Norra Indien och Bhutan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Delhi till Taj Mahal, Darjeeling och förtrollande Bhutan

Upptäck Himalayas höjdpunkter på denna resa som tar oss från Indiens färgglada och myllrande folkliv till Bhutans lugna, traditionella kultur. Vi reser från Delhis moskéer och kolonialhistoria till det berömda och pampiga Taj Mahal för att ta oss vidare norrut till Himalayas lugna bergsorter. I Darjeeling blickar vi ut över böljande teodlingar och smakar på det aromatiska teet. Sedan väntar det sista stora kungadömet i Himalaya - Bhutan - där man mäter befolkningens lyckotillväxt, och som förtrollar sina besökare med kloster som klättrar på skyhöga bergsväggar och buddhistiska böneflaggor som fladdrar i vinden.


 

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta Indiska rupier

Dagsprogram 13 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Delhi
Dag 2
Ankomst till Delhi. India Gate och på upptäcksfärd i Old Delhi
Dag 3
Delhi – Agra – Delhi. Resa till Agra, Agra Fort och Taj Mahal. Resa tillbaka till Delhi
Dag 4
Flyg från Delhi till Bagdogra. Resa till Darjeeling
Dag 5
Darjeeling. Choling-klostret, te-plantage och tågresa
Dag 6
Darjeeling – Kalimpong. Stadsrundtur och Durbinklostret
Dag 7
Kalimpong – Phuntsoling (Bhutan). Resa till Phuntsoling (293 meter över havsytan)
Dag 8
Phuntsoling – Thimphu (2 335 meter över havsytan)
Dag 9
Thimphu. Stadstur med besök på bl.a. konstskola, Changgangkha-templet, nunnekloster och det nationella textilmuseet
Dag 10
Thimphu – Paro (2 195 meter över havsytan). Besök på Nationalmuseet
Dag 11
Paro. Vandring till Paro Taktsang-klostret
Dag 12
Hemresa
Dag 13
Hemkomst

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Vi förbehåller oss för eventuella ändringar i programmet. Själva innehållet ändras ej men ordningen på utflykterna kan variera pga. öppningstider och liknande. 
Dag 1
Flyg Stockholm - Delhi
Vi inleder vår resa på flyget till den indiska huvudstaden Delhi, dit vi anländer nästa dag.
Dag 2
Ankomst till Delhi. India Gate och på upptäcksfärd i Old Delhi
India Gate
Med sin över 3 000 år gamla historia har Delhi haft ett stort inflytande på den indiska historien och kulturen. Samtidigt som Indiens stora kuststäder var rena lerbanken var Delhi en sydligt belägen huvudstad för ett uråldrigt rike. Få städer har byggst, försvarats, erövrats, plundrats, bränts, övergetts och återigen byggt upp som Delhi. Härskare har kommit och gått och hela 70 kungar och två drottningar har regerat här sedan 1193. Alla har satt sina fotavtryck, både på gott och ont. Delhi är en huvudstad som spänner både över dåtid och nutid. Eller rättare sagt är den två städer i en: Old Delhi med fortet, moskéerna och de många basarerna och New Delhi som byggdes och invigdes av britterna år 1931. En elegant metropol med breda boulevarder, präktiga byggnader och trädgårdar skapade av duktiga landskapsarkitekter. Det bristande sammanhanget mellan det gamla och det nya är ett gemensamt drag för moderna indiska städer. Men ingenstans är just detta fenomen så iögonfallande som i Delhi. Den gamla och fattiga stadsdelen lever som alltid sitt eget liv medan den rika och politiska eliten gömmer sig bakom lyckta dörrar i sofistikerade och diplomatiska enklaver, och debatterar den uppenbara fattigdomen. Staden avspeglar landet som helhet. 

Vi inleder dagen med att köra till India Gate innan vi beger oss till den gamla stadsdelen. Vi tittar förbi pampiga Jama-moskén som är en av Indiens största och vackraste. Den första stenen lades år 1650 och det tog över 5 000 arbetare sex år att färdigställa det enorma byggnadsverket. Vi fortsätter med cykelrickshaw genom det spännande basarkvarteret i närheten. Mellan basarens bodar där man bjuder ut allsköns främmande frukter och väldoftande kryddor ligger små oansenliga butiker där skräddare, barberare och hantverkare alltid har bråda dagar. 
Dag 3
Delhi – Agra – Delhi. Resa till Agra, Agra Fort och Taj Mahal. Resa tillbaka till Delhi
Taj Mahal
Vi ger oss ut på en heldagsutflykt till storstaden Agra, en resa på cirka fyra till fem timmar varje riktning. Det finns inte så mycket kännedom om Agras tidiga historia men i början på 1500-talet blev staden huvudstad i stormogulernas rike vilket gjorde den till ett maktcentrum på den indiska subkontinenten. Stormogulerna hade sitt ursrung i det afghansk-persiska området och invaderade stora delar av norra Indien. Med en regeringsperiod som sträckte sig från cirka år 1500 till 1700 anses stormogulerna vara de mest betydelsefulla av alla utfirån kommande härskare i Indien.

Vi börjar med att besöka Agra Fort som är uppfört i röd sandsten av härskaren Akbar under åren 1565-73. Fortet är ett imponerande och välbevarat byggnadsverk som ändå bär en tydlig prägel av skiftande härskare genom tiderna: Från Akbars röda sandsten till Shah Jahans sidenvita, ädelstensinfattade marmorytor. Utsikten över Taj Mahal vid Yamuna-floden är bländande.

När stormogulen Shah Jahans maktsjuka son Aurangzeb efter ett uppror år 1658 övertog makten efter sin far, dräpte han sin yngre bror och Aurangzeb gjorde därefter sin far till fånge på just Agra Fort. Härifrån kunde Shah Jahan fram till sin död år 1666 njuta av utsikten från en vackert utsirad marmorbalkong i Taj Mahal.

Dagens höjdpunkt är bortom tvivel vårt besök i Taj Mahal. Shah Jahan uppförde Taj Mahal som gravmausoleum för sin favorithustru, Mumtaz Mahal, som dog i barnsäng. Mausoléet vilar på en fyra meter hög sockel och byggdes år 1631 i persisk stil och är omgiven av fyra smala minareter. Det består av tindrande vit marmor och är smyckar med miljontals halvädelstenar. Hela byggnaden utstrålar en osedvanlig ro och harmoni, och det är lätt att bli fängslad av denna pärla. Notera: Taj Mahal är stängt på fredagar. Om vår besöksdag infaller på en fredag flyttar vi runt lite i programmet och flyger till Bagdogra redan idag. Vi reser istället till Agra och Taj Mahal på dag 12 efter vårt Bhutan-äventyr som vi kommer tillbaka ifrån på dag 11. 
Dag 4
Flyg från Delhi till Bagdogra. Resa till Darjeeling
Darjeelings bergstoppar
Efter frukost kör vi till flygplatsen för att flyga till Bagdogra vilket tar cirka två timmar. Här byter vi till mindre bilar och fortsätter vår resa längs med vägar som slingrar sig genom teplantager och gröna ängar. Darjeeling är berömt för sitt te, men det friska och kyliga klimatet och de pampiga bergstopparna är minst lika imponerande. Området var från början en del av Sikkim-kungariket men Darjeeling blev så populärt hos britterna att kungen tvigades lämna ifrån sig området till kolonialmakten. Darjeeling är fortfarande populärt och många indier kommer hit på semester för att ta en paus från värmen på låglandet. Vi anländer tidig kväll och inkvarteras på ett bra hotell i staden innan vi samlas för middag.
Dag 5
Darjeeling. Choling-klostret, te-plantage och tågresa
De vidsträckta teplantagen
Vi går upp tidigt för att bege oss till Tiger Hill, den bästa utsiktspunkten för att se soluppgången över Kanchenjunga, världens tredje högsta berg. När vi har sett solen färga den snötäckta toppen orange och rosa fortsätter vi till Sampten Choling-klostret i Ghum på 2 400 meters höjd. Klostret som är från 1875 rymmer cirka 60 munkar och har en fyra och en halv meter hög Buddhafigur och även ett antal ganska sällsynta manuskript. Precis som alla buddhistiska kloster är även detta en fröjd för ögat med sina drakreliefer, sniderier och krumelurer i all sköns färger. Här vid klostret står vi på det så kallade toy train som finns med på
UNESCO:s lista över världens kulturarv. Det lilla ångdrivna tåget kör den cirka 80 kilometer långa sträckan mellan Darjeeling och Siliguri, ett järnvägsspår som anlades år 1879-81 och som löper från 100 meter över havet i Siliguri till 2 200 meter över havet i Darjeeling. Vi reser inte med hela vägen utan endast den sista lilla sträckan Batasia Loop som är den mest sevärda, med en fantastisk panoramautsikt över Darjeeling
och världens tredje högsta berg, Kanchenjunga, på hela 8 586 meters höjd över havet i bakgrunden. Sträckan tar cirka 2 timmar. Men dagen är inte slut. Vi ska även titta på en teplantage där det berömda darjeeling-teet odlas. Vi besöker även Himalayan Mountaineering Institute, som stiftades av nepalesiske Tenzing Norgay, som tillsammans med Sir Edmund Hillary var först ut med att bestiga Mount Everest  Här ställer man ut en del av den utrustning de hade med sig på sin resa mot toppen. Efter en lång dag och en god middag varvar vi ner på vårt hotell. 
Dag 6
Darjeeling – Kalimpong. Stadsrundtur och Durbinklostret
Härliga blommor!
Efter frukost fortsätter vår resa till den hektiska marknadsstaden Kalimpong. Utflykten görs med bil och tar cirka tre timmar. Här anordnas marknad några gånger i veckan och om vi har tur infaller vårt besök samtidigt som en marknadsdag. Här kan man köpa kryddor, frukt, tibetansk naturmedicin och olika textilier. Vi hittar även spännande regionala varor i stadens butiker. När vi har checkat in på vårt hotell gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ska besöka klostret med det långa namnet Zong Dog Palri Fo Brang, i folkmun, Durbinklostret. Klostret stammar från 70-talet och invigdes av Dalai Lama och har en unik tredimensionell mandala, en symmetrisk figur i en cirkelformad eller kvadratisk form. Från klostret kan man även njuta av utsikten över Himalayas snöklädda toppar och staden omges av gröna dalar, floder och små skogar. Under vår utflykt passerar vi några av de färgsprakande blomsterträdgårdarna som finns i staden. I Kalimpong produceras cirka 80 procent av all gladiolus som säljs i Indien och i området odlas även orkidéer. Den vedertagna betydelsen av namnet Kalimpong är att de kommer från det tibetanska ordet för de kungliga ministrarnas palisader. Några anser dock att det betyder höjdrygg där vi spelar på det gamla lepcha-språket eftersom platsen har varit samlingsplats för stamsporttävlingar. Ett tredje språkligt ursprung skulle kunna vara att det kommer från kaulimväxten som växer vilt här.
Dag 7
Kalimpong – Phuntsoling (Bhutan). Resa till Phuntsoling (293 meter över havsytan)
Risfält
På morgonen rör vi oss västerut mot gränsstaden Jaigon. Sträckan är cirka 180 kilometer och tar cirka sex timmar, men vi stannar givetvis längs vägen för att äta lunch och sträcka på benen. Resan ger oss möjlighet att uppleva det vackra landskapet och vi passerar genom gröna backar och dalar, teodlingar och slingrande floder, hela tiden med Himalaya synligt i horisonten. Den sista delen av resan rör vi oss uppåt när vi börjar närma oss Phuntsoling. När vi är framme kör vi direkt till hotellet där vi ska övernatta och kan tillbringa resten av dagen i Phuntsoling på egen hand.
Dag 8
Phuntsoling – Thimphu (2 335 meter över havsytan)
Vackra Bhutan
Efter en tidig frukost lämnar vi Phuntsoling för att köra ännu längre in i Bhutan till huvudstaden Thimpu. Rutten följer den första vägen som byggdes i Bhutan. Innan vägen var helt färdig år 1962 tog det upp till tio dagar att ta sig dit. Idag tillryggalägger vi de 170 kilometrarna på cirka 5 timmar eller mindre om det är lite trafik. När vi har kommit halvvägs och befinner oss vid Wang Chhu-dalen kör vi förbi ett vattenfall och i närheten finns en utsiktspost till Chuka-projektet, en vattenenergianläggning i Raidak-floden. Genom sju tunnlar forslas vattnet från floden och in i turbinerna inne i berget. Mycket av Bhutans energiförbrukning kommer från vattenenergi och den stora Chuka-anläggningen täcker det mesta av västra Bhutans energiförbrukning. Överskottsenergin säljs vidare till Indien. Längs vägen går terrängen både upp och ner, genom skogar och landsbygd, förbi risfält och äppleplantager. En del av äppleskörden exporteras till Bangladesh, men på hösten kan man även hitta små stånd med äppel- och svampförsäljning längs vägen. Vi äter lunch i en av de små orterna längs vägen, och när vi kommer fram till Thimphu inkvarteras vi på vårt hotell och hinner koppla av en stund innan middagen.
Dag 9
Thimphu. Stadstur med besök på bl.a. konstskola, Changgangkha-templet, nunnekloster och det nationella textilmuseet
I Thimphu
Idag ger vi oss ut på stadsrundtur i Thimphu. Staden, som har cirka 100 000 invånare, blev landets första huvudstad år 1961. Här blandas nytt och gammalt på ett avslappnat sätt. Exempelvis dirigeras trafiken av vithandskade poliser eftersom Thimphu är världens enda huvudstad utan trafikljus. Vi börjar med en stupa som byggdes år 1974 till minne av den tredje kungen, Jigme Dorji Wangchuck. Denna minnes-stupa används
av många människor i deras dagliga religionsutövande och hit strömmar en strid ström av besökare för att gå runt chorten. Efter det fortsätter vi till en konstskola där eleverna får lära sig det traditionella konsthantverket, bland annat Thangka-målningar som är buddhabilder målade på linnetyg. Vi besöker även nationalinstitutet för traditionell medicin där växtmedicin, akupunktur och andra traditionella behandlingsmetoder med rötterna i Tibet både produceras och praktiseras. Efter en god lunch fortsätter vi till Changgangkha-templet som anlades på 1100-talet av en tibetansk lama. Därefter fortsätter vi till Drubthob-nunneklostret och det nationella textilmuseet. Här lever de traditionella vävnadsteknikerna vidare i bästa välmåga och förutom en utställning av textilier från området får vi även följa vävarna i deras arbete. Sista stoppet på dagens utflykt är Tashi Chloe Dzong som är huvudsäte för den kungliga och religiösa administrationen. Dzong betyder fritt översatt ”klosterfort” och är Bhutans religiösa, militära och administrativa distriktscentra i Bhutan. Från början var en av deras uppgifter att förhindra militärangrepp och byggdes därför som fort, ofta på klipptoppar med en strategisk placering.
Dag 10
Thimphu – Paro (2 195 meter över havsytan). Besök på Nationalmuseet
Paro
Idag fortsätter resan till Paro. Resan tar cirka två timmar och leder oss genom några av städerna i västra Bhutan. Parodalen som omgärdar staden Paro är en av landets vackraste; här finns pilträd, äppleodlingar och vitkalkade gårdar och bergssidorna reser sig på båda sidor med terrasser och skogsklädda toppar.

I Paro checkar vi in på vårt hotell och ska sedan se stadens stora sevärdhet: Nationalmuseet. Ett museum som inte ser ut som det vi är vana vid i västvärlden. Religion och historia finns djupt invävda i varandra och utställningarna visar bland annat buddhismens historia, bhutanesiska Buddhamålningar (Thangka) och förutom olika historiska fynd även underfundiga ting som Bhutans nationella frimärkessamling.
Byggnaden var från början ett vakttorn som tillhörde det imponerande Paro Dzong precis bredvid, och vi har en fin utsikt över Parodalen nedanför. Paro Dzong är idag en munkskola och säte för den lokala administrationen.
Dag 11
Paro. Vandring till Paro Taktsang-klostret
Paro Taktsang-klostret
Vi äter frukost på hotellet och tar sedan på oss vandringskängorna. Dagens höjdpunkt är nämligen en vandring upp till Paro Taktsang-klostret. Utflykten varar cirka tre timmar i kuperad terräng och kan även företas från hästryggen. Dock inte hela vägen eftersom den sista sträckan på cirka 30 minuter behöver göras till fots. Om det finns intresse för det hjälper reseledaren gärna till med att anordna en ridtur, men detta kan inte garanteras. Ridturen ingår inte i resans pris och kostar cirka 30 till 40 dollar per person. Vi äter lunch i de vackra omgivningarna längs vägen. Klostret är från 1692 och byggdes runt en grotta som en hyllning till gurun Padmasambhava, som sägs ha mediterat i grottan på 700-talet. Taksang betyder ”Tigerns håla” och det finns 13 taktsanger i Bhutan och Tibet som gurun tros ha mediterat i. Det vitkalkade klostret med det färgsprakande taket är en imponerande syn. Byggnaden klamrar sig fast längs bergssidan på 3 120 meters höjd, 700 meter över Parodalen. Vi promenerar ner igen.

På eftermiddagen utforskar vi den norra delen av dalen och beger oss till ruinerna efter Drukgyel Dzong. Klosterfortet är strategiskt anlagt för att kunna kontrollera rutten till Tibet och byggdes år 1647 för att minnas segern över de tibetanska styrkorna år 1644. År 1951 brann det nästan ner till grunden och därför finns bara resterna efter detta stolta byggnadsverk kvar. Vi besöker öven Kyichu Lhakhang-templet som är ett av de äldsta i Bhutan. Templet uppfördes på 600-talet av den tibetanske kungen Songsten Gampo för att sprida buddhismen i området.
Dag 12
Hemresa
Vi äter frukost på hotellet och kör sedan till flygplatsen varifrån vi flyger tillbaka till Delhi. Ibland kan vi flyga direkt och ibland måste vi göra en mellanlandning. Vi avslutar vår resa med en god avskedmiddag innan vi reser tillbaka till Stockholm. 
Dag 13
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar

•    Svensk reseledare
•    Flyg Stockholm – Delhi t/r, med mellanlandning
•    Flyg Delhi – Bagdroga och Paro - Delhi
•    10 nätter i delat dubbelrum på hotell
•    Utflykter enligt program
•    Helpension
•    Turistskatt och visum till Bhutan*
•    Skatter och avgifter 

*För att få visum till Bhutan krävs att en passkopia i färg skickas till Albatros senast 30 dagar före avresa. Dessutom ska du ta med 4 passfoton på resan som behövs vid gränsövergången till Sikkim. 

Priset inkluderar inte

​•    Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
•    Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
•    Eventuella extra arrangemang 
•    Tillägg för enkelrum
•    Det krävs visum för inresa till Indien (läs mer här)
•    Drycker
•    Dricks till guide, chaufför och assistent (räkna med cirka 40 USD per person)
•    Personliga förnödenheter
•    Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
•    Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagagehantering och hotell

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. Tänk på att hotellen i Bhutan brukar hålla en något lägre standard än på andra platser i världen. 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.
 

Hantverksbesök

Under resans gång har vi lagt in besök på små företag och kooperativ som producerar några av de saker som är så karakteristiska för Indien; textilier, marmor och juveler. Här finns det även möjlighet att köpa föremålen. 

Höjdsjuka

Den här resan sker på tämligen hög höjd vilket påverkar alla människor. De flesta symptom kan undvikas om man följer några enkla förhållningsregler: tar det lugnt vid ankomsten, undviker alkohol och dricker fem liter vatten och liknande vätska per dag under de första tre till fyra dagarna. Dessutom ska man vara uppmärksam på att det kan vara ganska kallt uppe bland bergen.
 

Läs mer om

Här kan du läsa mer om dina resmål: 
Läs bland annat om klimatet, tidsskillnad, dricks och om du behöver visum eller vaccinationer. 

Indien:

www.albatros.se/resmal/asien/indien

Bhutan:
www.albatros.se/resmal/asien/bhutan

Visum till Indien

Albatros rekommenderar att du själv söker e-visum till Indien.
Du kan tidigast söka e-visum 120 dagar före avresa och senast 10 dagar före avresa.
Det kan gå upp till 72 timmar för att få godkänt e-visum.
Du kan läsa Albatros vägledning här

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor