Norge – från fjordar i söder till Arktis i norr

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Norges vidder och fjordar med tåg och följ med på världens vackraste sjöresa med Hurtigruten genom midnattssolens rike

Utforska Norges fantastiska kuststräcka hela vägen från Bergen till Kirkenes. Vi passerar djupa fjordar, fjällandskap, städer och fiskesamhällen på vår väg mot de arktiska områdena och Norges nordligaste punkt. Resan börjar i Oslo och vi reser med Bergensbanen på den fantastiska tågsträckan över Hardangervidda. Från Myrdal följer vi med den berömda Flåmansbanen från Flåm. Därifrån ger vi oss ut på en båttur mellan 1 000 meter höga berg i Norges smalaste fjord från den UNESCO-bevarade Nærøyfjorden. Vi övernattar och fortsätter nästa dag mot Bergen. Med Hurtigruten får vi några oförglömliga dagar längs den norska kusten.

Från storslagna fjordlandskap genom Lofotens idylliska örike fram till Finnmarks gyllene och arktiska kustlinje mot Barents hav. Vi upplever några av Norges mest spännande städer: Bryggen i Bergen, den medeltida huvudstaden Trondheim och Tromsö, porten till Ishavet. Samtliga utflykter med Albatros erfarna reseledare är inkluderade i resans pris och ingår gör även helpension och kulinariska upplevelser ombord på Hurtigruten. En fängslande Norgeresa med en oslagbar utsikt bakom varje hörn!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Norska kronor

Dagsprogram 11 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Oslo Norges huvudstad med sightseeing
Dag 2
Tågresa över Hardangervidda, vidare med Flåmsbanen och en fantastisk kryssning i Nærøyfjorden
Dag 3
Besök på Stailheim Folkemuseum och vidare med buss till bergen
Dag 4
Bergen. Promenad vid Bryggen och början på världens vackraste sjöresa med Hurtigruten
Dag 5
Ålesund. Besök i Norges art nouveau-stad
Dag 6
Trondheim. Stadsrundtur med Nidarosdomen och pilgrimshistoria i Norges första huvudstad
Dag 7
Bodø. Över Polcirkeln och spännande båttur genom Lofotens smala fjordar med kryssning i Trollfjorden
Dag 8
Tromsø. Stadsrundtur med Ishavskatedralen och Polarmuseet vid porten till Ishavet
Dag 9
Honningsvåg. Nordkapplatån på 71 grader nord och båttur på kanten till Barents hav
Dag 10
Kirkenes - Ivalo. Stadsrundtur och ankomst till Finland
Dag 11
Ivalo. Flyg till Stockholm

Hurtigruten

På Hurtigruten har vi valt att segla med de nyare fartygen, som alla har samma standard.

Ombord finns tre olika restauranger, bageri och glassbar, sauna och gym. Ute på däcket kan du njuta av utsikten från vårt spabad och i fören kan du ta en drink i den mysiga baren. Skeppen har också ett stort område med reception, reseledare, konferenslokal och butik.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
29 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
36 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
39 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
37 998:–
Stockholm
36 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Oslo Norges huvudstad med sightseeing
Operahuset i Oslo
På morgonen flyger vi till Norges huvudstad Oslo. Oslo har de senaste åren utvecklats till en modern metropol efter att ha stått i skuggan av de andra nordiska huvudstäderna. I centrum finns det flera shoppingstråk, moderna köpcentra, nya museer och ett brett utbud av teatrar, konserter och nöjen, bland annat det nybyggda operahuset från 2008, en kulturell pärla vid hamnen.

Från flygplatsen kör vi direkt in till Oslo och ger oss ut på en kort sightseeing runt staden innan vi anländer till vårt hotell som är centralt beläget nära de stora gågatorna i centrum. På eftermiddagen är det dag för stadsvandring. Vi går längs Karl Johans gata som slutar vid Slottsparken med utsikt över det kungliga residenset, Slottet. Vi fortsätter längs hamnfronten vidare till stadens landmärke Rådhuset, som med sina två markanta torn ligger på ett öppet torg ute vid vattnet. Vi tittar på den nya stadsdelen Aker Brygge och fortsätter längs hamnfronten till det äldsta existerande kvarteret i Solo, tillika den enda stadsdelen med räta vinklar. Kvadratuen, som kvarteret kallas, uppfördes av den danske konungen Christian IV efter att en stor brand lade staden i ruiner år 1624. Vi passerar även Akershus Slot och fästning som är ett av de mest betydelsefulla byggnadsverken från den norska medeltiden, med fri tillgång till fästningsverken. Vid Bjørvika ska vi njuta av åsynen av det eleganta och moderna operahuset och en av Oslos nyaste stadsdelar.
Kvällen tillbringas på egen hand men reseledaren kommer naturligtvis att rekommendera bra matställen. 
 
Dag 2
Tågresa över Hardangervidda, vidare med Flåmsbanen och en fantastisk kryssning i Nærøyfjorden
Med Flåmbanen genom de norska fjällen
Idag inleder vi den första delen av vår fantastiska tågresa när vi färdas genom de södra norska fjällområdena med Bergensbanen som kallas för en av världens vackraste tågresor. Vi färdas genom storslagna fjällandskap i Hallingdalen och upp över Hardangervidden, Europas största högfjällsplatå och mot Finse station på 1 222 meters höjd vilket gör den till Norges högst placerade. Härifrån fortsätter turen längs den mäktiga glaciären Hardangerjøkul i söder, med utsikt över bergsryggen Hallingskarvet i norr. Med sina cirka 2 000 meter över havet utgör den Hardangerviddens norra gräns.

På morgonen promenerar vi från hotellet till Oslos centralstation och kan på förmiddagen njuta av det vackra naturlandskapet i lugn och ro ombord på tåget. Efter lunch kommer vi fram till den avsides belägna Myrdal station. Här byter vi till Flåmsbanen som är en av Europas mest imponerande tågsträckor. Tågsträckan är känd för att vara ett mästerverk inom norsk ingenjörskonst: den sträcker sig över 20 kilometer och faller från 870 meter till 2 meter över havsytan. Tåget ringlar fram längs snöklädda fjälltoppar och brusande älvar, från högfjällstundra till grönskande dalsänka. Tåget stannar längs vägen så att vi får möjlighet att njuta av det fantastiska landskapet och dess fjäll och fjordar samt fotografera det imponerande vattenfallet Kjosfossen.
Dagens sista upplevelse är en båttur i en av de vackraste delarna av de berömda norska fjordarna. Från Flåm rör vi oss genom Aurlandsfjorden och vidare längs Europas smalaste fjord, Nærøyfjorden, som år 2005 upptogs på UNESCOs lista över världens naturarv, innan vi stannar i Gudvangen. Här hittar vi en miljö i en klass för sig: Den smala Nærøyfjorden är endast 250 meter bred på det smalaste stället och 1 kilometer på det bredaste. Fjorden flankeras av över 1 000 meter höga fjäll med gräsklädda sluttningar och snö på toppen.

Efter ankomst till Gudvangen kör vi den korta vägen med buss tillbaka till Flåm där vi övernattar.
Flåm som endast består av några få hus, ligger vid botten av Aurlandsfjorden som är en förgrening till Norges längsta fjord, Sognefjorden.

Vi njuter av en god middag tillsammans på hotellet.

Dag 3
Besök på Stailheim Folkemuseum och vidare med buss till bergen
Fjordar och får
Idag reser vi tillbaka i tiden när vi besöker Hotel Stahlheims folkmuseum. Museets samling har samlats in av Tønneberg-familjen som har ägt hotellet sedan 1927 och stolt för traditionerna vidare sedan det första gästgiveriet uppfördes på platsen år 1750. Museet består av flera gamla gårdshus som ger en bild av hur man levde och bodde förr i tiden ute på den norska bygden. Den äldre gården byggdes i slutet av 1500-talet och det finns även en skolsal från 1879.

