Upplev Norges vidder och fjordar med tåg och följ med på världens vackraste sjöresa med Hurtigruten genom midnattssolens rike
Utforska Norges fantastiska kuststräcka hela vägen från Bergen till Kirkenes. Vi passerar djupa fjordar, fjällandskap, städer och fiskesamhällen på vår väg mot de arktiska områdena och Norges nordligaste punkt. Resan börjar i Oslo och vi reser med Bergensbanen på den fantastiska tågsträckan över Hardangervidda. Från Myrdal följer vi med den berömda Flåmansbanen från Flåm. Därifrån ger vi oss ut på en båttur mellan 1 000 meter höga berg i Norges smalaste fjord från den UNESCO-bevarade Nærøyfjorden. Vi övernattar och fortsätter nästa dag mot Bergen. Med Hurtigruten får vi några oförglömliga dagar längs den norska kusten.
Från storslagna fjordlandskap genom Lofotens idylliska örike fram till Finnmarks gyllene och arktiska kustlinje mot Barents hav. Vi upplever några av Norges mest spännande städer: Bryggen i Bergen, den medeltida huvudstaden Trondheim och Tromsö, porten till Ishavet. Samtliga utflykter med Albatros erfarna reseledare är inkluderade i resans pris och ingår gör även helpension och kulinariska upplevelser ombord på Hurtigruten. En fängslande Norgeresa med en oslagbar utsikt bakom varje hörn!
-
Typ Rundresor, Kryssningar
-
Reseledare Svensk
-
Visum Nej
-
Vaccination Nej
-
Valuta Norska kronor
- Dag 1
- Flyg Stockholm - Oslo Norges huvudstad med sightseeing
- Dag 2
- Tågresa över Hardangervidda och vidare med Flåmsbanen
- Dag 3
- Fantastisk kryssning i Nærøyfjorden. Besök på Stailheim Folkemuseum och vidare med buss till bergen
- Dag 4
- Bergen. Promenad vid Bryggen och början på världens vackraste sjöresa med Hurtigruten
- Dag 5
- Ålesund. Besök i Norges art nouveau-stad
- Dag 6
- Trondheim. Stadsrundtur med Nidarosdomen och pilgrimshistoria i Norges första huvudstad
- Dag 7
- Bodø. Över Polcirkeln och spännande båttur genom Lofotens smala fjordar med kryssning i Trollfjorden
- Dag 8
- Tromsø. Stadsrundtur med Ishavskatedralen och Polarmuseet vid porten till Ishavet
- Dag 9
- Honningsvåg. Nordkapplatån på 71 grader nord och båttur på kanten till Barents hav
- Dag 10
- Kirkenes. Flyg till Stockholm
Hurtigruten
Ombord finns tre olika restauranger, bageri och glassbar, sauna och gym. Ute på däcket kan du njuta av utsikten från vårt spabad och i fören kan du ta en drink i den mysiga baren. Skeppen har också ett stort område med reception, reseledare, konferenslokal och butik.
Avresedatum
Avresa | Resans längd | Pris | Avresa från | OBS: | |
---|---|---|---|---|---|
47 998:– |
Stockholm
|
|
|||
OBS:
Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
|
49 998:– |
Stockholm
|
|
||
OBS:
Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
|
51 998:– |
Stockholm
|
|
||
OBS:
Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
|
49 998:– |
Stockholm
|
|
Dagsprogram
OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.
Från flygplatsen kör vi direkt in till Oslo och ger oss ut på en kort sightseeing runt staden innan vi anländer till vårt hotell som är centralt beläget nära de stora gågatorna i centrum. På eftermiddagen är det dag för stadsvandring. Vi går längs Karl Johans gata som slutar vid Slottsparken med utsikt över det kungliga residenset, Slottet. Vi fortsätter längs hamnfronten vidare till stadens landmärke Rådhuset, som med sina två markanta torn ligger på ett öppet torg ute vid vattnet. Vi tittar på den nya stadsdelen Aker Brygge och fortsätter längs hamnfronten till det äldsta existerande kvarteret i Solo, tillika den enda stadsdelen med räta vinklar. Kvadratuen, som kvarteret kallas, uppfördes av den danske konungen Christian IV efter att en stor brand lade staden i ruiner år 1624. Vi passerar även Akershus Slot och fästning som är ett av de mest betydelsefulla byggnadsverken från den norska medeltiden, med fri tillgång till fästningsverken. Vid Bjørvika ska vi njuta av åsynen av det eleganta och moderna operahuset och en av Oslos nyaste stadsdelar.
På morgonen promenerar vi från hotellet till Oslos centralstation och kan på förmiddagen njuta av det vackra naturlandskapet i lugn och ro ombord på tåget. Efter lunch kommer vi fram till den avsides belägna Myrdal station. Här byter vi till Flåmsbanen som är en av Europas mest imponerande tågsträckor. Tågsträckan är känd för att vara ett mästerverk inom norsk ingenjörskonst: den sträcker sig över 20 kilometer och faller från 870 meter till 2 meter över havsytan. Tåget ringlar fram längs snöklädda fjälltoppar och brusande älvar, från högfjällstundra till grönskande dalsänka. Tåget stannar längs vägen så att vi får möjlighet att njuta av det fantastiska landskapet och dess fjäll och fjordar samt fotografera det imponerande vattenfallet Kjosfossen.
Efter frukost väntar ännu en stor upplevelse när vi ska på segeltur i en av de vackraste delarna av de Norska fjordarna. Från Flåm seglar vi till Gudvangen via Aurlandsfjorden och upp genom Europas smalaste fjord, Nærøyfjorden, som är med på UNESCOs världsarvslista. Den smala Nærøyfjorden är endast 250 meter på det smalaste stället och 1 kilometer på det bredaste. Fjorden är flankerad av över 1.000 meter höga fjäll med gräsklädda sluttningar och snö på topparna.
Efter ankomst till Gudvangen kör vi mot Stalheim och reser tillbaka i tiden när vi besöker Hotel Stalheims folkmuseum. Museets samling har samlats in av Tønneberg-familjen som har ägt hotellet sedan 1927 och stolt för traditionerna vidare sedan det första gästgiveriet uppfördes på platsen år 1750. Museet består av flera gamla gårdshus som ger en bild av hur man levde och bodde förr i tiden ute på den norska bygden. Den äldre gården byggdes i slutet av 1500-talet och det finns även en skolsal från 1879.
Efter rundvisningen färdas vi längs branta Stailheimskeiva till Voss där vi äter lunch på historiska Fleischers Hotel. Landskapet på denna del av rutten är inte mindre spektakulärt än gårdagens branta fjordbreddar. Vägen till Stalheim är inte garanterat framkomlig före 1 maj, så på resor före detta datum besöker vi istället Voss Folkemuseum.
Voss ligger vackert vid Vangsvatnets bredd, omgiven av ett frodigt lantbruksområde. Distriktet är mest känt för sina möjligheter på vintern eftersom det är ett av Norges bästa skidområden, både för längd- och utförsåkning. Den som vill kan ta en kort promenad längs sjön innan bussen tar oss med på den sista delen av vår resa genom de norska fjällen, mot Bergen.
När vi har kommit fram till Bergen kör vi till hotellet och checkar in efter ännu en upplevelserik dag. Eftermiddagen är inte riktigt slut än och den som vill kan strosa runt i centrala Bergen. Reseledaren rekommenderar gärna ett bra matställe.
(Observera att i april kan vägen till Stailheim periodvis vara oframkomlig på grund av snö. Detta innebär att vi inte kan besöka museet och istället beger oss direkt till Bergen. Reseledaren ger mer information).
Kuststaden Bergen är Norges näststörsta stad och är vackert belägen vid mynningen till de berömda norska fjordarna mellan de sju fjällen. Staden grundades av Olav Kyrre år 1070 och är bland Norges äldsta.
På förmiddagen promenerar vi runt i staden och passerar de färgrika köpmannagårdarna i trä som ursprungligen byggdes på 1300-talet och idag är kända som Bryggen. Området finns med på UNESCOs världsarvslista och de äldsta husen, som faktiskt står kvar än idag, härstammar från början av 1700-talet. Bryggen var under flera århundraden huvudkvarter för de Hansa-handelsmän som dominerade handeln i staden hela vägen fram till mitten av 1700-talet. De smala gatorna för tankarna till en svunnen tid.
Staden har än idag en livlig hamnfront och ett levande handelsliv med massor av butiker och bodar. Vårt nästa stopp är Fisketorget som ligger innerst i hamnviken och definitivt är värt att uppleva. Detta är en färgsprakande marknad med allt vad hjärtat kan begära av lax, räkor, krabbor och annat gott från havet beroende på årstid, men marknaden bjuder även på frukt, grönsaker och blommor.
Vi tar Fløibanen upp för att njuta av den fantastiska utsikten över staden och det omkringliggande området från fjället Fløyen som är ett av de sju fjäll som ligger vid staden.
Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand i Bergen och rör oss längs de många små kullerstensgatorna och fina trähusen. Vi kan även rekommendera ett besök på Edvard Grieg-museet som nås med Bybanen från Bergens centrum, eller ett av stadens många andra museer.
Tidigt på kvällen kör vi till hamnen för att gå ombord på Hurtigrutens fartyg som även ska ta oss med på en fantastisk båttur upp längs den norska kusten. Innan ombordstigning anordnas ett informationsmöte om säkerheten på fartyget. Vi äter middag på fartyget och ut på kvällan stävar vi ut mot Hjeltefjorden längs samma rutt som vikingarna en gång använde på sin väg till fjärran land.
Vår första morgon ombord på fartyget vaknar vi till en fantastisk utsikt in i Nordfjorden och medan vi avnjuter vår frukost ombord fortsätter vi genom det smala Ulvesundet på vår väg mot Hurtigrutens första anhalt denna morgon, nämligen Måløy. Efter det fortsätter vi första gången utskärs och rör oss ut på öppet hav. Vi passerar Västkaps fantastiska klipputsprång där man vid klar sikt kan njuta av en panoramautsikt i alla väderstreck, och bland annat se Sunnmørsalperne på vår väg vidare mot Ålesund.
Ålesund är Norges största fiske- och industristad med cirka 50 000 invånare. Staden är vackert belägen och verkar nästan flyta på vattnet eftersom den är fördelad på flera öar med broar mellan. När fisket förändrades på 1950-talet slutade man fiska och började istället bearbeta och exportera fiskeprodukter. Det Ålesund är mest känt för är dess art nouveau-arkitektur. Vid en stor brand år 1904 brann större delen av stadens traditionella träbyggnader ner till grunden och 10 000 människor stod utan tak över huvudet. Med hjälp av vänligt sinnade personer, bland annat den tyske kejsar Wilhelm II, byggdes stadskärnan upp igen på kort tid. Eftersom den stora trenden inom den tidens arkitektur var Jugendstilen blev detta den ledande tendensen i den nya stadsdelen, med inspiration från norska och nationalromantiska anor. Jugendstilen, även kallad för art nouveau, kännetecknas av en uppsjö av torn, spiror och detaljerade utsmyckningar på husfasaderna.
Vi reser från Ålesund och ger oss återigen ut på en skärgårdsrutt. Sent på kvällen stannar vi i Molde och efter det rör sig Hurtigruten återigen utskärs på sin väg norrut.
På morgonen vaknar vi i 130 kilometer långa och 25 meter breda Trondheimsfjorden som är hela 577 meter djup på det djupaste stället. Idag ska vi besöka en av Skandinaviens äldsta städer, medeltidsstaden Trondheim. En resa genom staden är som att röra sig genom mer än tusen års norsk historia. Staden har på ett magiskt sätt lyckats behålla sin historiska särprägel med de smala gatorna från medeltiden i den äldsta delen av staden och de breda 1700-talsboulevarderna i renässansstil, varifrån några av stadens speciella trähus stammar. Staden grundades av vikingakungen Olav Tryggvason år 997 och var under många år Norges viktigaste stad och gick under namnet Nidaros.
Vi inleder med att besöka Nidaros domkyrka som är Norges största medeltida byggnadsverk. Kyrkan restes över helgonkungen Olav Haraldssons grav. Olav den Helige föll vid slaget i Stiklestad år 1030 och hans grav blev senare ett pilgrimsmål i hela Norden. År 1070 påbörjades byggnationen av kyrkan och pågick i över flera århundraden. Idag har man återupptagit pilgrimsvandringen. Vi kör med buss till kyrkan och möts upp av en norsktalande guide som kommer att visa oss runt i byggnaden. Därefter kan den som vill promenera tillbaka till fartyget.
Vår tids Trondheim är en levande hamn- och industristad som även är Norges näststörsta universitetsstad med cirka 25 000 studenter på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, Kunstakademiet och Musikkonservatoriet.
Vid middagstid sätter fartyget kurs not nordväst och passerar Kjerungskjær fyr, Norges enda åttkantiga fyr samt små öar och skär på vår väg norrut. Sent på kvällen när vi har passerat det smala sundet Stokksundet lägger Hurtigruten till i den trevliga lilla kuststaden innan vi fortsätter vidare norrut.
I arla morgonstund passerar vi den imponerande fjällkedjan De sju systrarna som syns tydligt i den ljusa natten. Innan vi anländer till Ørnes korsar vi Polcirkeln på 66°33' nord som indikerar gränsen för det arktiska område som ligger norr om cirkeln. Här är det midnattssol på sommaren och mörkt på vintern. Ombord på Hurtigruten ser kaptenen till att vi får en minnesvärd upplevelse när vi korsar Polcirkeln. De som korsar Polcirkeln för första gången kan delta i ”poldopet” på däck!
Vi äter lunch på fartyget innan vi anländer till Bodø. Idag kan den som vill strosa runt på egen hand i staden.
Eftermiddagen kan avnjutas i fartygets panoramalounge, som bjuder på en oförglömlig utsikt över det vackra kustlandskapet på vår väg mot Stamsund och Svolvær på Lofoten. I Svolvær har vi möjlighet att gå en kort kvällspromenad på land. Staden är Lofotens huvudstad och handelscentrum med cirka 4 250 invånare.
Under natten passerar vi genom den smalaste delen på Hurtigrutens väg norrut, Raftsundet, och rör oss om möjligt in i den förtrollande vackra Troldfjord. En smal sidofjord där man nästan kan ta på fjällväggen när fartyget passerar igenom. I slutet av fjorden är utsikten över de snötäckta fjälltopparna helt i en egen klass.
När vi vaknar på morgonen rör vi oss genom skärgården över Vågsfjorden mot Tromsø. På Hinnøyas nordöstra del ligger Harstad där Hurtigruten lägger till. Ön är Norges största och mest folkrika. På förmiddagen njuter vi av vår båtresa och utsikten över det vackra landskapet.
Vi anländer till Tromsø efter lunch. Staden är vackert belägen på ön Tromsøya. Här ligger den vackert omgiven av pampiga fjälltoppar, fjordar och en fantastisk skärgård vid ”porten till Ishavet” på 70 grader nord. Staden har varit utgångspunkt för bland annat Nansens och Amundsens expeditioner till Nordpolen. Vi får höra mer om expeditionerna under vårt besök i Tromsø där vi bland annat ska se Polarmuseet. Staden går även under namnet Nordens Paris, och förutom att vara Nordnorges största stad är den även en viktig universitetsstad med ett rikt kulturliv och ett livligt restaurang- och caféutbud.
I Tromsø gör vi en rundtur med buss och besöker bland annat Ishavskatedralen som är majestätiskt placerad vid inseglingen till staden. Den vackra kyrkans arkitektur symboliserar den mörka tiden och norrskenets skimmer på himlen.
Vi besöker även Polarmuseet som bjuder på utställningar som belyser den bistra jakten på och runt Svalbard samt polarforskningens spännande historia. Från museet går vi den korta sträckan tillbaka till fartyget. Tidig kväll lämnar vi Tromsø
Vi fortsätter vår seglats och anländer vid 11-tiden till den lilla orten Honningsvåg på ön Magerøya. Vi ska nu besöka dagens stora höjdpunkt, toppen av Europa, Nordkapplatån på 71° 10'21 nord.
Vi har kommit fram till Finnmark som är Norges nordligast belägna område. Finnmark består av stora vidder, tundraliknande områden där renarna betar på sommaren tillsammans med de mjuka och runda fjällen som inte kan mäta sig i storlek och höjd med fjällen längre söderut. Detta är samernas land, ett folkslag som kom till de arktiska områdena i början av vår tideräkning för att följa rendjuren på deras vandring. Samerna lever inte längre som nomader utan är idag fast bosatta och består av några hundra familjer som lever på renskötsel.
Orten Honningsvåg ligger på Magerøya som idag är förbunden med fastlandet och är en av Finnmarks största fiskeorter med cirka 2 900 invånare. Antalet fiskerier längs kusten har under årens lopp minskat men i gengäld har storfiskeindustrin vuxit och tar sig bland annat an stora mängder fisk från ryska trålare.
Från Honningsvåg kör vi de cirka 33 kilometrarna till Nordkap. Vi står nu på Nordkapplatån endast 2 000 kilometer från Nordpolen. Det råder en imponerande utsikt över Ishavet från toppen av den 307 meter höga Nordkapklippan, Europas nordligaste punkt. På Nordkap besöker vi Norkaphallen där man visar en spännande film om Finnmarks-livet vid Nordkap och det omkringliggande området. Här kan man köpa vykort, souvenirer, snacks och drycker. Vi återvänder till Hurtigruten på eftermiddagen. Fartyget fortsätter på kvällen och natten sin färd mot Kirkenes och resans avslutning.
Vi äter frukost ombord och kör till flygplatsen i Kirkenes. Här tar vi farväl av och säger kanske på återseende till den norska kusten och den hänförande naturen.
Prisinformation
- Resans pris
-
Från 47 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum
- Tillägg för enkelhytt på Hurtigruten
-
Avresa 9 September 2024:
Invändig enkelhytt: kr 22 998:-
Enkelhytt med begränsede utsikt: kr 31 998:-
Enkelhytt med full utsikt: kr 36 998:-
Enkelhytt Arctic Superior: kr 42 998:-Avresa 2025:
Invändig enkelhytt: kr 25 998:-
Enkelhytt med begränsede utsikt: kr 30 998:-
Enkelhytt med full utsikt: kr 35 998:-
Enkelhytt Arctic Superior: kr 44 998:- - Tillägg för hyttuppgradering på Hurtigruten
-
Avresa 9 September 2024:
Dobbelthytt med begränsede utsikt: kr 5 998:- per person
Dobbelthytt med full utsikt: kr 9 998:- per person
Dobbelthytt Arctic Superior: kr 12 998:- per personAvresa 2025:
Dobbelthytt med begränsede utsikt: kr 2 998:- per person
Dobbelthytt med full utsikt: kr 5 998:- per person
Dobbelthytt Arctic Superior: kr 10 998:- per person - Priset inkluderar
-
- Svensk reseledare
- Flyg Stockholm – Oslo och Kirkenes – Stockholm
- 6 nätter ombord på Hurtigruten i delad intern hytt med dusch/toalett
- 3 nätter på hotell i delat dubbelrum
- Frukost dagligen
- Lunch dag 2-3 och 5-8 (lunchbox på dag 2)
- Middag dag 2 och 4-9.
- Tågresa med VY Oslo – Myrdal
- Tågresa med Flåmsbanen Myrdal – Flåm
- Båttur i Sognefjord, från Flåm till Gudvangen
- Utflykter och entréer enligt program
- Priset inkluderar inte
-
- Avbeställningsförsäkring, 7 % av resans pris
- Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
- Eventuella extra arrangemang
- Tillägg för enkelrum
- Dricks till lokalguider och chaufförer
- Personliga förnödenheter
- Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
- Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Inför din resa
Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.
Om hytterna
Hur är hytterna?
Alla hytter har eget badrum och toalett, en stol och ett litet bord. Hytterna blir fördelade ospecificerat inom den överordnade kategorin som man läsa mer om nedan. Det är Hurtigruten själva som bestämmer hur hytterna fördelas.
Invändig hytt (från 7-12 m²)
Inredd med enkelsängar (våningssäng), där den ena är en bäddsoffa.
Utvändig hytt med begränsad utsikt (från 7-12 m²)
Inredd med enkelsängar (våningssäng) , där den ena är en bäddsoffa. Hytterna har fönster eller fönsterglugg. Då räddningsbåtarna ofta är placerade framför fönstren kan man därför räkna med dagsljus men ingen utsikt.
Utvändig hytt med full utsikt (från 7-12 m²)
Inredd med enkelsängar (våningssäng) , där den ena är en bäddsoffa. Hytterna har fönster eller fönsterglugg och är placerade så att man har fri utsikt från hytten.
Utvändig hytt Arctic Superior (från 10-14 m²)
Inredd med dubbelsäng, dock är det i några av hytterna istället enkelsängar där den ena är en bäddsoffa. Dessa hytter ligger på både övre och mitten-däcket och alla hytter har fönster med utsikt.
Vi kan dessvärre inte garantera att hytten ligger i en bestämd del av skeppet, har en specifik inredning eller att hytterna ligger vid sidan av varandra.
Information om resan
Bagage
Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.
Deltagarantal
Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.
Vem kan delta?
För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste bo och resa i sällskap av målsman över 18 år.
Kikare
Det är en bra idé att ta med kikare.
Sjösjuketabletter
Trots att vi rör oss nära kusten kan det bli sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Sjösjuketabletter som alternativ. Tänk på att sjösjuketabletter kan orsaka trötthet.
Om tågresan
På tågresan Oslo-Myrdal är lunchen förbokad. Platsreservation på Bergensbanen från Oslo till Myrdal och garanterad sittplats med Flåmsbanen. Några sittplatser är placerade mot färdriktningen.
Mere om Norge
Här kan du läsa mer om Norge: www.albatros.se/resmal/europa/norge
Handen på hjärtat
Färdmedel
Hurtigruten ingår i den lokala trafiken vilket gör den till ett vanligt inslag i vardagen för alla de som bor längs den norska kusten. Tåg- och båtresor är alltså inte bara för Albatros gäster utan ingår i den allmänna trafik som fraktar passagerare och gods mellan olika platser. Det ger en unik möjlighet att lära känna lokalbefolkningen.
Tåg och fartyg följer en fast ruttplan med fasta ankomst- och avgångstider. Därför är det viktigt att vara klar i god tid före avgång. Albatros-reseledaren kommer att informera om avresetidpunkt och tågbyten. På Hurtigruten framgår det tydligt när fartyget avseglar.
Det innebär att du själv tar ansvar för ditt bagage på hela resan, och att du inte får hjälp med att bära det ombord eller lägga upp det på bagagehyllan varken på tåg, färjor eller Hurtigruten. Så packa smart så att du klarar av att lyfta ditt bagage samt transportera det mellan buss, tåg och fartyg
Hurtigruten
Hurtigruten ingår i den lokala trafiken. Fartyget är alltså inte ett kryssningsfartyg i dess vanliga bemärkelse utan ingår det trafiknät som fraktar passagerare och gods mellan olika hamnar. Det kan därför förekomma en del kaos i samband med på- och avlastning av frakt när fartyget ligger i hamn.
Det är alltid väder och vind som avgör fartygsrutten och i sällsynta fall kan fartyget lägga till i en hamn på grund av dåligt väder eller andra avgörande förhållanden.
Ej lämplig för personer med rörelsehinder
Av säkerhetsskäl ska rullstolar och rollatorer som tas ombord på fartyget kunna fällas ihop då det ska finnas fri passage på gångvägar och liknande.
Allmän information
Hälsokrav för att kunna delta på resan
Reseförsäkring
Gouda Reseförsäkring
Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.
Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.
Albatros Travels reseledare och guider
Dricks
Tillägg för enkelrum och –hytt
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa.
Pass
Resa med barn/minderåriga
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.
Placering ombord på flyget
Placering i bussen
På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.
Service ombord på flyget
När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.
Önskemål om specialkost
På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.
Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.
Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.
Förbehåll/ändringar
Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar.
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.