Mongoliet – i Djingis Khans fotspår

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Ulan Bator, utforska Djingis Khans huvudstad Karakorum och vandra genom Gobiöknens vackra landskap

Mongoliet har en exotisk och mystisk klang som för tankarna till böljande grässtäpper och nomader som lever precis som deras förfäder har gjort i flera hundra år.

Den här resan ger dig de bästa förutsättningarna att njuta av Mongoliets kultur och fantastiska natur. Vi hinner uppleva mycket: från den sibiriska tajgaskogen till ändlösa grässtäpper, saltsjöar, höga berg och Gobiöknen med dess fantastiska djurliv och geologiska formationer. 

Vi besöker de bästa museerna i Ulan Bator och lär känna nomaderna och får möjlighet att uppleva deras säregna livsstil i de storslagna landskapen.  Nomaderna är väldigt gästfria och välkomnar gärna besökare i sina hem. Därför har vi möjlighet att få en inblick i deras livsstil och besöka deras hem.   
Vi övernattar primärt i certifierade ger-camps; nomadernas traditionella runda filttält.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta MNT

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Ulan Bator, Mongoliet
Dag 2 Ankomst till Ulan Bator. Stadsrundtur inklusive historiska museet och Självständighetstorget
Dag 3 Ulan Bator. Gandan-klostret och Bogd King-palatset
Dag 4 Ulan Bator – Terelj nationalpark. Terelj nationalpark och den gigantiska Djingis Khan-statyn
Dag 5 Terelj nationalpark – Bayongobi. Boende i bra ger-läger och tid på egen hand
Dag 6 Bayangobi – Karakorum. Djingis Khans huvudstad inkl. Erdenne Zuu-klostret
Dag 7 Karakorum – Khustai nationalpark. De vilda hästarna vid Khustain Nuruu
Dag 8 Ulan Bator. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 9 Flyg Ulan Bator – Stockholm

Hotell

Khuvsgul Lake Hotel, Ulan Batar

 • 80 rum
 • Dygnsöppen reception
 • 2 restauranger
 • Hiss
 • Spa
 • 3 minuters gång från Centeral Tower

Det nyöppnade och 24 våningar höga Khuvsgul Lake hotel öppnade 2016 och erbjuder 80 komfortabla rum med vacker utsikt över den mongoliska huvudstaden. Hotellet har en trevlig takterrass med restaurang och hotellet lockar även med gym och spa. Alla rum har eget badrum, satellit-tv och wi-fi. 

Läs mer här: http://www.khuvsgullakehotel.mn/

Bayalag Camp Resort, Terelj Region

 • 21 standard filttält med genensamma badrum
 • 16 De lux filttält med privat badrum
 • Gemensam restaurang med plats för 80 personer
 • 55 km från Ulan Bataar
 • 10 km från Terelj National Park

Bayalag Camp resort ligger 55 kilometer från den mongoliska huvudstaden, nära Terelj National Park. Omgivet av berg och skog bjuder platsen på fantastiska naturupplevelser och hotellet erbjuder enligt mongoliska standarder, en lyxig inredning. Resortets trevliga restaurang tar emot upp till 80 personer och bjuder på såväl mongolisk som internationella rätter.

Alla tält är privata och utrustade med de basala förnödenheterna, såsom ström, värme och handdukar. Gemensamma toaletter och duschfaciliteter finns i separata tält. 

Läs mer här: https://bayalag-resort-hotel.business.site/

Under högsäsongen (maj till oktober) använder vi oss i vissa fall av det närliggande Terelj Lodge, eftersom Bayalag Camp Resort inte alltid har öppet under denna period. Terelj Lodge har samma standard som Bayalag Camp resort och ligger i närheten i samma område. 

Läs mer här: https://www.tereljlodge.com/

Bayangobi resort

 • 36 standard filttält med gemensamt badrum
 • 3 De lux filttält med privat badrum
 • Byggt 1992
 • 270 km väst från Ulan Bataar

Bayangobi resort ligger i ett vackert naturområde omgivet av sanddynor och en liten flod. Här finns det möjlighet att både njuta av både sol och sand, hälsa på kamelerna och njuta av goda måltider i restaurangen som har plats för upp till 80 personer. 
Alla filttält är privata och utrustade med de basala förnödenheterna, såsom ström, värme och handdukar. Gemensamma toaletter och duschar finns i separata tält. 

Läs mer här: http://bayangobitour.com/bayangobi-resort

Munkhtenger Ger camp, Karakorum

 • 30 standard filttält med gemensamma badrum
 • 12 De lux gers med privat badrum
 • Gemensam restaurang med plats för 80-120 gäster
 • Byggt 2007
 • 2 km från Karakorum och Erdenne Zuu klosteret
 • 135 km väst om Ulan Bataar

Munkhtenger Ger camp ligger nära Djengis Khans gamla huvudstad Karakorum och är ett av Mongoliets mest besökta Gercamps. Här finns gratis wi-fi och det är en speciell upplevelse att vara på denna historiska plats.  

Alla filttält är privata och utrustade med basala förnödenheter som ström, värme och handdukar. Gemensamma toaletter och duschar finns i separata tält. 

Läs mer här: http://besttouristcamp.com/camp-1

Khustai Ger Camp

 • 35 standard filttält med gemensamma badrum
 • 1 De lux filttält med privat badrum
 • Gemensam restaurang med plats till 60 personer
 • 100 km väst om Ulan Bataar

Khustai Ger camp ligger vid Khustain Nuruu National Park och bjuder på härliga naturupplevelser och möjligheter att prova på hästridning. 

Alla filttält är privata och utrustade med de basala förnödenheterna såsom ström, värme och handdukar. Gemensamma toaletter och duschar finns i separata filttält. 
Läs mer här: http://besttouristcamp.com/camp-1

På vissa avgångar använder vi av Ger camp Moltsog Els, som har samma standard som Khustai Ger Camp.
Läs mer här: http://www.mongoliagercamps.net/home/campview/moltsog_els_ger_camp

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
24 998:–
Stockholm
24 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Ulan Bator, Mongoliet

Vi flyger från Stockholm till Ulan Bator i Mongoliet med mellanlandning i Moskva.

Dag 2
Ankomst till Ulan Bator. Stadsrundtur inklusive historiska museet och Självständighetstorget Cirka 30 kilometer
På besök i Ulan Bator

Precis som hälften av Mongoliets invånare är Ulan Bator en äkta nomad. Mongoliets största stad och huvudstad har bytt geografisk placering över 20 gånger de senaste 350 åren innan staden hittade sin nuvarande position vid Tuulfloden vid foten av Bogd Khan-berget. Trots landets storlek har det endast cirka 2,7 miljoner invånare. En fjärdedel av dem bor i huvudstaden Ulaanbaatar

Ulan Bator är full av kontraster som speglar livet i Mongoliet.  Å ena sidan är det en modern storstad med fina restauranger och välsorterade varuhus. Å andra sidan rymmer den nomader som rider genom staden iförda sina traditionella dräkter.  Ulan Bator är fönstret till övriga Mongoliet och utgångspunkt för vår resa I den blå himlens land. 

Vi landar i Mongoliets huvudstad Ulan Bator och när inreseformaliteterna är överstökade åker vi vill vårt centralt belägna hotell; efter en kort vilopaus och en uppfriskande dusch ger vi oss ut på stadsrundtur i huvudstaden. 

Vi inleder med lunch på ett av stadens trevliga matställen och fortsätter sedan till nationalhistoriska museet som utmärker sig med en fin kronologisk genomgång av Mongoliets fascinerande historia. Utställningen är välgjord med engelska beskrivningar. Framför allt avdelningen med olika klädnader är fantastisk. På Djingis Khan-torget (tidigare Sukhbaatar, Självständighetstorget). Torget är Mongoliets maktcentrum och runt om kring hittar vi bland annat Mongoliets regeringsbyggnad, börsen och nationalbanken. Vi tittar närmare på minnesmärket över Djingis Khan och Kublai Khan och introduceras för första gången för de två viktigaste historiska händelserna i Mongoliets historia. 

Gemensam middag på en närbelägen restaurang. 

Övernattning i Ulan Bator.

Dag 3
Ulan Bator. Gandan-klostret och Bogd King-palatset Cirka 30 kilometer
Vinterpalatset i Ulan Bator

Efter en välgörande nattsömn fortsätter vi stadsrundturen i Ulaanbaatar. Vi börjar vid Gandantegchinlen-klostret som är ett tibetansk-buddhistiskt klosterkomplex, framför allt känt för den 27 meter höga statyn av Buddhist Bodhisattva. Klostret är Mongoliets största som inte förstördes under kommunisttiden. Det har varit i bruk sedan början av 1838 och fick ett nytt uppsving år 1990. Idag befolkas klostret av 500 bofasta munkar. Vi intar lunchen i en klassisk mongolisk buffétrestaurang där maten tillagas av gästerna vid små runda bord med en grill i mitten. 

Eftermiddagen tillbringar vi vid vackra Bogd King Palace Museum (även känt som Vinterpalatset). Det byggdes år 1903 och består av sex tempel. Byggnaden var vinterbostad för den siste konungen av Mongoliet, Bogdi Khan, som bodde här med sin drottning i 20 år. Bogdi Khan var även känd som den åttonde levande Buddhan i hierarkisk ordning efter Dalai Lama och Panchen Lama. När Bogdi Khan dog år 1924 ombildades palatset till museum, och är ett av få tempel som inte jämnades med marken av Sovjetunionen. Templen och pagoderna är arkitektoniskt spektakulära, för det mesta målade i gröna och mörkröda färger. Taken är komplexa strukturer med utskärningar och små drakfigurer. 

En av byggnaderna går i rysk stil och är målad i gula och vita färger. Det är själva Vinterpalatset och i sig en enklare struktur med möbler, gyllene buddhor, målningar och andra inslag som användes vid religiösa ceremonier. Här syns även tronen som användes av kungaparet vid officiella händelser samt kläder, personliga föremål och bilder. Det finns en ger gjord av pälsen från en snöleopard och kungens personliga samling fåglar och däggdjur. Vi fortsätter till några kullar i stadens utkant där vi möts av en fantastisk utsikt över staden och det omgivande landskapet. Om vi får tid över prioriterar vi ett besök på ett av stadens varuhus där vi kan handla kashmirull. Middagen intar vi tillsammans på en av stadens många restauranger.

Dag 4
Ulan Bator – Terelj nationalpark. Terelj nationalpark och den gigantiska Djingis Khan-statyn Cirka 150 kilometer
Djingis Khan-statyn i Ulan Bator är över 40 meter hög

Från Ulan Batorkör vi österut längs asfalterade vägar mot Terelj nationalpark som ligger i den södra delen av Sibiriens tajgaskog. Längs vägen stannar vi vid Djingis Khan-komplexet med den 40 meter höga statyn över Djingis Khan). Enligt legenden var det här som Djingis Khan hittade den gyllene piskan, och själva staty-komplexet består av ett museum och 36 statyer som var och en symboliserar olika khaner från Djingis Khan till Lengdi Khan. 

Vi fortsätter till Terelj nationalpark. Här kan vi uppleva tajgans mytiska natur med dess friska dofter, myriader av skogsblommor och vackra klippformationer varav några är formade som djur och människor. Skogen rymmer många spännande djur och fåglar och ger besökaren en fantastisk inblick i den sibiriska tajgans natur. Vi besöker en av de många nomadfamiljerna och får en tillmötesgående inblick i hur de mongoliska nomaderna i flera årtusenden har levt på de oändliga stäpperna under bar himmel. Den som vill kan också ge sig ut på en ridtur – bör inte missas! 

Övernattning i Terelj nationalpark i lodge eller ger-camp.

Dag 5
Terelj nationalpark – Bayongobi. Boende i bra ger-läger och tid på egen hand Cirka 330 kilometer
Traditionellt boende för nomaderna i Mongoliet

Efter frukost kör vi till Bayangobi i norra Gobi-provinsen. När vi har passerat huvudstaden breder stäppen ut sig med fantastisk utsikt över berg och gräsklädda stäpper med betande flockar av hästar och jakoxar. Här stöter vi på nomaderna i deras sommarbostäder, traditionella ger(små runda filtbostäder). Mer Mongoliet än så här blir det inte! 

Efter ankomst och inkvartering i vårt ger-camp har vi möjlighet att fotografera och botanisera i det vackra landskapet. Den som vill kan även uppleva naturen från hästryggen eller ge sig ut på en lätt vandring. Glöm inte att spana upp i himlen! Lammgamen (av kineserna kallad för den flygande draken) håller till längs dalarnas bergssidor, och om vi har tur kan vi även få syn på den sibiriska stenbocken som vistas på de brantaste klippartierna. 

Övernattning i Bayangobi ger-camp. 

Dag 6
Bayangobi – Karakorum. Djingis Khans huvudstad inkl. Erdenne Zuu-klostret Cirka 100 kilometer

Efter frukost kör vi 100 kilometer till en av resans historiska höjdpunkter; Djingis Khans berömda huvudstad Karakorum. En av jordens mytiska sevärdheter och med på UNESCOs världsarvslista. Här låg huvudstaden över det mongoliska imperiet mellan 1235 och 1260. På Djingis Khans tid byggdes inga permanenta byggnader i staden, som på den tiden bestod av filttält. Först efter härskarens död år 1227 byggde man mer permanent i området. 

Idag finns det ruiner efter den gamla huvudstaden i hela staden. En av de största sevärdheterna är Erdenne Zuu-klostret. År 1586 blev detta det första buddhistiska klostret i Mongoliet som byggdes ur ruinerna efter den gamla staden. På tempelområdet låg det från början mellan 60 och 100 tempel, 300 ger-tält och 1 000 bofasta munkar. Idag finns det tre tempel kvar, och vi strosar runt i tempelområdet för att kika närmare på dem. Vi besöker även nyöppnade Karakorum-museet som ger en bra introduktion till livet i centrala Mongoliet.

Det omkringliggande landskapet i Orkhon-dalen omringar på vackraste sätt vårt övernattningsställe i Munktenger ger-camp.

Dag 7
Karakorum – Khustai nationalpark. De vilda hästarna vid Khustain Nuruu Cirka 280 kilometer
Tradtionella ger-läger på stäppen

Den här morgonen kör vi österut mot Khustain Nuruu naturreservat som ligger i ett unikt skogsstäppslandskap. Platsen är även känd för dess vackra landskap och rika djurliv. Mest berömd är nationalparken med dess bestånd av återinförda Przewalski-hästar. Hästarna är en sällsynt och utrotningshotad art av vilda hästar (Equus ferus) hemmahörande på stäpperna i Centralasien. Vid en viss tidpunkt var hästen helt utdöd ute i naturen men har nu planterats in på sin ursprungliga boplats i Mongoliet, exakt där vi befinner oss, i Khustai nationalpark. Det mongoliska namnet är Takhi, men namnet Przewalski-häst kommer från den ryske geografen och upptäcktsresanden Nikoláj Przjeválskij som var en av de första som beskrev hästen som han iakttog på sina expeditioner i Mongoliet och i västra Kina. Det finns forskare som anser att Alexander den store strävade efter att få tag på Przewalski-hästar under sitt korståg österut (även kallad för kinesernas flygande himmelshäst). 

Under en lätt vandring får vi uppleva de vackra gyllene hästarna som rör sig bland buskar och träd bland kullarna. Med lite tur får vi även en skymt av den vackra amurfalken som varje år genomför en otrolig resa från sina ynglingsplatser i Mongoliet till övernattningsplatserna i södra Afrika.  Övernattning i ger-camp.

Dag 8
Ulan Bator. Tid på egen hand och avskedsmiddag Cirka 120 kilometer
Munk i traditionell klädsel

Efter frukost återvänder vi till den nuvarande huvudstaden Ulan Bator där vi tillbringar resten av dagen på egen hand. 

Staden har massor att erbjuda och den permanenta utställningen på nationalhistoriska museet är alltid väl värd ett besök. Här kan man uppleva traditionella mongoliska klädnader, vapen, smycken och en stor utställning om Djingis Khans imperium. Här finns även den del buddhistiska föremål som bland annat det berömda ganlinhornet som är gjort av människoben, och som de buddhistiska munkarna använde för att bedriva exorcism. Den som vill kan ge sig ut på en liten utflykt i staden och besöka minnesmärket över Zaisan som byggdes av kommunisterna till minnet av de stupade under andra världskriget. Från minnesmärket har vi en fantastisk utsikt över Ulan Bator, och vid foten av Zaisankullen ligger Buddhaparken som även den är väl värd ett besök.  

Vi samlas senare på dagen och fortsätter till en av stadens teatrar där vi får uppleva en av säsongens folklorekonserter. Föreställningen kan variera och består av en klassiskt mongolisk form av folkmusik och/eller dans. Övernattning på hotell i Ulan Bator. 

Dag 9
Flyg Ulan Bator – Stockholm

Efter frukost kör vi till flygplatsen och påbörjar vår hemresa till Stockholm.

Prisinformation

Resans pris

Från 24 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 698:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – Ulan Bator t/r med mellanlandning 
 • Utflykter enligt program 
 • Boende i delat dubbelrum på hotell dag 2-3 och 8 
 • Boende i delat dubbelrum i standard ger dag 4-7 
 • Helpension (förutom lunch och middag dag 8)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Eventuella extraarrangemang 
 • Tillägg för enkelrum
 • Uppgradering till De Lux ger vid Terelj Nationalpark och Karakorum
 • Drycker (förutom de som nämns i Priset inkluderar) 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 60 USD) 
 • Eventuell fotoutrustning vid sevärdheter 
 • Visum
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Transport under resan

Cirka 6 % av Mongoliets 47 000 kilometer stora vägnät är asfalterad, resten av vägnätet består av grusvägar eller jeepspår. Vägarna utanför Ulan Bator är inte speciellt trafikerade och körningen är väldigt stressfri. All transport sker med buss eller minivans.

Visum

I samband med din resa till Mongoliet vill vi uppmärksamma att det krävs visum.
Du kan läsa mer om det genom att klicka på nedanstående länk, där du kan läsa mer om hur du söker visum:
www.albatros.se/resmal/asien/mongoliet/visum
 

Läs mer om

Här kan du läsa mer om Mongoliet: 

www.albatros.se/resmal/asien/mongoliet

 

Klädsel

Ta med varma kläder till nätterna i lägren. Vindjacka, vandringsskor, solglasögon och ficklampa är bra att ta med.

Boende

I Ulan Bator bor vi på hotell och under resten av resan i traditionella filttält som heter gers.  Standarden kan vara lika bra eller ännu bättre än på hotellen i landet.  De läger vi bor i är anpassade efter turister och det finns gemensamma badrum samt toaletter i en separat byggnad eller ger. Även om dessa faciliteter inte håller samma standard som vi västerlänningar är vana vid, är de inte heller avskräckande för den äventyrslystna som vill uppleva Mongoliets storhet.  Även restaurangen brukar ligga i en separat ger.

Det finns möjlighet att uppgradera till Delux Ger med privat toalett och dusch. Uppgradering är dock bara möjlig på 3 av 4 camps på grund av begränsat antal Deluxe gers.

Priset är kr. 1.898,- per person och en uppgradering ska beställas minst 60 dagar före avresa. På grund av det begränsade antalet kan Albatros inte garantera en uppgradering till Delux Ger.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21MNRTR02ASE1109