Efter rundvisningen färdas vi längs branta Stailheimskeiva till Voss där vi äter lunch på historiska Fleischers Hotel. Landskapet på denna del av rutten är inte mindre spektakulärt än gårdagens branta fjordbreddar. Vägen till Stalheim är inte garanterat framkomlig före 1 maj, så på resor före detta datum besöker vi istället Voss Folkemuseum.
Voss ligger vackert vid Vangsvatnets bredd, omgiven av ett frodigt lantbruksområde. Distriktet är mest känt för sina möjligheter på vintern eftersom det är ett av Norges bästa skidområden, både för längd- och utförsåkning. Den som vill kan ta en kort promenad längs sjön innan bussen tar oss med på den sista delen av vår resa genom de norska fjällen, mot Bergen.

När vi har kommit fram till Bergen kör vi till hotellet och checkar in efter ännu en upplevelserik dag. Eftermiddagen är inte riktigt slut än och den som vill kan strosa runt i centrala Bergen. Reseledaren rekommenderar gärna ett bra matställe.

(Observera att i april kan vägen till Stailheim periodvis vara oframkomlig på grund av snö. Detta innebär att vi inte kan besöka museet och istället beger oss direkt till Bergen. Reseledaren ger mer information).
 

 

Dag 4
Bergen. Promenad vid Bryggen och början på världens vackraste sjöresa med Hurtigruten
Idyll i Bergen

Kuststaden Bergen är Norges näststörsta stad och är vackert belägen vid mynningen till de berömda norska fjordarna mellan de sju fjällen. Staden grundades av Olav Kyrre år 1070 och är bland Norges äldsta.
På förmiddagen promenerar vi runt i staden och passerar de färgrika köpmannagårdarna i trä som ursprungligen byggdes på 1300-talet och idag är kända som Bryggen. Området finns med på UNESCOs världsarvslista och de äldsta husen, som faktiskt står kvar än idag, härstammar från början av 1700-talet. Bryggen var under flera århundraden huvudkvarter för de Hansa-handelsmän som dominerade handeln i staden hela vägen fram till mitten av 1700-talet. De smala gatorna för tankarna till en svunnen tid.

Staden har än idag en livlig hamnfront och ett levande handelsliv med massor av butiker och bodar. Vårt nästa stopp är Fisketorget som ligger innerst i hamnviken och definitivt är värt att uppleva. Detta är en färgsprakande marknad med allt vad hjärtat kan begära av lax, räkor, krabbor och annat gott från havet beroende på årstid, men marknaden bjuder även på frukt, grönsaker och blommor.   

Vi tar Fløibanen upp för att njuta av den fantastiska utsikten över staden och det omkringliggande området från fjället Fløyen som är ett av de sju fjäll som ligger vid staden.

Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand i Bergen och rör oss längs de många små kullerstensgatorna och fina trähusen. Vi kan även rekommendera ett besök på Edvard Grieg-museet som nås med Bybanen från Bergens centrum, eller ett av stadens många andra museer.

Tidigt på kvällen kör vi till hamnen för att gå ombord på Hurtigrutens fartyg som även ska ta oss med på en fantastisk båttur upp längs den norska kusten. Innan ombordstigning anordnas ett informationsmöte om säkerheten på fartyget. Vi äter middag på fartyget och ut på kvällan stävar vi ut mot Hjeltefjorden längs samma rutt som vikingarna en gång använde på sin väg till fjärran land.

Dag 5
Ålesund. Besök i Norges art nouveau-stad

Vår första morgon ombord på fartyget vaknar vi till en fantastisk utsikt in i Nordfjorden och medan vi avnjuter vår frukost ombord fortsätter vi genom det smala Ulvesundet på vår väg mot Hurtigrutens första anhalt denna morgon, nämligen Måløy. Efter det fortsätter vi första gången utskärs och rör oss ut på öppet hav. Vi passerar Västkaps fantastiska klipputsprång där man vid klar sikt kan njuta av en panoramautsikt i alla väderstreck, och bland annat se Sunnmørsalperne på vår väg vidare mot Ålesund.

