Norges fantastiska fjordar

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Vackra fjordlandskap, Trollstigen, Bryggen i Bergen och huvudstaden Oslo

Följ med på en underbar resa till det majestätiska och storslagna Norge! Vi färdas rakt in i den vackraste av världar, nämligen det norska fjordlandskapet med höga berg, djupa dalar och blågröna slingrande havsvikar. Fjordarna är havets förlängda armar och når långt in i landet, med höga berg som mäktigt och kompromisslöst reser sig på båda sidorna om vattnet. Trollstigens serpentinkurvor och båtturerna på de smala men ändå vidunderliga fjordarna lämnar ingen oberörd. På köpet får du Bryggen i Bergen och ett besök i den stolta norska huvudstaden Oslo.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta NOK

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Oslo. Med buss till Hamar
Dag 2 Hamar - Lillehammer – Trollstigen – Geiranger.  Längs Gudbrandsdalen, via Trollstigen och in i fjordlandskapet
Dag 3 Geiranger – Hellesylt – Sognefjorden – Bergen. Båttur mellan Geiranger och Hellesylt
Dag 4 Bergen – Gudvangen - Flåm – Geilo. Stadspromenad i Bergen och en magisk båttur på fjorden mellan Gudvangen och Flåm
Dag 5 Geilo – Oslo. Stadsrundtur i huvudstaden Oslo med Karl Johan och Frognerparken
Dag 6 Oslo. Flyg hem från Oslo

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
11 798:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Oslo. Med buss till Hamar

Vi landar på förmiddagen på den moderna flygplatsen Gardemoen som är Oslos internationella flygplats sedan 1998, då den tidigare huvudflygplatsen Fornebu stängdes. Sedan andra världskriget har här funnits ett militärt flygfält som till större delen gjorts om till en internationell flygplats. Här väntar en bekväm buss med en trevlig chaufför på oss. På eftermiddagen anländer vi till den norska staden Hamar vackert belägen vid sjön Mjösa, Norges största insjö, och det blir lite tid att titta på den lilla staden på egen hand. På Domkyrkoudden ligger ruinerna av den 950 år gamla Domen i Hamar. Ett imponerande tak av stål och glas byggdes 1998 för att beskydda de gamla ruinerna mot väder och vind.

Vi checkar in på vårt utmärkta och centralt belägna hotell där vi ska tillbringa natten och njuter av en första middag tillsammans.

Dag 2
Hamar - Lillehammer – Trollstigen – Geiranger.  Längs Gudbrandsdalen, via Trollstigen och in i fjordlandskapet

Efter en välsmakande frukost åker vi norrut förbi Lillehammer som har en speciell plats i hjärtat hos många sportfantaster tack vare vinter-OS 1994, ett av de största idrottsevenemangen i Norges moderna historia. Färden går vidare längs den natursköna Gudbrandsdalen som omges av sju stora nationalparker. En av dem är Rondane nationalpark som inrättades redan 1962 och var den första i Norge. 

Nationalparken är särskilt viktig som boplats för en av Norges sista stammar av vildren och omfattar ett varierat fjällområde med frodiga dalar och mäktiga fjälltoppar. Längs med vägen flyter älvar med iskallt glaciärvatten och i de små sjöarna speglas tät skog i det blanka vattnet. Ju längre norrut vi kommer, desto smalare och vildare blir dalgången. Dagens höjdpunkt blir ändå Trollstigen, en väg med elva hårnålskurvor som öppnades 1936 och invigdes av den norske kungen Haakon VII. Vägen bjuder på en absolut fantastisk utsikt över branta klippor, vattenfall, djupa fjordar och bördiga dalar. Det är Norges natur när den är som allra mest dramatisk. De omgivande fjälltopparnas namn – Kungen, Drottningen och Biskopen – bekräftar deras storslagenhet. Där vägen når sin högsta punkt finns en utsiktsplats med restaurang och ett museum med fotografier, modeller och verktyg från vägens konstruktion. Vägen är stängd vintertid och öppnas normalt i slutet av maj eller början av juni. Äventyret avslutas med en färjetur över Geirangerfjorden mellan Linge och Eidsdal, och snart är vi framme vid Geiranger där vårt vackert belägna hotell bjuder på middag.

Dag 3
Geiranger – Hellesylt – Sognefjorden – Bergen. Båttur mellan Geiranger och Hellesylt

Vederkvickta av den friska luften vaknar vi upp i vackra Geiranger till ännu en fantastisk dag. Vattenfall dundrar ner nästan lodrätt från bergen runt Geiranger och klipporna omges med glittrande dimslöjor, vars enda uppgift verkar vara att skapa skiftande regnbågar som fyller betraktarens ögon med häpnad. På morgonen väntar en båttur på den berömda Geirangerfjorden på ungefär en timme mellan Geiranger och vykortsvackra Hellesylt. Geirangerfjorden kallas ofta för juvelen i kronan bland Norges alla fjordar, med sitt sagolika landskap med majestätiska, snöklädda fjälltoppar som effektfullt kontrasterar mot den djupblå eller ibland smaragdgröna fjorden. Det finns mer än tusen fjordar i Norge. Fjordarna är havets förlängda armar och når långt in i landet, med höga berg som mäktigt och kompromisslöst reser sig på båda sidorna om vattnet. Vi fortsätter söderut genom landskap som hela tiden försöker överträffa varandra vad gäller skönhet och dramatik, men det är nästen omöjligt att bli blasé trots den enorma mängden av sinnesintryck. Framåt kvällen är vi framme i fylket Hordaland i staden Bergen, Norges näst största stad, där vi tar in på ett välrenommerat hotell strax utanför staden där en god middag väntar. 

Dag 4
Bergen – Gudvangen - Flåm – Geilo. Stadspromenad i Bergen och en magisk båttur på fjorden mellan Gudvangen och Flåm

På morgonen ska vi bekanta oss lite närmare med staden Bergen under en gemensam stadsrundtur. Med norska mått är Bergen en stor stad, men den har ändå en härlig småstadscharm och närheten till havet och bergen ger staden en speciell stämning. Bergen grundades för mer än 900 år sedan av Kung Olav Kyrre och har därmed rötter från vikingatiden. Staden blev på 1200-talet Norges första huvudstad. Bergen var sedan under flera hundra år en av de viktigaste handelsplatserna i Hansan och en knutpunkt mellan Norge och övriga Europa. Hansahamnen Bryggen är det tydligaste minnet från den här tiden med sina typiska höga och smala trähus som trängs längs kajen. Snart bär det iväg österut mot nya äventyr och vi tar sikte på Gudvangen, som betyder gudarnas plats. Varför orten har fått sitt namn är inte svårt att förstå, och nu bär det iväg på en tvåtimmars båttur till Flåm genom UNESCO-listade fjordlandskap som förför, förtrollar och förundrar. Till den storslagna naturen kan adderas pittoreska små samhällen och fiskebyar med kyrkor, timrade hus och rödmålade stugor. Det här är Norge när det är som bäst! Från Flåm fortsätter vi sedan till vintersportorten Geilo där vårt hotell väntar med middag och sköna sängar.

Dag 5
Geilo – Oslo. Stadsrundtur i huvudstaden Oslo med Karl Johan och Frognerparken

Efter ännu en norsk frukost lämnar vi Geilo bakom oss och färden går mot den stolta norska huvudstaden Oslo. Det karga landskapet övergår succesivt i frodig grönska medans norska samhällen och glittrande sjöar passerar revy. Snart är vi framme i Oslo som ligger allra längst in i Oslofjorden. Oslo blev enligt Snorres kungasaga grundat på 1000-talet av kung Harald Hårdråde. Oslo blev sedan Norges huvudstad omkring år 1300 under Håkon Magnussons tid som kung. Han anlade Akershus fästning och gjorde den till sitt residens. Oslo växer nu så det knakar. Med snart 700 000 invånare och massor av ny spännande arkitektur är Norges huvudstad till och med en av de snabbast växande städerna i Europa. Här finns ett livligt stadsliv med museer, restauranger och konst i världsklass. Samtidigt har man lyckats behålla charmen och småstadskänslan. Tillsammans gör vi en rejäl stadsrundtur i denna intressanta stad. Längs huvudgatan Karl Johan finns flera officiella byggnader såsom till exempel Stortinget, Slottet, Nationalteatern och Universitetet. Gatan präglas av ett enormt folkliv. I närheten finns hamnen med Rådhuset och Akershus fästning. Oslos hamnområde har förnyats radikalt, med en exklusiv blandning av ny arkitektur, museer och restauranger. I Frognerparken finns bland annat flera av skulptören Gustav Vigelands skulpturer. Skulpturparken är en helhet av monument, skulpturer och fontäner. Två av de mest kända skulpturerna är avbildningen av det skrikande barnet och den 17 meter höga monoliten som är uthuggen ur granit, föreställandes krälande människor staplade på hög. Efter vår rundtur checkar vi in på ett trevligt hotell. 

Dag 6
Oslo. Flyg hem från Oslo

Nöjda och belåtna, men ändå lite vemodiga, vaknar vi upp på vår sista morgon i Norge för den här gången. Frukostmatsalen väntar på oss för en sista norsk frukost. Om det finns tid över innan flyget går hem rekommenderar vi ett besök vid Aker Brygge, centralt beläget nära rådhuset, ett populärt område vid havet med många restauranger, butiker och en exklusiv småbåtshamn. Den moderna stadsdelen har verkligen ändrat karaktär på senare år och är nu en populär mötesplats. När solen skiner myllrar det här av människor och det är en upplevelse bara att betrakta folklivet. I lagom tid inför flygresan hemåt kommer sedan vår buss och hämtar oss vid hotellet. Vi säger adjö till våra nya resvänner och ses snart på en ny resa med Albatros. 

Prisinformation

Resans pris

Från 11 798:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 498:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flygresa Stockholm - Oslo tur och retur 
 • Bussrundresa och båtturer enligt program
 • Fem nätter i delat dubbelrum (Enkelrum mot pristillägg)
 • Fem frukostar
 • Tre middagar (dag 1, 2 och 4)
 • Utflykter enligt program
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/Komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Måltidsdrycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 25 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hotellen

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Läs mer om Norge

Här kan du läsa mer om grannland i väster: 
www.albatros.se/resmal/europa/norge

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

20NORTR04ASE2406