekonomisk kollaps präglat nyhetsbilden.

Vår reseledare ger en introduktion till några av de här ämnena, och flera kommer att beröras under resans gång.

Efter det här är det dags för den första lektionen i det grekiska språket. Vi ska lära oss några fraser som kan förenkla vistelsen i Grekland. Man kommer långt med ett litet ευχαριστώ πολύ (tack så mycket). Och kanske kan vi använda en av Greklands mest kända sånger som exempelvis Barnen från Pireus från filmen Aldrig på en söndag för att lära oss ännu fler grekiska fraser. Och snart har vi förmodligen lust att kasta oss ut i en grekisk dans, och även det finns det tid till.

Dag 5
En resa genom historien med Epidauros-teatern och olivproducent
Det vackra teatern i Epidauros

Idag kör vi till en av Greklands kanske mest berömda platser, nämligen den vackra teatern Epidauros, som ligger en timmes bussfärd från Tolo. Om platser som Akropolis och de grekiska templen på Sicilien byggdes för att imponera från långt håll, var syftet ett annat på Peloponnesos. Den berömda och imponerande teatern i Epidauros ligger i jämförelse väldigt diskret, men när vi närmar oss blir vi desto mer imponerade över att hitta så pampiga byggnader mitt ute i den grekiska naturen. Platsen är faktiskt så avsides belägen att det inte är mer än cirka 100 år sedan den grävdes ut. Teatern är, som den grekiska teatertraditionen bjuder, inbyggd i den omkringliggande terrängen, omgiven av doftande pinjeträd och långa rader av olivträd vars krokiga stammar får besökaren att tro att de funnits där lika länge som själva teatern.

Från början hade teatern endast 34 rader men på 100-talet f.Kr. utökades den med ytterligare 21 rader med plats för totalt 14 000 åskådare. Den grekiska operasångerskan Maria Callas (1923-1977) flyttade från Grekland och svor 1957 att hon aldrig mer skulle uppträda i sitt hemland. Men när hennes gamle mentor Kostis Bastias övertog Nationalteatern lyckades han övertala henne att uppträda i teatern i Epidauros. Här sjöng hon Bellinis opera Norma, och det blev starten på en ny tradition av operaföreställningar i den gamla teatern. Och inte att undra på att Maria Callas älskade att sjunga på teatern, akustiken är enastående.

Naturligtvis testar vi trapporna och utsikten från de högsta sittplatserna bara måste avnjutas. Den som inte vill gå ända upp kan roa sig med att testa den av grekerna noggrant uträknade akustiken genom att ställa sig på plattan mitt på scenen, och kanske framföra en liten dikt inför medresenärerna.

Nu är det dags att titta på det lilla museet där vackra grekiska byster och statyer av män och kvinnor i klassiska klädnader finns utställda tillsammans med andra spännande fynd. Museet är inte så stort, men kan stoltsera med helgedomen för läkekonstens gud Askleipos.         

På 300-talet f.Kr. blomstrade platsen som då var en berömd kurort dit människor från hela den grekiska världen strömmade till för att få medicinska behandlingar.

Vi strosar även runt och tittar på resterna av det arkeologiska området, bland annat på den gamla stadion som återkallar minnet av de antika olympiska spelen, som ägde rum just här på Peloponnesos.

Efter vårt besök beger vi oss till en av de närliggande små orterna där vi äter lunch på egen hand innan vi införskaffar oss kunskaper om oliven. Grekland producerar några av världens bästa oliver, den berömda Kalamataoliven som är stor och saftig och välsmakande. Den kommer från staden med samma namn, inte så långt från ”vårt” Grekland. Vi får höra om olivträdets betydelse för lokalinvånarna och dess många användningsområden. Och självklart smakar vi på den fantastiskt silkeslena olivoljan. Om vi kommer hit under skördeperioden kan vi ha turen att få se när man pressar oliverna till olivolja. Hur som helst finns det alla möjligheter att köpa med sig olivolja hem. Det finns också många andra specialiteter att hämta i området. Här produceras en fantastisk honung, traditionellt grekiskt godis, och om det finns en piprökare i sällskapet finns det vackra pipor utskurna ur den lokala bruyere-roten.

Vi är tillbaka på hotellet tidigt på eftermiddagen.