Ålesund är Norges största fiske- och industristad med cirka 50 000 invånare. Staden är vackert belägen och verkar nästan flyta på vattnet eftersom den är fördelad på flera öar med broar mellan. När fisket förändrades på 1950-talet slutade man fiska och började istället bearbeta och exportera fiskeprodukter. Det Ålesund är mest känt för är dess art nouveau-arkitektur. Vid en stor brand år 1904 brann större delen av stadens traditionella träbyggnader ner till grunden och 10 000 människor stod utan tak över huvudet. Med hjälp av vänligt sinnade personer, bland annat den tyske kejsar Wilhelm II, byggdes stadskärnan upp igen på kort tid. Eftersom den stora trenden inom den tidens arkitektur var Jugendstilen blev detta den ledande tendensen i den nya stadsdelen, med inspiration från norska och nationalromantiska anor. Jugendstilen, även kallad för art nouveau, kännetecknas av en uppsjö av torn, spiror och detaljerade utsmyckningar på husfasaderna.

Vi reser från Ålesund och ger oss återigen ut på en skärgårdsrutt. Sent på kvällen stannar vi i Molde och efter det rör sig Hurtigruten återigen utskärs på sin väg norrut.

Dag 6
Trondheim. Stadsrundtur med Nidarosdomen och pilgrimshistoria i Norges första huvudstad
I Trondheim

På morgonen vaknar vi i 130 kilometer långa och 25 meter breda Trondheimsfjorden som är hela 577 meter djup på det djupaste stället. Idag ska vi besöka en av Skandinaviens äldsta städer, medeltidsstaden Trondheim. En resa genom staden är som att röra sig genom mer än tusen års norsk historia. Staden har på ett magiskt sätt lyckats behålla sin historiska särprägel med de smala gatorna från medeltiden i den äldsta delen av staden och de breda 1700-talsboulevarderna i renässansstil, varifrån några av stadens speciella trähus stammar. Staden grundades av vikingakungen Olav Tryggvason år 997 och var under många år Norges viktigaste stad och gick under namnet Nidaros.

Vi inleder med att besöka Nidaros domkyrka som är Norges största medeltida byggnadsverk. Kyrkan restes över helgonkungen Olav Haraldssons grav. Olav den Helige föll vid slaget i Stiklestad år 1030 och hans grav blev senare ett pilgrimsmål i hela Norden. År 1070 påbörjades byggnationen av kyrkan och pågick i över flera århundraden. Idag har man återupptagit pilgrimsvandringen. Vi kör med buss till kyrkan och möts upp av en norsktalande guide som kommer att visa oss runt i byggnaden. Därefter kan den som vill promenera tillbaka till fartyget.

Vår tids Trondheim är en levande hamn- och industristad som även är Norges näststörsta universitetsstad med cirka 25 000 studenter på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, Kunstakademiet och Musikkonservatoriet.

Vid middagstid sätter fartyget kurs not nordväst och passerar Kjerungskjær fyr, Norges enda åttkantiga fyr samt små öar och skär på vår väg norrut. Sent på kvällen när vi har passerat det smala sundet Stokksundet lägger Hurtigruten till i den trevliga lilla kuststaden innan vi fortsätter vidare norrut.
 

 

Dag 7
Bodø. Över Polcirkeln och spännande båttur genom Lofotens smala fjordar med kryssning i Trollfjorden
På kryssning med Hurtigruten

I arla morgonstund passerar vi den imponerande fjällkedjan De sju systrarna som syns tydligt i den ljusa natten. Innan vi anländer till Ørnes korsar vi Polcirkeln på 66°33' nord som indikerar gränsen för det arktiska område som ligger norr om cirkeln. Här är det midnattssol på sommaren och mörkt på vintern. Ombord på Hurtigruten ser kaptenen till att vi får en minnesvärd upplevelse när vi korsar Polcirkeln. De som korsar Polcirkeln för första gången kan delta i ”poldopet” på däck!

Vi äter lunch på fartyget innan vi anländer till Bodø. Idag kan den som vill strosa runt på egen hand i staden.
Eftermiddagen kan avnjutas i fartygets panoramalounge, som bjuder på en oförglömlig utsikt över det vackra kustlandskapet på vår väg mot Stamsund och Svolvær på Lofoten. I Svolvær har vi möjlighet att gå en kort kvällspromenad på land. Staden är Lofotens huvudstad och handelscentrum med cirka 4 250 invånare.
Under natten passerar vi genom den smalaste delen på Hurtigrutens väg norrut, Raftsundet, och rör oss om möjligt in i den förtrollande vackra Troldfjord. En smal sidofjord där man nästan kan ta på fjällväggen när fartyget passerar igenom. I slutet av fjorden är utsikten över de snötäckta fjälltopparna helt i en egen klass.
 

