Minsk - Europas okända huvudstad

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Med besök på friluftsmuseet Dudutki, minnesmärket Khatyn och Stalinlinjen

Vitrysslands kosmopolitiska huvudstad Minsk är för många en vit fläck på Europakartan. Men för dig som vill utforska en stad bortom de klassiska turiststråken är detta den perfekta resan: En metropol med breda paradboulevarder, en mängd förstklassiga restauranger och eleganta butiker. Det är dessutom staden där är nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj fått inspiration till de flesta av sina böcker.

Vi fördjupar vi oss i stadens intressanta historia och ger oss dessutom ut på utflykter utanför Minsk där vi bekantar oss med livet på landet. Den sovjetiska befästningslinjen Stalinlinjen ska naturligtvis också besökas och vi blundar inte för de grymheter som begicks under andra världskriget.  Och när du ändå är här kan vi rekommendera att du bokar vår utflykt till det UNESCO-skyddade slottet i Mir, där Karl XII härjade i sin tid.

Vi bor centralt i den vitryska huvudstaden och i priset ingår enklare måltider med gott om möjligheter att smaka på de lokala rätterna.

När Vitryssland förekommer i svensk media handlar det för det mesta om avsaknaden av demokrati i landet. Det kritiserade styret till trots är det både intressant och lärorikt att resa runt i landet.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, vitryska rubler

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Minsk. Incheckning på hotell och välkomstmiddag
Dag 2 Stadsrundtur i Vitrysslands huvudstad och friluftsmuseet Dudutki
Dag 3 Besök på marknad samt utflykt till Khatyn och Stalinlinjen
Dag 4 Möjlighet för utflykt till slottet i Mir inkl. lunch eller tid på egen hand
Dag 5 Tid på egen hand och hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Minsk. Incheckning på hotell och välkomstmiddag
Breda boulevarder i Minsk

När vi har kommit fram till Minsks flygplats kör vi in mot staden som har cirka 1,9 miljoner invånare. Staden omtalades första gången år 1067, och sedan som huvudstad år 1101, först i furstendömet Minsk, senare i den vitryska provinsen i det ryska imperiet och i Sovjetunionen, och nu senast i det oberoende Vitryssland.

Minsk har flera gånger varit nära att utplånas. Staden har härjats av bränder, plundrats av Krimtatarer 1505, erövrats av fransmännen 1812, skadats av tyskarna 1918 och polackerna 1919-1920. De största skadorna uppstod under andra världskriget då hälften av stadens invånare omkom (cirka 400 000) varav de flesta av stadens 50 000 judar. I princip samtliga av huvudstadens byggnader uppfördes efter 1944 då Minsk återerövrades av den sovjetiska hären.

Minsk är ett arkitektoniskt stalinistiskt mästerverk som Stalin byggde upp igen efter kriget. Det hela syns tydligt i de pampiga byggnaderna längs de breda paradboulevarderna, långt bort från bilderna av grå, trista betongbyggnader som så många ser framför sig när vi tänker på de gamla Sovjetstäderna. Byggnaderna längs den breda fyrspåriga vägen är en riktig orgie i stalinistisk arkitektur, och längs den här gatan hittar vi några av Minsks mest framstående byggnader: Nationalbanken, Huvudpostkontoret, KGBs högkvarter (jodå, KGB opererar i Vitryssland och grundades faktiskt just i Minsk), Republikpalatset med mera. Längs boulevarden ligger även Segertorget med Segerpelaren, omgiven av röda stjärnor. Den imponerande huvudgatan, Självständighetsgatan, är 15 kilometer lång, vilket gör den till en av världens i särklass längsta huvudgator. Och om arkitekturen inte räcker så väcker många av gatornas namn minnet om Sovjettiden till liv; här finns Leningatan, Marxgatan, Engelsgatan och Leningradsgatan.

Under de sista 50 åren har Minsks invånare tredubblats i takt med att industrin gjort sitt intåg. Innan landet frigjorde sig från Sovjetunionen var Vitryssland västra Sovjetunionens industriella och ekonomiska nav.

När vi har checkat in på vårt centralt belägna hotell går vi ut och äter en gemensam välkomstmiddag på restaurang.

(Middag ingår)

Dag 2
Stadsrundtur i Vitrysslands huvudstad och friluftsmuseet Dudutki
Dudutki friluftsmuseum

Efter en god natts sömn ger vi oss ut för att titta på de största sevärdheterna, och många kommer säkert bli överraskade av att Vitrysslands huvudstad sitt rykte till trots är en metropol på nivå med många västeuropeiska städer. Den är progressiv, modern och ren och har massor av fashionabla caféer, restauranger och butiker. Stalin hade förmodligen vänt sig i sin grav om han hade vetat att utvecklingen skulle gå i den riktningen.

Under vår rundtur besöker vi självständighetstorget som under Sovjettiden hette Lenin-torget. Torget är en förlängning på stadens paradboulevard, och har sedan 30-talet använts till möten, politiska möten och militärparader. På torget ligger bland annat det vitryska parlamentet samt den katolska kyrkan St. Szymon och Helena, som under sovjettiden stängdes ner och gjordes om till teater. Idag fungerar den återigen som kyrka, med mässor på vitryska, polska, litauiska och latin.

Efter det går turen vidare till Minsks gamla stadskärna där vi besöker det charmiga Trinity-distriktet. Efter förstörelsen under andra världskriget byggde man upp och restaurerade de gamla husen som är vackert belägna vid Svishlach-floden som ringlar sig genom staden.

Efter lunch beger vi oss utanför staden, och med det flera århundraden tillbaka i tiden. Vi ska nämligen besöka friluftsmuseet vid Dudutki, som ligger i natursköna omgivningar cirka 45 kilometer från Minsk. Dudutki är uppbyggt som en hel landsort med sin egen mölla, kyrka, verkstäder och djuruppfödning. De öppna verkstäderna ger en spännande inblick i hur vardagen såg ut, och hur det till viss del fortfarande ser ut för stora delar av den vitryska landsbygdsbefolkningen.

Efter besöket kör vi tillbaka till Minsk och har kvällen på egen hand.

(Frukost och lunch är inkluderat)

Dag 3
Besök på marknad samt utflykt till Khatyn och Stalinlinjen

När vi har intagit vår frukost kör vi förbi Minsks största matmarknad där de lokala handlarna varje morgon bjuder ut sina varor. Efter ett kort stopp fortsätter vi utanför staden där vi får uppleva två av de viktigaste platserna i Vitrysslands historia, båda en vittnesbörd om andra världskriget. Vitryssland drabbades framför allt hårt under kriget, då cirka två miljoner människor miste livet.

Det första besöket sker till minnesmärket i staden Khatyn, som ligger 55 kilometer från Minsk. Minnesmärket uppfördes till minne av massakern som ägde rum den 22 oktober 1043. Här avrättades samtliga 156 civila i staden av Schutzmannschaft Batallion 118 från Ukrainische Hilfspolizei. Även om massakern är en av de mer kända var den bara en av många som pågick på vitryskt territorium under krigen.

Färden går vidare till Stalinlinjen som agerade försvarsverk för Sovjetunionen för att skydda västra fronten. Stalinlinjen sträckte sig från Östersjön och hela vägen ut till Svarta havet, däremot inte som en kontinuerlig linje utan som ett antal fästningar. När Sovjetunionens gränser expanderade längre västerut till följd av Molotov-Ribbentrop-pakten övergavs Stalinlinjen 1939-40 och en ny försvarslinje påbörjades. Det tillhörande museet förmedlar Stalinlinjens historia och betydelse för krigets utveckling. Vi äter lunch i museirestaurangen omgivna av militär materiel innan vi ger oss tid att titta lite närmare på det spännande museet.

Vi är tillbaka i huvudstaden sent på eftermiddagen och tillbringar kvällen på egen hand.

(Frukost och lunch är inkluderat)

Dag 4
Möjlighet för utflykt till slottet i Mir inkl. lunch eller tid på egen hand
UNESCO-skyddade Mir

Idag kan den som vill delta i en extra utflykt till det imponerande slottet i Mir. Slottet är för övrigt upptaget på UNESCO:s världskulturarvslista och utgör ett unikt exempel på vitrysk arkitektur. Det uppfördes ursprungligen i början av 1500-talet av Hertig Ilinich, men i mitten av samma århundrade överläts det åt familjen Radziwill som färdigställde det.

I efterföljande period har slottet inte bara fungerat som försvarsverk åt lokala furstar, utan även som sommarresidens för festglada kosacker, och senast som fängelse för judar under andra världskriget. Efter kriget gjorde lokala kringstrykande intrång på slottet och de sista flyttade därifrån först i slutet av 1960-talet. En omfattande restaurering påbörjades redan 1983, men det var inte förrän år 2010 som slottet slog upp portarna för allmänheten.

VI inspekterar det imponerande slottet och lär oss mer om dess intressanta historia innan vi äter lunch i den närliggande landsorten. Sent på eftermiddagen återvänder vi till Minsk där vi tillbringar kvällen på egen hand. (Utflykten till Mir och lunchen ingår inte i resans pris men kan köpas till).

(Frukost ingår)

Dag 5
Tid på egen hand och hemresa

Förmiddagen är avsatt åt upplevelser på egen hand fram till dess att vi på eftermiddagen lättar från Vitryssland och landar i Stockholm tidig kväll.

Frukost ingår)

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm-Minsk t/r med Air Baltic (med mellanlandning)
 • 4 nätter på bra hotell i Minsk i delat dubbelrum. (Enkelrum mot tillägg)
 • Frukost dagligen och lunch dag 2 och 3 samt middag dag 1
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillköpsutflykt till UNESCO-slottet i Mir inkl. lunch
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 10 euro)
 • Personliga förnödenheten
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Måltider

Måltiderna serveras antingen i hotellrestaurangen eller på restauranger.

Väder

Vitryssland har fastlandsklimat vilket innebär att somrarna är varma och vintrarna kan bli väldigt kalla. Mellan maj och oktober ligger medeltemperaturen på mellan 10 och 20 grader på dagen och på mellan 0 och 10 grader på natten. Det kan naturligtvis regna, så ta gärna med ett litet paraply.

Besök i ortodoxa kyrkor

I ryskortodoxa kyrkor täcker kvinnor alltid håret med en sjal. Ta med en sådan på våra utflykter.  Män behöver inte bära huvudklädnad i kyrkorna.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 16 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor”  är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Handen på hjärtat

Information

Vissa måltider ingår i resan. Frukosten består oftast av buffé och lunch och middag har fasta menyer.

Tänk på att det serveras klassisk husmanskost. Du ska alltså inte förvänta dig fransk gastronomi och fine dining, utan klassisk vitrysk mat.

Ibland har bussen inte möjlighet att köra hela vägen fram till en sevärdhet och gator och vägar är ofta ojämna eller kullerstensbelagda. Ta därför med bekväma skor.

Före avresa

Information om försäkringsbrev vid inresa till Vitryssland

I samband med resor till Vitryssland kräver de vitryska myndigheterna att få se bevis på giltig reseförsäkring vid inresan till Vitryssland. Därför vill vi be dig att kontakta försäkringsbolaget där du har tecknat din reseförsäkring och be dem att skicka ett resebrev eller en policy du kan ta med dig.

 

Policyn/resebrevet SKA informera om följande fem punkter:

1. - Policy-nummer

2. Namnen på samtliga personer som omfattas av policyn

Det får INTE stå att policyn exempelvis täcker ”hushållet” ”äkta make/maka”/”sambo” eller liknande. Namnen SKA stå på policyn.

3. Vilka delar av världen som omfattas av policyn (alla europeiska länder inklusive Vitryssland eller hela världen)

4. Policyns giltighetstid

5. Vilka kostnader för läkarhjälp och hemreseassistans som omfattas av policyn (ska vara minst 10 000 euro per person)

Policyn ska vara daterad innevarande kalenderår.

En utskrift av denna policy/resebrev ska tas med på resan och visas upp i passkontrollen på Minsk flygplats. Om den här typen av försäkringsbrev inte tas med går det att köpa en försäkring på Minsks flygplats vid ankomsten, något som både kan bli dyrt och tidskrävande.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med intressanta upplevelser och bra utflyktsmål. Suverän svensk guide (Jan Jonsson) som var påläst om historian och om resmålet och bjöd på sig själv. Hotellet ok med bra sängar men personalen kunde vara mer service minded. Lunchen på utflyktsdag nr 2 var ingen höjdare och med otrevlig personal. Om Minsk vill bli en bättre turiststad så krävs det lite mer tillmötesgående personal på hotell och restauranger samt fler som kan engelska. Likadant med skyltar etc (tex på hotell) som står även på engelska. Som helhet en mycket bra resa!
Date published: 2018-05-12
Rated 4 out of 5 by from MInsk, en oväntat pampig stad med en minst sagt spännande historia. Mycket att se och begrunda. Utflykten till slottet Mir borde ligga i programmet från början.
Date published: 2018-05-13
Rated 5 out of 5 by from Resa som omärderar resenärens förutfattade tankar om Vitryssland Intressant inblick i ett för oss ganska okänt land Säkert billigt och rent
Date published: 2018-05-14
Rated 4 out of 5 by from Minsk, en spännande upptäckt En lärorik och intressant resa. Bra och kunnig guide om landets historia.
Date published: 2018-05-22
Rated 5 out of 5 by from Intressant och tankeväckande Intressant att få se denna del av Europa, lockar till att ta reda på mer.
Date published: 2018-05-13
 • y_2019, m_3, d_19, h_19
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_5
 • loc_sv_SE, sid_BYVCB01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

BYVCB01ASE