(Dagens körning 80 km – 2 timmar)

Dag 6
Vandring i den kuperade terrängen runt Tolo
Här frodas apelsinträden

Nu är det dags för oss att hoppa i vandringsskorna och ge oss ut i terrängen. Vi beger oss sakta men säkert upp längs kullen bakom staden. Här möts vi av en fantastisk utsikt över viken, och de som går över bergskammen kan se Nafplio, som inte ligger så långt bort.

Här uppe kan vi kasta ett öga på de lokala växterna och apelsinträden. Om vi har tur kan vi plocka apelsiner på hotellets egen apelsinodling eller bekanta sig med produktionen av mjölk till fårost.

Vi går i maklig takt och har tid att slå oss ner och bara njuta av landskapet.

Beroende på väder och fysik kan du välja att förkorta eller förlänga vandringen så att den passar varje enskilt behov.

Eftermiddagen tillbringar var och en på egen hand. Slå dig ner med en bok eller avnjut ett glas närproducerat vin eller kanske ett glas ouzo.

(Dagens vandringar 5-12 km beroende på dagsform)

Dag 7
Det grekiska köket - vi lär oss laga lite mat
Vi lär oss lite om det grekiska köket

Vi inleder morgonen med lite grekisk matkultur.  Alla känner till klassiska grekiska rätter som moussakà, tzatziki och souvlaki. Det grekiska köket är känt över hela världen. Vi börjar med att prata lite om typiska råvaror, kryddor och andra ingredienser som är karakteristiska för det grekiska köket, och reseledaren berättar lite mer om grekiska mattraditioner. Sedan visar hotellets personal hur man lagar ett par enkla rätter. Vi får själva ett par mindre uppgifter och avslutar naturligtvis det hela med en gemensam lunch med några av våra egna rätter tillsammans med lite annat från köket.

Vi tillbringar resten av dagen på egen hand. Kvällens middag intas på egen hand.

Dag 8
Ledig dag med tid för egna äventyr och grekisk dans på kvällen
Tid på egen hånd

Idag kan vi ägna oss åt egna äventyr. Ta bussen till Nafplio eller vandra uppför berget. På kvällen samlas vi efter middagen. Det är dags för oss att lära oss grekisk dans. Vi får en introduktion till de grekiska danserna och Albatros serverar lite vin som kan bidra till att pigga upp dansfötterna så att vi vågar kasta oss ut i en Zorbaliknande dans med vackra danssteg och härlig grekisk musik i öronen. Vi kan se fram emot en härlig kväll, och vem vet, kanske hör vi oss själva utropa ett ”opa” allt eftersom våra dansrörelser intensifieras.

Dag 9
Antikens Mykene med lejonporten
Lejonporten i Mykene

I Mykene beger vi oss in i den antika grekiska historian och direkt in i det trojanska kriget. Den mykenska kulturen kommer från Kreta och spreds sedan vidare till fastlandet. Man tror att storhetstiden var mellan 1600 och 1100 år f.Kr. Här byggde man en stad mellan två bergssidor som man bara kunde ta sig in i från västsidan. Byggnationen var väldigt avancerad och man konstruerade stora tjocka stadsmurar. Vattenförsörjningen kom från underjorden, något som var spektakulärt på den tiden. Platsen sägs vara det kungliga palatset för självaste Agamemnon och hans fruktansvärda familj. Berättelsen om Huset av Atreus var en både blodig och våldsam historia där familjemedlemmar mördade varandra som hämnd och vedergällning, och reseledaren kommer i allra högsta grad väcka den till liv igen. Något av en rysare faktiskt. Det gamla kungliga palatset klamrar sig fast vid en klippa och sträcker sig över toppen med en vidunderlig utsikt över omgivningarna till följd. Det är svårt att föreställa sig allt det förfärliga som inträffat när man går in genom lejonporten där tre stora stenar bildar en ram och en vackert uthuggen trekantig sten med två lejonkroppar utan huvuden vaktar staden.

Strax utanför den befästa staden hittar vi den så kallade ”skattkammaren” som uppkallats efter den store sägenomspunne konungen Atreus. Dagens arkeologer tror att det är en gravkammare. Den berömde kung Agamemnons grav har också varit knuten till platsen men graven har visat sig vara mycket äldre än så.  Det var här arkeologen Schliemann, som grävde ut området 1876, hittade en vacker dödsmask i rent guld och telegraferade följande hem: ”Jag har sett Agamemnons ansikte”.