Dag 8
Tromsø. Stadsrundtur med Ishavskatedralen och Polarmuseet vid porten till Ishavet
Tromsø – "Nordens Paris"

När vi vaknar på morgonen rör vi oss genom skärgården över Vågsfjorden mot Tromsø. På Hinnøyas nordöstra del ligger Harstad där Hurtigruten lägger till. Ön är Norges största och mest folkrika. På förmiddagen njuter vi av vår båtresa och utsikten över det vackra landskapet.

Vi anländer till Tromsø efter lunch. Staden är vackert belägen på ön Tromsøya. Här ligger den vackert omgiven av pampiga fjälltoppar, fjordar och en fantastisk skärgård vid ”porten till Ishavet” på 70 grader nord. Staden har varit utgångspunkt för bland annat Nansens och Amundsens expeditioner till Nordpolen. Vi får höra mer om expeditionerna under vårt besök i Tromsø där vi bland annat ska se Polarmuseet. Staden går även under namnet Nordens Paris, och förutom att vara Nordnorges största stad är den även en viktig universitetsstad med ett rikt kulturliv och ett livligt restaurang- och caféutbud.

I Tromsø gör vi en rundtur med buss och besöker bland annat Ishavskatedralen som är majestätiskt placerad vid inseglingen till staden. Den vackra kyrkans arkitektur symboliserar den mörka tiden och norrskenets skimmer på himlen.

Vi besöker även Polarmuseet som bjuder på utställningar som belyser den bistra jakten på och runt Svalbard samt polarforskningens spännande historia. Från museet går vi den korta sträckan tillbaka till fartyget. Tidig kväll lämnar vi Tromsø

Dag 9
Honningsvåg. Nordkapplatån på 71 grader nord och båttur på kanten till Barents hav
Nordkap-platån, Europas nordligaste punkt

Vi fortsätter vår seglats och anländer vid 11-tiden till den lilla orten Honningsvåg på ön Magerøya. Vi ska nu besöka dagens stora höjdpunkt, toppen av Europa, Nordkapplatån på 71° 10'21 nord.

Vi har kommit fram till Finnmark som är Norges nordligast belägna område. Finnmark består av stora vidder, tundraliknande områden där renarna betar på sommaren tillsammans med de mjuka och runda fjällen som inte kan mäta sig i storlek och höjd med fjällen längre söderut. Detta är samernas land, ett folkslag som kom till de arktiska områdena i början av vår tideräkning för att följa rendjuren på deras vandring. Samerna lever inte längre som nomader utan är idag fast bosatta och består av några hundra familjer som lever på renskötsel.
Orten Honningsvåg ligger på Magerøya som idag är förbunden med fastlandet och är en av Finnmarks största fiskeorter med cirka 2 900 invånare. Antalet fiskerier längs kusten har under årens lopp minskat men i gengäld har storfiskeindustrin vuxit och tar sig bland annat an stora mängder fisk från ryska trålare.

Från Honningsvåg kör vi de cirka 33 kilometrarna till Nordkap. Vi står nu på Nordkapplatån endast 2 000 kilometer från Nordpolen. Det råder en imponerande utsikt över Ishavet från toppen av den 307 meter höga Nordkapklippan, Europas nordligaste punkt. På Nordkap besöker vi Norkaphallen där man visar en spännande film om Finnmarks-livet vid Nordkap och det omkringliggande området. Här kan man köpa vykort, souvenirer och drycker. Vi får med oss ett matpaket från fartyget som vi kan avnjuta i det natursköna landskapet innan vi återvänder till Hurtigruten på eftermiddagen. Fartyget fortsätter på kvällen och natten sin färd mot Kirkenes och resans avslutning.
 

Dag 10
Kirkenes - Ivalo. Stadsrundtur och ankomst till Finland

Staden Kirkenes ligger bara några kilometer från den ryska gränsen och är känd som huvudstaden i Barentsregionen och porten i öster. Staden hette ursprungligen Piselvnes, men fick sitt nuvarande namn när en kyrka byggdes här 1862.
Kyrkorna bombades hårt under andra världskriget. 328 bombningar och mer än 1 000 flyganfall gjorde Kirkenes till krigets näst mest bombade stad efter Valletta på Malta.

Idag har staden byggts upp igen, men det finns fortfarande ett antal monument i staden som uppmärksammar den svåra tiden under andra världskriget och inte minst närvaron av den stora grannen i öster.
Stadens ca. 800 invånare livnär sig idag främst på turism, gruvdrift, fiske m.m.

Det kommer att finnas möjlighet att på egen hand gå på upplevelser i den spännande staden innan vi fortsätter med buss till Ivalo på den finska sidan, som vi ankommer till på kvällen. Vi checkar in på vårt hotell och resten av kvällen är till eget förfogande.

Dag 11
Ivalo. Flyg till Stockholm

Vi äter frukost ombord och kör till flygplatsen i Ivalo. Här tar vi farväl av och säger kanske på återseende till den norska kusten och den hänförande naturen.

Prisinformation

Resans pris

Från 36 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för invändig enkelhytt

kr 19 998:-
 

Tillägg för hyttuppgradering på Hurtigruten
 • Dobbelthytt med begränsede utsikt: kr 3 998:-
 • Dobbelthytt med garanterat utsikt: kr 8 998:-
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Oslo och Ivalo – Stockholm
 • 6 nätter ombord på Hurtigruten i delad intern hytt med dusch/toalett
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2-3 och 5-9 (lunchbox på dag 2)
 • Middag dag 2 och 4-9.
 • Tågresa med VY Oslo – Myrdal
 • Tågresa med Flåmsbanen Myrdal – Flåm
 • Båttur i Sognefjord, från Flåm till Gudvangen
 • Utflykter och entréer enligt program
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Om hytterna

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier: från fina, rymliga invändiga hytter till magnifika sviter, men gemensamt för alla är att de naturligtvis har sina egna badrum med rimliga skåp- och sittplatser och enkelsängar varav en är en bäddsoffa eller övre våningssäng. Vi kan inte garantera att hytterna ligger i en viss del av fartyget eller bredvid varandra. Vill du boka en svit, kontakta Albatros Travel för att se priser och möjligheten att beställa detta.

Invändiga hytter på nedre däck

Invändiga hytter på nedre däck. Alla hytter har badrum med dusch och toalett. Alla hytterna har separata sängar, där en kan göras om till soffa. Vissa hytter har över-och underkojer.

Notera: Det finns enkelhytter med en säng i denna hyttkategori

Utvändiga hytter (med begränsad eller ingen utsikt) på nedre däck

Utvändiga hytter på nedre däck. Alla hytterna har badrum med dusch och toalett. Alla hytterna har separata sängar, där en kan göras om till soffa. Trebäddshytterna har över-och underkojer. Hytterna har fönsterglugg, några med begränsad eller ingen utsikt.

Utvändiga hytter på övre däck – Arctic Superior

Utvändiga hytter på övre däck. Alla hytterna har badrum med dusch och toalett. Det finns även möjlighet att göra kaffe och te i dessa hytter. Alla hytterna har dubbelsäng. Några av hytterna har mer faciliteter än andra.

Notera: Alla Arctic Superior hytter på däck 5 har ett promenaddäck på utsidan.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan delta?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste bo och resa i sällskap av målsman över 18 år.

Kikare

Det är en bra idé att ta med kikare. 

Sjösjuketabletter

Trots att vi rör oss nära kusten kan det bli sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Sjösjuketabletter som alternativ. Tänk på att sjösjuketabletter kan orsaka trötthet.

Om tågresan

På tågresan Oslo-Myrdal är lunchen förbokad. Platsreservation på Bergensbanen från Oslo till Myrdal och garanterad sittplats med Flåmsbanen. Några sittplatser är placerade mot färdriktningen.

Mere om Norge

Här kan du läsa mer om Norge: www.albatros.se/resmal/europa/norge

Handen på hjärtat

Färdmedel

Hurtigruten ingår i den lokala trafiken vilket gör den till ett vanligt inslag i vardagen för alla de som bor längs den norska kusten. Tåg- och båtresor är alltså inte bara för Albatros gäster utan ingår i den allmänna trafik som fraktar passagerare och gods mellan olika platser. Det ger en unik möjlighet att lära känna lokalbefolkningen.
Tåg och fartyg följer en fast ruttplan med fasta ankomst- och avgångstider. Därför är det viktigt att vara klar i god tid före avgång. Albatros-reseledaren kommer att informera om avresetidpunkt och tågbyten. På Hurtigruten framgår det tydligt när fartyget avseglar.

Det innebär att du själv tar ansvar för ditt bagage på hela resan, och att du inte får hjälp med att bära det ombord eller lägga upp det på bagagehyllan varken på tåg, färjor eller Hurtigruten. Så packa smart så att du klarar av att lyfta ditt bagage samt transportera det mellan buss, tåg och fartyg

Hurtigruten

Hurtigruten ingår i den lokala trafiken. Fartyget är alltså inte ett kryssningsfartyg i dess vanliga bemärkelse utan ingår det trafiknät som fraktar passagerare och gods mellan olika hamnar. Det kan därför förekomma en del kaos i samband med på- och avlastning av frakt när fartyget ligger i hamn.

Det är alltid väder och vind som avgör fartygsrutten och i sällsynta fall kan fartyget lägga till i en hamn på grund av dåligt väder eller andra avgörande förhållanden.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Som deltagare av den här resan ska du räkna med att gå upp till cirka 6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp.

Av säkerhetsskäl ska rullstolar och rollatorer som tas ombord på fartyget kunna fällas ihop då det ska finnas fri passage på gångvägar och liknande.
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En innehållsrik resa med många varierande upplevelser Det var en mycket varierande resa genom olika delar av Norge från storstad till tågresa över kalfjäll och förbi forsar, båtfärder i trånga fjordar och utmed den norska västkusten med storslagna vyer och korta stopp till ett praktfullt avslut med stormvindar och horisontellt regn på Nordkap.
Date published: 2022-10-12
Rated 4 out of 5 by from Hurtigruten i maj 2022 Den inledande tågresan var ett stort plus. Hotellen i Oslo och Bergen ett minus. Båtresan var bra med väldigt bra mat.
Date published: 2022-09-24
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa Bra kombination med Flåmsbanen och Hurtigruten. Trevlig och serviceinriktad besättning. Varning dock för hytt under vinscharna på fördäck, oljud flera gånger per natt.
Date published: 2022-09-24
Rated 4 out of 5 by from En klar upplevelse Hurtigrutten som upplevelse var klart värt sitt pris Mycket trevlig och duktig personal ombord Bra ordning och bra information Mycket bra vinpaket Härliga utrymmen ombord
Date published: 2022-09-23
Rated 5 out of 5 by from Vacker och avkopplande Det var en lugn och trevlig båtresa men många stopp. Tågresan var fantastisk. Vår guide var påläst och företagsam.
Date published: 2022-09-13
Rated 4 out of 5 by from Vackra landskap och fantastisk tur med vädret För mig bästa sättet att se Norges vackra fjordar och att komma till Nordkapp.
Date published: 2022-09-13
Rated 4 out of 5 by from Bra kombo: tåg/Hurtigruten Fin tågresa över Hardangervidda + Flåmsbanan med båttur till Gudvangen. Många vattenfall, berg och vyer.
Date published: 2022-09-08
Rated 4 out of 5 by from Bra Helheten med den inledande tåg/båt/bussresan och senare med hurtigrutten gjorde resan minnesvärd, tillika med vistelsen i Oslo, Bergen och Kirkenäs. Enbart hurtigrutten hade blivit alltför enahanda.
Date published: 2022-09-08
 • y_2023, m_3, d_27, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_19
 • loc_sv_SE, sid_NOROC03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor