Malaysia - öster om solen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Pulserande storstäder, kulinariska upplevelser, tropisk regnskog och kolonialhistoria

En resa till Malaysia är ett möte med vacker natur och en mångfaldig befolkning. I huvudstaden Kuala Lumpur möter de skyhöga tvillingtornen Petronas Towers kinesiska tempel och hinduistiska helgedomar. I världens äldsta regnskog Tamana Negara, vandrar vi på hängbroar i trädkronorna på spaning efter skogens spännande djurliv.


I höglandet Cameron Highlands förflyttas vi tillbaka till den brittiska kolonialtiden. Här når de böljande teodlingarna så långt ögat kan nå, här odlar man jordgubbar året runt och serverar Five O ‘Clock Tea.
Resan avrundas på ön Penang. Här kan vi under tre dagar njuta av ön och huvudstaden Georgetown, även känd som Malaysias kulinariska huvudstad.
 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Ringgit

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Kuala Lumpur
Dag 2 Ankomst till Kuala Lumpur. Välkomstmiddag
Dag 3 Kuala Lumpur. Stadsrundvandring
Dag 4 Kuala Lumpur – Taman Negara
Dag 5 Taman Negara. Djungelvandring och hängbroar bland trädtopparna
Dag 6 Taman Negara – Cameron Highlands
Dag 7 Besök på teplantage i Cameron Highlands
Dag 8 Cameron Highlands – Penang
Dag 9–10 Penang
Dag 11 Hemresa från Penang
Dag 12 Hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
19 998:–
Stockholm
19 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Kuala Lumpur
Dag 2
Ankomst till Kuala Lumpur. Välkomstmiddag
Kuala Lumpur

Vi landar på Kuala Lumpurs internationella flygplats. Efter inreseformaliteterna åker vi till hotellet. När vi har checkat in på rummen äter vi en välkomstmiddag tillsammans innan vi kryper till sängs och gör oss redo för nästa dags alla upplevelser.

 

Dag 3
Kuala Lumpur. Stadsrundvandring
Assyakirin-moskén i Kuala Lumpur
Kuala Lumpur är en stad som ska ses, kännas och upplevas - och det är det vi gör idag! Vår stadsrundtur börjar vid Masjid Jarnek, en av stadens äldsta moskéer, som inte kan låta bli att charma sina besökare med sina kritvita kupoler, rosa murstenar och Indieninspirerade pelargångar. Moskén byggdes av en engelsk arkitekt som fann sin inspiration i stormogulernas grandiosa byggnadsverk i Indien. Masjid Jarnek står vackert mellan gröna palmer där älvarna Klang och Gombak rinner ihop och staden en gång grundades.
 
Från Kuala Lumpurs födelseort beger vi oss till fots till den gamla stadsdelen och känner på stadspulsen. Vi går norrut, och snart får vi se sarier och höra tonerna av Bollywood-musik; vi befinner oss i Little India. Här går vi en liten promenad innan vi fortsätter till Merdeka Square, som är hjärtat i kolonialtidens Kuala Lumpur och omgiven av vackra kolonialbyggnader. Här förklarades landet självständigt år 1957, och britternas cricketbana byttes ut mot en gräsmatta och en enorm malaysisk flagga. Den ena sidan av torget domineras av Sultan Abbul Samad-byggnaden som uppfördes som sekretariat åt kolonialtidens administration. Byggnaden är ritad av samma brittiska arkitekt som ritade Masjid Jarnek, och vi ser tydligt hans stora förtjusning för den indiska stilen. 
På väg tillbaka till staden ser vi nationalmoskén (Nasjid Negara) med den 73 meter höga minareten och den turkosblå kupolen, och en bönesal med plats för 15 000 människor, och den alldeles speciella gamla järnvägsstationen. Denna är byggd i indisk-islamsk stil, men efter engelska byggregler som bland annat föreskrev att taket skulle vara stabilt nog för att kunna bära tyngden av flera ton snö. 

Det sista stoppet på vår stadsrundvandring är vid Kuala Lumpurs ikoniska tvillingtorn Petronas Towers, som under perioden 1998-2004 var världens högsta byggnader (451,9 meter inklusive antennen). Det finns en stor park vid tornen där både lokalbefolkningen och turister kommer för att ta bilder på de enorma byggnaderna. Efter detta besök åker vi tillbaka till hotellet. Det finns möjlighet att åka upp till den ”sky bridge” som förbinder tornen med varandra. Vill man ha biljetter till detta går det att beställa på förhand och det kan göras via Albatros senast 30 dagar innan avresa. Se mer under prisinformation. Köper man biljetter till tornen ska man själv ordna med transport tillbaka till hotellet, antingen med taxi eller skytrain. 
Efter denna rundvandring i Kuala Lumpur är resten av dagen fri för upplevelser på egen hand. 
Dag 4
Kuala Lumpur – Taman Negara
På floden i den frodiga regnskogen
Vi lämnar storstadsdjungeln och styr kosan mot världens äldsta regnskog, den över 130 miljoner år gamla Taman Negara som omvandlades till nationalpark år 1939. Från Kuala Lumpur tar bussen oss genom det malaysiska landskapet tills vi når utkanten av regnskogen vid Kuala Tembeling (en utflykt på cirka 4 timmar). Här byter vi buss och hoppar över i några mindre bussar som ska ta oss den sista biten längs floden och in till vår resort där vi ska inkvarteras.
 
Eftermiddagen tillbringas på egen hand och den som vill kan passa på att upptäcka naturen som har massor av fåglar, fjärilar, insekter och exotiska växter att bjuda på.
 
Efter mörkrets inbrott ger vi oss ut på en guidad promenad i djungeln tillsammans med en av resortens rangers. Här i djungeln sover långt ifrån alla djur på natten och vi håller utkik efter insekter och andra djur som är aktiva vid den här tiden på dygnet. Det kan vara bra att ha på sig långbyxor och en långärmad skjorta. Dessutom rekommenderar vi att du tar med en ficklampa.
Dag 5
Taman Negara. Djungelvandring och hängbroar bland trädtopparna
Hängbroarna i Taman Negara är fastspända på 50 meters höjd

Direkt efter frukost ska vi ge oss ut på vandring i regnskogen. Vi vandrar längs nationalparkens väl utmärkta stigsystem och utforskar den prunkande regnskogen och dess fascinerande växtliv. Vår lokalnaturguide berättar för oss om alla växter och djur vi stöter på längs vägen. Vi når toppen av 334 meter höga Teresek Hill varifrån vi har en vacker utsikt över hela regnskogen. Om vädret tillåter kan vi se det 2 187 meter höga Mount Tahan, det högsta berget på det malaysiska fastlandet. Vår vandring avslutas med en promenad bland trädkronorna. Vi ska nämligen vandra längs hängbroar som är uppspända mellan trädkronorna på 50 meters höjd. Den längsta hängbron är över 500 meter lång!

Alla som har en normal fysik kan delta men det är viktigt att veta att de olika naturstigarna är anlagda ovanpå rötter och klippor, ibland i starkt kuperad terräng. Inför vandringarna rekommenderas bra vandringskängor med halksäker sula. För den som lider av höjdskräck kan hängbroarna vara lite av en utmaning, och den som inte har lust att vistas på dem kan stanna nere på marken. Eftermiddagen tillbringas på egen hand och ger oss tid att njuta av naturen och dess många ljud.
 

Dag 6
Taman Negara – Cameron Highlands
Teplantage i Cameron Highlands

Efter frukost lämnar vi Taman Negara och styr kosan österut. En spännande uppåtgående spiral av slingriga vägar leder oss till den gamla engelska bergsstationen Cameron Highlands på 1 800 meters höjd. Platsen är uppkallad efter William Cameron som år 1885 kartlade det centrala höglandet och bergen i regnskogen. Bergens behagliga klimat bidrog i motsats till låglandets varma och fuktiga till att platsen snabbt blev populär bland de engelsmän som var stationerade i Malaysia i kolonialmaktens tjänst. Vägar anlades, hus byggdes, klassiska trädgårdar anlades och plantager med te och grönsaker uppstod. Detta är platsen där man mitt i tropikerna hittar jordgubbar som smakar alldeles himmelskt. Under eftermiddagen kommer vi fram till vår resort och äter middag tillsammans på hotellet senare på kvällen.

Dag 7
Besök på teplantage i Cameron Highlands
Vi besöker en teplantage

Under dagen rör vi oss genom vackra landskap och passerar odlade marker med blommor, grönsaker och jordgubbar som varje dag plockas och skickas till marknaderna i Kuala Lumpur. Klimatet så här långt upp är idealiskt för teodling. Vi besöker en teplantage där vi invigs i teodlandets förlovade hemligheter. Vi stannar i de små landsorterna där vi hittar vackra blomsterträdgårdar och charmiga hus byggda i engelsk stil.

 

Dag 8
Cameron Highlands – Penang
På besök i Georgetown
Idag lämnar vi höglandet runt Cameron Island och styr kosan mot ön Penang, platsen för britternas första koloni i Malaysia. Huvudstaden Georgetown grundades år 1786 som handelsstation för Ostindiska kompaniet, men idag bor det en kinesisk majoritet här. Ön är ett ekonomiskt kraftcenter för Malaysia, men trots den moderna utvecklingen har Georgetown bevarat den tidens engelska och kinesiska arkitektur.
 
Vi inkvarteras på ett trevligt hotell i centrala Georgetown bara några steg från stadens gamla stadsdel.
Dag 9–10
Penang
Smaklig måltid!
Under två hela dagar kan vi njuta av denna fantastiska ö. Kanske tillbringa tiden vid poolen eller ge oss ut för att utforska ön. Penang bjuder på en uppsjö av både historia och kulturella sevärdheter. I huvudstaden Georgetown kan man både uppleva det trevliga stadslivet och de många shoppingmöjligheterna, samt utforska stadens historiska byggnader. Georgetown finns med på UNESCOs kulturvärldsarvslista tack vare de många charmiga kolonialbyggnaderna som ligger bredvid tempel, pagoder och moskéer. De små lokala marknaderna finns än idag och är otroligt populära trots de stora varuhusens intågande. Georgetown kallas även för Malaysias kulinariska huvudstad på grund av stadens stora och varierade utbud av rätter som både kan avnjutas på allt från dyra restauranger till stadens många gatukök.
 
Förutom hotellet och Georgetown har Penang massor av attraktioner att bjuda på. Vi kan bland annat njuta av utsikten från toppen av Penang Hill på 821 meters höjd där vägen till toppen idag består av kaféer och restauranger som ligger i omgjorda villor från den brittiska kolonialtiden.
 
Malaysias största buddhistiska tempel ligger på Penang, precis som templet Wat Chayamangkalaram rymmer en 33 meter lång liggande buddha helt belagd i bladguld. På öns västkust ligger Penang Butterfly Farm där det finns över 3 000 fjärilar.
Dag 11
Hemresa från Penang

Vi har merparten av dagen på oss att uppleva det sista eller göra några sista inköp. På eftermiddagen beger vi oss till flygplatsen på Penang där flyget väntar på oss.

 

Dag 12
Hemkomst

Vi kommer hem igen efter en spännande och händelserik resa.

 

Prisinformation

Resans pris

Från 19 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kuala Lumpur t/r med mellanlandning
 • Inrikesflyg Penang - Kuala Lumpur
 • Utflykter och transport enligt program
 • Frukost dagligen på hotellet
 • 2 middagar, dag 2 och 6
 • 2 nätter på Swiss Garden Hotel i Kuala Lumpur
 • 2 nätter på Mutiara Taman Negara Resort
 • 2 nätter på Strawberry Park Resort i Cameron Highland
 • 3 nätter på Bayview Hotel Georgetown på Penang
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Drycker
 • Övriga måltider
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer, cirka 350 kronor per person
 • Eventuella extra arrangemang
 • Entré till skybridge i Petrona Towers 298 kr
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21MYRTR08BSE2002