På vägen hem stannar vi för att äta lunch eller bara koppla av en stund innan vi kommer tillbaka till hotellet.  (Dagens körtid 1,5 timme, 70 km)

Dag 10
Möjlighet till båttur i det grekiska öhavet eller annan aktivitet
Vill du följa med på en båttur?

Beroende på vind, väder och inte minst båtplaner försöker vi anordna en båttur på havet. Vi tar färjan från Nafplio till en av de närliggande öarna, en liten turbåt från vårt eget Tolo eller något annat som reseledaren hittar på. Utflykten anordnas på plats och pris och detaljer förmedlas några dagar innan.

Det är tyvärr inte möjligt att veta i förväg hur båtarna går under säsongen, men vid dåligt väder eller om båtarna skulle vara inställda så arrangerar reseledaren ett annat trevligtalternativ den här dagen.

Dag 11
Mer om Grekland och vandring med ev. picknick
Kanske en picknick kan vara trevligt?

Vi börjar morgonen med att höra mer om livet i Grekland. Flera av ämnena vi inte hann med vid vår Greklandsintroduktion tas upp.  Efter några trevliga timmar med paus för grekiskt kaffe, är det dags till en vandringstur i naturen omkring Tolo. Vi beger oss återigen in i landet och njuter av den vackra naturen. Det är möjligt att i flyttar runt på aktiviteterna, beroende på väder och vind. Man kan ta med en egen sandwich och reseledaren hjälper gärna till med att arrangera en gemensam picknick (mot egen betalning). Alla som vill vara med på picknicken får hjälpa till att bära och handla. 

Eftermiddagen och middagen på kvällen tillbringas och intas på egen hand.

Dag 12
Möjlighet att besöka antikens Sparta och ruinstaden Mystras
På besök i Sparta

Vi börjar med att bege oss till den gamla antika staden Sparta, som var den starkaste statsmakten, på nivå med Aten. Där Aten blev demokratins vagga stängdes Sparta från omvärlden och krigastaten höll fast vid sina gamla traditioner. Sparta gick ut i krig mot Aten i det peloponnesiska kriget år 431-404 f.Kr. och vann, men lyckades inte behålla sin maktposition. Sparta var huvudstad i Lakonien i det antika Grekland, och staden grundades runt 1000 f.Kr. då fyra doriska landsorter slogs samman i dalen runt Eurotasfloden. Något unikt med Sparta var att det inte fanns ett Akropolis och en skyddande mur. Här skulle man vara alltid vara redo för angrepp utifrån.

Redan under antiken ansågs Sparta inte som en imponerande stad. Den grekiske historikern Thukydid från 400 f.Kr. sade redan då: ”Om hela Spartas befolkning plötsligt flydde från staden och den intogs av en främmande makt skulle denna aldrig kunna föreställa sig att det här var Greklands mäktigaste stad. Inga tempel, inga vackra statyer, inga monument, inte ens en stadsmur”. Därför är det inte så underligt att det fortfarande inte finns så mycket att se efter 2 500 år. Men stämningen och historiken finns här, det kan ingen ta ifrån den antika staden.

På medeltiden övergavs staden till fördel för Mystras, och föll i glömska fram till modern tid då man grundade den nya staden Sparti på samma plats som antikens stad. Idag finns det inte så mycket kvar av Sparta, men vi ska självklart titta på monumentet över den kände krigaren Leonidas och höra mer om stadens historia innan vi fortsätter till Mystras.

Vi har nu kommit fram till en riktig avkrok, och på de skogbeklädda sluttningarna i Taygetosbergen hittar vi resterna av den medeltida staden Mystras, som år 1453 blev rikets huvudstad när Konstantinopel föll under turkiskt välde. Den döda staden ligger på en bergskam med vacker utsikt över det omkringliggande landskapet som ett minne av en ärofylld tid med makt och högkultur. Här finns ruiner efter fort, palats, kyrkor och kloster som klamrar sig fast vid klippan och bjuder på en strålande utsikt över den bysantinska delen. Stadens trappor och slingrande stigar leder upp till flera intressanta kyrkor och öde områden. Vi besöker den nedre delen av Mystras och går in i ett par av de fina kyrkorna. Dessutom får vi chansen att njuta av den fantastiska utsikten mot slätten nedanför oss. Under Mystras blomstringstid bodde det 40 000 personer i staden men idag hittar endast ett fåtal besökare fram till ruinerna och denna lilla skatt.

(Utflykten bokas hemifrån vid bokning av resan och genomförs vid minst 24 deltagare)

Dag 13
En härlig fridag
Njut av utsikten från Hotel Minoa

Vi måste också ha tid att titta på sådant vi fortfarande inte har hunnit med. Kanske vill man handla lite ost, oliver och andra specialiteter som ska tas med hem. Eller kanske bara koppla av. Dagen ligger öppen för egna äventyr.

Dag 14
Arkadiabergens små landsorter med lunch
Lunch i bergen

Idag beger vi oss in i Peloponnesos inre. Vi kör upp i bergen via Tripoli. Här hittar vi skidsportorter, biodlare, små trevliga landsorter och vacker natur. Under vår utflykt i de natursköna områdena stannar vi i några av landsorterna för en närmare titt. Vi intar dagens lunch i en av de små byarna och får smaka på den rustika maten, i sällskap av närproducerat vin, pappersduk och stora vinglas roar vi oss på grekiskt vis. Om vi tror att vi ska få syn på andra turister utanför vår egen grupp får vi leta länge.

Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen, härligt trötta av den friska luften. På kvällen möts vi igen för att inta en sista middag tillsammans. De som vill kan träffas i baren före middagen för att inta en liten ouzo eller något annat drickbart och småprata om resans upplevelser.

Dag 15
Hemresa

Efter frukost tar vi farväl av Tolo och sätter kurs mot Aten för hemresa

Utflykt till Sparta och ruinstaden Mystras

Vi börjar med att bege oss till den gamla antika staden Sparta, som var den starkaste statsmakten, på nivå med Aten. Där Aten blev demokratins vagga stängdes Sparta från omvärlden och krigastaten höll fast vid sina gamla traditioner. Sparta gick ut i krig mot Aten i det peloponnesiska kriget år 431-404 f.Kr. och vann, men lyckades inte behålla sin maktposition. Sparta var huvudstad i Lakonien i det antika Grekland, och staden grundades runt 1000 f.Kr. då fyra doriska landsorter slogs samman i dalen runt Eurotasfloden. Något unikt med Sparta var att det inte fanns ett Akropolis och en skyddande mur. Här skulle man vara alltid vara redo för angrepp utifrån.

Redan under antiken ansågs Sparta inte som en imponerande stad. Den grekiske historikern Thukydid från 400 f.Kr. sade redan då: ”Om hela Spartas befolkning plötsligt flydde från staden och den intogs av en främmande makt skulle denna aldrig kunna föreställa sig att det här var Greklands mäktigaste stad. Inga tempel, inga vackra statyer, inga monument, inte ens en stadsmur”. Därför är det inte så underligt att det fortfarande inte finns så mycket att se efter 2 500 år. Men stämningen och historiken finns här, det kan ingen ta ifrån den antika staden.

På medeltiden övergavs staden till fördel för Mystras, och föll i glömska fram till modern tid då man grundade den nya staden Sparti på samma plats som antikens stad. Idag finns det inte så mycket kvar av Sparta, men vi ska självklart titta på monumentet över den kände krigaren Leonidas och höra mer om stadens historia innan vi fortsätter till Mystras.

Vi har nu kommit fram till en riktig avkrok, och på de skogbeklädda sluttningarna i Taygetosbergen hittar vi resterna av den medeltida staden Mystras, som år 1453 blev rikets huvudstad när Konstantinopel föll under turkiskt välde. Den döda staden ligger på en bergskam med vacker utsikt över det omkringliggande landskapet som ett minne av en ärofylld tid med makt och högkultur. Här finns ruiner efter fort, palats, kyrkor och kloster som klamrar sig fast vid klippan och bjuder på en strålande utsikt över den bysantinska delen. Stadens trappor och slingrande stigar leder upp till flera intressanta kyrkor och öde områden. Li besöker den nedre delen av Mystras och går in i ett par av de fina kyrkorna. Dessutom får vi chansen att njuta av den fantastiska utsikten mot slätten nedanför oss. Under Mystras blomstringstid bodde det 40 000 personer i staden men idag hittar endast ett fåtal besökare fram till ruinerna och denna lilla skatt.

(Utflykten bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa och genomförs vid minst 25 deltagare)

Pris: 375 kr

Prisinformation

Resans pris

Från 15 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Om enkelrummen

Begränsat antal. Enkelrummen är typiska enkelrum som kan vara mindre än dubbelrummen.

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – Aten t/r
  • Utflykter och transport enligt program
  • Boende på hotell i dubbelrum
  • Halvpension (grekisk frukost varje dag, en lunch och 12 middagar)
  • Lunch i Arcadiabergen
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Utflykt till Sparta och Mystras – bokas hemifrån - 375 kr
  • Eventuella extraarrangemang
  • Tillägg för enkelrum
  • Personlig dricks till exempelvis chaufför (räkna med cirka 10 euro)
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor per faktura
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Rumskategorier

TYP 1: Standardrum med balkong och utsikt mot staden.
Dubbelrum med utsikt mot trädgården, staden och bergen. Ingår i priset.

TYP 2: Standardrum med balkong och havsutsikt.
Rum med balkong, utsikt mot vattnet och full havsutsikt. Dessa rum har vi mest av
Tillägg 950 kr

TYP 3: Större standardrum med balkong och havsutsikt.
Rum med balkong, utsikt mot vattnet och full havsutsikt.
Tillägg 1250 kr

TYP 9: Junior suite med stor balkong och havsutsikt.
Stora härliga junior suiter med balkong och full havsutsikt.
Tillägg 4200 kr 

TYP SGL: Enkelrum med balkong.
Dubbelrum med balkong med utsikt över staden eller havet Rummet säljs som ett enkelrum. Boendet sker antingen på Hotel Knossos eller Hotel Minos.
Tillägg 5300 SEK

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vandringar

Under vandringsdagar kan det hända att vi får lägga om vår rutt om vädret inte visar sig från sin bästa sida. Vandringen på kullen/berget bakom Tolo är förhållandevis brant men är fullt genomförbar vid normal rörelseförmåga. Tempot är givetvis anpassat efter den backiga terrängen. Det är fullt möjligt att bara gå en bit av vägen eller vända och gå ner igen före den övriga gruppen om det behövs. Den som inte vill gå i terräng kan välja att gå längs vattnet istället.

Hotell

Vi har valt att bo på bra mellanklasshotell som vi har ett mångårigt samarbete med. De trestjärniga hotellen är trevliga och gör allt för att få våra gäster att känna sig välkomna. De inkluderade middagarna intas på hotellet som bjuder på vällagad grekisk husmanskost. Som ägaren själv säger: ”Vi är inte snobbiga utan de som står i köket är grekiska husmödrar som tillagar genuin grekisk mat. Så har vi alltid gjort”. Maten består av buffé. Hotellen är uppförda som strandhotell vilket innebär att rummen inte är gjorda för att man ska vara inomhus hela dagen. Rummen är utrustade med det du behöver, men inbjuder inte till någon soffliggartillvaro. Å andra sidan finns det soffor och en trevlig bar på hotellets bottenvåning.

Tolo

Tanken med resan är att vi ska bo på ett och samma ställe hela tiden, och då är Tolo den perfekta platsen eftersom den ligger bra till för våra utflykter. Peloponnesos har massor av historik och är perfekt beläget vid vattnet. Tolo är primärt en stad som lever på turism och lantbruk, men när charterbolagen stänger sina sommarflygningar blir det lugnt och stilla. Albatros anländer under den stilla säsongen då staden lunkar på i sin egen takt och de mest turistiga butikerna har stängt. I gengäld upplever vi det riktiga Grekland och så hoppas vi att vädret inte har koll på att vi är där utanför turistsäsong. Och vanligtvis brukar det vackra vädret fortsätta långt in i november för att sedan ta fart igen i början av mars.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Program

Av praktiska skäl kan det hända att vi måste ändra lite i programmet och genomföra utflykterna på andra dagar än angett. Slutgiltiga datum för utflykterna upplyses vid ankomst.

Läs mer om Grekland

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål:

www.albatros.se/resmal/europa/grekland

 

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor