Ludvig II:s Bayern och Tyrolen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från München till Innsbruck, Salzburg och sagolika Neuschwanstein

Bayern och Österrike bjuder på en svårslagen kombination av historia, kultur och hisnande vacker natur. Under skyhöga alptoppar vilar smaragdfärgade sjöar, grönskande skogar och historiska sagoslott. Ludvig II:s Neuschwanstein förtrollar med sina tinnar och torn, på Schloss Ambras häpnar vi över Habsburgsfamiljens porträtt och vid Österrikes högsta vattenfall, Krimmlerfallen, låter vi kameran gå varm.

Vi färdas på land och till sjöss med hjulångare på Ammersee, med tåg genom Salzachdalen och beger oss ut på korta vandringar till regionens enastående sevärdheter.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – München. Vidare till Peiting
Dag 2 Peiting med omgivningar. Med hjulångare på Ammersee och Andechs klosterkällare
Dag 3 Peiting – Füssen – Garmisch Partenkirchen – Tyrolen. Stadsvandring i Füssen och besök på Neuschwanstein
Dag 4 Tyrolen. Utflykt till Innsbruck med den olympiska skidhopparbacken och Schloss Ambras
Dag 5 Tyrolen. Utflykt till Kitzbühel – Mittersill. Tågresa genom Salzachdalen och Krimmlerfallen
Dag 6 Tyrolen – Zell am See. Linbana till Schmittenhöhe, båttur på Zellersjön och museibesök – Schüttdorf
Dag 7 Schüttdorf. Utflykt till Salzburg med lunch på Stiftskeller
Dag 8 Schüttdorf – Chiemsee – München. Flyg München - Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – München. Vidare till Peiting Ca 175 km
Välkommen till München

När vi har kommit fram till Münchens flygplats börjar vi resans program med att bege oss in till stadens centrum. Vi bekantar oss med stadskärnan runt Altstadt, Englischer Garten, Maximillianstrasse och Marienplatz innan vi passerar olympiska stadion på vår väg mot hotellet i som ligger i närheten av Peiting, där vi ska bo de kommande nätterna.

Vi checkar in på vårt hotell där vi äter vår första middag.

Dag 2
Peiting med omgivningar. Med hjulångare på Ammersee och Andechs klosterkällare Ca 100 km
Med hjulångare på Ammersee

En härligt avkopplande dag i närområdet runt Peiting väntar oss. Efter frukost kör vi till Ammersee, en av Bayerns vackraste och största sjöar. Vi låter en hjulångare ta med oss ut på sjön och låter oss väl smaka av den klassiska korven, Weisswurst, i kombination med Pretzel-bröd. Efter båtturen fortsätter vi till Andechs som är en mindre stad med ett imponerande kloster. Platsen är känd för sin strålande klosterkällare och det goda klosterölet Kloster Andechs som briljerar med både mörkt och ljust öl. Vi börjar med att titta på klostret och 1400-talskyrkan där mannen bakom musiken till Carmina Burana, Carl Orff, ligger begravd. Kyrkan är än idag i bruk. Efter kloster- och kyrkobesöket serveras ett glas öl på klosterkrogen ackomanjerat av en förklaring till och historiken bakom bryggning och metoder.

Vi återvänder till hotellet för att äta middag.

Dag 3
Peiting – Füssen – Garmisch Partenkirchen – Tyrolen. Stadsvandring i Füssen och besök på Neuschwanstein Ca 185 km
Ludvig II:s drömslott Neuschwanstein

Vi lämnar Peiting och kör till Füssen vid österrikiska gränsen. Nu befinner vi oss i södra Bayern, ett sagolikt landskap och ett otroligt frodigt och rikt landområde som blev kungarike under Ludwig I år 1806. 1871 blev Bayern, under hans son Ludwig II, en del av kejsarriket Stortyskland under kejsare Wilhelm I- Bayern är idag det rikaste och främsta av de tyska förbundsländerna och drivkraften bakom den tyska ekonomin.

Det är däremot inte det moderna Tyskland vi ska uppleva idag, utan det romantiska Tyskland där vi ska besöka en av de största attraktionerna: slottet Neuschwanstein.

Men innan det har blivit dags för Neuschwanstein bekantar vi oss med Füssen där ärkebiskoparna från Augsburg höll hov mellan 1400- och 1700-talet på Hohes Schloss vid benediktinerklostret. Inte långt utanför Füssen, som antingen avslutar eller inleder Romantische Strasse, ligger slottet Hohenschwangau som byggdes av Ludwig I, och det var här hans son Ludwig II växte upp. Hans far dog i unga år och den då oerfarne Ludwig II blev vid endast 18 års ålder kung över Bayern.

Under sitt korta liv (han blev bara 41) lät Ludwig II uppföra fyra slott och hade andra på gång när han år 1886 diagnostiserades som sinnessjuk och avsattes från sin tron. Han och hans livläkare hittades sedan drunknade under mystiska omständigheter i Sternbergersee.

Sedan besöker vi det mest fotograferade och kanske mest välkända slottet i världen, Neuschwanstein, som har uppnått en del av sin berömmelse genom Walt Disneys film Törnrosa. Slottet ligger på en höjd med utsikt över flera sjöar, Füssen och slottet Hohenschwangau som endast ligger 500 meter bort.

Slottet är lika imponerande på insidan och visar verkligen vilken drömmare och romantiker Ludwig II var. På insidan är slottet smyckat med scener från Richard Wagners sagooperor eller kulisser från uppsättningarna. Ludwig II var en stor beundrare av Wagners operor och han fick ofta besök av kompositören och hjälpte denne både när han var i politisk onåd och ekonomisk nöd. Vi hittar bland annat illustrationer av Tristan och Isolde, Tannhäuser och Nibelungens Ring.

Efter det sevärda och spännande besöket fortsätter vi till den kända skidorten Garmisch-Patenkirchen. Vi får en vacker utsikt mot Tysklands högsta berg, Zugspitze som ligger på knappt 3 000 meters höjd. Staden är vacker på våren och sommaren med massor av blommor och härlig stämning och vi utforskar den under en liten rundvisning. Efter besöket återvänder vi till Österrike och beger oss till Tyrolen, där vi ska bo de kommande tre nätterna. Middag på hotellet.

Dag 4
Tyrolen. Utflykt till Innsbruck med den olympiska skidhopparbacken och Schloss Ambras Ca 30 km
Det vacker belägna Ambras-slottet

Dagen ägnas åt staden Innsbruck som är huvudstad i förbundslandet Tyrolen. Staden är viktig tack vare sin placering och en av de största huvudlederna i Europa och Österrike. Tack vare sin belägenhet har Innsbruck en lång och spännande historik. Under 1500-talet slog sig de kejserliga habsburgarna periodvis slog ner i staden och stadskärnan är full av minnen från forna storhetsdagar, bland annat med det kejserliga residenset Hofburg och den tillhörande kyrkan Hofkirche. Vi tittar även på Goldenes Dachl, det förgyllda taket, Maria Theresian Strasse och rådhuset i den gamla stadsdelen.

Vi fortsätter ut till det olympiska skidhopparstadion strax utanför staden. Det är dags att se staden ovanifrån, närmare bestämt från toppen av skidtornet som har en makalös utsikt över Innsbruck och Inn-dalen. Innsbruck stod värd för vinter-OS 1964 och tilldelades återigen värdskapet år 1976, när Denver förlorade det på grund av ekonomiska och miljömässiga skäl.

Sedan dess har hopptornet renoverats och byggts ut, och är ett litet mästerverk ritat av Zaha Hadid. Skidhoppstornet är idag en del av den kända 4-backesturneringen som går av stapeln varje nyår. Just den här tävlingen är deltävling 3 av 4 och äger rum efter Garmich-Partenkirchen som alltid hoppas den 1 januari.

Under eftermiddagen har väntar ännu en historisk höjdpunkt på oss. Vi besöker slottet Ambras, som ligger strax utanför Innsbrucks stadskärna. Den medeltida borgen från 1200-talet byggdes 1561 om till ett renässansslott för ärkehertig Ferdinand 2. Ferdinand var en samlare med stort S, och i museet hittar vi en imponerande samling 1500-talsföremål som tidigare stod i slottet. En ovärderlig och spännande samling. En annan av slottets byggnader är Spanska salen som är en imponerande renässanssal. Slottet innehåller även en avdelning med porträtt över en av de viktigaste och mest betydelsefulla familjerna i Europa, Habsburgarna.

Vi återvänder till hotellet efter en härlig dag i Innsbruck och äter middag på hotellet.

Dag 5
Tyrolen. Utflykt till Kitzbühel – Mittersill. Tågresa genom Salzachdalen och Krimmlerfallen Ca 240 km
De mäktiga Krimmlerfallen

Under gårdagen fokuserade vi på städer och kultur och går den här dagen i naturupplevelsernas tecken. Från Tyrolen kör vi till Kitzbühel som är en av de äldsta, mest kända och en gång mondäna skidorterna i Europa. Staden har fortfarande ett magiskt skimmer över sig och skidsporten lever i bästa välmåga, inte minst tack vare den otroligt branta störtloppsbacken Hahnenkammrennen som lockar till sig en uppsjö av turister till staden i januari, när World Cup gör sitt intåg. Vi går runt på kullerstensgatorna och tittar i skyltfönstren. Priserna är något högre här än i andra orter. Staden är vackert belägen och är väldigt charmig.

Vi fortsätter över passet Pas Thurn på 1 274 meters höjd på väg till Mittersill. Här kliver vi ombord på tåget som kommer att ta oss genom Salzach-dalen och Hohe Taurn nationalpark till Krimmi. Här ska vi titta på Europas och världens femte högsta vattenfall, Krimmi-vattenfallen. Det är en väldigt vacker resa och vi går till fots ut till vattenfallen där foto- och naturälskaren får en upplevelse för livet.

Efter de här härliga upplevelserna återvänder vi till Tyrolen och intar vår middag på hotellet.

Dag 6
Tyrolen – Zell am See. Linbana till Schmittenhöhe, båttur på Zellersjön och museibesök – Schüttdorf Ca 145 km
Vacker linbanetur till toppen av berget Smittenhöhe

Efter frukost packar vi ihop och lämnar hotellet för att bege oss mot Zell am See. Längs vägen stannar vi till i St. Johann in Tirol som är en trevlig stad med ett gammalt centrum och en hel del barockbyggnader. Härifrån gör vi en härlig utflykt över Fieberbrunn till Sallfelden och har nu kommit fram till Salzburgerland varifrån vi kommer fram till Zell am See. Här tittar vi lite på staden som har anor från bronsåldern. Vi tar linbanan upp till toppen av berget bakom Zell am See Smittenhöhe på 1 965 meters höjd. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Zellersjön och Zell am See, och inte minst ut över Kaprunglaciären.

Nere i staden står hotellen redo både inför vinter- och sommargäster och vi ger oss ut på en båttur på sjön innan vi checkar in på vårt hotell i Schüttdorf strax söder om Zell am See. Båda är kända skidsportorter och är välbesökta av svenskar under vintermånaderna.

Efter båtturen på sjön besöker vi lokalmuseet Vogtturm. Tornet är den äldsta byggnaden i Zell am See och är lätt att känna igen.

Dag 7
Schüttdorf. Utflykt till Salzburg med lunch på Stiftskeller Ca km 220
Underbara Salzburg

På förmiddagen kör vi till Salzburg, huvudstad i delstaten med samma namn och vackert belägen vid floden Salzach. Namnet ”Salz-” kan härledas från de stora saltfyndigheterna i området, och redan under kelternas tid utvann man salt här.

I dag är Salzburg mest av allt känt som Mozarts hemstad och allt från statyer till bakverk kretsar runt den berömde komponisten.

Vi passerar bland annat Mirabell-trädgården som är en vacker barockträdgård vid 1600-talsslottet Mirabell som användes som sommarresidens. Här finns även berömda Salzburg marionetteater där klassiska operor och operetter har uppförts sedan 1913. Från Mirabell-trädgården har vi en enastående utsikt över Salzburgs eget landmärke: Europas största fästning, Hohensalzburg, som tronar över stadens historiska centrum.

Via bron Staatsbrücke beger vi oss till fots in i den UNESCO-bevarade gamla stadsdelen där vi bland annat hittar Mozarts födelsehem och marknaden på Universitätsplatz. Vi ser även Grosses Festspielhaus där Salzburg-festivalen anordnas. Scenen är 100 meter bred och därmed en av världens största, och själva åskådarsalen har plats för 2 179 åskådare! Härifrån är det bara en kort promenad till romersk-katolska franciskanerkyrkan och Die Alte Residenz, som tidigare var hem åt flera furstar. Det gamla fursteresidenset ligger bredvid den stora domkyrkan med de imponerande bronsportarna. Uppförd på 1600-talet i barockstil är detta byggnadsverk häpnadsväckande. Domkyrkan skadades under andra världskrigets bombningar, men 1959 var allt reparerat och vackrare än någonsin.

Vi avnjuter en god lunch i Stiftskeller mitt i Salzburg. Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand och kan passa på att besöka ett kafé eller butiker, Mirabellgarten eller Hohensalzburg-fästningen. Eller kanske vill du besöka Mozarts hem? Den vackra staden bjuder på många trevliga aktiviteter.

 

 

Dag 8
Schüttdorf – Chiemsee – München. Flyg München - Stockholm Ca 250 km

Efter frukost är det dags att påbörja hemresan. Vi har gott om tid på oss och kör mot München. Längs vägen passerar vi Chiemsee där vi gör ett uppehåll. Chiemsee är Bayerns största sjö och avrundar vår resa på ett bra sätt. På ön Herrenchiemsee ligger det fjärde och fortfarande inte färdigställda slottet Schloss Herrenchiemsee. Pengarna tog slut och det Versailles-inspirerade slottet hann aldrig bli färdigt. Vi tar oss inte ända ut till slottet men berättelsen om det fjärde slottet är precis lika spännande som för övriga slott, och avrundar berättelsen om Ludwig II eftersom det här blev hans sista slott.

Från Chiemsee fortsätter vi till Münchens flygplats och beger oss hemåt igen.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – München t/r
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter och transport enligt program
 • Halvpension (frukost och middag)
 • Lunch dag 7 i Salzburg
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider
 • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med 350 kronor per person)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

 

 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Programändringar

På den här resan kommer vi till platser där vädret kan ha stor påverkan på vårt dagsprogram. Båtturer, linbanefärder och Krimmler-vattenfallen kan vara stängda eller omöjliga att besöka. I samarbete med våra lokala samarbetspartners försöker vi alltid ändra och anpassa programmet efter väder och vind och hitta bästa möjliga alternativ.

Hotell

Vi informerar om hotellen före avresa. Vi bor på bra familjeägda mellanklasshotell med tysk/österrikisk mat.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Ni får ta med 1 bagage per person på max 20 kg + handbagage (max 8 kg). Handbagagets storlek får maximalt utgöra 118 cm totalt (längd x bredd x höjd=exempelvis 55 cm x 40 cm x 23 cm).

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Klädsel

Under våren och hösten kan det vara kyligt på morgonen och kvällen och det kan även regna. Österrikarna är inte så formella av sig och vi väljer en trevlig och passande klädsel för restaurangbesöken. Kom ihåg att ta med bra promenadskor för natur- och stadsupplevelserna.

Läs mer om

Här kan du läsa mer om dina spännande destinationer:

Österrike: www.albatros.se/resmal/europa/osterrike

Tyskland: www.albatros.se/resmal/europa/tyskland

Handen på hjärtat

Information

Vi har valt rustika mellanklasshotell, men har valt att fokusera mer på resans innehåll än på hotellen vi övernattar på.

Resans program och de platser vi besöker gör att den inte är lämplig för personer med en fysisk nedsättning. För att delta i den här rundresan bör du ha normal gångförmåga och vara i någorlunda fysisk form.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from En höjdarresa bland alptopparna En resa i det mest fantastiska landskap man kan tänka sig. Enastående vyer och intressant historia att frossa loss i. Hotellen var bra, dock var maten på ett par hotell väldigt tråkig. Intrycket av det tyska och österrikiska köket fick sig dock ett rejält lyft av de luncher vi köpte själva och framför allt på det sista hotellet där maten var mycket bra. Den alltid lika glada och serviceinriktade reseledaren Ewa ger vi 5 stjärnor. Vi reser gärna med henne igen. Plus även till chauffören och hans fina buss. Helheten av resan dras ner av att dag 1 var alltför späckad av aktiviteter och en för lång stadsvandring i München efter en väldigt tidig flight.
Date published: 2018-09-21
Rated 5 out of 5 by from Mycket upplevelserik resa med både båttur, tågresa och kabinbana. En härlig resa för mig som inte varit i alperna. Stor naturupplevelse. En fantastisk guide som var väldigt tydlig och oerhört kunnig om Tyskland och Österrikes historia och nutid. Det andra hotellet på resan låg lite väl långt från de utflyktsmål som vi skulle göra dessa dagar. Dessutom var vägen ganska kurvig. Positivt var att på detta hotell ingick all dryck. Rent generellt var hotellen av väldigt bra klass på resan. Sista dagen var det lite lång och kurvig väg mot flygplatsen. Vet ej om detta var den närmaste vägen. Skulle gärna stannat en stund till vid lunchpausen och tagit motorvägen för att korta ner själva bussresandet.
Date published: 2017-05-25
Rated 2 out of 5 by from Intressant resa som kunde planeras bättre Det var en intressant resa men vissa förbättringar behövs. Ganska blygsam service på två första hotell, inga tvål eller schampo på rummet, reseledaren fick köpa tvål till hela gruppen! Stor minus för mat i Peiting på första hotellet. Middagar varit ett hån mot den bayerska köket, helt smaklösa och tråkiga. Skulle föredra att äta på egen hand istället. Även själva reseplaneringen bör förbättras t ex välja en övernattning i Garmish och sedan besöka Innsbruck på väg mot Österrike och inte åka fram och tillbaka från den andra hotellet i Österrike på utflykterna. Eloge för reseledaren Eva med hennes servicekänsla och humor som förbättrade upplevelsen av hela resan.
Date published: 2018-09-21
Rated 5 out of 5 by from Resan uppfylde våra förväntningar med råge Det är fantastiskt att få uppleva Bayern och Tyrolen. Vilken underbar natur med höga alptoppar och fin grönska. Allt toppas med att besöka kända skidorter som ex. backhoppnings Innsbruck. Vi hade tur att Norska landslaget var på träningsläger. Att få se världseliten träna det är stort det. Se och/eller besöka de fina slotten som passeras under resan är minnesvärda ögonblick. Jag vill även tillägga att reseledaren bidrog mycket till resans positiva upplevelse. Reseledaren var kunnig och hanterade resegruppen på ett proffsigt sätt.
Date published: 2017-06-10
Rated 5 out of 5 by from En underbar naturskön resa. Resan var intressant, vi fick reda på lite historia runt fakta så det blev lättsamt. Vår guide var mycket kunnig och hade ett trevligt sätt att framföra information. Hon hade förmåga att se oss alla och envar, svarade tålmodigt även om hon fick samma fråga både fyra och fem gånger. Hon var mycket service-minded. Resans naturupplevelser var helt underbara, vi njöt i fulla drag. Även om vi själva fotade och sett bilder från området kan det inte jämföras med att se och uppleva det själv. Av utflykterna blev vi lite besvikna på Neuschwanstein! och den hade vi sett framemot allra mest. Vi var två grupper - säkert 60 personer - på en guide, och det gick i rasande fart. Vi skulle titta både till höger, vänster och upp i taket men vi hann inte alla in i rummet hon talade om. Besöket i St. Johann kändes lite omotiverad. Hellre skulle vi velat få göra en utflykt till slottet på Herrenchiemsee.
Date published: 2018-09-21
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa som dock kunde innehållit fler slottsbesök Det var en trevlig resa med en mycket bra reseledare. Resan bjöd på fina naturupplevelser av vacker alpnatur. Men eftersom resan hette Ludvig II:s Bayern och Tyrolen tycker jag att det borde ingått fler besök med guidningar på de slott som har anknytning till Ludvig II. Slottet Hohenschwangau låg ju alldeles intill Neuschwanstein och vi var ju också nära slottet Herrenschiemsee. Med lite annorlunda logistik skulle dessa slott kunna besökas inom ramen för resan. Jag tyckte också att det var lite mycket åkande fram och tillbaka.
Date published: 2017-06-19
Rated 5 out of 5 by from Intensiv, fantastisk resa med många upplevelser och underbar natur. Resan var fullspäckad, intensiv men vi såg och upplevde otroligt mycket. Bra mix av upplevelser, otroligt vackra naturupplevelser som gav mersmak. Hyggliga hotell (det sista på resan i Schüttdorf var väldigt bra, även maten), med riktigt tråkig mat. Så det är inte en resa för den som vill äta gott, men alla upplevelser och naturen överväger detta. Likaså vår jätteduktiga och trevliga och alltid hjälpsamma och glada guide, Eva. Hon är enastående som guide och överraskade oss flera gånger med roliga saker.
Date published: 2018-10-08
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med fantastiska naturupplevelser från ett sommarlikt Tyrolen Bra hotell, bra mat fantastisk chaufför och en perfekt och omtänksam reseledare. Lokalguiderna något för detaljrika i kontinentens historia.
Date published: 2017-05-28
 • y_2019, m_5, d_21, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_51
 • loc_sv_SE, sid_DERTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

DERTR04ASE